Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θεμέλιος λίθος σχέσης εμπιστοσύνης τα ΜΟΕ με τα Σκόπια
  • [02] Αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ι. Αμανατίδης
  • [03] Σ. Κεδίκογλου: Στη ΝΔ πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις και θα τις υλοποιήσουμε γρήγορα και σωστά
  • [04] Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Κοινό πλαίσιο συνεργασίας για τις κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες της Κίνας και της Βενεζουέλας
  • [06] Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία διαβίβασε σε 19 χώρες φακέλους 160.000 προσώπων για πιθανή φοροδιαφυγή
  • [07] Εξαιρετική εμφάνιση του Λ. Πετρούνια στους προκριματικούς της ενόργανης στο Ρίο
  • [08] Ξεκινούν οι βαρκαρόλες στην Κέρκυρα
  • [09] Βέλγιο: Επίθεση με ματσέτα κατά δύο αστυνομικών στο Σαρλερουά
  • [10] ΥΠΟΙΚ: Το 90% των φορολογούμενων θα πληρώσει είτε λιγότερο είτε τον ίδιο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι

  • [01] Θεμέλιος λίθος σχέσης εμπιστοσύνης τα ΜΟΕ με τα Σκόπια

    Κανείς δεν το περίμενε. Ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά, ότι τα αποτελέσματα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ θα υπερέβαιναν κάθε προσδοκία και θα έχτιζαν θεμέλια εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Η έκπληξη, θετική έως ενθουσιώδης, είναι αμφίδρομη, όπως κυρίως η ικανοποίηση σήμερα, ένα χρόνο μετά. Αυτό εξηγούσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, μετά από τη σιγή ιχθύος, όλο αυτό το διάστημα, με την οποία κινήθηκαν και οι δύο πλευρές. Ιδιαίτερα παραγωγικά και αποτελεσματικά, με πολλές συναντήσεις και σε πολλά επίπεδα.

    Η ιστορία των ΜΟΕ με τα Σκόπια ξεκίνησε την άνοιξη του 2015. Όταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε ότι έπρεπε να επιχειρηθεί από ελληνικής πλευράς ένα «άλμα ποιότητας» ώστε να βγει από το τέλμα, στο οποίο είχε περιέλθει, η σχέση των δύο χωρών. Ξεκινώντας- σε μία λογική επίλυσης και όχι διαχείρισης της εκκρεμότητας του ονοματολογικού- από τη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε στο σημείο «μηδέν», καθώς η άλλη πλευρά είχε παύσει προ πολλού να διαπραγματεύεται με καλή πίστη και δεν υπήρχε καμμία ουσιαστική επαφή ή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να δοθεί μία δυναμική ώθηση που θα άλλαζε τη μη βιώσιμη και αντιπαραγωγική κατάσταση μέσω των ΜΟΕ και της πύκνωσης των επαφών με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Πόποσκι. Έτσι ο κ. Κοτζιάς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να επεξεργαστούν έναν πρώτο κατάλογο ΜΟΕ, την περίοδο, από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι το καλοκαίρι, που ο ίδιος είχε αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις επ'αυτού με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Τον Ιούνιο, μάλιστα, ο ίδιος επισφράγισε την καλή πίστη της ελληνικής πλευράς με την επίσκεψή του, την πρώτη μέσα σε 11 χρόνια Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στα Σκόπια. Εκεί .ερρίφθη ο πρώτος κύβος με την επισφράγηση της συμφωνίας για τα πρώτα 11 ΜΟΕ στη βάση ενός, ανοιχτού προς εμπλουτισμό, καταλόγου.

    Ήταν ακόμη νωρίς, όμως, για να μπορέσει να στοιχηματίσει κανείς σε ένα απτό αποτέλεσμα. Ο δρόμος είχε ανοίξει αλλά όλοι θα κρίνονταν επί του πρακτέου και όχι επί των διακηρύξεων ή των προθέσων. Αυτό ήταν σαφές και από τις δύο πλευρές, οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν η μία τη στάση της άλλης. Ένα χρόνο κοινής δουλειάς μετά, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους όσοι εργάστηκαν σε αυτή την υπόθεση με τους Σκοπιανούς συναδέλφους τους. Και φυσικά ο εμπνευστής, Νίκος Κοτζιάς. Και οι δύο πλευρές λειτούργησαν έντιμα, σεβόμενοι τις κόκκινες γραμμές η μία της άλλης και εργάστηκαν εποικοδομητικά.

    Σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών μπορούν να θεωρούν, όπως μας λένε, ότι ο στόχος των ΜΟΕ για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, μέσω της διμερούς συνεργασίας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μας επιτρέψουν την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος και την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Βέβαια αποσαφηνίζουν, παράλληλα, ότι τα ΜΟΕ δεν υποκαθιστούν την διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος στα Ηνωμένα Έθνη.

    Τα ΜΟΕ αναδείχθηκαν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, σε χρήσιμα εργαλεία συνεργασίας, σύσφιξης σχέσεων, κοινών τόπων και αμφίδρομα ωφέλιμων στόχων. Οι δύο χώρες από κοινού μπορούν να διεκδικήσουν στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, και όχι μόνο, σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και τους λαούς τους. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, ήδη δρομολογούνται οι πρώτες συνεργασίες μεταφοράς ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας, έχει αρχίσει ήδη η υπογραφή σειράς Μνημονίων μεταξύ πανεπιστημίων των δύο χωρών όπως και αυτή ανταλλαγής υποτροφιών. Παράλληλα υλοποιείται η αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας-Μοναστηρίου με σχετικά ομαλούς ρυθμούς, που θα αποσυμφορίσει την Ειδομένη, οι συζητήσεις στην ενεργειακή συνεργασία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ ο κατάλογος σε διάφορους τομείς διευρύνεται συνεχώς με νέες πρωτοβουλίες, όπως πρόσφατα η παροχή τεχνογνωσίας στον ιατρικό τομέα και η συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων των δύο χωρών, η διασυνοριακή συνεργασία με την εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα λαθρεμπορίου , trafficking, πλαστών διαβατηρίων καθώς άριστες και σε πολύ υψηλό επίπεδο είναι οι επαφές και η συνεργασία των δύο αστυνομιών.

    Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργθεί μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, όπως μας λένε, είναι ιδιαίτερα θετική καθώς από τους πρώτους γύρους των επαφών οι δύο πλευρές συνέκλιναν στο ότι η άλλη πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και επαγγελματισμό. Ανάλογο θετικό κλίμα άρχισε να διαμορφώνεται και στα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται πλέον στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν εισέλθει σε επιχειρησιακό στάδιο τεχνικού επιπέδου. Αυτός είναι ο λόγος που οι εκατέρωθεν αντιπροσωπείες είναι σήμερα πολυπληθείς και πλαισιώνονται από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες συναρμοδίων υπουργείων.

    Τώρα, μένει αυτό το καλό κλίμα να μεταφερθεί στο πολιτικό επίπεδο κι η ηγεσία της πΓΔΜ να πειστεί να εγκαταλείψει τον αναχρονιστικό αλυτρωτικό εθνικισμό της, συνειδητοποιώντας τα πολλαπλά οφέλη ενός συμβιβασμού στο ονοματολογικό που θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Μέχρι τότε, βέβαια, η Ελλάδα θα παραμείνει στην ίδια γραμμή με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Μια Ελλάδα,όμως, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, προ ημερών από το Λουξεμβούργο, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, που είναι πραγματική φίλη της σταθερότητας των Σκοπίων και δεν θα επιτρέψει κυρώσεις στην πΓΔΜ.

