Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην απελάσει μετανάστες αν εκλεγεί πρόεδρος
  • [02] Χιλή: Διαδηλωτές ζητούν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος
  • [03] Συλλυπητήρια Παυλόπουλου στον Ερντογάν για την επίθεση στο Γκαζιάντεπ
  • [04] 12χρονο παιδί ο καμικάζι στην Γκαζιάντεπ, λέει ο Ερντογάν
  • [05] Έσβησε η Φλόγα των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων

  • [01] Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην απελάσει μετανάστες αν εκλεγεί πρόεδρος

    Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να χειριστεί "με δίκαιο και ανθρωπιστικό τρόπο" την υπόθεση των 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ και η συγκρότηση μιας ειδικής μονάδας που θα αναλάβει να τους εκδιώξει είναι μια απόφαση που δεν έχει ληφθεί ακόμη, δήλωσε σήμερα η νέα διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του.

    Οι δηλώσεις της Κελιάν Κόνγουεϊ υποδηλώνουν μια υποχώρηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στο θέμα που έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Στο παρελθόν ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε υποσχεθεί ότι θα ιδρύσει μια ειδική μονάδα αρμοδιότητα της οποίας θα ήταν η απέλαση των εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών ?οι μισοί από αυτούς είναι Μεξικάνοι? από το αμερικανικό έδαφος.

    Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι αυτό το "φαραωνικό" και μη ρεαλιστικό σχέδιο θα οδηγήσει στη διάλυση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, πολλές από τις οποίες είναι εγκατεστημένες εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και συμβάλλουν τα μέγιστα στην οικονομία της χώρας.

    Όταν ρωτήθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN η Κόνγουεϊ δεν επιβεβαίωσε σαφώς τη δέσμευση του Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί τους παράνομους μετανάστες ότι οδηγούν στην ανεργία τους Αμερικανούς πολίτες. Ο Τραμπ, είπε, "υπερασπίζεται την εφαρμογή του νόμου, ζητά να σεβαστούμε τους Αμερικανούς που αναζητούν μια καλοπληρωμένη δουλειά και να είμαστε δίκαιοι και να δείχνουμε ανθρωπιά απέναντι σε αυτούς που ζουν ανάμεσά μας".

    Επιδιώκοντας να κερδίσει ψήφους μεταξύ των ισπανόφωνων, ο Τραμπ συναντήθηκε την Παρασκευή με εκπροσώπους της κοινότητας αυτής. Σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, η πλευρά του μεγιστάνα είναι πλέον ανοιχτή σε προτάσεις που θα επέτρεπαν να παραμείνουν στη χώρα ορισμένοι παράνομοι μετανάστες, αρκεί να μην λάβουν την υπηκοότητα. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα αποτελεί στροφή στα όσα δήλωνε μέχρι τώρα.

    [02] Χιλή: Διαδηλωτές ζητούν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

    Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα χθες, για να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση να αλλάξει το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα της Χιλής σε κάποιο το οποίο θα προσφέρει βελτιωμένες ασφαλιστικές παροχές.

    Με το σύστημα που ισχύει τώρα, το οποίο μπήκε σε εφαρμογή τη δεκαετία του '80 υπό την κυβέρνηση του δικτάτορα Αουγούστο Πινοσέτ, έξι ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία γνωστά με το ακρωνύμιο AFP διαχειρίζοντα περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων (141,1 δις ευρώ).

    Αυτοί που διαφωνούν με το ιδιωτικό σύστημα δηλώνουν ότι αναγκάζει τους εργαζόμενους να παραδώσουν τα εισοδήματά τους σε κερδοσκοπικά ταμεία τα οποία δεν εγγυώνται αξιοπρεπή γηρατειά για όλους τους Χιλιανούς.

    "Αναμένουμε από την πρόεδρο και την κυβέρνησή της να ανοίξει έναν διάλογο και να ακούσει τους πολίτες της χώρας, και όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των AFP", είπε ο Λουίς Μεσίνα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Όχι 'Αλλα AFP, η οποία διοργάνωσε την πορεία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο συμμετείχαν στη διαμαρτυρία 350.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ήταν 80.000.

