Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι προσωπικές επιθέσεις μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν» απαντά η Αθήνα στο τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [02] ΚΚΕ: Το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα είναι εξίσου «διαπλεκόμενο», εχθρικό στην αντικειμενική ενημέρωση
  • [03] Υπ. Υγείας: Αμετάκλητη πολιτική επιλογή, η απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία
  • [04] Τ. Πετρόπουλος: Ανακριβή όσα γράφονται για μειωμένες συντάξεις
  • [05] Εurostat: Πάνω από ένας στους τέσσερις νέους στην Ελλάδα χωρίς απασχόληση, εκπαίδευση και κατάρτιση
  • [06] Πρόστιμο 6 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε στη Google, η ρωσική αρχή ανταγωνισμού
  • [07] Εντείνονται οι φορολογικοί έλεγχοι. Κατάσχεση μεγάλου αριθμού λαθραίων τσιγάρων
  • [08] Στο ΣτΕ προσέφυγαν φορείς και κάτοικοι της Χίου κατά του hot spot
  • [09] Σε «εσωτερικό σαμποτάζ» αποδίδει η αστυνομία τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ταϊλάνδη
  • [10] Το Κογκρέσο «είχε ενημερωθεί από πέρυσι» για τις υποκλοπές στο Δημοκρατικό Κόμμα από Ρώσους χάκερ
  • [11] Εκδηλώσεις στη Σπηλιά της Δράκαινας, στην Κεφαλονιά
  • [12] Ανοιχτό για το κοινό το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  • [13] Η Αφροδίτη μπορεί κάποτε να ήταν κατοικήσιμη σαν τη Γη
  • [14] Στον Τιτάνα βρέθηκαν βαθιά φαράγγια γεμάτα μεθάνιο
  • [15] Σεισμός 7,6 βαθμών νοτιοανατολικά από το Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό
  • [16] Nέα ισχυρή αλλά μη τοξική μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών
  • [17] Για τη «βροχή των Περσειδών» μιλά ο αστροφυσικός Ι. Σειραδάκης

  • [01] «Οι προσωπικές επιθέσεις μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν» απαντά η Αθήνα στο τουρκικό ΥΠΕΞ

    Με μία λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην επίθεση δια ανακοινώσεως του τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον του υπουργού Νίκου Κοτζιά. «Οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης, μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι «για άλλη μια φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής».

    Παράλληλα επαναλαμβάνει την σταθερή θέση του κ. Κοτζιά για την επίλυση του Κυπριακού ότι «η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο συνιστούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» καθώς «η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου».

    Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή του ανακοίνωση του χαρακτηρίζει ως «ατυχή προσέγγιση» αυτή που «συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς» όπως διαφαίνεται από την «ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», και με την ευκαιρία αυτή, όπως αναφέρει, υπενθυμίζει «ότι η Ελλάδα εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους (Οrtakl?k Devleti) και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί. Όσο για το γεγονός ότι το πραξικόπημα δεν καρποφόρησε, αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση εκ μέρους της Τουρκίας, του δικαιώματός της να παρέμβει - δικαίωμα που απέρρεε από το σύστημα των εγγυήσεων».

    «Αυτή την περίοδο» καταλήγει η ανακοίνωση «που το τουρκικό έθνος, με το μεγάλο δημοκρατικό αγώνα του αποτελεί εμπόδιο στη διενέργεια πραξικοπήματος, και είναι πυκνές οι διαπραγματεύσεις προς την επίλυση του κυπριακού, αναμένουμε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση»

    [02] ΚΚΕ: Το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα είναι εξίσου «διαπλεκόμενο», εχθρικό στην αντικειμενική ενημέρωση

