Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: «Ο κ. Φίλης απέναντι στους ικανούς, δίπλα στους μπαχαλάκηδες»
  • [02] Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 71 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα
  • [03] «Ανάμεσα στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα υπάρχει μια σταθερή διήκουσα γραμμή συνέχειας»
  • [04] ΥΠΟΙΚ: Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για το 2016 θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι
  • [05] Έλ. Κουντουρά: Αυξημένη κατά 5% η τουριστική ροή
  • [06] Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προς τους φορολογούμενους για τις αποδείξεις
  • [07] Υπ.Οικονομικών: Τα βήματα σταδιακής χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων
  • [08] Με τη μεσολάβηση του Μάρκου Μπόλαρη, οι επαφές για τις εξαγωγές του κρόκου Κοζάνης στις αραβικές χώρες
  • [09] Νέο τηλεοπτικό μήνυμα της ΔΕΗ για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • [10] Τέσσερις συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στην Κω
  • [11] Πτώση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες η δημοτικότητα της Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [12] Ο αυστριακός ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να μετριάσει τους τόνους
  • [13] "Πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού" η Αυστρία για τον Τούρκο ΥΠΕΞ
  • [14] Ιαπωνία: Διάγγελμα θα απευθύνει τη Δευτέρα ο αυτοκράτορας Ακιχίτο
  • [15] Η κλασική ταινία «Αδιακρισίες» απόψε στο Κέντρο Επισκεπτών Ίδρυμα Στ. Νιάρχος
  • [16] Επαναπαρτίστηκε στην Κύπρο πήλινο ειδώλιο του 700 πx
  • [17] Ο υπ. Δικαιοσύνης παρέδωσε το πρώτο σχολικό λεωφορείο στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα - Θηβών
  • [18] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο σε αριθμούς

  • [01] ΝΔ: «Ο κ. Φίλης απέναντι στους ικανούς, δίπλα στους μπαχαλάκηδες»

    «Ο κ. Φίλης, αντί να επιβραβεύει τους ικανούς, καλύπτει τους αναρχικούς και πληρώνει από το υστέρημα των Ελλήνων τις καταστροφές που προκαλούν. Και αυτό δεν είναι δικαίωμά του. Είναι πρόκληση», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ, επικρίνοντας τον υπουργό Παιδείας.

    Συγκεκριμένα, τονίζει ότι ο κ. Φίλης προκαλεί, άλλη μία φορά, όλους τους Έλληνες και αποδεικνύει έμπρακτα ότι στέκεται απέναντι στους ικανούς που προβάλλουν τη χώρα και δίπλα στους μπαχαλάκηδες που την εκθέτουν.

    «Υπόλογος για την ανοχή της κατάληψης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις ζημιές που προκάλεσαν εκεί οι αναρχικοί, προθυμοποιείται τώρα να καλύψει, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου- από τα χρήματα, δηλαδή, των αγρίως φορολογούμενων Ελλήνων- το κόστος της αποκατάστασης, ύψους 40.000 ευρώ.

    «Είναι ο ίδιος που αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, τις εκκλήσεις των πρυτανικών Αρχών, αλλά και τις εισαγγελικές παραγγελίες, για την έγκαιρη αντιμετώπιση της παρανομίας και των αθλιοτήτων που συντελούνταν από τους αναρχικούς, προκειμένου να αποτραπούν καταστροφές στη δημόσια περιουσία.

    Είναι, ταυτόχρονα, ο ίδιος που αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα- ύψους 9.000 ευρώ- για την αποστολή της εθνικής μας ομάδας στη Μαθητική Ολυμπιάδα, όπου οι μαθητές μας πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις», επισημαίνει η Συγγρού.

    [02] Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 71 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα

    «Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν κατά τη λήξη του ψυχρού πολέμου πριν από 25 χρόνια, η πορεία προς τον πυρηνικό αφοπλισμό δεν έχει συντελεστεί, κυρίως με ευθύνη των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Ρωσίας», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 71 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα για ένα νέο πολύμορφο παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, με στόχο όχι μόνο την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, αλλά και των πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία κάθε άλλο παρά ασφαλή έχουν αποδειχθεί.

    «Ισχυρά μηνύματα εγρήγορσης και κινητοποίησης πηγάζουν από την 71η επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα. Πολλοί τοπικοί πόλεμοι μαίνονται, ιδιαίτερα στην πολύπαθη Μ. Ανατολή, ενώ στον βωμό των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών θυσιάζονται κατά μέσο όρο περίπου 5 δισ. δολάρια ημερησίως. Τα πυρηνικά οπλοστάσια παραμένουν ισχυρότατα και τα σενάρια χρησιμοποίησής τους έχουν επανεμφανιστεί με αφορμή συγκρούσεις και διενέξεις στην περιοχή», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ταυτόχρονα, τονίζει πως «υπάρχουν σήμερα στον κόσμο πάνω από είκοσι χιλιάδες πυρηνικά όπλα, τα οποία κατέχονται από εννέα χώρες ενώ, σε όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι χώρες που κατείχαν πυρηνικά όπλα ήταν εκείνες που αποτελούν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεπώς, το αίτημα και ο στόχος του γενικού και πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού διατηρεί την επικαιρότητά του στο ακέραιο».

