Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση ανάμεσα σε βουλευτές της ΧΑ και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Χουσεΐν
  • [02] Τρ. Αλεξιάδης: «Αγωνία και καθημερινός μας εφιάλτης είναι να πιάσουμε τα έσοδα και όχι από πήγες που θα πληγώσουν την κοινωνία»
  • [03] Ν.Τόσκας: Ήπια αντιμετώπιση των καταλήψεων, εάν δεν υπερβαίνουν κόκκινες γραμμές
  • [04] Παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από το 2010 και μετά
  • [05] Γ. Βάιντμαν: Υπάρχουν δυνατότητες προσαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
  • [06] Πτωτική η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Φρανκφούρτης
  • [07] Λουκέτο 48 ωρών σε επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις
  • [08] Ποια ελληνικά προϊόντα προτιμούν οι Ιάπωνες καταναλωτές
  • [09] Ναυάγιο πλαστικής βάρκας στη Λέσβο, που μετέφερε πάνω από 50 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [10] Συνελήφθη 26χρονη, κατηγορούμενη για τη δολοφονία στο Κορωπί
  • [11] "Δολοφονική" και όχι "τρομοκρατική" η επίθεση στο Λονδίνο

  • [01] Αντιπαράθεση ανάμεσα σε βουλευτές της ΧΑ και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Χουσεΐν

    Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή, όταν βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν λεκτικά με βαριές εκφράσεις στον βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, ο οποίος προέρχεται από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

    Την αρχή έκανε ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος ευχήθηκε στο Σώμα «χρόνια πολλά», με αφορμή την επέτειο της 4ης Αυγούστου και κατηγόρησε τον μουσουλμάνο βουλευτή ότι «πρόσφατα έκαψε την ελληνική σημαία».

    Τη σκυτάλη παρέλαβε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, που αποκάλεσε τον κ. Ζειμπέκ, αρχικά «φιλότουρκο» και στη συνέχεια «Τούρκο πράκτορα». «Θα φέρω φωτογραφίες, να δηλώσεις τώρα ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη, αλλιώς είσαι Τούρκος», πρόσθεσε.

    Ο Ζεϊμπέκ Χουσεϊν διέψευσε ότι έκαψε τη σημαία και τόνισε: «Οι γονείς μου πολέμησαν τον φασισμό στα βουνά της Αλβανίας».

    Στο επεισόδιο παρενέβη ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να «καθίσουν κάτω» και να βγουν από την αίθουσα.

    [02] Τρ. Αλεξιάδης: «Αγωνία και καθημερινός μας εφιάλτης είναι να πιάσουμε τα έσοδα και όχι από πήγες που θα πληγώσουν την κοινωνία»

    Λόγω λαθών στη συμπλήρωση περιουσιακών στοιχείων από τους πολίτες δόθηκε παράταση για διόρθωση των Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης. Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πολλοί φορολογούμενοι είχαν κάνει λάθη, καθώς σε νομούς όπως των Γρεβενών και της Ευρυτανίας φαίνονται για παράδειγμα ότι υπάρχουν παραθαλάσσια αγροτεμάχια.

    «Δεν θα έχουμε μια ζωή ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν μπορώ να σάς πω με σιγουριά το πότε θα αντικατασταθεί ο φόρος» είπε ο κ. Αλεξιάδης εξηγώντας ότι πρέπει να βρεθεί αξιόπιστο σύστημα για να εισπράττεται ο φόρος επί της περιουσίας.

    Για τα δημόσια έσοδα ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι στο εξάμηνο ήταν πολύ πάνω του στόχου, ενώ τον Ιούλιο τα έσοδα ανήλθαν στα 5,57 δισ. ευρώ με το στόχο να επιτυγχάνεται κατά 95%. Υπογράμμισε ότι η εικόνα που υπάρχει για τα έσοδα Αυγούστου μπορεί να είναι διαφορετική με τα τελικά στοιχεία.

    «Αγωνία και καθημερινός μας εφιάλτης είναι να πιάσουμε τα έσοδα, και όχι από πήγες που θα πληγώσουν την κοινωνία» επισήμανε.

