Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αποφάσεις για το χρέος», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Νικολόπουλος
  • [02] Ανάγκη η συμμαχία των χωρών του νότου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
  • [03] Εκδηλώσεις μνήμης στο Κομμένο Άρτας, για τα 317 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας
  • [04] Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων
  • [05] Η Μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στον εγκέφαλο και στο μυαλό
  • [06] Οι οδηγοί I.X. είναι τέσσερα κιλά βαρύτεροι από τους ποδηλάτες
  • [07] Απαγορευτικό απόπλου, λόγω θυελλωδών ανέμων
  • [08] Ανάγκη η συμμαχία των χωρών του νότου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

  • [01] «Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αποφάσεις για το χρέος», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Νικολόπουλος

    «Με συνταγές ύφεσης δεν μπορεί να προκύψει καλό αποτέλεσμα»,διαμηνύει ο Νίκος Νικολόπουλος,στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και τονίζει παράλληλα πως«λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συγκεκριμένες και γενναίες αποφάσεις των Ευρωπαίων για το χρέος».

    Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών,ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος λέει πως εάν υπάρξει λογική και σύνεση και από την κυβέρνηση και από τους δανειστές, δεν θα υπάρξουν πρόωρες κάλπες,ενώ για τη συνταγματική αναθεώρηση ζητά χαρακτηριστικά«να ανοίξει όλη η βεντάλια και να συζητήσουμε τα πάντα».

    Ο κ. Νικολόπουλος εξηγεί γιατί υπερψήφισε τον εκλογικό νόμο και για την κάθοδο του κόμματός του στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν, μιλά για το πρόβλημα της τρομοκρατίας και τη συνάντησή του στη Συρία με τον Άσαντ, ασκεί σκληρή κριτική στη σημερινή ΝΔ, αναφέρεται στη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, σχολιάζει την απόφαση δέσμευσης της περιουσίας του προέδρου του ομίλου Σκάι Γιάννη Αλαφούζου και τέλος στέλνει το μήνυμά του στους πολίτες της Αχαΐας που είναι η εκλογική του περιφέρεια.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξη του βουλευτή Αχαΐας και προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκου Νικολόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    Κύριε Νικολόπουλε,να ξεκινήσω από τα θέματα της οικονομίας. Το φθινόπωρο έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση,ενώ το Σεπτέμβριο θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ. Μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλό στην οικονομία τους επόμενους μήνες;

    Ειλικρινά το εύχομαι, αλλά εξίσου ειλικρινά δεν το βλέπω...Η άποψή μου είναι σταθερή: Με συνταγές ύφεσης δεν μπορεί να προκύψει καλό αποτέλεσμα. Όσο αδυνατίζεις την αγελάδα, τόσο πιο δύσκολο είναι να πάρεις γάλα.

    Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα για το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα οι δανειστές να πάρουν μία απόφαση σε αυτή την κατεύθυνση που θα διευκολύνει την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση; Και ποια μπορεί να είναι αυτή η απόφαση;

    Είναι απολύτως βέβαιο, τουλάχιστον κατ' εμέ, ότι λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συγκεκριμένες και γενναίες αποφάσεις των Ευρωπαίων για το χρέος. Οφείλουν να αποδεχτούν ότι η συνταγή του μνημονίου που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα παρέτεινε και διεύρυνε το πρόβλημα, κατά συνέπεια απαιτείται ριζική στροφή στην αντιμετώπισή του. Διευθέτηση του χρέους με ευνοϊκό τρόπο για τη χώρα και χαλάρωση των υφεσιακών μέτρων για να βρει χώρο η πραγματική οικονομία να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί.

    Βλέπετε ίσως σύντομα πολιτικές εξελίξεις μεταξύ των οποίων και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Η δική σας άποψη ποια είναι σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

    Πρόωρες εκλογές μπορούν -και πρέπει να γίνουν- μόνο εφόσον προκύψει κάποιο μεγάλο αδιέξοδο. Πιστεύω ότι εάν υπάρξει λογική και σύνεση από όλες τις πλευρές, και εννοώ την κυβέρνηση και τους δανειστές, δεν θαυπάρξουν πρόωρες κάλπες. Στο κάτω- κάτω, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, έχουν ανάγκη από σταθερότητα και ηρεμία στους πολύ δύσκολους καιρούς που όλοι ζούμε.