    «Είναι η ώρα για ένα νέο πολύμορφο παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, με στόχο όχι μόνο την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, αλλά και των πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία κάθε άλλο παρά ασφαλή έχουν αποδειχθεί. Νωπή είναι η εμπειρία από το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «ο έλεγχος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μέσω της σχετικής συμφωνίας, πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για αλλαγή πολιτικής από τις κυβερνήσεις των χωρών της Μ. Ανατολής, που αρνούνται ή εμποδίζουν τη μετατροπή της περιοχής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής».

    «Η Ελλάδα -και πολύ περισσότερο η Κύπρος- έχουν κάθε λόγο να υποστηρίξουν διαδικασίες αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης στη Μ. Ανατολή και στη Μεσόγειο. Οι αναγκαίες καλές σχέσεις με το Ισραήλ πρέπει να συνεισφέρουν στην ανάληψη φιλειρηνικών πρωτοβουλιών για την περιοχή και να αξιοποιηθούν υπέρ του μεγάλου στόχου του πυρηνικού αφοπλισμού», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Με δεδομένο ότι η υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή μας και στον κόσμο είναι αδιαίρετη, η κυβέρνηση της Ελλάδας οφείλει να συμβάλλει -στο μέτρο του δυνατού, κυρίως μέσω της ΕΕ- υπέρ της αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κουρδικό, στην Τουρκία».

    [03] «Ανάμεσα στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα υπάρχει μια σταθερή διήκουσα γραμμή συνέχειας»

    Ανάμεσα στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα υπάρχει μια σταθερή διήκουσα γραμμή συνέχειας. Κι αυτό οφείλεται στο ότι εμείς, οι Έλληνες, γνωρίζουμε καλά ότι είμαστε κληρονόμοι ενός μεγάλου παρελθόντος, πλην όμως δεν μπορούμε να ζούμε μόνο μ? αυτό αν δεν αποδειχθούμε άξιοι συνεχιστές της αρχαίας κληρονομιάς μας. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς την ομάδα Αμερικανών φοιτητών του πανεπιστημίου North Eastern της Βοστόνης, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μαθήματος «Διάλογος των Πολιτισμών: Η Ελλάδα του χθες και του σήμερα».

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε:

    «Το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα υπήρξε η κοιτίδα και το λίκνο του Ευρωπαϊκού και του Δυτικού Πολιτισμού. Και τούτο διότι κληροδότησε στον Πολιτισμό αυτόν πρωτίστως την Ελευθερία, την Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη. Οι αρχές αυτές είναι πυλώνες του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού.

    Σήμερα οι πυλώνες αυτοί δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως, ιδίως δε λόγω της αλόγιστης και χωρίς κανόνες οικονομικής παγκοσμιοποίησης και της συνακόλουθης επικυριαρχίας των "αγορών", καθώς και λόγω της τρομοκρατίας, πρωτίστως της τζιχαντιστικής, που διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Σ? αυτόν τον αγώνα στήριξης της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας η Ελλάδα είναι παρούσα και με κάθε τρόπο δείχνει πως πρέπει να υπερασπισθούμε τις κοινές πολιτισμικές μας ρίζες. Τούτο μπορεί καθένας να το αντιληφθεί ευχερώς αν αναλογισθεί επιπλέον ότι ο Ελληνικός Λαός, με τεράστιες θυσίες, ακολουθεί αταλάντευτα την πορεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Ενώ άλλοι λαοί, χωρίς να έχουν υποστεί ούτε κατ? ελάχιστο τέτοιες θυσίες, εγκαταλείπουν την Ευρώπη».

    Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος έθεσε το ερώτημα αυτή η σημερινή ανησυχητική εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προσθέσει: «Η απάντηση είναι απλή: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον ελκυστική, ακριβώς διότι φαίνεται να εγκαταλείπει κάποιες από τις ρίζες και τις αρχές πουν την θεμελίωσαν μετά τον εφιάλτη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Κι εδώ αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας σήμερα. Η Ελλάδα αγωνίζεται και θ? αγωνίζεται για να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ιδρυτικές ρίζες της και αρχές της. Και μ? αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα υπερασπίζεται, στο μέτρο που της αναλογεί κατά την ιστορία της και την προοπτική της, τον Ευρωπαϊκό και τον εν γένει Δυτικό Πολιτισμό».

    Υποδεχόμενος τους Αμερικανούς φοιτητές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά του που τους συναντά πάλι στην Προεδρία της Δημοκρατίας και συνεχάρη το εμβληματικό, όπως είπε Πανεπιστήμιο North Eastern, «που είναι ένα από τα αρχαιότερα των ΗΠΑ αφού ιδρύθηκε το 1898, διότι έχει συμπεριλάβει στη διδασκαλία για τους δευτεροετείς φοιτητές το πρόγραμμα «Διάλογος των Πολιτισμών». «Και σας ευχαριστώ διότι, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, βρίσκεσθε ξανά στην Ελλάδα για να γνωρίσετε την "Ελλάδα του χθες και του σήμερα"», προσέθεσε ο πρόεδρος, ενώ απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς «τον μεγάλο φιλέλληνα, μ? όλη της σημασία της λέξης, καθηγητή κ. Κατούλα καθώς και τον πρόεδρο της Ένωσης Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων κ. Σόρογκα, αφού χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή σας στην Ελλάδα και, επομένως, η ελληνοκεντρική εφαρμογή του Προγράμματος "Διάλογος των Πολιτισμών"».

