Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΠτΔ τιμά τα 212 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Καμιά κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί
  • [03] Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η αξιοποίηση της ALITRP μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό Κινέζων τουριστών
  • [04] Γ. Μπασκόζος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για επιδημία ελονοσίας
  • [05] Πρόστιμα στα βαρέα οχήματα που χρησιμοποιούν το παράπλευρο δίκτυο για να γλιτώσουν διόδια
  • [06] Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι βάσεις δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου
  • [07] Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Μ. Ακιντζί
  • [08] Άνδρος: Παριζιάνικος αέρας φύσηξε στη Χώρα, όπου είναι σε εξέλιξη το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ

  • [01] Ο ΠτΔ τιμά τα 212 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών

    Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, για την προάσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, έστειλε από την κοιλάδα του Αχελώου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνηση του στην τελετή ανακηρύξεώς του, ως επιτίμου δημότη του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη.

    Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 212 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στην Μονή Σέλτσου, είπε χαρακτηριστικά: «Αφήνω, ως Επίτιμος Δημότης του Δήμου σας, τις αδούλωτες βουνοκορφές των Τζουμέρκων κλείνοντας στην ψυχή μου, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα κορυφαίο δίδαγμα: Το Έθνος μας, το Έθνος των Ελλήνων ή θα υπερασπισθεί, δίχως ίχνος συμβιβασμού, την Ελευθερία ή δεν πρόκειται ν'αρθεί στο επιβαλλόμενο ύψος των περιστάσεων, τόσον ως κληρονόμος της αρχαίας παρακαταθήκης του όσο και ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και ισότιμος Εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να είσθε βέβαιος ότι το δίδαγμα αυτό θα είναι δείκτης πορείας κατά την επιτέλεση της αποστολής μου».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως οι Έλληνες οφείλουμε να μην λησμονούμε, στο διηνεκές, ότι η Ελευθερία ουδέποτε είναι δεδομένη, αλλά αποτελεί εύθραυστο αγαθό, του οποίου η πιστή και άνευ όρων υπεράσπιση, συνιστά στοιχειώδες εθνικό χρέος και συνέχισε: «εμείς οι Έλληνες, οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία όχι μόνον ως τρόπο ζωής, ο οποίος μας συνοδεύει κατά την ροή της μακραίωνης ιστορίας μας αλλά και ως υπαρξιακό, κυριολεκτικώς, αγαθό για ολόκληρη την Ανθρωπότητα, «ιδίως δε για την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια, το οποίο τελεί σήμερα πολλαπλώς εν κινδύνω».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, ότι η νομοτελειακή σύνδεση της Ελευθερίας με τον Άνθρωπο γενικότερα, δείχνει και τον δρόμο τον οποίο πρέπει ν'ακολουθούμε για να συμβάλλουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί ιστορικώς, αφενός στην ομαλή και ειρηνική εξέλιξη της Ανθρωπότητας και, αφετέρου, στην υπεράσπιση του «Κοινού των Ευρωπαίων», της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πορεία προς την τελική της ενοποίηση και πρόσθεσε: «Κατά τούτο λοιπόν εμείς, οι Έλληνες, υπερασπιζόμενοι ανιδιοτελώς το αγαθό της Ελευθερίας, δείχνουμε το δρόμο προς την Διεθνή Κοινότητα και, κυρίως, προς τους Εταίρους μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπερασπισθούμε την κοινή μας ρίζα, τον Άνθρωπο, τόσον ως συνεκτικό κρίκο της Ανθρωπότητας όσο και ως πυλώνα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Διότι οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργήθηκε από τους ιδρυτές της, μετά τον εφιάλτη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ως οχυρό που ουδέποτε θα πέσει από επιθέσεις οι οποίες ανακαλούν στη μνήμη μας τις φρικτές εμπειρίες της ναζιστικής και της φασιστικής θηριωδίας».

