Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Τα μέτρα πλέον βρίσκονται πίσω μας
  • [02] Ανακοίνωση της ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό
  • [03] Ν.Παππάς στο Euronews: Η Ελλάδα προχωρά για πρώτη φορά, την Τρίτη, στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών
  • [04] Χρ. Σταϊκούρας: Ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο, το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ
  • [05] Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο
  • [06] Ταμείο Συμμετοχών δημιουργεί το υπουργείο Οικονομίας
  • [07] Γ. Μιχελής: Δεν θα δοθεί παράταση για τις αλλαγές στις τράπεζες
  • [08] Ο τελευταίος καρβουνιάρης των Γρεβενών
  • [09] «Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο», λέει ο επίσκοπος του Άσκολι Πιτσένο στην πρώτη κηδεία θυμάτων του σεισμού
  • [10] Τη νέα σειρά συναυλιών «Parklife» εγκαινιάζει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  • [11] Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυηνταίου εγκαινίασε ο ΠτΔΠροκόπης Παυλόπουλος
  • [12] Δημοσκόπηση:Υπέρ της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες η συντριπτική πλειοψηφία
  • [13] Εθνικό πένθος στην Ιταλία για τους 290 νεκρούς που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Τα μέτρα πλέον βρίσκονται πίσω μας

    Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει την «πιο κρίσιμη καμπή» του προγράμματός της, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά». «Τα μέτρα βρίσκονται πλέον πίσω μας, έχοντας παράλληλα τηρήσει το προεκλογικό μας πρόγραμμα και υπερκαλύψει κάθε μας υποχρέωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενη στις ανακοινώσεις που πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ, επισημαίνει ότι αυτές θα κινηθούν στο πλαίσιο της «δίκαιης ανάπτυξης», με δύο σημεία-σταθμούς: την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και «με τη δίκαιη συμμετοχή και στις υποχρεώσεις και στα οφέλη όλων των Ελλήνων πολιτών».

    Ακόμη, η κ. Γεροβασίλη χαρακτηρίζει τη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου «ένα ακόμη βήμα» προς τη διαμόρφωση μιας συμμαχίας για την αλλαγή της ευρωπαϊκής ατζέντας και αναφέρει ότι υπάρχει «εμφανής πλέον ρωγμή στην ιδεοληψία που επικράτησε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης εντός της ΕΕ». Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν παραλείπει να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για την «αμφίσιμη στάση» της στο ζήτημα των εργασιακών.

    Επιπλέον, σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η κ. Γεροβασίλη ξεκαθαρίζει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι οριστικός και χαρακτηρίζει τη διαδικασία «πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα αδιάβλητη μέθοδο», που θα αποτελέσει μοντέλο για παρόμοιας σημασίας μελλοντικούς διαγωνισμούς.

    Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η γείτονα χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη. «Το ενδεχόμενο παραβίασης της συμφωνίας περιορίζεται με το πέρασμα του χρόνου», δηλώνει. Προσθέτει ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει σταματήσει να ενισχύει τις δομές φιλοξενίας και τονίζει ότι από εδώ και πέρα, σημασία έχει να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης. «Κάτι που, επίσης, αναμένεται να συμβεί, όσο αυξάνονται οι πιέσεις και η αποφασιστικότητα της ΕΕ απέναντι στις χώρες που καθυστερούν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους», καταλήγει.

    [02] Ανακοίνωση της ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό

    Στην κατάσταση που επικρατεί στο καταυλισμό προσφύγων στο Ελληνικό αναφέρεται η ΝΔ υπογραμμίζοντας πως «την 1η Ιουνίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ελληνικό και έκανε λόγο για τραγικές συνθήκες που επικρατούσαν στον καταυλισμό και απειλούσαν την δημόσια υγεία».

    Η ΝΔ επισημαίνει πως «λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας διαβεβαίωνε ότι μέχρι τις 20 Ιουνίου το Ελληνικό θα έχει αδειάσει» και πως από τότε πέρασαν 90 ημέρες με την κατάσταση να γίνεται χειρότερη.

