Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη φορά Έλληνας υπ. Εξωτερικών θα μιλήσει στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών στα Σκόπια
  • [02] ΠτΔ: Να δώσουμε μιαν απάντηση σε όλους εκείνους που δείχνουν φοβικά σύνδρομα απέναντι στο Προσφυγικό
  • [03] Όλα είναι έτοιμα για τη σημερινή διαδικασία προσομοίωσης της δημοπρασίας των 4 τηλεοπτικών αδειών
  • [04] Τούρκος πρωθυπουργός: Η επιχείρηση του στρατού στην Συρία θα συνεχιστεί έως οι Κούρδοι μαχητές κινηθούν ανατολικά του Ευφράτη
  • [05] Τουλάχιστον ένας νεκρός φοιτητής και 14 τραυματίες από την ένοπλη επίθεση στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ

  • [01] Πρώτη φορά Έλληνας υπ. Εξωτερικών θα μιλήσει στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών στα Σκόπια

    Στις σχέσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ, την ευρωπαϊκή προοπτική της, το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση των Βαλκανίων σε αυτή, αλλά και στα διμερή θέματα, στο θέμα της ονομασίας και τη συνεργασία, αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία που θα κάνει το μεσημέρι στην ετήσια ημερίδα των Διπλωματών στα Σκόπια, ύστερα από σχετική πρόσκληση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Πόποσκι.Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει στους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στα Σκόπια κι αυτό το γεγονός έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για τις περίπλοκες σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων.

    Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι είναι επείγουσα η ανάγκη μιας συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης υπό το φως των νέων δεδομένων και εξελίξεων, μετά την οικονομική κρίση και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σταθερός στόχος της Ελλάδας είναι η σταθεροποίηση της ευρύτερης γειτονιάς της γι αυτό και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

    Παράλληλα προωθεί νέους θεσμούς συνεργασίας στα Βαλκάνια, με παράδειγμα τη Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της πΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, που έγινε την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη και απέκτησε μόνιμο χαρακτήρα.

    Σε ότι αφορά στις σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ αναμένεται να δώσει σημασία στην ανάπτυξη της συνεργασίας σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και ακαδημαϊκό, ως συνέχεια της υιοθέτησης και εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβε ο κ. Κοτζιάς, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου και της αμοιβαίας καχυποψίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που συμφωνήθηκαν έχουν αναδειχθεί σε χρήσιμα εργαλεία διμερούς συνεργασίας και αφορούν στους τομείς των πολιτικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, της δημόσιας διοίκησης, της διασυνοριακής συνεργασίας, της πολιτικής προστασίας, της συνδεσιμότητας, της ενέργειας, των εσωτερικών υποθέσεων και δικαιοσύνης, καθώς και της υγείας. Είναι κοινός ο στόχος να συνεχίσει η συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης του traffickingκαι της παραχάραξης των πλαστών δημοσίων εγγράφων (διαβατηρίων, ταυτοτήτων κλπ), η προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης.

    Για την ελληνική πλευρά τα ΜΟΕ δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για να καθίσουν οι δύο πλευρές και πάλι στο ίδιο τραπέζι. Πέραν του ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, απαραίτητο για οποιουδήποτε επιπέδου συνεργασία, έχουν και απτά, πρακτικά οφέλη για τους δύο λαούς μέσα από την ανάπτυξη και εντατικοποίηση των διασυνοριακών επαφών αλλά και την επίλυση θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών των δύο χωρών.

    Ωστόσο η ελληνική πρωτοβουλία για τα ΜΟΕ προφανώς και δεν υποκαθιστά την διαδικασία υπό τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αλλά αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος και κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επίτευξη ενός αμοιβαίου συμβιβασμού στο ονοματολογικό και την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

    Ως προς το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ η Ελλάδα επιδιώκει με ειλικρίνεια, πολιτική βούληση και ετοιμότητα την οριστική επίλυση του θέματος της ονομασίας, το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς, όμως, από την ηγεσία της πΓΔΜ διαπιστώνεται μία εμμονή σε ρητορική του παρελθόντος που δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης. Το γεγονός ότι τα Σκόπια έχουν αποφύγει να καταθέσουν αξιόπιστες προτάσεις για έναν αποδεκτό συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας σε συνδυασμό με το ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία της κοινής τους γνώμης για την ανάγκη εξεύρεσης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης δείχνει ότι η ηγεσία της πΓΔΜ δεν έχει επαρκή βούληση να εργασθεί για μια ρεαλιστική λύση στο θέμα της ονομασίας.