    [02] Αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ι. Αμανατίδης

    Το σενάριο πρόωρων εκλογών απέκλεισε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε συνέντευξη που έδωσε στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Όπως είπε: «Εκλογές δε θα γίνουν, καθώς υλοποιούμε μία συμφωνία που μας έχει εξουσιοδοτήσει ο ελληνικός λαός να τη φέρουμε εις πέρας. Το τρίπτυχο είναι κοινωνία-ανάπτυξη-θεσμικές αλλαγές». «Στο αναπτυξιακό επίπεδο έγκειται η ολοκλήρωση μεγάλων έργων (όπως το μετρό Θεσσαλονίκης), ο αναπτυξιακός νόμος, και η διαφάνεια στις συμβάσεις. Στο θεσμικό έχουμε τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο», προσέθεσε ενώ όπως ανέφερε η κυβέρνηση εστιάζει όλες τις της προσπάθειες στον κοινωνικό τομέα. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα πει κάτι νέο στη ΔΕΘ για την ανακούφιση των αδυνάμων.

    Όσον αφορά την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, ζήτημα ανοιχτό εδώ και μία δεκαετία, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι «όπως απορρέει από το Σύνταγμά μας, έχουμε υποχρέωση να μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να ασκήσουν, ελεύθερα και σε ασφαλές μέρος, τα θρησκευτικά τους καθήκοντα», προσθέτοντας ότι «η έλλειψη τεμένους ήταν περισσότερο από εμφανής». Όπως είπε, «λειτουργούν τζαμιά που είναι άλλα νόμιμα, αλλά και πολλά παράνομα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί εις βάρος της προστασίας των πολιτών». Μάλιστα, τόνισε ότι με το που ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση, «το έργο θα ξεκινήσει αμέσως, στον Ελαιώνα, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Αθηναίων, και παράλληλα θα γίνουν και άλλα έργα ανάπλασης του εκεί χώρου». Διευκρίνισε δε, ότι η λειτουργία του τεμένους θα εναπόκειται σε ειδικό ίδρυμα, υπό τον έλεγχο του κράτους, ενώ ο ιμάμης θα προέρχεται σίγουρα από το μετριοπαθές Ισλάμ. Καταλήγοντας στο θέμα ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι «με την ολοκλήρωσή του θα ενισχυθεί η διεθνής εικόνα της χώρας μας, καθώς θα προβάλλεται ως παράγοντας διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου».

    Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, ο υφυπουργός εξωτερικών επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για το θέμα».

    [03] Σ. Κεδίκογλου: Στη ΝΔ πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις και θα τις υλοποιήσουμε γρήγορα και σωστά

    Δεν αποκλείει προσφυγή στις κάλπες, εντός του 2016, ο τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ, βουλευτής Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου, καθώς όπως εκτιμά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Η Αξία", «η κατάρρευση των εσόδων που ήδη διαπιστώνεται και αναμένεται να επιδεινωθεί», θα κάνει ελκυστικότερο το "στρίβειν δια των εκλογών" για τον κ. Τσίπρα». «Τίποτα δεν αποκλείεται», λέει, ενώ κάνει επίσης λόγο για «φανφάρες και ανούσια εγκαίνια, νέες υποσχέσεις παροχών» εκ μέρους του πρωθυπουργού.

    Παράλληλα τονίζει ότι «στη ΝΔ έχουμε υποχρέωση να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, και αυτό κάνουμε».

    Επικρίνει επίσης την κυβέρνηση ότι ψηφίζει μεταρρυθμίσεις που δεν εφαρμόζει και γι' αυτό «δεν θα υπάρξουν τα προσδοκομενα θετικά αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «οι δανειστές φρόντισαν και επέβαλαν στον κ. Τσίπρα τον "αυτόματο κόφτη"», επειδή «ξέρουν ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

    Αντίθετα, συμπληρώνει, ο κ. Κεδίκογλου, «εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις και θα τις υλοποιήσουμε γρήγορα και σωστά». Σε ερώτηση δε πώς μπορούν οι πολίτες να εμπιστευθούν εκ νέου τη ΝΔ απαντά «γιατί θα παρουσιάσουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα αναλυτικό και κοστολογημένο» και τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση, είναι εντολή μας να μην ξαναπούμε τίποτα που δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε».

    Για το θέμα των συνεργασιών, σημειώνει πως υπάρχει βάση σύμπλευσης με κάθε κόμμα του δημοκρατικού τόξου που πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και συμφωνεί με τις προτεραιότητες της ανάπτυξης της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και επισημαίνει ότι «με το ΠΑΣΟΚ έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να συνεργαστούμε» και «με το Ποτάμι έχουμε βρεθεί στο ιδιο μήκος κύματος σε μια σειρά ζητημάτων στη Βουλή».

