Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας για τα σενάρια περί εκλογών: «Όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος»
  • [02] ΝΔ: «Η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της»
  • [03] Για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο έχουμε συγκροτημένη εθνική στρατηγική
  • [04] Ένα νέο ελληνικό ομόλογο θα αγόραζαν ξένοι επενδυτές
  • [05] Ασημένιο μετάλλιο τελικά ο Σπύρος Γιαννιώτης, χρυσό ο Ολλανδός Φέρι Βέερτμαν
  • [06] Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ταχύπλοου σκάφους που εμβόλισε τη βάρκα στην Αίγινα
  • [07] Τουρκικό δικαστήριο διέταξε το κλείσιμο της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem
  • [08] Ξεκινούν από αύριο οι εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, για την αυγουστιάτικη Πανσέληνο
  • [09] Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στα μετεωρολογικά χρονικά
  • [10] Ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο βρίσκεται στη Λεκάνη του Ηροδότου
  • [11] Η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο
  • [12] Στην Αίγινα μεταβαίνει ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας
  • [13] Τέσσερις νεκροί σε δυστύχημα με σκάφη στην Αίγινα
  • [14] Έλληνες και άλλοι ερευνητές του CERN στα χνάρια του μαγνητικού μονόπολου
  • [15] «Βασιλιάς» των κρίκων ο Πετρούνιας

  • [01] Αλ. Τσίπρας για τα σενάρια περί εκλογών: «Όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος»

    Με δηκτικό τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τα σενάρια που διακινούνται περί πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο.

    «Τ' ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια. Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά-σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Όποιος δε τις ζητάει, δυο φορές ανόητος», τόνισε.

    [02] ΝΔ: «Η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της»

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ, καταλογίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του καθώς, όπως αναφέρει, "άγεται και φέρεται" από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Η ανακοίνωση της ΝΔ ήρθε σε απάντηση της δήλωσης της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία κατηγορεί τη ΝΔ και μερίδα των ΜΜΕ για εκλογολογία.

    Στην απάντησή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου "τη μια πανηγυρίζουν, την άλλη σιωπούν και την άλλη χάνουν την ψυχραιμία τους" και εξηγεί: "Δημοσίευμα ξένου περιοδικού που κάνει αναφορά σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, ήταν αρκετό να προκαλέσει κυβερνητικό πανικό και, ταυτόχρονα, να αναδείξει το πολιτικό θράσος της Κυβέρνησης".

    Συνεχίζοντας ο κ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει: "Με ύβρεις, όμως, δεν ξορκίζονται οι εξελίξεις. Δεν αλλάζει η επώδυνη πραγματικότητα, που η ίδια η Κυβέρνηση έχει προκαλέσει με τη φορολογική σφαγή, την περικοπή συντάξεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Δεν αντιμετωπίζονται τα αδιέξοδα, που συσσώρευσαν οι πολιτικές της στην Υγεία, την παιδεία, την καθημερινότητα κάθε πολίτη. Η μόνη συνέπεια της Κυβέρνησης είναι η ασυνέπειά της".

    Καταλήγοντας υποστηρίζει ότι "καμία προπαγάνδα, κανένας εντυπωσιασμός δεν μπορεί να αποτρέψει τη ραγδαία κατάρρευση της απήχησήςτης στην κοινωνία".

    [03] Για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο έχουμε συγκροτημένη εθνική στρατηγική

    «Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της. Δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού. Και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών«, είναι το μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Κομμένο Άρτας, στην ομιλία του στις εκδηλώσεις «μνήμης και τιμής στους 317 ηρωικούς απλούς ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη θηριωδία, απέναντι στα στρατεύματα της Βέρμαχτ, το πρωινό της 16ης Αυγούστου του 1943».

    «Η Ήπειρος, ο τόπος μας, υπήρξε ένας ακόμα τόπος όπου έλαβαν χώρα οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που αποφάσιζαν και οργάνωναν τα επιτελεία της Βέρμαχτ, των στρατευμάτων της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κατοχής», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτός ο τόπος, ίσως δεν είναι τόσο γνωστό στο πανελλήνιο, πρωτοστάτησε, στην αντίσταση, στην ανυπακοή.

