Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Στολίδι του αστικού ιστού το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Σύντομα η χώρα θα γίνει μια κανονική χώρα
  • [03] Σιγκαπούρη: Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν
  • [04] Μαραθώνια δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [05] Η μανία του pokemon GO και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στο περιοδικό Πρακτορείο

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Στολίδι του αστικού ιστού το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τις τέχνες, την εκπαίδευση και το περιβάλλον, ένα στολίδι του αστικού ιστού, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έργο συνολικού κόστους 600 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο στο τέλος του χρόνου.

    Κατά τη διάρκεια της 65ης Συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και προσωπικά τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, «για την προσπάθειά τους να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο όραμα». «Για μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι ένα στοίχημα αυτό, να αποδείξουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, να διαχειριστεί έναν τόσο πολύ σημαντικό πολυχώρο». «Είναι ένα στοίχημα, το οποίο, ήδη, έχουμε αρχίσει να το κερδίζουμε, γιατί έγκαιρα έχουμε κινηθεί για να είναι όλα έτοιμα, τόσο τη μέρα που θα διατεθούν όλοι οι χώροι στο κοινό, όσο, όμως, και για το άμεσο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις αυτών των χώρων», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι περνάμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο και το αξίζει η χώρα, παρά τις δυσκολίες που περνάμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την μεγάλη αποδοχή που έχει ήδη το έργο, από τους πολίτες.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που θα έχει το Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας, καθώς θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με συνεπαγόμενη αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας τους. Επίσης επισήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί ήδη η χρηματοδότηση για το πρώτο έτος της λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού, καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του. Αναφέρθηκε επίσης στον χώρο πρασίνου και αναψυχής του Κέντρου, που ήδη έχει παραδοθεί στο κοινό, και τον ρόλο του στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του παραλιακού μετώπου, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης που ήδη προγραμματίζονται.

    Στη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου παρέστησαν, επίσης, οι αρμόδιοι υπουργοί, Παιδείας, Νίκος Φίλης, Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Ακόμη, παρέστησαν εκπρόσωποι του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο.

    «Πολύ σημαντική παρακαταθήκη»

    Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον συμβολισμό της σημερινής συνεδρίασης, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση «ενός πάρα πολύ σημαντικού έργου, που, ήδη, έχει αρχίσει να το χαίρεται ο αθηναϊκός λαός», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «πολύ σημαντική παρακαταθήκη, που αφορά τον πολιτισμό και την παιδεία, αλλά και το περιβάλλον, το παραλιακό μέτωπο, τα νότια προάστεια». Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την καλή συνεργασία που έχει το ελληνικό Δημόσιο με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχοςν «που έκανε αυτήν την πολύ σημαντική προσφορά», και συμπλήρωσε πως η καλή συνεργασία ήταν διαχρονική όλο το διάστημα κατασκευής του έργου και με διαφορετικές κυβερνήσεις.

    Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «η συνεισφορά και η παρακαταθήκη αυτού του μεγάλου έργου, ενός οράματος που ολοκληρώνεται» δεν αφορά μόνο στα οικονομικά οφέλη αλλά και σε αυτά που θα προκύψουν για τις τέχνες, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, «ένα στολίδι μέσα στον αστικό ιστό». Υπενθύμισε ότι προ μηνός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αρχιτέκτονα του έργου, αλλά και να ξεναγηθεί τον περασμένο Φλεβάρη και στο εσωτερικό της Λυρικής Σκηνής και της Βιβλιοθήκης και σε όλους τους χώρους. «Νομίζω ότι περνάμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο και το αξίζει η χώρα, παρά τις δυσκολίες που περνάμε», σημείωσε. Ευχαρίστησε το Ίδρυμα αλλά και προσωπικά τον Ανδρέα Δρακόπουλο «για την προσπάθειά τους να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο όραμα». «Για μας είναι ένα στοίχημα αυτό, να αποδείξουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο να διαχειριστεί έναν τόσο πολύ σημαντικό πολυχώρο», υπογράμμισε, για να προσθέσει: «Είναι ένα στοίχημα, το οποίο, ήδη, έχουμε αρχίσει να το κερδίζουμε, γιατί έγκαιρα έχουμε κινηθεί για να είναι όλα έτοιμα, τόσο τη μέρα που θα διατεθούν όλοι οι χώροι στο κοινό, όσο, όμως, και για το άμεσο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις αυτών των χώρων». «Ήδη, για το πρώτο έτος λειτουργίας έχουμε φροντίσει να διατεθούν 23,5 εκατ. για τον οργανισμό, την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική και πέραν αυτών έχουμε προβλέψει, με τη συνδρομή του υπουργού Οικονομικών, ενός πόσου λίγο πάνω από τα 3 εκατ. ως έκτακτη χρηματοδότηση για το πρώτο διάστημα λειτουργίας».