    «Το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά και η δημιουργία ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση, αξιοποιώντας φυσικά και τα νέα "τζάκια" του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ο βασικός στόχος του διαγωνισμού, ο οποίος φυσικά δεν αλλάζει ακόμα κι αν διευρυνθεί ο αριθμός των αδειών, όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις τηλεοπτικές άδειες και εκτιμά ότι «το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα είναι εξίσου "διαπλεκόμενο", αντιδραστικό, εχθρικό προς την αντικειμενική ενημέρωση του λαού, όπως και το σημερινό, αφού τα κανάλια και οι συχνότητες θα εξακολουθούν να ανήκουν στους μεγάλους επιχειρηματίες»

    [03] Υπ. Υγείας: Αμετάκλητη πολιτική επιλογή, η απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία

    Αμετάκλητη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, αποτελεί η απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία και η προάσπιση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά στις Ατομικές Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου, για την καθαριότητα των νοσοκομείων.

    Σημειώνει επίσης, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει, εντός του Αυγούστου, νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα κατοχυρώνει αυτή την πολιτική επιλογή, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εξοικονόμησης πόρων, προστασίας των εργαζομένων και προάσπισης της δημόσιας υγείας.

    [04] Τ. Πετρόπουλος: Ανακριβή όσα γράφονται για μειωμένες συντάξεις

    Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του "στο Κόκκινο", με αφορμή πλήθος δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για μειωμένες συντάξεις , αφού χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως ανακριβή σημείωσε ότι αυτό διαψεύδεται από την πραγματικότητα μιλώντας για κακοήθη κριτική.

    Ο κ.Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν νέες παρεμβάσεις και ανέφερε ότι οι "επικουρικές δεν θα είναι στο άθροισμα τους 1300, το σύνολο μπορεί να είναι μεγαλύτερο"

    Όσον αφορά τις παρακρατήσεις στις συντάξεις τόνισε ότι το ποσοστό της παρακράτησης υπολογίζεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα και μάλιστα προκύπτει και μια μικρή αύξηση.

    Για το εφάπαξ δήλωσε ότι ήδη δόθηκαν πάνω από 3000 εφάπαξ για το ταμείο πρόνοιας δημόσιων υπαλλήλων μετά από τρία χρόνια που δεν καταβάλλονταν καθόλου. Ειδικότερα, δήλωσε: "Είχαμε προϋπολογίσει για 2000 εφάπαξ και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Στο ΙΚΑ τον Οκτώβριο θα δοθούν πάνω από 1800 εφάπαξ".

    Τέλος , έκανε λόγο για μιζέρια όσων δεν βλέπουν την προσπάθεια που γίνεται και τα αποτελέσματα που ήδη υπάρχουν για τη χώρα.

    [05] Εurostat: Πάνω από ένας στους τέσσερις νέους στην Ελλάδα χωρίς απασχόληση, εκπαίδευση και κατάρτιση

    Πάνω από ένας στους τέσσερις νέους, ηλικίας 20-24 ετών στην Ελλάδα (26,1%), δεν έχει απασχόληση, ούτε βρίσκεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ΕΕ, μετά την Ιταλία (31,1%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται η Κροατία και η Ρουμανία (24,1%) και ακολουθούν η Βουλγαρία (24%), η Ισπανία και η Κύπρος (22,2%).

    Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά νέων, ηλικίας 20-24 ετών, χωρίς απασχόληση, εκπαίδευση και κατάρτιση, καταγράφονται στην Ολλανδία (7,2%), στο Λουξεμβούργο (8,8%) και στη Δανία, Σουηδία και Γερμανία (9,3%).

    Στην ίδια κατάσταση, δηλαδή χωρίς εκπαίδευση, εργασία ή κατάρτιση (ΝΕΕΤ -Neither in employment nor in Education and Training), βρίσκονται περίπου 5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 20-24 ετών (17,3%) στην ΕΕ.

