Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Αμανατίδης για μουσουλμανικό τέμενος: Κατασκευάζεται χώρος λατρείας κατάλληλος και ασφαλής
  • [02] Διαψεύδει ο Ι. Μουζάλας την απόδοση των δηλώσεών του από την εφημερίδα Bild
  • [03] Βουλή: Υπερψηφίστηκε το σχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης
  • [04] Προβλέψεις για περαιτέρω μείωση στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης
  • [05] ΓΓΕΕ: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται απρόσκοπτα
  • [06] Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφιερωμένο το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [07] Νεκρός πυροσβέστης στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι
  • [08] Μία νεκρή, πέντε τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο
  • [09] «Πράσινο φως» από το ΚΑΣ για την αποκατάσταση του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα

  • [01] Ι. Αμανατίδης για μουσουλμανικό τέμενος: Κατασκευάζεται χώρος λατρείας κατάλληλος και ασφαλής

    «Η κατασκευή του τεμένους, δέκα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα βάλει τέλος στην αποδυνάμωση της χώρας μας και της αξιοπιστίας μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στους πολυάριθμους διεθνείς οργανισμούς και τα φόρα, στα πλαίσια των οποίων, πολύ τακτικά, διεξάγεται διάλογος για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδης, αναφορικά με την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους Αθηνών κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.

    Συμπλήρωσε, μάλιστα, σχετικά ότι «μια τέτοια εικόνα της χώρας μας ήταν και είναι μειωτική, αποδυναμώνει ταυτόχρονα διαπραγματευτικά μας επιχειρήματα σε διεθνές επίπεδο και σε φλέγοντα ζητήματα και τη διεθνή προβολή της χώρας μας και αυτό έχει σημασία, μέσα σε μια πολυκύμαντη και ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, όπου αρκετοί πληθυσμοί βιώνουν τραγικές ακρότητες».

    Ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι η αιτία για την οποία έλαβε τον λόγο είναι το άρθρο 15 με τις τρεις παραγράφους οι οποίες αναφέρονται στο τέμενος Αθηνών. «Κατ'αρχήν, το άρθρο αυτό δεν έρχεται να βάλει το αναγκαίο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του τεμένους. Αυτό έχει μπει, ήδη, το 2006, από τον ν.3512/2006, τεύχος Α, σ.264» ανέφερε. Πρόσθεσε, σ' αυτό το πλαίσιο, ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει σκοπό να ρυθμίσει διάφορες διαδικαστικές ενέργειες, έτσι ώστε να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η λύση διοικητικών ζητημάτων που αφορούν την κατασκευή του τεμένους, κατά τις ειδικότερες, βέβαια, διατάξεις του ν. 3512/2006 και των τροποποιήσεων του, έτσι ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, ειδικά ύστερα από μία δεκαετία από τη νομοθετική πρόβλεψή του.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως «έτσι, διευκρινίζονται και ρυθμίζονται δευτερεύοντα λειτουργικά ζητήματα, όπως ο σαφής διαχωρισμός και καθορισμός του οικοδομικού τετραγώνου όπου θα είναι ο λατρευτικός χώρος, με τη δημιουργία νέας κοινόχρηστης οδού, η οποία, σημειωτέον, θα εξυπηρετεί και την ευκολότερη πρόσβαση, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος κοινόχρηστου χώρου και των αναγκαίων θέσεων στάθμευσης, καθορισμός της αρμόδιας υπηρεσίας κατεδάφισης υφιστάμενων κτιριακών δομών, η εκπόνηση των μελετών πάντα υπό το καθεστώς των υφιστάμενων περιορισμών δόμησης και η διαδικασία σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας».

    Ωστόσο, είπε, η συγκεκριμένη διάταξη έγινε αφορμή να επαναφερθούν ζητήματα ως προς το αν πρέπει ή δεν πρέπει να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένα μουσουλμανικό τέμενος στην Αττική και μάλιστα, στην Αθήνα.

    Υπογράμμισε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, εξαιρετικές περιπτώσεις και τις διεθνείς πραγματικές συνθήκες, είναι πρόδηλη η άμεση ανάγκη ψήφισης των διατάξεων για τη χώρα μας, που ενισχύει έτσι τη διεθνή της παρουσία και ισχύ με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», για να προσθέσει πως «επιδεικνύεται η μέριμνα για τους Έλληνες και τους λοιπούς κοινοτικούς πολίτες που πρεσβεύουν το μουσουλμανικό θρήσκευμα, αφού κατασκευάζεται χώρος λατρείας κατάλληλος, ασφαλής».

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αμανατίδης έκανε γνωστό ότι «η Αθήνα ήταν και είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που συνεχίζει να στερείται ενός τέτοιου θρησκευτικού χώρου» και ότι «έχουμε συνεχείς διαμαρτυρίες από φίλες χώρες και αρνητικές αναφορές σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις για τη θρησκευτική ελευθερία».