    «Πρωτοστάτησε και έχει γράψει ηρωικές, λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Η Ήπειρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντίστασης. Η Ήπειρος τόπος ηρωικός και περήφανος. Τα ψηλά αγέρωχα βουνά κρύβουν μικρές και μεγάλες ιστορίες αγώνα και μάχης, από το έπος του 1940 έως τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης», τόνισε και θύμισε πως πέρα από το μαρτυρικό Κομμένο, μια σειρά χωριά, η Μουσιωτίτσα, οι Λιγκιάδες και το Ζαγόρι Ιωαννίνων, η Παραμυθιά Θεσπρωτίας, η Κρυοπηγή Πρέβεζας, «για να περιοριστώ στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατοχής στα μέρη μας και σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου».

    «Απέναντι στην επέλαση της φονικής μηχανής του μίσους, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, οι Ηπειρώτες και οι Ηπειρώτισσες, ύψωσαν το λάβαρο της αντίστασης. Με πενιχρά μέσα, αλλά με απεριόριστη δύναμη ψυχής και πίστη στα ιδανικά της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας» προσέθεσε, σημειώνοντας πως «μπορεί οι σελίδες της ιστορίας την περίοδο της γερμανικής κατοχής να είναι βαμμένες με αίμα, είναι όμως ταυτόχρονα και γεμάτες από την περηφάνια και την αξιοπρέπεια και την αυτοθυσία ενός λαού που αγωνίστηκε με ψυχή και μέχρι τέλους ενάντια στον κατακτητή».

    «Σήμερα λοιπόν, σε αυτόν τον ιστορικό, ηρωικό τόπο τιμούμε την ιστορία και τη μνήμη. Διότι στους καιρούς που ζούμε, η παραχάραξη και η στρέβλωση παραμονεύουν. Και είναι ευθύνη κάθε Ηπειρώτη και Ηπειρώτισσας, κάθε Έλληνα και Ελληνίδας, να υψώνουν φραγμό απέναντι στη ναζιστική ιδεολογία που αιματοκύλησε τα χωριά, τις πόλεις, την πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», συνέχισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η ευθύνη αυτή είναι βαριά, «διότι σε τελική ανάλυση η ευθύνη αυτή είναι κομμάτι της αποστολής μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια κοινωνία ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης που θα έχει τα πιο ισχυρά αντισώματα απέναντι στο δηλητήριο του μίσους και του φόβου».

    Για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου

    Σ' αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας, «από τον μαρτυρικό αυτό τόπο» έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της, δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού, και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών.

    «Και αυτό το ηθικό, πρωτίστως, και πολιτικό χρέος δεν είναι μονάχα χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη, απέναντι στον ίδιο τον γερμανικό λαό, απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα χρέος ιστορικό απέναντι στην ίδια τη δικαιοσύνη και την ειρήνη», τόνισε.

    «Αυτό τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε μέχρι τέλος και σε όλα τα επίπεδα. Όχι σαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Όχι με προχειρότητα και με βιασύνη. Αλλά με σχέδιο, στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση. Έτσι όπως αρμόζει σε μια πρωτοβουλία Εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας. Με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας, αλλά και με υπομονή και με επιμονή έτσι όπως απαιτείται για τη δικαίωση ενός ιστορικού αιτήματος» προσέθεσε και σημειώνοντας ότι για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, η Ελλάδα, η χώρα μας, για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη Εθνική Στρατηγική, αναφέρθηκε στο πόρισμα της Διακοματτικής Επιτροπής, το οποίο «μας δείχνει τον δρόμο και αυτό τον δρόμο θα τον σεβαστούμε και θα τον ακολουθήσουμε.