    Μιας και αναφέρεστε στην ταραχώδη εποχή μας, πρόσφατα επισκεφθήκατε τη Συρία και συναντηθήκατε με τον Άσαντ. Ποια είναι η άποψή σας για το μείζον ζήτημα της τρομοκρατίας που σκιάζει πλέον όλη την Ευρώπη και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

    Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, μάλλον έχουν καταλάβει πλέον και με πολύ οδυνηρό τρόπο ότι η λογική του«διαίρει και βασίλευε»και η επιδίωξη γεωστρατηγικών και οικονομικών στόχων μέσω της αποσταθεροποίησης χωρών και περιοχών, είναι παντελώς άστοχη. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι θρησκευτικός και η ισχυροποίηση των τζιχαντιστών δεν προήλθε μέσα από μια διαμάχη θρησκειών ή πολιτισμών, αλλά από την επιδίωξη των δυτικών δυνάμεων να οικειοποιηθούν και να εκμεταλλευτούν την αποκαλούμενη«αραβική άνοιξη»,χωρίς να κατανοούν όμως ότι άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας.Οφείλουν λοιπόν, να αλλάξουν άμεσα πολιτική και στρατηγική. Ασφαλώς να ενισχύσουν την εσωτερική ασφάλεια των χωρών τους, κυρίως όμως να ενισχύσουν τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να αντιμετωπίσουν τους ακραίους ισλαμιστές και να αποκαταστήσουν την τάξη, στηριζόμενες σε μετριοπαθείς και δημοκρατικές δυνάμεις, που σαφώς και υπάρχουν στον μουσουλμανικό κόσμο.

    Επιστρέφοντας στα εσωτερικά, ο πρωθυπουργός μίλησε για την συνταγματική αναθεώρηση και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Με ποιες συμφωνείτε και πείτε μας ενδεικτικά κάποια δική σας πρόταση.

    Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία κορυφαία, όσο και δύσκολη διαδικασία, καθώς πρέπει να υπάρξει συγκροτημένη και λεπτομερής ανάλυση των αποτελεσμάτων οποιασδήποτε προτεινόμενης αλλαγής. Από τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν κάποιες με τις οποίες συμφωνώ και άλλες με τις οποίες διαφωνώ. Μήπως ήρθε η ώρα,όμως,να δούμε μία μεγάλη και ριζική τομή σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στην ίδια την μορφή του πολιτεύματος; Για παράδειγμα, γιατί δεν συζητούμε την προεδρική δημοκρατία ή την θέσπιση συνταγματικού δικαστηρίου ή τον επανακαθορισμό του αριθμού των βουλευτών, την αλλαγή των εκλογικών περιφερειών και πολλά άλλα; Προσωπικά, θα ήθελα να ανοίξει όλη η βεντάλια και να συζητήσουμε τα πάντα. Από το Α έως το Ω.

    Ψηφίσατε υπέρ του νέου εκλογικού νόμου. Για ποιο λόγο;

    Κινούμενος στην κατεύθυνση που προανέφερα και πιστεύοντας ότι είναι ώρα για τομές, δεν μπορούσα να καταψηφίσω μία πρόταση που κινείται σε θετική κατεύθυνση, παρέχει αναλογικότερη εκπροσώπηση στα κόμματα και ενισχύει την ψήφο των νέων. Προσωπικά, θα ήθελα πολύ πιο τολμηρά και ολοκληρωμένα βήματα, κάποια από τα οποία περιέγραψα πιο πάνω.

    Είσαστε για πολλά χρόνια βουλευτής και στέλεχος της ΝΔ στο παρελθόν. Σήμερα πώς βλέπετε τη στάση που κρατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες;

    Εδώ και αρκετό καιρό η ΝΔ έχει φύγει πολύ μακριά από τις παρακαταθήκες και τον χαρακτήρα που της προσέδωσε ο ιδρυτής της, εθνάρχης,Κωνσταντίνος Καραμανλής ως ένα φιλελεύθερο και ριζοσπαστικό λαϊκό κόμμα που μάχεται τα κατεστημένα συμφέροντα προς όφελος των πολιτών και της δημοκρατίας. Συμβιβάστηκε με τις ολιγαρχίες, συμβιβάστηκε με τη μνημονιακή λαίλαπα και τα κελεύσματα των δανειστών, μετατράπηκε σε«ουρά»της Ελλάδας που χρεοκόπησε και σβήνει, αντί να γίνει«ατμομηχανή»ανανέωσης και έμπνευσης μιας νέας Ελλάδας. Και ο νέος πρόεδρος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει πως ακολουθεί τη θλιβερή πεπατημένη. Πιστεύει ότι η λύση είναι«πιο πολύ μνημόνιο»,ενώ είναι λαλίστατος για πολλά, εντούτοις δεν βρίσκει ούτε μία λέξη να πει για να καταδικάσει τους? πλουσιότατους που λησμονούν να δηλώσουν πολλά εκατομμύρια ή χρωστάνε πολλά θαλασσοδάνεια και τελικά, δεν προσφέρει καμία συγκεκριμένη πρόταση για την έξοδο της χώρας από την ηθική, οικονομική και κοινωνική κρίση.