    Συμπλήρωσε πως «έχουμε άδικο και βάρβαρο φορολογικό σύστημα, δεν το υπερασπιζόμαστε με την έννοια ότι θέλαμε να μείνει μόνιμα».

    «Τον Αύγουστο του 2015 ψηφίσαμε τη συμφωνία με τους θεσμούς με προβλέψεις για φόρους 65 δισ. ευρώ, και την ψήφισαν και άλλοι, που τώρα φέρνουν αντιρρήσεις» ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, αφήνοντας αιχμές για την στάση της αντιπολίτευσης.

    [03] Ν.Τόσκας: Ήπια αντιμετώπιση των καταλήψεων, εάν δεν υπερβαίνουν κόκκινες γραμμές

    Ήπια αντιμετώπιση των καταλήψεων, εάν δεν υπερβαίνουν κόκκινες γραμμές και όχι βίαιη καταστολή, προκρίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να νομισθεί ότι εγκρίνω την κατάληψη δημόσιου χώρου». Δίνοντας το στίγμα για τηστάση της Αστυνομίας είπε πως κινείται «χωρίς δακρυγόνα και άγρια καταστολή που δεν απέδωσαν, αλλά επέτειναν καταστάσεις».

    Για την κατάληψη στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι τυχόν βίαιη επέμβαση της Αστυνομίας στην κατάληψη θα έφερνε μεγάλες επιπτώσεις στην πόλη και ίσως γενικότερα. Πρόσθεσε ότι «έγινε η καλύτερη διαχείριση του θέματος με σώφρονα και ήπιο τρόπο» σημειώνοντας ότι και οι ζημιές ήταν μικρής έκτασης.

    Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία και πως μεγιστοποιεί και διογκώνει μεμονωμένα περιστατικά. Σημείωσε πως η Αστυνομία είχε να κάνει επέμβαση στα Εξάρχεια 30 χρόνια αναφερόμενος στην επιχείρηση για την ξάρθρωση της αλβανικής μαφίας ναρκωτικών. Η κατάσταση στα Εξάρχεια «κουκουλωνόταν συστηματικά και επιστημονικά» εδώ και χρόνια.

    Τόνισε πως πριν λίγες μέρες η Αστυνομία επενέβη και απέδωσε στους ιδιοκτήτες τους στα Εξάρχεια τρία σπίτια, που τελούσαν υπό κατάληψη, επαναλαμβάνοντας ότι η αστυνομία δρα ανά περίπτωση και με μέτρο.

    Για τους αντιεξουσιαστές ανέφερε πως «ανεχόμαστε την άλλη άποψη αρκεί να μην υπερβαίνει κόκκινες γραμμές, να μην γίνονται αυθαιρεσίες και υπερβολές». Τους κάλεσε εμμέσως να μην προβαίνουν σε καταλήψεις. «Το ζητούμενο δεν είναι να κλείνονται στους τοίχους ενός σπιτιού και να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους αλλά μέσα σε ένα ανοικτό μαζικό κίνημα» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.

    Αναφερόμενος στην κριτική του Π. Πολάκη για την άμεση δράση της Αστυνομίας στην εισαγγελική εντολή για το νοσοκομείο είπε πως η αστυνομία δεν επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο και πως ο ρόλος της δεν είναι να αποδίδει δικαιοσύνη, αλλά εκτελεί τις εντολές της Δικαιοσύνης.

    Πρόσθεσε, όμως, πως ο κ Πολάκης έχει ζήλο και πολιτική επιδίωξη να μειώσει το κόστος των νοσοκομείων και να ξεκαθαρίσει μια σαθρή κατάσταση στα νοσοκομεία.

