Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσίπρας - Μπορίσοφ: Περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας- Σόφιας
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: Συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους καταληψίες
  • [03] Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής επιθυμεί να καταθέσει ο Στ. Ψυχάρης
  • [04] Ν.Κοτζιάς:Κατάργηση των εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο
  • [05] Χρ. Σπίρτζης: Η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο θα δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας
  • [06] Δύο προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 13.000 άνεργους νέους, από τον ΟΑΕΔ
  • [07] Συμφωνία ΕΤΕπ με Τράπεζα Πειραιώς για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • [08] Πρ. Παυλόπουλος: Η ΕΚΤ δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κρίση
  • [09] Γ. Αμανατίδης: Το ν/σ για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Ολομέλεια γύρω στις 22 Αυγούστου
  • [10] Στην Ιτέα η Αν. Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για την έναρξη της 27ης Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας Ιονίου
  • [11] Ο Ν. Τόσκας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας
  • [12] Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Δύση ότι υποστηρίζει την "τρομοκρατία" και τους πραξικοπηματίες
  • [13] Μ.Αντρέεβα: «Η Τουρκία μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα»
  • [14] Μ. Ραχόι: Θα πάμε σε τρίτη εκλογική διαδικασία
  • [15] Ν. Παππάς: Εντός του χρονοδιαγράμματος η πορεία του διαγωνισμού για τις άδειες

  • [01] Τσίπρας - Μπορίσοφ: Περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας- Σόφιας

    Η συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για συνέχιση και εμβάθυνση των συνεργασιών σε πολλαπλά επίπεδα αποτυπώνεται στην Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες κατά τη λήξη του Γ' Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Σόφια.

    Στο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης επισημαίνονται και επαναβεβαιώνονται μεταξύ άλλων οι «εξαιρετικές σχέσεις» και οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, η στρατηγική εταιρική σχέση τους σε διμερή βάση, εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και στο πλαίσιο άλλων περιφερειακών και διεθνών οργανισμών. Τονίζονται και υπενθυμίζονται η σημασία των γνήσιων σχέσεων καλής γειτονίας και της ουσιαστικής περιφερειακής συνεργασίας, ως βάση για τη διαρκή σταθερότητα και ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο εποικοδομητικός ρόλος τους στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και αναγνωρίζεται ο ρόλος των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Επαναδιατυπώνεται η πεποίθησή τους ότι η ΕΕ συνεχίζει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη καθώς και στις χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ΕΕ.

    Κατόπιν αυτών, η κυβερνητική αντιπροσωπεία της Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η κυβερνητική αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Μπόικο Μπορίσοφ, συμφώνησαν:

    -Να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τη στρατηγική εταιρική τους σχέση μέσω τακτικού και εντατικού πολιτικού διαλόγου, συντονισμένων προσπαθειών και κοινών πρωτοβουλιών σε διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών φόρουμ, προκειμένου να εδραιώσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και πέραν αυτής.

    -Να επαναλάβουν ότι η αλληλεγγύη πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος υπό το φως των τελευταίων προκλήσεων για το μέλλον της Ε.Ε. και υπό αυτή την προοπτική να υπογραμμίσουν τη σημασία του συντονισμού των εθνικών θέσεων, με στόχο την οικονομική σύγκληση, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατικής λογοδοσίας για την ενδυνάμωση της εσωτερικής συνοχής και ενότητας της Ε.Ε..

    -Να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε τομεακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστικού, ενεργειακού, οικονομικού, εμπορικού και μεταφορικού τομέα, καθώς και στο επίπεδο του σχετικού τεχνικού διαλόγου.

    -Να τονίσουν τη σταθερή, κοινή δέσμευση ότι θα εγγυηθούν αποτελεσματικά, και μέσω κοινών προγραμμάτων, την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με τους κανόνες και κανονισμούς της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε..

    -Να χαιρετίσουν την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ως αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας μέσω αγωγού φυσικού αερίου. Δεσμεύονται δε για εντατικοποίηση της συνεργασίας για την υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου αερίου, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές, τόσο μέσω διασυνδετήριων αγωγών όσο και μέσω τερματικών σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Liquefied Natural Gas-LNG) και άλλων χώρων αποθήκευσης. Επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να επιταχύνουν την υλοποίηση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Τονίζουν τη βούλησή τους για την προώθηση βιώσιμων πηγών ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, στη βάση της στρατηγικής της Ε.Ε. για την ενέργεια, μέσω υλοποίησης έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of European Common Interest - PCI's), εδραιώνοντας την λειτουργική υποδομή ως πρόκριμα για μια αποδοτική αγορά ενέργειας και βελτιώνοντας την ενεργειακή ασφάλεια καθώς και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών στην περιοχή μας.

