Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για θέματα οικονομίας, ΔΕΘ και ΕΣΠΑ
  • [02] Παρέμβαση Μητσοτάκη στην αντιπαράθεση γύρω από τον Πύρρο Δήμα
  • [03] Σπ. Κουβέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανοίγουμε τον δρόμο στους Έλληνες επιχειρηματίες προς τις αγορές της Ευρασιατικής Ένωσης
  • [04] Αυξημένες οι κρατικές ενισχύσεις από 10% εως 15%, για όλες τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο
  • [05] Π. Κουρουμπλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού
  • [06] Στ. Ιατρού: Κάποιοι ενοχλούνται επειδή το ΠΕΣΔΑ γίνεται χωρίς ανάθεση σε ιδιώτες
  • [07] Η ανευθυνότητα και η γελοιότητα ξεπέρασε κάθε όριο
  • [08] Σε κατ'οίκον περιορισμό ο 77χρονος κατηγορούμενος για το φονικό ναυάγιο της Αίγινας
  • [09] Επαφές Μέρκελ με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει της Συνόδου στην Μπρατισλάβα για το Brexit
  • [10] Προφυλακίστηκε η βραβευμένη συγγραφέας Ασλί Ερντογάν με την κατηγορία της "συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση"
  • [11] Η Νίκαια - μετά τις Κάννες- απαγόρευσε με τη σειρά της το μπουρκίνι

  • [01] Συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για θέματα οικονομίας, ΔΕΘ και ΕΣΠΑ

    Σειρά συναντήσεων με στενούς του συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο μέγαρο Μαξίμου, για την πορεία του κυβερνητικού έργου και τρέχοντα ζητήματα.

    Η πορεία της οικονομίας, αλλά και ο προγραμματισμός ενόψει της ΔΕΘ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

    Εξάλλου, ζητήματα για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε επίσης ο πρωθυπουργός με τον υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.

    [02] Παρέμβαση Μητσοτάκη στην αντιπαράθεση γύρω από τον Πύρρο Δήμα

    Παρέμβαση στην δημόσια αντιπαράθεση γύρω από τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, που ξεκίνησε με αρθρογραφία της εφημερίδας "Αυγή", έκανε με ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην προσωπική του γνωριμία με τον Πύρρο Δήμα, υπογραμμίζει την σεμνότητά του ως αθλητή, τον συγχαίρει για τον γιο του, Βίκτωρα, που έγινε δεκτός στο Yale και αφήνει αιχμές εναντίον των "τιμητών της μετριότητας" και εκείνων που αμφισβητούν την αριστεία.

    Συγκεκριμένα στο κείμενό του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει:

    "Τον Πύρρο Δήμα τον γνώρισα προσωπικά πριν από αρκετά χρόνια, καθώς οι γιοι μας, ο Κωνσταντίνος και ο Βίκτωρας, ήταν στην ίδια τάξη στο σχολείο. Διέκρινα έναν άνθρωπο σεμνό, - τολμώ να πω και ντροπαλό - ο οποίος δεν αισθανόταν και τελείως άνετα με την αναγνώριση και το δημόσιο θαυμασμό που οι τεράστιες αθλητικές επιτυχίες του αναπόφευκτα προκαλούσαν.

    Συζητούσαμε πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις παιδιά όταν οι γονείς είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι και πόσο μεγάλη πρόκληση είναι η καλλιέργεια μιας αυτόνομης προσωπικότητας υπό αυτές τις συνθήκες. Ο Πύρρος είχε την αγωνία του προκομμένου ανθρώπου που ο ίδιος όμως δεν είχε την τύχη να έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση. Ήθελε να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορούσε στα παιδιά του ώστε αυτά να έχουν τις ευκαιρίες που αυτός δεν είχε.

