Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι αυτοδυναμίες έχουν εκλείψει» εκτιμά, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής
  • [02] Δεν αποκλείει «απόδραση Τσίπρα» η βουλευτής της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
  • [03] FT: Η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη
  • [04] Γ. Αμανατίδης: Οι απανταχού Πόντιοι, απονέμουμε την προσκύνηση στην Παναγία στο Όρος Βέρμιο
  • [05] Πυρκαγιά στην περιοχή Πόρτο Λάφια, στην Κάρυστο
  • [06] Ένα πούρο 90μέτρων για τα 90στα γενέθλια του Φιντέλ Κάστρο
  • [07] Επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ το θάνατο του ηγέτη του ΙΚ στο Αφγανιστάν
  • [08] Έλληνες και άλλοι ερευνητές του CERN στα χνάρια του μαγνητικού μονόπολου
  • [09] Έλληνες και άλλοι ερευνητές του CERN στα χνάρια του μαγνητικού μονόπολου
  • [10] Χρ.Σπίρτζης: Στόχος να βγει ο λαός από την περιπέτεια που τον έβαλε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

  • [01] «Οι αυτοδυναμίες έχουν εκλείψει» εκτιμά, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

    «Οι αυτοδυναμίες έχουν εκλείψει» εκτιμά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news», ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής προβλέποντας επίσης «περιθωριοποίηση όσων επιχειρούν ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς αγνοώντας τη δεσπόζουσα θέση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ».

    Ερωτώμενος για το αν η κυβέρνηση καταφέρει στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις απαντά: «Κατ' αρχάς, το γεγονός ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μπήκε στην ατζέντα είναι δική μας επιλογή και επιτυχία. Η διαπραγμάτευση πάντα είναι επίπονη, ωστόσο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το κλίμα στην ΕΕ αλλάζει. Η πρόσφατη απόφαση για μη επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία δεν ελήφθη σε τεχνικό επίπεδο αλλά σε πολιτικό. Σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο συνδιαμορφώνεται χάρη και στη δική μας στάση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα υπερασπιστεί, όπως έκανε πάντα, το πατριωτικό συμφέρον της Ελλάδας και της κοινωνίας».

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει: «Το συμφέρον της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι εχέφρων και όχι παρορμητικός. Θα επιλέξει, λοιπόν, το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό, γι' αυτό και δεν θα πάει σε εκλογές».

    Για τα σενάρια που ακούγονται περί «μεγάλου συνασπισμού» και συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής απαντά: «Η απλή αναλογική δημιουργεί ένα νέο πολιτικό περιβάλλον συνεργασιών. Σε αυτό το περιβάλλον, η ΝΔ βρίσκεται στο επίκεντρο της Κεντροδεξιάς και ο ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της Κεντροαριστεράς. Μία σύγκλιση σαν και αυτήν, εκτός του ότι θα ήταν μία παρά φύσιν πολιτική συνεργασία, θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία αναγορεύοντας, ενδεχομένως, στον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολιτικές δυνάμεις που όλοι μπορούμε να φανταστούμε ποιες, αλλά δεν θέλουμε».

    Τέλος, στο ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» καθώς τα στοιχεία για τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών δεν είναι ενθαρρυντικά, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστηρίζει την άποψη ότι ο «κόφτης» δεν θα ενεργοποιηθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δικαιολογείται εφησυχασμός.

    [02] Δεν αποκλείει «απόδραση Τσίπρα» η βουλευτής της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

    Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ασκεί, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real news» η βουλευτής της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου εκφράζοντας, ταυτόχρονα την άποψη ότι στις επικείμενες εκλογές η ΝΔ θα επιδιώξει την αυτοδυναμία.

    Ερωτώμενη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου δηλώνει: «Οι αδιέξοδες πολιτικές του κ. Τσίπρα, η ιδεοληψία και η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης, η φοροεπιδρομή σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει την πραγματική οικονομία σε αδιέξοδο και τους πολίτες σε απόγνωση. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι βάζει πάνω από όλα την προσωπική πολιτική του επιβίωση. Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, η απόδραση Τσίπρα δεν αποκλείεται».