    [04] Παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από το 2010 και μετά

    Παρατείνεται για τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα έως τις 30 Νοεμβρίου του 2016, η προθεσμία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 των ετών από το 2010 και μετά, με τροπολογία που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στο σχέδιο νόμου για την ανάθεση και εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης, και ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε 27/7/2016.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, για τις δηλώσεις οι οποίες θα υποβληθούν έως την ημερομηνία αυτή τα πρόστιμα και οι πρόσθετοι φόροι, μειώνονται στο μισό. Καταθέτοντας την τροπολογία ο κ. Αλεξιάδης, κάλεσε τους φορολογούμενους να υποβάλλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις εντός της νέας προθεσμίας, με μειωμένους τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα, προκειμένου να απεικονίσουν σωστά την περιουσιακή τους κατάσταση και πρόσθεσε ότι όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή ακινήτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στον ορθό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

    [05] Γ. Βάιντμαν: Υπάρχουν δυνατότητες προσαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

    Υπάρχουν δυνατότητες προσαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά είναι σημαντικό να μην τροποποιηθεί ο σχεδιασμός του, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    «Αναφορικά με το πρόγραμμα, υπάρχουν δυνατότητες προσαρμογής. Αλλά από τη δική μου άποψη, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη σύνθεσή του», δήλωσε ο Βάιντμαν στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

    Η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή αγοράζει ομόλογα ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας. Ως εκ τούτου, η Γερμανία είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος δικαιούχος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά οι αλλαγές θα μπορούσαν δυνητικά να επιτρέψουν σε άλλες χώρες να επωφεληθούν.

    Ο Βάιντμαν δήλωσε ότι μια αύξηση στις αγορές ομολόγων από χώρες με ιδιαίτερα υψηλό χρέος ή κακή αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας θα αποστασιοποιήσει περαιτέρω την ΕΚΤ από τη βασική της αποστολή.

    «Εάν δώσουμε σε μεμονωμένες χώρες ειδικούς όρους ή επικεντρωθούμε ολοένα και περισσότερο σε υπερχρεωμένες χώρες, τότε θα θολώσουμε τα όρια κάπως περισσότερο μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε στην εφημερίδα.

    «Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η οποία, ωστόσο, είναι η βάση για μια νομισματική πολιτική προσανατολισμένη στη σταθερότητα», δήλωσε.

    Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει εν τέλει την πίεση να διατηρηθούν τα επιτόκια σε χαμηλότερο επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα απ'ό,τι είναι απαραίτητο αναφορικά με τις τιμές, εάν οι υπερχρεωμένες χώρες δεν μπορούν να αντέξουν μια αύξηση των επιτοκίων.

    [06] Πτωτική η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Φρανκφούρτης

    Η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω, της αρχικής της πρόβλεψης για την κίνηση των επιβατών στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, καθώς φαίνεται πως ο φόβος ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων αποθαρρύνει τους επιβάτες να ταξιδέψουν.

    Η εταιρεία σημειώνει ότι τώρα αναμένει ελαφρά μείωση της κίνησης επιβατών στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης (το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη) έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της επιβατικής διακίνησης στο αναφερόμενο αεροδρόμιο από 1% έως 3%.Κατά τον προηγούμενο μήνα, η κίνηση των επιβατών μειώθηκε κατά 2%, ενώ τα κέρδη της Fraport μειώθηκαν κατά 0,4% στα 232 εκατ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

    [07] Λουκέτο 48 ωρών σε επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις

    Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για το κλείσιμο των καταστημάτων για 48 ώρες για μη έκδοση αποδείξεων. Σύμφωνα με την απόφαση ο ελεγκτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τίθεται σε 24ωρη επιφυλακή με τη διενέργεια συνεχών ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όπως προβλέπεται στην απόφαση στην επιβολή λουκέτων για 48 ώρες θα προχωρούν οι ελεγκτές στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

    Αναλυτικά η απόφαση είναι η ακόλουθη:

    1. Το μέτρο της άμεσης αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 48 ώρες εφαρμόζεται με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο κατόπιν σχετικής ειδικής εντολής ελέγχου του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση παραστατικών στοιχείων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ένατο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν. 2523/1997, όπως ισχύει.