    Ο Βίκτωρας έγινε δεκτός στο Yale όπου θα ξεκινήσει φέτος τις σπουδές του. Και ένας υπερήφανος πατέρας, που σήκωσε τις ελπίδες μιας χώρας στους ώμους του, είμαι βέβαιος ότι αισθάνεται τους κόπους μιας ζωής να δικαιώνονται. Όχι μόνο γιατί μας χάρισε στιγμές εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας, αλλά και γιατί αξιοποίησε τα όποια οφέλη από τη σπουδαία του αθλητική σταδιοδρομία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την οικογένειά του.

    Αγαπητέ Πύρρο, επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι, συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά, εύχομαι καλές σπουδές και καλή επιτυχία στον γιο σου και μη δίνεις μεγάλη σημασία στους τιμητές της μετριότητας, του φθόνου και της ήσσονος προσπάθειας. Η αμφισβήτηση της αριστείας, των ικανών και των άξιων είναι το μόνο που έμαθαν".

    [03] Σπ. Κουβέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανοίγουμε τον δρόμο στους Έλληνες επιχειρηματίες προς τις αγορές της Ευρασιατικής Ένωσης

    Το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο προχωράει στις πρώτες επιχειρηματικές αποστολές προς τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιζία), απαντώντας στο αίτημα των καιρών για εξωστρέφεια, προκειμένου οι Έλληνες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει μια αγορά 180 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχοντας στην πρώτη γραμμή τις εξαγωγές τροφίμων, φαρμάκων, αλλά και τουριστική συνεργασία.

    Στη συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σπύρος Κουβέλης τονίζει ότι το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει, κλείνει δύο χρόνια ζωής με επιτυχία, αφού αφήνει πίσω του τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα εμπόδια που προκάλεσε το εμπάργκο κατά της Ρωσίας -η οποία αποτελεί κεντρική συνιστώσα της Ευρασιατικής Ένωσης- και παίρνει πρωτοβουλίες για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τα κράτη της Ευρασιατικής Ένωσης όχι μόνον διμερώς αλλά και ως μία ενιαία οικονομική οντότητα.

    Η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Συμβουλίου την αρχαία Ήλιδα και την Αρχαία Ολυμπία, με τη συμμετοχή του πρέσβη του Καζακστάν και του επιτετραμμένου της ρωσικής πρεσβείας, έγινε για να προωθήσουν οι χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης το Σύμφωνο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αλλά παράλληλα έγινε η αφορμή για να συμφωνηθεί με τον περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, η πρώτη επιχειρηματική αποστολή, με έμφαση στην προώθηση των εξαγωγικών προϊόντων και του τουρισμού της περιοχής.

    Στους άμεσους στόχους του Επιχειρηματικού Συμβουλίου είναι και η διεξαγωγή του πρώτου ελληνο-ευρασιατικού φόρουμ εντός του 2016 στην Αθήνα, ενώ στο πλαίσιο του έτους φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει παρουσία του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη ΔΕΘ, προκειμένου να δοθεί έμφαση στις σχέσεις της Ελλάδας με το σύνολο της Ευρασιατικής Ένωσης

    [04] Αυξημένες οι κρατικές ενισχύσεις από 10% εως 15%, για όλες τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο

    Αυξημένες κρατικές ενισχύσεις από 10% μέχρι και 15%, αναμένεται ότι θα λαμβάνουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο από το 2017, ενώ η αύξηση αυτή αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας.

    Αυτό προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), που το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ.

    Η σχετική απόφαση της Κομισιόν, αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ο νέος χάρτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία των συζητήσεων με τους κοινοτικούς αξιωματούχους και όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : "Μέχρι το τέλος του έτους, η ανακατανομή θα ολοκληρωθεί, διαθέτοντας αυξημένους πόρους για όλες τις περιφέρειες".

    Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη για την αναθεώρηση του ΧΠΕ προέκυψε λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς σε τέσσερις από τις έντεκα περιφέρειες το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2012 - 2014, υποχώρησε κάτω από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ -28, ενώ σε άλλες επτά περιφέρειες υποχώρησε σε επίπεδα κάτω του 60%. Ο υφιστάμενος ΧΠΕ ισχύει από την 1η Ιουλίου 2014 και βασίστηκε στα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιόδου 2008 - 2010.