    Αναφορικά με την τυχόν σύμπραξη της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και το ενδεχόμενο να προστεθούν στις λίστες της ΝΔ και πολιτικά πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους η βουλευτής της ΝΔ λέει: «Η ΝΔ θα επιδιώξει αυτοδυναμία στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι όποιες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα πρέπει να γίνουν μετεκλογικά και στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Προσωπικά θεωρώ ότι προβεβλημένα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις λίστες της ΝΔ».

    Για την ανάγκη διεύρυνσης της ΝΔ προς το κέντρο, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου υπογραμμίζει: «Η ΝΔ χρειάζεται με δυνατή και στεντόρια πολιτική φωνή να υπερασπιστεί έμπρακτα τις αρχές και τις αξίες της και να απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε όσους τις ασπάζονται και είναι διατεθειμένοι να της υπηρετήσουν. Την ώρα που το λεγόμενο "ηθικό πλεονέκτημα" της Αριστεράς καταρρέει, η ΝΔ θα πρέπει να αφήσει πίσω της το ενοχικό σύνδρομο της Δεξιάς».

    Για την παραπομπή Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για «φουσκωμένο έλλειμμα» και για το αν έπρεπε η ΝΔ να είχε συγκροτήσει Εξεταστική όταν ήταν στην κυβέρνηση, η βουλευτής της ΝΔ απαντά: «Η διάκριση των εξουσιών επιβάλλει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να σεβαστούμε τις αποφάσεις της. Ο καθένας στη συνέχεια μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του από αυτές».

    [03] FT: Η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη

    "Η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη", είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, οι οποίοι σημειώνουν πως η χώρα ανακοίνωσε μια εντυπωσιακή εκτίναξη της οικονομικής ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο.

    Η Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής κατά 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για μείωση 0,2%. Αναθεώρησε επίσης προς τα επάνω τους αριθμούς για το πρώτο φετινό τρίμηνο, από μείωση 0,5% σε μείωση 0,1%, σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

    Και πάλι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση, όμως ο αριθμός αυτός δείχνει πολύ μεγαλύτερη ευρωστία, σε σχέση με την πτώση κατά 1,8% που προέβλεπαν οικονομολόγοι, και την μείωση κατά 1,3% που είχε ανακοινωθεί το πρώτο τρίμηνο.

    Οι Financial Times σημειώνουν πως η οικονομική ανάπτυξη έχει ζωτική σημασία για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, που τρέχει με 180% του ΑΕΠ.

    Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 30% αφότου άρχισε η χρηματοοικονομική κρίση το 2008, όμως παρατηρητές λένε πως ελπίζουν ότι η ανάκαμψη είναι τώρα ορατή. Οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοι αναμένουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τον ερχόμενο χρόνο στην ανάπτυξη, αν και δεν συμφωνουν για τον ρυθμό των αυξήσεων, σημειώνουν οι Financial Times.

    Ο πρωθυπουργός

    Το δημοσίευμα των FT για την ελληνική οικονομία σχολίασε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter: «Η καλύτερη απάντηση στην καταστροφολογία», σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Αύξηση 0,3% του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2016

    Αύξηση κατά 0, 3% παρουσιάζει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το 2ο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2016, ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε μείωση κατά 0,1% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2015.

    [04] Γ. Αμανατίδης: Οι απανταχού Πόντιοι, απονέμουμε την προσκύνηση στην Παναγία στο Όρος Βέρμιο

    Τις θερμές ευχές του για την Κοίμηση της Θεοτόκου η οποία «εορτάζεται και φέτος από τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της υφηλίου με λαμπρότητα» εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εν όψει της μεγάλης εορτής της Παναγίας. Και επισήμανε: «Οι απανταχού Πόντιοι, διατηρώντας τις αρχέγονες παραδόσεις των Ακριτών, απονέμουμε την προσκύνηση στην Παναγία στο Όρος Βέρμιο, όπου μετά τον ξεριζωμό και την γενοκτονία θησαυρίζεται η Ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά».