    «Μόλις χθες, αποκαλύφθηκε ότι το υπόγειο του παλιού αεροδρομίου έχει μετατραπεί σε "λίμνη" από βρώμικα νερά και λύματα» αναφέρει η ΝΔ και τονίζει:«Περιμένουμε τώρα από την "Αυγή" να κάνει λόγο για ... μονταζιέρες που στόχο έχουν να πλήξουν την "ικανή" Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ? ΑΝ.ΕΛ.Εκτός και αν τα βοθρολύματα φαντάζουν στα μάτια των αρθρογράφων της εφημερίδας σαν κλειστή "πισίνα" για τους πρόσφυγες ? μετανάστες.

    Ο καθένας πλέον μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης».

    [03] Ν.Παππάς στο Euronews: Η Ελλάδα προχωρά για πρώτη φορά, την Τρίτη, στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών

    «Την επόμενη Τρίτη, η Ελλάδα προχωρά για πρώτη φορά στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών και παύει να αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που ουδέποτε υλοποίησε τέτοια διαδικασία. Είναι μείζονα ηθική υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό, αλλά και δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τους εταίρους της» δήλωσε στο Euronews ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά και την απόρριψη όλων των αιτήσεων για προσωρινό «πάγωμα» της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε στην συνέχεια ότι το Ανώτατο Δικαστήριο συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει άμεσα ο διαγωνισμός.

    «Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτούργησαν επί 27 χρόνια χωρίς άδειες. Οι κυβερνήσεις τους έδωσαν 15 «παρατάσεις νόμιμης λειτουργίας». Έτσι γεννήθηκε, καλλιεργήθηκε και απλώθηκε παντού το σύστημα της διαπλοκής, με τους ιδιοκτήτες να προωθούν άλλα συμφέροντά τους με μοχλό την τηλεοπτική τους δύναμη και να συντηρούν μη βιώσιμες τηλεοπτικές επιχειρήσεις με θαλασσοδάνεια που εξασφάλιζαν από τις κυβερνήσεις, με αντάλλαγμα την πολική στήριξη. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, η ολομέλεια του ΣτΕ, απορρίπτοντας τις προσφυγές των καναλιών έκρινε ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος να προχωρήσει τάχιστα ο διαγωνισμός, τονίζοντας επίσης ?για μια ακόμα φορά- ότι τα κανάλια σήμερα λειτουργούν χωρίς άδεια», πρόσθεσε ο κ.Παππάς.

    Είναι η πρώτη φορά στα 27 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης που διεξάγεται επίσημος διαγωνισμός αδειοδότησης, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα διαιώνιζε ένα ιδιότυπο καθεστώς «προσωρινής νομιμότητας» στη χορήγηση και χρήση των αδειών με αλλεπάλληλους νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις αλλά και προκήρυξη διαγωνισμών που ποτέ δεν τελεσφόρησαν, ανέφερε το Euronews υπογραμμίζοντας πως το τοπίο παρέμενε το ίδιο ακόμα και όταν το ΣτΕ έκρινε το 2010 ότι η «επ? αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως αντίκειται προς το Σύνταγμα».

    [04] Χρ. Σταϊκούρας: Ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο, το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

    Το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο. Θα στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή. Θα συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη». Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά», ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας και προσδιορίζει τους άξονες για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

    Ο κ. Σταϊκούρας κατηγορεί την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και επισημαίνει ότι «για να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφαρμόζει, μέχρι σήμερα, στο σκέλος των δαπανών έναν οριζόντιο και αυτόματο "κόφτη"». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είναι η μόνη στην Ευρώπη που παραμένει σε ύφεση τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα. «Αυτό είναι το οδυνηρό "αποτύπωμα" των αριστερών εμμονών, του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», προσθέτει.

    Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας δεν θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο ο Αλ. Τσίπρας «να "μετακυλήσει" το πρόβλημα δια εκλογών στους πολίτες», «όταν η κυβέρνηση το φθινόπωρο έρθει αντιμέτωπη με τα ψεύδη και τη διαχειριστική της ανεπάρκεια».

    Τέλος, αναφορικά με την υπόθεση «Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ», ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει ότι το κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει εξεταστική από το 2010. «Οι χειρισμοί της ΕΛΣΤΑΤ έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και σημερινούς θεσμικούς παράγοντες του οικονομικού συστήματος της χώρας», προσθέτει.