    Αναφέρει επίσης πως «χάνεται άλλη μια ευκαιρία για την ουσιαστική αναθεώρηση που χρειάζεται το Σύνταγμα», και σημειώνοντας την πρόταση της ΝΔ, να εγκριθούν απ' αυτή τη Βουλή τα αναθεωρητέα άρθρα που επιθυμεί κάθε κόμμα, και η κυβερνητική πλειοψηφία των επόμενων εκλογών να ψηφίσει τα άρθρα «που ουσιαστικά θα έχουν εγκρίνει οι πολίτες», θέτει το ερώτημα γιατί «ενοχλεί» τον κ. Τσίπρα, που «του αρέσουν τόσο πολύ τα δημοψηφίσματα», «να έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα οι επόμενες βουλευτικές εκλογές».

    Ο βουλευτής Εύβοιας μιλά επίσης για την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή της Λίμνης και τονίζει ότι αυτό που προέχει τώρα δεν είναι η απόδοση ευθυνών, αλλά η αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφής. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ρητινοσυλλέκτες, «που έχασαν την πηγή εισοδήματός τους όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα είκοσι και πλέον χρόνια», αλλά και για τους επαγγελματίες της περιοχής, «που βλέπουν τα προσδοκόμενα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται- για παράδειγμα, σχεδόν όλες οι κρατήσεις για τον Αύγουστο ακυρώθηκαν». Υπογραμμίζει δε ότι η Λίμνη παραμένει πανέμορφη και πως πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να συνεχίσει να την επισκέπτεται, και ζητά να στηριχτεί η διαδικτυακή καμπάνια που έχει ξεκινήσει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, «γιατί παρά τη ζημιά ο τόπος μας έχει πλούσιες ομορφιές».

    [04] Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ

    «Αντιλαμβανόμαστε τον πανικό που προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή των πολιτών σε μια συμφωνία αλήθειας για μια νέα διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», απαντά η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

    «Ας αντιληφθούν και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάθε απόπειρά τους να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας είναι πλέον καταδικασμένη. Οι πολίτες αδιαφορούν πλέον για τα ψέματα και τις κραυγές τους».

    [05] Κοινό πλαίσιο συνεργασίας για τις κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες της Κίνας και της Βενεζουέλας

    Οι κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες της Κίνας και της Βενεζουέλας, ενώνουν τις προσπάθειές τους για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη ζώνη πετρελαϊκών γεωτρήσεων στο Ορινόκο, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην περιοχή αυτή, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου, παγκοσμίως.

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιδιώκει την εξαγωγή άνω του ενός εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως στην Κίνα. Έτσι, η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας (PDVSA) και η κρατική πετρελαϊκή κοινοπραξία της Κίνας (CNPC) συνεργάζονται στην υλοποίηση κοινού σχεδίου αύξησης της εξαγωγικής παραγωγής πετρελαίου, από το σημερινό επίπεδο των 600.000 βαρελιών ημερησίως.

    ?Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια σταθερή εξαγωγική ποσότητα πετρελαίου, ανεξάρτητα από το επίπεδο των διεθνών τιμών,? δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Ευλόγιο ντελ Πίνο, μετά την επίσκεψη του, στην αναφερόμενη ζώνη πετρελαϊκών γεωτρήσεων.

    Παράλληλα, το πλαίσιο συνεργασίας των δύο κρατικών πετρελαϊκών εταιριών προβλέπει τη βελτίωση της ικανότητας επεξεργασίας του αργού πετρελαίου που διαθέτει η Βενεζουέλα, στον τομέα της βιομηχανικής διύλισης.

    [06] Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία διαβίβασε σε 19 χώρες φακέλους 160.000 προσώπων για πιθανή φοροδιαφυγή

    Το ομόσπονδο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διαβίβασε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες τρεις φακέλους με τραπεζικά δεδομένα από το Λουξεμβούργο που αφορούν 160.000 πρόσωπα, τα οποία βαρύνουν υποψίες για φορολογική απάτη ή φοροδιαφυγή.