    [04] ΥΠΟΙΚ: Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για το 2016 θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι

    Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2016 θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι και όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι στον ΕΝΦΙΑ 2016 υπάρχει ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, προκύπτει ότι:

    - Το 34 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατ.) θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

    - Το 35 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατ.) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο.

    - Το 21 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ.) θα πληρώσουν ελάχιστα παραπάνω (από 1 λεπτό έως 10 ευρώ).

    - Περίπου το 5,8% των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ.

    -Περίπου το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω.

    Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, περίπου το 90% των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ.) θα πληρώσει, είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ, είτε τον ίδιο ή σχεδόν τον ίδιο, σε σχέση με πέρυσι.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΟΙΚ: Τα βήματα σταδιακής χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων

    [05] Έλ. Κουντουρά: Αυξημένη κατά 5% η τουριστική ροή

    Αυξημένη κατά 5% είναι -μέχρι στιγμής- η τουριστική ροή στο σύνολο της Ελλάδας, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στο «Πρακτορείο 104,9 FM», επισημαίνοντας πως «δεδομένων των συνθηκών, πρόκειται για μεγάλη αύξηση».

    Η κ. Κουντουρά, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», στάθηκε στα υψηλά ποσοστά των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε νησιωτικούς προορισμούς, δίνοντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της Κέρκυρας, όπου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο καταγράφεται αύξηση 13%, του Ηρακλείου με 12% και της Ρόδου με 10,6%.

    «Η περίοδος έχει επιμηκυνθεί από τις αρχές Απριλίου έως τέλη Νοεμβρίου και νέους προορισμούς έχουμε ανοίξει με απευθείας πτήσεις και από τις παραδοσιακές αγορές, όπως η Αγγλία και η Γερμανία, αλλά και νέες αγορές. Ανοίξαμε τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή, τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, καθώς στα νησιά μας υπάρχουν πάρα πολλοί ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες. Και φτάσαμε να λέμε πως η χρονιά, το 2016, που ξεκίνησε τόσο θετικά, ελπίζουμε να κλείσει θετικά σε αφίξεις και έσοδα γιατί έχει εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες που μας ξεπερνούν», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού.

    Επίσης, αναφέρθηκε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, μία καμπάνια που φαίνεται, όπως είπε, να αποδίδει κι έχει ως στόχο να ευνοηθούν τα νησιά του Αιγαίου που έχουν δεχτεί προσφυγικές πιέσεις. «Έχουμε καταφέρει και στη Σάμο να μειωθούν οι απώλειες, ενώ η Κως έχει ανακάμψει πλήρως», σημείωσε.

    Για τα υπόλοιπα νησιά, μεταξύ των οποίων η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, η κ. Κουντουρά υπογράμμισε ότι «θα ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με 200.000 δικαιούχους, που αν διαλέξουν αυτά τα νησιά θα έχουν δέκα ημέρες δωρεάν διακοπές, ενώ κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανταποκρίθηκαν να μειώσουν τα εισιτήρια στις μεταφορές».

    Ειδικά για την Εύβοια που «χτυπήθηκε» από την καταστροφική πυρκαγιά, δήλωσε: «Έχουμε μία στρατηγική για να μπορέσουμε να δούμε τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, να προβάλλουμε την Εύβοια και να έχουμε λιγότερες ζημιές».

    Η κ. Κουντουρά μίλησε και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο ιατρικός, ο ιαματικός αλλά και ο ποδηλατικός τουρισμός. «Όραμά μας είναι να έχουμε τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο σε μία Ελλάδα, η οποία θα είναι πολύ δημοφιλής παγκόσμιος τουρισμός», τόνισε.

    [06] Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προς τους φορολογούμενους για τις αποδείξεις

    Τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο την εσωτερική λειτουργία των επιχειρήσεων και δεν αποτελούν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ενώ τα αποδεικτικά πληρωμής των ειδικών μηχανημάτων (POS) δεν αντικαθιστούν τις αποδείξεις οι οποίες πρέπει να εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

    Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε οδηγίες της προς τους φορολογούμενους με αφορμή συγκεκριμένα κρούσματα, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες της αλλά και από καταγγελίες φορολογουμένων.

    Ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εφιστά την προσοχή των φορολογουμένων στα εξής:

    - Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.

    - Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).

    - Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.

    - Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα - βάσει νόμου - να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.

    Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, συνεχίζει τους ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την προστασία των συμφερόντων των συνεπών φορολογουμένων και του υγιούς ανταγωνισμού.

    «Σε κάθε περίπτωση, η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερο λογαριασμό για τους συνεπείς φορολογούμενους» τονίζει χαρακτηριστικά.

    [07] Υπ.Οικονομικών: Τα βήματα σταδιακής χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων

    H αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης και την συμφωνία της 25ης Μαΐου για το χρέος, συνέβαλε καθοριστικά στη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, ώστε να εξυπηρετούνται ικανοποιητικά τόσο τα φυσικά, όσο και τα νομικά πρόσωπα, επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο το Υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, με σειρά Υπουργικών και Κανονιστικών Αποφάσεων με τελικό σκοπό την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας κεφαλαίων με τρόπο που να διασφαλίζει την ευστάθεια του συστήματος.