    «Βεβαίως, υψηλοί επισκέπτες, διπλωματικές αντιπροσωπείες, τουρίστες, επιστήμονες, αθλητές, φοιτητές και σπουδαστές θα μπορούν να πηγαίνουν στο τέμενος και έτσι να αποκομίζονται σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία» σημείωσε.

    Επιπλέον, τόνισε ότι «το βασικότερο, όμως, όλων είναι η εκπλήρωση της υποχρέωσης που έχει η ελληνική Πολιτεία».

    Εν συνεχεία, επισήμανε ότι μίλησε πρώτα για τους λόγους οι οποίοι άπτονται του υπουργείου Εξωτερικών, ως προς τη διεθνή εικόνα της χώρας και ανέφερε: «Όμως, ουσιαστικά, είναι η υλοποίηση της επιταγής του άρθρου 13 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 9 της Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της ΕΣΔΑ, που κυρώθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 53, το 1974, για την υποχρέωση που έχει το κράτος να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη άσκηση της λατρείας για όλα τα πρόσωπα που διαμένουν στην Ελλάδα, σε οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα και αν ανήκουν, με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις αποτελούν γνωστή θρησκεία και με μόνο περαιτέρω περιορισμό ότι με την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων, αφενός δεν προσβάλλονται η δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη και αφετέρου δεν διενεργείται προσηλυτισμός».

    Ακολούθως, έκανε χωροταξική αναφορά στο τέμενος, το οποίο «χωροθετήθηκε στην περιοχή του Ελαιώνα, σε μια δημόσια έκταση η οποία παραχωρήθηκε γι' αυτό το σκοπό, χωρίς, όμως, το Δημόσιο να αποξενώνεται από τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα, επί του ακινήτου. Το τέμενος που, σημειωτέον, δεν θα έχει μιναρέ για να είναι ενταγμένο στο περιβάλλον, έχει ουσιαστικά, χωρητικότητα 350 έως 400 άτομα», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στα επιχειρήματα τα οποία ακούστηκαν απέναντι σε αυτό, δηλ. «ότι είναι μέχρι και στρατιωτική βάση ο χώρος εκεί και καταργούμε μια στρατιωτική βάση. Εκεί είναι εγκαταλειμμένα κτίρια, τα οποία είναι κατεδαφιστέα», σημείωσε.

    Επίσης, διευκρίνισε πως το κτίριο θα είναι αρμονικά ενταγμένο στο περιβάλλον, θα περιβάλλεται από έκταση πρασίνου, ελεύθερο επισκέψιμο από τους πολίτες».

    Στην περιβαλλοντική αναφορά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «στην περιοχή του Ελαιώνα, αυτό το έργο μπορεί να κάνει τον Ελαιώνα να αποτελέσει, πλέον, πνεύμονα πρασίνου και ήπιων μορφών ανάπτυξης για όλους τους όμορους δήμους» και ότι «Το τέμενος είναι ένα από τα έργα που θα μπορέσει να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση».

    Σε όσους μιλούν και για το κόστος, τόνισε πως τα χρήματα για την ανέγερση του τεμένους υπήρχαν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας από το 2011 και είναι περίπου στις 900.000 ευρώ, τα οποία μεταβιβάστηκαν και υπάρχουν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υποδομών, στον κ. Σπίρτζη, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Άρα, συμπέρανε, η χρηματοδότηση δεν είναι κάτι καινούργιο το οποίο γίνεται, είναι χρήματα τα οποία υπάρχουν από το 2011, δεν είναι κάτι επιπλέον που θα δοθεί, οπότε τα επιχειρήματα σε σχέση με το κόστος δεν ισχύουν.

    Σχετικά, γνωστοποίησε ότι «είχε προβλεφθεί παλαιότερα να είναι 15 εκατ. ευρώ και τελικά με όλες τις μελέτες κ.λπ. και πήγαμε στις 900.000 ευρώ. «Αυτό να το γνωρίζετε», είπε για να υπογραμμίσει εν συνεχεία ότι «το πλαίσιο λειτουργίας του τεμένους το βάζει ο ν.3512/2006 και θέλω να το αναφέρω, γιατί πολλοί σπεκουλάρουν πάνω σε αυτό και λένε ψέματα συνειδητά. Ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου - Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών με αντικείμενο διαχείρισης και λειτουργίας του ισλαμικού τεμένους».