    Σημειώνεται ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκύπτει αύξηση της ενίσχυσης και για τις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου παρ? ότι το ΑΕΠ Αττικής και Ν. Αιγαίου είναι υψηλότερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου και άρα κανονικά δεν δικαιολογείται μεταφορά πόρων. Πλην όμως, οι δύο περιφέρειες συνορεύουν με άλλες που θα έχουν κατά πολύ υψηλότερες εντάσεις επιδότησης (μετά και την αναθεώρηση), δημιουργώντας ένα σημαντικό μειονέκτημα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι εντάσεις επιδότησης στις δύο αυτές περιφέρειες.

    Αναλυτικά λοιπόν τα ποσοστά των κρατικών ενισχύσεων αναμένεται να διαμορφωθούν ανά περιφέρεια ως εξής:

    -Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου από 25% που είναι σήμερα σε 35% (για τις μεγάλες επιχειρήσεις), από 35% σε 45% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 45% σε 55% για τις μικρές.

    -Στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Κρήτης από 15% που είναι σήμερα σε 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 25% στο 35% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 35% σε 45% για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.

    -Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από 10% που είναι σήμερα σε 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 20% σε 35% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 30% σε 45% για τις μικρές επιχειρήσεις.

    -Στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου το όριο των περιφερειακών ενισχύσεων ανέρχεται σήμερα σε 10% και η Ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα γίνει 20% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 20% σε 30% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 30% σε 40% για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.

    Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι με τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, τα προαναφερθέντα ποσοστά στην περίπτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ.

    [05] Π. Κουρουμπλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού

    Την ανάγκη να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος τόνισε, από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι το νησί αυτό σήκωσε μαζί με κάποια άλλα νησιά όπως είναι η Χίος, η Σάμος και η Κως το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν σημαίνει λοιπόν πως πρέπει μόνο να το λες. Οφείλεις και εν τοις πράγμασι να το αναγνωρίζεις και να απαντάς αναλόγως».

    Λοιπόν, συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής, «το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι ότι δεν μπορεί η Μυτιλήνη και οι κάτοικοι της να εξακολουθούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος αυτό. Θα πρέπει λοιπόν σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στη Σάμο όλοι οι δήμοι της, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά. Και πρέπει να πω για άλλη μια φορά πως με αυτή την επίδειξη ανθρωπιστικού αποθέματος που δείξαμε ως ελληνικός λαός όλο αυτό το διάστημα, ας μην επηρεαζόμαστε από τη μιζέρια κάποιων λίγων. Αυτή η συμπεριφορά του ελληνικού λαού δεν πάει χαμένη, ούτε για τώρα ούτε για το μέλλον ούτε και για ζητήματα για την ασφάλεια που θέλει να νοιώθει κάθε χώρα. Και ο νοών νοείτω.».

    Ο κ. Κουρουμπλής συμμετείχε στη Μυτιλήνη σε δυο συσκέψεις, μια με αυτοδιοικητικούς και μια με φορείς της Λέσβου. Όπως ήταν αναμενόμενο οι επιπτώσεις του οικονομικού και μεταναστευτικού προβλήματος ιδιαίτερα στην τοπική οικονομία κυριάρχησαν και στις δυο συσκέψεις. Κατά τη διάρκεια τους, ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε την ανάγκη της μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων και στην άλλη Ελλάδα, δεν δίστασε μάλιστα να ονοματίσει την ιδιαίτερη του πατρίδα το Αγρίνιο ως προορισμός αριθμού μεταναστών και προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στα νησιά.