    Κατά την πρώτη περίοδο, μετά την επιβολή των ελέγχων, στόχος της χαλάρωσης ήταν η ομαλότερη δυνατή λειτουργία του παραγωγικού ιστού και η ενίσχυση και στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδίως δε των μικρομεσαίων και νέων επιχειρήσεων.

    Σήμερα, ένα χρόνο μετά, με την τελευταία Υπουργική Απόφαση και συγκεκριμένα με την πλήρη άρση του περιορισμού για την πρόωρη, μερική ή ολική αποπληρωμή δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα ουσιαστικά καταργείται ο ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες των κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα.

    Παράλληλα, με τις ρυθμίσεις που αφορούν την ανάληψη μετρητών σημειώνεται πρόοδος σχετικά με τον δεύτερο πυλώνα των κεφαλαιακών ελέγχων στη χώρα. Πρόοδος σημειώνεται, τέλος, και στον τρίτο πυλώνα, εκείνον της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

    [08] Με τη μεσολάβηση του Μάρκου Μπόλαρη, οι επαφές για τις εξαγωγές του κρόκου Κοζάνης στις αραβικές χώρες

    Το ζήτημα της διευκόλυνσης των εξαγωγικών προσπαθειών του κρόκου Κοζάνης στις αραβικές χώρες βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης με το γ.γ του Αραβο - Ελληνικού Επιμελητηρίου, Rashad Mabger, και τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας, Essam Ibrahim Hassan Baitalmal. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη.

    Η προαναφερόμενη πρωτοβουλία του κ. Μπόλαρη ήρθε ως συνέχεια της συνάντησης που είχε με τους πρόεδρο, αντιπρόεδρο και διευθύντρια του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκο Πατσιούρα, Ιωάννη Μανώλα και Ελένη Καλύβα αντίστοιχα, οι οποίοι και του ανέλυσαν την πολιτική εξαγωγών και τη διεύρυνση του εξαγωγικού του εμπορίου ιδιαίτερα σε χώρες του αραβικού κόσμου.

    [09] Νέο τηλεοπτικό μήνυμα της ΔΕΗ για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

    Το ιστορικό σλόγκαν «Είδες η ΔΕΗ;» επιστρέφει στο νέο τηλεοπτικό σποτ της ΔΕΗ, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η επιχείρηση.

    Δεκαετίες μετά τον αείμνηστο Γιάννη Γκιωνάκη που πρωταγωνιστούσε σε τηλεοπτική διαφήμιση της ΔΕΗ στα τέλη του 70, τη σκυτάλη σήμερα παίρνει η Ελένη Ράντου επαναλαμβάνοντας σχεδόν 40 χρόνια αργότερα το ίδιο διαχρονικό σύνθημα.

    Στόχος του νέου τηλεοπτικού σποτ, όπως επισημαίνεται, είναι η ενημέρωση των πελατών της ΔΕΗ τόσο για το πρόγραμμα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις και χωρίς προκαταβολή που διαρκεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 όσο και για το πρόγραμμα επιβράβευσης της συνέπειας στην εξόφληση των λογαριασμών με επιστροφή του 15% που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2016.

    [10] Τέσσερις συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στην Κω

    Στη σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών προέβησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργήθηκε, παρουσία εισαγγελέα, στην επιχείρηση, την αποθήκη και το αυτοκίνητο 33χρονου Βούλγαρου.

    Εκτός του 33χρονου συνελήφθησαν ακόμη δύο Βούλγαροι 24 και 30 ετών και ένας Αλβανός 25 ετών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 65,5 γραμμάρια κοκαΐνης, 48 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης και ένα μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων.

    [11] Πτώση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες η δημοτικότητα της Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Η δημοτικότητα της Αγγελα Μέρκελ μειώθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τις επιθέσεις στη Γερμανία, που δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών δεν υποστηρίζουν την προσφυγική της πολιτική.

    Η δημοσκόπηση για λογαριασμό του δικτύου ARD δείχνει ότι η υποστήριξη προς το πρόσωπο της καγκελαρίου υποχώρησε κατά 12% σε σχέση με τον Ιούλιο, στο 47%. Είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση της Αγγελα Μέρκελ από την επανεκλογή της το 2013. Τον περυσινό Απρίλιο, και πριν από την προσφυγική κρίση, η δημοτικότητά της βρισκόταν στο 75%.

    Ταυτόχρονα, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ, εκ των σφοδρών επικριτών της προσφυγικής της πολιτικής των ανοικτώνθυρών και υπέρμαχου της επιβολής περιορισμών στη μετανάστευση για την ενίσχυση της ασφάλειας, εκτοξεύθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στο 44%.

    [12] Ο αυστριακός ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να μετριάσει τους τόνους

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε στην Άγκυρα να μετριάσει τον τόνο στα λόγια και στα έργα της μετά τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του που χαρακτήρισε την Αυστρία "πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού".