    Ακόμη, μίλησε για το Δ.Σ., το οποίο «καταρχήν, το διορίζει η Πολιτεία και το απαρτίζουν ο γενικός διευθυντής Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, δύο εκπρόσωποι του δήμου Αθηναίων με τους αναπληρωτές τους, ένας εμπειρογνώμονας από την Ακαδημία Αθηνών και δύο εκπρόσωποι των μουσουλμάνων». «Βλέπετε ότι είναι υπό την εποπτεία του ελληνικού κράτους» προσέθεσε.

    «Είναι σωστή η διάταξη αυτή, γι? αυτό και έτυχε ο νόμος αυτός -και γι' αυτό καλώ τα κόμματα και όλους τους συναδέλφους βουλευτές να το ψηφίσουν- της συντριπτικής αποδοχής από τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου και νομίζω ότι σ' αυτή την κατεύθυνση εφόσον πάμε, θα μπορέσει η χώρα μας, πλέον, να έχει για πρώτη φορά ένα χώρο λατρείας και που δεν δίνει το επιχείρημα σε κανέναν να λειτουργεί παράνομους ευκτήριους οίκους ως τζαμιά ή οτιδήποτε άλλο, με ασφάλεια, αλλά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα συμπολιτών μας, που είναι Έλληνες μουσουλμάνοι να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα» υπογράμμισε.

    Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα και τους βουλευτές «να σταθούν θετικά στην αυριανή ονομαστική ψηφοφορία, εφόσον ζητηθεί, απέναντι στη διάταξη αυτή».

    [02] Διαψεύδει ο Ι. Μουζάλας την απόδοση των δηλώσεών του από την εφημερίδα Bild

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, διαψεύδει την απόδοση δηλώσεών του όπως αυτή έγινε από την γερμανική εφημερίδα BILD.

    Στις δηλώσεις του που επισυνάπτονται όπως εστάλησαν στην εφημερίδα στα ελληνικά καθώς και σε ανεπίσημη αγγλική μετάφραση, και στην ερώτηση αν «πρέπει η Ευρώπη να καταρτίσει σύντομα ένα Plan B για την περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό (με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, καθώς και το ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό)», ο κ. Μουζάλας απαντά μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας - μια συμφωνία η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη της Ευρώπης στο ένα σκέλος και την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο άλλο. Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται. [...] Βεβαίως παρακολουθούμε, βεβαίως ανησυχούμε, όμως μέχρι στιγμής, επαναλαμβάνω, ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίζουν τα νησιά μας δεν αποτελεί ένδειξη μη τήρησης των συμφωνηθέντων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει εγκαίρως όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους κινδύνους που υποβόσκουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Το προσφυγικό, όπως έχει αποδεχθεί η Ε.Ε. με τον πιο επίσημο τρόπο, καθ' όλη αυτή την περίοδο, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης».

    Ο κ. Μουζάλας επισημαίνει στην απάντησή του πως «το βασικό ζητούμενο είναι να τερματιστεί ο πόλεμος» και «από εκεί και πέρα, οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουμε τις χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε αυτές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα». Στο ευρωπαϊκό δε πλαίσιο, θα πρέπει «να υπάρχει η δυνατότητα στους πρόσφυγες από την Τουρκία να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. βάσει των κριτηρίων, πληθυσμιακών και άλλων».

    Η έκφραση πως «χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση ένα Σχέδιο Β», δεν συμπεριλαμβάνεται στην απάντηση του κ. Μουζάλα όπως διανεμήθηκε.

    [03] Βουλή: Υπερψηφίστηκε το σχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης

    Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στο σύνολό του και κατ' άρθρον από την Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την ανάθεση και εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης. Υπέρ επί της αρχής, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Κατά τοποθετήθηκαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

    Να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα του κράτους ζήτησε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος. «Πρέπει να μιλήσει η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι η αύξηση του ελλείμματος το 2009, έγινε από την τρόικα χωρίς τη θέληση της τότε κυβέρνησης, αφού όπως είπε, κάθε μονάδα του ελλείμματος, σήμαινε επιπλέον μέτρα.

    Είναι κατάκτηση, όταν βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να επαινεί τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ, Γιάννης Βρούτσης. Στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις μειώσεις συντάξεων και υποστήριξε ότι ήταν άδικες και αχρείαστες, και δεν θα είχαν γίνει «εάν η κυβέρνηση δεν είχε καβαλήσει το καλάμι του λαϊκισμού όταν ανέλαβε το 2015».

    Αναφέρθηκε τέλος στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, λέγοντας πως, «αν υπήρχε τέτοιος υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα ήταν στη θέση του».

    «Βγάλτε πρώτα ανακοίνωση για την ΕΛΣΤΑΤ και μετά ελάτε να μας πείτε για τον κ. Πολάκη», απάντησε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

    «Είμαι περήφανος που μας επιτίθεστε γιατί αυτό δείχνει ότι ο κύριος κορμός της σοσιαλιστικής αριστεράς έχει έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «κάνουμε πράξη αυτά που λέμε, και φέρνουμε ένα νομοσχέδιο πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση διαπλοκής και διαφθοράς μέσω των συμβάσεων παραχώρησης.»