    Ο κ. Αμανατίδης θέλησε επίσης να μεταφέρει και «την ελπίδα, ότι του χρόνου οι Πόντιοι θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα του Θέρους και στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, όταν θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι εργασίες αναστήλωσης της Μονής».

    [05] Πυρκαγιά στην περιοχή Πόρτο Λάφια, στην Κάρυστο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 08.00 το πρωί πυρκαγιά στην περιοχή Πόρτο Λάφια στην Κάρυστο.

    Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και καίει δασική έκταση με πουρνάρια, μέσα σε χαράδρα, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή.

    Ωστόσο, στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, που, εκτός των άλλων, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από αέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

    [06] Ένα πούρο 90μέτρων για τα 90στα γενέθλια του Φιντέλ Κάστρο

    Ένας κατασκευαστής κουβανέζικων πούρων κατέρριψε χθες το ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος, φτιάχνοντας το μεγαλύτερο πούρο παγκοσμίως, μήκους 90μέτρων, όσο το μήκος ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, αφιερώνοντας το στον Φιντέλ Κάστρο, ενόψει των 90ων γενεθλίων του ιστορικού ηγέτη της Κούβας.

    "Θέλω να το αφιερώσω στον αγαπημένο μου κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο", δήλωσε ο Χοσέ Καστελάρ Κάιρο, περισσότερο γνωστός ως "Κουέτο", που έχει κερδίσει το αντίστοιχο παγκόσμιο ρεκόρ πέντε φορές στο παρελθόν.

    Η Κούβα είναι γεμάτη από εκδηλώσεις για την απότιση φόρου τιμής στον Κάστρο, ενόψει των σημερινών του γενεθλίων. Νωρίτερα χθες, 90 άνθρωποι δώρισαν αίμα σε ένα μικρό σχολείο στην επαρχία Αρτεμίσα προς τιμήν του.

    Ο Κουέτο κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε? για την κατασκευή πούρου 82μέτρων? με το νέο του έργο, το οποίο χρειάστηκε δέκα μέρες για να τυλίξει με την βοήθεια αρκετών βοηθών, σε ένα παλιό φρούριο της περιόδου της ισπανικής αποικιοκρατίας, με θέα τον κόλπο της Αβάνας.

    Για τον 72χρονο Κουέτο, που έμαθε να τυλίγει πούρα από όταν ήταν 5ετών, αποτελεί ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας για την Κούβα να διατηρεί το ρεκόρ.

    "Ο καλύτερος καπνός στον κόσμο είναι κουβανέζικος, έτσι πιστεύω ότι η Κούβα πρέπει να διατηρήσει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο πούρο", δήλωσε, σημειώνοντας ότι ήταν μια μεγάλη πρόκληση.

    Το μήκος του πούρου εξακριβώθηκε από έναν αξιωματούχο της βρετανικής πρεσβείας που δήλωσε πως θα στείλει την πληροφορία με επιστολή του στην επιτροπή των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες ζητώντας την επικύρωση του ρεκόρ.

    [07] Επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ το θάνατο του ηγέτη του ΙΚ στο Αφγανιστάν

    Οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Αφγανιστάν σε επιδρομή που πραγματοποίησαν στην ανατολική επαρχία της χώρας αυτής Νανγκαρχάρ στις 26 Ιουλίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Γκόρντον Τρόουμπριτζ.

    "Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο τον Χάφεζ Σάγεντ Χαν (...) στην επαρχία Ναργκαχάρ στις 26 Ιουλίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του", αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

    [08] Έλληνες και άλλοι ερευνητές του CERN στα χνάρια του μαγνητικού μονόπολου

    Η πρώτη επιστημονική δημοσίευση -με ελληνική συμμετοχή- του πειράματος MoEDAL που διεξάγεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και αφορά την έρευνα των μαγνητικών μονοπόλων, αποτελεί ένα βήμα προόδου για την ανακάλυψη αυτού του, προς το παρόν, υποθετικού σωματιδίου που αφορά τον μαγνητισμό.

