Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό, το κυβερνητικό συμβούλιο
  • [02] Συνεδρίαση άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου αύριο το μεσημέρι
  • [03] Μήνυση κατά της εφημερίδας και του δικτυακού τόπου «Μακελειό» κατέθεσαν οι Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σταθάκης και Θ. Δρίτσας
  • [04] Ικανοποίηση για τις δηλώσεις Πρ.Παυλόπουλου από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων
  • [05] «Η συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό είναι σωστή», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ κατά την συνέντευξη τύπου στο αεροπλανοφόρο
  • [06] Βρετανία: Ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη των Εργατικών σε τεταμένο κλίμα
  • [07] Καθοριστικής σημασίας οι συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί
  • [08] Μ. Ρέντσι: Η λιτότητα, στην Ευρώπη, έκανε μόνον ζημιές.Είναι ανάγκη να ξεπερασθεί
  • [09] Επίθεση στην ΝΔ για τις θέσεις της στο προσφυγικό εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό, το κυβερνητικό συμβούλιο

    Η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ήταν το αντικείμενο συσκέψεων που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη.

    Σημειώνεται ότι η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

    Σε ότι αφορά την Σύνοδο, την συμμετοχή τους στην οποία επιβεβαίωσαν όλοι οι ηγέτες από την Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ελλάδα, η βασική επιδίωξη θα εστιαστεί στην διερεύνηση της δυνατότητας των χωρών της Μεσογείου να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ατζέντα, σε θέματα όπως η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, η ανάπτυξη και το προσφυγικό.

    Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν, πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να διαμορφώσει και να καταθέσει ένα ακόμα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο προς συζήτηση μεταξύ των ηγετών για τα ζητήματα αυτά.

    Αναφορικά με την ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιαστεί σε δύο πυλώνες - τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό.

    Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει την πολιτική της κυβέρνησης και τις προοπτικές της, τις οποίες αναμένεται να εντάξει στον μακροπρόθεσμο στόχο επανάκαμψης της χώρας και επιστροφής της σε κανονικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ανεργία και την μετανάστευση των νέων, με χρονικό ορίζοντα το 2020.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ θα παρουσιάσει και απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αναφέροντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και το βαθμό στον οποίο αυτές υλοποιήθηκαν.

    --Συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι στις 13.00 το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν τα ζητήματα του συντονισμού και του σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου ενόψει της ΔΕΘ, των ευρωπαϊκών συναντήσεων και του ανοίγματος της Βουλής.

    [02] Συνεδρίαση άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου αύριο το μεσημέρι

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι στις 13.00 το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν τα ζητήματα του συντονισμού και του σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου ενόψει της ΔΕΘ, των ευρωπαϊκών συναντήσεων και του ανοίγματος της Βουλής.

    [03] Μήνυση κατά της εφημερίδας και του δικτυακού τόπου «Μακελειό» κατέθεσαν οι Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σταθάκης και Θ. Δρίτσας

    Μηνύσεις σε βάρος του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου κατέθεσαν σήμερα το μεσημέρι στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλία Ζαγοραίο, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης.

    Πρόκειται για τον Αλέκο Φλαμπουράρη, Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργο Σταθάκη, οι οποίοι προσήλθαν στην εισαγγελία και κατέθεσαν οι ίδιοι, τρεις ξεχωριστές μηνύσεις σε βάρος του δημοσιογράφου, εγκαλώντας τον για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου.

    Αφορμή για την κατάθεση των μηνύσεων σε βάρος του Στ. Χίου στάθηκαν τα δημοσιεύματα, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στον διαδικτυακό τόπο mekeleio.gr, τα οποία εμπλέκουν τους τρεις υπουργούς στην υπόθεση της Αίγινας.

    Επιπλέον, οι κύριοι Φλαμπουράρης, Δρίτσας και Σταθάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, στρέφονται με τις μηνύσεις και κατά του Γεωργίου Γκασιάμη, διαχειριστή και νόμιμου εκπρόσωπου του «Μακελειού» αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ζητώντας την ποινική δίωξη και ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ανέθεσε τις μηνύσεις στην εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αικατερίνη Μήτρου, η οποία και θα διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα.

    «Κατάπτυστη αθλιότητα κατασκευής ειδήσεων, η οποία δεν μπορεί να είναι ανεκτή»

    Για κατάπτυστη αθλιότητα κατασκευής ειδήσεων- που προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δηλητηριάζει το δημόσιο βίο ? και η οποία δεν μπορεί να είναι ανεκτή, έκαναν λόγο οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, σε δηλώσεις τους στην ΕΡΤ, μετά την κατάθεση της μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση για δημοσιεύματα της εφημερίδας και του δικτυακού τόπου «Μακελειό».