    «Στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, κατ'εξοχήν δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα η Ελευθερία διατρέχει θανάσιμους κινδύνους. Κυριότεροι απ'αυτούς είναι: Πρώτον η τρομοκρατία, ιδίως η τζιχαντιστική, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και σπέρνει τον φόβο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φόβος είναι ο κυριότερος εχθρός της Δημοκρατίας. Κι έναντι του φόβου η Ελευθερία και η «δίδυμη» αδελφή της, η Δημοκρατία, έχουν χρέος ν'απαντήσουν υπό όρους ανυποχώρητης υπεράσπισης του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Και, δεύτερον, η «επέλαση» της άναρχης οικονομικής παγκοσμιοποίησης, η οποία επιχειρεί να επιβάλλει την επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού», δηλαδή την χωρίς δημοκρατικώς νομιμοποιημένους κανόνες επικράτηση των «αθέμιστων» αγορών επί των δημοκρατικώς νομιμοποιημένων κρατικών, lato sensu, οργάνων. Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η «εκστρατεία» επικυριαρχίας οδηγεί, καταφανώς και αποδεδειγμένως, στην αχαλίνωτη διεύρυνση των ανισοτήτων, οι οποίες υπονομεύουν τα θεμέλια του κοινωνικού ιστού και προοιωνίζονται καταστροφικές κοινωνικές εκρήξεις».

    Ο κ. Παυλόπουλος έκανε σύντομη αναφορά στο χρονικό της αυτοθυσίας των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» της Μονής Σέλτσου, που άντεξαν αμέτρητες κακουχίες επί τρίμηνο και τελικά ηττήθηκαν από την προδοσία, για να τονίσει : «Στις 21 Απριλίου 1804 η Μονή Σέλτσου έπεσε, δυστυχώς ύστερα από την προδοσία κάποιου Γιώργου Κύργιου. Αν αναφέρω το βδελυρό όνομά του είναι διότι εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να μην ξεχνούμε τους εθνοπροδότες, όπως ο Εφιάλτης, αφού η προδοσία είναι, δυστυχώς, διαχρονικό σαράκι στα θεμέλια του Έθνους μας, του οποίου η μνήμη πρέπει να μας συνοδεύει για ν'αποφύγουμε στο μέλλον την ολέθρια επανεμφάνισή του».

    Μήνυμα του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Ο Τζιάνι Πιτέλα επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε γραπτό του μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις στη Μονή Σέλτσου διαβεβαιώνει τον κ. Παυλόπουλο πως οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκονται στο πλευρό της χώρας μας και θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την ανάκαμψη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

    Επίτιμος Δημότης του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν στη Μονή Σέλτσου ο Μητροπολίτης Αρταίων κύριος Ιγνάτιος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, ενώ άγημα απέδωσε τιμές κατά την έλευσή του στον χώρο της θυσίας. Ακολούθησαν δοξολογία στην ιστορική Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγώνα των Σουλιωτών και στη συνέχεια ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατευθύνθηκε στο βάραθρο του ολοκαυτώματος όπου απέδωσε τιμές ρίχνοντας ένα δάφνινο στεφάνι.

    Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη, παρουσία πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. Στον χώρο της Μονής πραγματοποιήθηκε μουσικό δρώμενο με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το ιστορικό γεφύρι του Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου και θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα.

    [02] Γ. Κατρούγκαλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Καμιά κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί

    Καμία κύρια σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί, ακόμα και εκείνες που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και εξήγησε σε ποιες επικουρικές θα γίνει μείωση, ενώ δήλωσε πως για την κυβέρνηση η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

    «Είμαστε στο επίπεδο των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει και προσπαθούμε να τις τηρήσουμε κατά γράμμα» είπε για το Ασφαλιστικό ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Τι είχαμε πει; Ότι το Ασφαλιστικό μας σύστημα χρειαζόταν μια αναδιάρθρωση εκ βάθρων όχι μόνο γιατί αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όχι μόνο λόγω της κρίσης ήταν πράγματι διαλυμένο. Οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους, το 1/4 των μισθωτών ήταν άνεργοι και προφανώς όχι μόνο δεν πλήρωναν εισφορές αλλά σε αυτούς καταβαλλόταν επιδόματα ανεργίας, είχε και το προπατορικό αμάρτημα των πολλών διαφορετικών ρυθμίσεων.