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια αυτά μετά τις δηλώσεις του αυστριακού καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των ευρωπαίων αρχηγών κυβερνήσεων προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ λόγω των δημοκρατικών και οικονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

    "Απορρίπτω έντονα την κριτική για την Αυστρία από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Η Άγκυρα καλείται να μετριάσει την επιλογή των λόγων και το σχέδιο δράσης της (στο εσωτερικό) καθώς και να ασχοληθεί με τις υποχρεώσεις της", δήλωσε ο Κουρτς σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

    [13] "Πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού" η Αυστρία για τον Τούρκο ΥΠΕΞ

    Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλεσε σήμερα την Αυστρία "πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού" μετά τις δηλώσεις του καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT Haber, ο Τσαβούσογλου είπε πως τα σχόλια του Κερν είναι "προσβλητικά" και τα απέρριψε στο σύνολό τους. Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δήλωσε την Τετάρτη (προχθές) ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των ευρωπαίων αρχηγών κυβερνήσεων προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ λόγω των δημοκρατικών και οικονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

    Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζον Κέρι, θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 24 Αυγούστου.

    [14] Ιαπωνία: Διάγγελμα θα απευθύνει τη Δευτέρα ο αυτοκράτορας Ακιχίτο

    Διάγγελμα θα απευθύνει τη Δευτέρα ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου, ύστερα από πληροφορίες τον περασμένο μήνα ότι ο μονάρχης θέλει να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του «σε λίγα χρόνια».

    Ο 82χρονος μονάρχης, που έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς και σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε την πρόθεσή του στην Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου, ανέφερε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK τον περασμένο μήνα.

    Το βιντεοσκοπημένο διάγγελμα θα μεταδοθεί στις 15:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η Υπηρεσία.

    Οι απλοί Ιάπωνες συμμερίζονται την προφανή επιθυμία του Ακιχίτο να παραδώσει την εξουσία στον πρίγκιπα Ναρουχίτο, ωστόσο ένα τέτοιο βήμα θα είναι πρωτοφανές στη σύγχρονη Ιαπωνία και η ιδέα συναντά την έντονη αντίδραση της συντηρητικής βάσης του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

    [15] Η κλασική ταινία «Αδιακρισίες» απόψε στο Κέντρο Επισκεπτών Ίδρυμα Στ. Νιάρχος

    Με μία ρομαντική ιστορία γεμάτη απολαυστικές παρεξηγήσεις και ασυνήθιστα ψέματα, καλωσορίζει τον Αύγουστο το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Πρόκειται για την ταινία «Αδιακρισίες» («Indiscreet», 1958) που θα προβληθεί απόψε (5/08)στις 21:00, στο Κέντρο Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ. Πρόκειται για μια φινετσάτη ρομαντική κωμωδία παρεξηγήσεων που ενώνει ξανά στην οθόνη το θρυλικό (από το «Notorious» του 'Αλφρεντ Χίτσκοκ) ζευγάρι των Κάρι Γκραντ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Προτάθηκε για 3 Χρυσές Σφαίρες και ήταν μια από τις πρώτες ταινίες που δημιούργησαν τη μόδα της τεχνικής του split screen στο σινεμά. Η σκηνοθεσία είναι του Στάνλεϊ Ντόνεν.

    Η προβολή γίνεται στο πλαίσιο της σειράς Park your Cinema, δηλαδή των εβδομαδιαίων υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών, μέσω των οποίων το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εγκαινιάζει, φέτος το καλοκαίρι, έναν δεσμό φιλίας με το κινηματογραφικό κοινό της Αθήνας. Στο πρώτο PARK YOUR CINEMA, οι κινηματογραφικές επιλογές βασίζονται σε vintage έργα, από εκείνα που δημιούργησαν την παράδοση της διασκέδασης στα αθηναϊκά θερινά σινεμά εδώ και τόσες δεκαετίες, καθιερώνοντας τις κλασικές επανεκδόσεις.

    [16] Επαναπαρτίστηκε στην Κύπρο πήλινο ειδώλιο του 700 πx

    Ένα αρχαίο πήλινο ειδώλιο αλόγου με αναβάτη-πολεμιστή, που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο (περίπου 700 π.Χ), επαναπαρτίστηκε στην Κύπρο από την Βρετανία. Το ειδώλιο εντοπίστηκε, μετά από διαδικτυακή έρευνα του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, σε ιστοσελίδα οίκου πώλησης αρχαιοτήτων του Λονδίνου. Κατόπιν αιτήματος του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Αστυνομίας Κύπρου ο οίκος παρέδωσε το ειδώλιο στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία το παρέδωσε στις Κυπριακές Αρχές.

    Το ειδώλιο προέρχεται από τη δηλωμένη και καταγραμμένη ιδιωτική συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου, η οποία πριν την τούρκικη εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του στην Αμμόχωστο. Η οικία λεηλατήθηκε, τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε.

    [17] Ο υπ. Δικαιοσύνης παρέδωσε το πρώτο σχολικό λεωφορείο στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα - Θηβών

    Ένα σχολικό λεωφορείο για τη μεταφορά σε παιδικό σταθμό των παιδιών των κρατούμενων μητέρων, παρέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος στη φυλακή Γυναικών Ελεώνα (Θηβών), συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη.