    [05] Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο

    Συναντήσεις με Κοινοτικούς Επιτρόπους θα έχουν την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

    Σύμφωνα με την πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομίας:

    Ο κ. Σταθάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα συναντήσουν τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί. Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον Ιούλιο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Οικονομικών ανέλαβε προσωπικά την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας στον ρόλο αυτό τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που είχε ο Βρετανός, Τζόναθαν Χιλ.

    Ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας θα συναντηθούν με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προηγούμενου.

    [06] Ταμείο Συμμετοχών δημιουργεί το υπουργείο Οικονομίας

    Συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης θα μπορεί να αποκτά το «Ταμείο Συμμετοχών» (Fund of Funds) που δημιουργεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με στόχο τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF που θα έχει και τη διαχείριση του Fund) , ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά funds, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν την αξιολόγηση των επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου το Ταμείο θα απευθύνεται καταρχήν σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους οχτώ τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ (Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά / Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ, Υγεία) και προπάντων στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της έρευνας.

    «Η ανάπτυξη υφιστάμενων και η σύσταση νέων επιχειρήσεων με τη στήριξη του Ταμείου θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία», τονίζεται από το υπουργείο Οικονομίας. Αναφέρεται ακόμη ότι:

    -Η συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 200 εκ. ευρώ. Ως διαχειριστής του ταμείου επελέγη το EIF, με κριτήριο, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητά του να προσελκύσει επιπλέον πόρους, κυρίως από το εξωτερικό, λόγω της αξιοπιστίας που διαθέτει στη χρηματοοικονομική αγορά ως μέλος του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με τη χρηματοδοτική συνδρομή όσο το δυνατόν περισσότερων και αξιόπιστων συμμετεχόντων (εθνικών και διεθνών οργανισμών, ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών) επιδιώκεται να δημιουργηθεί μια χρηματοδοτική πλατφόρμα από την οποία, μέσω της δημιουργίας των διαφόρων επιμέρους ταμείων, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλούν πόρους.

    -Τα επιμέρους υπο-ταμεία που θα δημιουργηθούν κάτω από την ομπρέλα του Fund of Funds, θα μπορούν να απευθύνονται σε επιχειρήσεις σε διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης: επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο (start-ups, early stage, seed capital), σε φάση μεγέθυνσης (scale up) ή ανάπτυξης (growth). Όσο μια επένδυση προχωρεί προς το στάδιο της ανάπτυξης, μειώνεται η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου. Αντίστροφα, με τη μείωση του ρίσκου αυξάνεται η μόχλευση των πόρων που επιτυγχάνεται. Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης, θα μπορούν να προσφέρονται και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

    -Με τη δημιουργία του νέου δημόσιου αναπτυξιακού φορέα που θα προκύψει από την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ το οποίο έχει ήδη συγχωνευθεί με το ΤΑΝΕΟ, επιτυγχάνεται η ουσιαστική εμπλοκή του δημοσίου στην επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών. Συγκεκριμένα, ο νέος αναπτυξιακός φορέας προβλέπεται να μαθητεύσει πλάι στο IEF και να εκπαιδευτεί (on the job training) στα πλέον σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία, ώστε σταδιακά να επωμιστεί αναβαθμισμένο ρόλο. Στόχος είναι ο νέος φορέας να αναλάβει στη συνέχεια εξ ολοκλήρου την επανεπένδυση των ανακυκλούμενων (revolving) πόρων, καθώς και όποια νέα πρωτοβουλία θα θέλει να εκκινήσει το ελληνικό Δημόσιο.

    [07] Γ. Μιχελής: Δεν θα δοθεί παράταση για τις αλλαγές στις τράπεζες

    Δεν θα δοθεί παράταση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγών στις επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών από το ΤΧΣ ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, Γιώργος Μιχελής, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», επισημαίνοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία παραμένει το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Ακόμη, σχολιάζοντας τις ακυρώσεις την τελευταία στιγμή από τον SSM για την τοποθέτηση στελεχών στις τράπεζες, ο κ. Μιχελής τονίζει ότι, πέραν των κριτηρίων του νόμου, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός λαμβάνει υπ' όψιν του και άλλες παραμέτρους που καθορίζουν τις τελικές του αποφάσεις.