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη

    Αναφορικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μετεγκατάσταση στους χώρους του Ιδρύματος σηματοδοτεί νέα εποχή για τις λειτουργίες της. «Έχουμε φροντίσει να ευθυγραμμιστούμε με τις ανάγκες για το ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε, εξηγώντας ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη είχε φτάσει να λειτουργεί με 40 έως 44 εργαζόμενους και ότι στόχος είναι τη μέρα που θα ανοίξει τις πόρτες της στους πολίτες να αριθμεί τα 187 άτομα προσωπικό. «Στόχος μας», συνέχισε, «να συνδυάσουμε όλες τις λειτουργίες μίας κλασικής εθνικής βιοβλιοθήκης με αυτές μίας σύγχρονης, ψηφιακής βιβλιοθήκης». Επίσης, μίλησε για τους στόχους της ανάπτυξης συλλογής έως και 70.000 τόμων για ανοικτή βιβλιοθήκη, ειδική μέριμνα για χειρόγραφα, ιστορικά αρχεία, δημιουργία εργαστηρίων συντήρησης και ψηφιοποίησης. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ακόμα μία ιδέα: Την αξιοποίηση του πολύτιμου αρχείου που υπάρχει στα υπόγεια της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή. Όπως είπε, από την πλευρά της ΓΓΕΕ υπάρχει πρόθεση να αποδοθεί όλο αυτό το αρχείο στην Εθνική Βιβλιοθήκη με τη δημιουργία κατάλληλου χώρου προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες.

    Η Λυρική Σκηνή

    Σχετικά τη Λυρική Σκηνή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολύ σημαντική τομή, σημειώνοντας ότι θα έχουμε διπλασιασμό του χώρου, θα έχουμε τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, μία από τις πιο σύγχρονες σκηνές σε όλη την Ευρώπη, ενώ εστίασε στο υψηλότατο επίπεδο ακουστικής της Σκηνής, καθώς επίσης και στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τις δυνατότητες διαμόρφωσής της.

    Ο χώρος πρασίνου

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμβολή του χώρου πρασίνου και αναψυχής στη διαμορφώση της έννοιας του δημόσιου χώρου. Επεσήμανε ότι πρόκειται για χώρο 250 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, για έναν εξαιρετικό συνδυασμό ενός κτιρίου που δένει με το φυσικό περιβάλλον και το υδάτινο στοιχείο δίπλα στο παραλιακό μέτωπο. Σημείωσε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε στοχευμένα, ώστε να συνδεθεί και με την προγραμματισμένη ανάπλαση του φαληρικού όρμου, μία ανάπλαση που έπρεπε να έχει γίνει, αλλά δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχασαν τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2014. «Εμείς έχουμε βάλει στόχο να εξασφαλίσουμε το κονδύλια έγκαιρα, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση και να συνδεθεί», τόνισε.

    Ακόμη, δήλωσε εντυπωσιασμένος που οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει αυτόν τον δημόσιο χώρο πριν καν ανοίξει τις πύλες του, για να υπογραμμίσει ότι το έργο ανήκει σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας και ηλικίας. «Μμε την πολιτική βούληση και την προσπάθεια όλων μας θα καταφέρουμε να απολαύσουμε όλοι μαζί ένα πολύ σημαντικό έργο», επεσήμανε.

    Ανδρέας Δρακόπουλος: «Το στοίχημα που έχουμε κερδίσει όλοι είναι ότι έγινε μία κοινή προσπάθεια που ήταν καταπληκτική».