    2. Για τους σκοπούς εφαρμογής του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 48 ώρες, οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. ή οι οριζόμενοι από αυτούς υπάλληλοι τελούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας και μεριμνούν κάθε φορά που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή τους για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας απόφασης.

    3. Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η διεύθυνση της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διαπιστώνεται η κατά τα ανωτέρω οριζόμενα μη έκδοση παραστατικών στοιχείων, εξουσιοδοτείται να υπογράφει ?Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων?? την ειδική εντολή ελέγχου για την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία για 48 ώρες.

    4. Με το πέρας του διενεργούμενου ελέγχου και εφόσον συντρέχει η περίπτωση διαπίστωσης μη έκδοσης παραστατικών στοιχείων που επισύρει την επιβολή του ως άνω μέτρου, τα ελεγκτικά όργανα προβαίνουν σε σχετική επισημείωση επί του σημειώματος διαπιστώσεων ελέγχου, με την οποία γνωστοποιείται ότι οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις επισύρουν την επιβολή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου για 48 ώρες.

    5. Μετά τη διαπίστωση των ανωτέρω οριζομένων, τα όργανα που διενεργούν τον έλεγχο ενημερώνουν άμεσα τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η διεύθυνση της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διαπιστώθηκε η μη έκδοση παραστατικών στοιχείων. Το αργότερο εντός της επομένης από τη διαπίστωση ημέρας, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εκδίδει την ειδική εντολή ελέγχου για την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της εν λόγω επαγγελματικής εγκατάστασης για 48 ώρες και τη γνωστοποιεί στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Η πράξη της άμεσης αναστολής λειτουργίας εκδίδεται την ημερομηνία έκδοσης της ειδικής εντολής ελέγχου.

    6. Η πράξη της άμεσης αναστολής λειτουργίας, η οποία εκδίδεται με βάση την ειδική εντολή ελέγχου και τις διαπιστώσεις του ελέγχου, υπογράφεται από τα όργανα που διενεργούν τον έλεγχο και γνωστοποιείται στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η διεύθυνση της επαγγελματικής εγκατάστασης, για την εφαρμογή του μέτρου. Με την πράξη αυτή ορίζεται η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, στην οποία διαπιστώθηκε η μη έκδοση παραστατικών στοιχείων, του υπόχρεου επαγγελματία για 48 ώρες και προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου σε ώρα εντός της ημερομηνίας έκδοσης της πράξης, καθώς και ο χρόνος λήξης αυτού.

    7. Για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας, ο Προϊστάμενος της ως άνω Δ.Ο.Υ. ή ο οριζόμενος από αυτόν υπάλληλος, γνωστοποιεί στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα την πράξη αναστολής λειτουργίας και ζητά τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής. Κατά τη διαδικασία της σφράγισης που διενεργείται με την παρουσία του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του οριζόμενου από αυτόν υπαλλήλου και της αστυνομικής αρχής, τοποθετείται στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης ταινία με τον τίτλο της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την ένδειξη στην ελληνική γλώσσα "σφραγίσθηκε λόγω φορολογικών παραβάσεων μέχρι .... (ημερομηνία ώρα), βάσει της με αριθ. .... πράξης αναστολής λειτουργίας η οποία εκδόθηκε κατόπιν της αριθ. .... Ειδικής Εντολής Ελέγχου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ...., σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 2523/1997, όπως ισχύει" και στην αγγλική γλώσσα "operations suspended due to tax violations". Αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας επιδίδεται στον υπόχρεο.

    8. Ειδικά, σε περιπτώσεις που δεν καθίσταται δυνατή η εφαρμογή του μέτρου αναστολής λειτουργίας σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενα, καθώς και σε περιπτώσεις που ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου δεν συμπίπτει με ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, το μέτρο εφαρμόζεται κατόπιν νέου προσδιορισμού του χρόνου έναρξης εφαρμογής του, αμέσως μόλις καταστεί δυνατό, σε ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, με σχετική επισημείωση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του οριζομένου από αυτόν υπαλλήλου, επί της εκδοθείσας κατά τα ανωτέρω πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των οριζομένων στην παρούσα.