    Στο μέλλον όλοι οι Ελληνες θα παίρνουν συντάξεις με τους ίδιους κανόνες και όλοι οι Ελληνες θα είναι προστατευμένοι από τη φτώχεια με τον θεσμό της εθνικής σύνταξης που από αυτή την άποψη είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από το ΕΚΑΣ που ήταν ένα προνοιακό επίδομα που κάθε χρόνο δινόταν ανάλογα με τα εισοδήματα που είχε ο καθένας.

    Η ρύθμιση προβλέπει μια ανακούφιση όσων έχασαν το ΕΚΑΣ που συνίσταται σε μέτρα γενικής εφαρμογής, όπως δεν θα πληρώνουν στο εξής καμιά συμμετοχή για τα φάρμακα τους, δεν θα πληρώνουν το 6% της σύνταξης υπέρ υγείας. Επιπλέον για το 2016 όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ θα πάρουν μια κάρτα αλληλεγγύης με το ισόποσο του 30% της απώλειας του εισοδήματος που είχαν. Επιπλέον εάν έχουμε ζευγάρια συνταξιούχων που έχουν χάσει και οι δύο το ΕΚΑΣ ο ένας από τους δύο θα συνεχίσει να το παίρνει, όπως θα συνεχίσει να το παίρνει και όποιος είναι ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 80%. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα όπως η φαρμακευτική δαπάνη θα εφαρμοστούν άμεσα από το Σεπτέμβριο. Ορισμένα άλλα, όπως αυτά που αφορούν την κάρτα αλληλεγγύης θα εφαρμοστούν τον Οκτώβριο αλλά αναδρομικά από 1η Αυγούστου».

    Ως προς τους νυν συνταξιούχους ο υπουργός τόνισε γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο ίδιος κανόνας ισονομίας. «Δηλαδή ξαναϋπολογίζουμε όλες τις συντάξεις με βάση τους κανόνες υπολογισμού, ώστε αυτή η ισονομία να μην ισχύει μεταξύ των νυν εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων. Θέλουμε όμως ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και το εισόδημα των νυν συνταξιούχων γιατί έχουν φάει 12 συνεχόμενα χαστούκια, 12 μειώσεις τα χρόνια του Μνημονίου» επισήμανε και συνέχισε: «Γι αυτό είπαμε καμιά κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί. Για τις κύριες συντάξεις δεν υπάρχει όριο. Όλες οι κύριες συντάξεις. Ακόμα και εκείνες που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ δεν πρόκειται να μειωθούν. Εχουμε βάλει μόνο δύο ανώτατα πλαφόν. Ένα ότι κανείς δεν μπορεί να παίρνει ως άθροισμα συντάξεων παραπάνω από 3.000 το μήνα (καθαρό ποσό) και κανείς δεν μπορεί να παίρνει μια κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι μικτό και αντιστοιχεί περίπου σε 1.800 ευρώ καθαρό ποσό».

    Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές σημείωσε: «Εκεί ισχύει ότι όποιος έχει άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, σε αυτόν ο επαναϋπολογισμός της επικουρική σε όποιο ποσό καταλήξει να είναι η επικουρική σύνταξη, αυτό θα πάρει. Δεν εφαρμόζουμε όπως στο παρελθόν οριζόντιες μειώσεις γιατί είναι άδικες. Εμείς απλώς ξαναϋπολογίζουμε με το νέο κανόνα υπολογισμού τις επικουρικές. Εκεί που το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης είναι κάτω από 1.300 ευρώ αυτός ο επαναϋπολογισμός δεν έχει νόημα για τον συνταξιούχο γιατί ακόμα κι αν θα έπαιρνε μικρότερη σύνταξη συνεχίζουμε να του καταβάλλουμε την παλιά επικουρική ως προσωπική διαφορά. Όταν όμως ένας συνταξιούχος έχει εισόδημα πάνω από 1.300 ευρώ -κύρια και επικουρική- και με τον νέο υπολογισμό η επικουρική του έχει βγει μικρότερη από ό,τι στο παρελθόν, θα του καταβληθεί μικρότερη επικουρική. Και πάλι όμως με όριο τα 1.300 ευρώ. Δηλαδή όποιος πέσει κάτω από 1.300 ευρώ μέχρι τα 1.300 ευρώ θα του τα εγγυηθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν όλοι 1.300 ευρώ. Ένας συνταξιούχος για παράδειγμα που έχει 1.200 κύρια σύνταξη και 300 ευρώ επικουρική, παίρνει δηλαδή 1.500 ευρώ ως συνολικό εισόδημα, η σύνταξη η επικουρική των 300 ευρώ μπορεί να του βγει με το νέο σύστημα 200 ευρώ. Αυτός θα πάρει, επομένως, 1.400 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ένας απόλυτος κόφτης στα 1.300. Είναι απλώς μια εγγύηση ότι κανείς που παίρνει κάτω από 1.300 ευρώ δεν θα υποστεί μείωση και επιπλέον εγγύηση ότι και αυτοί που ξεπερνούν τα 1.300 δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από αυτό το όριο μετά τον επαναϋπολογισμό. Για τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και μια δεύτερη αλλαγή. Υπολογίζουμε για πρώτη φορά την εισφορά υπέρ υγείας το 6% στο σύνολο του πραγματικά καταβαλλόμενου ποσού στον συνταξιούχο. Μέχρι ώρα υπολογιζόταν στο εικονικό ποσό στο οποίο αντιστοιχούσε η σύνταξη πριν τις περικοπές του Μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι για το 90% των συνταξιούχων που παίρνουν μια κύρια σύνταξη θα οδηγηθεί το καταβαλλόμενο ποσό σε μια μικρή αύξηση μια που η εισφορά θα είναι μικρότερη. Για το 10% των συνταξιούχων που παίρνουν και μια δεύτερη σύνταξη μια που τώρα το 6% υπολογίζεται και στη δεύτερη σύνταξη θα υπάρξει μια μικρή μείωση».

    Η κυβέρνηση θεωρεί ευρωπαϊκό ζήτημα το ζήτημα της ρύθμισης των εργασιακών θεμάτων, είπε ο υπουργός και υπογράμμισε: «Η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων την περίοδο 2010-2015 συνιστούσε στην πραγματικότητα ένα εισιτήριο εξόδου της Ελλάδας από την κοινωνική Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αιχμή του δόρατος, λοιπόν, σε ότι μας αφορά σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι ακριβώς η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και γι αυτό τον λόγο πέρα από την προσπάθεια που κάναμε να έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων επιδιώξαμε και πετύχαμε να έχουμε και ευρωπαϊκή και διεθνή συμπαράσταση στο αίτημα αυτό. Η διεθνής οργάνωση εργασίας πρόκειται να σχολιάσει το πόρισμα της επιτροπής ειδικών που έχει συγκροτηθεί για να υποβάλλει προτάσεις για το πως θα γυρίσουμε πίσω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και στις 16 και 17 του μηνός οργανώνουμε ένα διεθνές συνέδριο με την παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων, των άλλων ευρωπαϊκών κοινωνικών εταίρων, των υπουργών Εργασίας της Αυστρίας και της Πορτογαλίας ακριβώς για να εξασφαλίσουμε υποστήριξη στις εθνικές μας θέσεις αλλά και για να δείξουμε ότι ακραίες απόψεις νεοφιλελεύθερος που δεν θέλουν τα εργασιακά δικαιώματα δεν έχουν θέση στην Ευρώπη».

    Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι πως θα μπορέσει να τονώσει την απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος έχει καλέσει σε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα του βασικούς εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να δουν τι μέτρα μπορούν να ληφθούν.

    Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, ότι βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. «Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από το ότι η τουριστική περίοδος πήγε καλύτερα από πέρυσι. Φαίνεται, για παράδειγμα, και από το γεγονός ότι από τον Μάϊο μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ στις Τράπεζες, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει μια εμπιστοσύνη σε αυτές τις προοπτικές ανάκαμψης. Στο νέο ασφαλιστικό έχουν ρήτρα ανάπτυξης οι συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον όταν θα αρχίσει να ανεβαίνει η οικονομία και οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να ανεβαίνουν στο ποσοστό με το οποίο ανεβαίνει και το ΑΕΠ της χώρας» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

    [03] Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η αξιοποίηση της ALITRP μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό Κινέζων τουριστών

    Στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα, αλλά και στην προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών στην Ελλάδα από τη χώρα αυτή, αποσκοπεί η ημερίδα που διοργανώνει στις 14 Σεπτεμβρίου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με την Alibaba, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Η Alibaba είναι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας ALITRIP, που διαθέτει υπηρεσίες τουρισμού στους Κινέζους και ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτιμά ότι η πλατφόρμα αυτή μπορεί να συμβάλει στη σημαντική αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών στη χώρα μας. Άλλωστε, όπως θα πει, η Alibaba είναι σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός πλαισίου, όπου ο αριθμός των Κινέζων που έρχονται στην Ελλάδα θα εκτοξευθεί από τις 120.000 στο 1.000.000 ετησίως, σε βάθος χρόνου. "Εφόσον οι συζητήσεις έχουν αίσια κατάληξη", θα επισημάνει, "το αποτέλεσμα θα έρθει από την συνεργασία όλων των μερών: της κυβέρνησης, της Alibaba και των επαγγελματιών του Τουρισμού. Όποιος μπει στο παιχνίδι θα κερδίσει. Απλά και ξάστερα".

    Κύριε Χατζηθεοδοσίου, τι προσδοκίες έχει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από την εκδήλωση που οργανώνει στις 14 Σεπτεμβρίου με την Alibaba και ειδικά για το θέμα του Τουρισμού;

    Ο ρόλος του Επιμελητηρίου, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη εποχή, είναι να βοηθήσει έστω και μια επιχείρηση στην Ελλάδα να αυξήσει το αποτέλεσμά της, να δημιουργήσει έστω και μια θέση εργασίας παραπάνω, να εισφέρει στα Δημόσια έσοδα, έστω και ένα ευρώ παραπάνω. Η αρχή μας είναι «έστω και ένα, είναι αρκετό». Και αυτή η αρχή, είναι ο οδηγός μας για κάθε δράση που αναλαμβάνουμε. Στο σκοτάδι της οικονομίας μας, όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός και οι εξαγωγές είναι το φως στο βάθος του τούνελ. Στη σύγχρονη εποχή, δε, το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί σημαντικό παίκτη στην αγορά τουριστικών πακέτων διεθνώς και ειδικά στην Κίνα. Προσκαλέσαμε την Alibaba να έρθει στην Ελλάδα με δυο ξεκάθαρους στόχους: να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα και να πετύχουμε την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα.

    Τι υπηρεσίες προσφέρει η Alibaba στον τουρισμό;

    Η Alibaba, είναι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας ALITRIP, που διαθέτει υπηρεσίες τουρισμού στους Κινέζους, προσφέροντας αεροπορικά ταξίδια, πακέτα διακοπών κλπ για το εσωτερικό της Κίνας και για το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσω της πλατφόρμας Alitrip, το 2015 ταξίδεψαν 50.000.000 Κινέζοι. Όταν 450.000.000 Κινέζοι βρίσκονται στο οικοσύστημα της ALIBABA γίνεται κατανοητή η μεγάλη σημασία αυτού του παίκτη του Κινέζικου διαδικτύου.

    Πόσοι Κινέζοι ταξίδεψαν μέσω της ALITRIP το 2015 στην Ελλάδα;

    Τo 2015 ταξίδεψαν 12,5 εκατ. Κινέζοι στην Ευρώπη και από αυτούς ένας ελάχιστος αριθμός, μόλις 120.000 ήρθαν στην Ελλάδα. Από αυτούς τους 120.000, μόλις το 8% ήρθε μέσω της ALITRIP. Εδώ, πρέπει να αναφέρω ότι οι Κινέζοι τουρίστες είναι περιζήτητοι διεθνώς, καθώς ξοδεύουν πολλαπλάσια χρήματα απ΄ ότι οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι τουρίστες.

    Και πως πιστεύετε ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα μέσω της ALITRIP;

    Το πρώτο είναι ότι στις 14 Σεπτεμβρίου, στην ημερίδα του ΕΕΑ στο Χιλτον, οι επαγγελματίες του Τουρισμού θα μάθουν από την ίδια την Alibaba πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες της για να αυξήσουν την προσέλκυση Κινέζων στην Ελλάδα. Είναι μια ολόκληρη επιστήμη και βασίζεται όχι απλά στο ότι ο ξενοδόχος θα αναρτήσει το δωμάτιο του ξενοδοχείου του και 10 φωτογραφίες σε μια ιστοσελίδα. Το κλειδί της όλης υπόθεσης είναι το marketing. Γιατί, όπως ξέρουμε ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και χωρίς διαφήμιση οι προσδοκίες πολύ μικρές.

