Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Π. Καμμένου σε μονάδες και φυλάκια της 8ης μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας
  • [02] Ν.Ανδρουλάκης: Με αυτό το καθεστώς ο Ερντογάν δεν μπορεί να πάρει το θέμα της βίζας, από την ΕΕ
  • [03] Γ. Κύρτσος: Υπάρχει ένα στοιχείο υπερβολής στο αίτημα για εκλογές
  • [04] H EBZ πληρώνει τευτλοπαραγωγούς και ιδιοκτήτες συγκομιστές μηχανών τεύτλων
  • [05] Πλωτές εξέδρες και υδατοδρόμιο αλλάζουν την εικόνα του λιμένα «Απόστολος Παύλος», στην Καβάλα
  • [06] Αναρτήθηκε ο Προσωρινός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων για 3.737 θέσεις εργασίας
  • [07] Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη, λόγω επίσχεσης εργασίας
  • [08] «Η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους», δήλωσε ο Αλ. Λυκουρέζος
  • [09] Τι ήθελε ο Νάιτζελ Φάρατζ στη γερμανική πρεσβεία του Λονδίνου;
  • [10] Επισκέψιμο το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου Κυρρήστου (Αέρηδες)
  • [11] Όπερα στο μετρό του Μπουένος Άιρες
  • [12] Παρουσιάσθηκε από την Intel η νέα συσκευή «συγχωνευμένης» πραγματικότητας Project Alloy
  • [13] Την Παρασκευή η απολογία του 76χρονου
  • [14] Σημερινό πρόγραμμα Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς

  • [01] Επίσκεψη Π. Καμμένου σε μονάδες και φυλάκια της 8ης μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη σε φυλάκια της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας στο νομό Ιωαννίνων.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Κατσιμήτρου» και τα φυλάκια «Κάτω Αετού» και «Λημερίου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

    Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης.

    [02] Ν.Ανδρουλάκης: Με αυτό το καθεστώς ο Ερντογάν δεν μπορεί να πάρει το θέμα της βίζας, από την ΕΕ

    Την εκτίμηση ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν δεν πρόκειται να πάρει το θέμα της βίζας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο η Τουρκία έχει το σημερινό καθεστώς και δεν είναι μια χώρα με πολιτική σταθερότητα, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" .

    Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι εκβιάζει με τις ροές των προσφύγων την Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε: «Παρά τα χρήματα που έχει πάρει και θα πάρει ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να εκβιάζει με το θέμα της βίζας. Δεν μπορεί να πάρει τη βίζα. Ας είμαστε ειλικρινείς: Όσο έχει ένα τέτοιο καθεστώς, όσο η Τουρκία δεν είναι μια χώρα με πολιτική σταθερότητα, δεν μπορεί να πάρει τη βίζα.

    Εγώ βλέπω ότι ακόμη και οι τελευταίοι υπερασπιστές του πια στην Ευρώπη δεν μπορούν να τον υπερασπιστούν. Δεν μπορούν να υπερασπιστούν έναν άνθρωπο που εκμεταλλεύεται ένα πραξικόπημα το οποίο δεν έγινε -και ευτυχώς δεν έγινε για να είμαστε ξεκάθαροι- για να κάνει ο ίδιος ένα νέο πραξικόπημα με ένα, αν θέλετε, δημοκρατικό κέλυφος, κυνηγώντας πάλι δημοσιογράφους, κυνηγώντας πολιτικούς αντιπάλους, κυνηγώντας Κούρδους».

    Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για "λαϊκισμό", με αφορμή τη διαμαρτυρία βουλευτών της από την Κρήτη για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στο νησί και παρατήρησε: «Η ΝΔ είναι τελικά υπέρ της δίκαιης κατανομής των προσφύγων σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, και όχι να κάνει μικρούς λαϊκισμούς για να απευθύνεται σε πιο συντηρητικά ακροατήρια, όπως έγινε προχθές στην Κρήτη; Να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά».