    [08] Ποια ελληνικά προϊόντα προτιμούν οι Ιάπωνες καταναλωτές

    Το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε στην 90ή θέση των προμηθευτών της Ιαπωνίας με μερίδιο αγοράς 0,015% έναντι 0,014% το 2014, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές σύμφωνα με την ιαπωνική στατιστική υπηρεσία ανήλθαν σε 96 εκατ. ευρώ και η Ελλάδα ήταν το 2015 ο 83ος καλύτερος πελάτης της Ιαπωνίας, από 89ος το 2014. Και τούτο καθώς απορρόφησε το 0,034% του συνόλου των ιαπωνικών εξαγωγών, έναντι 0,024% το προηγούμενο έτος.

    Τα στοιχεία αυτά παρατίθενται στην έκθεση για την ιαπωνική οικονομία και τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Ιαπωνίας για το έτος 2015 έως και πρώτο εξάμηνο του 2016 που εκπόνησε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της πρεσβείας μας, στο Τόκυο.

    Σημειώνεται ότι υπάρχει απόκλιση ως προς το ύψος των ελληνικών εξαγωγών μεταξύ της ιαπωνικής και ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, η οποία φθάνει περίπου το 30%. Για το 2015, η ελληνική πλευρά κατέγραψε εξαγωγές 61,4 εκατ. ευρώ, ενώ η ιαπωνική 96 εκατ. ευρώ.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόκλιση τα προηγούμενα χρόνια οφείλεται κυρίως σε εξαγωγές πετρελαιοειδών που δεν καταγράφηκαν καθόλου από την ελληνική πλευρά αλλά από το 2010 τα πετρελαιοειδή δεν επηρεάζουν τα μεγέθη, καθώς έχουν μηδενισθεί.

    Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιαπωνία ανήλθαν το 2015 σε 61,4 εκατ. ευρώ από 44,7 εκατ. ευρώ το 2014 και 45,7 εκατ. ευρώ το 2013. Συνεπώς, το 2015 αυξήθηκαν κατά 37,2% έναντι του 2014, έναντι δύο ετών πτώσης. Κατά 2% το 2014 έναντι του 2013 και 12,5% το προηγούμενο έτος, ενώ το πρώτο εξάμηνο 2016 συνεχίστηκε η αύξηση σημείωσαν αύξηση κατά 10,4% έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2014.

    Επιχειρηματικός οδηγός για τις ελληνικές εταιρείες με εκτενείς αναφορές σε οικονομικά και εμπορικά στοιχεία είναι ανηρτημένος στηδιεύθυνση.

    Οι κυριότερες κατηγορίες ελληνικών εξαγωγών το 2015 ήταν οι εξής:

    - Βαμβάκι λαναρισμένο: με αξία 23,1 εκατ. ευρώ και μερίδιο 37,7% επί του συνόλου διατηρήθηκε στην πρώτη θέση των ελληνικών εξαγωγών καταγράφοντας αύξηση κατά 80% έναντι 2014. Εκτιμάται ότι περίπου το 16% του συνόλου των ιαπωνικών εξαγωγών βάμβακος που προορίζεται τελικά κυρίως για την κατασκευή ρούχων προέρχεται από την Ελλάδα.

    - Παρασκευάσματα φρούτων: αποτελούν την δεύτερη κυριότερη κατηγορία με αξία 6,8 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ το 2014. Η αύξηση ήταν της τάξης του 11,1% και το μερίδιο επί του συνόλου ανήλθε σε 11,1%. Αφορά κυρίως κονσέρβες ροδάκινων με αξία 2,7 εκατ. ευρώ και μείγματα φρούτων με 2,3 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα αχλάδια με 800 χιλιάδες ευρώ τα συσκευασμένα προϊόντα τομάτας με 255 χιλ. ευρώ (+64,4%) και οι ελιές με 207 χιλ. ευρώ (+16,8%). Σημαντική πτώση κατά 50% και αξία 206 χιλ. ευρώ σημείωσαν τα γλυκά κουταλιού.