    Το δεύτερο θέμα, ίσως πολύ σημαντικότερο από το πρώτο, είναι ότι την ώρα που συζητάμε βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Alibaba για τη δημιουργία ενός πλαισίου, όπου ο αριθμός των Κινέζων που έρχονται στην Ελλάδα θα εκτοξευθεί από τις 120.000 στο 1.000.000 ετησίως, σε βάθος χρόνου. Οι συζητήσεις αυτές είναι συνέχεια της συνάντησης που έγινε μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του ιδρυτή της Alibaba, Jack Ma, στις 6 Ιουλίου στην Σαγκάη. Συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και το ΕΕΑ καθώς συνεισέφερε σημαντικά στο να οργανωθεί η συνάντηση αυτή. Εφόσον οι συζητήσεις έχουν αίσια κατάληξη, το αποτέλεσμα θα έρθει από την συνεργασία όλων των μερών: της κυβέρνησης, της Alibaba και των επαγγελματιών του Τουρισμού. Όποιος μπει στο παιχνίδι θα κερδίσει. Απλά και ξάστερα.

    Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δεν είναι το Επιμελητήριο των τουριστικών επαγγελμάτων, πώς δικαιολογείται η ενασχόληση σας με τον Τουρισμό, έστω και έμμεσα;

    Όποιος πιστεύει ότι η οικονομία είναι ανεξάρτητα κομμάτια λανθάνει σοβαρά. Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε ένα με τον τουριστικό κλάδο, με την βιομηχανία, με όλους. Εκτός του ότι μεγάλο μέρος των υπηρεσιών εστίασης είναι μέλη μας. Όταν δουλέψει ο τουριστικός κλάδος θα έχει δουλειά και η υπηρεσία που είναι μέλη μας, θα έχει δουλειά και ο ασφαλιστικός κλάδος που είναι μέλη μας, θα έχουν δουλειά τα Κέντρα ξένων γλωσσών που είναι μέλη μας, θα έχουμε περισσότερη δουλειά όλοι μας. Για το ΕΕΑ κάθε δράση βλέπει την οικονομία ως ένα. Και έτσι πιστεύομε ότι θα βγούμε από τον βάλτο. Άλλωστε, στην συγκεκριμένη ενέργεια έχουμε καλέσει για συμμετοχή όλους τους φορείς του Τουρισμού, οι οποίοι ως ειδικοί θα παραλάβουν από ένα σημείο και θα δημιουργήσουν σημαντικές συνέργιες στη συνέχεια. Εμάς το χρέος μας σταματάει ως το σημείο που οι ειδικοί θα κάνουν καλύτερα αυτό που ξέρουν.

    [04] Γ. Μπασκόζος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για επιδημία ελονοσίας

    Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας για επιδημία ελονοσίας, διαβεβαιώνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και επισημαίνει ότι «η διασπορά αναίτιας ανησυχίας και η δυσφήμηση της διεθνούς εικόνας της χώρας είναι ανεύθυνη ενέργεια».

    Ο κ. Μπασκόζος τονίζει στη συνέντευξή του ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεδειγμένο κρούσμα, που να έχει μεταδοθεί από πρόσφυγα και μετανάστη αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι η πολιτεία λαμβάνει μέτρα, παρακολουθεί την κατάσταση και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν δεν υφίσταται κανένας λόγος αυξημένης ανησυχίας.

    [05] Πρόστιμα στα βαρέα οχήματα που χρησιμοποιούν το παράπλευρο δίκτυο για να γλιτώσουν διόδια

    Τσουχτερά πρόστιμα από 1.000 ευρώ ανά οδηγό και ιδιοκτήτη θα επιβάλλονται στα βαρέα οχήματα που χρησιμοποιούν το παράπλευρο οδικό δίκτυο για να γλιτώσουν τα διόδια. Σύμφωνα με την απόφαση, του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων πρέπει να φέρουν ειδική άδεια, η οποία χορηγείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις ( πχ λόγω εγγύτητας επιχείρησης, δημοτικών ή ιδιωτικών έργων).

