Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ των θέσεων Παυλόπουλου, για την γενοκτονία των Ποντίων, ο Ν. Ξυδάκης
  • [02] Ν. Ανδρουλάκης: Με αυτό το καθεστώς ο Ερντογάν δεν μπορεί να πάρει τη βίζα από την ΕΕ
  • [03] Απάντηση της ΝΔ στην κυβέρνηση για τον δημοσιονομικό στόχο του 2016
  • [04] Ποινή φυλάκισης 33 και 32 μηνών, για τους Σακκά και Σεϊσίδη
  • [05] Το Airlander-10, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, έκανε το παρθενικό ταξίδι του
  • [06] Αργεντινή: Δικαστής αναλαμβάνει την έρευνα για τον θάνατο του Λόρκα
  • [07] Μπουρκίνι ή μπικίνι ο διχασμός της παραλίας στις Κάννες
  • [08] Απεβίωσε ο Άρθουρ Χίλερ, σκηνοθέτης της ταινίας "Love Story"
  • [09] Μεγάλη πυρκαγιά στη Kαλιφόρνια, απομακρύνθηκαν 80.000 κάτοικοι

  • [01] Υπέρ των θέσεων Παυλόπουλου, για την γενοκτονία των Ποντίων, ο Ν. Ξυδάκης

    Σκλήρυνση της πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι των μειονοτήτων στην Τουρκία, διαβλέπει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης αναφερόμενος στην απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου και σε άλλες κινήσεις όπως η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία και η στάση του έναντι των Κούρδων.

    Κληθείς να σχολιάσει στον Σκάι, την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες ο Προκόπης Παυλόπουλος ζητούσε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και επέκρινε την απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, ο Νίκος Ξυδάκης υπερασπίστηκε πλήρως τον Προκόπη Παυλόπουλο. Σημείωσε ότι η Τουρκία, παγίως και διαρκώς αρνείται και, μάλιστα εξοργίζεται και δημιουργεί διπλωματικές εντάσεις οσάκις τίθεται θέμα, είτε γενοκτονίας των Αρμενίων, είτε των Ποντίων. Εμείς, πρόσθεσε, ορθώς επισημαίνουμε αυτά τα θέματα που έχουν καταγραφεί ιστορικά.

    Αυτό που έπρεπε να κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος το κάνει, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να απαντήσει στην παράδοξη, εκ πρώτης όψεως, αλλά εξηγήσιμη απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, η οποία εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον εξισλαμισμό του πολιτεύματος και το οποίο είναι ανησυχητικό, γιατί παραβιάζει και θρησκευτικές ελευθερίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία υπάρχουν, ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει συνεννόηση και σε άλλα υπάρχουν διαφορές.

    Ο Νίκος Ξυδάκης σημείωσε ότι παρατηρείται μια όξυνση στην στάση της Τουρκίας επικαλούμενος την απόφαση για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, την υπόθεση της Παναγίας Σουμελά, την σκλήρυνση στο κουρδικό, τονίζοντας ότι όλα αυτά έχουν προφανώς σχέση και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

    Σε ερώτηση για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία και θα αποφασίσει για την έκδοσή τους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου θα ακολουθήσει την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.

    [02] Ν. Ανδρουλάκης: Με αυτό το καθεστώς ο Ερντογάν δεν μπορεί να πάρει τη βίζα από την ΕΕ

    Την εκτίμηση ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν δεν πρόκειται να πάρει το θέμα της βίζας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο η Τουρκία έχει το σημερινό καθεστώς και δεν είναι μια χώρα με πολιτική σταθερότητα, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" .

    Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι εκβιάζει με τις ροές των προσφύγων την Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε: «Παρά τα χρήματα που έχει πάρει και θα πάρει ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να εκβιάζει με το θέμα της βίζας. Δεν μπορεί να πάρει τη βίζα. Ας είμαστε ειλικρινείς: Όσο έχει ένα τέτοιο καθεστώς, όσο η Τουρκία δεν είναι μια χώρα με πολιτική σταθερότητα, δεν μπορεί να πάρει τη βίζα. Εγώ βλέπω ότι ακόμη και οι τελευταίοι υπερασπιστές του πια στην Ευρώπη δεν μπορούν να τον υπερασπιστούν. Δεν μπορούν να υπερασπιστούν έναν άνθρωπο που εκμεταλλεύεται ένα πραξικόπημα το οποίο δεν έγινε -και ευτυχώς δεν έγινε για να είμαστε ξεκάθαροι- για να κάνει ο ίδιος ένα νέο πραξικόπημα με ένα, αν θέλετε, δημοκρατικό κέλυφος, κυνηγώντας πάλι δημοσιογράφους, κυνηγώντας πολιτικούς αντιπάλους, κυνηγώντας Κούρδους».

    Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για "λαϊκισμό", με αφορμή τη διαμαρτυρία βουλευτών της από την Κρήτη για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στο νησί και παρατήρησε: «Η ΝΔ είναι τελικά υπέρ της δίκαιης κατανομής των προσφύγων σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, και όχι να κάνει μικρούς λαϊκισμούς για να απευθύνεται σε πιο συντηρητικά ακροατήρια, όπως έγινε προχθές στην Κρήτη; Να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά».

    Σχετικά με τον διάλογο για την Κεντροαριστερά ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα και επισήμανε: «Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Θα ήταν πολύ θετικό να προχωρήσει η συνεργασία αυτή και με το Ποτάμι, όπως προχώρησε με τη Δημοκρατική Αριστερά, για να φτιαχτεί ένα μέτωπο απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και απέναντι στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη».

    [03] Απάντηση της ΝΔ στην κυβέρνηση για τον δημοσιονομικό στόχο του 2016

    Η πολιτική της υπερφορολόγησης δεν οδηγεί πουθενά αναφέρει η ΝΔ απαντώντας σε κυβερνητικές πηγές για το δημοσιονομικό στόχο του 2016.

    «Η αλήθεια είναι μια: Αρκούσε μόλις ένας μήνας (Ιούλιος) αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για να διαλυθεί η εικονική πραγματικότητα που καλλιεργούσε η κυβέρνηση.

    Στο Δελτίο με τα προσωρινά στοιχεία της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου ? Ιουλίου 2016, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει (Πίνακας 1Α), ότι αν δεν υπήρχε η κυβερνητική στάση πληρωμών (3.297 εκατ. ευρώ κάτω από το στόχο) το πρωτογενές αποτέλεσμα (έσοδα ? έξοδα, πλην τόκων) θα υπολείπονταν του στόχου κατά 600.000.000 ευρώ!

    Η Νέα Δημοκρατία προειδοποιεί συνεχώς ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης δεν οδηγεί πουθενά.

    Συντηρεί την ύφεση, εξοντώνει τους συνεπείς φορολογούμενους, θεριεύει τη φοροδιαφυγή.

    Όποιος λέει την αλήθεια και προειδοποιεί υπεύθυνα και έγκαιρα δεν υπονομεύει την δημοσιονομική προσπάθεια, όπως ισχυρίζονται οι ?γνωστοί ? άγνωστοι? ? φερέφωνα της Κυβέρνησης.Την υπηρετεί», αναφέρει η ΝΔ απαντώντας στην κυβέρνηση.

    [04] Ποινή φυλάκισης 33 και 32 μηνών, για τους Σακκά και Σεϊσίδη

    Σε ποινή φυλάκισης 33 και 32 μηνών κατά συγχώνευση καταδικάστηκαν από το αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο Κ. Σακκάς και ο Μάριος Σεϊσίδης αντίστοιχα κατηγορούμενοι για τις πράξεις της αντίστασης κατά της αρχής, της πλαστογραφίας και της κλοπής.