    Μερικοί διαδηλωτές έφεραν μαζί τους πινακίδες που έγραφαν "Οι Χιλιανοί εξαπατήθηκαν".

    Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέ έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που ανεβάζει το ποσοστό συνταξιοδοτικής εισφοράς κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό θα κοστίσει περίπου 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (3,36 δις ευρώ), ενώ το μερίδιο της κυβέρνησης θα αντιστοιχεί σε 1,5 δις (1,32 δις ευρώ), ανακοίνωσε η κυβέρνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

    Οι διαδηλωτές ωστόσο είπαν ότι επιθυμούσαν την κατάργιση του τωρινού συστήματος.

    Κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να ψηφιστεί από το κογκρέσο, όπου υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την ενίσχυση των συντάξεων.

    [03] Συλλυπητήρια Παυλόπουλου στον Ερντογάν για την επίθεση στο Γκαζιάντεπ

    Επικοινωνία με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Κερίμ Ουράς είχε ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γιώργος Γεννηματάς όπου μετέφερε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίθεση στο Γκαζιάντεπτης νοτιοανατολικής Τουρκίας.

    Καταδίκη του ΥΠΕΞ για τη βάρβαρη βομβιστική επίθεση στην Τουρκία

    Την άμεση καταδίκη του για την βάρβαρη, πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, που έλαβε χώρα αργά χθες το βράδυ σε γαμήλια τελετή στη Γκαζιάντεπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών. «Είμαστε στο πλευρό του τουρκικού λαού, ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας», αναφέρεται επίσης στο tweet, ενώ εκφράζονται συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

    [04] 12χρονο παιδί ο καμικάζι στην Γκαζιάντεπ, λέει ο Ερντογάν

    Ο καμικάζι βομβιστής, που επιτέθηκε σε γαμήλια γιορτή στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 51 άνθρωποι, ήταν ένα παιδί ηλικίας 12 έως 14 ετών, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως το παιδί είτε πυροδότησε μόνο του τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο είτε αυτά πυροδοτήθηκαν από απόσταση.

    Σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη και 69 είναι τραυματίες. Δεκαεπτά από τους τραυματίες έχουν τραυματισθεί "βαριά", δήλωσε ο Ερντογάν.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε την εκτίμηση ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανόν" ο δράστης της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 51ανθρώπους οι οποίοι χόρευαν στον δρόμο γιορτάζοντας έναν γάμο που γινόταν στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα συριακά σύνορα.

    "Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σ' αυτή την τρομοκρατική επίθεση είναι σήμερα 51", ανακοίνωσε εξάλλου ο κυβερνήτης της Γκαζιάντεπ Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος δεν διευκρίνισε τον αριθμό των τραυματιών, που φθάνουν όμως τους 100.

    Η νύφη και ο γαμπρός επέζησαν της επίθεσης, αν και ο γαμπρός είναι τραυματισμένος, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Ήταν η παραδοσιακή βραδιά της χέννας, μια γιορτή που κάνει η οικογένεια της νύφης πριν από τον γάμο και στη διάρκειά της βάφονται με χέννα τα μαλλιά των επισκεπτών.

    Πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς, όμως οι κηδείες των υπολοίπων θα πρέπει να γίνουν αργότερα επειδή πολλά από τα θύματα έχουν διαμελιστεί και χρειάζονται τεστ DNA για την ταυτοποίησή τους, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

    Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Ερντογάν υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει "καμιά διαφορά" ανάμεσα στον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, "πιθανό αυτουργό της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ".

    "Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλάβουν ένα και το ίδιο μήνυμα σ' αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!", προσθέτει στην ανακοίνωση.

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την "επαίχυντη τρομοκρατική επίθεση" στο Γκαζιάντεπ. "Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό όλων όσοι μάχονται εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας", δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    Ένας τούρκος αξιωματούχος είπε πως ο γάμος "γινόταν υπαίθρια" και σε μια συνοικία του κέντρου της Γκαζιάντεπ όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση Κούρδων, πράγμα που ενισχύει την υπόθεση ότι επρόκειτο για μια τζιχαντιστική επίθεση.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, ο γαμπρός και η νύφη κατάγονται από την περιοχή του Σιίρτ, ανατολικότερα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένας καμικάζι ανακατεύτηκε με τους προσκεκλημένους --μεγάλος αριμός των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά-- και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταζητούν τώρα δύο πρόσωπα που τον συνόδευαν και διέφυγαν.

