Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την έκθεση «Άραχθος-Τζουμέρκα: Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας», εγκαινίασε η Όλγα Γεροβασίλη
  • [02] Διάσωση προσφύγων στη Λέσβο
  • [03] Εκδηλώσεις μνήμης στο Κομμένο Άρτας
  • [04] Πυρκαγιά στα Καλύβια Αττικής, υπό έλεγχο οι πυρκαγιές της Εύβοιας
  • [05] Μ. Μίλερ: Ένας κoκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός στο Βερολίνο θα έστελνε μήνυμα αλλαγής στη Γερμανία

  • [01] Την έκθεση «Άραχθος-Τζουμέρκα: Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας», εγκαινίασε η Όλγα Γεροβασίλη

    Την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Άραχθος-Τζουμέρκα: Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας», εγκαινίασε χθες στο Κέντρο Πληροφόρησης Αγνάντων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων στην Άγναντα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    «Αυτή η έκθεση όσο ταξιδεύει τόσο πιο πολύ θα ταξιδεύει η εικόνα των Τζουμέρκων με στόχο να αναδειχθεί όχι μόνον η φυσική ομορφιά του τόπου αλλά και οι δυνατότητες αυτής της περιοχής» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη προσερχόμενη στην έκθεση.

    Η έκθεση θα λειτουργεί έως και το Σάββατο 20 Αυγούστου και όσοι βρεθούν στην Άγναντα το διάστημα αυτό , θα ανταμειφθούν διπλά, τόσο λόγω του κάλλους του τοπίου και της φυσικής ομορφιάς της ίδιας της ορεινής περιοχής , αλλά και γιατί θα περιηγηθούν σε ολόκληρο το Εθνικό Πάρκο, μέσα από το φακό των φωτογράφων οι οποίοι αποτύπωσαν και ανέδειξαν στο διάβα τους, τα θαυμάσια και μεγαλόπρεπα δημιουργήματα της φύσης και του ανθρώπου.

    [02] Διάσωση προσφύγων στη Λέσβο

    Παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες μια βάρκα με 14 πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησε σήμερα Κυριακή, πολύ νωρίς το πρωί, να περάσει από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια στη Λέσβο. Ωστόσο, τρεις από αυτούς παρασύρθηκαν από τα κύματα με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί άμεσα το Λιμενικό Σώμα για να τους διασώσει.

    Τελικά περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα δύο από τους τρεις αγνοούμενους περισυλλέχτηκαν, ενώ όπως έγινε γνωστό, ο τρίτος είχε επιστρέψει στην τουρκική ακτή. Στη συνέχεια το σκάφος του Λιμενικού Σώματος μη μπορώντας να προσεγγίσει την πλαστική βάρκα λόγω του έντονου κυματισμού τη συνόδευσε από απόσταση, μερικές φορές λειτουργώντας και σαν ανάχωμα για τη βάρκα με τους 11 επιβαίνοντες. Περίπου στις 5 το πρωί όλοι καλά στην υγεία τους αποβιβάσθηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης απ? όπου και μεταφέρθηκαν στο χοτ σποτ για να καταγραφούν.

    Το τελευταίο 48ωρο, δηλαδή από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και σήμερα Κυριακή 14 Αυγούστου στις 7 το πρωί, χωρίς στον αριθμό να περιλαμβάνονται οι παραπάνω διασωθέντες, πέρασαν 185 μετανάστες και πρόσφυγες, εκ των οποίων 102 στη Λέσβο, 52 στη Χίο και 31 στη Σάμο.

    Σήμερα Κυριακή στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένα 3.937 άτομα. Στη Χίο 3.078 και στη Σάμο 1.078. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 8.093 πρόσφυγες ή μετανάστες.

    Ο σημερινός αριθμός των ευρισκόμενων στα νησιά του βορείου Αιγαίου εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων αποτελεί αριθμό ρεκόρ από τις 20 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Και αυτό παρά τις συνεχείς και καθημερινές σχεδόν μετακινήσεις στην Αθήνα όσων προσφύγων κρίνονται από την πρωτοβάθμια επιτροπή ασύλου ότι μπορεί να τους δοθεί άσυλο.

    [03] Εκδηλώσεις μνήμης στο Κομμένο Άρτας

    Καλάβρυτα- Δίστομο- Κομμένο. Να αναγνωρισθεί η σφαγή και να δοθούν αποζημιώσεις», έγραφε σε γερμανικά και ελληνικά το πανό, που Γερμανοί ακτιβιστές άπλωσαν, το 2003, μέσα στο Μουσείο Περγάμου που βρίσκεται στο τέως Ανατολικό Βερολίνο.