    «Η Ελληνική Δημοκρατία, λοιπόν, θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος. Και πιστεύω πως είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοιχτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εμείς από τη δική μας πλευρά διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κλείσει αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, αυτή η ιστορική εκκρεμότητα. Και θέλω να επαναλάβω, ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή προσπάθεια που κρύβει τη σκοπιμότητα της οικονομικής κρίσης. Ο Ελληνικός λαός στο διάβα της ιστορίας του πέρασε πολύ πιο δύσκολες στιγμές που περνάμε τα τελευταία πέντε έξι χρόνια και τις ξεπέρασε τις δυσκολίες πάντα όρθιος διεκδικώντας το δίκιο του και όχι επαιτώντας. Διεκδικούμε λοιπόν δεν επαιτούμε. Είμαστε ως λαός μαθημένοι στα δύσκολα και είμαστε μαθημένοι να πολεμάμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες», τόνισε επισημαίνοντας ότι η διεκδίκηση της δικαίωσης σε σχέση με τις γερμανικές οφειλές, σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

    «Δεν επιθυμούμε ούτε να συμψηφίσουμε, αλλά ούτε και να πάρουμε κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς. Αυτό που επιθυμούμε είναι να βρουν δικαίωση οι αγώνες και οι θυσίες του λαού μας ενάντια στον ναζισμό. Αυτό που επιθυμούμε είναι να κλείσουμε επιτέλους αυτή την ανοιχτή πληγή στο ίδιο το σώμα της δικαιοσύνης, στο ίδιο το σώμα της Ευρώπης. Γι? αυτό και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες, μέσα σ? ένα ομιχλώδες σήμερα και σκληρό τοπίο στην Ευρώπη, μάχες για τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη των χωρών και των λαών. Μάχες για την ΕΥΡΩΠΗ της αλληλεγγύης, για την Ευρώπη των λαών».

    Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Πλάκα

    «Θέλουμε η ιστορία των αγώνων και των θυσιών του λαού μας να παραμένει ζωντανή και να διδάσκει με τις κορυφαίες στιγμές του ηρωισμού και του μεγαλείου του, αλλά και με τον απέραντο πόνο της τραγωδίας του. Θέλουμε να διατηρούμε τη φλόγα της μνήμης αναμμένη. Όχι για να ανασύρουμε και να καλλιεργούμε το μίσος μεταξύ των λαών. Αλλά για να αντλούμε δύναμη από τη μνήμη αυτή και να μπορούμε να αντικρίζουμε τον συνάνθρωπό μας με την απλότητα και την αγάπη που ταιριάζει στην Ευρώπη του διαφωτισμού και του πολιτισμού, στην Ευρώπη των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, στην Ευρώπη που έθεσε στο κέντρο της την ανεκτίμητη και αναντικατάστατη αξία του ανθρώπου», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ήπειρος είναι τόπος όπου γράφτηκαν λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας που διδάσκει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

    «Σε αυτόν τον τόπο γράφτηκαν σημαντικές στιγμές και τραγωδίες, όπως αυτή την οποία σήμερα θυμόμαστε την σφαγή των 317 στο Κομμένο ... Αλλά και σημαντικές στιγμές όπως αυτές της εθνικής συνεννόησης» είπε, και θυμίζοντας πως δίπλα από το γεφύρι της Πλάκας, το οποίο πριν από ενάμιση χρόνο υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω θεομηνίας, συναντήθηκαν ο Άρης ο Βελουχιώτης και ο Ναπολέοντας ο Ζέρβας «και έδωσαν τα χέρια, προκειμένου να προχωρήσει η συνεννόηση, η αναγκαία για την Εθνική Αντίσταση» ανακοίνωσε:

    «Θέλω, λοιπόν, από εδώ από το μαρτυρικό Κομμένο να επισημάνω ότι θα ζητήσω από τον υπουργό Πολιτισμού, στην Πλάκα, να γίνει όχι μόνο η αποκατάσταση, αλλά και ένα μνημείο, ένα Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για να θυμούνται οι επόμενες γενιές ότι μόνο μέσα από την ενότητα και την ομοψυχία μπορεί ο τόπος να προχωρήσει μπροστά».

