Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kείμενο του Κυρ. Μητσοτάκη στο Facebook για την επιτυχία της Α. Κορακάκη
  • [02] Υπ.Περιβάλλοντος: Με συνοπτικές διαδικασίες οι περιβαλλοντικές άδειες για τα υδατοδρόμια
  • [03] Πορτογαλία: Σε χαμηλό 5ετίας μειώθηκε η ανεργία το δεύτερο τρίμηνο
  • [04] Άντληση 1.138 εκατ. ευρώ μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ
  • [05] Δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας του Γ. Αλαφούζου με εντολή εισαγγελέα
  • [06] Συγχαρητήριο μήνυμα του γγ του ΚΚΕ στη "χρυσή" ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη
  • [07] Ο Φ. Σταϊνμάιερ ανησυχεί για το ενδεχόμενο εκλογής του Ντ.Τραμπ
  • [08] Σε δίκη παραπέμπεται η Ντίλμα Ρούσεφ για την καθαίρεσή της από την προεδρία
  • [09] Η έφορος Αρχαιοτήτων Αρκαδίας μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανθρώπινη ταφή του 11ου αι. πΧ που βρέθηκε στο Λύκαιο Όρος
  • [10] Για την «βροχή των Περσειδών» μιλά ο αστροφυσικός Γ. Σειραδάκης
  • [11] Ν. Ταβερναράκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Γίνεται έρευνα υψηλής στάθμης στην Ελλάδα
  • [12] Στ. Θεοδωράκης στο Facebook: Άννα μπράβο, μπράβο, μπράβο
  • [13] ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορικών διαστάσεων η επιτυχία της Άννας Κορακάκη
  • [14] Πορτογαλία: Τρεις νεκροί από τις πυρκαγιές στη Μαδέρα

  • [01] Kείμενο του Κυρ. Μητσοτάκη στο Facebook για την επιτυχία της Α. Κορακάκη

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, δεν μένει μόνο στα συγχαρητήρια στην Άννα Κορακάκη για την μεγάλη της επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας, αλλά μιλά για όσα έχουν συμβεί στον ελληνικό αθλητισμό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και για όσα πρέπει να γίνουν στο εξής.

    «Όταν σβήσουν τα φώτα...» είναι η πρώτη φράση του προέδρου της ΝΔ στην ανάρτησή του, κατά την οποία εκφράζει την υπερηφάνεια του για τη μεγάλη επιτυχία της Άννας Κορακάκη, όχι ως πολιτικός, αλλά ως Έλληνας πολίτης, που -όπως αναφέρει- παρακολούθησε τις προσπάθειες της Ελληνίδας αθλήτριας μαζί με τα τρία του παιδιά.

    Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «τα παράπονα των αθλητών για τους πολιτικούς που τους θυμούνται μόνο στις διακρίσεις είναι δικαιολογημένα» και πως «οι συνθήκες στις οποίες έκανε προπόνηση η Άννα βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το μεγάλο της ταλέντο».

    Αναφέρει ότι δυστυχώς, και ο αθλητισμός δεν γλίτωσε τις μεγάλες περικοπές των μνημονιακών χρόνων και πως «από τις υπερβολές του παρελθόντος φτάσαμε στο άλλο άκρο».

    Τονίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα πρέπει να μείνει αμέτοχος παρατηρητής και με προγράμματα χορηγιών να συμπληρώσει τους λιγοστούς πόρους που διαθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός για τη στήριξη των ομοσπονδιών.

    «Όταν σβήσουν τα φώτα της Ολυμπιακής δόξας, η Άννα θα μπορεί πια να προπονείται σε συνθήκες που θα αρμόζουν σε μια χρυσή Ολυμπιονίκη. Δικιά μας δουλειά είναι να βρούμε και να στηρίξουμε τα επόμενα μεγάλα ταλέντα που θα τιμήσουν την πατρίδα μας» υπογραμμίζει, ενώ ως ερασιτέχνης αθλητής λέει πως γνωρίζει καλά ότι ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει όχι μόνο υγεία, αλλά και χαρές μοναδικές σε όλα τα επίπεδα.