    Τα παιδιά αυτά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «θα μπορούν να συμμετέχουν, όπως και τα παιδιά της ευρύτερης κοινότητας, στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του παιδικού σταθμού της περιοχής και έτσι επιδιώκεται διατήρηση της σχέσης τους με την ανοικτή κοινωνία, για όσο χρόνο οι κρατούμενες μητέρες τους ασκούν το δικαίωμά τους να τα έχουν μαζί τους». Πάντως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ξεκινήσει την περασμένη σχολική χρονιά στον παιδικό σταθμό του Αγίου Θωμά, στο δήμο Τανάγρας.

    Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης εγκαινίασε και τον νέο χώρο παιδικού επισκεπτηρίου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στη φυλακή γυναικών του Ελεώνα, για τα παιδιά των κρατουμένων που επισκέπτονται τις μητέρες τους στη φυλακή ή δέχονται επίσκεψη από τον πατέρα τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «με τη δράση αυτή ενισχύονται οι οικογενειακοί δεσμοί των κρατουμένων με τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται χώρος βρεφονηπιακού σταθμού, όπου θα μπορούν να απασχολούνται τα παιδιά των κρατουμένων, έως δύο ετών».

    Να σημειωθεί, ότι το «παιδικό επισκεπτήριο» της φυλακής του Ελεώνα είναι ο τρίτος χώρος αυτού του τύπου που τίθεται σε λειτουργία και εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης για φυλακές με ανθρώπινο χαρακτήρα. Με τη διατήρηση της επαφής γονέων -κρατουμένων και παιδιών σε «παιδικά δωμάτια», προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «βελτιώνονται οι δείκτες ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, ενδυναμώνονται οι οικογενειακοί δεσμοί και τελικά μειώνονται οι αναπόδραστες αρνητικές συνέπειες του εγκλεισμού, ενώ με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η ομαλή κοινωνική και οικογενειακή επανένταξη του κρατούμενου και κατά συνέπεια μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπής, δηλαδή υλοποιείται η αληθινή αντεγκληματική πολιτική».

    Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης απένειμε έπαινο και χρηματικό έπαθλο σε κρατούμενη που διακόσμησε το χώρο και επισκέφθηκε χώρους εργαστηρίων, το ΚΕΘΕΑ «Εν δράσει», τα ιατρεία καθώς και χώρους διαβίωσης των κρατουμένων, με τις οποίες συνομίλησε.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα, βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή, ο βουλευτής Νίκος Θηβαίος και ο δήμαρχος Θηβαίων, Σπύρος Νικολάου.

    [18] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο σε αριθμούς

    «Ομνύουμε πως συμμετέχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αμιλλώμενοι πιστοί, με σεβασμό στους κανόνες που τους διέπουν και με επιθυμία να συμμετάσχουμε σε πνεύμα ιπποτισμού για την τιμή της χώρας μας και της δόξας του αθλητισμού».

    Το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου, ο Βέλγος ξιφομάχος Βικτόρ Μπρουάν απήγγειλε τον πρώτο Ολυμπιακό όρκο στη σύγχρονη ιστορία των Αγώνων, υπό το βλέμμα ενός εκστασιασμένου βαρώνου Πιερ ντε Κουμπερτέν. Ένας όρκος που έκτοτε έχει εξελιχθεί και που για την έναρξη των 31 Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο τον έχει αντικαταστήσει μία λιγότερο λυρική και πιο επίκαιρη δήλωση, η οποία αναφέρεται περισσότερο στη μάχη κατά του ντόπινγκ, υπέρ του ευ αγωνίζεσθαι του «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά» μέσα κι έξω από τους στίβους των αγωνισμάτων.

    ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΔΥΟ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΝΕΑ

    Το χορτάρι στους φετινούς Ολυμπιακούς θα έχει την τιμητική του, καθώς πάνω του θα διεξαχθούν τα δύο νέα ολυμπιακά αθλήματα. Το 2016 θα είναι η χρονιά του ράγκμπι -στην επτά επί επτά εκδοχή του, που κρίθηκε πιο εύκολη και βατή στην διοργάνωσή του-και της μεγάλης επιστροφής του γκολφ, που δεν είχε συμπεριληφθεί στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από το 1904.

    Μπορεί στα στάδια και τα κολυμβητήρια να είναι τα σημεία όπου λάμπουν τα παραδοσιακά και πιο αγαπητά αθλήματα των Ολυμπιακών, όπως ο στίβος, η κολύμβηση, οι πολεμικές τέχνες, ή η γυμναστική, αλλά οι Αγώνες δίνουν τη δυνατότητα και σε άλλα, λιγότερο δημοφιλή, αθλήματα να γευθούν τα φώτα της δημοσιότητας που τούτο το αθλητικό βήμα τους προσφέρει. Αλλά και στους θεατές δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αθλητικές δοκιμασίες, όπως το Μοντέρνο Πένταθλο, ή τις ιστιοδρομίες, το χόκεϊ επί χόρτου, ή ακόμη το ποδήλατο ΒΜΧ, που βρίσκονται στο πρόγραμμα από τους Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

    ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Στην Τελετή Έναρξης στο στάδιο Μαρακανά του Ρίο, θα παρελάσουν και δύο χώρες που αναγνωρίσθηκαν αθλητικά από τη ΔΟΕ. Το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν. Σε προηγούμενες διοργανώσεις, οι Κοσοβάροι παρήλαυναν υπό τη σημαία της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν της Σερβίας. Μετά την ανεξαρτησία του κράτους τους, το 2008, η ΔΟΕ αναγνώρισε την Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου το 2014, επιτρέποντάς του τη συμμετοχή ως ανεξάρτητο κράτος. Στους φετινούς Ολυμπιακούς, η χώρα θα συμμετέχει με οκτώ αθλητές.