    [06] Πρόστιμο 6 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε στη Google, η ρωσική αρχή ανταγωνισμού

    Οι ρωσικές αρχές που είναι αρμόδιες για τον ανταγωνισμό επέβαλαν στον αμερικανικό κολοσσό Google πρόστιμο ύψους 438 εκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

    "Είμαστε βέβαιοι ότι η ποινή αυτή θα ευνοήσει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά λογισμικού για κινητά τηλέφωνα στη Ρωσία, κάτι που θα έχει θετικές συνέπειες για τους πελάτες" σχολίασε σε ανακοίνωσή τη η Έλενα Ζάγιεβα, η υπεύθυνη του τομέα υψηλής τεχνολογίας στη ρωσική Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS).

    Εναντίον της Google είχε προσφύγει η Yandex, μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες λογισμικού, η οποία έχει δει το μερίδιό της στην αγορά να μειώνεται σημαντικά. Η FAS έκρινε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι η αμερικανική εταιρεία έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της καθώς διέθετε προεγκατεστημένες εφαρμογές σε κινητά και τάμπλετ που λειτουργούν με το Android, το δικό της λειτουργικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα απαγόρευσε την εγκατάσταση εφαρμογών των ανταγωνιστών της.

    Η ρωσική υπηρεσία δεν είχε επιβάλει αμέσως πρόστιμο στη Google και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ήταν ακόμη σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία προκειμένου να βρεθεί ένας "φιλικός διακανονισμός" μεταξύ τους. Σήμερα ανέφερε ότι το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε διάστημα 60 ημερών.

    [07] Εντείνονται οι φορολογικοί έλεγχοι. Κατάσχεση μεγάλου αριθμού λαθραίων τσιγάρων

    Μία μεγάλη παρτίδα λαθραίων τσιγάρων εντόπισαν οι ελεγκτές του πέμπτου Τελωνείου Πειραιά, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες και κατόπιν πληροφοριών που είχαν φθάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΕΔΕ).

    Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 10.430.000 τσιγάρα, των οποίων οι δασμοί και οι φόροι που αντιστοιχούν στην αξία τους, φθάνουν στα 2.000.000 ευρώ.

    Η συγκεκριμένη παρτίδα είχε δηλωθεί ως φορτίο με πετσέτες και είχε τελικό προορισμό τα Σκόπια.

    Η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Εξάλλου, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι φορολογικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις, από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν φοροδιαφεύγουν.

    Σύμφωνα με πηγές από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μπήκε 48ωρο λουκέτο σε παραλιακό μπαρ που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο Θεσσαλονίκης προς το αεροδρόμιο, καθώς μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί 12 αποδείξεις.

    Επίσης, σε έλεγχο σε εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κοπεί καμία απόδειξη στη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών. Η συγκεκριμένη επιχείρηση θα σφραγιστεί από αύριο και για 48 ώρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταθούν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων.

    [08] Στο ΣτΕ προσέφυγαν φορείς και κάτοικοι της Χίου κατά του hot spot

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 110 τοπικοί φορείς (Σύλλογοι, εταιρείες, επιχειρηματίες, κ.λπ.), αλλά και κάτοικοι της Χίου, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 8.1.2016 υπουργική απόφαση, που προβλέπει την «σύσταση κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».

    Στην προσφυγή τους επισημαίνουν ότι από το Ηot Spot στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, στην περιοχή Χαλκείου της Χίου, έχουν υποστεί τεράστια οικονομική, αλλά και προσωπική ζημιά, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού, έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό, όχι μόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων των διεθνών και εγχωρίων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ηλεκτρονικών και έντυπων), για τις απάνθρωπες, κυριολεκτικά, συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Hot Spot του νησιού.

    Ακόμη αναφέρουν, ότι απειλείται η υγεία και η ασφάλεια, τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους, καθώς είναι συχνά τα εκτεταμένα επεισόδια, ενώ βρίσκουν καταφύγιο και εγκληματικά στοιχεία, απειλώντας έτσι τον τουρισμό, αλλά και την ίδια τη ζωή τους και την περιουσία τους.