    «Το έργο, όσο ωραίο κι αν είναι, αν δεν το αγκαλιάσει ο κόσμος, δεν θα είναι επιτυχία για μας. Αλλά ο κόσμος το έχει, ήδη, αγκαλιάσει», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία με την κυβέρνηση άψογη, όπως και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Όπως είπε, για τον ίδιο μεγάλη επιτυχία είναι ότι σε αυτήν τη διαδικασία που διήρκησε 10 χρόνια, όλα τα μέλη της Επιτροπής έχουν δουλέψει σε άψογο περιβάλλον και με πολύ καλά αποτελέσματα. «Με κοινό στόχο και χωρίς άλλες ατζέντες μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά σαν χώρα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το στοίχημα που έχουμε κερδίσει όλοι είναι ότι έγινε μία κοινή προσπάθεια που ήταν καταπληκτική. «Εμείς εδώ είμαστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε και θα συνεχίσουμε. Πριν το τέλος του χρόνου θα έχει αρχίσει η τελική μεταβίβαση, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε από κοντά και να βοηθάμε το έργο», υπογράμμισε και τόνισε πως παραμένει πολύ αισιόδοξος ότι το έργο μπορεί να πετύχει και είναι μία καινούρια αρχή, και για το Δημόσιο και για τη χώρα πως μπορούν να γίνουν πολύ καλά πράγματα.

    Ο κ. Δρακόπουλος επεσήμανε ότι ήταν για τον ίδιο ένα πολύ θετικό σοκ το πώς έχει αγκαλιάσει ο κόσμος το έργο, σημειώνοντας ότι από τα περίπου 41.000 μέλη που εγγράφησαν τον Ιούνιο τις ημέρες των εκδηλώσεων, το ? ήταν από 17 ετών και κάτω. Όπως πρόσθεσε, η πιο ωραία στιγμή ήταν για εκείνον όταν εκείνες τις ημέρες των εκδηλώσεων ένα παιδάκι οκτώ ετών τον πλησίασε και του είπε «ευχαριστώ πολύ». Τέλος, ανέφερε ότι ιδιοκτήτης του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος είναι ο ελληνικός λαός και όχι μόνο, συμπληρώνοντας πως ό,τι έσοδα έχει τώρα το έργο, από το καφέ, το πάρκινγκ, τις συνδρομές, είναι χρήματα που παραμένουν σε ειδικό λογαριασμό που θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Σύντομα η χώρα θα γίνει μια κανονική χώρα

    Προσωπική δέσμευση ότι θα επαναφέρει και θα ενισχύσει τον θεσμό του Συμβουλίου Ιδρύματος στα ΑΕΙ, εκφράζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

    Με αφορμή την επιστολή παραίτησης των έξι καθηγητών του Συμβουλίου Ιδρύματος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ακόμη ότι «η απελευθέρωση του ελληνικού πανεπιστημίου από τα δεσμά του χθες, θα αποτελέσει βασικό μέλημα και μία από τις προτεραιότητες της μελλοντικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

    Με την ανάρτησή του σε προσωπικό ύφος, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας και διαβεβαιώνει τους ανθρώπους που στελέχωσαν τα Συμβούλια Ιδρύματος, ότι σύντομα η Ελλάδα θα ζητήσει πάλι την αρωγή τους, «θα γίνει κανονική χώρα και θα έχει και την εκπαιδευτική πολιτική που χρειάζεται και τον υπουργό Παιδείας που αξίζει».

    Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Διάβασα - με μεγάλη λύπη - την επιστολή παραίτησης των έξι επιφανών προσωπικοτήτων του Συμβουλίου Ιδρύματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έρχεται να προστεθεί στις παραιτήσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τα άλλα ιδρύματα της χώρας.

    Με λύπη, διότι ήμουν ανάμεσα στους 255 βουλευτές που ψήφισαν το νόμο 4009/2011, γνωστό και ως «νόμο Διαμαντοπούλου». Ένωσα κι εγώ τις δυνάμεις μου με εκείνους που διεκδίκησαν την αλλαγή σελίδας στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

    Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για το πολιτικό μας σύστημα. Υπερβήκαμε διαχωριστικές γραμμές για να συμφωνήσουμε σε ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας.

    Ο νόμος, ανάμεσα σε άλλα, προέβλεπε τη θέσπιση ενός Συμβουλίου Ιδρύματος για κάθε πανεπιστήμιο, ενός δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου, στο οποίο θα συναποφάσιζαν καθηγητές του ιδρύματος, μαζί με προσωπικότητες από πανεπιστήμια του εξωτερικού και φορείς της κοινωνίας. Η δομή αυτή επέτρεψε σε αρκετά πρόσωπα του σπουδαίου επιστημονικού δυναμικού της ελληνικής διασποράς - από κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη - να μεταφέρουν τις παραστάσεις και την τεχνογνωσία τους στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Το ζητούμενο ήταν να απελευθερώσει η χώρα το τεράστιο δυναμικό των καθηγητών, των ερευνητών και των φοιτητών της - και τα πανεπιστήμια να πάψουν να είναι πεδίο κομματικού ανταγωνισμού και πολιτικής αντιπαράθεσης.