    Σε πρώτη φάση, όπως έγινε γνωστό, το πείραμα MoEDAL του CERN κατάφερε να μειώσει το εύρος αναζήτησης του μαγνητικού μονοπόλου. Τρεις ελληνικής καταγωγής επιστήμονες του εξωτερικού αποτελούν μέλη της ερευνητικής κοινοπραξίας MoEDAL, που αναζητά το μαγνητικό μονόπολο: οι καθηγητές Νίκος Μαυρόματος και Μαρία Σακελλαριάδου του Τμήματος Φυσικής του King's College του Λονδίνου και η Βασιλική Μήτσου του Ινστιτούτου Σωματιδιακής Φυσικής του ισπανικού Πανεπιστημίου της Βαλένθια.

    Τις τελευταίες δεκαετίες, διάφορα πειράματα προσπαθούν να βρουν ενδείξεις των μαγνητικών μονοπόλων στους επιταχυντές, συμπεριλαμβανομένου και του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN. Αυτά τα θεωρητικά σωματίδια προβλέφθηκαν αρχικά από τον νομπελίστα φυσικό Πολ Ντιράκ στη δεκαετία του 1930, αλλά ποτέ έως τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί.

    Όπως στον ηλεκτρισμό υπάρχουν δύο φορτία, ένα θετικό και ένα αρνητικό, στον μαγνητισμό υπάρχουν δύο πόλοι, ο βόρειος και ο νότιος. Ενώ όμως είναι εύκολο να απομονωθεί ένα θετικό ή ένα αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, κανείς ως τώρα δεν έχει συναντήσει ένα απομονωμένο μαγνητικό φορτίο, δηλαδή ένα μονόπολο.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο μαγνητισμός θα μπορούσε να είναι μια ιδιότητα των στοιχειωδών σωματιδίων. Συνεπώς, όπως τα ηλεκτρόνια μεταφέρουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και τα πρωτόνια μεταφέρουν θετικό φορτίο, έτσι και τα μονόπολα θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν μόνο έναν βόρειο ή μόνο έναν νότιο πόλο.

    Αν τα μονόπολα πράγματι υπάρχουν, οι φυσικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη μάζα. Καθώς ο επιταχυντής του CERN παράγει συγκρούσεις σωματιδίων σε πρωτόγνωρες ενέργειες, οι φυσικοί ελπίζουν να παρατηρήσουν εκεί τέτοια σωματίδια. Για παράδειγμα, οι συγκρούσεις πρωτονίων υψηλής ενέργειας θα μπορούσαν να παράγουν ζεύγη μόνο βόρειου και αντίστοιχα μόνο νότιου μονoπόλου.

    Το πείραμα MoEDAL (moedal.web.cern.ch) στον LHC έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ανιχνεύσει αυτά τα μονόπολα. Αποτελείται από έναν μεγάλο παθητικό ανιχνευτή, που έχει εγκατασταθεί κοντά στο πείραμα LHCb. Ένα παγιδευμένο μονόπολο θα εκδήλωνε την παρουσία του κατά τη σάρωση του ανιχνευτή από ένα μαγνητόμετρο που καταγράφει την ύπαρξη μαγνητικού πεδίου.

    Η πρώτη δημοσίευση της ερευνητικής κοινοπραξίας MoEDAL στο περιοδικό φυσικής υψηλών ενεργειών «Journal of High Energy Physics», βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του LHC. Αν και ακόμη δεν υπάρχει καμία ένδειξη για παγιδευμένα μονόπολα, τα αποτελέσματα επέτρεψαν στο πείραμα MoEDAL να θέσει νέα όρια στη μάζα τους, υποθέτοντας έναν πιθανό τρόπο παραγωγής αυτών των υποθετικών σωματιδίων.

    Το MoEDAL τώρα εργάζεται ενεργά για την ανάλυση των επόμενων δεδομένων που συλλέχθηκαν από το 2015 και μετά, όταν πλέον ο ανιχνευτής είχε τεθεί σε πλήρη λειτουργία, με ορατή, κατά τους επιστήμονες, την πιθανότητα επαναστατικών ανακαλύψεων στο πεδίο της Φυσικής.

    Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://link.springer.com/article/10.1007/JHEP08%282016%29067

    [09] Έλληνες και άλλοι ερευνητές του CERN στα χνάρια του μαγνητικού μονόπολου

    Η πρώτη επιστημονική δημοσίευση -με ελληνική συμμετοχή- του πειράματος MoEDAL που διεξάγεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και αφορά την έρευνα των μαγνητικών μονοπόλων, αποτελεί ένα βήμα προόδου για την ανακάλυψη αυτού του, προς το παρόν, υποθετικού σωματιδίου που αφορά τον μαγνητισμό.

    Σε πρώτη φάση, όπως έγινε γνωστό, το πείραμα MoEDAL του CERN κατάφερε να μειώσει το εύρος αναζήτησης του μαγνητικού μονοπόλου. Τρεις ελληνικής καταγωγής επιστήμονες του εξωτερικού αποτελούν μέλη της ερευνητικής κοινοπραξίας MoEDAL, που αναζητά το μαγνητικό μονόπολο: οι καθηγητές Νίκος Μαυρόματος και Μαρία Σακελλαριάδου του Τμήματος Φυσικής του King's College του Λονδίνου και η Βασιλική Μήτσου του Ινστιτούτου Σωματιδιακής Φυσικής του ισπανικού Πανεπιστημίου της Βαλένθια.

    Τις τελευταίες δεκαετίες, διάφορα πειράματα προσπαθούν να βρουν ενδείξεις των μαγνητικών μονοπόλων στους επιταχυντές, συμπεριλαμβανομένου και του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN. Αυτά τα θεωρητικά σωματίδια προβλέφθηκαν αρχικά από τον νομπελίστα φυσικό Πολ Ντιράκ στη δεκαετία του 1930, αλλά ποτέ έως τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί.

    Όπως στον ηλεκτρισμό υπάρχουν δύο φορτία, ένα θετικό και ένα αρνητικό, στον μαγνητισμό υπάρχουν δύο πόλοι, ο βόρειος και ο νότιος. Ενώ όμως είναι εύκολο να απομονωθεί ένα θετικό ή ένα αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, κανείς ως τώρα δεν έχει συναντήσει ένα απομονωμένο μαγνητικό φορτίο, δηλαδή ένα μονόπολο.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο μαγνητισμός θα μπορούσε να είναι μια ιδιότητα των στοιχειωδών σωματιδίων. Συνεπώς, όπως τα ηλεκτρόνια μεταφέρουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και τα πρωτόνια μεταφέρουν θετικό φορτίο, έτσι και τα μονόπολα θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν μόνο έναν βόρειο ή μόνο έναν νότιο πόλο.

    Αν τα μονόπολα πράγματι υπάρχουν, οι φυσικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη μάζα. Καθώς ο επιταχυντής του CERN παράγει συγκρούσεις σωματιδίων σε πρωτόγνωρες ενέργειες, οι φυσικοί ελπίζουν να παρατηρήσουν εκεί τέτοια σωματίδια. Για παράδειγμα, οι συγκρούσεις πρωτονίων υψηλής ενέργειας θα μπορούσαν να παράγουν ζεύγη μόνο βόρειου και αντίστοιχα μόνο νότιου μονoπόλου.

    Το πείραμα MoEDAL (moedal.web.cern.ch) στον LHC έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ανιχνεύσει αυτά τα μονόπολα. Αποτελείται από έναν μεγάλο παθητικό ανιχνευτή, που έχει εγκατασταθεί κοντά στο πείραμα LHCb. Ένα παγιδευμένο μονόπολο θα εκδήλωνε την παρουσία του κατά τη σάρωση του ανιχνευτή από ένα μαγνητόμετρο που καταγράφει την ύπαρξη μαγνητικού πεδίου.

    Η πρώτη δημοσίευση της ερευνητικής κοινοπραξίας MoEDAL στο περιοδικό φυσικής υψηλών ενεργειών «Journal of High Energy Physics», βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του LHC. Αν και ακόμη δεν υπάρχει καμία ένδειξη για παγιδευμένα μονόπολα, τα αποτελέσματα επέτρεψαν στο πείραμα MoEDAL να θέσει νέα όρια στη μάζα τους, υποθέτοντας έναν πιθανό τρόπο παραγωγής αυτών των υποθετικών σωματιδίων.