    Και οι δύο συνελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου στη Λακωνία, όταν επιχείρησαν να αποφύγουν μπλόκο της αστυνομίας, ενώ επέβαιναν σε κλεμμένο αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

    Πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκαν είναι αυτές της κλοπής (αφορά στο αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίας), της πλαστογραφίας ( αφορά στις ταυτότητες και τις πινακίδες κυκλοφορίας), της αντίστασης κατά της αρχής, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και δύο παραβάσεων του ΚΟΚ.

    Την καταδίκη τους είχε ζητήσει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας ενώ εισηγήθηκε μόνο την απαλλαγή του Μάριου Σεϊσίδη για το αδίκημα της παράβασης του ΚΟΚ αφού το αυτοκίνητο οδηγούσε ο συγκατηγορούμενος του, Κώστας Σακκάς και εκείνος βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού.

    Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τόσο έξω όσο και μέσα στη δικαστική αίθουσα.

    Απολογούμενοι και οι δύο έκαναν λόγο για άγριο ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους όσο και στο ΑΤ Σπάρτης. Όπως ανέφεραν, αστυνομικοί τους χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές σε διάφορα σημεία του σώματός τους, ενώ δεν τους επέτρεψαν να μιλήσουν με τους συνηγόρους τους παρά το γεγονός ότι σχεδόν από την αρχή δήλωσαν τα στοιχεία τους, καθώς και τη θέλησή τους να επικοινωνήσουν με τους υπερασπιστές τους. Μάλιστα, και οι δύο υπογράμμισαν ότι δέχθηκαν τα πυρά των αστυνομικών, που πυροβόλησαν "σε ευθεία βολή" ενώ εκείνοι έτρεχαν να απομακρυνθούν πεζή και όχι προειδοποιητικά στον αέρα. "Αν δεν είχαν πυροβολήσει πιθανόν και να σταματούσαμε" δήλωσε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο ο Κ. Σακκάς ενώ σε άλλο σημείο της απολογίας του είπε: "Ο πρώτος αστυνομικός μπήκε στο γκαράζ όπου κρυφτήκαμε, μας έβριζε και μας χτύπησαν. Αναγκαστήκαμε να πούμε ότι είμαστε καταζητούμενοι αναρχικοί για να σταματήσουν. Δεν υπήρχε αντίσταση, υπήρχε μένος και οργή ανεξέλεγκτη".

    Παράλληλα, οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως την ημέρα εκείνη ήταν καθοδόν για την Ελαφόνησο όπου θα έκαναν διακοπές, αλλά έκαναν αναστροφή όταν είδαν ένα μπλόκο της αστυνομίας. "Δεν μας έκαναν σήμα, κάναμε αναστροφή για να αποφύγουμε πιθανό έλεγχο. Δεν αντιλήφθηκα σειρήνα ή φώτα και πηγαίναμε με πενήντα χιλιόμετρα, είπε ο Μάριος Σεϊσίδης.

    Αναφορικά με την κατηγορία της κλοπής, για την οποία οι υπερασπιστές Κ. Παπαδάκης και Δ. Κατσαρής, υποστήριξαν ότι δεν είναι αυτόφωρο αδίκημα αφού εκλάπη τον Ιούνιο και το δικαστήριο δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα, οι δύο αναρχικοί είπαν πως τους το παραχώρησε αλληλέγγυος. "Μας έδωσαν ένα αυτοκίνητο με το κλειδί να πάμε διακοπές. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να βάλουμε τα πράγματά μας στο αυτοκίνητο" είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σεϊσίδης, ο οποίος όπως και ο Κ. Σακκάς αρνήθηκε να κατονομάσει το άνθρωπο που τους βοήθησε. Το ίδιο συνέβη και με τις πλαστές ταυτότητες, που έφεραν κατά τη σύλληψή τους. Όπως επεσήμαναν πάντως, τα έγγραφα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