    Απαντώντας στις αιτιάσεις για τα έσοδα, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι η κυβέρνηση έχει υπερβεί τους στόχους που έχουν τεθεί, κατά 954 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και κατά 621 εκατ. ευρώ.

    «Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η παιδεία. Από εκεί και πέρα θα δούμε όλα τα υπόλοιπα», κατέληξε ο κ. Σαντορινιός.

    Στις ρυθμίσεις των θεμάτων που αφορούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ιωάννης Σαχινίδης. Ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε, ότι όλες οι κυβερνήσεις διέλυσαν την αμυντική βιομηχανία, και τώρα η κυβέρνηση βάζει μπαλώματα για να μπορέσει να υπολειτουργήσει.

    «Η κυβέρνηση θέλει να συζητήσουμε τις συμβάσεις, που αποτελούν το 50% των δράσεων του Δημοσίου και φτάνουν το 10% με 15% του ΑΕΠ, με τη διαδικασία του επείγοντος» επεσήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

    Ο κ. Φωτήλας εξέφρασε επιφυλάξεις για τις τροπολογίες που αφορούν νέες προσλήψεις στα ΕΑΣ και προσλήψεις καθαριστριών στα νοσοκομεία, ενώ ζήτησε να εξηγηθεί, για ποιο λόγο δεν δόθηκε στους βουλευτές το τοπογραφικό της έκτασης του Φαληρικού όρμου, η οποία προβλέπεται να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, που είναι και το στίγμα των ευρωπαϊκών Οδηγιών που εισάγονται με το νομοσχέδιο στην ελληνική έννομη τάξη, θα οδηγήσει στην μονοπώληση της αγοράς από μερικούς μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους όπως έγινε στις αερομεταφορές, στην ενέργεια κλπ., με ό,τι σημαίνει αυτό για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους, και συνολικά τις λαϊκές ανάγκες.

    Ο λαός, πρόσθεσε, «έχει εμπειρία από τα «μεγάλα έργα» των οδικών αξόνων που τους πλήρωσε για να κατασκευαστούν και τους πληρώνει για την χρήση τους».

    «Το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης εισάγει δικλίδες προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και αντιμετώπισης της διαφθοράς στον ευαίσθητο τομέα των έργων και των δημοσίων συμβάσεων και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων, που θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μεταστροφή του οικονομικού κλίματος», ανέφερε εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Γεώργιος Λαζαρίδης.

    Την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο βουλευτής Ιωάννης Σαρίδης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με το παρόν νομοσχέδιο να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να ενισχύσει την προσπάθεια για εξασφάλιση της διαφάνειας και της ποιότητας της επίβλεψης και της εκτέλεσης των δημοσίων έργων». Εξέφρασε την αντίθεσή του «με τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος θα είχε αποφευχθεί, εάν το σχέδιο νόμου είχε έρθει μια εβδομάδα νωρίτερα.

    [04] Προβλέψεις για περαιτέρω μείωση στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης

    Η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω, της αρχικής της πρόβλεψης για την κίνηση των επιβατών στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, καθώς φαίνεται πως ο φόβος ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων αποθαρρύνει τους επιβάτες να ταξιδέψουν.

    Η εταιρεία σημειώνει ότι τώρα αναμένει ελαφρά μείωση της κίνησης επιβατών στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης (το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη) έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της επιβατικής διακίνησης στο αναφερόμενο αεροδρόμιο από 1% έως 3%.Κατά τον προηγούμενο μήνα, η κίνηση των επιβατών μειώθηκε κατά 2%, ενώ τα κέρδη της Fraport μειώθηκαν κατά 0,4% στα 232 εκατ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

    [05] ΓΓΕΕ: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται απρόσκοπτα

    «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται απρόσκοπτα» τονίζεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    Αποκρούοντας το πιο πρόσφατο επιχείρημα «γνωστών κύκλων με κύριο όχημα τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ότι η κυβέρνηση όφειλε να μην ολοκληρώσει τον διαγωνισμό αυτό πριν αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη νομιμότητά του, σημειώνεται ότι «το επιχείρημα αυτό καταρρέει με μόνη την ανάγνωση των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψαν στο σύνολό τους τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών που επεδίωκαν να ανασταλεί η διαγωνιστική διαδικασία».

    Υπογραμμίζεται δε, ότι «η κυβέρνηση σεβόμενη τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου και τις σχετικές δεσμεύσεις της, μεριμνά για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του διαγωνισμού».