    «Έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον όλων αυτών των απαράδεκτων, αισχρολογικών, έντυπων δηλώσεων και τοποθετήσεων, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης αξιοπρέπειας και όχι μόνο», ανέφερε στη δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. «Ζητάμε πραγματικά», επισήμανε, «να σταματήσει αυτή η ιστορία, διότι δηλητηριάζει, όχι μόνον την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, αλλά ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα, δεν σέβονται ούτε τους νεκρούς και αυτό είναι για μας ένα κρίσιμο θέμα. Γι'αυτό προβήκαμε σε αυτή την ενέργεια».

    «Η σκοπιμότητα είναι προφανής, γιατί πρόκειται για δημοσιεύματα που αναδεικνύουν κατασκευασμένες ειδήσεις, χωρίς καμία απολύτως βάση αληθείας και αυτό δημιουργεί προσβολή στην τιμή και την υπόληψη μας», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, προσθέτοντας πως: «Ναι, είμαστε πολιτικά πρόσωπα, δημόσια πρόσωπα, άρα υποκείμεθα στην άσκηση αυστηρής κριτικής. Δεν πρόκειται περί αυτού. Εδώ είναι η περίφημη αποκαλυπτική δημοσιογραφία, η οποία δεν αποκαλύπτει τίποτα, αλλά δηλητηριάζει την κοινωνία και ειδικά σε ένα τόσο τραγικό συμβάν όπου υπάρχουν νεκροί, που υπάρχουν συγγενείς θυμάτων που η ζωή τους έχει συντριβεί». Ο κ. Δρίτσας συμπλήρωσε πως πρόκειται «κατασκευασμένες ειδήσεις, με σκοπιμότητα, οι οποίες, δυστυχώς, αξιοποιούνται κιόλας. Εάν τις απομόνωνε ο δημόσιος βίος, η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις, θα ήταν μικρό το κακό. Δεν τις απομονώνει όμως. Τις αναπαράγει, τις ενθαρρύνει, τις αξιοποιεί. Και κει κανείς δεν έχει κανένα όπλο άλλο, από το να καταφύγει στη δικαιοσύνη. Τουλάχιστον, να δώσει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την αθλιότητα».

    «Νομίζω ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, για πρώτη φορά στη ζωή μου, υποδηλώνει αυτό που ειπώθηκε από τους δυο υπουργούς, μια κατάπτυστη αθλιότητα κατασκευής ειδήσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. «Το ποινικό μέρος», υπογράμμισε, «αφορά αυτούς που τις κατασκεύασαν, στους οποίους και κάνουμε την αγωγή. Το πολιτικό είναι γενικότερο, και είναι λυπηρό που τέτοιου είδους άθλια δημοσιεύματα βρήκαν υποδοχή, έστω με διάφορες παραλλαγμένες μορφές σε άλλα δημοσιογραφικά sites και έντυπα και από περιορισμένες πολιτικές δυνάμεις ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης».

    [04] Ικανοποίηση για τις δηλώσεις Πρ.Παυλόπουλου από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων

    Την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου για το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και για την προσχηματική ματαίωση της Θείας Λειτουργίας στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά στον ιστορικό Πόντο εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.).

    Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της, Γεώργιος Παρχαρίδης και ο γενικός γραμματέας της, Ιωάννης Αντωνιάδης, έχει ως εξής:

    ?Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) το παγκόσμιο όργανο του Ποντιακού Ελληνισμού εκφράζει την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου για το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και για την προσχηματική ματαίωση της Θείας Λειτουργίας στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά στον ιστορικό Πόντο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με καθαρές κουβέντες και παρρησία, σεβόμενος την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων του Πόντου και την ελληνική ιστορία με γνώμονα την αλήθεια και την δικαιοσύνη ζήτησε από την Τουρκία να πράξει το αυτονόητο. Να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας που διέπραξε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου και να ζητήσει συγνώμη. Να σταματήσει τις δικαιολογίες περί τελουμένων έργων στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και να σεβαστεί τις Θρησκευτικές ελευθερίες και συμφωνίες που έχει συνομολογήσει.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τίμησε το θεσμικό του ρόλο και την πολιτική του διαδρομή και επιβεβαίωσε την θέση της Ελλάδος στο κάδρο των πολιτισμένων κρατών που σέβονται τα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ιστορία των άλλων λαών και τα διακηρύσσουν προς πάσα κατεύθυνση.

