Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για συμπαράταξη με τις πιο ακραίες δυνάμεις του ΕΛΚ στο προσφυγικό, καταγγέλλει τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] ΠτΔ: Χρέος να μην λησμονούμε τα θύματα της Γενοκτονίας
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος: Να αναστρέψουμε την εργασιακή απορρύθμιση
  • [04] Καταδίκη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού από τους μουσουλμάνους Αχμαντίγια
  • [05] «Στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε μόνον ζημιές», δηλώνει ο Ματέο Ρέντσι
  • [06] Όταν η Λορίν Μπακόλ "σνόμπαρε" την Νάταλι Πόρτμαν
  • [07] Tρεις καπετάνιοι στο τάνκερ Ευρώπη

  • [01] Για συμπαράταξη με τις πιο ακραίες δυνάμεις του ΕΛΚ στο προσφυγικό, καταγγέλλει τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Ενώ στην Ευρώπη συζητείται, μετά από σχετική πρόταση του κ. Γιούνκερ και του Επιτρόπου και στελέχους της ΝΔ κ. Αβραμόπουλου, η επιβολή τιμωρητικής ρήτρας ύψους 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που αρνείται να δεχτεί ένα κράτος-μέλος με τα χρήματα να κατευθύνονται στις χώρες που επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τη στάση της ΝΔ σε ένα ζήτημα τεράστιας εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «σχετικά με την στάση της ΝΔ στο προσφυγικό».

    Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμπει επίσης στη σχετική απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

    «Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο συντονιστής προσφυγικού της ΝΔ Πάτροκλος Γεωργιάδης τάσσεται ενάντια σε αυτήν την πρόταση, συντασσόμενος με τις χώρες του Βίζεγκραντ και τις πιο ακραίες δυνάμεις του ΕΛΚ όπως ο Όρμπαν, χωρίς να προτείνει με ποιο τρόπο μπορεί να επιβληθεί η εφαρμογή των συμφωνιών για το προσφυγικό και την αναλογική κατανομή των προσφύγων», προσθέτει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου καταλήγοντας ως εξής: «Ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με αυτή τη θέση; Για ποιο λόγο η ΝΔ συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χωρών που έκλεισαν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες; Ποια είναι η θέση της ΝΔ στο προσφυγικό εκτός από την υιοθέτηση και αναπαραγωγή ακροδεξιών θέσεων;».

    [02] ΠτΔ: Χρέος να μην λησμονούμε τα θύματα της Γενοκτονίας

    Αποτελεί εθνικό χρέος το να μην λησμονούμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εμμένει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους και όπως και κατά τις δηλώσεις του στην Παναγία Σουμελά, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται για λόγους εκδίκησης, αλλά γιατί μόνον η άσβεστη μνήμη και αυτών των Γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός μέσα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας.

    Στην αντιφώνηση του, κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Θερμαϊκού, στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, παράλληλα, πως η Ελλάδα στηρίζει ανεπιφύλακτα τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία και είναι "γέφυρα" ειρήνης και φιλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Ως Έλληνες αλλά και ως μέλη της Διεθνούς Κοινότητας και ως ισότιμοι Εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουμε να μην λησμονούμε την θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι εθνικό χρέος το οποίο πηγάζει και από τις ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων του 1994 και του 1998 αντιστοίχως", είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: "Κι αυτό όχι για λόγους εκδίκησης, αφού το αίσθημα αυτό είναι εντελώς άγνωστο σ' εμάς, τους Έλληνες, όπως άλλωστε καταδεικνύει μ' ενάργεια το γεγονός στηρίζουμε ανεπιφυλάκτως την συνταγματική νομιμότητα στην φίλη και γείτονα Τουρκία και είμαστε γέφυρα ειρήνης και φιλίας ως προς τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δύση γενικότερα. Αλλά διότι μόνον η άσβεστη μνήμη και αυτών των Γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός, μέσα στην σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας -κατ' εξοχήν της τζιχαντιστικής- που διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, από την οποία υποφέρει και η Τουρκία, προκειμένου να υπερασπισθούμε, ταυτοχρόνως, το μέλλον της Ανθρωπότητας και την τελική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των αδίστακτων εχθρών που απεργάζονται την διάλυση και την καταστροφή της".