    [09] Σε «εσωτερικό σαμποτάζ» αποδίδει η αστυνομία τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ταϊλάνδη

    Η αστυνομία στην Ταϊλάνδη εκτιμά ότι οι εκρήξεις βομβών που έγιναν στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί, σε τουριστικές περιοχές στα νότια της χώρας, ήταν πράξεις τοπικού σαμποτάζ και δε συνδέονται με κάποια διεθνή ισλαμιστική οργάνωση.

    Οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεν έχει εντοπιστεί κάποια πιθανή σύνδεση με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας της Ταϊλάνδης στο Reuters.

    Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι εκρήξεις συνδέονται με την κοινωνική αναταραχή που επικρατεί στις περιοχές στα νότια της Ταϊλάνδης, όπου οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία.

    Από τις εκρήξεις των βομβών έχασαν τη ζωή τους, δύο άτομα, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες.

    [10] Το Κογκρέσο «είχε ενημερωθεί από πέρυσι» για τις υποκλοπές στο Δημοκρατικό Κόμμα από Ρώσους χάκερ

    Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν μια ομάδα μελών του Κογκρέσου πέρσι ότι Ρώσοι χάκερ είχαν ξεκινήσει διαδικτυακές επιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα, είπαν τρεις γνώστες του θέματος χθες, αλλά τα μέλη του Κογκρέσου δεν μπορούσαν να προειδοποιήσουν το κόμμα για την προσπάθεια υποκλοπής στοιχείων τους γιατί οι πληροφορίες που είχαν λάβει ήταν άκρως μυστικές.

    Η κοινοποίηση των άκρως μυστικών πληροφοριών θα αποκάλυπτε τη συνεχή παρακολούθηση των επιθέσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τις πηγές πληροφοριών και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν για την διαπίστωση των υποκλοπών.

    Στις πληροφορίες είχαν προστεθεί και περαιτέρω περιορισμοί ώστε μόνο ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων ήταν ενήμεροι ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν διαπιστώσει πως δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ή αντιπρόσωποί τους είχαν στοχεύσει την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (ΕΕΔ), την κεντρική οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών μερικές φορές καθυστερούν την ενημέρωση των στόχων για τις κυβερνοεπιθέσεις που υφίστανται από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών κάτω από παρόμοιες συνθήκες, είπαν αξιωματούχοι.

    [11] Εκδηλώσεις στη Σπηλιά της Δράκαινας, στην Κεφαλονιά

    Διήμερο εκδηλώσεων γνωριμίας των πολιτών και των επισκεπτών της Κεφαλονιάς με την αρχαιολογία των νεολιθικών (περ. 5600 - 3700 π.Χ.) και των ιστορικών χρόνων (τέλος 7ου - αρχές 6ου αι. π.Χ.) στα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού, διοργανώνει ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος «Ο ΠΡΟΝΗΣΟΣ». Αφορμή στάθηκε η επέτειος των 25 χρόνων του ανασκαφικού και ερευνητικού έργου στη «Σπηλιά της Δράκαινας», που έχει φέρει στην επιφάνεια σημαντικότατες πληροφορίες για το πολύ μακρινό παρελθόν.

    Για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, αλλά και για την αξιοποίηση της περιοχής από τη σύγχρονη κοινωνία, θα μιλήσει απόψε στις 20:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πόρου «Γεράσιμος Πεντόγαλος» η Δρ. Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού. Η κ. Στρατούλη είναι επικεφαλής του ερευνητικού έργου στα προϊστορικά στρώματα του σπηλαίου, που ανήκουν στους νεολιθικούς χρόνους, μαρτυρώντας μια περιστασιακή και όχι συνεχής χρήση του σπηλαίου, η οποία ξεκίνησε γύρω στο 5600 π.Χ. και συνεχίστηκε τουλάχιστον ως το 3700 π.Χ.