    Η Γκιουσέρ Ατές, η οποία είναι μεταξύ των τραυματιών, αφηγήθηκε στην εφημερίδα Hurriyet πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η γιορτή τελείωνε. "Καθόμασταν σε καρέκλες, συζητούσα μ' έναν γείτονά μου. Σκοτώθηκε, κατέρρευσε πάνω μου κατά την έκρηξη. Αν δεν είχε πέσει πάνω μου, θα ήμουν νεκρή", είπε.

    Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανέφερε σε δήλωσή του πως ο γάμος ήταν ενός μέλους του και πως γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών.

    Ο Ερντογάν διατύπωσε την εκτίμηση πως οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες που ζουν στην Τουρκία.

    Πολλοί τζιχαντιστές θεωρούν τους Κούρδους εχθρούς. Στη γειτονική Συρία οι κουρδικές πολιτοφυλακές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Άνθρωποι έφθασαν στον τόπο της επίθεσης κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας "η χώρα δεν μπορεί να διχαστεί", αλλά άλλοι επιχείρησαν να τους πάρουν τις σημαίες και η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να τους διαλύσει.

    Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη επίθεση, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απ' ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

    Ήταν η πιο φονική επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν καμικάζι βομβιστές σκότωσαν 100 ανθρώπους στη διάρκεια εργατικής και φιλοκουρδικής συγκέντρωσης έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.

    Στο Γκαζίαντεπ, την πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας που βυθίστηκε στο πένθος μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε ένα γαμήλιο γλέντι, η οδύνη των οικογενειών των θυμάτων αναμιγνύεται με την οργή ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί είναι αυτοί που την κατηγορούν ότι δεν προστάτευσε την κουρδική κοινότητα.

    Ένα ματωμένο παιδικό παπούτσι στον τόπο της τραγωδίας μαρτυρά τη φρίκη της επίθεσης από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι.

    Μέσα σε λίγες ώρες, ο θρήνος μετατράπηκε σε οργή.

    Κατά τη διάρκεια της κηδείας των θυμάτων "όσων ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν"ορισμένοι εκτόξευσαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που παρατηρούσαν από απόσταση. Ακούστηκε το σύνθημα "Ντροπή σου, Ερντογάν" από κάποιους που κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν τους προστάτευσε μολονότι το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει τους Κούρδους.

    Ένας τοπικός αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP που ήθελε να παραστεί στις κηδείες εμποδίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος.

    Τα φέρετρα ήταν καλυμμένα με λευκές ή κουρδικές σημαίες. "Έχασα τα παιδιά μου. Δεν θα τα ξαναδώ ποτέ", ούρλιαζε μια μάνα.

    Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση για "παθητικότητα". "Με τα χρόνια, βήμα με βήμα, το Γκαζίαντεπ μετατράπηκε σε καταφύγιο του ΙΚ. Εδώ και καιρό, οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής έχουν πει ότι το ΙΚ εντείνει την παρουσία του εκεί", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    "Μετά τη σφαγή του Οκτωβρίου (σ.σ. τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στις 10 Οκτωβρίου 2015 σε μια φιλοκουρδική διαδήλωση στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι) ξέραμε ότι σχεδιαζόταν μια επίθεση σε έναν κουρδικό γάμο. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, η πολιτική εξουσία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει αυτά τα σχέδια", συνεχίζει το HDP.

    Και η μέρα που επρόκειτο να είναι η πιο ευτυχισμένη στη ζωή της νύφης, της Μπεσνά Ακντογάν "η οποία γλίτωσε, όπως και ο σύζυγός της"εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

    "Μετέτρεψαν τον γάμο μας σε λουτρό αίματος" είπε μονάχα η νεόνυμφη, φεύγοντας από το νοσοκομείο νωρίτερα. Η κατάστασή της όμως ήταν τέτοια που χρειάστηκε να εισαχθεί και πάλι, λίγες ώρες αργότερα.