    Το MoEDAL τώρα εργάζεται ενεργά για την ανάλυση των επόμενων δεδομένων που συλλέχθηκαν από το 2015 και μετά, όταν πλέον ο ανιχνευτής είχε τεθεί σε πλήρη λειτουργία, με ορατή, κατά τους επιστήμονες, την πιθανότητα επαναστατικών ανακαλύψεων στο πεδίο της Φυσικής.

    Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://link.springer.com/article/10.1007/JHEP08%282016%29067

    [10] Χρ.Σπίρτζης: Στόχος να βγει ο λαός από την περιπέτεια που τον έβαλε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

    Η κυβέρνηση έχει έναν στόχο να βγάλει τον ελληνικό λαό από την περιπέτεια που τον έβαλε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα μνημόνια, την επιτήρηση, τη φτώχεια και τα κοινωνικά αδιέξοδα, αναφέρει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αγορά».

    «Αυτό περνά ως σήμερα μέσα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας που περιλαμβάνει συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις» αναφέρει και υπογραμμίζει πως «το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές να ξεφύγουν από το γνωστό μοντέλο του ΤΑΙΠΕΔ της κυβέρνησης Σαμαρά, δηλαδή πουλάμε όσο όσο, με ανυπαρξία έγκυρων εκτιμήσεων της πραγματικής αξίας, χωρίς σοβαρή βραχυπρόθεσμη αναπτυξιακή δέσμευση των ιδιωτών και χωρίς σχέδιο για την ένταξη τους στο ευρύτερο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης.

    Αυτή είναι και η διαφορά μας από τη ΝΔ και τους συνοδοιπόρους της, τους δήθεν μεταρρυθμιστές».

    Για τις τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου ψηφιακής εκπομπής αναφέρει πως αυτήν τη στιγμή, με τα συγκεκριμένα δεδομένα στην οικονομία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται συζήτηση γι΄ αύξηση του αριθμού των αδειών.

    Ο κ. Σπίρτζης επισημαίνει πως «όταν η ΝΔ και η "νέα" κεντροαριστερά μιλούν για μεταρρυθμίσεις, μιλούν για την οριστική παράδοση της χώρας και του τραπεζικού συστήματος στους δανειστές, για τον ανθελληνισμό των επιχειρήσεων, για την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και τονίζει πως «αν επικρατήσουν οι απόψεις της ΝΔ και της "νέας" κεντροαριστεράς, τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια αποικία χρέους».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση , αναφέρει, «δεν θα αφήσουμε ποτέ να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός».

    Ο υπουργός Υποδομών τονίζει πως οι εξελίξεις στη διεθνή κοινότητα, η κρίση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, η εξέλιξη της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ και κυρίως η παραδοχή των λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ πρέπει να αξιοποιηθούν, «ώστε να προχωρήσουμε στην οριστική μείωση ή αναδιάταξη του χρέους, στην οριστική λύση του προβλήματος».

    ---ΝΔ:«Ο κ. Σπίρτζης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αμετροέπειας και διγλωσσίας»

    Επίθεση στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρ. Σπίρτζη, για τα όσα είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», εξαπέλυσε η ΝΔ.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται πως «ο κ. Σπίρτζης εγείρει σήμερα σοβαρά πολιτικά και ηθικά ζητήματα, που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο αμετροέπειας και διγλωσσίας», καθώς, όπως επισημαίνεται, «καταγγέλλει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, ωστόσο, λειτουργεί με απόφαση της κυβέρνησης, και μάλιστα, στο πλαίσιο του Yπερταμείου, που οι ίδιοι συγκρότησαν για τα επόμενα 100 χρόνια».

    Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο κ. Σπίρτζης εγκαλεί τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας ότι «είναι προφανές πως θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τραπεζικών ιδρυμάτων», αντιτάσσεται, στις πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων, υποστηρίζοντας ότι «η αλλαγή σελίδας δεν θα έρθει από επενδύσεις των ιδιωτών», ενώ προσποιείται πως ξέχασε πως το μνημόνιο που τώρα εφαρμόζεται-το πιο επώδυνο από όλα- είναι εκείνο που οι ίδιοι προκάλεσαν με τις εγκληματικές πολιτικές τους, το πρώτο εξάμηνο του 2015 και οι ίδιοι υπέγραψαν.