    [12] Ανοιχτό για το κοινό το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Την πρόθεσή του να καταστήσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και πάλι προσβάσιμο στο κοινό, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν και να ανακαλύψουν ξανά το έργο μέσα από τη διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων. Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ έχει πλέον ολοκληρωθεί. Το ΙΣΝ παρέλαβε το έργο την Πέμπτηαπό την κοινοπραξία και ξεκινά επίσημα η διαδικασία της μετάβασής του στο ελληνικό Δημόσιο.

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 16 Αυγούστου, με κύριο στόχο να δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με το έργο και να το συνοδεύσουν καθ' όλη τη διαδικασία παράδοσής του στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ξεκίνημα του νέου έτους.

    Το θερινό ωράριο λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ θα είναι από τις 06:00 πμ έως τα μεσάνυχτα. Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 06:00 έως τις 20:00. Το πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,προγράμματα ευεξίας και αθλητισμού (όπως για παράδειγμα σύμβουλοι άσκησης και ευεξίας, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι καθημερινά από τις 06:30 ως 09:30 και από τις 18:30 έως 21:30, μαθήματα yoga κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 19:00 και κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 08:00 κ.α.), δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες (όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Ψυχοκινητικής Αγωγής για παιδιά κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 18:30 και στις 20:00), κινηματογραφικές προβολές (κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00), καθώς και μουσικές συναυλίες.

    Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ), συμμετέχοντας σε μία από τις τέσσερις καθημερινές ξεναγήσεις οι οποίες ξεκινούν στις 09:30, 11:30, 17:30 και 19:30. Με εξαίρεση τις ξεναγήσεις αυτές, τα δύο κτίρια θα είναι κλειστά για το κοινό κατά την περίοδο της μετάβασης του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς η ΕΛΣ και η ΕΒΕ θα προετοιμάζονται για τη δική τους μετάβαση στις νέες εγκαταστάσεις. Οι εκδηλώσεις -που θα πραγματοποιούνται από τον Αύγουστο έως και την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο- χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το ΙΣΝ.

    Για την άμεση εξυπηρέτηση των επισκεπτών, θα λειτουργούν στο χώρο καντίνες, προσωρινά, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα λειτουργούν, σε μόνιμη βάση, εστιατόριο και καφέ. To παρκινγκ, χωρητικότητας 1.000 θέσεων, θα λειτουργήσει προσωρινά χωρίς χρέωση, ενώ σε δεύτερο χρόνο προβλέπεται να υπάρχει αντίτιμο. To παρκινγκ θα ακολουθεί τις ώρες λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ. Οι παιδότοποι θα λειτουργήσουν αφού εξασφαλιστούν οι αναγκαίες άδειες για τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες. Τέλος, σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi. Το όνομα του δικτύου είναι SNFCC-FREE-WIFI.

    Το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ έρχεται να συμπληρώσει το πρωτοποριακό, τετραήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα παραστάσεων, οικογενειακών δραστηριοτήτων και εκθεμάτων Metamorphosis, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να επισκεφτεί για πρώτη φορά τα κτίρια της ΕΛΣ και της ΕΒΕ, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Σχεδόν 120.000 επισκέπτες επισκέφθηκαν το ΚΠΙΣΝ κατά τη διάρκεια του τετραήμερου εορτασμού.

    Στο Πρόγραμμα Μελών του ΚΠΙΣΝ που εγκαινιάστηκε εκείνες τις ημέρες εγγράφηκαν πάνω από 41.000 μέλη μέσω 26.000 ατομικών και οικογενειακών συνδρομών. Οι συνδρομές των μελών αυτών καλύφθηκαν με μια μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ, για δύο χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 1 στα 4 μέλη είναι παιδιά έως 17 ετών. Οι εγγραφές για το Πρόγραμμα Μελών θα ξεκινήσουν εκ νέου το Σεπτέμβριο και οι συνδρομές που θα καταβάλουν τα νέα μέλη θα συμβάλλουν στη μελλοντική βιωσιμότητα του ΚΠΙΣΝ. Οι συνδρομές μελών για εταιρίες και δωρητές θα διαμορφωθούν μέχρι το τέλος του έτους με στενή συνεργασία του ΚΠΙΣΝ ΑΕ με την ΕΒΕ και την ΕΛΣ.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αυγούστου είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ, www.SNFCC.org, και στον ιστότοπο του ΙΣΝ, www.SNF.org .