    Κύριε Πρόεδρε θερμά συγχαρητήρια. ?

    [05] «Η συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό είναι σωστή», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ κατά την συνέντευξη τύπου στο αεροπλανοφόρο Γκαριμπάλντι

    «Η συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ κατά την συνέντευξη τύπου στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Γκαριμπάλντι.

    Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών «ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν στις χώρες στις οποίες διαμένουν».

    Σχετικά με την οικονομία δήλωσε, δε, ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Γιούνκερ» και πως «όλοι επιθυμούν την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Η 'Αγγελα Μέρκελ, τέλος, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «ο Ματέο Ρέντσι πραγματοποίησε στην Ιταλία μεταρρυθμίσεις που μπορούν να χαρακτηρισθούν ακρογωνιαίοι λίθοι για ένα βιώσιμο μέλλον».

    ---Ρέντσι και Ολάντ

    Η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit, διεμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

    «Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, λίγο προτού παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με την Μέρκελ και τον Ολάντ, με τους οποίους θα συζητήσει τους τρόπους που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, μετά το σοκ της απόφασης των Βρετανών πολιτών να εγκαταλείψουν την Ένωση.

    «Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

    Η συνάντηση των τριών ηγετών σήμερα στη Μεσόγειο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα κι η οποία συγκλήθηκε στον απόηχο του Brexit.

    Η Άγγελα Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών αυτού του δείπνου εργασίας.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον Ιταλό πρωθυπουργό επισκέφθηκαν τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι, του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης», που βρίσκεται στη νήσο Βεντοτένε. Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται συχνά στο έργο του άνδρα που θεωρείται ως ένας εκ των μεγάλων εμπνευστών του ευρωπαϊκού σχεδίου, τον οποίο ο Μπενίτο Μουσολίνι φυλάκισε το 1941 σε αυτή τη νήσο, μεταξύ της Ρώμης και της Νάπολης.

    [06] Βρετανία: Ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη των Εργατικών σε τεταμένο κλίμα

    Τζέρεμι Κόρμπιν ή Όουεν Σμιθ; Τα στελέχη του Εργατικού Κόμματος έχουν στην διάθεσή τους έναν μήνα από σήμερα προκειμένου να εκλέξουν τον νέο τους ηγέτη κι ενώ η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριώδης, σε τέτοιο βαθμό που απειλείται ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του κόμματος των Εργατικών της Βρετανίας που ιδρύθηκε το 1900.

    Στη δίνη μιας εσωτερικής κρίσης μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης βίωσε ένα καλοκαίρι γεμάτο διαμάχες κι αντιπαραθέσεις όπου τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα εμφανίστηκαν διχασμένα.

    Με την έναρξη της ψηφοφορίας μέσω επιστολικής ψήφου σήμερα, περίπου 640.000 μέλη και υποστηρικτές μπορούν να ψηφίσουν έως την 21η Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί τρεις ημέρες αργότερα κατά την διάρκεια ενός εκτάκτου συνεδρίου στο Λίβερπουλ.

    [07] Καθοριστικής σημασίας οι συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

    Οι επόμενες επτά συναντήσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, στο πλαίσιο του νέου κύκλου εντατικών συνομιλιών που αρχίζουν αύριο, θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθεί ο καθορισμός της ημερήσιας διάταξης των επόμενων συναντήσεων και πρόσθεσε πως αναλόγως της προόδου που θα σημειωθεί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, θα ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με ενδεχόμενη κοινή συνάντηση του κ. Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ως αρχηγός του κράτους.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι μετά τη λύση δεν μπορούν να παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο ή τουρκικές εγγυήσεις.

    Σε ότι αφορά το εδαφικό, είπε ότι πιθανόν η διαπραγμάτευση να μην φτάσει σε επίπεδο κατάθεσης χαρτών, θα γίνει όμως συζήτηση επί των κριτηρίων, που είναι και η πιο σημαντική πτυχή ως προς τις εδαφικές αναπροσαρμογές που θα γίνουν επί χάρτη.

    [08] Μ. Ρέντσι: Η λιτότητα, στην Ευρώπη, έκανε μόνον ζημιές.Είναι ανάγκη να ξεπερασθεί

    Στην διαπίστωση ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει, και γίνεται, πλέον, ανοικτή αναφορά στην ανάγκη να ξεπερασθεί η λιτότητα, προχώρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά την συμμετοχή του στο δημοσιογραφικό φεστιβάλ «Βερσιλιάνα», στην περιοχή της Τοσκάνης.