    Επίσης, χαρακτηρίζει «σοβαρό» το ότι οι ελληνικές τράπεζες μένουν «ακέφαλες» και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι αλλαγές εντός χρονοδιαγράμματος. Πάντως, ο κ. Μιχελής επισημαίνει ότι οι υφιστάμενες διοικήσεις επεξεργάζονται ήδη τα σχέδια αναδιάρθρωσης και διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. «Υπάρχουν και τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκπόνηση και έγκριση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών, καθώς και η υλοποίηση των δεσμεύσεων πυο έχουν αναλάβει στα εγκεκριμένα σχέδια ανασυγκρότησης. Είναι αλήθεια ότι τα διοικητικά συμβούλια και το εκλτελεστικό management των τραπεζών δουλεύουν προς αυτές τις κατευθύνσεις», καταλήγει.

    [08] Ο τελευταίος καρβουνιάρης των Γρεβενών

    Στον κόμβο της Εγνατίας οδού στην νότια είσοδο των Γρεβενών λειτουργεί ένα από τα μοναδικά παραδοσιακά καμίνια της δυτικής Μακεδονίας. Ανήκει στον 50χρονο Ιωάννη Παπαλάμπρο που συνεχίζει την παράδοση του καρβουνιάρη που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Τον συναντήσαμε την ώρα που οι εργάτες του έκαναν τις τελευταίες ετοιμασίες πριν βάλουν φωτιά στο καμίνι.

    Τα πρόσωπα τους μαυρισμένα με την καρβουνόσκονη να είναι κολλημένη σε κάθε γυμνό μέρος του σώματος. «Όσο περνούν τα χρόνια λιγοστεύουν οι καλοί τεχνίτες για τα καμίνια μας και οι δυσκολίες του επαγγέλματος όπως τις βλέπετε απωθούν τα νέα παιδιά να ασχοληθούν έστω και εποχιακά με την συνέχιση της παράδοσης», αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

    Το καλό ξυλοκάρβουνο παράγεται από ξύλο δρυός και η προετοιμασία του καμινιού χρειάζεται χρόνο και δεξιοτεχνία. Στην αρχή τοποθετούν τρία μεγάλα για το στήριγμα του καμινιού και γύρω τους αρχίζουν να κτίζουν τοποθετώντας μικρούς κορμούς μήκους ενός μέτρου και διάμετρο είκοσι εκατοστών. Το καμίνι στο τέλος θα πάρει την μορφή ενός μικρού λοφίσκου.

    Η διάμετρος του κάθε καμινιού μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα και το ύψος του σε κάποιες περιπτώσεις εάν ο καρβουνιάρης είναι καλός δεξιοτέχνης να φτάσει και τα τέσσερα μέτρα. «Μόλις τελειώσει το κτίσιμο του καμινιού το σκεπάζουμε προσεκτικά με άχυρο που προμηθευόμαστε από τα θερισμένα χωράφια της περιοχής και πάνω από το άχυρο τοποθετούμε χώμα ώστε το καμιόνι να μην αναπνέει και να μην εισέρχεται αέρας».

    [09] «Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο», λέει ο επίσκοπος του Άσκολι Πιτσένο στην πρώτη κηδεία θυμάτων του σεισμού

    Μόλις ολοκληρώθηκε η κηδεία των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην περιφέρεια Μάρκε, κατά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Ιταλία τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης. Ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, οι πρόεδροι της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας Λάουρα Μπολντρίνι και Πιέτρο Γκράσο και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος Πέντε Αστέρων.

    «Μην φοβάστε να φωνάξετε τον πόνο σας, αλλά μην χάσετε την ελπίδα. Μαζί θα οικοδομήσουμε και πάλι τα σπίτια και τις εκκλησίες μας, θα ξαναδώσουμε ζωή στη γη μας αυτή», τόνισε ο επίσκοπος του 'Ασκολι Πιτσένο, Τζοβάνι Ντ΄Έρκολε.

    Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα θέλησε να μιλήσει και να αγκαλιάσει όλους τους συγγενείς των θυμάτων, με εμφανή συγκίνηση. Τώρα όλα τα φέρετρα πρόκειται να μεταφερθούν και να ταφούν στους ιδιαίτερους χώρους καταγωγής τους. Οι συγγενείς ζήτησαν με επιμονή να επιλεγούν, όταν είναι δυνατόν, τα νεκροταφεία των διαφόρων χωριών -έστω και αν έχουν υποστεί ζημιές- για να μπορέσουν να επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων.