    Κι αν ίσως οι αναφορές στα Καλάβρυτα και το Δίστομο είναι πιο συχνές, η ναζιστική θηριωδία και στο Κομμένο, ένα μικρό χωριό στην άκρη του Αμβρακικού, στις εκβολές του ποταμού Αράχθου, ήταν η ίδια. Ένα χωριό, ισοπεδωμένο, 20 οικογένειες ξεκληρίστηκαν, 317 νεκροί κάθε φύλου και ηλικίας -ανάμεσά τους 97 νήπια και παιδιά ηλικίας έως 15 ετών και 119 γυναίκες- κι ένας αιματοβαμμένος γάμος, με τη νύφη, τον γαμπρό και όλους τους καλεσμένους (περίπου 30 άτομα) να τυλίγονται στις στάχτες μίσους, άλλοι 20 πνίγηκαν στον ποταμό Άραχθο, προσπαθώντας να ξεφύγουν.

    Τη μνήμη των 317 θυμάτων της σφαγής από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τιμούν κάθε χρόνο με εκδηλώσεις στο μαρτυρικό Κομμένο.

    Στις φετινές εκδηλώσεις, στις 16 Αυγούστου, που διοργανώνουν ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομμένου, ο δήμος Νικολάου Σκουφά και η τοπική κοινότητα Κομμένου, θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας τιμά με την παρουσία του έναν από τους μαρτυρικότερους τόπους της Ελλάδας και του κόσμου», όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα «Αη Κομμένο» (martiriko-kommeno.gr). Οι εκδηλώσεις έχουν σύνθημα «Δεν τους ξεχνάμε» και αίτημα να καταβληθούν στην Ελλάδα οι οφειλές του γερμανικού κράτους και να αποδοθεί δικαιοσύνη στους μαρτυρικούς τόπους.

    Στο Κομμένο, στις 15 Αυγούστου του 1943, ημέρα της Κοίμησης της Παναγίας Θεοτόκου, γιόρταζαν το πανηγύρι τους. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 12 Αυγούστου, ο διοικητής του 98ου Συντάγματος Γιόζεφ Ζάλμινγκερ ενημέρωνε ψευδώς με σήμα του τις προϊστάμενες Aρχές ότι το Κομμένο βρίσκεται στα χέρια συμμοριτών. Το Σάββατο 14 Αυγούστου ήρθε η διαταγή για μια αιφνιδιαστική επιχείρηση θανάτου στο χωριό, που ανατέθηκε στον υπολοχαγό Ρέζερ, που ήταν στέλεχος της νεολαίας του Χίτλερ, φανατικός Ναζί και αποκαλούμενος «Νέρων».

    Χαράματα της 16 Αυγούστου εκατό άντρες, κατά τον Άγγλο ιστορικό Μαρκ Μαάουερ, 400 κατά τον Κομμενιώτη γυμνασιάρχη Στέφανο Παππά, του 12 λόχου του 98 γερμανικού συντάγματος, το οποίο έδρευε στην περιοχή της Φιλιππιάδας, μια μικρή κωμόπολη 10 περίπου χιλιόμετρα Βόρεια της Άρτας, σταθμεύουν έξω από το Κομμένο. Αποστολή τους, με το πρόσχημα ότι Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Κομμένο, η εξόντωση των ανταρτών που δρούσαν στην περιοχή και η εξαφάνιση του χωριού που τους υποστήριζε και τους προμήθευε με τρόφιμα και άλλα απαραίτητα για την αντίστασή τους εναντίον των Γερμανών.

    Διαβάζουμε στον ιστότοπο «Αη Κομμένο»:

    «Με την ανατολή του ήλιου, αφού πρώτα πήραν το πρωινό τους και κύκλωσαν το χωριό, οι μονάδες εφόδου έλαβαν με δύο φωτοβολίδες το σύνθημα και άρχισαν να βάλλουν με όπλα, με πολυβόλα, χειροβομβίδες και όλμους. Δεν άφηναν τίποτε όρθιο. Έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και σκότωναν με μιαν απερίγραπτη αγριότητα άντρες, γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Ακόμη και μωρά. Ολόκληρες οικογένειες κάηκαν ζωντανές μέσα στα σπίτια τους, πριν ακόμη ξυπνήσουν και καταλάβουν τι γίνεται γύρω τους. Άλλοι έτρεχαν στους δρόμους να σωθούν και έπεφταν από τις σφαίρες που θέριζαν το χωριό. Ανθρώπινα σώματα κόπηκαν στα δυο ή διαλύθηκαν και δε βρέθηκαν ποτέ. Φαίνεται πως η διαταγή ήταν σαφής: να μη μείνει τίποτε ζωντανό σ' ένα χωριό που αποτελούσε φωλιά των ανταρτών.