    Ο Μάριος Σεϊσίδης, που κατηγορείται για ληστείες (σ.σ. πρόκειται για την υπόθεση των "ληστών με τα μαύρα", για την οποία έχουν αθωωθεί όλοι οι κατηγορούμενοι), υποστήριξε για τα 11 χρόνια που παρέμενε ασύλληπτος ότι ήταν αποτέλεσμα ενός "κλίματος τρομοκρατίας". "Επί 11 χρόνια ΜΜΕ με φωτογραφίζουν, δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας. Κάποια στιγμή που θα έκρινα κατάλληλη, θα εμφανιζόμουν" εξήγησε και πρόσθεσε πως και ο αδελφός του, Σίμος, παρέμεινε στη φυλακή, για 2,5 χρόνια μέχρι να αθωωθεί.

    [05] Το Airlander-10, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, έκανε το παρθενικό ταξίδι του

    Ο γίγας των αιθέρων, το Airlander-10, το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, έκανε χθες με επιτυχία την παρθενική πτήση του στη Βρετανία, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με την όψη και το μέγεθός του.

    Πρόκειται για ένα αερόπλοιο γεμάτο αέριο ήλιο, που σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε από την μικρή βρετανική εταιρεία Hybrid Air Vehicles (HAV). Το σκάφος συνδυάζει τεχνολογίες των αεροπλάνων, των ελικοπτέρων και των αερόπλοιων.

    Το Airlander-10 έχει μήκος 92 μέτρων και πλάτος 43,5 μέτρων, δηλαδή σχεδόν όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ξεπερνώντας ακόμη και το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο στον κόσμο, το Airbus A380 (γνωστό και ως «σούπερ-τζάμπο»). Είναι επίσης πολύ φθηνότερο, κοστίζοντας περίπου 25 εκατομμύρια λίρες, έναντι 287 εκατ. λιρών του Α380.

    Το φουτουριστικό αεροσκάφος μπορεί να παραμείνει στον αέρα σε ύψος έως 6.100 μέτρων επί πέντε μέρες όταν έχει πλήρωμα και έως δύο εβδομάδες όταν δεν είναι επανδρωμένο.

    Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να απογειωθεί από και να προσγειωθεί σχεδόν σε κάθε είδους επιφάνεια, ακόμη και από/σε νερό, μεταφέροντας φορτίο έως δέκα τόνων, δηλαδή ανάλογο βάρος με ένα στρατιωτικό μεταγωγικό ελικόπτερο «Σινούκ».

    Η κατασκευάστρια εταιρεία ευελπιστεί ότι το δημιούργημά της θα αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για μεταφορές εμπορευμάτων, αποστολές έρευνας και διάσωσης, ενάεριες επιτηρήσεις, παροχή ασύρματου Ίντερνετ και επικοινωνιών (Wi-Fi), τουριστικά ταξίδια κ.α.

    Αρχικά η δημιουργία του αεροσκάφους υποστηρίχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ με περίπου 300 εκατ. δολάρια, με το σκεπτικό ότι θα ήταν χρήσιμο να πετάει για εβδομάδες πάνω από το πεδίο της μάχης. Όταν όμως το 2013 έγιναν περικοπές στις αμυντικές δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης, το πρόγραμμα του Airlander είχε άδοξο τέλος.

    Τότε, η βρετανική εταιρεία Hybrid Air Vehicles, που είχε κάνει τον αρχικό σχεδιασμό του, βρήκε τα κεφάλαια να αγοράσει ξανά τα δικαιώματα του αεροσκάφους, χωρίς τον άκρως απόρρητο αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό του. Η εταιρεία είχε πληρωθεί σχεδόν 100 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ για να αναπτυξει το Airlander και το πήρε πίσω δίνοντας μόνο 300.000 δολάρια - μια πολύ επικερδής συμφωνία για την ίδια.