    «Θέλησα να περπατήσω μέσα στα ερείπια, αμέσως μετά τον σεισμό και να βρω τον σταυρό της εκκλησίας μας, που ήταν κάτω από τα συντρίμμια. Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο, ακόμη και μέσα σε αυτές τις τρομερά δύσκολες συνθήκες», είπε με έμφαση ο επίσκοπος της περιφέρειας Μάρκε.

    Η κηδεία των θυμάτων του Αματρίτσε πρόκειται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Πιθανώς, όμως, χωρίς τα φέρετρα, μόνον με μια συμβολική τελετή, διότι δεν είναι ακόμη δυνατόν να εξακριβωθεί πόσοι είναι οι αγνοούμενοι του σεισμού.

    Στο χωριό Ακούμολι, κοντά στο Αματρίτσε, μετά τις εκατοντάδες μετασεισμούς των τελευταίων ημερών, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι και πλέον εκατοστά, ενώ θα χρειασθεί περίπου μια εβδομάδα για να επισκευασθεί η κύρια γέφυρα του δρόμου που συνδέει ό,τι έχει μείνει από το Αματρίτσε με τη γύρω περιοχή. Και οι μετασεισμικές δονήσεις, που τόσο πανικό σπέρνουν στους άστεγους που βρίσκονται στους καταυλισμούς, ακόμη, δυστυχώς, δεν έχουν σταματήσει

    Διαβάστε επίσης:Εθνικό πένθος στην Ιταλία για τους 290 νεκρούς που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός

    [10] Τη νέα σειρά συναυλιών «Parklife» εγκαινιάζει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Τη νέα σειρά θεματικών μουσικών συναυλιών «Parklife» που θα παρουσιάζει κάθε φορά καλλιτέχνες και συγκροτήματα με διαφορετικές μουσικές επιρροές, εγκαινιάζει αυτό το Σαββατοκύριακο (27-28 Αυγούστου) το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο να προσφέρει στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες έμπνευσης και δημιουργίας.

    Στο πρώτο «Parklife» ο Παύλος Παυλίδης, ο Βασιλικός, ο Leon of Athens και η Katerine Duska συναντιούνται σε ένα ακουστικό σετ και με όχημα τις φωνές τους τραγουδούν στο ξέφωτο του πάρκου Σταύρος Νιάρχος, αναδεικνύοντας την υπεροχή της απλότητας.

    Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι μικρότεροι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία ν' αποδράσουν μέσα από τη ζωγραφική στον «μαγικό κόσμο του Μπλε», ενώ οι μεγαλύτεροι θα δοκιμάσουν τα όριά τους συμμετέχοντας σε δύο αθλητικές δραστηριότητες που θα τους προσφέρουν τόνωση και ευεξία.

    Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν κλασικές κινηματογραφικές ταινίες μυστηρίου υπό το φως των αστεριών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Park Your Cinema», που επιμελείται ο Ηλίας Φραγκούλης, να λάβουν μέρος στις οργανωμένες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται στο ΚΠΙΣΝ, καθώς, επίσης, και να θαυμάσουν από κοντά το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Breal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Σπύρο Λούη, μέσα από τη σχετική έκθεση που φιλοξενείται στο ΚΠΙΣΝ.

    Το πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων, που εμπλουτίζεται συνεχώς, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προγράμματα ευεξίας και αθλητισμού (όπως για παράδειγμα, Σύμβουλοι 'Ασκησης και Ευεξίας, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι καθημερινά από τις 06:30 ως 09:30 και από τις 18:30 έως 21:30, μαθήματα yoga κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 19:00 και κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 08:00 κ.α.), δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες (όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Ψυχοκινητικής Αγωγής για παιδιά κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 18:30 και στις 20:00), κινηματογραφικές προβολές (κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00) καθώς και μουσικές συναυλίες.

    [11] Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυηνταίου εγκαινίασε ο ΠτΔΠροκόπης Παυλόπουλος

    Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου Φλώρινας εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.Η Βιβλιοθήκη φέρνει το όνομα του πρώην υπουργού και βουλευτή και σήμερα καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στις Πρέσπες Γιώργου Λιάνη, καθώς έγινε πράξη χάρη στις δικές του προσπάθειες και του Δήμου Αμυνταίου.

    Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου θα είναι συνδεδεμένη ηλεκτρονικά με τη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και μέσω αυτής και με άλλες μεγάλες βιβλιοθήκες.

    «Πραγματική κυψέλη πνεύματος» χαρακτήρισε τη Βιβλιοθήκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ξεναγήθηκε σε αυτή από τον δήμαρχο Αμυνταίου Κώστα Θεοδωρίδη και τον Γιώργο Λιάνη και αμέσως μετά δήλωσε: «Συγχαίρω τον Δήμο Αμυνταίου για την πρωτοβουλία αυτή, της δημιουργίας της δημόσιας βιβλιοθήκης, που για να ολοκληρωθεί, βεβαίως, προϋποθέτει τη συνδρομή της πολιτείας, η οποία θα είναι αμέριστη. Τα συγχαρητήρια μου εξηγούνται από το ότι κάθε Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι μια πραγματική κυψέλη πνεύματος, μέσω της οποίας η πολιτεία επιτελεί, έναντι των πολιτών της, μια πολύ σημαντική αποστολή. Ειδικά, όμως, στον τόπο μας αυτή η αποστολή αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία, γιατί εμείς οι Έλληνες φέρουμε τη βαριά κληρονομιά που μας αφήνει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, η αρχαία ελληνική παιδεία και, βεβαίως, η μήτρα αυτή του σύγχρονου πολιτισμού μας. Εδώ στο ακριτικό Αμύνταιο, λοιπόν, αυτή τη λειτουργία θα επιτελέσει τούτη η Βιβλιοθήκη, η οποία μέσα από τη συνδρομή και της Βουλής των Ελλήνων θα έχει σύνδεση ηλεκτρονική με πολλές άλλες Βιβλιοθήκες και φυσικά με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής».

    Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την προσφορά του κ. Λιάνη, ο οποίος παραχώρησε και το προσωπικό του αρχείο σε αυτή, και σημείωσε: «Εδώ θέλω να εξάρω την πολύ σημαντική- ανεκτίμητη θα έλεγα-προσφορά του φίλου, του Γιώργου Λιάνη για τη δημιουργία αυτής της Βιβλιοθήκης. Ο Γιώργος Λιάνης αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, και με την προσφορά του αυτή ότι είναι αυτό που λέμε, αλλά στην ουσία, άξιο τέκνο της ιερής γης της Φλώρινας».

    «Αυτή η Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι η πρώτη πράξη για να δημιουργηθεί στο Αμύνταιο και την ευρύτερη περιοχή ένας φάρος πολιτισμού», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Αναφέρθηκε και στην προσφορά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που προχωράει και διακρίνεται και επισήμανε ότι αυτός ο τόπος έχει ανάγκη να σφυρηλατήσει την πολιτιστική του ταυτότητα και δεν πρέπει να υπάρχει η αντίληψη ότι κάποιες περιοχές είναι περισσότερο προικισμένες από το κρατικό ενδιαφέρον.

    Υπογράμμισε τη σημασία της συνέργειας ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον (Δήμος Αμυνταίου) και έναν ιδιώτη (Γιώργος Λιάνης) και είπε πως χωρίς τον Δήμο ή χωρίς τον κ. Λιάνη δεν θα μπορούσε να γίνει.

    Ο κ. Φίλης δήλωσε ότι η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα ενταχθεί στο Σύστημα Δημόσιων Βιβλιοθηκών και θα επιδιωχθεί να βρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία της, με άνοιγμα στην κοινωνία και όχι ως αποθήκη βιβλίων. Με τους πρώτους διορισμούς που θα κάνει η κυβέρνηση θα διορίσει μόνιμο προσωπικό στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας και η Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα είναι από τις πρώτες που θα στελεχωθούν.

    Ο Γιώργος Λιάνης επικαλέστηκε τον Μπόρχες που όταν τον ρώτησαν πως αντιλαμβάνεται τον παράδεισο απάντησε σαν μια Βιβλιοθήκη. Έτσι και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ως τον δικό του παράδεισο στη γενέτειρα του. Έξω από το κτίριο υπάρχουν παλιά βαγόνια του ΟΣΕ, κάποια από τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί από τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στην κινηματογραφική ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και ο δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης.

    Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Πέτη Πέρκα, οι βουλευτές Κώστας Σέλτσας (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Αντωνιάδης (Ν.Δ.), ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, ο απόστρατος στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης κ.α. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2016» απόψε θα δοθεί συναυλία στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες με τον Διονύση Σαββόπουλο και την Ελένη Βιτάλη. Αύριο θα γίνει συζήτηση στη Φλώρινα για το προσφυγικό.

    [12] Δημοσκόπηση:Υπέρ της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες η συντριπτική πλειοψηφία

    Την αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης στο τηλεοπτικό τοπίο επικροτεί η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε, για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», στο διάστημα 23-25 Αυγούστου, η εταιρεία Bridging Europe.

    Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί νόμιμο και επιτακτικό τον επικείμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, υπερασπίζεται τη συνταγματική επιταγή της αντικειμενικής ενημέρωσης από τα κανάλια και θεωρεί ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αντιδρώντας στον διαγωνισμό, ουσιαστικά λειτουργούν ως υπερασπιστές της διαπλοκής.

    Το 62% συμφωνεί ότι πρέπει να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τα κανάλια.

    Το 69% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τις καταγγελίες της κυβέρνησης ότι στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν γίνει υπερασπιστές της διαπλοκής.

    Το 65% συμφωνεί με το ΣτΕ ότι ο διαγωνισμός για τα κανάλια πρέπει να υλοποιηθεί για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος.

    Το 70% ανέφερε ότι οι μέτοχοί του φταίνε που κλείνει το Mega.

    Το 59% τάχθηκε με την άποψη των βουλευτών στη εξεταστική επιτροπή ότι ένα κανάλι δεν μπορεί να προωθεί συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, όπως είπε ο Γ. Αλαφούζος στην εξεταστική, οφείλει να είναι αντικειμενικό αφού κάνει χρήση δημόσιας συχνότητας. (Με τη άποψη Αλαφούζου τάχθηκε το 30% των ερωτηθέντων ).

    Το 71% συμφώνησε με την εξεταστική επιτροπή της Βουλής η οποία κάλεσε να καταθέσουν ενώπιον του ελληνικού λαού οι καναλάρχες.

    [13] Εθνικό πένθος στην Ιταλία για τους 290 νεκρούς που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός

    Εθνικό πένθος σήμερα την Ιταλία για τους 290 νεκρούς που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός της Τετάρτης στην κεντρική χώρα. Εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν ακόμη τις έρευνες στα ερείπια, χωρίς μεγάλες ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων.

    Άλλες εννέα σοροί ανασύρθηκαν σήμερα στο Αματρίτσε, ανάμεσά τους τρεις σοροί που ανασύρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από το ξενοδοχείο Ρόμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών μόνο στο Αματρίτσε στους 230, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοικοι και τουρίστες.

    Σε ένα γυμναστήριο στο 'Ασκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των Απεννίνων, μια επίσημη τελετή ξεκίνησε στις 11:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας), παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων.

    Ανάμεσα στα 35 φέρετρα της Αρκουάτα και της Πέσκαρα ντελ Τρόντο, που περιβάλλονται από συγγενείς, συχνά τραυματίες και οι ίδιοι, το μικρό φέρετρο της εννιάχρονης Τζούλια, το σώμα της οποίας προστάτευσε την αδελφή της Τζιόρτζια, πέντε ετών, ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια.

    "Συγγνώμη αν ήρθαμε πολύ αργά (...) αλλά θέλω να ξέρεις από εκεί ψηλά ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να σε βγάλουμε από κει. Όταν θα γυρίσω στο σπίτι μου στη Λ΄Άκουιλα θα ξέρω ότι ένας άγγελος με κοιτάζει από τον ουρανό", γράφει ένας διασώστης σε ένα χαρτί κολλημένο με σελοτέιπ πάνω στο μικρό φέρετρο.

    Μερικές από τις οικογένειες επέλεξαν, ωστόσο, να μην συμμετάσχουν στην επίσημη τελετή και να κηδέψουν νωρίτερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Άλλη μία τελετή, χωρίς τις σορούς, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα για τα θύματα του Ακούμολι και κυρίως του Αματρίτσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 August 2016 - 12:32:41 UTC