Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π.Κουρουμπλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Περίεργη" η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΝΔ στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ
  • [02] Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας" η επιστολή Κομισιόν για τον Γεωργίου
  • [03] Νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 23.000 ανέργους ανακοινώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου
  • [04] Γ. Πιτσιλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχευσή μας οι σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά
  • [05] Ν.Τόσκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. θα οδηγήσει σε καλύτερη αστυνόμευση
  • [06] Ανεπίσημη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στην Κρήτη
  • [07] Απελάσεις από την πρώτη μέρα υπόσχεται ο Ντόναλντ Τραμπ
  • [08] Λευτέρης Κρέτσος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα

  • [01] Π.Κουρουμπλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Περίεργη" η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΝΔ στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

    "Περίεργη" χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "ζητάαπό την κυβέρνηση να παρέμβει στον χώρο της Δικαιοσύνης"για την υπόθεση του κ. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Γιώργο Ψύλλια, ο υπουργός επισημαίνει ότι "εξίσου περίεργη" είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση αυτή.

    Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι αυτή τη στιγμή προέχει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, ενώ αναφέρεται εκτενώς στις πρωτοβουλίες που παίρνει το υπουργείο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί ο πολίτης στις συναλλαγές του με το κράτος.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης :

    -Κύριε υπουργέ πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση της Κομισιόν για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου; Λένε πολλοί κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν ένα χαστούκι για την κυβέρνηση.

    -Κοιτάξτε, εγώ συμμετείχα ως ανεξάρτητος βουλευτής όπως θα θυμάστε στην έρευνα στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ . Υπάρχουν πολλά σημαντικά ερωτηματικά αναπάντητα για το βιο και την πολιτεία του κ. Γεωργίου και για εκείνη την περίοδο χωρίς αυτό να απαλλάσσει από τις βαρύτατες ευθύνες και την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνο όμως που θεωρώ περίεργο είναι ότι ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από την κυβέρνηση να παρέμβει στα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Αυτά δεν γίνονται.

    -Ναι , γιατί όπως λένε πολλοί - όχι επισήμως- η κυβέρνηση "χάρηκε" από αυτή την ιστορία με την υπόθεση Γεωργίου και εν πάσει περιπτώσει αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια στάση για την οποία σας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, ότι κάνετε "αβάντα" στην περίοδο Καραμανλή και δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο το κάνετε αυτό, αν το κάνετε;

    -Ακούστε, απευθύνεστε σε έναν πολιτικό που είναι ο μόνος που σταθερά αναφέρεται σ΄αυτήν την περίοδο και στις ευθύνες που υπάρχουν και ας θυμηθεί ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ ότι στην περίοδο που κυβερνούσε με τη Νέα Δημοκρατία δεν έβγαζαν κιχ για την περίοδο αυτή. Ο μόνος που αναφερόμουν ήμουν εγώ.

    -Πώς σχολιάζετε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία δεν παίρνει επίσημα θέση για το θέμα Γεωργίου;

    -Ήταν πάντα περίεργη η θέση της Νέας Δημοκρατίας και τότε, όπως θα θυμάστε - μπορεί να το έχετε ξεχάσει- στην Επιτροπή της ΕΛΣΤΑΤ δεν συμμετείχε η Νέα Δημοκρατία. Είχε δεσμευτεί βέβαια ότι μόλις θα είναι στην κυβέρνηση θα ανοίξει αυτό το θέμα. Δεν το άνοιξε ποτέ. Είναι πάντοτε η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας επιλεκτική σ΄αυτά τα ζητήματα.

    -Κύριε υπουργέ ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε την Πέμπτη και την Παρασκευή στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπό τον πρόεδρο Ολάντ στο Παρίσι και μάλιστα το κάνει για δεύτερη φορά. Εσείς πιστεύετε κύριε Κουρουμπλή, με την εμπειρία σας, ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν περιθώρια να ενισχύσουν το κοινωνικό προφίλ της Ευρώπης;

    -Ακούστε, επειδή είμαι ένας άνθρωπος που έχω πιστέψει από τα πρώτα χρόνια των σκέψεών μου στο ευρωπαϊκό εγχείρημα ως έναν παγκόσμιο πόλο ικανό να δημιουργήσει μια όαση ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που να εκπέμπει μηνύματα σε όλον τον κόσμο και να προκαλεί το ενδιαφέρον των λαών να αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία, σας λέω ότι σήμερα η Ευρώπη, με όσα έχουν διαδραματιστεί, είναι σε ένα κομβικό σημείο . Αν δεν οικοδομήσουμε -και προσέξτε το αυτό- μια Ευρώπη του συνανήκειν και του συναποφασίζειν, αν δεν περιορίσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης, που διευρύνεται συνεχώς ανάμεσα στον Ευρωπαίο πολίτη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αν δεν εξασφαλίσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στο υπερτροφικό εγώ, που καλλιεργείται στους ανθρώπους και στα κράτη, και στο ανθρώπινο εμείς της αλληλεγγύης, τότε η Ευρώπη φοβούμαι από ρυμουλκό πρωτοβουλιών σε παγκόσμιο επίπεδο πολιτικά και ιδεολογικά θα γίνει μια ήπειρος που θα τη σέρνουν οι εξελίξεις. Σας λέω ένα απλό παράδειγμα, όταν πήγα ως υπουργός Υγείας στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας, τους είπα ότι για να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον του Ευρωπαίου πολίτη για να αναστρέψουμε, δηλαδή, αυτή τη διεύρυνση του ελλείμματος εμπιστοσύνης, πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα. Γιατί δηλαδή η Ευρώπη υπακούει στη λογική των λόμπι των φαρμακοβιομηχανιών και δεν μπορούμε τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διαπραγματευτούμε από κοινού την τιμή των καινοτόμων φαρμάκων, που είναι πανάκριβά και περιορίζουν την πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε αυτά;

    -Γιατί δεν υπάρχουν ηγέτες μεγάλου βεληνεκούς, λένε πολλοί κύριε υπουργέ.

    -Λοιπόν η σοσιαλδημοκρατία και οι σοσιαλιστές για να απαντήσω και στο ερώτημα πιο στοχευμένα, έχουνε ευθύνες για όλη αυτή την εξέλιξη της Ευρώπης, γιατί δυστυχώς δεν άντεξαν στον πειρασμό και στην επίδραση των λύκων της αγοράς και θεώρησαν ότι προσχωρώντας σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα εξασφάλιζαν ανάπτυξη που θα αφορούσε όλους. Κοιτάξτε, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με αριθμούς, που όμως στην ουσία τους να μην αφορούν όλους τους ανθρώπους. Γιατί ακούτε πολλές φορές που λένε 5.000 ευρώ -λέω ένα νούμερο- κατά κεφαλήν εισόδημα και μπορεί εσείς να έχετε 30.0000, εγώ να έχω 100 ευρώ και στο τέλος να μοιράζεται και να φαίνεται ότι έχουμε ανάπτυξη, ενώ αυτό δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία όπου τελικά ο άνθρωπος θα ζει κάτω από ένα εργασιακό καθεστώς όπως ζούνε σήμερα πχ στην Κίνα, μπορούμε να πιάσουμε αυτή την ανάπτυξη για την οποία μιλούν πολλοί. Αν όμως θέλουμε μια ισόρροπη, κοινωνικά και οικονομικά, ανάπτυξη πρέπει η Ευρώπη να τολμήσει να μιλήσει για ένα άλλου είδους μοντέλο οικονομίας. Και εδώ οι σοσιαλιστές έχουν ιστορική ευθύνη επιτέλους να μην νομιμοποιούν συνεχώς πολιτικές επιλογές που ιστορικά έχουν την ευθύνη να ακυρώνουν.

    -Κύριε υπουργέ μια και μιλήσαμε γι αυτήν την κοινωνική Ευρώπη, μπροστά μας έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και βεβαίως εδώ θα μπούνε ζητήματα σκληρά εκ μέρους κυρίως του ΔΝΤ αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων, που θα έχουν να κάνουν με το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και βεβαίως των δικαιωμάτων στο συνδικαλιστικό χώρο και των εργασιακών ...

    -Εγώ νομίζω ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση συνδέεται άρρηκτα και αρρήκτως με επιλογές που έχουν να κάνουν για μια κοινωνική Ευρώπη, όπου θα υπάρχει η μέριμνα ότι υπάρχει μια Ευρώπη για όλους και όχι μια Ευρώπη για τους λίγους και εδώ θα δοκιμαστούν -όπως είπα- και οι Σοσιαλιστές. Πιστεύω ότι ακόμα και στην πρωτοβουλία που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, την πάρα πολύ σημαντική, έστω όσο κι αν κάποιοι μικρόψυχοι κάθε φορά -δυστυχώς σ΄αυτήν την πατρίδα, αν δείτε την ιστορία, τι έγινε μετά τη συνθήκη των Σεβρών, τι έγινε δηλαδή μετά την πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου για τους έξι- είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έρχεται να συγκρουστεί με διεργασίες που συντελούνται μέσα στην Ευρώπη, που οδηγούν στην αυτοπεριθωριοποίηση των κρατών-μελών της Ευρώπης και την αυτοπεριχαράκωσή τους σε λογικές που νομίζουν ότι θα τους δώσουν προστασία. Ευρώπη χωρίς την έννοια αυτή που πιστέψαμε δεν υπάρχει. Λοιπόν εδώ πιστεύω ότι και η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε αυτού του είδους τις κινήσεις, που ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει και που αποδεικνύονται στοχευμένες, που δεν αεροβατούν, που πατάνε, γι αυτό και βλέπετε ότι ανταποκρίθηκαν όλοι.

    -Λέτε, δηλαδή, κύριε υπουργέ ότι αυτό θα μας βοηθήσει και στην αξιολόγηση που έχουμε μπροστά μας;

    -Κοιτάξτε, εγώ πιστεύω ότι σε μια περίοδο και σε μια συγκυρία που αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα όρια των αντοχών της κοινωνίας και με επιλογή της, αν θέλετε, μπήκε πάνω στο τραπέζι και το θέμα των εργασιακών, επιτέλους θα υπάρξει η λογική και στους θεσμούς.

    Λοιπόν σε αυτό το πνεύμα πιστεύω θα πρέπει να κινηθούν, διότι τα λάθη που έχουνε διαπράξει μέχρι σήμερα στις πολιτικές που εφήρμοσαν εδώ στην Ελλάδα, είναι ζητήματα για τα οποία δεν είναι εύκολο να σφυρίζουν αδιάφορα. Ως εκ τούτου έχουμε επιχειρήματα για να πείσουμε και να ξεπεράσουμε και αυτή την δυσκολία και δυσκαψία.