    «Και πιστεύω βαθιά ότι μέσα από την ενότητα και την ομοψυχία μπορούμε να διεκδικήσουμε και την ιστορική δικαίωση σε ό,τι αφορά τις ιστορικές οφειλές. Και αυτή η συγκροτημένη και συντονισμένη προσπάθεια πλέον από τη Βουλή των Ελλήνων μπορεί να δώσει αποτελέσματα, αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά και τα νομικά μέσα, συγκροτημένα και συντονισμένα», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε τονίζοντας:

    «Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό που μας προστάζει η μνήμη των 317 αδικοχαμένων, αλλά και η ιστορική ευθύνη, η ιστορική ευθύνη που μας βαραίνει ακολουθώντας τα μονοπάτια των μεγάλων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και να μπορούμε να οικοδομούμε την Ελλάδα που μας αξίζει».

    [04] Ένα νέο ελληνικό ομόλογο θα αγόραζαν ξένοι επενδυτές

    Διευθυντές επενδυτικών ταμείων, μερικοί από τους οποίους είχαν δανείσει χρήματα στην Αθήνα κατά την προσπάθειά της να βγει στις αγορές πριν από δύο χρόνια, σκέπτονται να αγοράσουν άλλο ένα ομόλογο το οποίο η Αθήνα σχεδιάζει να εκδώσει το ερχόμενο καλοκαίρι με στόχο να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές.

    Η μοναδική άλλη πρόσφατη έξοδος της Αθήνας στις αγορές, το 2014, δεν είχε ευδοκιμήσει: οι τιμές εκείνων των ομολόγων γρήγορα κατέρρευσαν και εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την τιμή στην οποία είχαν πωληθεί, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα επενδυτικά ταμεία εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες απ' αυτά.

    Όμως με τα πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν πως η οικονομία της Ελλάδας βελτιώνεται και με την προοπτική το χρέος της να περιληφθεί σύντομα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Ρόιτερς σημειώνει πως απλώς και μόνο η εμπειρία από το παρελθόν είναι απίθανο να αποτρέψει τους επενδυτές.

    "Το 2014 μοιάζει να βρίσκεται πολύ μακριά στο παρελθόν ... Είναι παλιά ιστορία, κατά την άποψή μας", λέει ο Άντριου Ουίλσον της Goldman Sachs Asset Management, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του είχε αγοράσει το 2014 ομόλογα από την Ελλάδα, τα οποία έχει έκτοτε πωλήσει.

    "Πάντα πρέπει να βλέπεις μπροστά και να λες 'ποια είναι η ευκαιρία; ποιοι είναι οι κίνδυνοι; ... Αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το τι έκανες πριν από έναν χρόνο, πριν από δύο χρόνια, πριν από πέντε χρόνια", τονίζει προσθέτοντας ότι δεν θα απέκλειε την αγορά ενός νέου ελληνικού ομολόγου.

    [05] Ασημένιο μετάλλιο τελικά ο Σπύρος Γιαννιώτης, χρυσό ο Ολλανδός Φέρι Βέερτμαν

    Το ασημένιο μετάλλιο πήρε τελικά ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Μετά από εξέταση του φώτο φίνις, οι κριτές έδωσαν τελικά πρώτο τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν και δεύτερο, με τον ίδιο χρόνο τον Έλληνα πρωταθλητή, που κατακτά το μόνο μετάλλιο που έλειπε από την πλούσια συλλογή του. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Γάλλος Μαρκ-Αντουάν Ολιβιέ.

    [06] Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ταχύπλοου σκάφους που εμβόλισε τη βάρκα στην Αίγινα

    Συνελήφθη πριν λίγο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, ο ιδιοκτήτης του ταχύπλοου σκάφους που εμβόλισε τη βάρκα με τους παραθεριστές στην Αίγινα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο Λιμανερχειο Αίγινα, που διενεργεί προανάκριση, στο πλαίσιο της οποίας θα διευκρινισθεί εάν ο ίδιος ήταν και κυβερνήτης του ταχύπλοου.

    Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στη λάντζα επέβαιναν συνολικά -μαζί με τον χειριστή που έχασε τη ζωή του 25 άτομα, εκ των οποίων τα εικοσιένα διασώθηκαν με τους τραυματίες να μεταφέρονται στην Αθήνα.