    Ειρωνία της τύχης: το ζευγάρι είχε φύγει από το Σίιρτ, την πόλη απ' όπου κατάγονται και οι δύο, για να γλιτώσει από τις μάχες μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και εγκαταστάθηκε στο Γκαζίαντεπ για να ζήσει εκεί ειρηνικά...

    [05] Έσβησε η Φλόγα των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων

    Η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 5 Αυγούστου στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο έσβησε στις 04:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας (22/8), σηματοδοτώντας το τέλος των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων και πρώτων στην ιστορία στη Νότια Αμερική. Οι περίπου 11.000 κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες από κάθε πλευρά του πλανήτη ξεπέρασαν τον εαυτό τους, πρόσφεραν μοναδικά συναισθήματα, αγωνιζόμενοι σύμφωνα με τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού: την ισότητα, την ευγενή άμιλλα και το «ευ αγωνίζεσθαι». Έστειλαν μηνύματα για μια ειρηνική κοινωνία με λιγότερη βία και ανταγωνισμό, για μια κοινωνία με ανοχή στη διαφορετικότητα. Η κλεψύδρα όμως... άδειασε και στην τελευταία παράσταση των Αγώνων του Ρίο, την Τελετή Λήξης, το φίλαθλο κοινό έζησε -για τελευταία φορά πριν το 2020- στιγμές παγκόσμιας συγκίνησης. Οι Βραζιλιάνοι παρέδωσαν τη... σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, και η προσμονή των τεσσάρων ετών μόλις άρχισε...!

    Για τους Έλληνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα θυμίζουν την 5η καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην Ιστορία: έξι μετάλλια. Τρία χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα πανηγύρισε την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2004, στην Αθήνα. Οι Έλληνες θα θυμούνται τα «χρυσά» παιδιά τους και τις συγκλονιστικές μάχες τους πριν ανέβουν στην κορυφή του κόσμου: το «χρυσό πιστόλι» Άννα Κορακάκη, τον "Gold Lord of the Rings" Λευτέρη Πετρούνια και την χρυσή «βασίλισσα των αιθέρων» Κατερίνα Στεφανίδη. Με την ίδια συγκίνηση, η Ελλάδα θα... φουσκώνει από υπερηφάνεια και για το πιο χρυσό... ασημένιο μετάλλιο, αυτό του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χιλιόμετρα κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης. Όπως φούσκωσαν και τα πανιά των Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή πριν χαρίσουν το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας. Ο... χορός των μεταλλίων είχε αρχίσει με το χάλκινο μετάλλιο της Κορακάκη στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι, ενώ το πλήρωμα του διπλού σκιφ γυναικών, Κατερίνα Νικολαΐδου και Σοφία Ασουμανάκη, χάρισε στην Ελλάδα τη μία και μοναδική 4η θέση, μένοντας 5΄΄ μακριά από την... αιωνιότητα.

    Η αλήθεια είναι πως οι άδειες κερκίδες, η ανησυχία για την ασφάλεια, τα... πράσινα νερά της πισίνας των καταδύσεων, τα... μολυσμένα νερά και οι ισχυροί άνεμοι στη Lagoa Rodrigo de Freitas (σ.σ. εκεί διεξήχθη η κωπηλασία και το κάνοε καγιάκ ήρεμων νερών) προβλημάτισαν κατά τη διάρκεια των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων. Υπό το βλέμμα του Ιησού του Λυτρωτή, όμως, και τις αμμώδεις παραλίες της Κοπακαμπάνα, όλα αυτά ξεπεράστηκαν και οι Βραζιλιάνοι έφεραν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της διοργάνωσης του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος. Τα δύο χρυσά μετάλλια που ήρθαν στο τέλος, στα πιο δημοφιλή αθλήματα των Βραζιλιάνων, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ, καθώς και η 13η θέση κατάταξης στον πίνακα των μεταλλίων άφησαν ευχάριστη γεύση στη «χώρα της σάμπα».