    -Μακάρι κύριε υπουργέ. Πάντως, ο φίλος σας ο κ. Λεβέντης επανέρχεται σχεδόν κάθε εβδομάδα με το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Κάτι ξέρει ο Λεβέντης ή γιατί το κάνει;

    -Κοιτάξτε, γιατί αναφέρεστε μόνο στον φίλο μου τον κ. Λεβέντη και δεν αναφέρεστε συλλήβδην στη Νέα Δημοκρατία; Όσοι εχέφρονες άνθρωποι, όσοι λογικοί άνθρωποι, όσοι πατριώτες -ας μου επιτραπεί- βλέπουν το τι συντελείται γύρω μας και βλέπουν να διευρύνεται αυτή η γεωστρατηγική ρευστότητα - βλέπετε ότι είχαμε γεγονότα - η Τουρκία μπήκε στη Συρία... Όταν λοιπόν, υπάρχουν όλα αυτά, ποιο είναι το κριτήριο που μπορεί η χώρα να κρατηθεί και να προχωρήσει; Η πολιτική σταθερότητα . Δεν είναι απλό θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έβαζε, όπως τον έχω γνωρίσει , ποτέ -και το ξανατονίζω- ποτέ, το κομματικό συμφέρον πάνω από το πατριωτικό και το εθνικό συμφέρον. Συμφέρει κύριε Ψύλλια, αυτή τη στιγμή, να πέσει η κυβέρνηση ; Υπάρχει εναλλακτική πρόταση που θα διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα, όπως έχουμε σήμερα; Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που το υποστηρίζει; Μόνο θερμοκέφαλοι, που -τολμώ να πω ότι- αν εξακολουθούν και το πιστεύουν, απεργάζονται την πολιτική αστάθεια στη χώρα και τη γενικότερη αστάθεια στη χώρα.

    -Κύριε υπουργέ χρησιμοποιήσατε προηγουμένως κάποιες σημαντικές λέξεις όπως "λογική , σταθερότητα." Τώρα εσείς είσαστε ο ρεαλιστής αυτής της κυβέρνησης ή από τους ρεαλιστές. Έχουμε μπροστά μας αυτή την εβδομάδα το μεγάλο θέμα των καναλιών . Υπάρχουν εργαζόμενοι στα κανάλια που σχεδόν κλαίνε , τηλεφωνούν δεξιά- αριστερά ότι «θα κλείσουν τα κανάλια»... Μήπως πρέπει να πάρει μια πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής ο κ. πρωθυπουργός;

    -Κοιτάξτε και μια θέση εργασίας να χάνεται είναι σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, πολύ περισσότερο όταν αυτό αφορά πάρα πολύ κόσμο. Όμως πρέπει να δεχτείτε και εσείς ότι εγώ σε ανύποπτο χρόνο μιλούσα για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στα κανάλια, κινδυνεύοντας να έχω τις επιπτώσεις από επιλογές των καναλιών σε πολιτικά πρόσωπα. Πάρα ταύτα είμαι σταθερά τοποθετημένος σ αυτό το ζήτημα. Όλοι ξέρουμε το καθεστώς και ξέρουμε και το καθεστώς των θαλασσοδανείων που πλήρωνε ο ελληνικός λαός για να έχουνε κάποιοι κανάλια. Επιτέλους έρχεται μια κυβέρνηση και τολμά να εκκαθαρίσει το τοπίο. Ας δούμε, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση θα αντέξει στον πειρασμό να λειτουργήσει αντικειμενικά. Εγώ το πιστεύω - θα το αντέξει . Δεν έχει κανέναν λόγο να μη το κάνει. Κάποιοι λένε όχι θα παίξει. Θα το δούμε, ας μην προτρέχουμε. Εγώ είμαι υπέρ της άποψης ότι η κυβέρνηση δεν έχει να κερδίσει παίζοντας σε αυτό το χώρο, δεν έχει να κερδίσει . Η κυβέρνηση κερδίζει πάντα με το καθαρό βλέμμα του πρωθυπουργού και με τις καθαρές προτάσεις πάνω σε τέτοια ζητήματα. Η δημοκρατία μας δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση. Η δημοκρατία είναι όλων μας. Όλοι είμαστε δημοκράτες τα κόμματα είναι δημοκρατικά. Όλοι είμαστε πολίτες που θέλουμε μια δημοκρατία, όπου θα υπάρχει διαφάνεια θα υπάρχει αξιοκρατία, αξιολόγηση. Πιστεύω λοιπόν ότι έπαιξε η Νέα Δημοκρατία με αυτά τα ζητήματα, δεν ήρθε στη Βουλή να συναινέσει στη λειτουργία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, τη στηρίξανε και ορισμένα κανάλια σε αυτή την ακραία -πώς να την πω- ρηχή πολιτική επιλογή και σήμερα πληρώνουν το επιτίμιο. Τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή.

    -Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και στις θεματικές άδειες;

    -Η κυβέρνηση νομίζω ότι δεν έχει λογική που να οδηγεί τα πράγματα στον τοίχο. Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει τη λογική να δώσει διέξοδο. Δεν την συμφέρει την κυβέρνηση -και το λέω δημόσια και με πολύ σαφή τρόπο- δεν την συμφέρει και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να οδηγήσει τα πράγματα σε τυφλές συγκρούσεις. Υπάρχουν πάντα, μέσα από τη λογική των πραγμάτων , λύσεις και πρέπει να βρεθούν αυτές οι λύσεις.

    -Κύριε υπουργέ, αυτή την εβδομάδα υπήρξε ένα μεγάλο θέμα που ενέπλεξαν και εσάς- το θέμα των Ολυμπιονικών. Πώς σχολιάζετε την κριτική που ασκήθηκε στον Πύρρο Δήμα και σε άλλους Ολυμπιονίκες ;

    -Κοιτάξτε δεν νομίζω ότι πρέπει να δώσω εγώ συνέχεια σε αυτή την υπόθεση. Έκανα μια τοποθέτηση εντελώς καλοπροαίρετη, λοιπόν από εκεί και πέρα δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο για αυτό το ζήτημα. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι έχουμε ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ζούμε, της απαξίωσης των πάντων, και από σύμβολα που πραγματικά δείχνουν ότι η επιμονή ως όπλο στη ζωή ή το πείσμα ή η θέληση , είναι όπλα που μπορούν να αξιοποιηθούνε από τον κάθε νέο για να προσπαθήσει στη ζωή να αναμετρηθεί με τις δυσκολίες.

    -Κύριε υπουργέ να έρθω και στα δικά σας τώρα, τα οποία είναι αρκετά σημαντικά. Βλέπουμε μια αντιπαράθεση τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στην ΚΕΔΕ τον κύριο Πατούλη και την Περιφέρεια. Ο κ. Πατούλης ξαφνικά αρχίζει και φωνάζει για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τι λέτε;

    -Κοιτάξτε, εμείς ετοιμάζουμε ένα σχέδιο νόμου καινούργιο για τους ΦΟΣΔΑ για τους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων. Υπάρχουν δυστυχώς πάρα πολύ μεγάλες στρεβλώσεις όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρξε ποτέ ένας δημιουργικός διάλογος για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο ζήτημα. Ξέρετε, πίσω από αυτή την ιστορία υπάρχουν πάρα πολλά συμφέροντα, τα οποία κινούνται από εδώ από εκεί και από πιο πέρα . Εγώ πιστεύω ότι οι θεσμοί, όπως είναι η ΚΕΔΕ, όπως είναι οι περιφέρειες, όπως είμαστε το υπουργείο, πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική που καθόρισε το υπουργείο: μέσα από το διάλογο να βρούμε τις λύσεις, γιατί είμαστε όλοι στην ίδια όχθη και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε κανένας από διάφορες περίεργες ιστορίες που κινούνται σ΄αυτό το χώρο - γιατί κινούνται τέτοιες ιστορίες. Σε ένα τέτοιο πνεύμα πρέπει να προχωρήσουμε στο σχέδιο νόμου, το οποίο -σας πληροφορώ και προσωπικά- συζητώ. Προχθές είχα καλέσει τους μελετητές της ΚΕΔΕ για να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση σε ένα τέτοιο πνεύμα και σε ένα τέτοιο πνεύμα προσπαθούμε να καθιερώσουμε το σχέδιο νόμου. Επίσης θα μου επιτρέψετε, αφού είπατε τα δικά μας, να σας πω ότι έχουμε ήδη ένα πολυνομοσχέδιο 140 άρθρων που έρχεται να λύσει καθημερινά, μεν, αλλά ουσιαστικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη στη σχέση του με την αυτοδιοίκηση . Έχουμε ένα δεύτερο νομοσχέδιο που μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και αυτό θέλουμε να το καταθέσουμε, που αφορά την καθιέρωση νέων θεσμών που θα κατοχυρώνουν το μητρώο πολιτών, δηλαδή η εκκαθάριση δημοτολογίου και ληξιαρχείου, ώστε με βάση αυτό επιτέλους να λειτουργήσει η περίφημη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για να μπορεί η χώρα να απαλλαγεί από αυτή την γάγγραινα της κυκλοφορίας 11 εκατομμυρίων έγχαρτων πληροφοριών και πιστοποιητικών και να λειτουργούν πλέον να κινείται η πληροφορία οίκοθεν θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Ξοδεύτηκαν 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από το 2000 μέχρι σήμερα και εδώ είναι υπόλογοι όσοι κυβέρνησαν και σε κομματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, που ήταν υπουργοί. Διότι δυστυχώς η χώρα αυτή τη στιγμή -και τους προκαλώ αυτή τη στιγμή να μου απαντήσουν- έχει 280 βάσεις δεδομένων, μικρές και μεγάλες, όπως είναι το ΑΜΚΑ , το ΑΦΜ και δεν επικοινωνεί καμία. Και με επίμονες προσπάθειες, με πολύ σκληρή δουλειά, χωρίς να δαπανήσουμε ούτε ένα ευρώ, στην ουσία με τις υπηρεσίες από κοντά παλέψαμε και σήμερα είμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο, τον Δεκέμβριο να έχουμε ολοκληρώσει όλη αυτή την διαδικασία και να αρχίσει πλέον η μια με την άλλη βάση δεδομένων να διαλειτουργούν. Αυτή είναι η μεγάλη ανατροπή στην δημόσια διοίκηση. Και επίσης -σας τη δίνω την πληροφορία αυτή- χθες υπέγραψα υπουργική απόφαση με την οποία συγκροτείται μια πολυμελής επιτροπή για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Το όνειρο του Ροϊδη, που από τότε μιλούσε για την πολυνομία και τις επιπτώσεις της, το όνειρο να γίνει επιτέλους μια σοβαρή παρέμβαση . Πιστεύω ότι μέσα από αυτή την επιτροπή, όπου θα συμμετέχουν οι 3 νομικές σχολές της χώρας, θα συμμετέχουν φορείς ειδικοί, θα συμμετέχει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθηγητές πανεπιστημίων, μέσα σε μια τριετία η Ελλάδα θα απαλλαγεί και από αυτή τη γάγγραινα, από δυο σιαμαίες αδελφές- τη γραφειοκρατία μέσα από τη διαλειτουργικότητα και τον περιορισμό της πολυνομίας και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Νομίζω ότι είναι δυο έργα ιστορικής σημασίας για τις εξελίξεις στο δημόσιο χώρο.