    Με τη βοήθεια βρετανών ιδιωτών επενδυτών και μετά από πολλές καθυστερήσεις, τελικά το Airlander-10 πέταξε. Τώρα η HAV σχεδιάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο έως το τέλος του 2016, για να αντλήσει άλλα 30 εκατ. λίρες. Στόχος της είναι η κατασκευή 100 αεροσκαφών μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ θεωρεί ότι η ζήτηση θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και τα 1.000 αεροσκάφη, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

    Ήδη το Airlander-10 προσελκύει το ενδιαφέρον των ενόπλων δυνάμεων διαφόρων κρατών και η HAV εκτιμά ότι, στην αρχή τουλάχιστον, το 40% έως 50% των χρήσεων του θα είναι στρατιωτικές. Το μεγάλο ύψος στο οποίο μπορεί να πετάει, του επιτρέπει να μένει εκτός βολής από τις εχθρικές δυνάμεις στο έδαφος, εκτός από τα εξειδικευμένα αντιεροπορικά εδάφους-αέρος.

    Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του καταστροφικά ατυχήματα σε παλαιότερα αερόπλοια, όπως του «Χίντεμπουργκ», όμως οι δημιουργοί του επιμένουν πως είναι ασύγκριτα ασφαλέστερο χάρη στα νέας τεχνολογίας ανθεκτικά υλικά του και τα νέα συστήματά του.

    [06] Αργεντινή: Δικαστής αναλαμβάνει την έρευνα για τον θάνατο του Λόρκα

    Μία Αργεντινή δικαστής ξεκίνησε έρευνα για το θάνατο του Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο οποίος θεωρείται ότι εκτελέστηκε το 1936 από δυνάμεις που πρόσκεινταν στον στρατηγό και δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

    Η τύχη του Γκαρθία Λόρκα παραμένει άγνωστη αφότου μια ανασκαφή το 2009 σε περιοχή κοντά στην ισπανική πόλη Γρανάδα όπου θεωρούνταν ότι είχε ταφεί αποδείχθηκε άκαρπη.

    Μετά από τη διακοπή των σχετικών προσπαθειών από τη δικαιοσύνη, μια ισπανική οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων με την ονομασία Ένωση για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης ζήτησε από την Αργεντινή ομποσπονδιακή δικαστή Μαρία Σερβίνι να αναλάβει την υπόθεση. Εκείνη δέχθηκε, σύμφωνα με δήλωση της ένωσης στον κοινωνικό ιστότοπο του Facebook, και η οργάνωση δήλωσε, "Η περίπτωση έχει ενσωματωθεί σε μια συνεχιζόμενη έρευνα της Δικαστού Μαρία Σερβίνι περί εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας".

    Η Σερβίνι είχε ήδη αρχίσει να εξετάζει εγκληματικές πράξεις της εποχής του Φράνκο, από βασανιστήρια μέχρι εξωδικαστικές δολοφονίες. Ο Φράνκο άσκησε την εξουσία για περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά τον ισπανικό εμφύλιο του 1936-1939.

    Ο πιό γνωστός δικαστής ανθρώπινων δικαιωμάτων της Ισπανίας, Μπαλτασάρ Γκαρθόν, ξεκίνησε την έρευνα των εγκλημάτων της εποχής του Φράνκο το 2008, αλλά μετά αργότερα την αρχειοθέτησε, λόγω της πολιτικής ευαισθησίας του θέματος.

    Η ισπανική οργάνωση ζήτησε από την Σερβίνι, η οποία δεν ήταν διαθέσιμη για δηλώσεις, να αναλάβει την περίπτωση του Γκαρθία Λόρκα πρώτη φορά τον Απρίλιο.

    "Η δικαστής ζήτησε από τα δικαστήρια στη Μαδρίτη να παραδώσουν τον φάκελλο της υπόθεσης στην οργάνωση", είπε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή στο αργεντινικό δικαστικό σύστημα με γνώση του θέματος, που μίλησε ανώνυμα.