    [03] Γ. Κύρτσος: Υπάρχει ένα στοιχείο υπερβολής στο αίτημα για εκλογές

    Υπάρχει ένα στοιχείο υπερβολής στο αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" και στον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα, είπε ότι κακώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόβαλε τώρα το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

    "Κατ? αρχήν, ούτε εγώ προβλέπω εκλογές, γιατί έχουμε μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κι έχουμε τον κ. Λεβέντη που θέλει να ενταχθεί σε αυτήν τη σταθερή πλειοψηφία. Έτσι τα βλέπω εγώ τα πράγματα", σημείωσε ο κ. Κύρτσος και πρόσθεσε: "Υπάρχουν πρόθυμοι. Και να σκοντάψουν και να φύγουν δυο-τρεις βουλευτές, να έχουν τύψεις γι' αυτά που κάνουν, που είναι σε αντίθεση με αυτά που έλεγαν, υπάρχουν πρόθυμοι να τους αντικαταστήσουν. Μοιάζει σταθερή η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η δεύτερη παρατήρηση, είναι ότι αν γίνουν εκλογές προφανώς θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα έχουν κι ένα κίνητρο να μην κάνουν εκλογές. Και η τρίτη παρατήρηση, είναι ότι για να πάνε σε εκλογές θα πρέπει να χάσουν τον έλεγχο της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Προς το παρόν έχουμε σταθεροποιηθεί σε χαμηλά, χαμηλότερα επίπεδα από παλαιότερα, προς το παρόν είμαστε σταθεροποιημένοι. Τώρα αν σε τρεις, έξι, εννέα μήνες κάτι πάει πολύ στραβά και χαθεί ο έλεγχος, μπορεί και να έχουμε εκλογές. Απλώς, το βασικό σενάριο είναι ότι δεν θα έχουμε εκλογές. Υπάρχει ένα στοιχείο υπερβολής στο αίτημα για εκλογές, διότι τα προβλήματα είναι εξαιρετικά σύνθετα και, κατά την άποψη μου, η κοινή γνώμη χρειάζεται χρόνο για να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα. Διότι, εγώ μπορεί να θεωρώ ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα καταφέρουν, αλλά ο μέσος πολίτης ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, έχει ακόμα τις ελπίδες του, τις αμφιβολίες του κλπ. Άρα, θα συνιστούσα στους φίλους της Ν.Δ. ότι ναι θέλουμε εκλογές, γιατί αυτό θα δώσει την ευκαιρία να δείξουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι, αλλά το βασικό σενάριο εργασίας είναι ότι δεν θα έχουμε εκλογές".

    Σε ότι αφορά στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών ο κ. Κύρτσος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας: "Εγώ, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα και νομίζω ότι κακώς το πρόβαλε ο πρωθυπουργός. Έπρεπε να περιμένει έξι, εννέα, δώδεκα μήνες. Πρώτα να φτάσει σε κάποια λύση για το δημόσιο χρέος, σε κάποια καλύτερη συνεννόηση για το πρόγραμμα που ακολουθείται και μετά. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε λίγο. Γιατί τώρα τι γίνεται; Αυτό είναι βούτυρο, για παράδειγμα, στο ψωμί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ή του κόμματος των Φιλελευθέρων, οι οποίοι ζητούν την αναγκαστική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη".

    [04] H EBZ πληρώνει τευτλοπαραγωγούς και ιδιοκτήτες συγκομιστές μηχανών τεύτλων

    Στην πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, προχώρησε σήμερα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ και όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, αύριο ακολουθεί η πληρωμή των ιδιοκτητών συγκομιστικών μηχανών τεύτλων.

    Στην επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον πρόεδρο των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλο Μπογιαννίδη, τονίστηκε ότι "μέχρι το μεσημέρι δεν είχε μπει, ούτε ένα ευρώ. Δεν αμφιβάλω για τα λεγόμενα της διοίκησης της ΕΒΖ, αλλά αύριο που θα κάνω την ενημέρωση θα μπορώ να πω το ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς μας". Συμπλήρωσε δε, "δεν πιστεύω ότι μας έβαλαν όλο το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ που μας οφείλουν, αφού η εταιρεία έχει και άλλες υποχρεώσεις".

    Πάντως, στην ανακοίνωσή της η ΕΒΖ τονίζει ότι "η διοίκηση της εταιρείας ανταποκρίθηκε με συνέπεια στα όσα είχε υποσχεθεί τον Απρίλιο με την ανάληψη των καθηκόντων της και δηλώνει ότι μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί για τις οφειλές της βιομηχανίας απέναντι τους για το έτος 2015, όπως είχε δεσμευτεί". Παράλληλα, τονίζεται ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία των εργοστασίων Πλατέος και της Ορεστιάδας.