    [02] Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας" η επιστολή Κομισιόν για τον Γεωργίου

    Προκαλεί μεγάλα ερωτήματα το ύφος και η απολυτότητα με την οποία επιχειρείται η ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας, δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και στην Ευτυχία Αδηλίνη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ερωτηθείς για την επιστολή της Κομισιόν στον υπουργό Οικονομικών για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ κ. Γεωργίου. Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει "αμφιλεγόμενο πρόσωπο" τον κ. Γεωργίου, λέγοντας ότι ταυτόχρονα με τη θέση του ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ήταν και υπάλληλος του ΔΝΤ για να συμπληρώσει τα συντάξιμά του χρόνια. Αναφορικά με την επιστολή της Κομισιόν, τη χαρακτηρίζει ανοικτή και εκτός ορίων υποστήριξη στον Αν. Γεωργίου.

    Για τον επικείμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρόεδρος της Βουλής δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα δοθούν 4 άδειες και επικρίνει όσους μέμφονται την κυβέρνηση, καθώς όπως λέει δεν αναλογίζονται ότι επί 20 χρόνια υπήρξε ένα παράνομο πεδίο.

    Ερωτηθείς για τυχόν πρόωρες εκλογές αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τέλος, μιλώντας για τις γερμανικές αποζημιώσεις υπογραμμίζει ότι «η γερμανική πλευρά πρέπει να τακτοποιήσει, κάποτε, τους λογαριασμούς της με το παρελθόν».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

    -Κύριε πρόεδρε, πώς σχολιάζετε την επιστολή που έστειλε η Κομισιόν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναφορικά με το θέμα παραπομπής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ, κ. Γεωργίου για κακούργημα;

    -«Νομίζω πως η ψύχραιμη απάντηση που δόθηκε από πλευράς του υπουργού Οικονομικών θέτει τα πράγματα σε σωστή βάση. Εάν η Κομισιόν θεωρεί πράγματι, ότι έχει να προσφέρει στην αντικειμενική αποτίμηση εκείνης της περιόδου και σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μπορεί να ζητήσει να παραστεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και να μαρτυρήσει για το δίκιο του κ. Γεωργίου. Αυτή είναι η ουσία. Ταυτόχρονα προκαλεί μεγάλα ερωτήματα το ύφος και η απολυτότητα με την οποία επιχειρείται αυτή η ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας, διότι υπερβαίνει σαφώς τη διατύπωση μιας άποψης που, κατά τα άλλα, προφανώς ο κάθε ένας το δικαίωμα να την εκφράσει».

    - Πιστεύετε ότι αυτή η παρέμβαση δημιουργεί άλλα δεδομένα;

    -"Δεν έχω τέτοια εντύπωση. Νομίζω πως η περίοδος εκείνη και το συγκεκριμένο συμβάν αποτελούν, έτσι ή αλλιώς, ένα σημείο οριακό όταν συζητεί κανείς για το πώς μπήκε η χώρα στα μνημόνια και μάλιστα αφορά σε ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο- παράγοντα, ο οποίος, από ό,τι θυμάμαι και στη σχετική συζήτηση που έγινε τότε στη Βουλή, ήταν επί χρόνια και μάλιστα ταυτόχρονα (με την επίκληση της ανάγκης συμπλήρωσης των συνταξίμων χρόνων) στέλεχος του ΔΝΤ. Υπήρχε, δηλαδή, ένα προφανές ασυμβίβαστο και μου κάνει εντύπωση πως αυτό δεν ευαισθητοποίησε ούτε τότε ούτε τώρα κάποιους παράγοντες οι οποίοι συντάσσονται πίσω από το αφήγημα του κ. Γεωργίου για την υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Όταν μάλιστα, για την συμπλήρωση, σήμερα, των Διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών έχουν μπει απίθανες ρήτρες περί ασυμβιβάστων για τα βιογραφικά των στελεχών, που αποκλείουν πάρα πολλούς και πολύ ικανούς και έμπειρους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παρούσα περίοδο".

    -Αυτή η επιστολή της Κομισιόν τι, κατά τη γνώμη σας, κρύβει από πίσω;

    «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένας ενδόμυχος φόβος μήπως υπάρξει μία επιμέρους έστω ανατροπή στο κεντρικό αφήγημα με το οποίο η χώρα χρεώθηκε όσα χρεώθηκε και κυρίως τις λανθασμένες, όπως όλοι ομολογούν, «θεραπείες» για τα μνημόνια. Κυριότερο, όμως, νομίζω πως αποτελεί μία ανοικτή και εκτός ορίων, θα τη χαρακτήριζα, υποστήριξη ενός στελέχους που μπορεί να χρεωθεί στην πλευρά όσων εργάστηκαν αυτά τα χρόνια, χωρίς ίχνος ευαισθησίας, για το τι συνέπειες θα είχαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Δηλαδή, είναι μία υποστήριξη άμεση και υπερβολική καθ΄ όλα αυτής της επιλογής του τρόπου συμπεριφοράς ως προς τη χώρα. Γι αυτό και την κατακρίνω ενώ επαναλαμβάνω ότι η απλή έκφραση γνώμης, που θα μπορούσε να γίνει, είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που ο δημόσιος διάλογος γι αυτή όλη την αμφιλεγόμενη περίοδο θα την επέτρεπε» .

    -Καθώς σε δύο μέρες από σήμερα θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τα κανάλια, θα ήθελα να μου πείτε, τελικώς οι άδειες που θα δοθούν θα είναι 4, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός, ή μπορεί και 5 όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Σκουρλέτης;

    «Η Βουλή έχει νομοθετήσει πάνω σε αυτό το ζήτημα και άρα οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί, εάν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στο προσεχές ή στο απώτερο μέλλον, θα πρέπει να γίνει μετά από συζήτηση στη Βουλή. Με αυτή έννοια δεν χρειάζεται να εικοτολογούμε, αυτή τη στιγμή. Ο διαγωνισμός θα γίνει για τις 4 άδειες και είναι πολύ σημαντική στιγμή για την αποκατάσταση της θεσμικής και δημοκρατικής τάξης σε ένα πολύ κρίσιμο τομέα της δημόσιας ζωής. Λυπάμαι, για το ότι η αντιπολιτευτική γραμμή, ως προς τον διαγωνισμό, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει θέμα αριθμού αδειών λόγω των πραγματικών δυνατοτήτων που δίνει το νέο ψηφιακό φάσμα και με αυτή την έννοια εντάσσεται, η γραμμή αυτή, χωρίς ίσως να γίνεται αντιληπτό, στην πίεση να υπάρξει πληθώρα αδειών και εν τέλει το σπρώξιμο των καναλιών σε μία νέα διαπλοκή. Διότι είναι προφανές πως αν υπάρχουν 7-8 ή 12 τέτοιου τύπου κανάλια, πέραν των επιμέρους θεματικών και περιφερειακών καναλιών, δεν θα μπορούν να ζήσουν από την διαφημιστική πίτα που υπάρχει στη χώρα. Άρα θα είναι υποχρεωτική με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η «αιμοδοσία» τους είτε από μαύρο χρήμα είτε από πολιτική διαπλοκή. Φοβάμαι ότι αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από όσους με πάθος ,κυριολεκτικά, μέμφονται τη σημερινή κυβέρνηση και δεν αναλογίζονται τις δικές τους ευθύνες για ότι επί μία 20ετία τουλάχιστον υπήρξε ένα παράνομο πεδίο που επιβίωνε με τους τρόπους που γνωρίζουμε".

    -Κύριε πρόεδρε, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μήπως, όμως, αφενός η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, αφετέρου η τυχόν πιθανότητα να μην επιτευχθούν οι στόχοι, οδηγήσουν τον πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές;

    "Η απόφαση είναι δεδομένη και η εντολή του λαού είναι επίσης δεδομένη ακριβώς γιατί δόθηκε μετά τη συνομολόγηση της περσινής συμφωνίας του Αυγούστου. Δηλαδή, η παρούσα κυβέρνηση να τύχει προσπάθειας ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, που παλεύουμε, όλοι μαζί, για να βγούμε κάποια στιγμή, μέχρι και το 2018, από τη μέγγενη των μνημονιακών δεσμεύσεων. Άρα τακτικές κινήσεις και επιλογές στη βάση ενδεχομένων εκλογών, θα ήταν απουσία ευθύνης. Και μάλιστα σήμερα που υπάρχει ένα πολύ πιο αισιόδοξο κλίμα για το ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με την έννοια της γεωπολιτικής σημασίας και βεβαίως με το πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει η χώρα μας στην στροφή που πρέπει να κάνει η Ε.Ε για να απομακρυνθεί από τις πολιτικές της λιτότητας.

    Αυτά τα δύο είναι τα κεντρικά ζητήματα της νέας περιόδου και μέσα σε αυτά επιτρέπεται η πραγματικά μεγαλύτερη δυνατή αισιοδοξία για το ότι και το πρόγραμμα θα πάει καλά και περιθώρια για παράλληλο κοινωνικό πρόγραμμα θα υπάρξει και αρκετά σύντομα θα μπορεί η χώρα να μπει σε τροχιά δίκαιης κοινωνικά ανάπτυξης».

    -Κύριε πρόεδρε, είστε αισιόδοξος για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση; Θα ζητήσετε και τη συνδρομή της αντιπολίτευσης;

    "Εφόσον υπάρξει, προς το τέλος Σεπτεμβρίου, μία έγκριση της Βουλής σε σχέση με το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι φανερό ότι το μεγαλύτερο μέρος των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας θα συνομολογήσουν και θα συμπαραταχθούν σε μία πορεία διπλωματικής, και αν χρειαστεί και δικαστικής, διεκδίκησης για ένα θέμα το οποίο αποτελεί ηχηρό ηθικό και ιστορικό κατάλοιπο και άρα υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να το θέσει με τον πιο έντονο και επιτακτικό τρόπο. Ένα θέμα που αφορά ταυτόχρονα και τη γερμανική πλευρά, που πρέπει κάποτε να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν. Διότι διαφορετικά αυτή η υποκριτική εκκρεμότητα συντηρεί μία δηλητηριώδη ατμόσφαιρα ανάμεσα σε δύο εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επηρεάζει και τις σχέσεις των δυο κρατών".