    Έχετε κάνει«σημαία»της πολιτικής σας τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και έχετε δημιουργήσει πολλά μέτωπα με γνωστούς επιχειρηματίες. Εκτιμάτε πως αυτό μπορεί να οδηγήσει κάπου;

    «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ»λέει ο ποιητής. Όμως ποτέ μου δεν φοβήθηκα την πολύ και σκληρή δουλειά, ποτέ μου δεν πέταξα και δεν ξεπούλησα τα«όπλα»που μου δίνουν οι πολίτες πολλά χρόνια τώρα, ψηφίζοντάς με. Η μάχη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, όντως κρατάει πολλά χρόνια. Είναι όμως κυρίαρχης σημασίας, όχι για τον Νικολόπουλο, αλλά για τη χώρα. Αν θέλουμε να βρούμε τα βαθιά αίτια της σήψης και της χρεοκοπίας, στην διαφθορά και τη διαπλοκή θα πρέπει να τα αναζητήσουμε. Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων έχουν ήδη φανερωθεί πολλά. Και θα φανερωθούν και άλλα πολλά. Πείτε με ξεροκέφαλο, ρομαντικό ή και εμμονικό. Όμως, όλος αυτός ο αγώνας, ναι οδηγεί κάπου. Σιγά- σιγά, γίνονται οι αποκαλύψεις. Δεσμεύονται λογαριασμοί και περιουσίες. Γίνεται μια προσπάθεια να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Και όσοι νομίζουν πως μπορούν να κατέχουν ΜΜΕ για να κερδοσκοπούν εις βάρος της χώρας ή για να τα χρησιμοποιούν ως 45άρια εις βάρος των πολιτικών που δεν τους κάνουν τεμενάδες, αργά ή γρήγορα θα κάτσουν στον πάγκο. Το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: Χωρίς υγιή πολιτική, υγιή επιχειρηματικότητα και υγιή μίντια, δεν θα έχουμε καλό μέλλον.

    Στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, η συμμετοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος θα είναι αυτόνομη ή όχι;

    Η απάντηση κατ' αρχήν είναι ναι. Ωστόσο, σας θυμίζω πως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα δεν δημιουργήθηκε έχοντας την πεποίθηση ότι έχει γνώση και λύσεις για τα πάντα.Αντίθετα, γεννήθηκε προσκαλώντας όλες τις δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις να ενωθούν για να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, παραμερίζοντας ακόμα και επιμέρους διαφορές τους. Γι' αυτό και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν, μπορούμε να συζητήσουμε για συνεργασίες, όπως ήδη έχει γίνει με τους ΑΝΕΛ.

    Τέλος,θα ήθελα το μήνυμά σας στους πολίτες της Αχαΐας που είναι η εκλογική σας περιφέρεια.

    Δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα που να θέλω να στείλω στους πολίτες της Αχαΐας, αφού εξάλλου βλεπόμαστε πολύ συχνά, μου τα λένε και τους τα λέω από κοντά. Μόνο την άπειρη ευγνωμοσύνη μου θέλω να τους εκφράσω για την πολύχρονη εμπιστοσύνη τους, που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι η μεγάλη μου ευθύνη, αλλά και η σκληρή μου«πανοπλία»,ώστε να συνεχίζω άκαμπτος τους αγώνες, παρά τα όποια λάθη μοιραία έχω κάνει, ως άνθρωπος που εργάζεται πολύ.

    Και κάτι τελευταίο: θα θέλαμε ένα σχόλιο σας για την απόφαση δέσμευσης της περιουσίας του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζου

    Θεωρώ πως η απόφαση είναι μια λογική συνέχεια όσων γνωρίζουμε,και στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα πιστεύουμε ότι σύντομα θα έρθει η ώρα ώστε όλοι οι...ξεχασιάρηδες να αποκαλύψουν τι έχουν ξεχάσει να δηλώσουν ως πλούτο, αλλά και από ποιες πηγές παρήγαγαν αυτό τον πλούτο.

    Η Δικαιοσύνη δεν είναι... «τυφλή»...αποδεικνύει πως έχει και μάτια και αυτιά. Το«πάρτι»λαμβάνει τέλος και οι... «ψιψίνες»θα μπουν στο κλουβί τους.

    Ελπίζω μόνο, όσοι στη Βουλή και στην Εξεταστική Επιτροπή παριστάνουν τους συνηγόρους και τους υπερασπιστές των... «πλουσίων στις πλάτες των φτωχών», επιτέλους να καταλάβουν και να τοποθετηθούν ευθέως υπέρ των συμφερόντων των πολιτών.

    Τησυνέντευξη πήρε ο Νίκος Αρμένης

    [02] Ανάγκη η συμμαχία των χωρών του νότου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

    Για την πρόοδο που έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα η Κύπρος στον τομέα της οικονομίας μιλά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Kώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, ενώ εκτιμά ότι είναι "στη σωστή κατεύθυνση" η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση των χωρών του Νότου τον Σεπτέμβριο. Πιστεύει ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού ως το τέλος του χρόνου, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι μια λύση βιώσιμη. Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ Γουλιάμος αφού σημειώνει ότι έχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, αναφέρει ότι μετά την αποφοίτησή τους και σε ένα διάστημα έξι μηνών, το 77% των φοιτητών του βρίσκει δουλειά, προσθέτοντας παράλληλα ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών φοιτητών.