    [06] Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφιερωμένο το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Αφιερωμένο στο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, που ξεκινούν αύριο στη Βραζιλία και για πρώτη φορά διοργανώνονται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, είναι το 41ο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα.

    Σε αυτό το τεύχος οι αναγνώστες μπορούν να βρουν εκτός από τα θέματα της διοργάνωσης του Ρίο, ένα θέμα για τους σύγχρονους ήρωες των Ολυμπιακών Αγώνων και ιστορίες που δεν πρέπει να ξεχαστούν, από τους θιασώτες των Αγώνων, καθώς και μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου. Επίσης, στο Πρακτορείο μιλάει η Ολυμπιονίκης Τασούλα Κελεσίδου, ενώ το περιοδικό μάς θυμίζει πώς ξεκίνησαν και τι ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα.

    ΧΧΧΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Ραντεβού στο Ρίο

    Του Αντώνη Βαζογιάννη

    Τα στεφάνια από κλαδιά ελιάς, χρόνια τώρα αποτελούν μέρος σκηνικού σε αναμνηστικές φωτογραφίες. Τα εκατοστά του δευτερολέπτου είναι βγαλμένα τις περισσότερες φορές από εργαστήρια. Η εμπορευματοποίηση προηγείται και όχι απλά ακολουθεί κάθε βήμα που κάνει ο αθλητής, κάθε κίνηση ή μέρος του σώματός του. Οι σημαίες καλύπτουν διαφορετικούς τόπους καταγωγής σε μία αποθέωση μίας ιδιαίτερης παγκοσμιοποίησης.

    Κι όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ανασύρουν μύθους και εθνικά οράματα στο πέρασμά τους, ίσως για να επιβάλουν την αυτονόητη -ένα καιρό- κυριαρχία τους, εξακολουθούν να είναι το σημαντικότερο αθλητικό ραντεβού στον πλανήτη. Ένα γεγονός, με οικονομικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές αναφορές. Ξοδεύοντας ολοένα και περισσότερα δισεκατομμύρια.

    Από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου το Ρίο Ντε Τζανέιρο θα γίνει το θέατρο της μεγάλης γιορτής. Οι αγώνες θα γίνουν σε 33 χώρους στο Ρίο και σε 5 χώρους στις πόλεις του Σάο Πάολο, Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια, και Μανάους. Με 10.500 αθλητές από 206 χώρες.

    Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ...

    Για πρώτη φορά στην ιστορία σε μια χώρα της Νοτίου Αμερικής, πρώτη μετά το 2000 στο Νότιο ημισφαίριο. Οι XXXI, θα είναι οι πρώτοι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που γίνονται κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου στη διοργανώτρια χώρα.

    Μόλις δύο χρόνια μετά το Μουντιάλ που διοργάνωσε η Βραζιλία, 82 μήνες από την ημέρα που το Ρίο ντε Τζανέιρο κέρδισε τους Αγώνες, στις 2.10.2009, επικρατώντας στην ψηφοφορία του τρίτου γύρου με 66-32 της Μαδρίτης.

    Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΖΙΚΑ

    Από τότε μέχρι σήμερα, μία ημέρα πριν η φλόγα ανάψει στο απέραντο Maracana, οι Βραζιλιάνοι προσπαθούν, χωρίς τις περισσότερες φορές, επιτυχία, να επιβεβαιώσουν την επιλογή τους, υπερασπίζοντας την πρόκληση «ζήστε το πάθος σας». Ξεπερνώντας τα 11 δις.δολάρια σε κόστος, με παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών (ανάμεσά τους ο υπουργός Αθλητισμού Τζορτζ Χίλτον), άμεσα εμπλεκόμενων στο κορυφαίο γεγονός, αντιμετωπίζοντας την αύξηση της εγκληματικότητας και την απειλή του ιού Ζίκα αλλά και την κήρυξη του Ρίο από την πολιτειακή κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο είχαν δημιουργήσει την προσδοκία ότι θα αναδειχθεί η Βραζιλία ως μια παγκόσμια δύναμη. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, με συνέπεια την κατάρρευση των εσόδων και η χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών προσγειώνουν σε μία δυσάρεστη πραγματικότητα.

    ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ

    Η τελετή έναρξης «θα είναι ένα τσουνάμι, και θα αφορά όλους», όπως υπόσχονται οι διεθνούς φήμης Βραζιλιάνοι σκηνοθέτες, Φερνάντο Μειρέρες και Αντρούτσα Γουάντινγκτον. Στην παράσταση που θα παρακολουθήσουν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να δώσουν ένα παγκόσμιο μήνυμα σε όλους τους κατοίκους του κόσμου: «να προσπαθήσουμε να τον βελτιώσουμε».