    [13] Η Αφροδίτη μπορεί κάποτε να ήταν κατοικήσιμη σαν τη Γη

    Η Αφροδίτη, που σήμερα αποτελεί μια σκέτη καυτή κόλαση, κάποτε μπορεί να είχε τελείως διαφορετικές συνθήκες και να ήταν για καιρό κατοικήσιμη όπως και η Γη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), οι οποίες όμως βασίζονται σε κλιματικά μοντέλα με τη βοήθεια υπολογιστών και όχι σε απτά δεδομένα.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Μάικλ Γουέι του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ?Geophysical Research Letters' της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, θεωρούν πιθανό ότι κατά τα πρώτα δύο δισεκατομμύρια χρόνια ύπαρξης της Αφροδίτης υπήρχε ένας ρηχός ωκεανός με νερό, ενώ οι θερμοκρασίες ήσαν πολύ πιο χαμηλές από ό,τι σήμερα.

    [14] Στον Τιτάνα βρέθηκαν βαθιά φαράγγια γεμάτα μεθάνιο

    Ορισμένα από τα βαθιά φαράγγια που καταλήγουν σε μια μεγάλη λιμνοθάλασσα μεθανίου στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρονου, είναι γεμάτα με υγρούς υδρογονάνθρακες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους μικρότερους παραπόταμους ενός εκτεταμένου δικτύου ποταμών που καταλήγουν στην περιοχή αυτή της «Λιγείας Θάλασσας» (Ligeia Mare).

    Αναλύοντας τα στοιχεία του ραντάρ του σκάφους «Κασίνι» που είχε περάσει πάνω από τον δορυφόρο το 2013, οι αστρονόμοι έχουν πλέον τις πρώτες άμεσες ενδείξεις πως αυτά τα φαράγγια, που έχουν πλάτος έως ένα χιλιόμετρο, βάθος 240 έως 570 μέτρα και πλαγιές με απότομες κλίσεις άνω των 40 μοιρών (ιδανικές για ριψοκίνδυνο σκι!), γεμίζουν με μεθάνιο και άλλους υδρονάνθρακες.Το πυκνότερο δίκτυο οκτώ φαραγγιών καταλήγει στον μήκους 400 χιλιομέτρων ποταμό Vid Flumina, ο οποίος με τη σειρά του χύνεται στη λιμνοθάλασσα μεθανίου Ligeia Mare, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Τιτάνα.

    Σε μερικά φαράγγια, η στάθμη των υγρών υδρογονανθράκων βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Ligeia Mare, ενώ σε άλλα είναι δεκάδες μέτρα ψηλότερα, πράγμα που οι επιστήμονες αποδίδουν σε μικρότερους παραπόταμους, οι οποίοι τροφοδοτούν τα φαράγγια με μεθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Βαλέριο Ποτζιάλι του Πανεπιστημίου «Λα Σαπιέντσα» της Ρώμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Geophysical Research Letters" της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, επεσήμαναν ότι ο πυθμένας των φαραγγιών είναι εντυπωσιακά επίπεδος.

    «Η Γη είναι ζεστή και βραχώδης, με ποταμούς νερού, ενώ ο Τιτάν είναι κρύος και παγωμένος, με ποταμούς μεθανίου.