    Εξαιρούνται τα φορτηγά κάτω των 3,5 τόνων. Το πρόστιμο θα καταβάλλεται άμεσα διαφορετικά το όχημα θα ακινητοποιείται. Η κίνηση των φορτηγών στο παράπλευρο δίκτυο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια επιδεινώντας σε πολλές περιπτώσεις τις συνθήκες κυκλοφορίας σε χωριά αλλά και πόλεις που βρίσκονται δίπλα στο εθνικό οδικό δίκτυο.

    Οι εκπρόσωποι των μεταφορικών εταιρειών κατηγορούν το υπουργείο ότι δυσχεραίνει το μεταφορικό τους έργο και ότι δρα προς όφελος των παραχωρησιούχων που εισπράττουν τα διόδια στις εθνικές οδούς

    [06] Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι βάσεις δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου

    Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι βάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ διαβεβαίωσε πως το υπουργείο εργάζεται συστηματικά για να ανοίξουν κανονικά και χωρίς προβλήματα τα σχολεία.

    Όπως υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ήδη τα βιβλία έχουν φθάσει στα σχολεία και δεν θα υπάρξουν φωτοτυπίες όπως άλλες χρονιές και οι πίνακες των αποσπάσεων έχουν προχωρήσει κανονικά. "Το μεγάλο στοίχημα είναι να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά" σημείωσε η αν. υπουργός. Σε ότι αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών είπε ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στο καθεστώς αλλά υπενθύμισε πως από πέρυσι διευρύνθηκαν τα κριτήρια, ενώ δημιούργηθηκε εξατομικεύμενο καθεστώς με ειδική επιτροπή.

    Ερωτηθείσα για δηλώσεις που είχε κάνει σχετικά με τις καταλήψεις είπε ότι "εννοείται πως η κατάληψη δημοσίου κτηρίου είναι παράνομη πράξη" και σημείωσε πως το φαινόμενο είναι υπαρκτό από τη δεκαετία του '60 σε όλη την Ευρώπη. Συμπλήρωσε ότι δεν μπαίνει στη συζήτηση εάν είναι καλό ή κακό ενώ υπογράμμισε πως σε παράνομες πράξεις και ποινικά αδικήματα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Συμπλήρωσε πως "παράνομος είναι και αυτός που κλέβει από πάγκο στη λαϊκή γιατί δεν έχει να φάει" διευκρίνιζοντας ότι τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση και τη σπουδαιότητά τους και με ευελίξία. Ξεκαθάρισε ότι με τις δηλώσεις της απαντούσε στη ΝΔ που έθετε θέμα τάξης και ασφάλειας στη χώρα λόγω καταλήψεων και την κατηγόρησε για καταστροφολογία και αντεθνική πολιτική.

    "Επειδή υπάρχουν κάποιες καταλήψεις μπορεί να τεθεί θέμα τάξης και ασφάλειας στην χώρα ενώ στην περιοχή συμβαίνουν τέτοιας έκτασης δραματικά γεγονότα;" διερωτήθηκε. Είπε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν Τόσκας χειρίστηκε άψογα το θέμα της κατάληψης του ΑΠΘ καθώς η κατάσταση μπορούσε να ξεφύγει αλλά τελικά δεν ξέφυγε." Τα θέματα δεν λύνονται με βία" πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    [07] Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Μ. Ακιντζί

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10.00 το πρωί η κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο της νέας εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Όπως έχει ανακοινωθεί, η συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στην προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης των άλλων έξι συναντήσεων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά παρατηρητές αναμένουν να προκύψουν κάποιες ενδείξεις ως προς το πού θα κινηθεί η τουρκική πλευρά μετά τις πρόσφατες συνομιλίες Ακιντζί στην Άγκυρα, ιδιαίτερα ως προς το θέμα της ασφάλειας και της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων.