    Το ζητούμενο αυτό σήμερα παραμένει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

    Το ελληνικό πανεπιστήμιο υπήρξε ιστορικά η ισχυρότερη βάση προσωπικής και κοινωνικής προόδου και προκοπής στην Ελλάδα. Εξέφρασε τις ελπίδες εκατομμυρίων οικογενειών που αποζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Σε έναν κόσμο που τρέχει, χρειαζόμαστε ένα πανεπιστήμιο το οποίο διαρκώς θα μεταρρυθμίζεται, το οποίο θα ακολουθεί τις καλύτερες διεθνείς τάσεις και που θα δίνει ουσιαστικές ελπίδες εξέλιξης, τόσο για τους σπουδαστές του, όσο και για την ερευνητική του κοινότητα. Χρειαζόμαστε επίσης ένα πανεπιστήμιο, το οποίο θα προσελκύσει φοιτητές πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, που θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

    Τίποτε από όλα αυτά δεν αποτελεί κομμάτι της φιλοσοφίας και των επιλογών της σημερινής κυβέρνησης, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί ένα πανεπιστήμιο απομονωμένο και αποκομμένο, ένα πανεπιστήμιο χωρίς προοπτική και όραμα.

    Τα Συμβούλια Ιδρύματος είναι ένας θεσμός τον οποίο δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα αποκαταστήσουμε και θα ενισχύσουμε. Αλλά δεσμεύομαι επίσης προσωπικά, ότι η απελευθέρωση του ελληνικού πανεπιστημίου από τα δεσμά του χθες, θα αποτελέσει βασικό μέλημα και μία από τις προτεραιότητες της μελλοντικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω προσωπικά όλους όσοι υπηρέτησαν στα συμβούλια, αφιερώνοντας χρόνο και κόπο για να βοηθήσουν τον τόπο τους. Τους ζητώ να κάνουν λίγο υπομονή, να μη θεωρήσουν ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τον καθένα και την καθεμία τους εξ' αιτίας της «σκοτεινής» περιόδου που διανύουμε. Θέλω να γνωρίζουν ότι η χώρα μας σύντομα θα ζητήσει και πάλι την αρωγή τους. Θέλω να γνωρίζουν επίσης, ότι η Ελλάδα, θα γίνει σύντομα μία κανονική χώρα, μία χώρα που θα έχει και την εκπαιδευτική πολιτική που χρειάζεται και τον υπουργό Παιδείας που αξίζει ».

    [03] Σιγκαπούρη: Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν

    Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στις ασιατικές αγορές, μετά τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, έναντι των άλλων διεθνών νομισμάτων.

    Αναλυτές της αγοράς πετρελαίου εξηγούν ότι η πορεία των τιμών του πετρελαίου, καθορίζεται τόσο από την προσφορά και τη ζήτησή του στις διεθνείς αγορές, όσο και από την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος.

    Οι δείκτης τιμών της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος μειώθηκε σήμερα, με τις τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, να αυξάνονται κατά 12 σεντς στα 44,82 δολάρια το βαρέλι, μετά τη μείωσή τους κατά 1,65 δολάρια ή 3,6% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

    Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν κατά 10 σεντς στα 46,99 δολάρια το βαρέλι, μετά τη μείωσή τους κατά 1,33 δολάρια ή 2,8% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

    [04] Μαραθώνια δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

    Άλλη μια ημέρα αγωνίας ξημέρωσε, έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπου πλήθος δημοσιογράφων αναμένουν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, μιας διαδικασίας η οποία συμπληρώνει 48 ώρες.

    Τα ερμητικά κλειστά γραφεία της ΓΓΕΕ αναμένεται σήμερα να ανοίξουν, μιας και η διαδικασία τυπικά θα φθάσει στο τέλος της και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα έχουν πλειοδοτηθεί στους δικαιούχους τους.

    Παρά τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν από τα πηγαδάκια των δημοσιογράφων έξω από το κτίριο της ΓΓΕΕ, αλλά και γενικότερα, καμία ενημέρωση ή είδηση υπάρχει«από μέσα προς τα έξω»,καθώς έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην υπάρξει καμία διαρροή.

    Οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποί τους διανυκτέρευσαν για μία ακόμη νύχτα στα ράντζα που έχουν στηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους, χωρίς να έχουν επικοινωνία ο ένας με τον άλλον.