    [05] Πλωτές εξέδρες και υδατοδρόμιο αλλάζουν την εικόνα του λιμένα «Απόστολος Παύλος», στην Καβάλα

    Μία εντελώς νέα εικόνα αντικρίζουν εφέτος το καλοκαίρι στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» οι χιλιάδες επισκέπτες της Καβάλας. Μία εικόνα που πραγματικά εντυπωσιάζει καθώς ενισχύει σημαντικά τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στοχεύει στην ανάδειξη του επιβατικού λιμένα ως πόλου έλξης τουριστικών σκαφών. Τοποθετούνται νέες πλωτές εξέδρες για την παροχή σύγχρονων λιμενικών υποδομών, ικανών να καλύψουν τις απαιτήσεις ελλιμενισμού μικρών και μεγάλων σκαφών.

    Οι νέες πλωτές εξέδρες που τοποθετηθήκαν μέσα στη λιμενική ζώνη της Καβάλας δημιούργησαν 185 επιπλέον θέσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, ενισχύοντας σημαντικά το τουριστικό προφίλ της πόλης. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών έχουν επίσης πρόσβαση στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, μέσω των αυτόματων πωλητών τροφοδοσίας νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ υπάρχει και πλήρης εγκατάσταση πυρόσβεσης στις πλωτές προβλήτες.

    Ο προϋπολογισμός του έργου, που δημοπρατήθηκε το Φεβρουαρίου του 2013 και ολοκληρώθηκε αρχές καλοκαιριού ανήλθε, μετά την έκπτωση, στα 2.300.000 ευρώ και καλύφθηκε από χρήματα του ΕΣΠΑ και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση του έργου της τοποθέτησης των πλωτών εξεδρών, λέγοντας, ότι πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάστηκε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια και ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή όλων των διοικήσεων τόσο στην περιφέρεια Α.Μ.Θ. όσο και στον ΟΛΚ, καθώς όλοι οι τοπικοί φορείς αναγνώριζαν τη σπουδαιότητά του. Ο κ. Μαρκόπουλος ωστόσο, εξαίρει τη συμβολή του σημερινού περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, καθώς το έργο κατάφερε να ολοκληρωθεί ενώ έφτασε πολύ κοντά στην απένταξή του.

    Πρέπει να τονιστεί ότι η τοποθέτηση των πλωτών εξεδρών σε συνδυασμό με δύο σημαντικά τεχνικά έργα, αυτό της επέκτασης του προσήνεμου μόλου και της εξωτερικής θωράκισης, συνολικού κόστους άνω των 15.000.000 ευρώ δημιούργησαν ένα σύγχρονο μεγάλο επιβατικό λιμάνι αναδεικνύοντας το ως πόλο υπερτοπικής εμβέλειας.

    [06] Αναρτήθηκε ο Προσωρινός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων για 3.737 θέσεις εργασίας

    Αναρτήθηκε σήμερα στο site του ΟΑΕΔ ο Προσωρινός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων για 3.737 θέσεις εργασίας του "Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα" σε 17 Δήμους, καθώς και ο πίνακας αποκλεισμένων του 8μηνου Προγράμματος πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης στους Επιβλέποντες Φορείς για εγγεγραμμένους άνεργους στα μητρώα του Οργανισμού ηλικίας 18 ετών και άνω.

    Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ηλεκτρονική τους αίτηση αλλά και τη μοριοδότηση τους, είτε από το μητρώο τους μέσω του eServices IIS στην καρτέλα της αντίστοιχης αίτησης τους, είτε με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης τους από τους πίνακες κατάταξης ανέργων που έχουν αναρτηθεί στο site του ΟΑΕΔ. Τυχόν αιτιολογημένες ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν εντός τριών εργάσιμων ημερών από την επομένη της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων, δηλαδή από 18 Αυγούστου στις 10 το πρωί έως στις 22 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

    [07] Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη, λόγω επίσχεσης εργασίας

    Χωρίς λεωφορεία είναι η Θεσσαλονίκη, έπειτα από την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ.Η επίσχεση θα συνεχιστεί την Τετάρτη και την Παρασκευή, οπότε έχει οριστεί νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πάρουν απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Υπενθυμίζεται ότι οι 2.300 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, για περισσότερους από δύο μήνες, που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό άνω των 6 εκατ. ευρώ. «Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης από τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ. Οι υποχρεώσεις τρέχουν. Το ελληνικό Δημόσιο οφείλει περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ στον Οργανισμό, ο οποίος με τη σειρά του χρωστά πάνω από 95 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.

    Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή ΚΤΕΛ- Αεροδρόμιο θα λειτουργήσει κανονικά, όπως επίσης θα λειτουργήσει κανονικά και το ειδικά διασκευασμένο λεωφορείο για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ.

    [08] «Η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους», δήλωσε ο Αλ. Λυκουρέζος

    «Η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους», δήλωσε πριν λίγο ο συνήγορος του 76χρονου κατηγορούμενου για το φονικό ναυάγιο χθες στην Αίγινα, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

    Σε δηλώσεις του ο ποινικολόγος και πρώην βουλευτής λίγο μετά το τέλος της μεταφοράς του εντολέα του στα δικαστήρια Πειραιά, ανέφερε: «Ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο κακουργηματικές κατηγορίες και δύο πλημμεληματικές. Θα απολογηθεί την Παρασκευή».

    Απαντώντας στις συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή του εντολέα του, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η υπερασπιστική γραμμή θα αποτυπωθεί στο υπόμνημα που θα καταθέσουμε στην ανακρίτρια την Παρασκευή, ωστόσο η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους».

    [09] Τι ήθελε ο Νάιτζελ Φάρατζ στη γερμανική πρεσβεία του Λονδίνου;

    Αγωνίστηκε, μεν, για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά εθεάθη στην γερμανική πρεσβεία του Λονδίνου να περιμένει στην ουρά για να πάρει διπλή υπηκοότητα ο πρώην επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UK Independence Party / UKIP). Ο υποστηρικτής του Brexit έγινε για μια ακόμα φορά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Αιτία; Ο 52χρονος Βρετανός εθεάθη στην ουρά των αιτούντων διπλή υπηκοότητα της γερμανικής πρεσβείας του Λονδίνου. Έτσι, τουλάχιστον, υποστηρίζει μια νεαρή γυναίκα από την Ολλανδία στη σελίδα της στο facebok.

    «Είδα τον Νάιτζελ Φάρατζ στην ουρά της γερμανικής πρεσβείας να περιμένει μαζί μου και με άλλους ευρωπαίους πολίτες. Νομίζω ότι κατανόησε τι έκανε και προσπαθεί να αποκτήσει σύντομα διπλή υπηκοότητα», έγραψε.

    Ο Φάρατζ, ο οποίος είναι παντρεμένος με Γερμανίδα και έχει δύο κόρες από αυτόν τον γάμο, αντέδρασε ως εξής σήμερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Δεν σας αφορά καθόλου», είπε τηλεφωνικά στον ιστότοπο Buzzfeed και τo έκλεισε. Το δικαίωμα μόνιμης παραμονής του στη Γερμανία είναι πάντως εξασφαλισμένο λόγω της Γερμανίδας συζύγου του. Kατά την Welt, η βρετανική εφημερίδα Ιndependent έχει πληροφορηθεί από το περιβάλλον του Φάραντζ ότι θεωρεί την εικασία αυτή «μεγάλη σαχλαμάρα. Ο Φάραντζ πήγε στην πρεσβεία για κάποια «ιδιωτική του υπόθεση».

    [10] Επισκέψιμο το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου Κυρρήστου (Αέρηδες)

    Το περίφημο Ωρολόγιον του Ανδρονίκου, κτήριο του τέλους του 1ου αι. π.Χ., που διέθετε εννέα ηλιακά ωρολόγια αλλά και μηχανισμό «πλανηταρίου», αποδίδεται στο σύνολό του, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία, στους επισκέπτες του χώρου και την επιστημονική κοινότητα, ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού.