    Κι όπως πάντα... όλα τα ωραία τελειώνουν. Φυσούσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο τη βραδιά της Τελετής Λήξης και η διακοπή ρεύματος λίγο πριν την έναρξη σε τομέα του Μαρακανά και στα οικοδομικά τετράγωνα πέριξ του σταδίου ανησύχησαν τους διοργανωτές. Τελικά, η Τελετή Λήξης άρχισε στην ώρα της! Ορεκτικό... η προβολή βίντεο με εντυπωσιακά αθλητικά στιγμιότυπα από τους Ολυμπιονίκες όλων των αθλημάτων στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Με την... υπογραφή της πιο επιτυχημένης σχεδιάστριας καρναβαλιού του Ρίο ντε Τζανέιρο, της 69χρονης Ρόσα Μαγκαλιάες, τη μουσική επιμέλεια του Νορβηγού DJ Kygo και τη μαγευτική φωνή της Ρομπέρτα Σα ακολούθησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης. Οι περίπου 42.000 τυχεροί που κατέβαλαν από 715 έως 3.200 δολάρια για να βρεθούν στις κερκίδες του «Μαρακανά» παρακολούθησαν εντυπωσιακές χορογραφίες που αναπαριστούσαν τροπικά πουλιά, εν γένει την πανίδα και τη χλωρίδα της Βραζιλίας, αλλά και σχηματισμούς των Ολυμπιακών Κύκλων. Τα έντονα πρασινοκίτρινα χρώματα, αυτά της σημαίας της Βραζιλίας, αλλά και των παπαγάλων Μακάο κυριαρχούσαν και, με τα μεγάφωνα να παίζουν ήχους σάμπα, η σημαιοφόρος της Ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής, η «χρυσή» επικοντίστρια, Κατερίνα Στεφανίδη, έκανε πρώτη την είσοδό της, με την έναρξη της παρέλασης των 207 αντιπροσωπειών των χωρών και των προσφύγων. Τα χρώματα από τις φόρμες των αθλητών και των αθλητριών μπερδεύτηκαν, καθώς εκείνοι έφευγαν άναρχα από τη σειρά για να συνομιλήσουν με αθλητές από άλλες χώρες, μετά την παρέλαση.

    Η απονομή μεταλλίων του Μαραθωνίου ανδρών ήταν η επόμενη στο πρόγραμμα, ως είθισται, και είχε πρωταγωνιστή τον Κενυάτη Ελιούντ Κιπτσόγκ που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, μέσα στο ιστορικότερο στάδιο της Βραζιλίας. Είχε έρθει η ώρα για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας, της χώρας που «γέννησε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αμέσως μετά οι μελωδικές παιδικές φωνές μιας χορωδίας τραγούδησαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, σε σύνθεση του Σπύρου Σαμαρά και ποίηση του Κωστή Παλαμά, που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896.

    Οι πρόσφατες αναμνήσεις από την κατάκτηση των πέντε χρυσών και ενός ασημένιου μεταλλίου στην επιστροφή του αθλητή με τα περισσότερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, του Μάικλ Φελπς, το «αντίο» του Τζαμαϊκανού σπρίντερ, Γιουσέιν Μπολτ, με τρία χρυσά για τρίτη διαδοχική φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια και το ένα χάλκινο από το νέο «αστέρι» της ενόργανης γυμναστικής και σημαιοφόρο των ΗΠΑ στην Τελετή Λήξης, τη 19χρονη Σιμόν Μπάιλς, ήταν εικόνες που περνούσαν από το μυαλό πριν ακολουθήσει μία οκτάλεπτη παράσταση... πρόγευση για τον τρόπο, με τον οποίον η ιαπωνική κουλτούρα θα συνδυαστεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε τέσσερα χρόνια από σήμερα.

    Aκολούθησε η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στην επόμενη διοργανώτρια πόλη, το Τόκιο. Τη σημαία παρέλαβε η πρόσφατα εκλεγμένη κυβερνήτης της πόλης, Γιουρίκο Κοΐκε, παρουσία του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε.