    Έξι ώρες κράτησε η σφαγή. Δρόμοι, αυλές, καμένα σπίτια, κήποι, χαντάκια, η πλατεία, ολόκληρο το χωριό γέμισε πτώματα, που μερικά έμεναν άθαφτα για αρκετές μέρες, αφού δεν απέμεινε κανείς ζωντανός απ' τους συγγενείς για να τους θάψει. Πρόχειρα και στον τόπο ακριβώς της σφαγής άνοιξαν λάκκους κι έριξαν τους νεκρούς μέσα, για να μην τους φάνε τα σκυλιά και τα όρνια και να μην πέσουν αρρώστιες αγιάτρευτες στο χωριό. Όσοι σώθηκαν έπρεπε ν' αντέξουν και ν' αφήσουν γι' αργότερα τα δάκρυα και τον πόνο.

    Στο σπίτι του Θόδωρου Μάλλιου γινόταν ο γάμος τη κόρης του Αλεξάνδρας με το Θεοχάρη Καρίνο από τον Παχυκάλαμο, χωριό κοντά στο Κομμένο. Χάθηκαν όλοι. Τους έκαψαν και τους σκότωσαν. Τριάντα με τριάντα πέντε άτομα. Από τα 12 μέλη της οικογένειας του οικοδεσπότη Θόδωρου Μάλλιου σώθηκαν εκείνο το πρωινό μόνο δύο, ο Αλέξανδρος και η Μαρία, που είχαν φύγει μόλις πριν λίγα λεπτά για να φροντίσουν στο χωράφι τα ζώα. Οι ναζί δεν σεβάστηκαν και δεν λογάριασαν τίποτε και κανέναν. Σκότωσαν και τη νύφη την Αλεξάνδρα και το γαμπρό τον Θεοχάρη.

    Όσοι πρόλαβαν και πετάχτηκαν έξω απ' τα σπίτια τους, έτρεχαν να σωθούν στα χωράφια ή να κρυφτούν χωμένοι στα βαθιά χαντάκια. Μόνη σωτηρία απέμεινε για πολλούς το ποτάμι. Πλήθος κόσμου έτρεχε κατά εκεί. Άλλοι ρίχνονταν στα νερά του για να περάσουν απέναντι και να σωθούν. Άλλοι κρέμονταν απ' τις βάρκες και τρέμοντας πάλευαν να γλιτώσουν απ' τον εφιάλτη. Κι εκεί πνίγηκαν σχεδόν όλοι όσοι μπήκαν στη βάρκα του Σπύρου Βλαχοπάνου, σχεδόν είκοσι άτομα. Κι ο θρήνος κι οι κραυγές του πνιγμού έσμιγαν με τη βουή της φωτιάς και των όπλων που αφάνιζαν το Κομμένο».

    [04] Πυρκαγιά στα Καλύβια Αττικής, υπό έλεγχο οι πυρκαγιές της Εύβοιας

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα στα Καλύβια Αττικής.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση με πουρνάρια στον λόφο Όλυμπος πάνω από το ΚΤΕΟ Καλυβίων.

    Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και για τολόγο αυτό έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο.

    Συγκεκριμένα για την κατάσβεσή της ενεργούν 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

    Σημειώνεται ότι υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στη Εύβοια , στο Πόρτο Λάφια και στον Αργυρό Αλμυροποτάμου, του δήμου Αλιβερίου ενώ σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Κέα.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Εύβοια, Κέα και Μεσολόγγι

    [05] Μ. Μίλερ: Ένας κoκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός στο Βερολίνο θα έστελνε μήνυμα αλλαγής στη Γερμανία

    Ο δήμαρχος του Βερολίνου δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild ότι στις τοπικές βουλευτικές εκλογές του Βερολίνου της 18ης Σεπτεμβρίου, ένας συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών, αριστερών και πρασίνων θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα αλλαγής σε όλη τη Γερμανία εν όψει των εθνικών εκλογών του 2017. Ο Μίχαελ Μίλερ θεωρεί πως είναι δύσκολο πλέον να κάνει πολιτική μεγαλούπολης με τους χριστιανοδημοκράτες και γι αυτό τάσσεται ανοικτά υπέρ ενός κoκκινο-κοκκινο-πράσινου, όπως λέγεται στη Γερμανία, συνασπισμού.

    Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπενθύμισε ότι κατά την προηγούμενη θητεία του (2002-2011) «υπήρξε ένα τέτοιο μήνυμα, όχι σε ομοσπονδιακό, αλλά σε επίπεδο κρατιδίων, διότι είχαμε καταστήσει σαφές ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και οι πράσινοι συνεργάζονται αξιόπιστα». Ένας κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός (Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων) στο Βερολίνο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μήνυμα, έστω και αν τέτοιοι πολιτικοί συνδυασμοί δεν είναι ούτε εύκολοι ούτε πάντα επιθυμητοί».

    Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συνασπισμοί δύο μόνον κομμάτων δεν θα έχουν πλειοψηφία στην γερμανική πρωτεύουσα. Όχι μόνο επειδή το ακροδεξιό, λαϊκιστικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έχει μεγάλες πιθανότητες να λάβει διψήφιο ποσοστό, αλλά και διότι ο Μίλερ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό μια νέα εκδοχή του συνασπισμού με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) στο Βερολίνο. «Για μένα είναι σημαντικό να μπορώ να κάνω με τον κυβερνητικό εταίρο μια ανοικτή πολιτική μεγαλούπολης και αυτό γίνεται ολοένα και δυσκολότερο με το CDU. Διαφορές υπάρχουν στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης ζευγαριών του ιδίου φύλου και της ενσωμάτωσης των προσφύγων», όπως είπε στη Bild.

    Και οι πράσινοι όμως χαρακτηρίζουν τον νυν τοπικό μεγάλο συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών (CDU) -σοσιαλδημοκρατών (SPD) ως την χειρότερη επιλογή για το Βερολίνο, διατηρώντας έτσι εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού.

    Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των πρασίνων του Βερολίνου Ραμόνα Ποπ είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι το κόμμα της επιθυμεί να συγκυβερνήσει στις 18 Σεπτεμβρίου. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας τόσο, ώστε να καταστεί αδύνατος ο σχηματισμός (της τοπικής) κυβέρνησης (του Βερολίνου) χωρίς εμάς». Για το θέμα του μεγάλου αριστερο-πράσινου συνασπισμού προτίμησε να μείνει ασαφής. «Δεν αποκλείω ένα συνασπισμό (με τους σοσιαλδημοκράτες) σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις» είπε στο DPA. Πρόσθεσε όμως και ότι «για την πόλη μας η χειρότερη επιλογή θα ήταν να συνεχίσει να κυβερνά ο μεγάλος συνασπισμός (CDU-SPD)», αφήνοντας έτσι εμμέσως ανοικτό το θέμα του κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού.

    Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) τάσσεται ανοικτά, όπως και οι σοσιαλδημοκράτες, υπέρ της συμμετοχής της στην τοπική κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι έτσι θα σταλεί και ένα μήνυμα αλλαγής σε εθνικό επίπεδο.

    Ο Κλάους Λέντερερ, επικεφαλής του κόμματος στο Βερολίνο, τάχθηκε ευθέως υπέρ του κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού μετά τις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βραδενβούργου-Βερολίνου (RBB). Η πρωτεύουσα μετρά «πέντε χρόνια στασιμότητας», όπως είπε και γι αυτό ελπίζει ότι θα σχηματισθεί μια κυβέρνηση η οποία να συναποτελείται από την Αριστερά, τους σοσιαλδημοκράτες και του πράσινους. «Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι εάν λειτουργήσει σωστά ένας κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός στο Βερολίνο και αποδείξει ότι μπορεί να κάνει μια άλλη, καλύτερη πολιτική, τότε φυσικά θα εκπέμψει το μήνυμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο», είπε στο RBB. Αναφερόμενος στο σοσιαλδημοκρατικό και το κόμμα των πρασίνων ο Λέντερερ είπε ότι «θα κρατήσουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Το SPD θα έπραττε όμως ορθά αν απελευθερωνόταν επιτέλους από τη βαβυλωνιακή αιχμαλωσία των χριστιανοδημοκρατών για να αποκτήσει άλλες επιλογές»...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 August 2016 - 16:32:36 UTC