    «Το παράδειγμα της Άννας, αλλά και των υπόλοιπων αθλητών, που είμαι σίγουρος ότι θα μας προσφέρουν και άλλες διακρίσεις, θα εμπνεύσουν μία νέα γενιά παιδιών να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη μιας νέας κοπέλας από τη Δράμα, που μας απέδειξε ότι δεν υπάρχουν όρια στους στόχους που κάποιος θέτει για τον εαυτό του» καταλήγει στο κείμενό του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του προέδρου της ΝΔ:

    Όταν σβήσουν τα φώτα...

    Η μεγάλη επιτυχία της Άννας Κορακάκη μας έκανε όλους να αισθανθούμε υπερήφανους. Δεν το γράφω ως πολιτικός. Το εκφράζω ως ένας Έλληνας πολίτης που παρακολούθησε τις προσπάθειές της με αγωνία μαζί με τα τρία μου παιδιά.

    Κάθε τέτοια επιτυχία συνοδεύεται αναπόφευκτα από στερεότυπες δηλώσεις συγχαρητηρίων από την πολιτική ηγεσία. Τα παράπονα των αθλητών για τους πολιτικούς που τους θυμούνται μόνο στις διακρίσεις είναι δικαιολογημένα. Οι συνθήκες στις οποίες έκανε προπόνηση η Άννα βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με το μεγάλο της ταλέντο. Αυτό κάνει την επιτυχία της ακόμα πιο ξεχωριστή.

    Δυστυχώς και ο αθλητισμός δεν γλίτωσε τις μεγάλες περικοπές των μνημονιακών χρόνων. Από τις υπερβολές του παρελθόντος φτάσαμε στο άλλο άκρο. Το εκκρεμές καλείται να ισορροπήσει και πάλι. Ο ιδιωτικός τομέας, δεν θα πρέπει να μείνει αμέτοχος παρατηρητής. Μέσα από προγράμματα χορηγιών, θα πρέπει να συμπληρώσει τους λιγοστούς πόρους που διαθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός για τη στήριξη των ομοσπονδιών.

    Τελικά όμως δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο για την σκληρή προπόνηση, τη θέληση, την αυτοπειθαρχία, την απόλυτη αφοσίωση στον στόχο. Κάθε διάκριση, κάθε νίκη, μικρή ή μεγάλη, έχει υψηλές απαιτήσεις. Ακόμα περισσότερο η αριστεία σε όλες τις εκφάνσεις της.

    Όταν σβήσουν τα φώτα της Ολυμπιακής δόξας, η Άννα θα μπορεί πια να προπονείται σε συνθήκες που θα αρμόζουν σε μια χρυσή Ολυμπιονίκη. Δικιά μας δουλειά είναι να βρούμε και να στηρίξουμε τα επόμενα μεγάλα ταλέντα που θα τιμήσουν την πατρίδα μας.

    Ως ερασιτέχνης αθλητής που βρίσκει συχνά ψυχικό καταφύγιο στην ομορφιά του αθλητισμού, γνωρίζω καλά ότι ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει όχι μόνο υγεία αλλά και χαρές μοναδικές σε όλα τα επίπεδα. Το παράδειγμα της Άννας, αλλά και των υπόλοιπων αθλητών που είμαι σίγουρος ότι θα μας προσφέρουν και άλλες διακρίσεις, θα εμπνεύσουν μία νέα γενιά παιδιών να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

    Και αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη μιας νέας κοπέλας από τη Δράμα, που μας απέδειξε ότι δεν υπάρχουν όρια στους στόχους που κάποιος θέτει για τον εαυτό του.

    [02] Υπ.Περιβάλλοντος: Με συνοπτικές διαδικασίες οι περιβαλλοντικές άδειες για τα υδατοδρόμια

    «Καταρρίπτεται ο μύθος ότι υπάρχει αργός και αποτρεπτικός μηχανισμός αδειοδότησης στη χώρα μας, διότι εμείς βγάλαμε από το συρτάρι αίτημα που εκκρεμούσε από το 2014 και το διευθετήσαμε άμεσα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι τα αιτήματα που κατατέθηκαν το 2016 εγκρίθηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες. Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης αδειών περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία υδατοδρομίων σε διάφορα λιμάνια της χώρας», δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» o διευθυντής του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.