    «Η Κύπρος το τελευταίο διάστημα», θα πει ο κ. Γουλιάμος, «βρίσκεται σε μία πολύ καλήοικονομική πορεία. Έχει μειωθεί ο δείκτης της ανεργίας και αυτό δημιουργεί αυτοπεποίθηση στους πολίτες της Κύπρου, γιατί η Κύπρος είναι μια χώρα του Νότου. Θα πρέπει, όμως, κανείς να σημειώσει ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα και σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις μικροεπιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση,πάντως, η Κύπρος είναι σε πολύ καλή οικονομική θέση και τούτο έχει επιτευχθεί χάρη στη συναίνεση - τη σύμπραξη αν θέλετε - όλων των δυνάμεων του τόπου, του κόσμου της εργασίας και του κόσμου των επιχειρήσεων».

    Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία που πρόσφατα ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για συνάντηση των χωρών του Νότου τον επόμενο μήνα, ο κ. Γουλιάμος εκτιμά ότι κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ευρωπαϊκός Νότος αποτελεί οιονεί μια δύναμη. Αλλά αυτή η δύναμη έχει μειωθεί, αποδεκατιστεί, με βάση αυτό τον φονταμενταλισμό, σ? ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που αποδεκάτισε κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, δημιούργησε στρατιές ανέργων, καταστρατήγησε βασικέςαρχές του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους, σε όλη την Ευρώπη. Με βάση τον φονταμενταλισμό που επικρατεί στις Βρυξέλλες -και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, όχι ένα από τα προβλήματα- δικαίως και σωστά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό Νότο. Βεβαίως, και στο παρελθόν υπήρξαν πρωτοβουλίες από πλευράς Γαλλίας για να δημιουργηθεί ένα είδος Μεσογειακής Συμμαχίας, αλλά δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς. Η Μεσόγειος έχει μια δυναμική, αλλά, δυστυχώς, η εμμονή των Βρυξελλών σε νεοφιλελεύθερες αναπτύξεις έχει καθηλώσει τα πάνταστον ευρωπαϊκό Νότο. Τώρα, πάντως, πολιτικά είναι καλύτερες οι συνθήκες στον Νότο και γι' αυτό είναικαλύτερη η συγκυρία για την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα».

    Ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου. «Η διεθνής συγκυρία», αναφέρει ο κ. Γουλιάμος, «και κυρίως η αναδιάταξη που συντελείται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου είναι τέτοια που δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει,όταν συζητά ή διαπραγματεύεται την επίλυση του Κυπριακού. Το Κυπριακό είναι ένα ακανθώδες διεθνές ζήτημα και πρόβλημα και συναρτάται από τιςγεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές συνιστώσες ή παραμέτρους. Κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κανείς επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου. Βέβαια, όταν μιλάμε για λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψημας ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι μια βιώσιμη και δημοκρατικήλύση. Όχι μια οποιαδήποτε λύση που θα υπονομεύει ή θα δυναμιτίζει την ασφάλεια, τόσο των πολιτών της Κύπρου, όσο και γενικότερα της περιφέρειας».

    Πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών

    Ο κ. Κώστας Γουλιάμος μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ αναφέρθηκε εκτενώς στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ανήκει στο μεγαλύτερο οργανισμό πανεπιστήμιων του κόσμου, που είναι η Laureate, και στις διεθνείς διακρίσεις του. Μάλιστα, από τους περίπου 6.000 φοιτητές του, ένας πολύ μεγάλος αριθμός προέρχεται από την Ελλάδα. «Το πανεπιστήμιό μας», σημειώνει, «αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών φοιτητών, όταν αποφασίζουν να έρθουν στην Κύπρο. Είναι ένας πολύ μεγάλος ο αριθμός των φοιτητώναπό την Ελλάδα. Φοιτούν, κυρίως, στους κλάδους της Ιατρικής, της Νομικής, των λεγόμενων επιστημών Υγείας (φαρμακευτική, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία), των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στον Πολυτεχνικό κλάδο, και ειδικότερα σπουδάζουν πολιτικοί μηχανικοί και μηχανικοί περιβάλλοντος, στην πληροφορική, ακόμα και στις οικονομικές επιστήμες, κυρίως Διοίκηση Επιχειρήσεων».

    Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα πτυχία του οποίου αναγνωρίζονται από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις, ενώ το 77% των φοιτητών του σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αποφοίτησή τους βρίσκει εργασία.

    «Εσχάτως», θα πει ο κ. Γουλιάμος, «έλαβε πέντε αστέρια στην αξιολόγησή του από τον πιο έγκριτο διεθνή οργανισμό, τον QS Top Universities. Για παράδειγμα, πήραμε 5 αστέρια στη διδασκαλία, όπως ακριβώς έχει πάρει και το πανεπιστήμιο του Cambridge. Καταλαβαίνετε ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί πλέον να συγκρίνεται με τα κορυφαία και μεγάλα πανεπιστήμια. Είναι ένα πανεπιστήμιο, στο οποίο λειτουργεί το Microsoft Innovation Center, δηλαδή το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft. Εξέλιξη, η οποία διευρύνει τις δυνατότητες και της τοπικής κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των φοιτητών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας του έχουν συγκροτηθεί πάνω από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις και θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαστε ένα πανεπιστήμιο όπου αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και σε ένα διάστημα έξι μηνών, βρίσκει δουλειά το 77% των φοιτητών μας. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο στον ελληνισμό και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που στο διδακτικό προσωπικό, στο ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής, έχει δυο κατόχους του βραβείου Νόμπελ. Αυτό και μόνο δεικνύει και αποδεικνύει την ποιότητα, την αριστεία και την καινοτομία που κυριαρχούν στο Πανεπιστήμιο σε όλα τα επίπεδα».