    -Έχετε, σε προσωπικό επίπεδο, δεχθεί κριτική από τη ΝΔ για τον τρόπο που νομοθετεί η Βουλή, που όπως υποστηρίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση πολλές φορές παραβιάζει ακόμα και το συνταγματικό επίπεδο. Τι απαντάτε σε αυτές τις κατηγορίες;

    "Υπήρξε ένα πλούσιο νομοθετικό έργο σε αυτή τη σύνοδο της περιόδου που ξεκίνησε στη Βουλή μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη. Εγκρίθηκαν 80 νομοθετικές παρεμβάσεις, ανάμεσα στις οποίες βεβαίως υπάρχουν και αρκετές εγκρίσεις οδηγιών της Ε.Ε. Υπάρχει όμως και ένα πλούσιο νομοθετικό έργο από όλα τα υπουργεία. Για το 1/10 υπήρξε η κατεπείγουσα διαδικασία. Νομοθετήματα που αφορούσαν, ως επί τω πλείστων, τη συμφωνία-μνημόνιο του περσινού καλοκαιριού και που είχαν συγκεκριμένες προθεσμίες. Εγώ δέχομαι πως θα μπορούσαν ή και πρέπει τα πράγματα να είναι όλο και καλύτερα σε σχέση με την τακτικότητα και την κανονικότητα που η ελληνική Βουλή θα νομοθετεί. Έχω πει όμως και δημοσία ότι δεν είναι δυνατόν αφενός να σηκώνονται οι τόνοι από πλευράς μιας πολιτικής δύναμης που ήταν για χρόνια στην εξουσία, και μέσα στην κρίση, και που είχε τις ίδιες και μεγαλύτερες ευθύνες για πλευρές του τρόπου της νομοθέτησης της Βουλής κυρίως, όμως, δεν είναι σωστό να στοιχειοθετούνται, δήθεν, αιτιάσεις σε λανθασμένα στοιχεία. Εκεί που υπάρχει πραγματικό πρόβλημα και το έχουμε εντοπίσει είναι στο να έρχονται με τη μορφή νομοθετικών παρεμβάσεων μία σειρά από τροπολογίες από υπουργεία που κάτω από την πίεση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει δημιουργούν συνθήκες fast track. Επ?αυτού, έχουμε συνείδηση ότι θα πρέπει να υπάρξει μία βελτίωση στη διαδικασία".

    [03] Νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 23.000 ανέργους ανακοινώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου

    Ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 23.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Γεωργία Μπάρλα.

    Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «με τον ανασχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα, με τον ίδιο προϋπολογισμό, απευθύνεται σε 23.000 χιλιάδες ανέργους και όχι σε 16 χιλιάδες που προβλεπόταν, αρχικώς. Στο εξής, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές, ενώ θα παρέχεται στο 50% των ωφελουμένων η δυνατότητα εγγυημένης απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων και μόλις για δύο μήνες. Με το νέο σχεδιασμό, ο άνεργος που θα προσληφθεί, θα λαμβάνει, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500 ευρώ, εν αντιθέσει με τον αρχικό, ο άνεργος λάμβανε μόλις 1.600 ευρώ καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος».

    Στη συνέντευξή της, η κ. Αντωνοπούλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που στοχεύουν στην επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας. Συνολικά, όπως υπογραμμίζει, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν περίπου 43.000 άνεργοι. Τονίζει δε ότι, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα είναι οκτάμηνης διάρκειας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως κατοχυρώθηκαν, έπειτα από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.

    Παράλληλα, η κ. Αντωνοπούλου, μέσω της συνέντευξής της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται και στο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που απευθύνονται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, η κ. Αντωνοπούλου επισημαίνει ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού ελλείμματος και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας εμφανίζει σημαντικό ψηφιακό έλλειμμα.

    Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την κοινωνική οικονομία και τα παραγωγικά κοινωνικά εγχειρήματα, προκειμένου να μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικό μερίδιο στο ΑΕΠ, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, αποτελεί κεντρικό σκοπό της κυβέρνησης. Όπως σημειώνει, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας είναι οριζόντια προτεραιότητα. «Γι' αυτό το λόγο, εισάγουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεταιριστικών δομών και δομών κοινωνικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Επίσης, με το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός Σεπτεμβρίου, ιδρύεται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» προσθέτει.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

    ΕΡ: Πείτε μας δύο λόγια για το πρόγραμμα απασχόλησης που απευθύνεται σε 23.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών. Ποιο θα είναι το ύψος των αποδοχών που θα λαμβάνουν οι ωφελούμενοι;

    ΑΠ: Πρόκειται για μια δράση, που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου και η οποία απευθύνεται, κυρίως, σε ανέργους με χαμηλά προσόντα και δεξιότητες, ηλικίας 29 έως 64 ετών, αλλά και σε απόφοιτους ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό τη βελτίωση του βιογραφικού τους, προκειμένου να μπορούν, με αξιώσεις, να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας σε 60 ειδικότητες των 10 πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση του βιογραφικού των ανέργων θα πραγματοποιηθεί, μέσω της κατάρτισής τους, της πρακτικής άσκησης σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και της πιστοποίησης των προσόντων τους.

    Όμως, πέραν της ενίσχυσης των προσόντων των ανέργων, το πρόγραμμα προβλέπει για το 50% των ωφελουμένων (11.500 άνεργοι) εγγυημένη απασχόληση σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η εγγυημένη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα αποτελεί στρατηγικό στόχο των προγραμμάτων απασχόλησης που σχεδιάζουμε στο υπουργείο Εργασίας και υλοποιεί ο ΟΑΕΔ.

    Ο κάθε άνεργος που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, θα λαμβάνει εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ, επίδομα πρακτικής άσκησης 2.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε άνεργος θα λαμβάνει για τέσσερις μήνες επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης συνολικά 2.600 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των κρατήσεων. Από κει και πέρα, οι 11.500 άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν για έξι μήνες σε εταιρείες των συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Ποιοι είναι αυτοί οι κλάδοι; Εμπόριο, Logistics, Έργα υποδομής και Τεχνικά επαγγέλματα, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Περιβάλλον-Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Τρόφιμα-Ποτά, Ενέργεια, Βιομηχανία και Αγροτικός Τομέας.

    Ξέρετε, το εν λόγω πρόγραμμα, προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, ανακλήθηκε πέρυσι, διότι διαπιστώθηκε ότι περισσότερο εξυπηρετούσε τους φορείς κατάρτισης και λιγότερο τους ανέργους. Με τον ανασχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα, με τον ίδιο προϋπολογισμό, απευθύνεται σε 23.000 χιλιάδες ανέργους και όχι σε 16 χιλιάδες που προβλεπόταν, αρχικώς. Στο εξής, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές, ενώ θα παρέχεται στο 50% των ωφελουμένων η δυνατότητα εγγυημένης απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων και μόλις για δύο μήνες. Με το νέο σχεδιασμό, ο άνεργος που θα προσληφθεί, θα λαμβάνει, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500 ευρώ, εν αντιθέσει με τον αρχικό, ο άνεργος λάμβανε μόλις 1.600 ευρώ καθ? όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

    ΕΡ: Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο θα επεκταθεί, πέραν των 51 δήμων (17 και 34) και στους υπόλοιπους 274 δήμους της χώρας; Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν και ποιος θα είναι ο συνολικός αριθμός των ανέργων που θα απασχοληθούν;

    ΑΠ: Η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας έχει στόχο την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας. Συνολικά, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν περίπου 43.000 άνεργοι.

    Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα είναι οκτάμηνης διάρκειας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως κατοχυρώθηκαν, έπειτα από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας. Για πρώτη φορά, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δίνουν τη δυνατότητα στον άνεργο να βελτιώσει το βιογραφικό του, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητες επανένταξής του στην αγορά εργασίας, μετά το τέλος του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, εφόσον το επιθυμεί ο άνεργος, κατάρτιση στην «Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας» (ΤΠΕ) και σεμινάρια, με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες από τον ΟΑΕΔ.

    Αυτές οι καινοτομίες κατέστησαν το πρόγραμμα ιδιαίτερα ελκυστικό για τους ανέργους. Για 3.737 θέσεις που προκηρύχτηκαν σε πρώτη φάση σε 17 δήμους θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, υποβλήθηκαν 52.117 αιτήσεις. Δηλαδή είχαμε για μια θέση εργασίας 14 αιτήσεις, όταν στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας η ζήτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αποτυπώνονταν στην αναλογία πέντε αιτήσεις για μια θέση. Με άλλα λόγια, αν κρίνουμε από το μεγάλο αριθμό αιτήσεων, θα έλεγα ότι η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας έτυχε θερμής υποδοχής από τους ανέργους. Εκτιμώ ότι αυτό θα φανεί και από τη ζήτηση που θα έχουν οι θέσεις εργασίας που θα προκηρυχτούν στο σύνολο των Δήμων της χώρας, μέχρι τα τέλη του χρόνου.

    ΕΡ: Προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας αποτελεί και ο συντονισμός των δράσεων υποστήριξης φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στη βάση του νέου θεσμικού πλαισίου που εισάγει το προς ψήφιση σχέδιο νόμου του υπουργείου για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή και σε ποιες θεσμικές παρεμβάσεις θα προχωρήσετε για την ανάπτυξή της;

    ΑΠ: Η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την κοινωνική οικονομία και τα παραγωγικά κοινωνικά εγχειρήματα, προκειμένου να μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικό μερίδιο στο ΑΕΠ, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, αποτελεί κεντρικό σκοπό της κυβέρνησής μας. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας είναι οριζόντια προτεραιότητα και, γι' αυτό το λόγο, εισάγουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεταιριστικών δομών και δομών κοινωνικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, όπως ο αγροτικός, ο βιομηχανικός, ο τουριστικός ή η ενέργεια, ενώ, ταυτόχρονα, θα θεραπεύει κακές πρακτικές που έχουν παρατηρηθεί, μέχρι σήμερα, στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας.

    Με το σχέδιο νόμου, που ετοιμάσαμε στο υπουργείο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και αναμένεται να ψηφιστεί εντός Σεπτεμβρίου, ιδρύεται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Το Ταμείο θα παρέχει οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων που αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα. Θα δίνει δάνεια και μικροδάνεια μειωμένου ρίσκου, θα παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για τη κάλυψη υποχρεώσεων έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων ή εταιρειών συμμετοχών και θα χορηγεί επιστρεπτέες ενισχύσεις. Η λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας και τα προσφερόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων και, κατ? επέκταση, τη δυνατότητά τους να επιτύχουν τους στόχους τους.

    ΕΡ: Τι σχεδιάζει το υπουργείο για την ενίσχυση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Υπάρχουν στα σκαριά κι άλλα προγράμματα;

    ΑΠ: Τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με το πρόγραμμα επιχορηγούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις και, ειδικά, εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και μακροχρόνια ανέργων (εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών). Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται σε 12 μήνες. Αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους του προγράμματος θα περιλαμβάνονται στη Δημόσια Πρόσκληση που θα εκδώσει ο ΟΑΕΔ.

    Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που απευθύνονται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού ελλείμματος και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής. Η χώρα μας εμφανίζει σημαντικό ψηφιακό έλλειμμα. Όλες οι επίσημες αξιολογήσεις δείχνουν ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στους βασικότερους ψηφιακούς δείκτες υπολείπεται του κοινοτικού μέσου όρου, με τη χώρα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 1,63% του εργατικού δυναμικού απασχολείται με την ανάπτυξη και διαχείριση τεχνολογιών, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 26η θέση στην Ευρώπη των 28 κρατών μελών. Έχει διαπιστωθεί ότι το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων παρεμποδίζει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής οικονομίας προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ταυτόχρονα, το έλλειμμα αυτό έχει δύο σημαντικές συνέπειες αφενός μεν περιορίζει τις επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες αφετέρου δε εκτοπίζει τους πολίτες από τα οφέλη που μπορούν να έχουν από τη συμμετοχή τους στο ευρύ φάσμα των διαδικτυακών δραστηριοτήτων.

    [04] Γ. Πιτσιλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχευσή μας οι σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά

    Η εισπραξιμότητα αποτελεί βασικό στόχο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και στο Γ.Ψύλλια, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Πιτσιλής.

    «Σκοπός μας είναι να μην σπαταλούνται ανθρώπινοι πόροι και να είμαστε αποτελεσματικοί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τελικά να εισπράττονται έσοδα από τους ελέγχους» τόνισε ο κ. Πιτσιλής.

    Αναφερόμενος στους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται ο κ. Πιτσιλής επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με συνέπεια το πλαίσιο των διατάξεων για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.

    Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε με τέτοια έκταση και με τέτοια διασπορά και με στόχευση τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά. Αυτό λοιπόν πέρασε ένα μήνυμα ότι η φορολογική διοίκηση είναι παρούσα. Πολύ καλή συνεργασία επίσης υπήρξε και με άλλες ελεγκτικές και διωκτικές υπηρεσίες όπως με την οικονομική αστυνομία και είναι πολύ σημαντικό διότι πέρασε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ότι δεν θα αφήνουμε τα πράγματα να γίνονται όπως γινόντουσαν».

    Στέλνοντας μήνυμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις αλλά και σε όσους δέχονται να μην λαμβάνουν αποδείξεις, ο κ. Πιτσιλής δηλώνει «ό,τι νομίζουμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης το πληρώνουμε διπλό και τρίδιπλο με άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταλάβουν την αξία της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του νόμου. Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους τη χώρα».

    «Η έννοια μας είναι να λειτουργούμε με ισονομία και δικαιοσύνη» επισημαίνει ο κ. Πιτσιλής και συνεχίζει: «Να είμαστε αυστηροί στην παραβατικότητα. Να είμαστε όμως αρωγοί και στην επιχειρηματική προσπάθεια που είναι επίσης πολύ σημαντικό».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης :

    - Μιλάμε με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή. Κύριε γενικέ πήρατε μια σημαντική απόφαση πριν από λίγες μέρες αλλάζοντας το χάρτη ελέγχων που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Σε ποιες υποθέσεις δίνετε πλέον μεγάλο βάρος; Τι εντολές έχετε δώσει και σε ποιες υποθέσεις θα επικεντρωθούν αυτοί οι έλεγχοι;

    - «Αυτό που μπορώ καταρχήν να σας πω και πρέπει να είναι γνωστό σε όλους, είναι ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων και παράλληλα ένας περιορισμένος αριθμός ελεγκτικού δυναμικού.

    Γι' αυτό η αξιολόγηση των υποθέσεων υπήρξε επιτακτική και είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Για το νέο σύστημα ακολουθήθηκαν τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και χρησιμοποιήθηκε αυτοματοποιημένο αντικειμενικό μοντέλο βάση παραγόντων κινδύνου που αφορούν στην απώλεια φορολογικών εσόδων. Η στόχευσή μας δηλαδή είναι κατά κύριο λόγο η εισπραξιμότητα. Η αξιολόγηση όμως δεν ολοκληρώνεται μόνο με το αυτοματοποιημένο σύστημα αλλά και από τις προτάσεις που καλούνται άμεσα και τεκμηριωμένα να υποβάλλουν οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών. Στο τέλος της διαδικασίας σκοπός είναι ο κάθε ελεγκτής να γνωρίζει με ποια σειρά θα ελέγξει υποθέσεις που έχουν χρεωθεί ποιες είναι σημαντικές και ποιες όχι. Σκοπός μας είναι να μην σπαταλούνται ανθρώπινοι πόροι και να είμαστε αποτελεσματικοί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τελικά να εισπράττονται έσοδα από τους ελέγχους. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την προτεραιοποίηση των υποθέσεων για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιούνται οπότε δεν μπορούμε να πούμε κάτι εδώ».

    - Κύριε Γενικέ μεταξύ των υποθέσεων είναι και αυτοί που παίρνουν επιστροφές φόρου. Είναι μεγάλες αυτές οι επιστροφές; Υπάρχει πρόβλημα;

    - «Κοιτάξτε. Ένα κομμάτι των ελεγκτικών διαδικασιών μας είναι οι επιστροφές φόρου. Ούτως ή άλλως δηλαδή πριν δώσουμε επιστροφές φόρου μεγάλου ποσού κάνουμε ελέγχους οπότε είναι μια από τις ελεγκτικές διαδικασίες».

    - Κύριε Γενικέ αυτό που συζητάει ο κόσμος είναι το θέμα των αποδείξεων. Κάθε μέρα έρχονται στο προσκήνιο διάφορα ευτράπελα. Πρόσφατα σε μια ελβετική εφημερίδα είχατε προτρέψει τους τουρίστες να ζητούν αποδείξεις. Πόσο τελικά διαπιστώνετε ότι έχει βρει αντίκρισμα αυτό το μέτρο, αυτή η προτροπή;

    - «Εμένα η δική μου αίσθηση είναι ότι η συμμόρφωση αυξήθηκε από τότε που εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους. Αυτό είναι το μήνυμα που παίρνω από όλες τις επικοινωνίες που έχω σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με συνέπεια το πλαίσιο των διατάξεων για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε με τέτοια έκταση και με τέτοια διασπορά και με στόχευση τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά. Αυτό λοιπόν πέρασε ένα μήνυμα ότι η φορολογική διοίκηση είναι παρούσα. Πολύ καλή συνεργασία επίσης υπήρξε και με άλλες ελεγκτικές και διωκτικές υπηρεσίες όπως με την οικονομική αστυνομία και είναι πολύ σημαντικό διότι πέρασε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ότι δεν θα αφήνουμε τα πράγματα να γίνονται όπως γινόντουσαν».

    - Πάντως κάθε μέρα όλο και κάποιες καταστάσεις πολύ "εντυπωσιακές" με κομπίνες έρχονται στο φως όπως αυτή με το κυλικείο που στεγάζεται στο ΚΤΕΛ της Κέρκυρας. Είναι προχωρημένη περίπτωση ή έχετε συναντήσει και άλλες;

    - «Κοιτάξτε είναι κάποιες πληροφορίες που έχουμε εδώ και κάποιο καιρό και τις οποίες αξιολογούμε, οι οποίες αν θέλετε μας ανησυχούν σε σχέση και με την νομοθετική πρωτοβουλία που υπάρχει για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα τα δικά μας με την αμεσότητα της πληροφορίας που έχουμε να παίρνουμε. Υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Οι υπηρεσίες τα γνωρίζουν και είναι σε εξέλιξη μια έρευνα για τα ζητήματα αυτά. Θα έχουμε περισσότερα να πούμε στο επόμενο διάστημα γι αυτό».

    - Ένα από τα ζητήματα που βάλατε φέτος το καλοκαίρι ήταν και η μετακίνηση κάποιων φοροελεγκτών γιατί λόγω του γνωστού ζητήματος με την εντοπιότητα καλύπτουν τα μαγαζιά. Υπήρξε κάτι τέτοιο; Κάνατε κάτι τέτοιο;

    - «Βεβαίως. Λειτούργησε πάρα πάρα πολύ καλά αυτή η παράμετρος που βάλαμε για πρώτη φορά. Από τις περιπτώσεις οι οποίες εντοπίστηκαν με παραβάσεις οι οποίες οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας στη συντριπτική πλειονότητα προήλθε από ελέγχους άλλων ΔΟΥ. Δηλαδή από ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν εντοπιότητα οι οποίοι λειτούργησαν χωρίς να ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις και εφάρμοσαν το νόμο χωρίς φόβο και πάθος».

    - Κύριε Γενικέ ποιο μήνυμα στέλνετε σε αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις;

    - «Και σε αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις και σε αυτούς που δέχονται να μην λαμβάνουν αποδείξεις, ό, τι νομίζουμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης το πληρώνουμε διπλό και τρίδιπλο με άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταλάβουν την αξία της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του νόμου. Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους τη χώρα».

    - Κύριε Γενικέ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ των μέσων που θα χρησιμοποιήσετε είναι ακόμη και το facebook και το instagram και όλα αυτά τα διαδικτυακά για την άντληση στοιχείων. Ισχύει αυτό;

    - «Και εγώ στις εφημερίδες το διάβασα. Το βρήκα ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά πρέπει να πω ότι υπάρχουν εξελιγμένα μοντέλα στο εξωτερικό τα οποία λαμβάνουν υπόψη κα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δε νομίζω όμως ότι αυτό που γράφτηκε στις εφημερίδες έχει να κάνει με τον τρόπο ελέγχου ο οποίος εφαρμόζεται διεθνώς με επιτυχία στα θέματα αυτά».

    - Κύριε Γενικέ στα πανηγύρια γίνονται έλεγχοι;

    - «Και πανηγύρια ελέγχουμε. Αλλά η στόχευση η δική μας είναι η συγκριτικά μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Δίνουμε δηλαδή βάρος και άμα δείτε και τις περιπτώσεις και των 48ωρων αλλά και της αναστολής λειτουργίας που θα έρθει με τις άλλες διατάξεις είναι τα πιο μεγάλα τα πιο σημαντικά που οι πηγές οι εστίες φοροδιαφυγής είναι μόνιμες και όχι συγκυριακές ή ευκαιριακές.

    - Κύριε Γενικέ να έρθουμε τώρα στις κατασχέσεις λογαριασμών. Ποιά είναι τα νούμερα για τις κατασχέσεις στο πρώτο επτάμηνο;

    - «Είναι νομίζω κοντά στις 856.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια στο πρώτο ετπάμηνο».

    - Λένε όμως ότι παρόλα αυτά δεν βρίσκετε λεφτά και το πολύ πολύ να βρείτε κανένα πεντακοσάρικο.