    Ο κ. Παπασταμόπουλος ανέφερε ότι αρκετά δημόσια κτίρια και λιμάνια στη χώρα μας δεν διαθέτουν περιβαλλοντικές άδειες, γεγονός που δυσκόλευε περισσότερο την παραπάνω διαδικασία.

    Επισήμανε ότι «το μόνο που απομένει πλέον σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, είναι να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές στα λιμάνια για τα υδατοδρόμια, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν άμεσα».

    [03] Πορτογαλία: Σε χαμηλό 5ετίας μειώθηκε η ανεργία το δεύτερο τρίμηνο

    Το ποσοστό της ανεργίας στην Πορτογαλία μειώθηκε σε χαμηλό πενταετίας το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Η εθνική στατιστική αρχή ανακοίνωσε ότι η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,8% το δεύτερο τρίμηνο, αρκετά χαμηλότερα από το 12,4% ένα τρίμηνο νωρίτερα και το 11,9% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το ποσοστό της μειώθηκε ύστερα από δύο ανοδικά τρίμηνα.

    Το ποσοστό που ανακοινώθηκε είναι κάτω από τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης για 11,3% και το χαμηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011, λίγο πριν η Πορτογαλία αιτηθεί την υπαγωγή της σε πρόγραμμα στήριξης.

    «Είναι καλά νούμερα, το πιο σχετικό είναι η μείωση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα σε ετήσια βάση που αντιστοιχεί σε αύξηση των νέων θέσεων εργασίας», σχολίασε ο Ζοζέ Μιγκέλ Σερντέιρα, οικονομολόγος στην Banco BPI στη Λισαβόνα.

    [04] Άντληση 1.138 εκατ. ευρώ μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ

    Την άντληση ποσού 1.138 εκατ. ευρώ μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,70% και το ζητούμενο ποσόν (875 εκατ. ευρώ) υπερκαλύφθηκε κατά 1,3 φορές.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,70%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.138 εκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,30 φορές.

    Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016.

    Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 262,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016, στις 12 μ.μ.

    [05] Δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας του Γ. Αλαφούζου με εντολή εισαγγελέα

    Στη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου προχώρησε το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), κατόπιν σχετικής εντολής του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου.

    Στην εντολή για δέσμευση προχώρησαν οι αρχές στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που γίνεται με βάση τα 65 CD τα οποία περιέχουν στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες φορολογούμενους που πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ την περίοδο από το 2000 έως το 2012, αλλά και σε συνδυασμό με καταγγελία σε βάρος του επιχειρηματία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Αλαφούζος κλήθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ να δώσει εξηγήσεις για ανακολουθίες που προέκυψαν από την έρευνα, αλλά φέρεται να μην κατάφερε να δικαιολογήσει ποσό που αγγίζει τα 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η εντολή δέσμευσης από το ΚΕΦΟΜΕΠ εστάλη σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Αλαφούζος: «Καλωσορίζουμε τον έλεγχο και θα συνδράμουμε στην επίσπευσή του»

    [06] Συγχαρητήριο μήνυμα του γγ του ΚΚΕ στη "χρυσή" ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη

    «Πολλά συγχαρητήρια σε σένα, στον προπονητή σου, στην οικογένεια σου και όλους όσοι σε στήριξαν ειλικρινά για την κατάκτηση του χρυσού και χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο», αναφέρει ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε στη "χρυσή" ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη, και επισημαίνει:

    «Η μεγάλη αυτή επιτυχία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που συνάντησες κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σου. Καλή συνέχεια με πολλές ακόμα επιτυχίες».