    Τα 50.000 από αυτά τα πακέτα τραπεζικών δεδομένων αφορούν υπηκόους της Γερμανίας, άλλα 49.022 αφορούν Βέλγους και ακόμη 42.540 αφορούν Γάλλους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κρατιδιακού υπουργείου Οικονομικών. Η ίδια πηγή διευκρινίζει πως τα δεδομένα αυτά προέρχονται από έναν σκληρό δίσκο ο οποίος εστάλη ανωνύμως στις φορολογικές αρχές του κρατιδίου.

    «Η φορολογική δικαιοσύνη δεν σταματά στα σύνορα», υπογράμμισε ο κρατιδιακός υπουργός Οικονομικών Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του. «Δραττόμαστε οποιασδήποτε ευκαιρίας μας παρουσιάζεται για να συνεργαστούμε με τις φορολογικές αρχές των ευρωπαίων γειτόνων μας».

    Εξάλλου, οι γαλλικές αρχές διαβίβασαν στις αρχές αυτού του ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας δεδομένα τα οποία αφορούν ιδρύματα και εταιρείες με έδρα την Ελβετία. Αυτές οι «συμπληρωματικές» πληροφορίες προέρχονται από τον γαλλοϊταλό καταμηνυτή ατασθαλιών Ερβέ Φαλσιανί, τον άνθρωπο στον οποίο οφείλεται η αποκάλυψη της υπόθεσης SwissLeaks, η οποία αφορά επτά κράτη.

    Σε αυτή τη σειρά αποκαλύψεων από ένα διεθνές δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων, η τράπεζα HSBC βρέθηκε στο επίκεντρο κατηγοριών ότι βοήθησε να μεταφερθούν 180 δισεκατομμύρια ευρώ που ανήκαν σε πλούσιους πελάτες σε λογαριασμούς στην Ελβετία μεταξύ του Νοεμβρίου του 2006 και του Μαρτίου του 2007, προκειμένου οι πελάτες αυτοί να αποφύγουν την καταβολή φόρων στις χώρες τους.

    Επιπλέον, το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο έχει στην κατοχή του έναν τρίτο φάκελο, ο οποίος περιέχει εσωτερικά έγγραφα μιας «μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας». Τα έγγραφα αυτά θα μπορούσαν να δώσουν στις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές στοιχεία περί «πιθανής συνέργειας σε φορολογική απάτη», σύμφωνα με την ανακοίνωση του κρατιδιακού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δεν κατονόμασε τον τραπεζικό οργανισμό τα εσωτερικά έγγραφα του οποίου περιήλθαν στην κατοχή του.

    Η ανταλλαγή δεδομένων φορολογικού ενδιαφέροντος απ' άκρου σ' άκρο της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει ενεργά η Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία, στέλνει ένα μήνυμα σε όσους προσπαθούν να εξαπατήσουν τις φορολογικές αρχές, διεμήνυσε ο Βάλτερ-Μπόργιανς: ότι «οι κρύπτες για τα χρήματά τους αποκαλύπτονται» και ότι «σε όλο τον κόσμο ο κίνδυνος να αποκαλυφθούν μεγαλώνει».

    Η Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία πρωτοστατεί εδώ και καιρό στις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Τον Νοέμβριο του 2015, οι αρχές του κρατιδίου διαβίβασαν στις αρχές της Ελλάδας δεδομένα για φοροφυγάδες. Οι αρχές του κρατιδίου έχουν αγοράσει διάφορους δίσκους CD και USB με τραπεζικά δεδομένα προσώπων που βαρύνουν υποψίες για φοροδιαφυγή ή φορολογική απάτη, υιοθετώντας μια μέθοδο που πάντως προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.