    Εν τω μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Πάνου Καμμένου.

    [07] Τουρκικό δικαστήριο διέταξε το κλείσιμο της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem

    Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα το κλείσιμο μιας αριστερής φιλοκουρδικής εφημερίδας, της Ozgur Gundem, για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας, υποστηρίζοντας πως η εν λόγω εφημερίδα ενήργησε ως "ντε φάκτο ειδησεογραφικό όργανο" της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), δείχνουν δικαστικά έγγραφα.

    Η Ozgur Gundem, η έντυπη έκδοση της οποίας έχει καθημερινή κυκλοφορία περίπου 7.500 φύλλων, επικεντρώνει στη σύγκρουση με τους κούρδους μαχητές στη νοτιοανατολική Τουρκία και από το 2014 οι τουρκικές αρχές έχουν διεξαγάγει δεκάδες έρευνες στα γραφεία της και της έχουν επιβάλει πρόστιμα, ενώ έχουν επίσης συλλάβει ανταποκριτές της.

    Η εφημερίδα χρησιμοποιήθηκε "για να γίνει προπαγάνδα υπέρ του PKK και ενεργεί ως ντε φάκτο ειδησεογραφικό όργανό του", σύμφωνα με το έγγραφο του δικαστηρίου που είδε το Ρόιτερς.

    Η "Οζγκιούρ Γκιουντέμ" είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν κείμενα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, καθώς και στήλες που υπέγραφαν κορυφαίοι διοικητές των ανταρτών.

    Η Τουρκία έχει κλείσει περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των δυτικών συμμάχων της και οργανώσεων για τα δικαιώματα αναφορικά με την επιδείνωση της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου.

    [08] Ξεκινούν από αύριο οι εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, για την αυγουστιάτικη Πανσέληνο

    Από αύριο ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη Πανσέληνο (με ελεύθερη είσοδο), τις οποίες διοργανώνει κάθε χρόνο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ημέρα της Πανσελήνου, Πέμπτη 18 Αυγούστου, αλλά και στις 17, 19, 20 και 21 Αυγούστου, σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης κ.ά.

    Συγκεκριμένα, αύριο 17/8, ώρα 21:00, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου θα υποδεχθούν το κοινό στους δροσερούς κήπους του με τη μουσική εκδήλωση «Στου φεγγαριού το φως». Τρεις μουσικοί (Γιώργος Τσιαρδάκας, φλάουτο, Αμαλία Σδρόλια, mezzo soprano, Ιωάννα Σιοπούδη, πιάνο) θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από κύκλους τραγουδιών, chanson και μελωδίες επεξεργασμένες για φωνή, φλάουτο και πιάνο διαφόρων συνθετών όπως Ντεμπισί, Μασνέ, Γκομπέρ, Κουρτ Βάιλ, καθώς και Κώστα Γιαννίδη και Μάνου Χατζιδάκι.

    Από μεθαύριο, 18/8, ημέρα πανσελήνου, οι εκδηλώσεις ποικίλλουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο 'Αρτας (18/8, ώρα 21:00) τη συναυλία με τον Γιώργο Γάκη και την παρατήρηση στον έναστρο νυχτερινό ουρανό με τηλεσκόπια (σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αστρολάβος Αστρονομίας και Διαστήματος 'Αρτας και τον Δήμο Αρταίων), αλλά και την κινηματογραφική προβολή της ταινίας "Τρωάδες" του Μιχάλη Κακογιάννη, σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας, στο αρχαίο θέατρο Μίεζας (21/8, ώρα 21.00).

    [09] Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στα μετεωρολογικά χρονικά

    Ο Ιούλιος του 2016 υπήρξε ο πιο θερμός μήνας στην καταγεγραμμένη μετεωρολογική ιστορία μετά το 1880, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

    Ο περασμένος μήνας ήταν κατά 0,84 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τον παγκόσμιο μέσο όρο των θερμοκρασιών της περιόδου 1950-80, που χρησιμοποιείται ως περίοδος αναφοράς, καθώς και κατά 0,11 βαθμούς θερμότερος από τον περυσινό Ιούλιο.