    «Μετά τα ειρωνικά χαμόγελα των Μέρκελ και Ολάντ για τον Μπερλουσκόνι, σήμερα η κατάσταση άλλαξε. H Iταλία επέστρεψε στην ηγετική ομάδα της Ευρώπης, ανήκει στις χώρες που αποφασίζουν, αλλά η όλη ιστορία πρέπει ακόμη να γραφτεί. Δεν ξέρω αν θα πετύχω αποτελέσματα, μπορώ να πω ότι προσπαθώ», είπε ο Ρέντσι.

    «Πριν δυο χρόνια αν μιλούσες για επενδύσεις και καταπολέμηση της λιτότητας γελούσαν, ούτε σε υπολόγιζαν. Σήμερα, αυτά τα θέματα είναι μέσα στην ατζέντα. Πριν δυο χρόνια όλα έδειχναν ότι στην Ευρώπη έπρεπε να μιλάμε μόνον για κανόνες. Σήμερα, όταν μιλάμε για επενδύσεις σε πολιτισμό, για ψηφιακή καινοτομία, για μέλλον και επενδύσεις υπέρ των ευρωπαίων νέων, νομίζω ότι επιτέλους κάτι κινείται», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    «Δεν έχω την απαίτηση να γνωρίζω την απόλυτη αλήθεια, όπως κάνουν πολλοί. Μπορώ να πω ότι επιτέλους, κάτι άλλαξε. Η Ιταλία πρέπει να προσφέρει, ενωμένη, την συνεισφορά της, για μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία να μην είναι μόνον τεχνοκρατική», απάντησε ο Ρέντσι στον Ιταλό δημοσιογράφο Πάολο Ντελ Ντέμπιο.

    Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «από αύριο πρέπει να ξεκινήσει μια πορεία κατά την οποία η Ευρώπη να πάψει να είναι μόνον η Ευρώπη της χρηματοοικονομικής πραγματικότητας, των τραπεζών, των τεχνοκρατικών κανόνων, και να γίνει και πάλι η Ευρώπη με τα ιδεώδη του Aλτιέρο Σπινέλλι, στο σχέδιο που συνέταξε το 1941».

    «Το πραγματικό θέμα είναι ότι κόπηκαν οι επενδύσεις, εν ονόματι του θεού της λιτότητας, διότι από το 2006 μέχρι το 2008 οι επενδύσεις άγγιζαν περίπου τα σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, το 2012 και 2013 μειώθηκαν στα 20 δισεκατομμύρια τον χρόνο, και τώρα φτάσαμε πάλι στα τριάντα. Πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στις επιχειρήσεις. Χρειάζεται χρόνος, εμπιστοσύνη, και πρέπει να πούμε ότι η λέξη λιτότητα, στην Ευρώπη, έκανε μόνον ζημιές. Πρέπει να προσέξουμε το δημόσιο χρέος, να μην αυξηθεί η σχέση του με το ΑΕΠ, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την προσέγγιση», ολοκλήρωσε ο Ματέο Ρέντσι.

    [09] Επίθεση στην ΝΔ για τις θέσεις της στο προσφυγικό εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ

    Βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την στάση που τηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό.

    Αφορμή η στάση της ΝΔ σ ΄ένα ζήτημα τεράστιας εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας, όπως είναι η επιβολή τιμωρητικής ρήτρας ύψους 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που αρνείται να δεχτεί ένα κράτος - μέλος και τα χρήματα να κατευθύνονται στις χώρες που επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού, μετά την σχετική πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Επιτρόπου και στελέχους της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου, ένα θέμα που συζητείται σήμερα στην Ευρώπη.

    Η Κουμουνδούρου αναδεικνύει τις δηλώσεις του συντονιστή προσφυγικού της ΝΔ Πάτροκλου Γεωργιάδη στο Πρώτο Πρόγραμμα που τάχθηκε ενάντια σε αυτήν την πρόταση, συντασσόμενος με τις χώρες του Βίζεγκραντ και τις πιο ακραίες δυνάμεις του ΕΛΚ, όπως ο Όρμπαν, χωρίς να προτείνει με ποιο τρόπο μπορεί να επιβληθεί η εφαρμογή των συμφωνιών για το προσφυγικό και την αναλογική κατανομή των προσφύγων.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει το θέμα και απευθύνει στον πρόεδρο της Ν.Δ. τα ακόλουθα ερωτήματα:

    - Ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με αυτή τη θέση;

    - Για ποιο λόγο η ΝΔ συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χωρών που έκλεισαν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες;

    - Ποια είναι η θέση της ΝΔ στο προσφυγικό εκτός από την υιοθέτηση και αναπαραγωγή ακροδεξιών θέσεων;


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 August 2016 - 20:32:37 UTC