Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ.Γεννηματά: Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τα διάσπαρτα κομμάτια της Κεντροαριστεράς
  • [02] Νέα 48ωρα λουκέτα σε επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή
  • [03] Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο, προαναγγέλλει ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [04] Γιορτή Εφτάζυμου στην Κασταμονίτσα Κρήτης
  • [05] «Άφτερλωβ» και «Αλεπού», βραβεύτηκαν στο 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο
  • [06] Πέθανε ο ηθοποιός Κένι Μπέικερ, o R2-D2 στον «Πόλεμο των Άστρων»
  • [07] Τρ. Αλεξιάδης: Η πλειοψηφία των φορολογουμένων, φέτος, θα πληρώσει ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ
  • [08] Tην Τουρκία θα επισκεφθεί στις 24 Αυγούστου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

  • [01] Φ.Γεννηματά: Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τα διάσπαρτα κομμάτια της Κεντροαριστεράς

    «Δεν έχουμε άλλον χρόνο. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τα διάσπαρτα κομμάτια της Κεντροαριστεράς και να παρουσιάσουμε ξανά μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Είμαστεαποφασισμένοι. Ανοίγουμε τις πόρτες σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, τους καλούμε σε μία μεγάλη ισότιμη και ειλικρινή συνάντηση με ισχυρές δημοκρατικές διαδικασίες, με διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, με μια νέα αντίληψη που δεν θα ακυρώνει τις ιστορικές επιτυχίες της μεταπολίτευσης και θα συνεκτιμά τα αίτια της κρίσης», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

    Για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, αναφέρει ότι το τέλος του φθινοπώρου είναι το απώτατο χρονικό περιθώριο για την εκλογή επικεφαλής του νέου σχήματος, υπογραμμίζοντας ότι «το νέο γεννιέται, δεν εκβιάζεται, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ιστορία του καθενός».

    Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, η κ. Γεννηματά απαντά ότι «κυβέρνηση διεξόδου από την κρίση χωρίς τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων δεν υπάρχει. Δεν θα ανακυκλώσουμε την κρίση άλλη μια φορά. Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να γίνει άλλος ένας Τσίπρας ας ψάξει αλλού για δεκανίκι τύπου Καμένου».

    Χαρακτηρίζει «εξοργιστικές και ανιστόρητες» τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα των καταλήψεων, των συλλήψεων τρομοκρατών ή τα περί αποκαθήλωσης του κράτους της Φρειδερίκης προσθέτοντας πως «μέσα στο γενικό αλαλούμ διακρίνει εύκολα κανείς και την πολιτική κουτοπονηριά. Λένε και καμιά ανοησία παραπάνω όχι για να περνά η ώρα αλλά για να αθροίζουν ακροατήρια και να θυμίζουν το πάλαι ποτέ "αριστερό" παρελθόν τους. Νομίζουν ότι μπορείς να πετσοκόβεις το ΕΚΑΣ και μετά με ένα δήθεν αριστερό τσιτάτο της πλάκας να... ρεφάρεις».

    [02] Νέα 48ωρα λουκέτα σε επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή

    Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι φορολογικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν φοροδιαφεύγουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) σε μεγάλο παραλιακό μπαρ στην Καβάλα, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί περίπου 30 αποδείξεις, μπήκε λουκέτο 48 ωρών, με την συνδρομή μάλιστα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από τον ιδιοκτήτη.

    Λουκέτο 48 ωρών μπήκε και σε παραλιακό μπαρ στην Χρυσή Αμμουδιά στην Θάσο, καθώς διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν είχε κοπεί αριθμός αποδείξεων.

    Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε πάρκινγκ στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί 75 αποδείξεις με αποτέλεσμα η επιχείρηση να σφραγιστεί για 48 ώρες.

    Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτους ρυθμούς και στη διάρκεια των αμέσως επομένων ημερών της αργίας του 15 Αυγούστου, με τον γενικό γραμματέα της ΓΓΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους περιφερειακούς ελεγκτικούς μηχανισμούς από τους οποίους ζητάει καθημερινή ενημέρωση για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων μετά τους φορολογικούς ελέγχους.

    [03] Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο, προαναγγέλλει ο Τρ. Αλεξιάδης

    Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο που θα έχει αφορολόγητο όριο και που θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με συνέντευξή του στο «Έθνος» της Κυριακής.

    «Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι στο ιδεολογικό μας πλαίσιο. Μία αναγκαιότητα είναι και πρέπει να αντικατασταθεί από έναν φόρο που θα φορολογεί το σύνολο της περιουσίας, με αφορολόγητο και σίγουρα χωρίς υπερβολές και γραφικότητες», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρέπει να έχουμε έναν φόρο περιουσίας που θα μεταφέρει το βάρος στη μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία, θα απαλλάξει την πολύ μικρή και θα ελαφρύνει σημαντικά τη μεσαία».