    Μετά τη προσφώνηση του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για την τιμή που του γίνεται, λέγοντας ότι δεν αφορά το πρόσωπο του αλλά τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Αναφέρθηκε στον αφανισμό των Ελλήνων της Μηχανιώνας της Κυζίκου στη Μικρά Ασία το 1922, περιέγραψε πως όσοι γλύτωσαν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς με ένα ατμόπλοιο κι έφτασαν έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου έχτισαν τη Νέα Μηχανιώνα. Μαζί τους μετέφεραν και την ιερή εικόνα της Παναγίας, που ονομάστηκε Παναγία η Μηχανιώτισσα και έγινε η Παναγία της Προσφυγιάς.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τον ιδρυτή της Νέας Μηχανιώνας Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, τον οποίο χαρακτήρισε "πνευματικό φάρο" του Ελληνισμού και έκανε μνεία στο έργο και την προσφορά του.

    [03] Γ. Κατρούγκαλος: Να αναστρέψουμε την εργασιακή απορρύθμιση

    Στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να αποτραπεί η γενικευμένη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην ΕΡΤ. Τόνισε πως το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί κόκκινη γραμμή, ενώ σημείωσε ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν προσέρχεται αμυντικά αλλά θέτει ζητήματα όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω των οποίων θα καθορίζεται και ο κατώτατος μισθός, όπως γινόταν πάντα.

    Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας και όχι απολύσεις, ενώ επέκρινε το ΔΝΤ για την επιμονή του σε αυτά τα θέματα λέγοντας πως «οι ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του ΔΝΤ δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και δεν ταιριάζουν με το DNA της». Ανέφερε πως μετά τις 15 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για τα εργασιακά με την συμμετοχή Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και Ευρωπαίων υπουργών που διαφωνούν με νεοφιλελεύθερες επιλογές.

    Σε ότι αφορά τις συντάξεις διαβεβαίωσε πως δεν θα περικοπεί καμία κύρια σύνταξη, ενώ είπε πως θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις λίγων ευρώ λόγω επανυπολογισμού των εισφορών υγείας.

    Διευκρίνισε ότι κύριες και επικουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ δεν θα πληγούν. Στην περίπτωση που το άθροισμα είναι μεγαλύτερο, όπως είπε, η κύρια σύνταξη δεν θα πληγεί ενώ θα γίνει επανυπολογισμός της επικουρικής αλλά με βάση τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Ως εκ τούτου υπογράμμισε πως δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές.

    Ανέφερε πως με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν οι περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου ήταν μεσοσταθμικά 8-10% για το 20% των συνταξιούχων. Ανάλογη θα είναι όπως ανέφερε η περικοπή για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

    [04] Καταδίκη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού από τους μουσουλμάνους Αχμαντίγια

    Μήνυμα καταδίκης της τρομοκρατίας, της βίας και του εξτρεμισμού έστειλαν περισσότεροι από 30.000 μουσουλμάνοι από 90 χώρες που συμμετείχαν στο 50ο συνέδριο της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια στην Αγγλία. Στον απόηχο των πρόσφατων τρομοκρατικών ενεργειών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και της κλιμάκωσης του θρησκευτικού εξτρεμισμού, τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια έδωσαν το "παρών" στο μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο (Τζάλσα Σαλάνα) ισλαμιστών στην Αγγλία, προκειμένου να διαμηνύσουν την πεποίθησή τους για παγκόσμια ειρήνη και ισότητα μεταξύ των λαών και των εθνών.

    «Καταδικάζω συνεχώς τις επιθέσεις του ISIS. Δεν είναι αυτές οι διδαχές του Ισλάμ. Είναι ενάντια στις διδαχές του Ισλάμ. Το Ισλάμ δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κτηνωδίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια, χαλίφης Χαζράτ Μίρζα Μασρούρ Αχμάντ και σημείωσε: «Το Ισλάμ λέει ότι αν οι εχθροί σου δεν κινηθούν εναντίον σου ώστε να καταστρέψουν τη θρησκεία σου, τότε δεν πρέπει να τους πειράξεις. Και αν σε καιρούς πολέμου χρειαστεί να ανταποδώσεις, δεν πρέπει να βλάψεις εκκλησία, παιδί, γυναίκα, αλλά και να κάψεις δέντρο. Εάν αυτά πραγματοποιούνται είναι ενάντια στις διδαχές του Ισλάμ».