    [07] Ο Φ. Σταϊνμάιερ ανησυχεί για το ενδεχόμενο εκλογής του Ντ.Τραμπ

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ «δεν είναι ουδέτερος» στο θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, καθώς ανησυχεί για τις εξελίξεις σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    «Δεν είναι πράγματι ουδέτερος σε αυτό το θέμα, διότι είναι της άποψης ότι, εάν ακολουθήσουμε τις δηλώσεις του Τραμπ, τότε πρέπει πραγματικά να φοβηθούμε για το τι θα απογίνει αυτός ο κόσμος ή τι θα μπορούσε να απογίνει, εάν γινόταν όντως Πρόεδρος. Και αυτό επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών και είναι δικαίωμά του», δήλωσε η κ. Σέμπλι, ενώ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η καγκελάριος δεν αναμιγνύεται στην προεκλογική εκστρατεία και δεν την σχολιάζει.

    Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση για την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, η κυρία Σέμπλι προσέθεσε ότι ο κ. Σταϊνμάιερ «έχει σαφέστατα όχι την ίδια εντύπωση».

    [08] Σε δίκη παραπέμπεται η Ντίλμα Ρούσεφ για την καθαίρεσή της από την προεδρία

    Η Γερουσία της Βραζιλίας τάχθηκε σήμερα υπέρ της παραπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ σε δίκη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην οριστική καθαίρεσή της λίγο μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Ζανέιρο.

    Έπειτα από 15 ώρες συζητήσεων, οι γερουσιαστές, που αποφάσιζαν με απλή πλειοψηφία, τάχθηκαν τα ξημερώματα, με 59 ψήφους έναντι 21, υπέρ της διεξαγωγής της δίκης της Ρούσεφ, η προεδρική θητεία της οποίας έχει ανασταλεί από τον Μάιο επειδή κατηγορείται ότι παραποίησε δημόσιους λογαριασμούς.

    Η συνεδρίαση, της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Ρικάρντο Λεβαντόφσκι, είχε αρχίσει χθες Τρίτη στις 09:45 (τοπική ώρα, 15:45 ώρα Ελλάδας).

    Ουδείς αμφέβαλε για την έκβασή της. Η ψηφοφορία αυτή, την οποία η Ρούσεφ έχασε με διαφορά, προοιωνίζεται ένα δύσκολο σενάριο για την πρόεδρο, σύμφωνα με δηλώσεις γερουσιαστών.

    "Η ψηφοφορία αυτή καταδεικνύει πως υπάρχει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία και μια σαφής θέση της Γερουσίας σ' αυτή την πολυσυζητημένη διαδικασία καθαίρεσης", δήλωσε ο γερουσιαστής Ρομέρο Γιούκα στο τέλος της συνεδρίασης.

    [09] Η έφορος Αρχαιοτήτων Αρκαδίας μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανθρώπινη ταφή του 11ου αι. πΧ που βρέθηκε στο Λύκαιο Όρος

