Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΚΚΕ προειδοποιεί για την νέα κυβερνητική επίθεση ενόψει δεύτερης «αξιολόγησης»
  • [02] Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Αύγουστο
  • [03] Η Κομισιόν ζητά από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ
  • [04] Νεκρός ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι
  • [05] Εταιρεία δημοσίων έργων στην Ισλανδία ξέθαψε βράχο για να κατευνάσει τα οργισμένα... ξωτικά
  • [06] ΟΗΕ: Περισσότεροι από 300 εκατ. άνθρωποι κινδυνευουν λόγω της ρύπανσης των υδάτων

  • [01] Το ΚΚΕ προειδοποιεί για την νέα κυβερνητική επίθεση ενόψει δεύτερης «αξιολόγησης»

    "Με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση!" τιτλοφορείται τετρασέλιδο του κόμματος που κυκλοφόρησε σήμερα και στο οποίο σημειώνεται ότι "η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού ?ε την πρώτη αξιολόγηση φόρτωσε στο λαό νέους δυσβάσταχτους φόρους, περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις, τον μόνιμο «κόφτη», τώρα προετοιμάζεται για νέα επίθεση".

    "Το «μενού» της δεύτερης «αξιολόγησης» περιλαμβάνει νέο συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία, νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περικοπών, νέες ιδιωτικοποιήσεις" αναφέρει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι "οι δήθεν "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης δεν πείθουν πλέον κανένα", καθώς "τα ίδια έλεγαν και για τις συντάξεις που μειώνονται συνεχώς, τα ίδια έλεγαν και για τον ΕΝΦΙΑ, που δεν καταργήθηκε".

    Στο τετρασέλιδο, χαρακτηρίζονται ως "στάχτη στα μάτια του λαού", οι "λεονταρισμοί εναντίον του «κακού» ΔΝΤ, που θέλει τα αντεργατικά μέτρα, σε αντίθεση ?ε την «καλή» ΕΕ, που τα απορρίπτει".

    "Τα ίδια μέτρα υλοποιούνται σε όλες τις χώρες της λυκοσυμμαχίας, όπως στη Γαλλία, από τον φίλο του ΣΥΡΙΖΑ, Ολάντ" επισημαίνει το ΚΚΕ.

    "Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετεί πολιτικές αποκλειστικά υπέρ του κεφαλαίου. Την ώρα που φορτώνει στο λαό δυσβάσταχτα βάρη, την ίδια ώρα ψηφίζει νόμους για νέες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Εμπλέκει την Ελλάδα ακόμη πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καλεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δεν της φτάνουν τόσες α?ερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις που έχει η Ελλάδα, προωθεί και την ίδρυση νέας στην Κάρπαθο" σημειώνει το ΚΚΕ.

    [02] Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Αύγουστο

    Νέα βελτίωση, μετά από αυτή του περασμένου μήνα, σημείωσε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic sentiment indicator, ESI) αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες από 90,9 τον Ιούλιο και 89,7 τον Ιούνιο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του τελευταίου 12μήνου.

    Αντίθετα, στην Ευρωζώνη σημειώθηκε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, με τον ESI να μειώνεται στις 103,5 μονάδες από 104,5 τον Ιούλιο. Αντίστοιχη μείωση σημειώθηκε και στην ΕΕ, όπου ο ESI υποχώρησε στις 103,8 μονάδες από 104,7 τον περασμένο μήνα.

    Η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προέκυψε από όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε στις -70,1 μονάδες από -69,2 μονάδες τον περασμένο μήνα. Στη βιομηχανία, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -5,1 μονάδες από -7,3 τον Ιούλιο, στις υπηρεσίες στο -4,0 από -8,3 και στις κατασκευές στο -52,5 από -55,6. Στο λιανικό εμπόριο, σημειώθηκε αύξηση του δείκτη στις 9,3 από 8,2 μονάδες τον Ιούλιο.

    Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη ήρθε ως αποτέλεσμα της εξασθένησης της εμπιστοσύνης των επιχειρηματικών κλάδων, με εξαίρεση του κατασκευαστικού, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο ESI υποχώρησε στις τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - στην Ολλανδία (-3,6), στην Ιταλία (-2,1), στην Ισπανία (-1,5) και τη Γερμανία (-1,1), ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία (+0,8).

    Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη ήταν μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οι αναλυτές και ότι αποτελεί ένδειξη πως οι συνέπειες από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ μπορεί να φθάνει στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

    [03] Η Κομισιόν ζητά από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέφερε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα στα "φορολογικά πλεονεκτήματα" που χορηγεί η Ιρλανδία στην Apple διατάσσοντας την γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ, καθώς αποφάνθηκε πως το ειδικό σχέδιο για τη διοχέτευση των κερδών της εταιρείας μέσω της Ιρλανδίας αποτελούσε παράνομη κρατική βοήθεια.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων (...) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισεκ. δολαρίων, συν τους τόκους", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

    Λευκός Οίκος: Η απόφαση της Κομισιόν για την Apple μπορεί να πλήξει τους Αμερικανούς φορολογούμενους

    Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετεί "μονομερή" προσέγγιση σε φορολογικά ζητήματα, μετά την απόφαση που έλαβαν οι Βρυξέλλες με την οποία απαιτούν από την εταιρεία Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία ποσό-ρεκόρ που ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

    "Ανησυχούμε από μια μονομερή προσέγγιση που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχουμε πετύχει μαζί με τους Ευρωπαίους για ένα δίκαιο, διεθνές φορολογικό σύστημα" είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Και όταν λέω δίκαιο, εννοώ για τους φορολογούμενους αλλά επίσης και για τις εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν δουλειές σε όλον τον κόσμο", πρόσθεσε.

    Αμερικανικό ΥΠΟΙΚ: Η απόφαση της Κομισιόν μπορεί να απειλήσει τις ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη

    Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει τον όμιλο πληροφορικής Apple να επιστρέψει ποσά ρεκόρ, υποστηρίζοντας ότι απειλεί το "πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης" ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

    "Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

    "Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις υποθέσεις που εξελίσσονται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Επιτροπή για την επίτευξη του κοινού μας στόχου να εμποδίσουμε τη διάβρωση του φόρου που καταβάλλουν οι εταιρείες", προστίθεται στο κείμενο.

    Μια οργάνωση που αγωνίζεται για τη δίκαιη φορολογία χαιρέτισε την απόφαση της Κομισιόν

    Η αμερικανική οργάνωση AFT, που αγωνίζεται υπέρ της δίκαιης φορολογίας, χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των Βρυξελλών με την οποία ζητείται από τον αμερικανικό κολοσσό Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ γιατί επωφελήθηκε από τα "φορολογικά πλεονεκτήματα" που παραχώρησε στην εταιρεία το Δουβλίνο.

    Σε μια σπάνια αντίδραση υποστήριξης προς τις Βρυξέλλες από αμερικανική οργάνωση, η AFT ("Αμερικανοί για Δίκαιους Φόρους") στην οποία μετέχουν 425 τοπικές οργανώσεις, "χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά ενέργειες κατά της Ιρλανδίας σε αυτήν την περίπτωση κρατικής βοήθειας".

    "Η μυστική συμφωνία της Apple επιτρέπει στην εταιρεία να αποφεύγει την καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει από τις δραστηριότητές της σε όλον τον κόσμο, χρήματα τα οποία επωμίζονται οι φορολογούμενοι τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες", σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της οργάνωσης, ο Φρανκ Κλεμέντε. Υπενθύμισε επίσης ότι από το 2003 μέχρι το 2014 ο φόρος που κατέβαλε η εταιρεία υπολογιζόταν με συντελεστή μικρότερο του 1%.

    [04] Νεκρός ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι

    Ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους και ένα από τα τελευταία εν ζωή ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι σκοτώθηκε στο Χαλέπι στην Συρία, σύμφωνα με το προπαγανδιστικό όργανο του ΙΚ, το πρακτορείο Amaq, με ανακοίνωση που διένειμε στους υποστηρικτές της οργάνωσης.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αντνάνι σκοτώθηκε "καθώς επιθεωρούσε τις επιχειρήσεις για την απόκρουση στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι", δίχως να αναφέρει τον τρόπο που σκοτώθηκε.

    Το Ιράκ τον Ιανουάριο είχε αναφέρει πως ο Αντνάνι είχε τραυματιστεί σε μια αεροπορική επιδρομή στην δυτική επαρχία Ανμπάρ και έπειτα μετακινήθηκε προς την βόρεια πόλη της Μοσούλης, που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

    Γεννηθείς το 1977 στην Τάζα Σούμπι Φαλάχα στην επαρχία Ιντλίμπ, νοτιοδυτικά του Χαλεπιού, ο Αντνάνι είχε ορκιστεί πίστη στην αλ Κάιντα - προκάτοχο του ΙΚ - τουλάχιστον μια δεκαετία πριν και είχε φυλακιστεί από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, σύμφωνα με το ινστιτούτο Brookings.

    Από τους παλαιότερους αξιωματούχους της οργάνωσης, ήταν επικεφαλής των εξωτερικών της επιχειρήσεων και αρμόδιος για επιθέσεις σε άλλες χώρες.

    Διετέλεσε επικεφαλής του προπαγανδιστικού μηχανισμού του ΙΚ καθώς με ηχητικό του μήνυμα τον Ιούνιο του 2014 ανακοίνωσε την ίδρυση του χαλιφάτου που θα επεκτεινόταν στις περιοχές που είχε καταλάβει η οργάνωση στη Συρία και το Ιράκ.