    - Προϊόντα αλουμινίου: με αξία 5,7 εκατ. ευρώ το 2015 κατέγραψαν αύξηση κατά 46% έναντι του 2014. Κυριότερες υποκατηγορίες ήταν τα φύλλα και ταινίες με πάχος χαμηλότερο του 0,021 mm (αξία 1,87 εκατ. ευρώ, μείωση κατά 6%)

    - Ελαιόλαδο: η κατηγορία αυτή με αξία εξαγωγών 4,16 εκατ., αποτελούμενη κατά 92% από παρθένο ελαιόλαδο, σημείωσε αύξηση κατά 15,4% συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων ετών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η ιαπωνική στατιστική εμφανίζει μεγαλύτερη αξία ελληνικών εξαγωγών σε αυτή την κατηγορία. Μερίδιο επί του συνόλου των ελλ. εξαγωγών 6,8%.

    [09] Ναυάγιο πλαστικής βάρκας στη Λέσβο, που μετέφερε πάνω από 50 μετανάστες και πρόσφυγες

    Ναυάγιο πλαστικής βάρκας στην οποία επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες, με προορισμό τη Λέσβο, σημειώθηκε, περίπου στις 10 σήμερα το πρωί, δυο περίπου μίλια ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

    Μέσα από τη θάλασσα περισυνελέγησαν περίπου 50 άτομα ενώ σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες αγνοούνται άλλα δυο ή τρία άτομα. Στην περιοχή έχει ξεκινήσει ήδη, από σκάφη του Λιμενικού Σώματος, επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ οι διασωθέντες μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

    Εκτός από τους παραπάνω, συνολικά 54 άτομα έφτασαν στη Λέσβο και στη Χίο το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα στη Λέσβο από χθες το πρωί και μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί πέρασαν 23 ενώ στη Χίο το αντίστοιχο διάστημα πέρασαν 31. Αντίθετα στη Σάμο για μια ακόμα μέρα δεν πέρασε κανένας.

    Σήμερα Πέμπτη στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3645 άτομα, στη Χίο 2766 και στη Σάμο 1038. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7458 πρόσφυγες ή μετανάστες.

    [10] Συνελήφθη 26χρονη, κατηγορούμενη για τη δολοφονία στο Κορωπί

    Μια γυναίκα 26 ετών συνελήφθη από την Αστυνομία, κατηγορούμενη για τη δολοφονία 35χρονης, αργά χθες το βράδυ, στο Κορωπί. Το θύμα διακομίστηκε με σοβαρά τραύματα από μαχαίρι, στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου, όπου και εξέπνευσε.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 26χρονη είναι σύντροφος του πρώην συζύγου της 35χρονης, ενώ το έγκλημα αποδίδεται σε προσωπικές διαφορές που είχαν. Σημειώνεται, ότι τόσο η δράστης, όσο και το θύμα, έχουν από δύο παιδιά.Η 26χρονη πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

    [11] "Δολοφονική" και όχι "τρομοκρατική" η επίθεση στο Λονδίνο

    Ο νεαρός άνδρας ο οποίος συνελήφθη μετά την επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο του Λονδίνου χθες βράδυ θεωρείται ύποπτος για φόνο, ανέφερε η αστυνομία σε νέα ανακοίνωσή της στην οποία δεν αναφέρεται πλέον ονομαστικά ως ενδεχόμενο η τρομοκρατική ενέργεια.

    "Ένας άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για φόνο" έπειτα από την επίθεση με μαχαίρι που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι πέντε άνθρωποι, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σκότλαντ Γιαρντ. "Συνεχίζουμε να επικεντρώνουμε την έρευνά μας στη διανοητική υγεία (του υπόπτου) διατηρώντας ανοικτό πνεύμα όσον αφορά το κίνητρο", προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Μία νεκρή, πέντε τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 August 2016 - 10:32:33 UTC