    Ο ισπανικός εμφύλιος χάραξε το δρόμο προς τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία προμήθευσαν τις δυνάμεις του Φράνκο με οπλισμό και χρηματική υποστήριξη. Ο ηγέτης της Σοβιετικής΄Ενωσης Ιωσήφ Στάλιν υποστήριξε τους κομμουνιστές που μάχονταν εναντίον των τριών δυνάμεων ενώ ο Φράνκο θεωρούσε τον εαυτό του ως "φρουρό" στο προπύργιο εναντίον του κομμουνισμού.

    Εθελοντές από διάφορες χώρες γνωστοί ως Διεθνές Ταξιαρχίες ταξίδεψαν στην Ισπανία για να πολεμήσουν εναντίον του Φράνκο, αφού αυτός επαναστάτησε εναντίον της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας το 1936.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιστορικών, μέχρι και μισό εκατομμύριο μαχητές και πολίτες σκοτώθηκαν συνολικά και στις δύο πλευρές του πολέμου, δημοκρατικών και εθνικιστών. Μετά το τέλος του εμφυλίου, δεκάδες χιλιάδες εχθροί του Φράνκο δολοφονήθηκαν ή φυλακίστηκαν σε μια προσπάθειά του να εξολοθρεύσει τους διαφωνούντες.

    [07] Μπουρκίνι ή μπικίνι ο διχασμός της παραλίας στις Κάννες

    Δέκα μουσουλμάνες γυναίκες που φορούσαν μπουρκίνι σε παραλία των Καννών στην νότια Γαλλία, ελέγχθηκαν από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων της εφαρμογής της προσωρινής απαγόρευσης στις πλαζ του δήμου των γυναικείων μαγιών που αφήνουν ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο.

    Με την επιχειρηματολογία ότι το μπουρκίνι αψηφά τους γαλλικούς νόμους για την προάσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, οι Κάννες είναι μια από τις τρεις πόλεις στην Γαλλία που έχουν απαγορεύσει το μαγιό που φορούν οι συντηρητικές μουσουλμάνες, εν μέσω ενός κύματος αντιδράσεων έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση στην γειτονική Νίκαια, στις 14 Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 85 ανθρώπους.

    Οι αποφάσεις των δήμων έχουν πυροδοτήσει έναν έντονο δημόσιο διάλογο με μουσουλμανικές οργανώσεις να τις χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές, διχαστικές και ισλαμοφοβικές. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας (Conseil d'Etat) θα εκδώσει απόφαση για την νομιμότητα των εν λόγω απαγορεύσεων τις ερχόμενες μέρες.

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα La Provence, υπερασπίστηκε τις απαγορεύσεις των δήμων, αλλά τόνισε πως δεν βλέπει την ανάγκη για ψήφιση νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο. Η υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών επίσης υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης.

    Στην γειτονική Ιταλία, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η Ρώμη δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας, επισημαίνοντας πως η απαγόρευση μπορεί να αποδειχθεί προκλητική και να προκαλέσει επιπλέον επιθέσεις. «Δεν μου φαίνεται ότι το γαλλικό μοντέλο έχει αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε o Αντζελίνο Αλφάνο στην εφημερίδα Corriere della Sera.

    Μια εκπρόσωπος του δημαρχείου των Καννών δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση στις 28 Ιουλίου, δέκα γυναίκες που φορούσαν μπουρκίνι ελέγχθηκαν από την αστυνομία. Έξι έφυγαν από την παραλία, ενώ σε τέσσερις επιβλήθηκε πρόστιμο 38 ευρώ, πρόσθεσε.

    Η αστυνομία δεν μπορεί να αναγκάσει τις γυναίκες να αποχωρήσουν από τις παραλίες επειδή φορούν μπουρκίνι και στο κάθε άτομο μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μια φορά την ημέρα. Η απαγόρευση λήγει στις 31 Αυγούστου.

    «Σε συνέχεια των τρομοκρατικών επιθέσεων, η ατμόσφαιρα είναι πολύ τεταμένη και το μπουρκίνι γίνεται αντιληπτό ως μια κραυγαλέα επίδειξη που μπορεί να απειλήσει την δημόσια τάξη, και για αυτό το λόγο λάβαμε αυτό το μέτρο», τόνισε η εκπρόσωπος.