    «Η Κύπρος», καταλήγει ο κ. Γουλιάμος, «είναι μια προηγμένη χώρα σε πολλά ζητήματα. Έχει κάνει μεγάλες και σημαντικές προόδους ιδιαίτερα από την περίοδο ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολλές χώρες της Ευρώπης στον τομέα της ανώτατης παιδείας».

    [03] Εκδηλώσεις μνήμης στο Κομμένο Άρτας, για τα 317 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

    Καλάβρυτα- Δίστομο- Κομμένο. Να αναγνωρισθεί η σφαγή και να δοθούν αποζημιώσεις», έγραφε σε γερμανικά και ελληνικά το πανό, που Γερμανοί ακτιβιστές άπλωσαν, το 2003, μέσα στο Μουσείο Περγάμου που βρίσκεται στο τέως Ανατολικό Βερολίνο.

    Κι αν ίσως οι αναφορές στα Καλάβρυτα και το Δίστομο είναι πιο συχνές, η ναζιστική θηριωδία και στο Κομμένο, ένα μικρό χωριό στην άκρη του Αμβρακικού, στις εκβολές του ποταμού Αράχθου, ήταν η ίδια. Ένα χωριό, ισοπεδωμένο, 20 οικογένειες ξεκληρίστηκαν, 317 νεκροί κάθε φύλου και ηλικίας -ανάμεσά τους 97 νήπια και παιδιά ηλικίας έως 15 ετών και 119 γυναίκες- κι ένας αιματοβαμμένος γάμος, με τη νύφη, τον γαμπρό και όλους τους καλεσμένους (περίπου 30 άτομα) να τυλίγονται στις στάχτες μίσους, άλλοι 20 πνίγηκαν στον ποταμό Άραχθο, προσπαθώντας να ξεφύγουν.

    Τη μνήμη των 317 θυμάτων της σφαγής από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τιμούν κάθε χρόνο με εκδηλώσεις στο μαρτυρικό Κομμένο.

    Στις φετινές εκδηλώσεις, στις 16 Αυγούστου, που διοργανώνουν ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομμένου, ο δήμος Νικολάου Σκουφά και η τοπική κοινότητα Κομμένου, θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας τιμά με την παρουσία του έναν από τους μαρτυρικότερους τόπους της Ελλάδας και του κόσμου», όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα «Αη Κομμένο» (martiriko-kommeno.gr). Οι εκδηλώσεις έχουν σύνθημα «Δεν τους ξεχνάμε» και αίτημα να καταβληθούν στην Ελλάδα οι οφειλές του γερμανικού κράτους και να αποδοθεί δικαιοσύνη στους μαρτυρικούς τόπους.

    Στο Κομμένο, στις 15 Αυγούστου του 1943, ημέρα της Κοίμησης της Παναγίας Θεοτόκου, γιόρταζαν το πανηγύρι τους. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 12 Αυγούστου, ο διοικητής του 98ου Συντάγματος Γιόζεφ Ζάλμινγκερ ενημέρωνε ψευδώς με σήμα του τις προϊστάμενες Aρχές ότι το Κομμένο βρίσκεται στα χέρια συμμοριτών. Το Σάββατο 14 Αυγούστου ήρθε η διαταγή για μια αιφνιδιαστική επιχείρηση θανάτου στο χωριό, που ανατέθηκε στον υπολοχαγό Ρέζερ, που ήταν στέλεχος της νεολαίας του Χίτλερ, φανατικός Ναζί και αποκαλούμενος «Νέρων».

    Χαράματα της 16 Αυγούστου εκατό άντρες, κατά τον Άγγλο ιστορικό Μαρκ Μαάουερ, 400 κατά τον Κομμενιώτη γυμνασιάρχη Στέφανο Παππά, του 12 λόχου του 98 γερμανικού συντάγματος, το οποίο έδρευε στην περιοχή της Φιλιππιάδας, μια μικρή κωμόπολη 10 περίπου χιλιόμετρα Βόρεια της Άρτας, σταθμεύουν έξω από το Κομμένο. Αποστολή τους, με το πρόσχημα ότι Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Κομμένο, η εξόντωση των ανταρτών που δρούσαν στην περιοχή και η εξαφάνιση του χωριού που τους υποστήριζε και τους προμήθευε με τρόφιμα και άλλα απαραίτητα για την αντίστασή τους εναντίον των Γερμανών.