    Όπως τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο» ο κ. Κουρουμπλής, «αναγνωρίζεται πλέον ότι στη Λέσβο δεν κυκλοφορούν οι άνθρωποι αυτοί όπως κυκλοφορούσαν πριν κάποιους μήνες. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αυτή η εικόνα που προϋπήρχε, άρα και οι θάλασσες, οι παραλίες έχουν την εικόνα που θα πρέπει να έχει ο τόπος. Αναδεικνύεται, όμως, πλέον η ανάγκη αλλαγής της εικόνας που υπάρχει για τη Μυτιλήνη κύρια, αλλά και για τα άλλα νησιά κυρίως στην Ευρώπη. Ανέλαβα την πρωτοβουλία να ζητήσω και από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού και τους φορείς εδώ του νησιού να γίνει μια συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών και να δούμε πώς θα μεθοδεύσουμε αυτή τη διαδικασία να προβάλουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα το νησί και τα άλλα νησιά στο εξωτερικό για την επόμενη χρονιά».

    [06] Στ. Ιατρού: Κάποιοι ενοχλούνται επειδή το ΠΕΣΔΑ γίνεται χωρίς ανάθεση σε ιδιώτες

    «Ίσως κάποιοι ενοχλούνται επειδή το ΠΕΣΔΑ, η ΣΜΠΕ και οι προτάσεις χρηματοδότησης γίνονται από το δυναμικό του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής χωρίς ανάθεση σε ιδιώτες», τονίζει ο Σταύρος Ιατρού, εκπρόσωπος των Δήμων της Αττικής στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, σε δήλωσή του -απάντηση στις τελευταίες ανακοινώσεις της ΚΕΔΕ και του προέδρου της Γιώργου Πατούλη.

    Στις αιτιάσεις περί μη ενημέρωσης των δήμων της Αττικής σχετικά με τον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων), ο κ. Ιατρού επισημαίνει ότι στηνκοινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔΑ και της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ με αντικείμενο το ΠΕΣΔΑ Αττικής, και ειδικότερα το επίκαιρο θέμα των χρηματοδοτήσεων», υπήρξε «ελάχιστη- απογοητευτική συμμετοχή Δήμων- Δημάρχων» και τονίζει: «Προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι κάποιοι που είχαν υποχρέωση συμμετοχής στα παραπάνω όργανα και δεν εμφανίστηκαν, προτιμούν με δηλώσεις και Δελτία Τύπου να θέτουν θέματα που αφορούν το νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής».

    Αναφορικά με το υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ, ο κ. Ιατρού επισημαίνει ότι «μετά από ένα χρόνο διαβούλευσης και αναμονής για την κατάθεση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, ψηφίστηκε οριστικά τόσο από την ΕΕ όσο και το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία», και αναρωτιέται αν «όσοι θέτουν σήμερα ερωτήματα για τις διαδικασίες και το περιεχόμενο του ΠΕΣΔΑ, δεν διάβασαν- δεν γνωρίζουν το ΠΕΣΔΑ». «Προφανώς έχουν παρασυρθεί, από άσχετους συμβούλους; Από κομματικές σκοπιμότητες; Από άλλες αιτίες; Ελάχιστη σημασία έχει. Το θέμα είναι ότι σήμερα καταστροφολογούν και παραπληροφορούν», τονίζει ο κ. Ιατρού.

    Το μέλος ΕΕ του ΕΔΣΝΑ χαρακτηρίζει προκλητικό «κάποιοι που δεν είχαν την παραμικρή -ως όφειλαν- συμμετοχή στα όργανα, να εγκαλούν σήμερα όσους από εμάς όρισαν στη συγκεκριμένη μας θέση (είμαστε μέλη της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ), και να διακινούν στο διαδίκτυο ανυπόστατα ερωτήματα, φανερώνοντας την άγνοια τους για το θέμα» και να ζητούν νέα κοινή συνεδρίαση ΕΔΣΝΑ/ΠΕΔΑ «χωρίς λόγο και περιεχόμενο, απλά επειδή το απαιτούν ανάγκες, οι οποίες πόρρω απέχουν από τη μέγιστη ανάγκη υλοποίησης της νέας πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων όπως αυτή αποτυπώνεται στο υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Σχέδιο».

    «Ίσως κάποιοι ενοχλούνται επειδή το ΠΕΣΔΑ, η ΣΜΠΕ και οι προτάσεις χρηματοδότησης γίνονται από το δυναμικό του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής χωρίς ανάθεση σε ιδιώτες.