    Οι αντιρρήσεις στους Αγώνες πολλές, περισσότερες με το πέρασμα του χρόνου. Όπως και οι καταγγελίες των δημοσίων υπαλλήλων για την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων και των συντάξεων, αλλά και οργανώσεων για την δυσλειτουργία των νοσοκομείων.

    ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Οι Αρχές της Βραζιλίας θα κινητοποιήσουν περίπου 64.000 αστυνομικούς και 21.000 στρατιώτες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δύο φορές περισσότερους από όσους κινητοποιήθηκαν στους Αγώνες του Λονδίνου πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ασφαλείας που έχει αναπτυχθεί στην ιστορία της πόλης.

    Θα φυλάξουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τις συγκοινωνιακές-μεταφορικές υποδομές, το διεθνές αεροδρόμιο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, το μετρό και το οδικό δικτύου. Και φυσικά ειδικές δυνάμεις θα υπάρχουν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Νωρίς η υπηρεσία πληροφοριών της Βραζιλίας (Abin) επιβεβαίωσε, την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης, μετά το βίντεο του Γάλλου Μαξίμ Χουσάρ, μέλους της ριζοσπαστικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους, που τον Νοέμβριο δήλωσε ότι «η Βραζιλία θα είναι ο επόμενος στόχος».

    «Καλωσήλθατε στην κόλαση. Η αστυνομία και η πυροσβεστική δεν πληρώνονται, όποιος έρχεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν είναι ασφαλής», έγραφε πανό που έβλεπε τους προηγούμενους μήνες κάποιος που έφτανε στο αεροδρόμιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Παρόμοια μηνύματα είναι γραμμένα με σπρέι σε διάφορα σημεία της πόλης.

    ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Μία πόλη αντιμέτωπη με την εγκληματικότητα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει κατά μέσο όρο 428 δολοφονίες το μήνα, ή περίπου 14 την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας.

    Η έκθεση επισημαίνει επίσης την αύξηση του 90,9% των θανάτων στις αστυνομικές επιχειρήσεις, την αύξηση των κλοπών και τις ανταλλαγές πυροβολισμών με εμπλοκή της αστυνομίας στις περιχαρακωμένες από τον κόσμο των Αγώνων, φαβέλες.

    Το «Rio 2016» κυριαρχεί σχεδόν τα δύο τελευταία χρόνια, έγινε κυρίαρχη τάση για την πιο διάσημη μηχανή αναζήτησης, ξεπερνώντας το Καρναβάλι, την διάσημη παραλία Copacabana ή το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή. Κάτι που μάλλον δεν θα γνωρίζει η δεκαμελής ομάδα των προσφύγων που θα βρεθούν στους Αγώνες με την δική τους ομάδα που η ΔΟΕ δημιούργησε. Κουβαλώντας ολόκληρη την ζωή τους από την Συρία στη Βηρυτό και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη και μετά πίσω στη Σμύρνη, πριν στριμωχθούν σε μια πλαστική λέμβο για να παλέψουν με τα κύματα και να βρεθούν απέναντι.

    Ίσως η δική τους παρουσία να είναι ένας καλός λόγος για να ξαναβρούν οι Αγώνες το νόημά τους. Να γίνουν αυτό που πρέπει. Μία γιορτή, όχι ένα πανηγύρι.

    Σπύρος Καπράλος: «Οι Έλληνες αθλητές είναι ήρωες»

    Του Νίκου Λάκατα

    Οι προβολείς των Ολυμπιακών Αγώνων ετοιμάζονται να ανοίξουν. Η ώρα της κορυφαίας γιορτής του αθλητισμού έφτασε. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος μίλησε στο «Πρακτορείο» για το μεγάλο ραντεβού, τονίζοντας ότι οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες είναι ήρωες που κατάφεραν μέσα από τις δυσκολίες να πάρουν την ολυμπιακή πρόκριση. Επεσήμανε ότι «ο αθλητισμός κι ο ελληνισμός έχουν ανάγκη τις επιτυχίες, καθώς προτάσσονται τα αρνητικά πράγματα για τη χώρα μας» και ξεκαθάρισε ότι ελπίζει οι Έλληνες να μην συνδυάσουν το όνομά τους με απαγορευμένες ουσίες.

    Αν συγκρίνουμε τις προετοιμασίες που κάνουν οι αθλητές μας με των υπολοίπων, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας μαγικός αριθμός;

    «Είναι ήρωες οι αθλητές μας. Το ότι Έλληνες αθλητές κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης για το Ρίο, είναι για μένα πολύ σημαντικό. Είναι πολύ δύσκολο και πριν μερικά χρόνια δεν πιστεύαμε ότι θα ήταν εφικτό. Οι αθλητές μας αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά πήραμε τόσες προκρίσεις. Γι'αυτό λέω ότι είναι ήρωες. Σ? αυτό το σημείο να πω ότι πρέπει αυτά τα παιδιά να τα προβάλλουμε περισσότερο. Ο αθλητισμός κι ο ελληνισμός έχουν ανάγκη τις επιτυχίες, καθώς μέχρι στιγμής ακούγονται τα αρνητικά πράγματα για τη χώρα μας».