    Διαβάζουμε στον ιστότοπο «Αη Κομμένο»:

    «Με την ανατολή του ήλιου, αφού πρώτα πήραν το πρωινό τους και κύκλωσαν το χωριό, οι μονάδες εφόδου έλαβαν με δύο φωτοβολίδες το σύνθημα και άρχισαν να βάλλουν με όπλα, με πολυβόλα, χειροβομβίδες και όλμους. Δεν άφηναν τίποτε όρθιο. Έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και σκότωναν με μιαν απερίγραπτη αγριότητα άντρες, γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Ακόμη και μωρά. Ολόκληρες οικογένειες κάηκαν ζωντανές μέσα στα σπίτια τους, πριν ακόμη ξυπνήσουν και καταλάβουν τι γίνεται γύρω τους. Άλλοι έτρεχαν στους δρόμους να σωθούν και έπεφταν από τις σφαίρες που θέριζαν το χωριό. Ανθρώπινα σώματα κόπηκαν στα δυο ή διαλύθηκαν και δε βρέθηκαν ποτέ. Φαίνεται πως η διαταγή ήταν σαφής: να μη μείνει τίποτε ζωντανό σ' ένα χωριό που αποτελούσε φωλιά των ανταρτών.

    Έξι ώρες κράτησε η σφαγή. Δρόμοι, αυλές, καμένα σπίτια, κήποι, χαντάκια, η πλατεία, ολόκληρο το χωριό γέμισε πτώματα, που μερικά έμεναν άθαφτα για αρκετές μέρες, αφού δεν απέμεινε κανείς ζωντανός απ' τους συγγενείς για να τους θάψει. Πρόχειρα και στον τόπο ακριβώς της σφαγής άνοιξαν λάκκους κι έριξαν τους νεκρούς μέσα, για να μην τους φάνε τα σκυλιά και τα όρνια και να μην πέσουν αρρώστιες αγιάτρευτες στο χωριό. Όσοι σώθηκαν έπρεπε ν' αντέξουν και ν' αφήσουν γι' αργότερα τα δάκρυα και τον πόνο.

    Στο σπίτι του Θόδωρου Μάλλιου γινόταν ο γάμος τη κόρης του Αλεξάνδρας με το Θεοχάρη Καρίνο από τον Παχυκάλαμο, χωριό κοντά στο Κομμένο. Χάθηκαν όλοι. Τους έκαψαν και τους σκότωσαν. Τριάντα με τριάντα πέντε άτομα. Από τα 12 μέλη της οικογένειας του οικοδεσπότη Θόδωρου Μάλλιου σώθηκαν εκείνο το πρωινό μόνο δύο, ο Αλέξανδρος και η Μαρία, που είχαν φύγει μόλις πριν λίγα λεπτά για να φροντίσουν στο χωράφι τα ζώα. Οι ναζί δεν σεβάστηκαν και δεν λογάριασαν τίποτε και κανέναν. Σκότωσαν και τη νύφη την Αλεξάνδρα και το γαμπρό τον Θεοχάρη.

    Όσοι πρόλαβαν και πετάχτηκαν έξω απ' τα σπίτια τους, έτρεχαν να σωθούν στα χωράφια ή να κρυφτούν χωμένοι στα βαθιά χαντάκια. Μόνη σωτηρία απέμεινε για πολλούς το ποτάμι. Πλήθος κόσμου έτρεχε κατά εκεί. Άλλοι ρίχνονταν στα νερά του για να περάσουν απέναντι και να σωθούν. Άλλοι κρέμονταν απ' τις βάρκες και τρέμοντας πάλευαν να γλιτώσουν απ' τον εφιάλτη. Κι εκεί πνίγηκαν σχεδόν όλοι όσοι μπήκαν στη βάρκα του Σπύρου Βλαχοπάνου, σχεδόν είκοσι άτομα. Κι ο θρήνος κι οι κραυγές του πνιγμού έσμιγαν με τη βουή της φωτιάς και των όπλων που αφάνιζαν το Κομμένο».

    [04] Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων

    Μικροπροβλήματα προκλήθηκαν το πρωί σε ορισμένα δρομολόγια ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ.

    Ωστόσο από τις 10:30 το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας εκτελούνται κανονικά μετά από άρση του απαγορευτικού απόπλου.

    Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η γραμμή από το λιμάνι του Λαυρίου για Κέα και Κύθνο.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή το «Highspeed 6» και το «Champion jet 2» έχουν ανακοινώσει για σήμερα την ακύρωση του πρωινού δρομολογίου τους.

    Πάντως, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν πριν την αναχώρησή τους με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

    Πάρης Τσιριγώτης

    [05] Η Μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στον εγκέφαλο και στο μυαλό

    Εάν κανείς -ιδίως από μια ηλικία και μετά- θέλει καλύτερη μνήμη, πιο γρήγορη σκέψη και καθυστέρηση της εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας, έχει κάθε λόγο να ακολουθεί την Μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη, που έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογες έρευνες του παρελθόντος.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Χάρντμαν του Κέντρου Ανθρώπινης Ψυχοφαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν στη Μελβούρνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα διατροφής "Frontiers in Nutrition", μελέτησαν και επαναξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τις δημοσιευμένες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στον εγκέφαλο. Συνολικά εξέτασαν 18 μελέτες της περιόδου 2000-2015.