    [15] Σεισμός 7,6 βαθμών νοτιοανατολικά από το Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό

    Ένας ισχυρός σεισμός 7,6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου 535 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Βανουάτου, νησί-κράτος του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού, σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

    Την καταγραφή του σεισμού ακολούθησε προειδοποίηση για τσουνάμι από το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού, για τις περιοχές κοντά στον σεισμό. Το Κέντρο όμως είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αλλού στον Ειρηνικό.

    Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων.

    [16] Nέα ισχυρή αλλά μη τοξική μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα ισχυρή αλλά μη τοξική μέθοδο μεταμόσχευσης μυελού των οστών (βλαστικών κυττάρων του αίματος), η οποία καθιστά περιττή την χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία.Προς το παρόν, η τεχνική έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια). Αν τελικά αποδειχθεί εξίσου ασφαλής και αποτελεσματική στους ανθρώπους, τότε θα μπορούσε στο μέλλον να αξιοποιηθεί ευρέως για τη θεραπεία διαφόρων αυτοάνοσων παθήσεων, όπως του ερυθηματώδους λύκου, του παιδικού διαβήτη (τύπου 1), της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή της πολλαπλής σκλήρυνσης, καθώς επίσης στην αντικαρκινική θεραπεία και για ασφαλέστερες μεταμοσχεύσεις οργάνων.

    Σήμερα η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι μια τοξική διαδικασία και γι' αυτό χρησιμοποιείται μόνο στις πιο κρίσιμες περιπτώσεις ασθενών. Τα βλαστικά κύτταρα του αίματος του ασθενούς πρέπει προηγουμένως να καταστραφούν πλήρως μέσω χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας (πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο DNA και σε πολλούς υγιείς ιστούς του σώματος όπως στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και στα όργανα αναπαραγωγής), προκειμένου στη συνέχεια να μεταμοσχευθούν τα νέα βλαστοκύτταρα.

    [17] Για τη «βροχή των Περσειδών» μιλά ο αστροφυσικός Ι. Σειραδάκης

    Δύο έως τρία «πεφταστέρια» το λεπτό θα μπορέσουν να απολαύσουν όσοι στρέψουν το βλέμμα τους προς τον καλοκαιρινό ουρανό, το βράδυ της Πέμπτηςέως τα χαράματα της Παρασκευής, οπότε και θα κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή «βροχή Περσειδών».

    Όπως εξήγησε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης, αυτή τη φορά προμηνύεται ισχυρότερη βροχή από πέρυσι, με δύο έως τρία «πεφταστέρια» το λεπτό, στο αποκορύφωμά της.

    Τι είναι, όμως, η «βροχή των Περσειδών»; Όπως είπε ο κ. Σειραδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», «είναι ουσιαστικά σκόνη, άμμος, μικρότερα πετραδάκια, τα οποία εισέρχονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, της τάξεως των 60 χλμ/δευτερόλεπτο -όχι την ώρα- κι έτσι όπως εμείς όταν τρίβουμε τα χέρια μας ζεσταινόμαστε, έτσι κι αυτά θερμαίνονται διά τριβής στην ατμόσφαιρά μας, με αποτέλεσμα να ανάψουν και να αφήνουν αυτά τα ωραία ίχνη στον ουρανό, που τα λέμε πεφταστέρια».

    Το ξεχωριστό αυτό φαινόμενο μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος από οπουδήποτε, αρκεί, όπως τόνισε ο κ. Σειραδάκης, να είναι σκοτεινό το μέρος. «Αν πάτε σένα φωτεινό μέρος και προσπαθήσετε να δείτε τους διάττοντες είναι σαν να προσπαθείτε να δείτε ένα κεράκι πίσω από έναν προβολέα αυτοκινήτου. Να επιλέξετε ένα σκοτεινό μέρος και στη συνέχεια να κοιτάξετε προς τον βορρά. Ανατέλλει ο αστερισμός αυτός γύρω στις 10-11 η ώρα» ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:Οι πιο θεαματικές Περσείδες της τελευταίας δεκαετίας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 August 2016 - 6:32:53 UTC