    Γίνονταν ανθρωποθυσίες στο Λύκαιο Όρος; «Όσο διαβάζουμε επί του θέματος και ενημερωνόμαστε επιστημονικά, το μυαλό τρέχει προς διάφορες κατευθύνσεις. Η αρχική ιδέα είναι ότι ναι, μπορεί να πρόκειται για ανθρωποθυσία. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν μπορούμε να πούμε κάτι με βεβαιότητα, είναι όμως μοναδικό, σημαντικό και εξαιρετικό το ότι σε έναν λατρευτικό βωμό που θυσιάζονταν ζώα προς τιμή του Δία βρίσκουμε τάφο με ανθρώπινο σκελετό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άννα Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, σχετικά με το εύρημα που γνωστοποίησε σήμερα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    «Έχουμε μια επιστήμη χωρίς ταμπού πλέον, και πιστεύουμε ότι ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται. Δεν θέλαμε να παρουσιάσουμε το εύρημα, που είναι πολύ σημαντικό, μετά από 2-3 χρόνια. Θεωρώ ότι η Αρκαδία μίλησε με την ιστορία της κι εμείς ως αρχαιολόγοι καταγράψαμε την ιστορία αυτή», συμπλήρωσε η ίδια, τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο μια μικροσκοπική, λεπτομερή, επιστημονική μελέτη μπορεί να δώσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν μια ανθρωποθυσία. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Συγκεκριμένα, στη νοτιότερη κορυφή του Όρους, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1.400 μ. και με πανοραμική θέα σε όλη την ηπειρωτική Πελοπόννησο, βρίσκεται ο βωμός τέφρας για τις θυσίες ζώων προς τιμήν του Δία, ενώ στο οροπέδιο χαμηλότερα έχουν αποκαλυφθεί τα μνημειακά οικοδομήματα του κάτω ιερού, όπου ελάμβαναν χώρα κατά την αρχαιότητα φημισμένοι αθλητικοί αγώνες, τα Λύκαια. Φέτος το καλοκαίρι, στο μέσο του βωμού και πλησίον μίας πλατφόρμας λαξευμένης στο φυσικό βράχο, εντοπίστηκε για πρώτη φορά και ανασκάφηκε ανθρώπινη ταφή (πιθανόν άνδρα) με προσανατολισμό Ανατολή-Δύση. «Φανταστείτε ότι έχουμε την κορυφή ενός υψώματος η οποία έχει διαμορφωθεί ως ένας βωμός τέφρας, που είναι το καμένο χώμα από τις θυσίες. Είναι μια αρκετά μεγάλη έκταση, η οποία δεν έχει πλήρως ερευνηθεί. Στην κορυφή αυτού του υψώματος όπου διαμορφώνεται ο βωμός, στο κέντρο του κυκλικού χώρου, βρέθηκε αυτή η ταφή», συμπληρώνει η κ. Καραπαναγιώτου, που πληροφορεί ότι οι πρώτες ανασκαφές έγιναν στις αρχές του 20ού αιώνα από τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, ο οποίος πραγματοποίησε ανασκαφικές τομές, εντοπίζοντας μόνον οστά ζώου.

    «Οι ανασκαφές επαναλαμβάνονται πολύ αργότερα, πάλι με μικρές δοκιμαστικές τομές, και ως τότε βρίσκονταν μόνο καμένα οστά ζώου. Παρότι οι πηγές μιλούν άμεσα ή έμμεσα για ανθρωποθυσίες, δεν είχαμε βρει ανθρώπινα οστά. Και ήρθε αυτός ο σκελετός να ανοίξει νέους ορίζοντες έρευνας», σημειώνει η ίδια, συμπληρώνοντας: «Στους βωμούς αναμένουμε να βρούμε καμένα οστά ζώων, αφιερώματα, καμένα ή όχι, προϊόντα από τα γεύματα ή τις τελετουργίες που ακολουθούσαν πάνω στον βωμό και οι οποίες ουσιαστικά αποτελούσαν μια προσφορά προς τον θεό. Το ερωτηματικό λοιπόν είναι αν κι αυτή η ταφή ήταν μια προσφορά στον θεό», τονίζει. Όσο για τη χρήση του βωμού, αυτή τεκμηριώνεται από το 1500 π.Χ. με τις ως τώρα ενδείξεις να «μιλάνε» για διάρκεια που φτάνει τουλάχιστον ως το 300 π.Χ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ο σκελετός, σε ύπτια θέση και σε άριστη κατάσταση διατήρησης, είχε αποτεθεί εντός στενού ορύγματος, που δημιουργήθηκε μέσα στις επιχώσεις από την τέφρα και τα καμένα χώματα. Λείπει μόνο το κρανίο του νεκρού, ενώ σώζεται η κάτω γνάθος.

    Από τον 4ο αι. π.Χ. και εξής, γραπτές πηγές αναφέρουν ανθρωποθυσίες πάνω στο βωμό του Λυκαίου Όρους, αλλά στις ανασκαφές που είχαν διενεργηθεί έως σήμερα στο χώρο δεν είχαν εντοπιστεί ανθρώπινα οστά. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιστημονική μελέτη του σκελετού και παρά το γεγονός ότι είναι πολύ πρώιμο ακόμα να εξαχθούν συμπεράσματα για τις συνθήκες θανάτου του νεκρού, η εξέχουσα θέση της ταφής στο μέσο του βωμού και ο προσανατολισμός της καταδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία της.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανθρώπινη ταφή του 11ου π.Χ. αι. στο Λύκαιο Όρος

    [10] Για την «βροχή των Περσειδών» μιλά ο αστροφυσικός Γ. Σειραδάκης

    Δύο έως τρία «πεφταστέρια» το λεπτό θα μπορέσουν να απολαύσουν όσοι στρέψουν το βλέμμα τους προς τον καλοκαιρινό ουρανό, αύριο το βράδυ έως τα χαράματα της Παρασκευής, οπότε και θα κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή «βροχή Περσειδών».