    [07] Εξαιρετική εμφάνιση του Λ. Πετρούνια στους προκριματικούς της ενόργανης στο Ρίο

    Με μια εξαιρετική εμφάνιση στους κρίκους, που του έδωσε 15.833 βαθμούς, ξεκίνησε ο πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου, Λευτέρης Πετρούνιας, την προσπάθειά του στο 1ο γκρουπ των προκριματικών της ενόργανης γυμναστικής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

    [08] Ξεκινούν οι βαρκαρόλες στην Κέρκυρα

    Αναβιώνουν από σήμερα το βράδυ οι «βαρκαρόλες» της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα μοναδικό παραδοσιακό έθιμο που ξετυλίγει την ιστορία του νησιού συνδέοντας τη με την αρχαία μυθολογία και τις περιπέτειες του Οδυσσέα, αλλά και τη σωτηρία του νησιού από τον Άγιο Σπυρίδωνα, όταν οι Οθωμανοί προσπάθησαν το 1716 να το πολιορκήσουν.

    Την αυλαία της «βαρκαρόλας» ανοίγει σήμερα το βράδυ η Παλαιοκαστρίτσα. Κάτω από το φως των αστεριών, θα ξεδιπλωθεί όλη η ιστορία του Ομήρου που θέλει τον Οδυσσέα να φτάνει κατάκοπος και ταλαιπωρημένος στο νησί των Φαιάκων. Η σχεδία του καίγεται μέσα στη θάλασσα. Οι νύμφες της Ναυσικάς τον εντοπίζουν και η πριγκίπισσα τού δίνει ρούχα, τον περιποιείται και τον οδηγεί στον πατέρα της βασιλιά Αλκίνοο, όπου τον φιλοξενεί και τον στέλνει πίσω στην Ιθάκη με τις τιμές που του αρμόζουν...

    Κάθε καλοκαίρι, από το 1996, η Παλαιοκαστρίτσα κρατά τα σκήπτρα της κερκυραϊκής «βαρκαρόλας», με τη ιστορία να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια χιλιάδων παρευρισκόμενων, που κρατάνε θέση στην παραλία από νωρίς το απόγευμα, για να παρακολουθήσουν τη χοροθεατρική παράσταση που θα εξελιχθεί μέσα στη θάλασσα, με τη συμμετοχή των κερκυραϊκών πολιτιστικών συλλόγων, των ψαράδων και των λεμβούχων και των κατοίκων του χωριού.

    Η θάλασσα γεμίζει χρώματα και φως, ενώ ο ουρανός «σκίζεται» από τα χιλιάδες πυροτεχνήματα που αφήνουν τα δικά τους πολύχρωματα αποτυπώματα. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό σκηνικό που εκπλήσσει κάθε χρόνο όλους όσοι το παρακολουθούν.

    [09] Βέλγιο: Επίθεση με ματσέτα κατά δύο αστυνομικών στο Σαρλερουά

    Δύο γυναίκες αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση στο Σαρλερουά με ματσέτα και τραυματίσθηκαν από άνδρα που φώναξε «Αλλάχ ακμπάρ», έγινε γνωστό αστυνομικές πηγές.

    Ο δράστης της επίθεσης τραυματίσθηκε από τη σφαίρες τρίτου αστυνομικού.

    Μία από τις δύο τραυματίες αστυνομικούς φέρει βαθιά τραύματα στο πρόσωπο και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο του Σαρλερουά.

    Ο δράστης έχει τραυματισθεί σοβαρά και νοσηλεύεται.

    [10] ΥΠΟΙΚ: Το 90% των φορολογούμενων θα πληρώσει είτε λιγότερο είτε τον ίδιο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι

    Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2016 θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι και όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι στον ΕΝΦΙΑ 2016 υπάρχει ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, προκύπτει ότι:

    - Το 34 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατ.) θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

    - Το 35 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατ.) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο.

    - Το 21 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ.) θα πληρώσουν ελάχιστα παραπάνω (από 1 λεπτό έως 10 ευρώ).

    - Περίπου το 5,8% των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ.

    -Περίπου το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω.

    Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, περίπου το 90% των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ.) θα πληρώσει, είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ, είτε τον ίδιο ή σχεδόν τον ίδιο, σε σχέση με πέρυσι.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΟΙΚ: Τα βήματα σταδιακής χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 August 2016 - 16:32:30 UTC