    Νικητές και ηττημένοι αναμένεται μέσα στην ημέρα να εξέλθουν από την πύλη της ΓΓΕΕ, ώστε να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. Κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία είχε πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση. Ωστόσο, έξω από τα γραφεία της ΓΓΕΕ επικρατεί ηρεμία, το κτίριο για δεύτερη μέρα θυμίζει«αστακό»από το πλήθος των αστυνομικών δυνάμεων που το φρουρούν και οι δημοσιογράφοι ελπίζουν ότι σε λίγη ώρα θα έχουν την είδηση και τα πλάνα με τους επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους σχημάτων να εξέρχονται της πύλης, με ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο να διαγράφεται.

    [05] Η μανία του pokemon GO και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στο περιοδικό Πρακτορείο

    Δυο θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βρέθηκαν στο προσκήνιο για διαφορετικούς λόγους, παρουσιάζει το νέο τεύχος του περιοδικού Πρακτορείο που κυκλοφορεί σήμερα: Τη νέα μανία του pokemon GO και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

    Τον Ιούλιο κυκλοφόρησε το βιντεοπαιχνίδι pokemon GO και απέκτησε ακαριαία φανατικούς λάτρεις. Το παιχνίδι που αρχικά ήταν διαθέσιμο στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, κατέκτησε την αμερικανική αγορά και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι φανατικοί παίκτες, οι λεγόμενοι gamers, ανέμεναν την κυκλοφορία του, επειδή είναι πρωτοποριακό, καθώς βασίζεται στην επαυξημένη πραγματικότητα. Ωστόσο, το παιχνίδι προκαλεί σε κάποιους ανησυχίες, για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει στο μέλλον η χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας, δηλαδή η ευρύτερη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας. Οι απόψεις διίστανται αλλά πρέπει να λέγονται όλες.

    Το δεύτερο θέμα του περιοδικού είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, από τους οποίους οι Έλληνες αθλητές επέστρεψαν με 6 μετάλλια εκ των οποίων 3 χρυσά.

    Η νέα μανία του Πόκεμον

    Πάνω που ο περισσότερος κόσμος φαινόταν να έχει αρχίσει να βαριέται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (τα οποία χρησιμοποιεί πλέον παθητικά, όπως την τηλεόραση) ήρθε το βιντεοπαιχνίδι Pokemon Go της Nintendo για να δώσει ένα νέο ενδιαφέρον στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων?

    Πρόκειται για ένα -μέσω «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου- «κυνήγι» εικονικών πλασμάτων στον πραγματικό κόσμο (π.χ. σε δρόμους, πλατείες και πάρκα). Το «Pokemon Go» έχει ήδη φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο αλλά και εχθρούς: Έγινε πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες, μόδα και για πολλούς μανία.

    Οι πολέμιοι της νέας μόδας υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασχολούνται πλέον με σοβαρά θέματα, τα ενδιαφέροντά τους περιορίζονται στα εξής: να παίζουν πόκεμον και να βγάζουν σέλφις.

    Κυρίως όμως, τονίζουν ότι οι κίνδυνοι στους δρόμους έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς πολλοί παίζουν πόκεμον ενώ περπατούν ή οδηγούν και ήδη, λένε, έχουν συμβεί, εξαιτίας του παιχνιδιού, πολλά ατυχήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ένας χρήστης έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε δέντρο, ενώ δύο παίκτες έπεσαν σε γκρεμό στη διάρκεια της εξερεύνησης μιας περιοχής.

    Θέτουν όμως και ερωτήματα νομικής φύσης. Για παράδειγμα: Επιτρέπεται οι παίκτες να παίζουν σε οποιονδήποτε χώρο; Εάν η Niantic, η εταιρεία που έχει τη βάση δεδομένων και τοποθετεί τα εικονικά πλάσματα στα σημεία συλλογής τους, τοποθετήσει ορισμένα στο διαμέρισμα κάποιου και μαζευτούν εκεί δεκάδες παίκτες, εναντίον τίνος θα πρέπει να στραφεί ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος;

    Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα δοθεί με δικαστική απόφαση καθώς ένας Αμερικανός κατέθεσε, πριν από λίγες ημέρες, την πρώτη παγκοσμίως αγωγή κατά των δημιουργών του «Pokemon Go» για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας. Σύμφωνα με τον ενάγοντα, άγνωστοι άρχισαν να περιφέρονται έξω από την πόρτα του σπιτιού του «κυνηγώντας» εικονικά πλάσματα και τουλάχιστον πέντε από τους «κυνηγούς» τού χτύπησαν και την πόρτα ζητώντας του να περάσουν στην αυλή για να πιάσουν τα εικονικά ζωάκια που είχαν βρει «καταφύγιο» εκεί.