    Όπως εξήγησε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης, αυτή τη φορά προμηνύεται ισχυρότερη βροχή από πέρυσι, με δύο έως τρία «πεφταστέρια» το λεπτό, στο αποκορύφωμά της.

    Τι είναι, όμως, η «βροχή των Περσειδών»; Όπως είπε ο κ. Σειραδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», «είναι ουσιαστικά σκόνη, άμμος, μικρότερα πετραδάκια, τα οποία εισέρχονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, της τάξεως των 60 χλμ/δευτερόλεπτο -όχι την ώρα- κι έτσι όπως εμείς όταν τρίβουμε τα χέρια μας ζεσταινόμαστε, έτσι κι αυτά θερμαίνονται διά τριβής στην ατμόσφαιρά μας, με αποτέλεσμα να ανάψουν και να αφήνουν αυτά τα ωραία ίχνη στον ουρανό, που τα λέμε πεφταστέρια».

    Το ξεχωριστό αυτό φαινόμενο μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος από οπουδήποτε, αρκεί, όπως τόνισε ο κ. Σειραδάκης, να είναι σκοτεινό το μέρος. «Αν πάτε σένα φωτεινό μέρος και προσπαθήσετε να δείτε τους διάττοντες είναι σαν να προσπαθείτε να δείτε ένα κεράκι πίσω από έναν προβολέα αυτοκινήτου. Να επιλέξετε ένα σκοτεινό μέρος και στη συνέχεια να κοιτάξετε προς τον βορρά. Ανατέλλει ο αστερισμός αυτός γύρω στις 10-11 η ώρα» ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης

    Οι πιο θεαματικές Περσείδες της τελευταίας δεκαετίας

    [11] Ν. Ταβερναράκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Γίνεται έρευνα υψηλής στάθμης στην Ελλάδα

    Έρευνα υψηλής στάθμης παράγεται στην Ελλάδα, αλλά για να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο με άλλες χώρες, που επενδύουν πολύ περισσότερα κονδύλια στον ερευνητικό τομέα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη...

    Η διαπίστωση ανήκει στον Νεκτάριο Ταβερναράκη, τον Έλληνα επιστήμονα, που από χθες είναι το ένα από τα δύο νέα μέλη στο διοικητικό όργανο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και συγκεκριμένα στο επιστημονικό του συμβούλιο.

    «Γίνεται έρευνα υψηλής στάθμης στην Ελλάδα» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Ταβερναράκης εξηγώντας πως «στα Πανεπιστήμια, στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, υπάρχουν ερευνητικές ομάδες, οι οποίες ανταγωνίζονται στα ίσια ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στο Χάρβαρντ, στο ΜΙΤ».

    Εκτίμησε δε: «Θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την έρευνα ακόμη περισσότερο, ώστε να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας». Παραδέχθηκε ότι ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς για να φτάσει η Ελλάδα το ίδιο επίπεδο συνολικά της έρευνας με άλλες χώρες που επενδύουν περισσότερο στον συγκεκριμένο τομέα.

    «Ναι μεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έρευνα αιχμής, στην ουσία όμως είναι απομονωμένες μονάδες οι περιπτώσεις αυτές και συνολικά η χώρα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες που επενδύουν πολύ περισσότερα χρήματα στην έρευνα» ανέφερε.