    Ο επικεφαλής του Εθνικού Παρατηρητηρίου ενάντια στην Ισλαμοφοβία, Αμπνταλά Ζεκρί δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό BFM ότι οι γάλλοι πολιτικοί χρησιμοποιούν το διάλογο για το μπουρκίνι για να στιγματίσουν το Ισλάμ.

    «Είναι τρομακτικό να βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός τροφοδοτεί την ένταση, αντί να προσπαθεί να την μειώσει», τόνισε ο Ζεκρί.

    [08] Απεβίωσε ο Άρθουρ Χίλερ, σκηνοθέτης της ταινίας "Love Story"

    O πολυτάλαντος και παραγωγικός Καναδός σκηνοθέτης ταινιών Άρθουρ Χίλερ, του οποίου η μελοδραματική ταινία "Love Story" με την Άλι Μακ Γκρό και τον Ράιαν Ο' Νιλ ήταν η πιό πετυχημένη ταινία του 1970 και παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών, πέθανε χθες στα 92 του χρόνια, ανακοίνωσε η Aμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

    Ο Χίλερ, του οποίου το έργο περιλαμβάνει και επιτυχείς συνεργασίες με τους συγγραφείς θεατρικών έργων Νίλ Σάιμον και Πάντι Τσαγιέφσκι, πέθανε από φυσικά αίτια, είπε στην ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

    Μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης είχε διατελέσει πρόεδρος της Ακαδημίας, η οποία οργανώνει την ετήσια απονομή Βραβείων της Ακαδημίας (γνωστά ως Όσκαρ), από το 1993 έως το 1997, και ήταν για πολλά χρόνια μέλος του Τμήματος Σκηνοθετών της οργάνωσης.

    Από το 1957 έως το 2006, ο Χίλερ σκηνοθέτησε πάνω από 30 ταινίες καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα κατηγοριών, όπως κωμωδίες, δράμα, μελόδραμα, πολεμικές ιστορίες, σάτιρα και μιούζικαλ. Μέσω της σκηνοθεσίας του καθοδήγησε πέντε ηθοποιούς σε ρόλους που τους απέφεραν υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ: τον Ο' Νιλ, την Μακ Γκρό, τον Τζόρτζ Σκοτ, τον Μαξιμίλιαν Σελ και τον Τζον Μάρλεϊ.

    Οι ταινίες του προτάθηκαν για 15 Βραβεία της Ακαδημίας, και κέρδισαν δύο από αυτές. Η "Ιστορία Αγάπης" προτάθηκε για επτά Βραβεία, μεταξύ των για καλύτερη ταινία και καλύτερη σκηνοθεσία. Κέρδισε μόνο ένα Όσκαρ, για καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση, ενώ έχασε όλα τα υπόλοιπα βραβεία στην ταινία "Πάττον" με τον Σκοτ.

    Η "Ιστορία Αγάπης" έγινε τεράστια επιτυχία, κόβοντας εισητήρια αξίας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Χίλερ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1923 στο Έντμοντον του Καναδά, σε γονείς μετανάστες από την Πολωνία. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πέταξε με την Βασιλική Καναδική Αεροπορία σε επιχειρήσεις στη Γερμανία. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο, και μετά ξεκίνησε καριέρα στο ραδιόφωνο στον Καναδά προτού μετακομίσει στο Λος Άντζελες για να σκηνοθετήσει μια ζωντανή δραματική σειρά για την τηλεόραση.

    Από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έως τις αρχές της δεκαετίας του '60 σκηνοθέτησε επεισόδια πολλών τηλεοπτικών σειρών, ακόμα και το πρώτο επεισόδιο της κλασικής σειράς μαύρης κωμωδίας "The Addams Family" (Οικογένεια Άνταμς).