    Οι εξειδικευμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν από το μόνιμο προσωπικό συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, στο εσωτερικό του μνημείου και στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Συντήρηση και Ανάδειξη του Ωρολογίου του Ανδρονίκου Κυρρήστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών»

    [11] Όπερα στο μετρό του Μπουένος Άιρες

    Το μετρό του Μπουένος Άιρες, αλλά και άλλα ακόμη πιο ασυνήθιστα μέρη για την παρουσίαση μιας όπερας, όπως φαβέλες ή ψυχιατρικά νοσοκομεία, επιλέγει ένας νεαρός διευθυντής ορχήστρας στην Αργεντινή για να κάνει γνωστό το μουσικό αυτό θεατρικό είδος στο ευρύ κοινό της χώρας του.

    Χθες, οι διάδρομοι του μετρό του Μπουένος Άιρες πλημμύρισαν από μουσική μπαρόκ και τις άριες μιας σοπράνο και ενός βαρύτονου, προς μεγάλη έκπληξη των βιαστικών περαστικών.

    Ορισμένοι σταματούσαν, έβγαζαν τα ακουστικά τους, τραβούσαν φωτογραφίες.

    Ο διευθυντής ορχήστρας Πάμπλο Φολαντόρι, με σπουδές στο έγκριτο Theatre Colon του Μπουένος Άιρες, επέλεξε την όπερα "Υπηρέτρια Κυρά" (La Serva Padrona) του 1733 του Ιταλού συνθέτη Τζοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι.

    Η πρώτη από τις δύο πράξεις της "Υπηρέτριας Κυράς" παίζεται σε έναν σταθμό και μετά οι μουσικοί μαζεύουν τα βιολιά και τα βιολοντσέλα τους για να ερμηνεύσουν τη δεύτερη πράξη της όπερας επτά σταθμούς πιο κάτω.

    "Είναι ένα πείραμα, μια όπερα σε διαρκή κίνηση", δηλώνει ο Φολαντόρι.

    Είναι μια όπερα σε δύο πράξεις που έχει μεγάλη απήχηση και είναι σύντομη, τα οποία αποτελούν "απαραίτητες προϋποθέσεις για να την ανεβάσει κανείς σε έναν εναλλακτικό χώρο", υπογραμμίζει επίσης ο νεαρός διευθυντής ορχήστρας.

    [12] Παρουσιάσθηκε από την Intel η νέα συσκευή «συγχωνευμένης» πραγματικότητας Project Alloy

    Η αμερικανική Intel, διάσημη για τους πανταχού παρόντες επεξεργαστές της, παρουσίασε μια νέα συσκευή εικονικής πραγματικότητας, με την ονομασία Project Alloy, την οποία η εταιρεία προτιμά να ονομάζει «συγχωνευμένης» πραγματικότητας.

    Η συσκευή φοριέται στο κεφάλι και ο χρήστης βλέπει τα κοντινά πραγματικά αντικείμενα να «συγχωνεύονται» με ψηφιακές εικόνες δημιουργημένες από υπολογιστή. Η εταιρεία δεν θα πουλά η ίδια τις συσκευές, αλλά θα παρέχει την τεχνολογία σε άλλους κατασκευαστές, σύμφωνα με το BBC.

    Η Project Alloy έρχεται να προστεθεί σε μια συνεχώς διευρυνόμενη γκάμα παρεμφερών συσκευών, που περιλαμβάνει την Oculus Rift του Facebook, τη Vive της HTC, τη Hololens της Microsoft και το PlayStation VR της Sony, ενώ και η Apple ετοιμάζει κάτι σχετικό υπό συνθήκες μυστικότητας.

    Η Intel παρουσίασε το νέο επίτευγμά της σε εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της εταιρείας Μπράϊαν Κρζάνιτς ανέφερε ότι οι κάμερες RealSense της συσκευής μπορούν να ανιχνεύσουν τις κινήσεις των δαχτύλων του χρήστη, επιτρέποντας του έτσι να εμφανίσει τα χέρια του μέσα σε ένα εικονικό κόσμο και με αυτά να χειρίζεται ψηφιακά αντικείμενα «πιάνοντάς» τα.