    Το συμπέρασμά τους είναι ότι, πέρα από κάθε αμφιβολία, η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται κυρίως με καλύτερη μνήμη, αλλά επίσης με βελτίωση στην προσοχή, στη γλωσσική ικανότητα κ.α. Όσοι επιμένουν...μεσογειακά, επιβραδύνουν γενικότερα την έκπτωση των νοητικών και μνημονικών λειτουργιών τους.

    «Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι αυτά τα οφέλη συναντώνται σε όλες τις χώρες, οπουδήποτε στον κόσμο, και όχι μόνο στην ίδια την Μεσόγειο, αρκεί να τηρεί κάποιος αυτές τις διατροφικές συνήθειες», ανέφερε ο Χάρντμαν.

    Η μεσογειακή διατροφή έχει διαφορές παραλλαγές, αλλά γενικά είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς κ.α., ενώ είναι πιο φτωχή σε γαλακτοκομικά και κόκκινα κρέατα.

    [06] Οι οδηγοί I.X. είναι τέσσερα κιλά βαρύτεροι από τους ποδηλάτες

    Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ως το βασικό μέσο για τις μετακινήσεις τους, είναι κατά μέσο όρο τέσσερα κιλά βαρύτεροι σε σχέση με όσους προτιμούν το ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά τους, για ψώνια ή όπου αλλού, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Όντρεϊ ντε Ναζέλ του Imperial College του Λονδίνου, ξεκίνησαν -στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος PASTA (Physical Activity Through Sustainable Transport Approaches)- να μελετήσουν πώς οι διαφορετικές μορφές μετακινήσεων σχετίζονται με το βάρος και την υγεία των ανθρώπων.

    Μέχρι σήμερα έχουν αναλυθεί στοιχεία για περίπου 11.000 εθελοντές σε επτά πόλεις της Ευρώπης (Λονδίνο, Ρώμη, Βιέννη, Ζυρίχη, Βαρκελώνη, Αμβέρσα, Ορέμπρο Σουηδίας), σχετικά με το πώς οι κάτοικοι κινούνται μέσα στην πόλη τους και πόσο χρόνο χρησιμοποιούν κάθε μέσο μεταφοράς.

    Η έως τώρα ανάλυση δείχνει ότι ο μέσος οδηγός αυτοκινήτων είναι είναι περίπου τέσσερα κιλά πιο παχύς από έναν μέσο ποδηλάτη.

    [07] Απαγορευτικό απόπλου, λόγω θυελλωδών ανέμων

    Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, από τον Πειραιά θα εκτελεστεί μόνο το δρομολόγιο του «Speedrunner» για Σέριφο, Σίφνο, Μήλο και πιθανότατα του επιβατηγού- οχηματαγωγού πλοίου «ΚΥΔΩΝ» για Χανιά στις 10:00 το πρωί.

    Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά.

    Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων, αλλά παραμένει ανοικτή η γραμμή για το Μαρμάρι.

    Από το Λαύριο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κέα και Κύθνο.

    Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης θυελλωδών ανέμων για το στενό Καφηρέα, το κεντρικό και νοτιανατολικό Αιγαίο και το Ικάριο πέλαγος.

    [08] Ανάγκη η συμμαχία των χωρών του νότου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

    Για την πρόοδο που έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα η Κύπρος στον τομέα της οικονομίας μιλά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Kώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, ενώ εκτιμά ότι είναι "στη σωστή κατεύθυνση" η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση των χωρών του Νότου τον Σεπτέμβριο. Πιστεύει ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού ως το τέλος του χρόνου, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι μια λύση βιώσιμη. Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ Γουλιάμος αφού σημειώνει ότι έχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, αναφέρει ότι μετά την αποφοίτησή τους και σε ένα διάστημα έξι μηνών, το 77% των φοιτητών του βρίσκει δουλειά, προσθέτοντας παράλληλα ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών φοιτητών.

    «Η Κύπρος το τελευταίο διάστημα», θα πει ο κ. Γουλιάμος, «βρίσκεται σε μία πολύ καλήοικονομική πορεία. Έχει μειωθεί ο δείκτης της ανεργίας και αυτό δημιουργεί αυτοπεποίθηση στους πολίτες της Κύπρου, γιατί η Κύπρος είναι μια χώρα του Νότου. Θα πρέπει, όμως, κανείς να σημειώσει ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα και σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις μικροεπιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση,πάντως, η Κύπρος είναι σε πολύ καλή οικονομική θέση και τούτο έχει επιτευχθεί χάρη στη συναίνεση - τη σύμπραξη αν θέλετε - όλων των δυνάμεων του τόπου, του κόσμου της εργασίας και του κόσμου των επιχειρήσεων».

    Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία που πρόσφατα ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για συνάντηση των χωρών του Νότου τον επόμενο μήνα, ο κ. Γουλιάμος εκτιμά ότι κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ευρωπαϊκός Νότος αποτελεί οιονεί μια δύναμη. Αλλά αυτή η δύναμη έχει μειωθεί, αποδεκατιστεί, με βάση αυτό τον φονταμενταλισμό, σ? ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που αποδεκάτισε κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, δημιούργησε στρατιές ανέργων, καταστρατήγησε βασικέςαρχές του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους, σε όλη την Ευρώπη. Με βάση τον φονταμενταλισμό που επικρατεί στις Βρυξέλλες -και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, όχι ένα από τα προβλήματα- δικαίως και σωστά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό Νότο. Βεβαίως, και στο παρελθόν υπήρξαν πρωτοβουλίες από πλευράς Γαλλίας για να δημιουργηθεί ένα είδος Μεσογειακής Συμμαχίας, αλλά δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς. Η Μεσόγειος έχει μια δυναμική, αλλά, δυστυχώς, η εμμονή των Βρυξελλών σε νεοφιλελεύθερες αναπτύξεις έχει καθηλώσει τα πάνταστον ευρωπαϊκό Νότο. Τώρα, πάντως, πολιτικά είναι καλύτερες οι συνθήκες στον Νότο και γι' αυτό είναικαλύτερη η συγκυρία για την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα».

    Ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου. «Η διεθνής συγκυρία», αναφέρει ο κ. Γουλιάμος, «και κυρίως η αναδιάταξη που συντελείται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου είναι τέτοια που δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει,όταν συζητά ή διαπραγματεύεται την επίλυση του Κυπριακού. Το Κυπριακό είναι ένα ακανθώδες διεθνές ζήτημα και πρόβλημα και συναρτάται από τιςγεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές συνιστώσες ή παραμέτρους. Κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κανείς επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου. Βέβαια, όταν μιλάμε για λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψημας ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι μια βιώσιμη και δημοκρατικήλύση. Όχι μια οποιαδήποτε λύση που θα υπονομεύει ή θα δυναμιτίζει την ασφάλεια, τόσο των πολιτών της Κύπρου, όσο και γενικότερα της περιφέρειας».

    Πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών

    Ο κ. Κώστας Γουλιάμος μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ αναφέρθηκε εκτενώς στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ανήκει στο μεγαλύτερο οργανισμό πανεπιστήμιων του κόσμου, που είναι η Laureate, και στις διεθνείς διακρίσεις του. Μάλιστα, από τους περίπου 6.000 φοιτητές του, ένας πολύ μεγάλος αριθμός προέρχεται από την Ελλάδα. «Το πανεπιστήμιό μας», σημειώνει, «αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών φοιτητών, όταν αποφασίζουν να έρθουν στην Κύπρο. Είναι ένας πολύ μεγάλος ο αριθμός των φοιτητώναπό την Ελλάδα. Φοιτούν, κυρίως, στους κλάδους της Ιατρικής, της Νομικής, των λεγόμενων επιστημών Υγείας (φαρμακευτική, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία), των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στον Πολυτεχνικό κλάδο, και ειδικότερα σπουδάζουν πολιτικοί μηχανικοί και μηχανικοί περιβάλλοντος, στην πληροφορική, ακόμα και στις οικονομικές επιστήμες, κυρίως Διοίκηση Επιχειρήσεων».

    Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα πτυχία του οποίου αναγνωρίζονται από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις, ενώ το 77% των φοιτητών του σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αποφοίτησή τους βρίσκει εργασία.

    «Εσχάτως», θα πει ο κ. Γουλιάμος, «έλαβε πέντε αστέρια στην αξιολόγησή του από τον πιο έγκριτο διεθνή οργανισμό, τον QS Top Universities. Για παράδειγμα, πήραμε 5 αστέρια στη διδασκαλία, όπως ακριβώς έχει πάρει και το πανεπιστήμιο του Cambridge. Καταλαβαίνετε ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί πλέον να συγκρίνεται με τα κορυφαία και μεγάλα πανεπιστήμια. Είναι ένα πανεπιστήμιο, στο οποίο λειτουργεί το Microsoft Innovation Center, δηλαδή το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft. Εξέλιξη, η οποία διευρύνει τις δυνατότητες και της τοπικής κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των φοιτητών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας του έχουν συγκροτηθεί πάνω από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις και θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαστε ένα πανεπιστήμιο όπου αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και σε ένα διάστημα έξι μηνών, βρίσκει δουλειά το 77% των φοιτητών μας. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο στον ελληνισμό και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που στο διδακτικό προσωπικό, στο ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής, έχει δυο κατόχους του βραβείου Νόμπελ. Αυτό και μόνο δεικνύει και αποδεικνύει την ποιότητα, την αριστεία και την καινοτομία που κυριαρχούν στο Πανεπιστήμιο σε όλα τα επίπεδα».

    «Η Κύπρος», καταλήγει ο κ. Γουλιάμος, «είναι μια προηγμένη χώρα σε πολλά ζητήματα. Έχει κάνει μεγάλες και σημαντικές προόδους ιδιαίτερα από την περίοδο ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολλές χώρες της Ευρώπης στον τομέα της ανώτατης παιδείας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 August 2016 - 8:32:38 UTC