    Το συνέδριο (Τζάλσα) της μουσλμανικής κοινότητας στην Αγγλία, που πραγματοποιείται από το 2008 μόνιμα σε ιδιόκτητη έκταση γης στο Χαμσάιρ, στην περιοχή του 'Αλτον, όπου στήνονται πρόχειρες κατασκευές (σκηνές), ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με την έπαρση της σημαίας της κοινότητας Αχμαντίγια, που κυμάτιζε ανάμεσα σε όλες τις σημαίες των κρατών του κόσμου και τον σχηματισμό μιας ανθρώπινης αλυσίδας, για να σταλεί μήνυμα ενότητας. Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του χαλίφη Αχμάντ, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο.

    Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, ο χαλίφης εξέφρασε την πλήρη καταδίκη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις από το ISIS που πραγματοποιούνται, όπως είπε, στο όνομα του Ισλάμ, και επισήμανε ότι το Ισλάμ απορρίπτει τη βία σε οποιαδήποτε μορφή και για οποιοδήποτε λόγο. Ακόμα αναφέρθηκε στη σημασία συμμετοχής στην Τζάλσα και στην ιστορία και τη δράση της κοινότητας, και έδωσε συμβουλές για τη σωστή άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων. Επίσης, ευχαρίστησε τη Βρετανία για την ελευθερία που δίνει στα μέλη της κοινότητάς του να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και κάλεσε τους πιστούς να σέβονται τους νόμους της χώρας στην οποία διαμένουν και να εργάζονται για την ειρήνη σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής τους ζωής.

    Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε την ανάγκη όχι μόνο πλήρους ανάγνωσης όλου του κειμένου του Κορανίου, αλλά και ορθής κατανόησής του. «Το μόνο πράγμα που πετυχαίνουν οι τρομοκράτες είναι να παραβιάζουν πλήρως τις διδασκαλίες του Κορανίου και του προφήτη Μωάμεθ. Να καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν υπηρετούν το Ισλάμ, αλλά μάλλον έχουν εφεύρει τη δική τους γεμάτη μίσος θρησκεία», επανέλαβε κατά τη διάρκεια της Τζάλσα ο επικεφαλής των Αχμαντίγια.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν προσευχές με αναφορές από το Κοράνι και διδαχές για την αποσαφήνιση και την ορθή τήρηση και άσκησή του, καθώς και ομιλίες από διακεκριμένους καλεσμένους.

    Οι εργασίες της 50ής Τζάλσα ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή (14/8), με την καταληκτήρια ομιλία του χαλίφη, ο οποίος κάλεσε τους επικριτές του Ισλάμ να κρίνουν όχι με βάση τις «μισητές πράξεις μιας μειοψηφίας εξτρεμιστών», αλλά με επίκεντρο τη διδασκαλία του Κορανίου. Τα φώτα έπεσαν με την τελετή Πίστης στον χαλίφη. Σημειώνεται, τέλος, ο σημαντικός ρόλος των πλέον των 5.000 εθελοντών-μελών της κοινότητας, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την άρτια διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αγγλία από το 1964. Είχαν αναλάβει μεταξύ άλλων το στήσιμο των σκηνών στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, την προετοιμασία και το σερβίρισμα του φαγητού για τα περισσότερα από 30.000 μέλη της κοινότητας, την τήρηση αυστηρών μέτρων ασφάλειας και τη μεταφορά των επισήμων και των καλεσμένων.

    Από τη χώρα μας συμμετείχε στο συνέδριο ο ιμάμης της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια στην Ελλάδα, 'Αττα.

    Η μουσουλμανική κοινότητα Αχμαντίγια ιδρύθηκε στην Ινδία το 1889 από τον Χάντρατ Μίρζα Γκουλάμ 'Αχμαντ, με σύνθημα «Αγάπη για όλους, μίσος για κανέναν» και με βασικό σκοπό «την προώθηση της ειρήνης στον κόσμο και της ισότητας μεταξύ των κρατών και των εθνών». Είναι μια νέα μουσουλμανική θρησκευτική κοινότητα, της οποίας ο ιδρυτής ισχυρίστηκε ότι είναι ο υπεσχημένος μεσσίας που αναμενόταν σε όλον τον κόσμο σε διαφορετικές θρησκείες. Σήμερα, ο επικεφαλής της κοινότητας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αριθμεί περί τα 10 με 20 εκατ. παγκοσμίως, είναι ο πέμπτος διάδοχος του υπεσχημένου μεσσία, χαλίφης Χαζράτ Μίρζα Μασρούρ Αχμάντ. Οι Αχμαντίγια διδάσκουν ότι το Ισλάμ είναι θρησκεία της ειρήνης και διατυπώνουν την πεποίθηση πως η ανεκτικότητα και ο σεβασμός είναι τα θεμέλια μιας ειρηνικής κοινωνίας. Ο σκοπός αυτών των ετήσιων συνάξεων (Τζάλσα) είναι να ενισχυθεί η θρησκευτική πίστη και το θρησκευτικό συναίσθημα, να γίνει αποτίμηση του έργου της προηγούμενης χρονιάς, να ενισχυθούν οι θρησκευτικές γνώσεις των μουσουλμάνων Αχμαντί, αλλά και να αναβιώσουν φιλίες, που οι περισσότερες ανάγονται στην παιδική ηλικία.