    Και μπορεί τα χρήματα να μην επαρκούν, αλλά, όπως είπε ο κ. Ταβερναράκης, «οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν, αν τους δοθούν τα κατάλληλα μέσα, να διαπρέψουν και να ανταγωνιστούν συναδέλφους του εξωτερικού χωρίς να υστερούν σε τίποτα».

    Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του επιστημονικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, στο οποίο διορίστηκε μέλος, επισήμανε πως επιλέγει κυρίως τους κριτές των ερευνητικών προτάσεων. «Στην ουσία δεν επιλέγει αυτό το όργανο τις προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν, αλλά τους ανθρώπους που θα τις κρίνουν για να επιλέξουν τις καλύτερες. Είναι επίσης ένα συμβούλιο στρατηγικής, χαράσσει την πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, στο πού δηλαδή και πώς θα διατεθούν τα χρήματα τα οποία διαχειρίζεται και τα οποία είναι πάρα πολλά: 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020» εξήγησε ο κ. Ταβερναράκης.

    Σημείωσε δε πως «είναι ένα όργανο το οποίο συνολικά χαράσσει την ευρωπαϊκή πολιτική αιχμής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» οπότε «με τη λειτουργία του αυτή μπορεί να κατευθύνει την έρευνα στην Ευρώπη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με τις ανάγκες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και -μεταξύ άλλων- επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης του Ινστιτούτου, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης αναφέρθηκε και σε μία από τις κατευθύνσεις της έρευνας στο Ινστιτούτο, που αφορά τη διαδικασία της γήρανσης.

    «Στην ουσία προσπαθούμε να καταλάβουμε τον μηχανισμό της γήρανσης. Γιατί γερνάνε τα κύτταρα και κατά συνέπεια οι οργανισμοί, ο άνθρωπος. Υπάρχει κάποια βιολογική βάση σ' αυτό. Υπάρχουν κάποιοι μοριακοί οργανισμοί μέσα στα κύτταρα που είναι υπεύθυνοι κι εμείς θέλουμε να τους αποκαλύψουμε γιατί αν αυτό γίνει θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση αυτή για να αντιμετωπίσουμε πολλές παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύουν τη γήρανση, όπως π.χ. νευροεκφυλιστικές ασθένειες ή περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά είναι συνοδά της γήρανσης, οπότε κατανοώντας τους βασικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη γήρανση, ίσως θα μπορούσαμε να επέμβουμε- κάποιες φορές προληπτικά, άλλες φορές θεραπευτικά γι αυτές τις ασθένειες».

    [12] Στ. Θεοδωράκης στο Facebook: Άννα μπράβο, μπράβο, μπράβο

    «Η νίκη σου ήταν σπουδαία» για όλη τη χώρα, για «μια κοινωνία που θέλει να πιστέψει πάλι στον εαυτό της και εσύ της δείχνεις το δρόμο», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Facebook, απευθυνόμενος στη "χρυσή" Ελληνίδα ολυμπιονίκη στην σκοποβολή, Άννα Κορακάκη.

    Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωράκης γράφει:

    «Άννα μπράβο, μπράβο, μπράβο.

    Θα μου επιτρέψεις τον ενικό. Η νίκη σου, να ξέρεις, ήταν σπουδαία. Όχι μόνο για σένα και τους ανθρώπους σου αλλά και για τη χώρα. Μια κοινωνία που θέλει να πιστέψει πάλι στον εαυτό της και εσύ της δείχνεις το δρόμο. Προσπάθεια χωρίς θόρυβο! Το μόνο που θα σου ζητούσα -και με συγχωρείς για το θάρρος- θα ήταν όταν περάσουν οι μέρες της χαράς και της ξεκούρασης, να διηγηθείς στους Έλληνες -σε όλους εμάς- τον παιδεμό σου όλες αυτές τις ώρες, όλα αυτά τα χρόνια. Να ακούσει και η πολιτεία και να διδαχθεί. Να καταλάβουν όλοι, και εμείς και η γενιά σου, ότι οι αληθινές κορφές δεν χαρίζονται, κατακτώνται.

    Χόρεψε, λοιπόν, πάνω στο φτερό του καρχαρία, που λέει και ο ποιητής μας, και όταν κατέβεις, πες μας».