    Εν τη απουσία του προσωρινού προέδρου της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ, καθώς αποφάσισε να μην παρευρεθεί μετά τις αποδοκιμασίες, των οποίων έτυχε κατά την Τελετή Έναρξης, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας, Κάρλος Αρτούρ Νούζμαν, πήρε πρώτος το λόγο: «Καλησπέρα Ρίο, καλησπέρα Βραζιλία! Είμαι ο πιο ευτυχής άνθρωπος στον κόσμο. Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μείνουν για πάντα στην μνήμη και την καρδιά των ανθρώπων. Πίστευα ότι το Ρίο ήταν έτοιμο. Γράψαμε ιστορία διοργανώνοντας το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός του κόσμου. Το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει ιστορία, είναι η καλύτερη πόλη και ένα μαγικό μέρος. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν μεγάλη πρόκληση, αλλά ήταν πρόκληση που στέφθηκε από επιτυχία. Είμαι υπερήφανος για τη χώρα μου, για τους "ζωντανούς" ανθρώπους της και για την πόλη μου. Είμαστε διαφορετικοί από Βορρά σε Νότο και από Ανατολή σε Δύση. Κι αυτό μας κάνει μοναδικούς. Όλοι οι Βραζιλιάνοι είναι Ολυμπιακοί ήρωες. Ολοι μαζί! Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες απέδειξαν ότι τα παιδιά της Βραζιλίας δεν έφυγαν από τη "μάχη". Βάψατε τη Βραζιλία σε πράσινο και κίτρινο και ανανεώσατε την υπερηφάνεια του να είσαι Βραζιλιάνος στην καρδιά. Ο αθλητισμός τίμησε το Ρίο με στιγμές που δεν θα ξεχαστούν ποτέ και οι Βραζιλιάνοι φίλαθλοι κέρδισαν χρυσό μετάλλιο. Μέσα από την καρδιά μου σας ευχαριστώ. Καλή τύχη στο Τόκιο το 2020».

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, κήρυξε εν συνεχεία τη λήξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, ευχαριστώντας πρώτα το Ρίο ντε Τζανέιρο: «Σας ευχαριστώ πολύ, Καριόκας (σ.σ. κάτοικοι του Ρίο). Αγαπητοί Βραζιλιάνοι, σας ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία σας. Όλες αυτές τις τελευταίες 16 ημέρες, το Ρίο ντε Τζανέιρο φιλοξένησε τον αθλητικό κόσμο, σε δύσκολους καιρούς για όλους μας, σε μία ακαταμάχητη χαρά της ζωής. Έχετε πολλούς λόγους να είστε χαρούμενοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο εμπλούτισαν όλον τον κόσμο. Ήταν γιορτή της διαφορετικότητας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν ενότητα, ενότητα πάνω σε αυτή τη διαφορετικότητα». Ο Τόμας Μπαχ ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους εθελοντές και κυρίως τους αθλητές: «Δείξατε τη δύναμη του αθλητισμού και πως τα σπορ μπορούν να ενώσουν τον κόσμο. Στείλατε ηχηρό μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Μαζί μπορούμε να στοχεύσουμε υψηλότερα. Ενωμένοι στη διαφορετικότητά μας, είμαστε ακόμη πιο δυνατοί». Εν συνεχεία ευχαρίστησε τους πρόσφυγες αθλητες: «Μας εμπνεύσατε με το ταλέντο σας. Είστε σύμβολο για εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Θα προσπαθήσουμε να μείνουμε στο πλευρό σας και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Σήμερα αναχωρούμε ως φίλοι σας. Θα έχετε μια θέση στην καρδιά μας για πάντα». Ο πρόεδρος της ΔΟΕ συνέχισε: «Ήταν θαυμάσιοι Ολυμπιακοί Αγώνες σε μία θαυμάσια πόλη. Αυτοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφήνουν κληρονομιά για τις γενιές που έρχονται. Όλοι μιλούν για ένα καλύτερο Ρίο ντε Τζανέιρο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Αφού τίμησε με το Ολυμπιακό Κύπελλο τους κατοίκους του Ρίο, ο Τόμας Μπαχ -ακολουθώντας την παράδοση- κήρυξε τη λήξη της γιορτής της ανθρωπότητας: «Καλώ τη νεολαία του κόσμου να ενωθεί και πάλι σε τέσσερα χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αντίο Ρίο ντε Τζανέιρο».

    Και η Ολυμπιακή Φλόγα έσβησε...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 August 2016 - 4:32:43 UTC