    Τα προηγούμενα θερμοκρασιακά ρεκόρ κατείχαν οι Ιούλιοι των ετών 2011, 2015 και 2009, καθώς και ο Αύγουστος 2014, που έως τώρα ήσαν οι πιο ζεστοί μήνες στην ιστορία.

    Το φετινό ρεκόρ βοηθήθηκε από το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο πλέον έχει εξασθενήσει και αφορά την περιοδική θέρμανση ενός μέρους του Ειρηνικού Ωκεανού, κάτι που έχει διεθνή αντίκτυπο.

    Ο Ιούλιος 2016 αποτελούσε τον δέκατο συνεχόμενο μήνα που η θερμοκρασία εμφάνισε επίπεδο ρεκόρ για τον αντίστοιχο μήνα, σύμφωνα με τη NASA.

    Τα διαδοχικά ρεκόρ παραπέμπουν σε ένα πράγμα, ότι «ο πλανήτης γίνεται ολοένα πιο ζεστός και ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον», δήλωσε ο κλιματολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA Γκάβιν Σμιτ.

    Τα αντίστοιχα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η οποία χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετική μεθοδολογία, θα δημοσιοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα.

    Θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρο ότι το 2016 θα αποδειχθεί το πιο ζεστό έτος στην ιστορία, δήλωσε ο αυστραλός κλιματολόγος Ντέηβιντ Κάρολι του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φετινός Ιούλιος ήταν κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα και αυτή η διαφορά μπορεί να αποδοθεί μόνο κατά 0,2 βαθμούς στο ισχυρό Ελ Νίνιο, ενώ οι υπόλοιποι 1,1 βαθμοί στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

    [10] Ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο βρίσκεται στη Λεκάνη του Ηροδότου

    Ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

    Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience".

    Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτερη των 200 εκατομμυρίων ετών.

    [11] Η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο

    «Για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου η χώρα μας για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που γίνονται στο Κομμένο Άρτας για τους 317 Έλληνες που σφαγιάστηκαν από τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα την 16η Αυγούστου του 1943. Και προσέθεσε: «Η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος».

    «Είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση, σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης, να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοικτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εμείς από την δική μας πλευρά διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να κλείσει αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, αυτή η ιστορική εκκρεμότητα», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή προσπάθεια που κρύβει πίσω της την σκοπιμότητα της οικονομικής κρίσης. «Ο ελληνικός λαός στο διάβα της ιστορίας του πέρασε πολύ πιο δύσκολες στιγμές από αυτή που περνά τα τελευταία χρόνια. Και τις ξεπέρασε τις δυσκολίες διεκδικώντας και όχι επαιτώντας. Διεκδικούμε δεν επαιτούμε», τόνισε και συνέχισε: «Είμαστε μαθημένοι να πολεμάμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Το ιστορικό μας χρέος για δικαίωση σε σχέση με γερμανικές οφειλές σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Δεν επιθυμούμε να πάρουμε κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς, αλλά να κλείσουμε αυτή την ανοικτή πληγή στο σώμα της Δικαιοσύνης».

    Ο πρωθυπουργός θέλησε επίσης,να στείλει ένα μήνυμα από το μαρτυρικό Κομμένο, ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνούν την ιστορία τους, δεν ξεχνούν τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών. «Και αυτό το ηθικό πρωτίστως και πολιτικό χρέος δεν είναι μονάχα χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη και απέναντι στον ίδιο τον γερμανικό λαό, απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ένα χρέος απέναντι στην δικαιοσύνη και την ειρήνη», ανέφερε και τόνισε ότι αυτόν τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε μέχρι τέλος και σε όλα τα επίπεδα. «Όχι σαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όχι με προχειρότητα και βιασύνη, αλλά με σχέδιο, στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση. Έτσι όπως αρμόζει σε μια πρωτοβουλία εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας. Με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας, αλλά με υπομονή και επιμονή έτσι όπως απαιτείται για τη δικαίωση ενός ιστορικού αιτήματος».