    Μεταξύ άλλων σκηνοθέτησε τον Πίτερ Ο' Τουλ και τη Σοφία Λόρεν ("Man of La Mancha"), τον Αλ Πατσίνο ("Author! Author!"), τον Στιβ Μάρτιν ("The Lonely Guy"), την Μπετ Μίντλερ ("Outrageous Fortune") και τον Τζον Γκούντμαν, ως το θρυλικό παίκτη του μπέιζμπολ Μπέιμπ Ρουθ ("The Babe").

    [09] Μεγάλη πυρκαγιά στη Kαλιφόρνια, απομακρύνθηκαν 80.000 κάτοικοι

    Μια μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν χθες ανεξέλεγκτη στη νότια Καλιφόρνια αφού κατέστρεψε δεκάδες κατοικίες κοντά σ' έναν αυτοκινητόδρομο ανάμεσα στο Λος Άντζελες και το Λας Βέγκας και υποχρέωσε 80.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Η πυρκαγιά, στην οποία έχει δοθεί η ονομασία Blue Cut Fire, ξέσπασε την Τρίτη στο ορεινό Πέρασμα Καχόν και επεκτάθηκε ραγδαία κατακαίοντας 103.700 στρέμματα. Μέχρι να πέσει η νύκτα χθες, Τετάρτη, οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από μόλις το 4% της πυρκαγιάς, έγινε γνωστό από αξιωματούχους της Πυροσβεστικής.

    Οι αξιωματούχοι αυτοί περιέγραψαν την πυρκαγιά ως ασυνήθιστα σφοδρή, ακόμη και για μια χρονιά κατά την οποία ισχυρές πυρκαγιές έχουν σημειωθεί στις δυτικές ΗΠΑ, όπου η ξηρασία διαρκεί χρόνια.

    "Στα 40 χρόνια που δίνω μάχη με τη φωτιά, ουδέποτε είδα τόσο ακραία συμπεριφορά της φωτιάς όσο χθες", δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικλ Βακόσκι, επικεφαλής των επιχειρήσεων πυρόσβεσης.

    Οκτώ πυρκαγιές μαίνονταν χθες στην Καλιφόρνια, τρεις από τις οποίες κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα και οι πυροσβέστες ζήτησαν ενισχύσεις από άλλες Πολιτείες και την Εθνοφρουρά της Καλιφόρνιας.

    Μετεωρολόγοι έχουν δηλώσει πως η Νότια Καλιφόρνια αντιμετωπίζει απειλή μεγάλων πυρκαγιων μέχρι τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της ξηρασίας και της ζέστης.

    Η πυρκαγιά Blue Cut, που πήρε το όνομά της από ένα στενό φαράγγι βόρεια του Σαν Μπερναρντίνο απ' όπου άρχισε, απειλεί την πόλη Ράιτγουντ κοντά σ' ένα χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και άλλες κοινότητες σε μια εν μέρει αγροτική περιοχή, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν πως υποχρεώθηκαν να κλείσουν τμήμα του διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου 15, που διέρχεται από το Πέρασμα Καχόν ανάμεσα στο Λας Βέγκας και την περιοχη του Λος Άντζελες, και έδωσε εντολή σε περίπου 80.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Πυκνές στήλες καπνού υψώνονται στουν ουρανό καθώς η φωτιά έχει κάψει αριθμό ιδιοκτησιών, αφήνοντας πίσω της καμένα σπίτια με μαυρισμένες οικιακές συσκευές και οχήματα από τα οποία έχει απομείνει μόνο το μέταλλο.

    Ο Λούις Πένα, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Σαν Μπερναρντίνο, ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του πως δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για τις ζημιές, πρόσθεσε όμως ότι είναι φανερό πως έχουν καεί ιδιοκτησίες.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της πυροσβεστικής του Σαν Μπερναρντίνο Μαρκ Χάρτγουιγκ, "πολλές οικογένειες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και δεν θα βρουν τίποτα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 August 2016 - 6:32:37 UTC