    Ίσως κάποιοι να είναι ικανοποιημένοι αν δεν κατατεθούν προτάσεις χρηματοδότησης για το ΠΕΣΔΑ Αττικής.

    Κάποιοι ακόμα ζητούν τη μια στιγμή επίσπευση διαδικασιών και αποφάσεων, ενώ την άλλη ζητούν διαβούλευση και ατέρμονες συζητήσεις» παρατηρεί ο κ. Ιατρού και καταλήγει:

    «Τους καλώ, να σοβαρευτούν, να ενημερωθούν (πάντα είμαστε στη διάθεσή τους) και συμπαραταχθούν μαζί με όσους αγωνίζονται για να εγκριθεί και υλοποιηθεί το νέο ΠΕΣΔΑ και η νέα αντίληψη, οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων.

    Ως εκ τούτου, τον πρώτο λόγο για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουν οι Δήμοι της Αττικής με την ΠΕΔΑ, και η Περιφέρεια Αττικής, όπως απαιτεί ο νόμος αλλά και η παγιωμένη όσο και απαραίτητη συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών».

    [07] Η ανευθυνότητα και η γελοιότητα ξεπέρασε κάθε όριο

    «Η ανευθυνότητα, η γελοιότητα, η εκμετάλλευση τόσο τραγικών γεγονότων έχει ξεπεράσει κάθε όριο», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, κληθείς να σχολιάσει τις φημολογίες που συνέδεαν κυβερνητικά στελέχη με την τραγωδία της Αίγινας, αλλά και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

    «Ανακαλύπτουν 48 ώρες μετά ανύπαρκτα πράγματα για να παρέμβουν σε ένα ζήτημα που δεν χωράει τέτοιες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση σεβάστηκε απόλυτα όλους τους κανόνες. Και σεβάστηκε πάνω από όλα τον πόνο των ανθρώπων. Δεν έχει καμιά βασιμότητα οτιδήποτε απ'ότι έχει λεχθεί. Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις από γνωστά ή άγνωστα κέντρα με απίθανους ισχυρισμούς, κυριολεκτικά απίθανους, απολύτως ανυπόστατους», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

    Ο κ. Δρίτσας σημειώνει ότι «ζήτησα από τον λιμενάρχη και τον υποναύαρχο - διευθυντή της λιμενικής περιφέρειας Αττικής που είχε φτάσει στην Αίγινα, να με ενημερώσουν για την εξέλιξη των ανακρίσεων, δηλαδή ότι έχει πράγματι τεθεί στην διάθεση των αρχών ο κυβερνήτης του σκάφους, ότι έχει αρχίσει η διαδικασία λήψης καταθέσεων. Η μόνη μου "παρέμβαση", αν είναι δυνατόν να θεωρηθεί παρέμβαση, ήταν να μη μείνει καμιά πτυχή αυτής της υπόθεσης ανεξερεύνητη. Πολύ περισσότερο που είχαν αρχίσει να τίθενται από μεριά δημοσιογράφων διάφορα ερωτήματα και διάφορες φήμες να κυκλοφορούν ότι άλλος ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι δικές μου "παρεμβάσεις" ήταν ακριβώς μόνο αυτές. Ζήτησα από τον κ. λιμενάρχη, που προΐσταντο των ανακρίσεων και από τον υποναύαρχο, να μην μείνει καμία πτυχή ανεξερεύνητη, να τεθούν τα ερωτήματα και να αναζητηθούν οι πραγματικές απαντήσεις. Κι αυτό έγινε με σχολαστικό τρόπο, όλη τη νύχτα, και τιμά το λιμενικό σώμα ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν όλη νύχτα και όλες τις επόμενες ώρες».