    - «Δεν είναι ακριβές αυτό, όχι. Από τις κατασχέσεις, τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις που έχουν γίνει από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Ιουνίου το ποσό απόδοσης πάνω από 3.000 ευρώ είναι πάνω από 70%. Δηλαδή αυτά που βρίσκουμε σε ποσοστό πάνω από 70% είναι ποσά πάνω από 3000 ευρώ. Άρα λοιπόν δεν είναι μικροποσά. Ακούω τη συζήτηση που γίνεται για τα θέματα αυτά. Πρέπει να σας πω ότι το 82% των οφειλετών του δημοσίου είναι οφειλέτες με ποσά κάτω από 3000 ευρώ ή μέχρι 3000 ευρώ και είναι και ένα ποσοστό αυτό το οποίο διαμεταβάλλεται διαρκώς γιατί ξέρετε κάποιος χρωστάει γίνεται μια κατάθεση εξοφλεί μετά μπαίνει κάποιος άλλος, δηλαδή δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι αυτοί. Οπότε είναι εύλογο αν θέλετε ένα μεγάλο κομμάτι των κατασχέσεων να αφορά αυτήν την μερίδα των οφειλετών η οποία όμως από την άλλη πλευρά είναι κοντά στο 30% δηλαδή σε μηνιαία βάση από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις που γίνονται περίπου το 30% αφορά οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ».

    - Κύριε Γενικέ λένε πολλοί ότι ο στόχος που έχετε θέσει για εισπράξεις 2 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου από παλιές υποθέσεις μέσω 750.000 κατασχέσεων και πλειστηριασμών, είναι πολύ φιλόδοξος.

    - «Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα δείχνουν ότι μάλλον θα το πετύχουμε το νούμερο αυτό. Αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία. Θα δούμε».

    - Και μέχρι το τέλος του χρόνου έχετε θέσει ένα στόχο να εισπράξετε περίπου 4 δισ. ευρώ;

    - «Από παλαιό ληξιπρόθεσμο;».

    - Ναι

    - «Από παλαιό ληξιπρόθεσμο ο στόχος είναι 2,050 δισ.ως ληξιπρόθεσμο και η εικόνα που υπάρχει είναι ότι δηλαδή είμαστε πάνω αν θέλετε από τους ενδιάμεσους στόχους της χρονιάς μέχρι στιγμής. Οπότε υπάρχει, αν θέλετε, μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτό το κομμάτι θα πάει καλά. Να προσθέσω ότι από τον Απρίλιο υπάρχει ένα νέο σύστημα που εφαρμόζουμε σε σχέση με τις κατασχέσεις. Δεν γίνονται τυχαία οι κατασχέσεις. Γίνονται με μια πρόβλεψη εισπραξιμότητας και βεβαίως ξεκινάμε κάθε φορά κάθε μήνα με τις μεγαλύτερες οφειλές και κατεβαίνουμε προς τις μικρότερες. Γι αυτό και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός το κομμάτι αυτό έχει καλά αποτελέσματα διότι δεν γίνονται κατασχέσεις για να γίνουν. Γίνονται κατασχέσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό στοχευμένες».

    - Και ουσιαστικά δηλαδή λέτε ότι δεν "χτυπάτε" τον κόσμο με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, δεν στοχεύετε κατ? αρχήν σε αυτό;.

    - «Ούτως ή άλλως ξεκινάμε πάντα από τα μεγαλύτερα νούμερα. Αυτό είναι βασική εντολή και έχει δοθεί, αν θέλετε, σε κάθε μονάδα σε κάθε ΔΟΥ, ότι κάθε μήνα όταν ξεκινούν τις διαδικασίες πρώτα απ? όλα πρέπει να ξεκινούν από τις μεγάλες οφειλές και να κατεβαίνουν μετά προς τα κάτω. Αυτό είναι θεμελιώδες αλλά και όσο κατεβαίνουν υπάρχει μοντέλο το οποίο στοχεύει στην εισπραξιμότητα κάθε φορά δηλαδή μεταξύ των ενεργειών που πρέπει να λάβουμε και των οφειλετών που πρέπει να στραφούμε. Κοιτάμε αυτούς που με βάση το προφίλ τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μας αποδώσουν τα χρήματα που οφείλουν.

    - Με το λαθρεμπόριο καυσίμων κύριε Γενικέ έχετε εντείνει τους ελέγχους;

    - «Κοιτάξτε για το λαθρεμπόριο κατ? αρχήν όπως ξέρετε ψηφίστηκε πρόσφατα ο νόμος ο οποίος προβλέπει την ίδρυση συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου για το λαθρεμπόριο ειδικών προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα γιατί για πρώτη φορά κάθονται στο ίδιο επιχειρησιακό τραπέζι όλες οι διωκτικές αρχές που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο. Η γγ δημοσίων εισόδων, τα τελωνεία δηλαδή, το ΣΔΟΕ, η γγ κατά της διαφθοράς, η οικονομική αστυνομία, το λιμενικό σώμα, ξεχνώ ενδεχομένως και κάποιες γιατί είναι μεγάλος ο κατάλογος αλλά δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι όλοι καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Αυτό λοιπόν τι σημαίνει; Σημαίνει ότι διαχειριζόμαστε τις από κοινού πληροφορίες που έχουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ σημαντική διότι θα οδηγήσει σε κοινή στόχευση, κοινή επιχειρησιακή δράση. Πολλές φορές είχαμε και σχετικά πρόσφατα ακόμα, επικαλύψεις. Δηλαδή μια υπηρεσία είχε μια πληροφορία πήγαινε κάπου μια άλλη υπηρεσία δεν το ήξερε και πολλές φορές, ας πούμε, δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε διότι δεν γινόντουσαν συντονισμένα αυτά τα πράγματα. Τώρα αυτός ο μηχανισμός δίνει την ευκαιρία για να μπορέσουμε να λειτουργούμε συντονισμένα και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Από κει και πέρα το λαθρεμπόριο χρειάζεται κατά κύριο λόγο ενίσχυση προσωπικού και μέσων. Όπου αυτό έχει γίνει έχουμε δει αποτελέσματα. Να σας πω κάτι πολύ χαρακτηριστικό. Λίγα λεπτά πριν μιλήσουμε με πήρε ο προϊστάμενος τελωνείων Κήπων ο οποίος μου είπε ότι πιάσανε πακέτο 7,5 κιλών ηρωίνης μέσα σε λεωφορείο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόδοσης της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Το τελωνείο Κήπων ενισχύθηκε σημαντικά με κόσμο από πέρσι και είχε καταφέρει μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα του μισού 2016 να είναι αν θέλετε ίσα περίπου με τα αποτελέσματα όλου του 2015. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να εργαστούμε όλοι μαζί έτσι ώστε να ενισχύσουμε με μέσα και προσωπικό τα τελωνεία».

    - Φαντάζομαι ότι από 1/1/2017 που θα γίνετε εντελώς ανεξάρτητη υπηρεσία με δικό της προϋπολογισμό θα έχετε να κάνετε πράγματα κ. Γενικέ, δε βοηθάει αυτό;

    - «Βοηθάει σίγουρα υπό την έννοια αν θέλετε ότι μειώνει ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν τώρα διότι για να εκταμιευτούν πιστώσεις ή για να προβλεφτούν διάφορα τέτοια πράγματα χρειάζεται περισσότερη αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών. Γίνεται λίγο πιο ευέλικτη η διαδικασία. Από κει και πέρα η ουσία είναι ο προϋπολογισμός αυτός καθ? αυτός και η ενίσχυσή του, μέσα στα όρια που παρέχει η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι κάτι το οποίο εργαζόμαστε αυτή την στιγμή συστηματικά με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έτσι ώστε να έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και θα φέρει τα έσοδα που χρειάζεται το κράτος».

    - Από αυτές τις λίστες, τις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ κ.ά πως πάνε οι εισπράξεις, οι έλεγχοι κλπ; Είστε ευχαριστημένος μέχρι τώρα;

    - «Οι έλεγχοι προχωρούν. Αυτό το κομμάτι το χειριζόμαστε σε συνεργασία με τους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι έχουν αν θέλετε και το πρόσταγμα των ελέγχων. Υπάρχει ένα ζήτημα ότι υπάρχουν πάρα πολλές υποθέσεις σε εξέλιξη και υπάρχει πίεση στις Υπηρεσίες να τελειώσουν όσο περισσότερες γίνεται από αυτές. Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι μάλλον καλή ως προς το κομμάτι της πίεσης που υπάρχει και της αύξησης της δραστηριότητας είμαστε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους έτσι ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα στο κομμάτι αυτό».

    - Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

    - «Να είστε καλά. Για μας αυτό είναι η έννοια μας να λειτουργούμε, αν θέλετε, με ισονομία και δικαιοσύνη. Να είμαστε αυστηροί στην παραβατικότητα. Να είμαστε όμως αρωγοί και στην επιχειρηματική προσπάθεια που είναι επίσης πολύ σημαντικό».

    [05] Ν.Τόσκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. θα οδηγήσει σε καλύτερη αστυνόμευση

    Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Δημοσθένη Καλαμπάκα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, τόνισε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις περιοχές εκείνες όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων.

    Την πεποίθησή του ότι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας θα οδηγήσει σε καλύτερη αστυνόμευση, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις περιοχές εκείνες όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων. Παράλληλα, ο κ.Τόσκας επισήμανε ότι αστυνομικοί που έχουν διατεθεί στη φύλαξη επισήμων θα επιστρέψουν στο δρόμο για την ασφάλεια του απλού πολίτη.

    Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας ανέφερε ότι θα αποσυμπιεστεί η κατάσταση που επικρατεί σε νησιά, με τη μεταφορά προσφύγων σε άλλες περιοχές, ενώ σχετικά με το ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων, υπογράμμισε ότι θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους.