    «Για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου η χώρα μας για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική, με πρωτοβουλία και συντονισμό της όλης προσπάθειας από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου έχει συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή, τον περασμένο Δεκέμβρη και έχει βγάλει πόρισμα που δείχνει τον δρόμο. Και αυτόν τον δρόμο θα τον σεβαστούμε και θα το ακολουθήσουμε. Όπως άλλωστε και τα πορίσματα άλλων κρατικών υπηρεσιών», επισήμανεο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε καταλήγοντας:

    «Η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος».

    [12] Στην Αίγινα μεταβαίνει ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας

    Στην Αίγινα μεταβαίνει ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας. Εν τω μεταξύ στην εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχει και ένα ελικόπτερο S-70B Aegean Hwk του Πολεμικού Ναυτικού.

    [13] Τέσσερις νεκροί σε δυστύχημα με σκάφη στην Αίγινα

    Τέσσερις νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός σύγκρουσης βάρκας που μετέφερε παραθεριστές με ταχύπλοο σκάφος στην Αίγινα.

    Το τέταρτο άτομο εντοπίστηκε νεκρό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Λιμενικό, σε βάθος 20 μέτρων στην περιοχή όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα.

    Αυτήν την ώρα βρατραχάνθρωποι του Λιμενικού προσπαθούν να ανασύρουν τη σορό του άτυχου άνδρα, ενώ παράλληλα οι έρευνες συνεχίζονται. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο ταχύπλοο σκάφος που εμβόλισε τη λάντζα με τους παραθεριστές, επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο Αίγινας, αλλά δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη ποιός ήταν ο κυβερνήτης. Στο σκάφος δεν επέβαινε ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος και αναζητείται για να συλληφθεί.

    Επίσης, ένας εκ των τραυματισθέντων μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ενώ πλήρωμα του ΕΚΑΒ από την Αθήνα μεταβαίνει στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ταχύπλοου σκάφους που εμβόλισε τη βάρκα στην Αίγινα

    Στην Αίγινα μεταβαίνει ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας

    [14] Έλληνες και άλλοι ερευνητές του CERN στα χνάρια του μαγνητικού μονόπολου

    Η πρώτη επιστημονική δημοσίευση -με ελληνική συμμετοχή- του πειράματος MoEDAL που διεξάγεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και αφορά την έρευνα των μαγνητικών μονοπόλων, αποτελεί ένα βήμα προόδου για την ανακάλυψη αυτού του, προς το παρόν, υποθετικού σωματιδίου που αφορά τον μαγνητισμό.

    Σε πρώτη φάση, όπως έγινε γνωστό, το πείραμα MoEDAL του CERN κατάφερε να μειώσει το εύρος αναζήτησης του μαγνητικού μονοπόλου. Τρεις ελληνικής καταγωγής επιστήμονες του εξωτερικού αποτελούν μέλη της ερευνητικής κοινοπραξίας MoEDAL, που αναζητά το μαγνητικό μονόπολο: οι καθηγητές Νίκος Μαυρόματος και Μαρία Σακελλαριάδου του Τμήματος Φυσικής του King's College του Λονδίνου και η Βασιλική Μήτσου του Ινστιτούτου Σωματιδιακής Φυσικής του ισπανικού Πανεπιστημίου της Βαλένθια.

    Τις τελευταίες δεκαετίες, διάφορα πειράματα προσπαθούν να βρουν ενδείξεις των μαγνητικών μονοπόλων στους επιταχυντές, συμπεριλαμβανομένου και του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN. Αυτά τα θεωρητικά σωματίδια προβλέφθηκαν αρχικά από τον νομπελίστα φυσικό Πολ Ντιράκ στη δεκαετία του 1930, αλλά ποτέ έως τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί.