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intel, «η συγχωνευμένη πραγματικότητα αφορά πιο φυσικούς τρόπους για να αλληλεπιδρά κανείς με τα εικονικά περιβάλλοντα και να τα χειρίζεται». Αυτή η τεχνολογία, όπως είπε, υπερτερεί των ανταγωνιστικών, επειδή αυτές απαιτούν από τον χρήστη να εγκαθιστά εξωτερικούς αισθητήρες σε ένα δωμάτιο προκειμένου να ανιχνεύουν τις κινήσεις του.

    Η Microsoft ήδη υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει το Project Alloy στη νέα έκδοση των Windows 10. Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η συσκευή της Intel μπορεί να ενδιαφέρει επαγγελματίες όπως οι χειρούργοι ή οι μηχανικοί, όμως είναι αμφίβολο αν θα προσελκύσει τους φίλους των βιντεοπαιγνιδιών.

    [13] Την Παρασκευή η απολογία του 76χρονου

    Αποχώρησε συνοδεία ισχυρής δύναμης του λιμενικού ο 76χρονος κατηγορούμενος για τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα, που έγινε χθες το μεσημέρι.

    Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία και θα απολογηθεί την Παρασκευή στην Ε' τακτική ανακρίτρια, ενώ ως τότε θα παραμείνει κρατούμενος στο λιμεναρχείο Πειραιά. Παρών στα δικαστήρια Πειραιά ήταν και ο συνήγορός του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

    Ο 76χρονος οδηγήθηκε το πρωί στα δικαστήρια του Πειραιά κάτω από έντονες αποδοκιμασίες από συγγενείς θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ατόμων και τον τραυματισμό 16.

    Οι συγγενείς που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια τουεπιτέθηκαν φραστικά ενώ του πέταξαν και αντικείμενα μόλις αυτός κατέβηκε από το όχημα του λιμενικού σώματος συνοδεία ισχυρής δύναμης.

    Ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας έχει ξεκινήσει από το πρωί τη νεκροτομή στα δύο πρώτα θύματα της τραγωδίας. Οι άλλες δύο σοροί αναμένονται το αργότερο έως το απόγευμα ή αύριο το πρωί και ο κ. Μπογιόκας θα αποφανθεί για τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τους τέσσερις ανθρώπους.

    Διαβάστε επίσης:

    «Η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους», δήλωσε ο Αλ. Λυκουρέζος

    [14] Σημερινό πρόγραμμα Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς

    Μόλις τρεις συμμετοχές, σε ιστιοπλοΐα και στίβο, θα έχει σήμερα η Ελλάδα στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου. Στην ιστιοπλοΐα, οι Παναγιώτης Μάντης/Παύλος Καγιαλής μετέχουν στη medal race των 470 ανδρών με στόχο το χρυσό μετάλλιο. Με δεδομένο πως ήδη έχουν εξασφαλίσει το χάλκινο, το ελληνικό δίδυμο θα παλέψει για να βρεθεί είτε στο δεύτερο, είτε στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών. Για να μπορέσουν να κατακτήσουν την κορυφή θα πρέπει οι Κροάτες Σίμε Φαντέλα/Ιγκόρ Μάρενιτς που προηγούνται στην κατάταξη με 12 βαθμούς βαθμούς ποινής λιγότερους, να πάρουν κατάταξη τουλάχιστον έξι θέσεις πίσω από το ελληνικό πλήρωμα. Την ίδια στιγμή οι Αυστραλία Μάθιου Μπέλτσερ/Γουίλ Ράιαν θα πρέπει να καταλάβουν τουλάχιστον μια θέση πιο κάτω από το ελληνικό πλήρωμα στη medal race.

    Στον στίβο, ο Λυκούργος Τσάκωνας θα συμμετέχει στη γ` ημιτελική σειρά των 200μ., ενώ ο Μιχαήλ Αναστασάκης θ` αγωνιστεί στη β` προκριματική σειρά της σφύρας.

    Το πρόγραμμα των Ελλήνων:

    ΣΤΙΒΟΣ

    17:05 Μιχαήλ Αναστασάκης (σφύρα, β` προκριματικό γκρουπ)

    04:16 Λυκούργος Τσάκωνας (200μ., γ` ημιτελική σειρά)

    ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

    20:05 Παναγιώτης Μάντης/Παύλος Καγιαλής (470 ανδρών, Medal Race)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 August 2016 - 12:32:43 UTC