    [13] ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορικών διαστάσεων η επιτυχία της Άννας Κορακάκη

    Την Ελληνίδα χρυσή ολυμπιονίκη αλλά και την οικογένεια της συγχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισημαίνει ότι η επιτυχία της Άννας Κορακάκη έχει ιστορικές διαστάσεις.

    «Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην Άννα Κορακάκη για την κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου στην κατηγορία του πιστολιού 25 μ. του αθλήματος της σκοποβολής», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η επιτυχία της Ελληνίδας αθλήτριας έχει ιστορικές διαστάσεις, καθώς κατάφερε να κατακτήσει 2 μετάλλια στην ίδια Ολυμπιάδα. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στην οικογένειά της και ιδιαιτέρως στον πατέρα και προπονητή της, οι οποίοι στήριξαν την αθλήτρια στον δρόμο για το ιστορικό της κατόρθωμα».

    [14] Πορτογαλία: Τρεις νεκροί από τις πυρκαγιές στη Μαδέρα

    Οι πυρκαγιές που μαίνονται στο πορτογαλικό νησί της Μαδέρας στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στη διάρκεια της περασμένης νύκτας ενώ 1.000 άνθρωποι χρειάσθηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή, μεταξύ των οποίων και τουρίστες, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Τα τρία θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν έπιασαν φωτιά οι ιδιοκτησίες τους, κοντά στις ιστορικές συνοικίες της Φουνσάλ, της περιφερειακής πρωτεύουσας της Μαδέρας, το κέντρο της οποίας επλήγη από τις φλόγες στη διάρκεια της νύκτας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν επίσης λόγο για δύο ανθρώπους που έχουν τραυματισθεί σοβαρά.

    "Περίπου 1.000 άνθρωποι χρειάσθηκε να απομακρυνθούν από κατοικίες και ξενοδοχεία, κάτοικοι και τουρίστες", δήλωσε ο δημάρχος της Φουνσάλ Πάολο Καφόφο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Lusa, διευκρινίζοντας πως ορισμένοι στεγάστηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άλλοι σ' ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο.

    Ένα ξενοδοχείο κάηκε, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως είναι προς το παρόν "αδύνατο" να ανακοινωθεί ένας απολογισμός για τον αριθμό των κτιρίων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Χθες νοσοκομεία και εστίες ηλικιωμένων εκκενώθηκαν καθώς οι φλόγες πλησίαζαν.

    Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στα υψώματα της πόλης. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ξαφνικά χθες το βράδυ εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που σαρώνουν το νησί.

    Η Λισαβόνα απέστειλε τη νύκτα για ενισχύσεις μια ομάδα 110 ανδρών, αποτελούμενη από πυροσβέστες, γιατρούς και χωροφύλακες. Το πορτογαλικό αρχιπέλαγος των Αζορών, στη μέση του Ατλαντικού, ανακοίνωσε επίσης την αποστολή 30 ανδρών.

    Η ηπειρωτική Πορτογαλία πλήττεται επίσης από την Παρασκευή από πολύ σοβαρές δασικές πυρκαγιές, κυρίως το βόρειο τμήμα της χώρας. Σήμερα η βόρεια Πορτογαλία έχει τεθεί σχεδόν ολόκληρη σε συναγερμό για "πολύ αυξημένο" έως "μέγιστο" κίνδυνο πυρκαγιάς.

    Σε ολόκληρη την ηπειρωτική Πορτογαλία, περισσότεροι από 3.000 άνδρες έδιναν σήμερα το πρωί μάχη εναντίον μιας εκατοστής πυρκαγιών. Δώδεκα πυρκαγιές μεγάλων διαστάσεων έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση 1.400 πυροσβεστών και οδήγησαν στην απομάκρυνση κατοίκων στη διάρκεια της νύκτας.

    Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε χθες πως ενδέχεται να ζητήσει βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία, αν η ένταση των δασικών πυρκαγιών δεν μειωθεί μέχρι τις 15 Αυγούστου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 August 2016 - 14:32:47 UTC