    Όσο για το Νότιο Σουδάν, η χώρα αναγνωρίσθηκε το 2012 και θα συμμετέχει με δύο αθλητές.

    Μία άλλη πρωτοτυπία, συμβολική για την τραγική κατάσταση που βιώνουν πολλές περιοχές του πλανήτη, θα παρουσιασθεί μία «ομάδα προσφύγων αθλητών της Ολυμπιάδας». Δέκα αθλητές που επελέγησαν από τη ΔΟΕ τον περασμένο Ιούνιο, θα αγωνισθούν υπό την Ολυμπιακή Σημαία. Πέντε αθλητές από το Νότιο Σουδάν, που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στην Κένυα, δραπετεύοντας από τον εμφύλιο πόλεμο, δύο Σύροι κολυμβητές, δύο τζουντόκα από τη ΛΔ του Κογκό κι ένας Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος, συγκροτούν την ομάδα αυτή.

    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

    Οι αγώνες του Ρίο είναι η πρώτη Ολυμπιάδα που φιλοξενείται στην Νοτιοαμερικανική ήπειρο. Από το 1896, οι τριάντα διοργανώσεις έχουν φιλοξενηθεί στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, την Ασία, την Ωκεανία (Αυστραλία), ή στην Κεντρική Αμερική (Μεξικό).

    ΔΕΚΑ

    Είναι τα δέκα δισεκατομμύρια του προϋπολογισμού της Ολυμπιάδας του Ρίο. Ένα κόστος υψηλότερο κατά 2 δισ. των Ολυμπιακών του Λονδίνου. Χρηματοδοτημένη κατά 57% από τον ιδιωτικό τομέα και κατά 43% από τα κρατικά ταμεία, η διοργάνωση αποδείχθηκε δύσκολο να έλθει σε πέρας. Καθυστερήσεις καταγράφηκαν σε πολλά έργα, ένδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια, λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας και απάνθρωπων ωρών εργασίας.

    25.000

    Τόσος είναι ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Το 2012, 3,6 δισ. Άνθρωποι «χάζεψαν έστω κι ένα λεπτό από τους Ολυμπιακούς» του Λονδίνου.

    5.130

    Τόσα είναι τα χρυσά, ασημένια και χαλκά μετάλλια για τους κάθε λογής νικητές που σχεδιάσθηκαν και κόπηκαν για τους ΟΑ της Βραζιλίας από τον Νέλσον Καρνέιρου, τον άνθρωπο στον οποίο ανατέθηκε το έργο. Για να αποδίδουν πιο πιστά τη μορφή της βραζιλιάνας γυναίκας τα "άθλα"των νικητών, που στη μία πλευρά τους αναπαριστούν τη αρχαία θεά Νίκη, ο Καρνέιρο επέλεξε να την σμιλέψει «με πιο ανοικτή λεκάνη και πιο πληθωρικούς γλουτούς».

    1.945

    Τόσες θα είναι συνολικά οι συναντήσεις και οι γύροι των αθλητικών αγωνισμάτων (ατομικών και ομαδικών) που θα διεξαχθούν από την έναρξη έως το τέλος των Ολυμπιακών του Ρίο στις είκοσι τέσσερις αθλητικές εγκαταστάσεις των Αγώνων.

    450.000

    Αυτός είναι ο αριθμός των προφυλακτικών που διανεμήθηκαν από τους διοργανωτές στους 10.500 αθλητές που κατέλυσαν στο Ολυμπιακό Χωριό. Που αντιστοιχεί σε 43 προφυλακτικά ανά αθλητή. «Η Βραζιλία ενθαρρύνει την προφύλαξη στον έρωτα, κι οι αθλητές αποτελούν το καλλίτερο παράδειγμα για τον πληθυσμό. Μπορούν να διαδραματίσουν ένα κεφαλαιώδη ρόλο στη μάχη κατά του AIDS», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ. Βέβαια, στο Ολυμπιακό Χωριό το άθλημα αυτό έχει διαφορετικούς στίβους...

    550

    Είναι ο αριθμός των αθλητών από τις ΗΠΑ που θα αγωνισθούν στο Ρίο. Η ομάδα τους αποτελεί την πολυπληθέστερη, μπροστά από τη Βραζιλία και τους 464 αθλητές της. Στη συνέχεια έρχονται η Γερμανία, που συγκέντρωσε 420 αθλητές και μετά η Αυστραλία με 418. Η Κίνα συμμετέχει με τη μεγαλύτερη ομάδα στην ιστορία της, με 398 αθλητές, ενώ η Γαλλία έρχεται στην έκτη θέση με 396.