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι οι επτά συναντήσεις θα κρίνουν το μέλλον της όλης διαδικασίας των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Στις επόμενες έξι συναντήσεις θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια τα οποία συναποτελούν το κυπριακό πρόβλημα, περιλαμβανομένης της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, των εδαφικών αναπροσαρμογών και της ασφάλειας.

    [08] Άνδρος: Παριζιάνικος αέρας φύσηξε στη Χώρα, όπου είναι σε εξέλιξη το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ

    Σ΄ έναν συνδυασμό θαυμάσιων μουσικών συνθέσεων και κλασικών χορευτικών δεξιοτήτων, μουσικοί και χορευτές από την όπερα του Παρισιού, «σφιχταγκαλιάστηκαν» το βράδυ της Κυριακής στη σκηνή του ανοικτού θεάτρου της Άνδρου, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ (που είναι σε εξέλιξη στο νησί) προσφέροντας στους περίπου 800 θεατές τους άκουσμα και θέαμα αντίστοιχο με το ανακουφιστικό αυγουστιάτικο αεράκι.

    Με τέσσερις υπέροχους μουσικούς, την Tsuey ? Ying Tai στα κρουστά, τον Eric Tallet στο σαξόφωνο, τον Jean ? Marc Kerisit στο βιολί και τη βιόλα και τη μαγευτική Allina Akimova στο πιάνο (υπέγραψε πολλές από τις μουσικές συνθέσεις, που συνόδευσαν τους χορευτές) η παράσταση Music & Ballet Gala συνεπήρε τους θεατές, ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

    Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση της ομάδας είχε «κλειστεί» ως ιδέα από το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Άνδρου, Παντελής Βούλγαρης, συνάντησε την Akimova να κάνει τουρισμό στο νησί. «Την έβλεπα να πίνει τσίπουρα και να τρώει σαρδέλες? κι είπα: εδώ είμαστε!» είπε αστειευόμενος ο σκηνοθέτης προλογίζοντας την παράσταση. Τότε την προσέγγισε, τότε της μίλησε και τότε «έκλεισε» η δουλειά.

    Παραγωγική σε μουσική η Akimova, αναγνωρισμένοι στο είδος τους οι μουσικοί ? συνεργάτες της, από τους πολλά υποσχόμενους του μπαλέτου οι έξι χορευτές, ισάριθμα αγόρια και κορίτσια, «έστησαν» μια παράσταση, όπου σε παγκόσμια πρεμιέρα παρουσιάστηκαν μελωδίες και χορογραφίες, με την πλαστικότητα των σωμάτων και τα χτυπήματα των πουέντ στη σκηνή να συνοδεύουν τις νότες, αλλά και την υπέροχη μουσική συχνά να αποσπά την προσοχή των θεατών.

    Οι καλλιτέχνες μουσικοί και χορευτές (Allister Madin, Matthieu Botto, Laura Fridman, Matthieu Contat, Roxane Stojanov, Camille de Bellefon) επιχείρησαν να φέρουν μαζί τους τον αέρα των θρυλικών Ballet Russes, που έκαναν την επανάσταση στον γαλλικό χορό το 1909 στο θέατρο Chatelet και καθόρισαν τον χορό στις επόμενες δεκαετίες. Κι αν ακόμη κάτι τέτοιο δεν έγινε στο σύνολό του κατορθωτό, ένας παριζιάνικος αέρας ανακατεμένος με την πληθωρική μουσική έμπνευση της Akimova και τις χορογραφίες των Madin, Poggioli και Fridman φύσηξε στο ανοικτό θεατράκι της ανδριώτικης χώρας και πλημμύρισε γοητεία και συναίσθημα?

    Περήφανος για την προσφορά που? έπιασε τόπο, ανάμεσα στους θεατές, ο Αλκιβιάδης Τάττος, από τους μεγάλους χορηγούς του Φεστιβάλ, αλλά κυρίως χορηγός του ανοικτού θεάτρου Χώρας Άνδρου, αυτού του θαυμάσιου μινι ? Ηρώδειου στην «καρδιά» του νησιού. Σεμνός, διακριτικός, ο Ανδριώτης εφοπλιστής, κάλεσε τους δημοσιογράφους να προωθήσουν την ιδέα της χορηγίας και του εθελοντισμού στον πολιτισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 August 2016 - 10:32:49 UTC