    Αναλυτικά η συνέντευξη του κ.Τόσκα:

    - Κύριε υπουργέ, αρχικά σας ευχαριστούμε που μιλάτε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας;

    «Το σχέδιο της αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί υπάρχουν γύρω στις 1.200 αυτοτελείς περιφερειακές υπηρεσίες της Αστυνομίας, διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα, λόγω των αναγκών, αλλά και κάποιων αποφάσεων οι οποίες εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα και όχι την αστυνόμευση. Υπάρχουν, λοιπόν, πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα, πάρα πολλές υπηρεσίες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. Για παράδειγμα, ένα αστυνομικό τμήμα θέλει πάνω από 15 - 20 άτομα, για να μπορέσει να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες. Τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα έχουν κάτω από 10 άτομα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Πρέπει επομένως να συγχωνευτούν κάποια αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση. Αυτό μπορεί να δυσαρεστεί κάποιους που είχαν συνηθίσει να έχουν αστυνομικό τμήμα στη γειτονιά τους, όμως, το θέμα δεν είναι να έχουμε ένα κτίριο μη αποτελεσματικό στις λειτουργίες του και το οποίο απλά θα δείχνει την παρουσία του. Το θέμα είναι να υπάρχει αστυνόμευση. Αποσκοπούμε, λοιπόν, στο να κάνουμε την Ελληνική Αστυνομία αποτελεσματική σε όλο τον ελληνικό χώρο. Φυσικά, έχουμε εξαιρέσει τις απομονωμένες περιοχές, τις νησιωτικές, τις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων, στα νησιά κυρίως. Και η όλη διαδικασία έγινε μετά από διαβούλευση που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, στην οποία τον κύριο ρόλο είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, ο κ.Αναγνωστάκης. Συζήτησε με δημάρχους, με βουλευτές, ενώ οι προτάσεις ξεκίνησαν από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω. Ξεκίνησαν από τις αστυνομικές διευθύνσεις και επιθεωρήσεις. Είναι βήματα εξορθολογισμού, τα οποία οδηγούν σε καλύτερη αστυνόμευση δηλαδή σε καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Βήματα απόλυτα αναγκαία, που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

    - Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστές της αστυνομίας, υποστηρίζουν ότι με την αναδιοργάνωση αυτή θα προκύψουν λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Τι τους απαντάτε;

    «Εχω ακούσει και τις αντίθετες απόψεις από αστυνομικούς. Μπορώ να πω ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους βλέπουν ως απόλυτα αναγκαίους αυτούς τους εξορθολογισμού. Βέβαια, κάποιοι θα ξεβολευτούν ή θα αναγκαστούν σε κάποιες περιπτώσεις να πάνε πέντε, δέκα και δεκαπέντε χιλιόμετρα παρά πέρα στο καινούργιο αστυνομικό τμήμα ή κάποιοι θα χάσουν τη διοίκηση. Αλλά το θέμα δεν είναι να «φυτεύουμε» διοικήσεις με ανύπαρκτο αποτέλεσμα. Διοικήσεις των πέντε ανθρώπων. Το θέμα είναι να δημιουργούμε τέτοιους οργανισμούς που να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο. Η Ελληνική Αστυνομία είναι για να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Αυτό το έχουν αποδεχθεί όλοι οι αστυνομικοί και για αυτό δουλεύουν φιλότιμα και βλέπετε τα αποτελέσματα τον τελευταίο καιρό».

    - Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Ισχύει αυτό;

    «Η Νέα Δημοκρατία ειδικά τώρα, την περίοδο του καλοκαιριού, είχε βάλει σαν στόχο να αναδείξει το νόμο και την τάξη, αλλά αν ανατρέξει κάποιος στα στατιστικά στοιχεία ή στην αίσθηση των πολιτών που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, θα σας πουν όλοι και το ξέρουν όλοι ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς αυτό να συμβαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Συνεχίζουν και υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες ζητήματα δεν μας ευχαριστούν καθόλου και ακριβώς με την καινούργια αναδιοργάνωση που αναφέρατε πριν και από την οποία θα εξοικονομήσουμε γύρω στους 5.000 ανθρώπους, θα ενισχύσουμε και τα διπλανά αστυνομικά τμήματα που θα δημιουργηθούν, όπως είπα πριν, αλλά και περιοχές ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που είναι προβληματικές».

    - Μετά την εξάρθρωση της μεγάλης εγκληματικής ομάδας ναρκωτικών που δρούσε στα Εξάρχεια, έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση αντίστοιχης σπείρας στην περιοχή;

    «Ο αγώνας απέναντι στα ναρκωτικά, ο αγώνας απέναντι στο κοινό έγκλημα, η προστασία του κοινωνικού συνόλου, είναι ένας διαρκής αγώνας που πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται, γιατί το κοινό έγκλημα αλλάζει μορφές, αλλά και υπάρχουν συνεχείς ανάγκες και συνεχείς απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου για ασφάλεια. Δεν μπορούμε να πούμε ό,τι τελειώσαμε τη δουλειά μας ό,τι τελειώσαμε τα θέματα των ναρκωτικών. Χτυπήθηκε ένα πολύ μεγάλο κύκλωμα, κεντρικά πρόσωπα του κυκλώματος των ναρκωτικών. Δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ότι δεν θα προσπαθήσουν να αναστηλώσουν τα κυκλώματα αυτά. Αλλά εδώ είμαστε κι αυτή τη φορά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, με καλύτερη πληροφόρηση και υπάρχει και η εμπειρία της πολύ επιτυχημένης αυτής επιχείρησης που έγινε στα Εξάρχεια και η οποία έγινε αποδεκτή από όλο τον κόσμο. Και των Εξαρχείων και γενικότερα η αποδοχή ήταν πολύ μεγάλη».

    - Είσαστε ικανοποιημένος από τις αστυνομικές δράσεις για την πρόληψη και καταστολή της καθημερινής μικροεγκληματικότητας;

    «Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι το μεγάλο έγκλημα έχει μειωθεί σημαντικά, δηλαδή οι μεγάλες ληστείες και όλα αυτά τα πράγματα. Πλην, όμως, υπάρχει αύξηση στην παραβατικότητα και στο μικρό έγκλημα. Στους πορτοφολάδες και στους κλέφτες μικρών και πολύ μικρών ποσών σε μερικές περιπτώσεις. Επομένως, αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να αυξηθεί η αστυνόμευση στο πεζοδρόμιο, για την προστασία του πολίτη που κυκλοφορεί. Και εκεί σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Παίρνουμε προσωπικό που φυλάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια επίσημους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, πολιτικούς νυν και πρώην και θα δείτε τις ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρξουν αντιδράσεις, βέβαια, για αυτές τις αλλαγές. Δεν έχουμε ψειδαισθήσεις, αλλά ο σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε την ασφάλεια του απλού πολίτη που κυκλοφορεί στο δρόμο και αυτό θα το κάνουμε άσχετα από τις αντιδράσεις κάποιων που δεν θέλουν καμία αλλαγή, καμία μεταρρύθμιση».

    - Η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης προσφυγικών ροών από την Τουρκία;

    «Αυτή τη στιγμή υπάρχει το πρόβλημα της μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων στα νησιά. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να αποσυμπιέζουμε την κατάσταση μεταφέροντας κάποιους πρόσφυγες στον ηπειρωτικό χώρο. Πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποδεχθεί περισσότερο κόσμο και προχθές που είχε έρθει ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών συζητήσαμε αυτά τα θέματα. Πιέζει και αυτός ο Διεθνής Οργανισμός, πιέζουν διάφοροι, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας θα διατηρηθεί. Η Τουρκία θα συνεχίσει να σέβεται τη συμφωνία. Υπάρχουν κάποιες αυξήσεις σε μερικές περιπτώσεις. Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι από την τήρηση της συμφωνίας».

    - Γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι, ώστε να εντοπιστούν τυχόν τζιχαντιστές μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών;

    «Υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι και από προσωπικό της αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά και ξένων, οι οποίοι συνδράμουν το έργο της αστυνομίας στα νησιά, αλλά και στον ηπειρωτικό χώρο. Μπορώ να πω ότι έχουμε ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών, προκειμένου να αποφύγουμε δραστηριότητες τέτοιας μορφής. Έως τώρα δεν έχουμε κάτι που να μας ανησυχεί, αλλά εντείνουμε τις προσπάθειές μας, γιατί δουλεύουμε προληπτικά και δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να καθησυχάσουν γιατί μετά θα είναι αργά. Δουλεύουμε, λοιπόν, προληπτικά, δουλεύουμε οργανωμένα, συστηματικά, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και συνεργαζόμαστε και με υπηρεσίες άλλων χωρών».

    - Τι γίνεται με το νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων;

    «Είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ειδικό μισθολόγιο. Δεν θα ήθελα να προτρέξω αυτή τη στιγμή, γιατί συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει συνεργασία και συζήτηση και με τα άλλα υπουργεία, που ενδιαφέρονται για τα ειδικά μισθολόγια, όπως τα υπουργεία Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης. Αλλά κύρια το υπουργείο Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη έχουν πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού - όπως και το υπουργείο Υγείας - που θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια. Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ασχολούνται κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Ασχολούνται νυχτερινές ώρες, αργίες και επομένως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Το ίδιο υπάρχει και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο και οι γιατροί. Δεν θέλω να επεκταθώ, όμως, σε άλλα υπουργεία. Έχουν ειδικό περιβάλλον εργασίας. Αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, για να μπορέσουν να κάνουν και αυτοί οι άνθρωποι καλύτερα τη δουλειά τους, αλλά και να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό σύνολο. Η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου μπορεί να επιτευχθεί όταν οι άνθρωποι που προσφέρουν αυτό το έργο στο κοινωνικό σύνολο είναι σε θέση να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Νομίζω αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όλες τις κατευθύνσεις».

    - Κύριε υπουργέ, να περάσουμε τώρα στο θέμα των πυρκαγιών. Οι πυροσβέστες, όπως έχετε τονίσει, επιτελούν με αυταπάρνηση το δύσκολο έργο τους. Παράλληλα, όμως, ένα μέρος των πυροσβεστικών οχημάτων και αεροσκαφών είναι απαρχαιωμένο. Πρόκειται να αντικατασταθούν άμεσα ή στο απώτερο μέλλον;

    «Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι κατασκευής του 1974 ή της δεκαετίας του '70. Επομένως έχουν παλιώσει. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις συνεχείς βλάβες. Είδατε ότι πέρσι χάσαμε ένα αεροσκάφος, φέτος χάσαμε άλλο ένα, ευτυχώς χωρίς να πάθουν τίποτα οι πιλότοι. Όμως, κάτι πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχουν αρχίσει εδώ τα επιτελεία και σχεδιάζουν, για να δούμε τι λύσεις μπορούν να υπάρξουν, αφού λάβουμε, βέβαια, υπόψη το οικονομικό κόστος, γιατί καταλαβαίνετε δεν είμαστε σε εποχή προηγούμενων δεκαετιών, όπου θα έπρεπε να έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα τότε που υπήρχε η δυνατότητα. Δυστυχώς τότε τα έβαλαν κάτω από το χαλί και τώρα προσπαθούμε εμείς, με τα πενιχρά μέσα, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος δουλεύει με αυτοθυσία. Υπάρχουν και επιπτώσεις και τραυματισμοί και απώλειες. Προχθές ο συντονιστής της Δυτικής Ελλάδας έπαθε κάποιο πρόβλημα υγείας πάνω στην ένταση της δουλειάς του και ελπίζουμε να το ξεπεράσει ο άνθρωπος και να είναι πάλι στην αποστολή του. Αυτό το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί. Είδατε ότι μέσα σε 24 ώρες σβήστηκε με πάρα πολύ δυνατούς ανέμους η φωτιά στη Βόρεια Χίο, το ίδιο και στον Ασπρόπυργο. Έχουν αλλάξει και τα κλιματολογικά δεδομένα, Δηλαδή, έχουμε επιβάρυνση των κλιματολογικών δεδομένων. Έχουμε το πρόβλημα του παλιού υλικού. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά με καλύτερο συντονισμό και οργάνωση, αλλά πρέπει κάτι να κάνουμε και με τα μέσα. Και δεν εννοώ οπωσδήποτε καινούργια μέσα, εννοώ καλύτερο σχεδιασμό και χρήση όλων των άλλων μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή σε άλλες χώρες τι κάνουν; Χρησιμοποιούν ό,τι πετάει, να το πω έτσι απλά, προκειμένου να σβήσει τη φωτιά. Θα πρέπει και εμείς να δούμε τι μπορούμε να διαθέσουμε από ιπτάμενα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αεροπυρόσβεση, για να αντιμετωπίσουμε με το φθηνότερο δυνατό τρόπο καταστάσεις που οξύνονται. Οξύνονται, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, που έχουν διαφοροποιηθεί».