    Ο κ. Αλεξιάδης προαναγγέλλει ακόμα υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση της περιουσιακής κατάστασης, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για σύγχρονες μεθόδους διασταυρώσεων στοιχείων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθιέρωσης κινήτρων για τους φορολογουμένους που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ για το νέο Περιουσιολόγιο, αναφέρει ότι θα υπάρχει ειδική εφαρμογή στο Taxis, όπου η δήλωση θα γίνεται μία φορά και θα αλλάζει με την αγορά ή πώληση κάποιου στοιχείου.

    Χαρακτηρίζει «όνειρο θερινής νυκτός» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και παράλληλα σημειώνει ότι η ΝΔ «που επιθυμεί να επανέλθει στην εξουσία χωρίς να καταθέτει την αυτοκριτική της (αντίθετα συχνά θεωρεί την κυβερνητική της περίοδο σαν πρότυπο παραδείσου), ζητά διαρκώς εκλογές, χωρίς να καταθέσει το πρόγραμμά της».

    Τέλος, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξελιχθεί σε δημοκρατικό ανοιχτό κόμμα που να απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας και σημειώνει ότι όλοι στην κυβέρνηση θα πρέπει να κριθούν με βάση το έργο τους.

    [04] Γιορτή Εφτάζυμου στην Κασταμονίτσα Κρήτης

    Η «Γιορτή του Εφτάζυμου» έγινε στην Κασταμονίτσα Ηρακλείου που οργανώθηκεαπό τον Μορφωτικό- Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

    Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής εφτάζυμου σε ταινία μικρού μήκους, να συμμετέχουν οι ίδιοι στο ζύμωμα και στο πλάσιμο του ψωμιού καθώς και να γευτούν και να προμηθευτούν το παραδοσιακό εφτάζυμο.

    Πρόκειται για μια γιορτή- θεσμό, αφιερωμένη στην παράδοση και στις γεύσεις του παρελθόντος, στην προσπάθεια να διατηρηθούν απαράλλακτες οι συνήθειες και οι συνταγές των χρόνων εκείνων.

    Γεύσεις και εικόνες παράδοσης πλαισίωναν από νωρίςτους δρόμους του χωριού. Γυναίκες ετοίμασανπαραδοσιακά εδέσματα στα γραφικά στενά και ενθύμια της λαϊκής παράδοσης κόσμησαντους δρόμους της Κασταμονίτσας.

    Οι οργανωτές της γιορτής του Εφτάζυμου τόνισαςότι «η επιτυχία της εκδήλωσης στηρίζεται στην ομόθυμη, συγκινητική και εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων του χωριού που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως η περηφάνια, η αίσθηση φιλοξενίας και η αγάπη στην παράδοσή μας είναι ακόμη βαθιά ριζωμένες στον τρόπο ζωής και επικοινωνίας, ειδικά στους ανθρώπους της κρητικής υπαίθρου».

    Η βραδιά ολοκληρώθηκεμε κρητικό γλέντι στηναυλή του Δημοτικού Σχολείου, με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη.

    [05] «Άφτερλωβ» και «Αλεπού», βραβεύτηκαν στο 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

    Η Επιτροπή Νέων του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο απένειμε το βραβείο της στην ταινία του Στέργιου Πάσχου «'Αφτερλωβ», η οποία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα Νέων Σκηνοθετών (Concorso Cineasti del Presente). Με βραβείο «έφυγε» από τη διοργάνωση και η μικρού μήκους ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου που διαγωνιζόταν στο διεθνές τμήμα ταινιών μικρού μήκους Pardi di Domani.

    Λίγα λόγια για τις ταινίες:

    H πρώτη μεγάλου μήκους του Στέργιου Πάσχου, «'Αφτερλωβ» (Afterlov), είναι μια κωμική, συγκινητική και καυστική μεταερωτική ιστορία δυο ανθρώπων που αρνούνται να μεγαλώσουν. Ο Χάρης Φραγκούλης και η Ηρώ Μπέζου, υποδύονται τους ήρωες του ζευγαριού που προσπαθεί να βρει δρόμους επικοινωνίας. Η ταινία είναι παραγωγή της εταιρείας Marni Films, Faliro House και της ΕΡΤ.

    Στην μικρού μήκους «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου, η σκηνοθέτης επικεντρώνεται στο θέμα της ενηλικίωσης και της απώλειας μέσα στην οικογένεια, θεματική που την έχει απασχολήσει και στα προηγούμενα κινηματογραφικά της έργα, «Luz», όπως και το «Μπλε Δεκατρία», που συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ και βραβεύθηκε, μεταξύ άλλων, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρέικιαβικ.

    [06] Πέθανε ο ηθοποιός Κένι Μπέικερ, o R2-D2 στον «Πόλεμο των Άστρων»

    Ο Κένι Μπέικερ, ο Βρετανός ηθοποιός που έγινε διάσημος για τον ρόλο του μικρού ρομπότ R2-D2 που υποδύθηκε στην ταινία "Ο Πόλεμος των Άστρων", πέθανε σε ηλικία 81 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

    Ο Μπέικερ, που το ύψος του ξεπερνούσε μόλις το ένα μέτρο, υπέφερε εδώ και αρκετό καιρό από αναπνευστικά προβλήματα, δήλωσε η ανιψιά του Άμπιγκαϊλ Σιλντ. "Ήταν πολύ άρρωστος τα τελευταία χρόνια και αναμέναμε το μοιραίο", πρόσθεσε.