    Όπως στον ηλεκτρισμό υπάρχουν δύο φορτία, ένα θετικό και ένα αρνητικό, στον μαγνητισμό υπάρχουν δύο πόλοι, ο βόρειος και ο νότιος. Ενώ όμως είναι εύκολο να απομονωθεί ένα θετικό ή ένα αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, κανείς ως τώρα δεν έχει συναντήσει ένα απομονωμένο μαγνητικό φορτίο, δηλαδή ένα μονόπολο.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο μαγνητισμός θα μπορούσε να είναι μια ιδιότητα των στοιχειωδών σωματιδίων. Συνεπώς, όπως τα ηλεκτρόνια μεταφέρουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και τα πρωτόνια μεταφέρουν θετικό φορτίο, έτσι και τα μονόπολα θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν μόνο έναν βόρειο ή μόνο έναν νότιο πόλο.

    Αν τα μονόπολα πράγματι υπάρχουν, οι φυσικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη μάζα. Καθώς ο επιταχυντής του CERN παράγει συγκρούσεις σωματιδίων σε πρωτόγνωρες ενέργειες, οι φυσικοί ελπίζουν να παρατηρήσουν εκεί τέτοια σωματίδια. Για παράδειγμα, οι συγκρούσεις πρωτονίων υψηλής ενέργειας θα μπορούσαν να παράγουν ζεύγη μόνο βόρειου και αντίστοιχα μόνο νότιου μονoπόλου.

    Το πείραμα MoEDAL (moedal.web.cern.ch) στον LHC έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ανιχνεύσει αυτά τα μονόπολα. Αποτελείται από έναν μεγάλο παθητικό ανιχνευτή, που έχει εγκατασταθεί κοντά στο πείραμα LHCb. Ένα παγιδευμένο μονόπολο θα εκδήλωνε την παρουσία του κατά τη σάρωση του ανιχνευτή από ένα μαγνητόμετρο που καταγράφει την ύπαρξη μαγνητικού πεδίου.

    Η πρώτη δημοσίευση της ερευνητικής κοινοπραξίας MoEDAL στο περιοδικό φυσικής υψηλών ενεργειών «Journal of High Energy Physics», βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του LHC. Αν και ακόμη δεν υπάρχει καμία ένδειξη για παγιδευμένα μονόπολα, τα αποτελέσματα επέτρεψαν στο πείραμα MoEDAL να θέσει νέα όρια στη μάζα τους, υποθέτοντας έναν πιθανό τρόπο παραγωγής αυτών των υποθετικών σωματιδίων.

    Το MoEDAL τώρα εργάζεται ενεργά για την ανάλυση των επόμενων δεδομένων που συλλέχθηκαν από το 2015 και μετά, όταν πλέον ο ανιχνευτής είχε τεθεί σε πλήρη λειτουργία, με ορατή, κατά τους επιστήμονες, την πιθανότητα επαναστατικών ανακαλύψεων στο πεδίο της Φυσικής.

    Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://link.springer.com/article/10.1007/JHEP08%282016%29067

    [15] «Βασιλιάς» των κρίκων ο Πετρούνιας

    Πιστός στο ραντεβού με την κορυφή, ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

    Ο 26χρονος Ολυμπιονίκης, είναι ταυτόχρονα πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης, κάτι που έχουν καταφέρει, μόνον, ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο Κώστας Κεντέρης, ο Πύρρος Δήμας και ο Ηλίας Ηλιάδης.

    Πρόκειται για το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας,στην διοργάνωση της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, μετά το χρυσό και το χάλκινο, που κατέκτησε η Άννα Κορακάκη στην σκοποβολή.

    Διαβάστε επίσης:

    Τηλεφωνική επικοινωνία του ΠτΔ με τον Λευτέρη Πετρούνια

    ΠτΔ: Πραγματικό υπόδειγμα αθλητή και ανθρώπου, ο Λευτέρης Πετρούνιας

    Συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στον Λ. Πετρούνια

    Συγχαρητήρια στον Λ. Πετρούνια από Κ.Μητσοτάκη, Π. Καμμένο και Β. Λεβέντη

    Συγχαρητήρια από την Φ. Γεννηματά στον Λευτέρη Πετρούνια

    Περισσότερα στο «Πρακτορείο SPORT»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 August 2016 - 14:32:53 UTC