    6

    Η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής θα συμμετέχει μόλις με 6 αθλητές (τέσσερις κολυμβητές, μία πυγμάχο κι έναν αθλητή ταεκβοντό) και θα είναι η μικρότερη ομάδα.

    3

    Για πρώτη φορά θα αγωνισθούν σε Ολυμπιακούς Αγώνες τρίδυμες αδελφές. Οι Εσθονές Λέιλα, Λίινα και Λίλι Λούικ, θα τρέξουν στον μαραθώνιο. Μολονότι καμμία από αυτές δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να κερδίσει κάποιο μετάλλιο -η Λέιλα είναι η καλλίτερη εκ των τριών με χρόνο μόλις 2 ώρες 37' -είναι ωστόσο βέβαιο πως θα προσελκύσουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Πρώην χορεύτριες του χιπ χοπ, οι τρεις αδελφές άρχισαν να ασχολούνται με τον αθλητισμό μόλις στα 24 χρόνια τους. Οι τριαντάχρονες αθλήτριες δηλώνουν ότι θα αλληλοβοηθούνται κατά τη διάρκεια της κούρσας του μαραθωνίου.

    22

    Είναι το απόλυτο ρεκόρ ολυμπιακών μεταλλίων που έχουν κατακτηθεί από τον ίδιον αθλητή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον Αμερικανό κολυμβητή Μάικλ Φελπς, που έχει κερδίσει 18 χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα. Στα 31 χρόνια του, ο «εξωγήινος» αθλητής θα συμμετάσχει για τέταρτη συνεχόμενη φορά σ'Ολυμπιάδα και όπως φαίνεται θα είναι οι τελευταίοι του. Στο Πεκίνο το 2008, ο υπεραθλητής από τη Βαλτιμόρη «ενθυλάκωσε» μόλις οκτώ χρυσά μετάλλια.

    13

    Δεκατριών ετών είναι ο πιο μικρός σε ηλικία αθλητής των Αγώνων του Ρίο, η κολυμβήτρια από το Νεπάλ Σινγκχ Γκαουρίκα. Στη χώρα της είναι κάτοχος πολλών ρεκόρ, στα 100 και 200 μέτρα ύπτιο, καθώς και στα 100 πρόσθιο. Στους πρόσφατους Πανασιατικούς Αγώνες κατέκτησε δε τέσσερα μετάλλια. Κόρη γιατρού, ζει και προπονείται στο Λονδίνο κι υπεύθυνοι για την αξιοπρόσεκτη αθλητική εξέλιξή της ήσαν δύο πολλοί γνωστοί προπονητές, οι Ρις Ρόμλεϊ και Κριστίν Γκριν. «Επιθυμούσα να έλθω στους Αγώνες, αλλά δεν ήμουν βέβαιη ότι μπορούσα γιατί ήμουν πολύ μικρή. Όταν ενημερώθηκα ότι με επέλεξαν, συγκλονίστηκα», δήλωσε η 13χρονη.

    62

    Η Τζούλι Μπρούγκαμ είναι 62 ετών, κι όπως για την κατά 49 χρόνια μικρότερή της Γκαουρίκα, οι Ολυμπιακοί του Ρίο είναι οι πρώτοι αγώνες που θα συμμετάσχει στη ζωή της. Η Νεοζηλανδή αθλήτρια, ύψους 1,56 και με βάρος 54 κιλά, που ανακάλυψε αργά στη ζωή της την ιππασία, θα συμμετάσχει στο αγώνισμα της υπερπήδησης εμποδίων με το άλογο που ιππεύει τα τελευταία εννέα χρόνια, τον Φομ Φάινστεν.

    50.000

    Αυτή είναι η αμοιβή που θα εισπράξει, αντί κοτίνου, ο κάθε Γάλλος αθλητής που θα στεφθεί χρυσός Ολυμπιονίκης. Η αμοιβή για το αργυρό μετάλλιο αποτιμάται στα 20.000 ευρώ, ενώ 13.000 θα εισπράξει ο κάθε τριταθλητής. Η αμοιβή των Γάλλων αθλητών είναι κατά πολύ υψηλότερη αυτής των Αμερικανών συναθλητών τους (22.000 ευρώ το χρυσό), αλλά υπολείπεται πάρα πολύ από τη μικρή περιουσία με την οποία το Αζερμπαϊτζάν υπόσχεται ότι θα «χρυσώσει» τους πρώτους Ολυμπιονίκες του, ήτοι με 330.000 ευρώ!

    118

    Είναι ο αριθμός των Ρώσων αθλητών που αποκλείσθηκαν από τους Ολυμπιακούς. Αρχικά, η ρωσική Ολυμπιακή ομάδα αποτελείτο από 387 αθλητές. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πριν την τελετή έναρξης, άλλοι 14 Ρώσοι αθλητές ενδέχεται ν'αποκλεισθούν ακόμη και τη δωδεκάτη ώρα. Αντιδρώντας, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, ο Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν, συντάκτης της έκθεσης για το ντόπινγκ στη Ρωσία, στιγμάτισε την πρακτική της ΔΟΕ και των διεθνών οργανώσεων να επιβάλλουν κυρώσεις στους αθλητές, αντί να τιμωρήσουν το σύστημα μίας χώρας.

    Πηγή: Λε Μοντ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 August 2016 - 12:32:41 UTC