    Εξάλλου, είναι πολλοί αυτοί που δεν συμπαθούν το πόκεμον και εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής κατά την αναζήτηση εικονικών πλασμάτων. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν χαρακτήρισε τη νέα μανία που έχει κυριεύσει τον κόσμο, το «Pokemon Go», ως «ένα νέο είδος εισβολής» στην ιδιωτική ζωή των ατόμων που μπορεί, όπως είπε, να οδηγήσει σε ολοκληρωτισμό.

    Ο Στόουν είπε ακόμη ότι οι εταιρείες οδηγούν τις κοινωνίες σε έναν καπιταλισμό επιτήρησης που παρακολουθεί και καταγράφει τις συμπεριφορές των ατόμων.

    Από την πλευρά τους, οι φίλοι του παιχνιδιού λένε ότι το Πόκεμον βοηθάει τους ανθρώπους να παραμένουν σε φόρμα, κυρίως τούς κάνει να σηκώνονται από τον καναπέ, να βγαίνουν από το σπίτι, να κοινωνικοποιούνται, να διασκεδάζουν και να εξερευνούν τις πόλεις. Συχνά, λένε, οι παίκτες ανακαλύπτουν δρόμους, πάρκα, μνημεία που δεν γνώριζαν και γενικά μαθαίνουν πράγματα, ή τουλάχιστον έχουν την ευκαιρία να μάθουν κάποια πράγματα. Εάν, τονίζουν οι υποστηρικτές του παιχνιδιού, κάποιοι παίκτες είναι τόσο χαζοί ώστε να καταλήξουν κάτω από ένα αυτοκίνητο με το πρόσωπο κολλημένο στην οθόνη του κινητού, γι? αυτό δεν φταίει το παιχνίδι αλλά οι παίκτες.

    Οπαδοί και εχθροί του πόκεμον έχουν τα επιχειρήματά τους. Μένει να δούμε τι θα συμβεί στα σχολεία και στους χώρους εργασίας, όπου προφανώς το παιχνίδι θα απαγορεύεται. Πάντως, σε πολλούς δημόσιους χώρους ανά την υφήλιο έχει απαγορευθεί, όπως είναι λογικό, το εικονικό κυνήγι των πόκεμον.

    Πέρα όμως από τις υπέρ ή κατά απόψεις και τις απαγορεύσεις, πρέπει να τονιστεί ότι το Pok?mon Go είναι το παιχνίδι με την ταχύτερη εξάπλωση και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προτίμησης τόσο της Apple όσο και της Google. Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι με την κυκλοφορία του παιχνιδιού, στις 8 Ιουλίου, στις ΗΠΑ, η Nintendo είδε την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται κατά 25%.

    Παρόλα αυτά υπάρχει ένα θέμα οικονομικής υποστήριξης. Για τη Nintendo το παιχνίδι θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 150-200 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα για να υπάρχει κέρδος και γι? αυτό φαίνεται αναγκαία η ένθεση διαφημίσεων.

    Πρέπει να τονιστεί ακόμη ότι έχει ήδη δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά γύρω από το πόκεμον. Σε έναν από τους γνωστότερους παγκοσμίως διαφημιστικούς ιστότοπους, ένας χρήστης ανακοίνωσε ότι πουλάει για 100 δολάρια τον λογαριασμό του, ενώ βρίσκεται πάνω από το επίπεδο 20 και αφού «έπιασε» 75 πόκεμον, 9 αυγά και μερικές χιλιάδες αντικείμενα. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει αγοράσει τον λογαριασμό, αλλά είχαμε καιρό να δούμε να δημιουργείται μαύρη αγορά για ψηφιακά παιχνίδια.

    Μέσα σε λίγες ημέρες από την εμφάνισή του το Pokemon Go έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και μάλλον θα συνεχίσει να προκαλεί. Εμείς σημειώνουμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να ζει όπως του αρέσει, π.χ. παίζοντας πόκεμον ή/και βγάζοντας σέλφις. Καλό είναι πάντως όταν κάποιος διασχίζει έναν δρόμο με τα πόδια ή οδηγεί να σηκώνει τουλάχιστον τα μάτια από την οθόνη του κινητού του τηλεφώνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 September 2016 - 6:32:36 UTC