    Ένας από τους ανιψιούς του Κένι Μπέικερ, ο οποίος τον φρόντιζε, τον βρήκε νεκρό το πρωί της 13ης Αυγούστου.

    "Είμαστε πολύ υπερήφανοι για ό,τι κατάφερε στη ζωή του (...) για όλη την ευτυχία που έφερε σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Άμπιγκαϊλ Σιλντ.

    Ο Κένι Μπέικερ υποδύθηκε τον ρόλο του αστείου μικρού ρομπότ R2-D2 στον αυθεντικό "Πόλεμο των Άστρων" το 1977 και στις πέντε ταινίες που ακολούθησαν.

    Το όνομά του αναφέρεται επίσης στους τίτλους του έβδομου επεισοδίου "Η Δύναμη Ξυπνά", ενώ είχε παραστεί, σε αναπηρικό αμαξίδιο, στην ευρωπαϊκή πρώτη προβολή της ταινίας στο Λονδίνο τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Ο Μπέικερ είχε παίξει ακόμη σε καλτ ταινίες της δεκαετίας του 1980, όπως το "Φλας Γκόρντον" ή ακόμη το "Οι Υπέροχοι Ληστές και τα Κουλουβάχατα της Ιστορίας" του Τέρι Γκίλιαμ.

    [07] Τρ. Αλεξιάδης: Η πλειοψηφία των φορολογουμένων, φέτος, θα πληρώσει ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι η πλειοψηφία των φορολογουμένων, σε λίγες μέρες, θα κληθεί να πληρώσει ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, δηλώνει σε συνέντευξη στο site "iefimerida", ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    «Όπως φαίνεται θα διαψευστούν αυτοί που έλεγαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο. Στα 5,5 με 6 εκατομμύρια φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ ένα πολύ μικρό τμήμα θα πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ», υπογραμμίζει ο Τρύφων Αλεξιάδης.

    Επιπλέον, ο κ. Αλεξιάδης προαναγγέλλει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με άλλον φόρο στην ακίνητη περιουσία, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει, θα είναι πιο δίκαιος.

    «Είχαμε σαν πολιτική θέση την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με έναν φόρο στην περιουσία. Εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια πολιτική θέση. Απλά, στην διαπραγμάτευση που κάναμε τον Αύγουστο του 2015 δεν καταφέραμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ», σημειώνει.

    Αναφερόμενος στο θέμα φοροδιαφυγή/φορολογικοί έλεγχοι κυρίως σε τουριστικές περιοχές ο Τρύφων Αλεξιάδης δηλώνει ότι φέτος με σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι, κλείσιμο καταστημάτων, εντοπισμό μεγάλης φοροδιαφυγής, λαθραίων προϊόντων ενώ παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν και περισσότεροι έλεγχοι.

    Σε ερώτηση αν η αύξηση της φορολογίας αυξάνει την φοροδιαφυγή, είπε πως «θα πρέπει κάποιος να έχει προβλήματα λειτουργίας του μυαλού του για να πει ότι η αύξηση της φορολογίας είναι θετική στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής» και εξήγησε: «Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δυσκολεύει αυτόν τον αγώνα και πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε μια αποτίμηση, αν για παράδειγμα είναι πιο σημαντικό να στρέφεις τη λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, π.χ. στον ΦΠΑ, ή αν πρέπει να κάνεις ενέργειες για να αυξήσεις την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Εμείς αυτή τη στιγμή αναγκαστικά κάνουμε και τα δύο. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε ποιο είναι το πιο σημαντικό».

    Υπογράμμισε δε ότι η αύξηση της φορολογίας δεν είναι μια πολιτική της κυβέρνησης. «Ήταν μία πολιτική αναγκαιότητα που προέκυψε μέσα από τη συμφωνία, την οποία να θυμίσω για μία ακόμη φορά -γιατί κάποιοι το ξεχνούν- ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν ήταν υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, της αύξησης του ΕΝΦΙΑ ή της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, αλλά αναγκάστηκε από τη συμφωνία. «Αν κάποιοι διαφωνούν ας καταθέσουν κάποτε τη διαφορετική πολιτική τους πρότασης και να πουν ότι είναι λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και έπρεπε να κάνουμε αυτό. Ή να πουν είναι λάθος η συμφωνία και έπρεπε να κάνουμε το άλλο. Διότι ακούμε μόνο κριτική και γκρίνια και δεν ακούμε προτάσεις», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης

    [08] Tην Τουρκία θα επισκεφθεί στις 24 Αυγούστου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

    Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 24 Αυγούστου, επιβεβαίωσεο Λευκός Οίκος.

    Η επίσκεψη Μπάιντεν θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ΗΠΑ μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 August 2016 - 20:32:36 UTC