    [02] ΠτΔ: Να δώσουμε μιαν απάντηση σε όλους εκείνους που δείχνουν φοβικά σύνδρομα απέναντι στο Προσφυγικό

    Την πολύ σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, και όχι μόνο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντησή του με τον Ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι, και υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη να «εργασθούμε όλοι μαζί για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, να τελειώσει αυτή η μεγάλη πληγή που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα»

    «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που βρίσκεσθε στην Αθήνα. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω και εσάς, ως επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον κ. Κοσετέλ ως επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και τον κ. Λεκλέρκ ως επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας για την πολύ σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, και όχι μόνο.

    Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την εφαρμογή της οποίας «είναι γνωστό ότι στηρίζουμε», καθώς «είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση», επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας στην ολοκλήρωση της καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» και τόνισε:

    «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δώσαμε έτσι μια απάντηση, ηχηρή απάντηση, σε ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ανακριβέστατα θεωρούν ότι δεν είναι γνωστό πόσοι και ποιοι βρίσκονται στην Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό δικαιολογούν από την πλευρά τους μια απαράδεκτη τακτική που δεν ταιριάζει στον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη την οποία πρέπει να δείχνουν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

    Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι από δω και πέρα το βασικό ζήτημα είναι «η οργάνωση των κέντρων φιλοξενίας στην Ελλάδα, ώστε οι πρόσφυγες να μπορέσουν, τώρα ιδίως που έρχεται ο χειμώνας, να ζήσουν κάτω από συνθήκες που ταιριάζουν στον πολιτισμό μας, στο διεθνές δίκαιο και στις κοινές μας αρχές», προθέτοντας ότι η Ελλάδα υπολογίζει στη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας και σε αυτό το θέμα, έχετε και την τεχνογνωσία, γνωρίζετε το αντικείμενο αυτό» και «γιατί αυτός πραγματικά, κυρίως αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

    Και τόνισε καταλήγοντας:

    «Είναι μια ευκαιρία να δώσουμε μια απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι δείχνουν φοβικά σύνδρομα απέναντι στο Προσφυγικό. Και, βεβαίως, όπως είχα πει και στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον κ. Μπαν Κι Μουν, ας εργασθούμε όλοι μαζί για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, να τελειώσει αυτή η μεγάλη πληγή που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα. Εμείς, ως Έλληνες, είμαστε στη διάθεσή σας και στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη αποστολή».

    [03] Όλα είναι έτοιμα για τη σημερινή διαδικασία προσομοίωσης της δημοπρασίας των 4 τηλεοπτικών αδειών

    Όλα είναι έτοιμα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, για τη σημερινή διαδικασία προσομοίωσης της δημοπρασίας η οποία θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη 30 Αυγούστου, για τις τέσσερις άδειες τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας. Στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΓΓΕΕ στην Καλλιθέα, αναμένονται οι εκπρόσωποι των υποψηφίων ώστε να ενημερωθούν πλήρως για τη διαδικασία και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά την επίσημη διαδικασία. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει καμία δυνατότητα διαρροής πληροφοριών, κακόβουλης χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προσφορών ή τυχόν επικοινωνίας των συμμετεχόντων με στόχο το συντονισμό των προσφορών (δημιουργία καρτέλ) και τη νόθευση του ανταγωνισμού.

    [04] Τούρκος πρωθυπουργός: Η επιχείρηση του στρατού στην Συρία θα συνεχιστεί έως οι Κούρδοι μαχητές κινηθούν ανατολικά του Ευφράτη

    Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους με την στήριξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί έως ότου οι κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) επιστρέψουν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε και μεταδόθηκε ζωντανά από το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk, η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να αγνοηθεί εάν πρέπει να βρεθεί μια πολιτική επίλυση στην σύγκρουση της Συρίας.

    [05] Τουλάχιστον ένας νεκρός φοιτητής και 14 τραυματίες από την ένοπλη επίθεση στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ

    Ένοπλοι επιτέθηκαν στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ σήμερα και ακούστηκαν εκρήξεις και πυρά όπλων μέσα στις εγκαταστάσεις του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, όπως δήλωσαν ένας εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών και ένας φοιτητής.

    «Πολλοί ένοπλοι επιτέθηκαν στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ κι υπάρχουν αναφορές περί πυρών όπλων και εκρήξεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος. Οι δράστες της επίθεσης «μπήκαν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα» στο οποίο βρίσκονταν «ξένοι καθηγητές και εκατοντάδες φοιτητές», διευκρίνισε ο ίδιος.

    Ο Άχμαντ Σαχίρ, φοιτητής στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως οι φοιτητές έχουν παγιδευτεί.

    «Είμαστε καθηλωμένοι μέσα στην τάξη μας κι ακούγονται ριπές πυρών», ανέφερε.

    Ένας φοιτητής ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε επίσης πως ο ίδιος και συμφοιτητές του είναι κλεισμένοι μέσα σε μια τάξη και ακούει «εκρήξεις και πυρά κοντά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 August 2016 - 22:33:37 UTC