    [06] Ανεπίσημη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στην Κρήτη

    Ανεπίσημη συνάντηση θα έχειο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κρήτη, προς τον οποίον είχε προ μηνών απευθύνει πρόσκληση να επισκεφτεί το νησί.

    [07] Απελάσεις από την πρώτη μέρα υπόσχεται ο Ντόναλντ Τραμπ

    Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε χθες την παράτυπη μετανάστευση με την ανεργία και δεσμεύτηκε ότι θα απελάσει εκατοντάδες χιλιάδες «κακοποιούς» χωρίς άδεια παραμονής στις ΗΠΑ, από την πρώτη ημέρα της πιθανής θητείας του στην προεδρία, τον Ιανουάριο του 2017.

    «Την πρώτη ημέρα, θα αρχίσω αμέσως τις απελάσεις των λαθρομεταναστών κακοποιών από αυτή τη χώρα, κυρίως των εκατοντάδων χιλιάδων που απελευθερώθηκαν επί των ημερών της κυβέρνησης Ομπάμα-Κλίντον», δήλωσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο σε μια συγκέντρωση στο Ντε Μόιν, στην Άιοβα, που οργάνωσε η γερουσιάστρια Τζόνι Ερνστ.

    Ο μεγιστάνας των ακινήτων επέμεινε ότι θα οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ότι θα επαναφέρει τους ηλεκτρονικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των παράτυπων μεταναστών, ότι θα τους εμποδίσει να εξασφαλίζουν επιδόματα ή να κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά και ότι θα αναπτύξει ένα σύστημα ώστε να διώχνονται από τη χώρα όσοι μένουν στη χώρα μετά τη λήξη της βίζας τους.«Αν δεν ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης των θεωρήσεων εισόδου, τα σύνορά μας θα μένουν ανοιχτά ? είναι τόσο απλό», είπε.

    Ο δισεκατομμυριούχος, φορώντας λευκό καπέλο του μπέιζμπολ, δεσμεύτηκε ότι θα ακυρώσει τα διατάγματα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που νομιμοποίησαν προσωρινά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, ενώ υποσχέθηκε να αφήσει τους αστυνομικούς στα σύνορα «να κάνουν τη δουλειά για την οποία προσλήφθηκαν». «Η ψήφος υπέρ του Τραμπ είναι μια ψήφος υπέρ του κράτους του νόμου, η ψήφος υπέρ της Κλίντον είναι μια ψήφος υπέρ των ανοιχτών συνόρων», υποστήριξε ο ίδιος.

    [08] Λευτέρης Κρέτσος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα

    Όλα είναι έτοιμα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών της Τρίτης, δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

    Κάνει λόγο για πόλεμο, και μάλιστα βρώμικο ιδιαίτερα προς τον υπουργό Επικρατείας τις τελευταίες εβδομάδες, και τονίζει πως τώρα που γίνεται μια προσπάθεια, η πρώτη σοβαρή μετά από 27 χρόνια, να δοθεί ένα τέλος σεαυτό το ιδιότυπο καθεστώς ημιπαρανομίας, όλα τους φταίνε.

    Ξεκαθαρίζει πως κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία της δημοπρασίας, κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και πως κανένας απολύτως δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.

    Ολόκληρη η συνέντευξη με τον κ. Κρέτσο:

    Κύριε Κρέτσο, την Πέμπτη ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για τις 4 τηλεοπτικές άδειες. Πιστεύετε πώς όλα είναι έτοιμα για την Τρίτη;

    Όλα είναι έτοιμα. Όλα δουλεύουν στην εντέλεια. Δυστυχώς στην εκπαίδευση της Πέμπτης κάποιοι εμφανίστηκαν με στόχο να προκαλέσουν φασαρία. H διαδικασία, άρχισε στις 11 το πρωί και τελικά τελείωσε μετά τις οχτώ το απόγευμα, ενώ το σύστημα δεν χρειάζεται πάνω από μισή ώρα εκπαίδευσης κι αν υποθέσουμε ότι δουλεύεις με σενάρια, άλλες δύο ώρες. Τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού υπέδειξαν ιώβεια υπομονή παρά τις προκλήσεις και τους εκφοβισμούς.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, η διαγωνιστική διαδικασία αλλά και προσωπικά εσείς και ο κ. Παππάς έχετε δεχθεί επιθέσεις, στις οποίες δεν απαντήσατε. Αυτό δεν δημιουργεί εντυπώσεις ότι κάπου υπάρχει μια βάση σε όσα σας κατηγορούν;

    Δεν δεχθήκαμε απλώς επιθέσεις, μας έγινε πόλεμος και μάλιστα βρώμικος ιδιαίτερα προς τον υπουργό Επικρατείας. Και βρώμικος πόλεμος σημαίνει να χρησιμοποιείς συνεχώς ψέματα και εικασίες ως αξιώματα και να καλείς τον άλλο να απαντήσει. Μας καλούσαν ν? αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ε, λοιπόν δεν είμαστε ελέφαντες. Τα όποια θέματα και οι αντιδικίες λύνονται στα δικαστήρια και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα. Η εποχή των τηλεοπτικών εισαγγελέων έχει περάσει πια, κυρίως γιατί έχασε την αξιοπιστία της στο κοινό. Για παράδειγμα τα έγγραφα που έδωσε στην δημοσιότητα ένας τηλεοπτικός σταθμός δεν είχαν αντιστοίχιση με τα όσα ζητούσε η προκήρυξη ή δεν την κάλυπταν επαρκώς. Τι θέλετε ν? απαντήσουμε; «Διαβάστε την προκήρυξη»;

    Ο Σκαι σας κατηγορεί ότι συμπεριφέρεστε σαν τον «Μεγάλο Αδερφό»...

    Το έχω δει το σποτάκι στο οποίο αναφέρεστε. Η αλήθεια όμως πρέπει να λέγεται. Αυτοί που θα βλέπουν την εικόνα από τις κάμερες στη Γενική Γραμματεία θα είναι μόνο τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνισμού και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων. Το είδαν με τα μάτια τους την Πέμπτη, αλλά ένα συγνώμη από τους τηλεθεατές τους δε ζήτησαν.

    Για πολλούς, όμως, η σιωπή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ηττοπάθεια ή ακόμα χειρότερα ως αλαζονεία.

    Αντί να γυρνάμε από παράθυρο σε παράθυρο και να συμμετέχουμε σε τηλεκαβγάδες, εμείς προτιμήσαμε να εργαστούμε ως ομάδα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Ούτε ηττοπάθεια, ούτε αλαζονεία, μόνο απόλυτη προσήλωση στο στόχο μας.

    Μέσα στις όλες κατηγορίες είναι κι εκείνη ότι πάτε να δημιουργήσετε το νέο φιλοκυβερνητικό σύστημα διαπλοκής.

    Ναι, μας κατηγορούν ότι θέλουμε να ελέγχουμε τα μέσα ενημέρωσης και να δώσουμε προβάδισμα στα «δικά μας». Και το λένε αναίσχυντα όλοι αυτοί που έκλεισαν την δημόσια ραδιοτηλεόραση και έσυραν τη χώρα μας στον πάτο της διεθνούς κατάταξης για την πολυφωνία και την ελευθερία του τύπου. Όσοι κάνουν υποθέσεις για νέα διαπλοκή ομολογούν ταυτόχρονα ότι υπήρχε παλιά διαπλοκή επί των ημερών τους. Τώρα που γίνεται μια προσπάθεια, η πρώτη σοβαρή μετά από 27 χρόνια, να δοθεί ένα τέλος σ? αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ημιπαρανομίας, όλα τους φταίνε. Ξαφνικά υπάρχει προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης. Κοροϊδευόμαστε, νομίζω. Κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία της δημοπρασίας και συνεπώς κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν επιδιώκαμε ένα νέο σύστημα διαπλοκής, θα τα είχαμε βρει με τους καναλάρχες και πολύ απλά θα δίναμε τις άδειες κατόπιν συνεννοήσεως μαζί τους στο τίμημα που θα τους βόλευε. Αντί για αυτό εισπράττουμε ανοίκειες επιθέσεις στις τηλεοπτικές οθόνες σε καθημερινή βάση.

    Ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας;

    Τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, μετά θα σφραγιστούν οι αίθουσες παρουσία των εκπροσώπων των καναλιών και την Τρίτη το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία.

    Η οποία λέγεται ότι θα κρατήσει έως και τρεις μέρες?

    Η αλήθεια είναι ότι θα δημοπρατηθούν τέσσερες άδειες, θα υπάρχουν δύο στάδια στην καθεμία και μάλλον ο χρόνος περάτωσης της διαδικασίας θα είναι μακρύς. Η προκήρυξη του διαγωνισμού βάζει όρους και προϋποθέσεις στους υποψηφίους και στη διεξαγωγή της δημοπρασίας όχι με στόχο να κουραστούν οι υποψήφιοι, αλλά να εξασφαλιστεί διαφάνεια και μεγαλύτερη ποιότητα τηλεοπτικών υπηρεσιών στο μέλλον.

    Πώς θα γίνει ακριβώς η διαδικασία;

    Κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ. Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια.

    Θα είστε κι εσείς εκεί;

    Όχι δεν θα είμαι. Ο οποιοσδήποτε μπει στο κτίριο θα είναι επειδή έχει συγκεκριμένη εργασία να κάνει και θα είναι διαπιστευμένος εκ των προτέρων. Ο διαγωνισμός διενεργείται από την ειδική Επιτροπή Διεξαγωγής και το κτίριο θα παραδοθεί προς φύλαξη στην Ελληνική Αστυνομία. Κανένας απολύτως δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και όσοι επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών για το ηλεκτρονικό σύστημα ή δεν ξέρω τι άλλο το κάνουν γιατί δε θέλουν να πληρώσουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 August 2016 - 6:32:42 UTC