    Ερωτηθείς για τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για «θεσμικά ανεπίτρεπτη» στάση του υπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Δρίτσας κάνει λόγο για δήλωση «απίστευτης ανευθυνότητας και ευρηματικότητας». Όπως τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ποιες εγγυήσεις δίνει το σύστημα ελέγχου χορήγησης των αδειών διακυβέρνησης σκαφών, «είπα ότι αυτό είναι πράγματι ένα ζήτημα που το διερευνούμε έτσι κι αλλιώς εδώ και μήνες στο υπουργείο, ανεξάρτητα από το τραγικό συμβάν, έχουμε κινήσει μια διαδικασία διπλή: από τη μια μελετάμε όλα τα κενά του νομικού πλαισίου εδώ και μήνες και είμαστε σε μια διαδικασία αξιολόγησης των κατευθύνσεων που πρέπει να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις και από την άλλη έχουμε φτιάξει μια βάση δεδομένων που την εμπλουτίζουμε διαρκώς και από τα λιμεναρχεία, για την ασφάλεια παραλιών για τους κανόνες που τηρούνται για τις αδειοδοτήσεις για τα θαλάσσια σπορ».

    «Αυτή η διαδικασία», επισήμανε ο κ. Δρίτσας, «είναι σε εξέλιξη και τα στοιχεία που συλλέγονται, καταχωρούνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα αξιοποιηθούν συστηματικά το επόμενο διάστημα, οπότε θα υπογραφεί και ένα συμφωνητικό συνεργασίας. Αυτά ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέφερα και σχολίασα, αυτή είναι η αφορμή για την οποία παρενέβη το ΠΑΣΟΚ. Μη έχοντας τι άλλο να πει το ΠΑΣΟΚ λέει κυριολεκτικά ανόητα πράγματα».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών ο κ. Δρίτσας απάντησε ότι αυτό θα το διατάξει ο αρμόδιος εισαγγελέας, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. «Ας το ζητήσει από τον εισαγγελέα. Ας το ζητήσει από τον ανακριτή. Η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών είναι κατ'εξοχήν ζήτημα της δικαιοσύνης και όχι της πολιτείας, της πολιτικής ηγεσίας και δεν ξέρω κι εκείνος πώς το σκέφτηκε αυτό το ευφάνταστο εύρημα να ζητήσει αυτό το πράγμα. Για ποιον λόγο δηλαδή, αλλά εν πάση περιπτώσει κάποιο λόγο θα έχει, κάτι θα σκέφθηκε. Αυτό που σκέφθηκε ας το απευθύνει στον εισαγγελέα. Ας τελειώνουμε με τους εντυπωσιασμούς και τις ανοησίες από κάθε πλευρά. Εάν ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να κάνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα το κάνει».

    Διαβάστε επίσης:

    Κυβερνητικές πηγές: «Όταν η δημοσιογραφική αλητεία συναντά την πολιτική απόγνωση της διαπλοκής και των φερέφωνών της»

    [08] Σε κατ'οίκον περιορισμό ο 77χρονος κατηγορούμενος για το φονικό ναυάγιο της Αίγινας

    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έπειτα από τη διαφωνία εισαγγελέα και ανακρίτριας, αφέθηκε ο 77χρονος που κατηγορείται ότι προκάλεσε το ναυτικό δυστύχημα, στην Αίγινα την περασμένη Τρίτη.

    Έπειτα από οχτώ ώρες συνεχούς κατάθεσης και απαντήσεων στα ερωτήματα των δικαστικών λειτουργών, ο 77χρονος έφυγε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ από την Εισαγγελία Πειραιά και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

    Υπενθυμίζεται ότι πέρασε το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου, λίγο μετά τη μια το μεσημέρι και σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, θα αποφασίσει για την τύχη του.

    Διαβάστε επίσης:

    Τον καπετάνιο του τουριστικού σκάφους κατηγορεί ο 77χρονος για το ναυάγιο στην Αίγινα

    [09] Επαφές Μέρκελ με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει της Συνόδου στην Μπρατισλάβα για το Brexit

    Μαραθώνιο επισκέψεων και επαφών με θέμα το Brexit και την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των «27» τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

    Όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στην Εσθονία και στην Τσεχία, πριν επισκεφθεί την Πολωνία, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση και με την Ομάδα «Βίζεγκραντ» (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία). Την επόμενη Παρασκευή η καγκελάριος θα υποδεχτεί στο Βερολίνο τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας και το Σάββατο της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ θα επιδιώξει «τις ευρύτερες δυνατές συνομιλίες με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συμμετεχόντων». Πρέπει να αντιδράσουμε ως Ευρωπαίοι, δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να δώσει μια κοινή απάντηση σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση του μέλλοντός της μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

    [10] Προφυλακίστηκε η βραβευμένη συγγραφέας Ασλί Ερντογάν με την κατηγορία της "συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση"

    Τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη της βραβευμένης συγγραφέως Ασλί Ερντογάν με την κατηγορία ότι διατηρούσε σχέσεις με Κούρδους αυτονομιστές, ανέφερε η εφημερίδα Haberturk, τρεις ημέρες μετά την προσαγωγή της, μαζί με άλλους 24 εργαζόμενους στην φιλοκουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem.

    Η Ozgur Gundem έκλεισε την Τρίτη με δικαστική εντολή καθώς κρίθηκε ότι διέδιδε την προπαγάνδα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.

    Περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην Τουρκία με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευσε ότι το κλείσιμο της φιλοκουρδικής εφημερίδας σχετίζεται με το γεγονός αυτό.

    Η Ασλί Ερντογάν, που συνεργαζόταν με την εφημερίδα, προφυλακίστηκε στην Κωνσταντινούπολη με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της υπονόμευσης της εθνικής ενότητας, ανέφερε στον ιστότοπό της η φιλοκυβερνητική Haberturk. Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσαν και άλλα μέσα ενημερώσης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δύο αρχισυντάκτες της εφημερίδα παραμένουν ακόμη υπό κράτηση.

    Συνολικά την Τρίτη είχαν προσαχθεί 25 εργαζόμενοι της Ozgur Gundem. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, οι 22 από αυτούς έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

    [11] Η Νίκαια - μετά τις Κάννες- απαγόρευσε με τη σειρά της το μπουρκίνι

    Ο δήμος της Νίκαιας, της πόλης όπου τον Ιούλιο σημειώθηκε μια πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσε ότι απαγορεύει με τη σειρά του το μπουρκίνι, ένα μέτρο που έχει διχάσει τη Γαλλία και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

    Ακολουθώντας το παράδειγμα των Καννών, που απαγόρευσαν το μπουρκίνι στις 28 Ιουλίου, πολλές κοινότητες στη νοτιοανατολική αλλά και στη βόρεια Γαλλία, έλαβαν παρόμοια μέτρα "εξορίζοντας" από τις παραλίες το μπουρκίνι, ένα είδος μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες και καλύπτει όλο το σώμα εκτός από το πρόσωπο.

    Η Νίκαια, όπου τον Ιούλιο ένας ριζοσπαστικοποιημένος Τυνήσιος παρέσυρε και σκότωσε 85 ανθρώπους, έλαβε την ίδια απόφαση σήμερα, τρεις ημέρες αφότου ένας αντιδήμαρχος κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει στο θέμα αυτό.

    Η Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και το Συλλογικό Όργανο κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF) θεωρούν ότι η απαγόρευση του μπουρκίνι συνιστά διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων και έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Το διοικητικό δικαστήριο της Νίκαιας πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του την Δευτέρα. Η απαγόρευση συνιστά "σοβαρή και καταφανώς παράνομη προσβολή των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας, της ενδυμασίας" ανέφερε ένας δικηγόρος της LDH.

    Πάντως τα μπουρκίνι αποτελούν σπάνιο θέαμα στις γαλλικές παραλίες. Από την άλλη, στη Μεσόγειο, ορισμένες μουσουλμάνες εμφανίζονται στις πλαζ όχι με μαγιό αλλά με πλήρως καλυμμένο το σώμα τους με ρούχα. Η Γαλλία, η χώρα με τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη, απαγόρευσε το 2010 την μπούρκα στους δημόσιους χώρους όμως τίποτα δεν απαγορεύει να φορά κανείς θρησκευτικά σύμβολα ή ρούχα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 August 2016 - 22:32:37 UTC