    [05] «Στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε μόνον ζημιές», δηλώνει ο Ματέο Ρέντσι

    «Στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε μόνον ζημιές», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, συνομιλώντας με δημοσιογράφους σε συνάντηση στο θέρετρο Βερσίλια της κεντρικής Ιταλίας.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι για το μέλλον της Ιταλίας και της Ευρώπης έχει βασική σημασία να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις και στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης. Ο Ρέντσι παράλληλα ελπίζει το ΑΕΠ της χώρας του να σημειώσει φέτος άνοδο η οποία να αγγίξει τουλάχιστον το 1%.

    Ενόψει της διάσκεψης η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο νησί του Βεντοτένε, με την συμμετοχή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίδας καγκελάριου 'Αγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης τόνισε πως «ο ρόλος της χώρας του είναι να οικοδομεί γέφυρες, έστω και αν τελευταία είναι της μόδας εκείνοι οι οποίοι υψώνουν τείχη». Ο Ματέο Ρέντσι αποσαφήνισε επίσης ότι η λογική αυτή της διαλλακτικότητας ισχύει και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ρωσία.

    Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» δήλωσε στους δημοσιογράφους: «ξέρω ότι αυτό με έκανε να χάσω ψήφους, αλλά όταν βλέπω ένα παιδί που κινδυνεύει να πνιγεί, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι το παιδί αυτό πρέπει να σωθεί». Θέλησε να στείλει και το μήνυμα ότι «ουδείς μπορεί να συνεχίσει να αδιαφορεί» και κατέστησε σαφές ότι «οι αρχές του είναι εκείνες που του δίδαξαν στο σχολείο με την ανάγνωση και την μελέτη της Ιλιάδας και της Αντιγόνης».

    Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί το φθινόπωρο στην Ιταλία για την έγκριση των θεσμικών αλλαγών που σχεδίασε και προώθησε η κυβέρνηση, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «όποιο και να είναι το αποτέλεσμά του, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά όταν έχουν προγραμματισθεί, δηλαδή το 2018».

    [06] Όταν η Λορίν Μπακόλ "σνόμπαρε" την Νάταλι Πόρτμαν

    Υπάρχει άνθρωπος που δεν θα εντυπωσιαζόταν από την Νάταλι Πόρτμαν; Από αυτό το πανέμορφο, πολυτάλαντο πλάσμα που προσγειώθηκε στο Χόλυγουντ στα 12 της χρόνια; Μόνο μια αληθινή, καπριτσιόζα ντίβα θα μπορούσε να «σνομπάρει» τη διάσημη ηθοποιό. Μια ντίβα αντάξια της "μοιραίας" Λορίν Μπακόλ. Η αποκάλυψη ανήκει στο Harvard alum που έγραψε ότι η Μπακόλ δε εκτιμούσε και τόσο την Πόρτμαν, όταν η πρωταγωνίστρια του «Μαύρου Κύκνου» σκηνοθέτησε τη θρυλική σταρ στην ταινία μικρού μήκους «Eve» (2008).

    «Θα είμαι ειλικρινής» έσπευσε να διευκρινίσει, η βραβευμένη με Όσκαρ, Πόρτμαν, μιλώντας σε ένα τηλεοπτικό πάνελ, «η Μπακόλ ένιωσε, όπως πληροφορήθηκα αργότερα, ότι δυσκολευόμουν πολύ να πω αυτό που ήθελα και δυσκολευόμουν να πείσω πως είμαι το ?αφεντικό?».

    Στην επόμενη ταινία της, αυτή της οποίας τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, έμαθε να είναι πιο αποφασιστική. Έμαθε να λέει ?θέλω αυτό?, ?θέλω εκείνο? χωρίς να διστάζει. Ο τίτλος του σκηνοθετικού ντεμπούτου της Πόρτμαν σε ταινία μεγάλου μήκους είναι «Ιστορία αγάπης και σκότους» (https://www.youtube.com/watch?v=N2Jd6COX9Q0) και βασίζεται στα ιδιαιτέρως ευπώλητα απομνημονεύματα (2002) του συγγραφέα Άμος Οζ.