    «Εάν ο κ. Σπίρτζης, από το αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ, θέλει τώρα να περάσει στο αντάρτικο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας αφορά. Όταν, όμως, ως αρμόδιος υπουργός εναντιώνεται στις επενδύσεις, όταν συκοφαντεί, όταν υπονομεύει, δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανέναν. Ούτε βέβαια το βασικό υπεύθυνο για όλα αυτά, που είναι ο πολιτικός προϊστάμενός του κ. Τσίπρας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    ---Απάντηση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην ΝΔ

    «Όλοι κατανοούμε την τακτική της σημερινής ΝΔ να απαλλαγεί από κάθε δυσάρεστη, αντιλαϊκή και αποτυχημένη πολιτική, με έμφαση αυτές που προσφάτως δέσμευσαν τη χώρα.

    Όλοι κατανοούμε την σκοπιμότητα της προσπάθειας δόμησης ενός δήθεν μεταρρυθμιστικού προσωπείου της ΝΔ, για να μην τους προλάβουν οι υπέρμαχοι της "τεχνοκρατικής" ελίτ.

    Αυτό που δεν κατανοούμε είναι πώς συνδυάζονται αυτές οι προσπάθειες με τη συνέχιση μιας ακροδεξιάς λαϊκίστικης τακτικής που στρεβλώνει τα λεγόμενα μας και όχι μιας πολιτικής αντιπαράθεσης που θα αναδείξει τις διαφωνίες μας. Τι θέλουν να κρύψουν; » αναφέρει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με αφορμή την ανακοίνωση της ΝΔ για τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης στη εφημερίδα «Αγορά».

    «Υπενθυμίζουμε στο γραφείο τύπου της ΝΔ, γιατί όπως όλοι ξέρουμε ΝΔ - Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ:

    1. Το ΤΑΙΠΕΔ συγκροτήθηκε και λειτουργεί με δικές σας δεσμεύσεις, δικές σας επιλογές και δική σας υπηρεσιακή συγκρότηση, κυρίως από στελέχη του τραπεζικού τομέα, που θα επιστρέψουν στα τραπεζικά ιδρύματα που υπηρετούν.

    2. Το Υπερταμείο συγκροτήθηκε, προκειμένου να μην πουληθεί όλη η δημόσια περιουσία, όπως εσείς είχατε συμφωνήσει και όπως εσείς πιστεύετε ότι θα έπρεπε.

    3. Επαναλαμβάνουμε όσα ο υπουργός είπε στη συνέντευξη του για τις ιδιωτικές επενδύσεις που σκόπιμα στρεβλώνετε:

    «Αυτή είναι και η διαφορά μας από τη ΝΔ και τους συνοδοιπόρους της, τους δήθεν μεταρρυθμιστές. Η αλλαγή σελίδας δεν θα έρθει από επενδύσεις των ιδιωτών ή τουλάχιστον μόνο από επενδύσεις ιδιωτών.

    Αυτός ο λαϊκίστικος νεοφιλελεύθερος δογματισμός δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ με επιτυχία, σε κανένα κράτος, σε καμία ιστορική στιγμή. Στο μόνο που έχει συμβάλει είναι η μεταβίβαση δημόσιου πλούτου σε λίγους, η συνέχιση της φτώχειας και η ανακύκλωση της ύφεσης.

    Εμείς πιστεύουμε σε δημόσιες επενδύσεις που συμπαρασύρουν τον ιδιωτικό τομέα σε παραγωγική λογική. Πιστεύουμε στην συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

    Προερχόμαστε από τον ιδιωτικό τομέα και στηριζόμαστε στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις που βρίσκονται και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό που βασίζεται στις μεταπρατικές δυνάμεις του αεριτζίδικου εμπορίου χρήματος. Αυτό που τα τελευταία χρόνια λένε "αγορές".

    4. Καταλαβαίνουμε την ανησυχία σας για το ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης, αλλά μην το δείχνετε έτσι. Καρφώνεστε... Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ» αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Υποδομών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 August 2016 - 8:32:44 UTC