    Ο Αντνάνι εμφανιζόταν συχνά ως το πρόσωπο της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης, όπως όταν κάλεσε με μήνυμα του τον Μάιο υποστηρικτές του ΙΚ να μετατρέψουν το Ραμαζάνι σε μια περίοδο "καταστροφής για τους άπιστους... σιίτες και αποστάτες μουσουλμάνους", προτρέποντας για επιθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

    Οι πληροφορίες σχετικά με το πως και πότε σκοτώθηκε είναι αντικρουόμενες.

    [05] Εταιρεία δημοσίων έργων στην Ισλανδία ξέθαψε βράχο για να κατευνάσει τα οργισμένα... ξωτικά

    Μια εταιρεία δημοσίων έργων χρειάστηκε να ξεθάψει έναν βράχο στην Ισλανδία προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να κατευνάσει τα... ξωτικά που είχαν οργιστεί επειδή διαταράχθηκε το φυσικό περιβάλλον τους, γράφει σήμερα η εφημερίδα Morgunbladid.

    Μπορεί να ακούγεται αξιοπερίεργη ιστορία, όμως ο θρύλος των καλικάντζαρων παραμένει ζωντανός στη χώρα: πολλοί θεωρούν ότι με την κατασκευή ενός δρόμου τα πλάσματα αυτά εκνευρίζονται και εκδικούνται τους ανθρώπους προκαλώντας διάφορες ζημιές, έτσι προσπαθούν να τα ηρεμήσουν αποκαθιστώντας το περιβάλλον τους.

    Ο Σβέιν Ζοφόνιασον, της εταιρείας Bass, αφηγήθηκε στην εφημερίδα μια σειρά από ατυχή περιστατικά που σημειώθηκαν στο Σιγκλουφιέρντουρ, στα βόρεια, σε ένα σημείο όπου τον Αύγουστο του 2015 καλύφθηκε με τόνους από μπάζα ο Αλφκονουστέιν, δηλαδή ο "βράχος της ξωτικίνας".

    Αρχικά, ο δρόμος που είχε κατασκευαστεί πλημμύρισε. Μετά από μια κατολίσθηση, ένας άνδρας που πήγε να εξετάσει τις ζημιές που είχαν γίνει, τραυματίστηκε. Ένας εκσκαφέας χάλασε. Ένας δημοσιογράφος που πήγε να βιντεοσκοπήσει την περιοχή έπεσε σε ένα βούρκο, κόλλησε και χρειάστηκε να τον τραβήξουν έξω.

    "Δεν είχε πάει το μυαλό μας στον βράχο" που ήταν γνωστός στους ντόπιους ως "ιερός τόπος", εξήγησε ο Ζοφόνιασον. Αποφάσισε έτσι να τον ξεθάψει.

    Και σε άλλες περιπτώσεις όπου γίνονταν έργα στην Ισλανδία τα εργοτάξια διαταράχθηκαν από ξωτικά, αυτά τα θρυλικά πλάσματα που πολλοί υποστηρίζουν ότι έχουν δει από κοντά. Όπως λένε, είναι μουγγά, συνήθως φιλειρηνικά και στην εμφάνιση μοιάζουν πολύ με ανθρώπους, όμως είναι μικροκαμωμένα.

    [06] ΟΗΕ: Περισσότεροι από 300 εκατ. άνθρωποι κινδυνευουν λόγω της ρύπανσης των υδάτων

    Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική βρίσκονται αντιμέτωποι με κίνδυνο να προσβληθούν από θανατηφόρες νόσους, όπως χολέρα και τύφο, εξαιτίας της επιδείνωσης της ρύπανσης των υδάτων σε ποτάμια και λίμνες, ανέφερε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (UNEP).

    Από το 1990 έως το 2010 η ρύπανση που προκλήθηκε από ιούς, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς και τοξικούς ρύπους που έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως λιπάσματα ή πετρέλαιο, αυξήθηκε σε περισσότερα από τα μισά ποτάμια κατά μήκος των τριών ηπείρων, ενώ τα επίπεδα αλατότητας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1/3, σύμφωνα με την έρευνα της UNEP, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με το πόρισμα της οργάνωσης των ΗΕ, η αύξηση του πληθυσμού, η επέκταση της γεωργίας και η απόρριψη μιας αυξανόμενης ποσότητας ακατέργαστων λυμάτων σε ποτάμια και λίμνες είναι ανάμεσα στις κύριες αιτίες για την αύξηση της ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων, θέτοντας σε κίνδυνο περίπου 323 εκατομμύρια ανθρώπους.

    "Το πρόβλημα της ποιότητας των υδάτων σε παγκόσμια κλίμακα και ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται από την κακή ποιότητα του νερού είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο περιμέναμε", τόνισε ο κύριος συντάκτης της έκθεσης Ντίτριχ Μπόρχαρντ στο Thomson Reuters Foundation.

    Παρόλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός ποταμιών παραμένουν σε καλή κατάσταση και χρειάζεται να προστατευτούν, τόνισε ο Μπόρχαρντ σε τηλεφωνική επικοινωνία από την Γερμανία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 August 2016 - 20:32:50 UTC