    Στο φιλμ μικρού μήκους «Eve» η Λορίν Μπακόλ, που άφησε εποχή με το αψεγάδιαστο στιλ στο πλευρό του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ήταν αυτή η οποία έδωσε το μεγάλο μάθημα στην Νάταλι Πόρτμαν και συνέβαλε στην ?απελευθέρωση? της.

    Γι' αυτό και η 35χρονη σήμερα ηθοποιός και σκηνοθέτης αναπολεί τη διδακτική συνάντηση με την Μπακόλ, η οποία πέθανε τον Αύγουστο του 2014 σε ηλικία 89 ετών. «Ήμουν μόνο 26 χρονών τότε και μου ?τα έψαλλε? και είχε απόλυτο δίκιο. Αλλά ήταν απόλυτα επαγγελματίας, παρά το γεγονός ότι δεν της είχα κάνει καμία εντύπωση. Ήταν εκπληκτική από κάθε άποψη».

    Όσο για την ταινία « Ιστορία αγάπης και σκότους»-εξολοκλήρου στην εβραϊκή γλώσσα- σε σκηνοθεσία Πόρτμαν, αναμένεται να βγει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

    [07] Tρεις καπετάνιοι στο τάνκερ Ευρώπη

    Ο τόπος και το τοπίο δεν επελέγησαν τυχαία: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο κοντά στο νησί Βεντοτένε. Ο Ρέντσι θέλει να σφυρηλατήσουν μια «συμφωνία για την Ευρώπη». Θα ακολουθήσουν άραγε οι άλλοι, αναρωτιέται το πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD.

    Ήταν καλή η ιδέα; Το αεροπλανοφόρο και τα μεγάλα πολιτικά μηνύματα θυμίζουν τον Τζορτζ Μπους: το περίφημο σύνθημα του Τζορτζ Μπους του νεώτερου μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003 "αποστολή εξετελέσθη". Ένα μήνυμα το οποίο σύντομα αποδείχθηκε ότι ειπώθηκε πολύ βιαστικά.

    Πάνω στο αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος, όπως προδοκά η Ιταλία, για τη συμφωνία της Ευρώπης, για μια νέα αρχή μετά το Brexit. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμιστεί έως το 2017 ή θα χάσουμε», όπως έκανε έκκληση πρόσφατα ο Ρέντσι.

    Προς τα πού όμως πρέπει να πάει το τάνκερ Ευρώπη, δεδομένου ότι οι απόψεις των καπετάνιων διίστανται; Δεν έχουν κουραστεί οι πολίτες από τις Βρυξέλλες; 'Η είναι ακριβώς η άτολμη, διστακτική στάση το πρόβλημα; Ο Ρέντσι θεωρεί ότι «Επιστρέφουμε στο Βεντοτένε για να ξεκινήσουμε και πάλι με την Ευρώπη των αξιών και του πολιτισμού. Η αποστολή της Ευρώπης είναι να βελτιώσει τον κόσμο».

    Το Βεντοτένε έχει για τους Ιταλούς μεγάλη συμβολική αξία: Στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο είχε φυλακιστεί ο αντιφασίστας και πρωτοπόρος της Ευρώπης Αλτιέρο Σπινέλι. Το 1941 συνέγραψε στο Βεντοτένε το μανιφέστο του «Για μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη».

    Επρόκειτο για ένα είδος οράματος για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Τόσο μακριά φυσικά δεν θέλει να φτάσει ο Ρέντσι. Αυτό που η Ιταλία έχει κατά νουν το σκιαγράφησε πρόσφατα ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Σάντρο Γκότσι στους Finacial Times: Θέλει μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχία στις Βρυξέλλες στους τομείς του προϋπολογισμού, της οικονομικής πολιτικής, της ασφάλειας και των προσφύγων. Περισσότερες κοινές, δεσμευτικές αποφάσεις δηλαδή σε εθνικά θέματα, τα οποία στην πραγματικότητα ήταν ανέκαθεν της απόλυτης αρμοδιότητας κάθε χώρας. Ζήτησε δε και περισσότερα πανευρωπαϊκά σχέδια για τις υποδομές.

    Πηγή: ARD


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 August 2016 - 10:32:40 UTC