    Τι περιμένετε από τους Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο;

    «Θέλω να ελπίζω ότι θα εκπροσωπήσουν επάξια την πατρίδα μας. Δεν είναι μόνο τα μετάλλια. Είναι μία καλή εμφάνιση. Δεν μπορούν όλοι οι αθλητές να κατακτήσουν μετάλλια. Μέσα μας ευελπιστούμε ότι θα κατακτήσουμε περισσότερα μετάλλια από την προηγούμενη φορά. Στο Λονδίνο είχαμε δύο χάλκινα μετάλλια. Θέλω να πιστεύω ότι στο Ρίο θα έχουμε και περισσότερα και καλύτερου χρώματος μετάλλια. Θέλουμε, όμως, να δείξουμε ότι ο αθλητισμός παρά την κρίση στη χώρα μας έχει μια άνοδο. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των αθλητών μάς έχουν δείξει ότι μπορούν. Το πιστεύουν και μπορούν. Αυτό βέβαια θα το αποδείξουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιατί είναι δύσκολοι αγώνες. Όλοι οι αθλητές από όλες τις χώρες επιδιώκουν τα μετάλλια και ελπίζω οι δικοί μας να τα καταφέρουν».

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο έχουν στιγματιστεί από τα φαινόμενα ντόπινγκ. Είστε χαρούμενος που μέχρι στιγμής δεν έχει εμπλακεί Έλληνας αθλητής;

    «Το ντόπινγκ είναι η σημερινή μάστιγα του αθλητισμού και είναι κάτι που όλοι μας θέλουμε να καταπολεμηθεί. Δυστυχώς οι «κλέφτες», αυτοί που χρησιμοποιούν το ντόπινγκ, είναι πιο μπροστά από τους «αστυνομικούς». Η ΔΟΕ έχει δείξει ότι θέλει να τους πιάσουν και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά. Γι'αυτό ακριβώς και γίνονται έλεγχοι πολλά χρόνια μετά τους αγώνες κι έχουν πιαστεί κάποιοι αθλητές να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Θέλω να πιστεύω ότι οι Έλληνες αθλητές είναι «καθαροί». Ελπίζω να είναι «καθαροί», γιατί δεν έχουμε καμία διάθεση να δείξουμε καμία επιείκεια σε οποιονδήποτε πιαστεί ντοπαρισμένος. Θέλουμε λιγότερα μετάλλια, αλλά αυτά τα μετάλλια να είναι καθαρά».

    [07] Νεκρός πυροσβέστης στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι

    Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να κατασβέσει τη φωτιά που ξέσπασε μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Ντουμπάι ενός αεροσκάφους Boeing 777 της εταιρείας Emirates που εκτελούσε πτήση από την Ινδία, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της εταιρείας Σέιχ Άχμεντ μπιν Σαΐντ αλ Μακτούμ την Τετάρτη.

    Την πληροφορία επιβεβαίωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Emirates οι αρχές ερευνούν το δυστύχημα, μετά το οποίο άλλοι 14 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία με ελαφριά ή μέτριας σοβαρότητας τραύματα. Ο ίδιος είπε ότι η αναγκαστική προσγείωση δεν οφειλόταν σε πρόβλημα ασφαλείας.

    Σύμφωνα με ινδικά μμε, εντοπίστηκεν καπνός στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.

    Ακόμη, ο πρόεδρος της Emirates ανέφερε πως το Μπόινγκ, το οποίο είχε παραδοθεί στην εταιρεία του το 2003, υποβλήθηκε σε συντήρηση το 2015 και ότι ο πιλότος του, υπήκοος των ΗΑΕ, έχει 7.000 ώρες πτήσης.

    Οι αποπροσγειώσεις ξανάρχισαν το απόγευμα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα πλέον πολυάσχολα του κόσμου, μετά από τέσσερις ώρες διακοπής τους εξαιτίας του δυστυχήματος, στο οποίο δεν βρήκε τον θάνατο κάποιος από τους 300 επιβαίνοντες στο Μπόινγκ.

    [08] Μία νεκρή, πέντε τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο

    Μία γυναίκα σκοτώθηκε και πέντε άλλα άτομα τραυματίστηκαν από επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο του Λονδίνου, και ένας ύποπτος συνελήφθη, είπε η μητροπολιτική αστυνομία της πόλης σήμερα.Η αστυνομία δηλώνει ότι η κατάσταση της ψυχικής υγείας του δράστη, ήταν σημαντικός παράγοντας στην επίθεση.Οι αστυνομικές αρχές στη βρετανική πρωτεύουσα δεν αποκλείουν την τρομοκρατία ως πιθανό κίνητρο.

    Ένοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 19χρονο στην πλατεία Ράσελ, μετά την επίθεση που έκανε εναντίον 60χρονης γυναίκας, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της, στο σημείο της επίθεσης.

    «Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση της ψυχικής υγείας του δράστη είναι σημαντικός παράγοντας στην υπόθεση αυτή και πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Φυσικά, στο στάδιο αυτό όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας ως κινήτρου, πρέπει επίσης να ερευνηθεί»δήλωσε ο Μαρκ Ρόλεϊ, αξιωματούχος της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου.

    Ψυχραιμία και εγρήγορση ζητάει από τους Λονδρέζους, ο δήμαρχος

    Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν δήλωσε σήμερα ότι η ασφάλεια των Λονδρέζων είναι το πρώτο μέλημά του.Παράλληλα, συνέστησε στους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας να παραμείνουν ήρεμοι, αλλά και σε εγρήγορση, μετά την επίθεση με μαχαίρι που έγινε χθες το βράδυ, σε κεντρική πλατεία της πόλης.

    «Η ασφάλεια των Λονδρέζων είναι η άμεση προτεραιότητα μου»ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος για να συνεχίσει: «Σας παροτρύνω να είστε ψύχραιμοι και σε εγρήγορση. Σας παρακαλώ νααναφέρετε οτιδήποτε το ύποπτο στην αστυνομία. Πρέπει να είμαστε τα αυτιά και τα μάτια των αστυνομικών και των υπηρεσιών ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το Λονδίνο προστατεύεται»τόνισε ο Χαν.

    [09] «Πράσινο φως» από το ΚΑΣ για την αποκατάσταση του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα

    Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα παρουσιάστηκανστο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), οι μελέτες για την αποκατάσταση του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα, καθώς ήταν οι πρώτες που ήρθαν στο συμβούλιο, μετά τον θάνατο του Χαράλαμπου Μπούρα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, στις 27 Ιουλίου 2016.

    Εκτός από το εισαγωγικό σημείωμα που είχε γράψει ο ίδιος τον Απρίλιο, για το θέμα των δύο μελετών και το οποίο διαβάστηκε στη συνεδρίαση, τηρήθηκε επίσης ενός λεπτού σιγή για τον σπουδαίο αρχιτέκτονα, που ταυτίστηκε με το έργο της αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης (ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ΕΣΜΑ, από το 1985 ως τον θάνατό του), ενώ η συμβολή του στην αναστήλωση αρχαίων μνημείων εν γένει, υπήρξε καθοριστική. Επιπλέον, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη, ενημέρωσε τα μέλη του ΚΑΣ ότι η τελευταία εισήγηση του Χ. Μπούρα, που απεστάλη στο υπουργείο και αφορούσε τη μελέτη αποκατάστασης των τειχών της Ακρόπολης (θα έρθει αργότερα στο ΚΑΣ), είχε ημερομηνία 22 Ιουλίου 2016.

    Συγκεκριμένα, οι δύο μελέτες που πήραν τα εύσημα και το «πράσινο φως» των μελών και των εισηγητών του ΚΑΣ, αφορούν την αποκατάσταση του ορθοστάτη και του αντιθηματικού τοίχου του τυμπάνου, που αποτελούν μέρος του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα. Όπως αναφέρθηκε από τους μελετητές, πρόκειται για σωστικές επεμβάσεις με στόχο να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα του σημείου (κυρίως ρηγματώσεις από διάφορες αιτίες), ενώ στο μέλλον θα μπορούν να χρησιμεύσουν στην καλύτερη αξιολόγηση για το αν θα ήταν χρήσιμες οι συμπληρώσεις στους δύο ορθοστάτες που απουσιάζουν. Ως προς τις επεμβάσεις, θα ακολουθηθεί η γνωστή στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) διαδικασία η οποία αφορά, μεταξύ άλλων, στην αφαίρεση των σιδηρίων που έχουν οξειδωθεί (από την επέμβαση Ν. Μπαλάνου στις αρχές του 20ού αιώνα), στη δομική αποκατάσταση κάθε αρχιτεκτονικού μέλους χωριστά καθώς και στη συστηματική συντήρηση των αρχαίων επιφανειών του μαρμάρου. Επίσης, θα γίνει μερική αποσυναρμολόγηση του τοίχου και συμπλήρωσή του με λιθόπλινθους, όπου χρειάζεται, ώστε να εξασφαλιστεί η στατική του επάρκεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 August 2016 - 6:32:31 UTC