    -Να επιβεβαιώσουν ότι η σύγχρονη και συνδεδεμένη υποδομή είναι ουσιώδης για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνδεσιμότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων, και να υπογραμμίσουν υπό αυτή την έννοια τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξής της στο πλαίσιο των TEN-T Corridors. Ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, θα δοθεί στην πολυτροπική σύνδεση Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο/Svilengrad-Burgas.

    -Να χαιρετίσουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημιουργία αυτού του πλαισίου που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα των σιδηροδρόμων και θα ρυθμίσει τη διασυνοριακή κυκλοφορία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας με την υιοθέτηση της σχετικής Συμφωνίας.

    -Να συνεργαστούν στενά για την υλοποίηση του Μεταφορικού και Διαμετακομιστικού Διαδρόμου Περσικού Κόλπου - Μαύρης Θάλασσας, εκφράζοντας τη βούληση για ανάπτυξη και βελτίωση των δυνατοτήτων, διευκόλυνση της μεταφοράς και διαμετακόμισης προϊόντων στην περιοχή, σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες.

    -Να υπογραμμίσουν τη σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας (Interreg V-A Greece-Bulgaria 2014-2020 Cooperation Programme), προσβλέποντας στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαμεσολαβήσεων, περιλαμβανομένης της υλοποίησης σχεδίων.

    -Να επαναλάβουν τη σημασία της Κοινής Διακήρυξης για κατανόηση και συνεργασία στον τομέα της χρήσης των υδάτινων πόρων των αντίστοιχων κοινών περιοχών ποταμών μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, που υιοθετήθηκε στη Σόφια στις 27 Ιουλίου 2010. Η κοινή μας βούληση με καλή πίστη είναι η περαιτέρω προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας για τη διαχείριση των υδάτων, επί τη βάσει των σχετικών διμερών συμφωνιών, άλλων σχετικών Συνθηκών και των Οδηγιών της Ε.Ε., ιδιαιτέρως των 2000/60/ΕΚ και 2007/60/ΕΚ και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με εναρμονισμένο τρόπο για την αντιμετώπιση ζητημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης υδάτων σε διασυνοριακούς ποταμούς και τα αντίστοιχα εδάφη τους, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των ως άνω Οδηγιών, π.χ. καλό επίπεδο νερού και μειωμένος κίνδυνος δυσμενών επιπτώσεων των πλημμυρών. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η σχετική πληροφορία πρόβλεψης μεταφέρεται εγκαίρως στις αντίστοιχες τοπικές και εθνικές αρχές για την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

    -Να διευρύνουν περαιτέρω και να προωθήσουν τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμης, περιλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων επί προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η περιβαλλοντική προστασία, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας και η κλιματική αλλαγή.

    -Να προωθήσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της Ε.Ε. στον τομέα των γεωργικών προϊόντων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, ειδικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών.

    -Να χαιρετίσουν και να ενθαρρύνουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΝΟΙ) και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), με στόχο την εξασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών μας.

    -Να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση των πολλαπλών και περίπλοκων προκλήσεων που θέτουν οι μικτές μεταναστευτικές ροές σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και να συμβάλουν από κοινού στη δημιουργία μίας πραγματικά ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του δικαίου της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στηριζόμενοι στις βασικές αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής της επιβάρυνσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

    -Να επιμείνουν ότι η ταχεία προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν θα συμβάλει σημαντικά στην εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε.

    -Να υπενθυμίσουν τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες και τη συμβολή της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποδοχή και η στέγαση των προσφύγων στη χώρα, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, καθώς και τις συνεχείς προσπάθειες της Βουλγαρίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

    -Να εκφράσουν την αποφασιστικότητα για ενίσχυση της συνεργασίας, προκειμένου να εξουδετερωθεί αποτελεσματικά η άνοδος της τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού που συνιστούν σοβαρές παγκόσμιες απειλές, καθώς και σε σχέση με την εμπορία ανθρώπων (trafficking), το λαθρεμπόριο φορητών όπλων και το κυβερνοέγκλημα.

    -Να τονίσουν τη σημασία της Πρωτοβουλίας των Δυτικών Βαλκανίων ενάντια στην τρομοκρατία ως εργαλείου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή μας.

    -Να επιβεβαιώσουν τη δέσμευση για τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των πολυάριθμων πρωτοβουλιών και διαδικασιών για την προώθηση της χωρίς αποκλεισμούς περιφερειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    -Να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία και το συντονισμό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράλληλα με τη διμερή αμυντική συνεργασία, μέσω τακτικών διαβουλεύσεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και η συλλογή και ο διαμοιρασμός των δυνατοτήτων.

    -Να υπενθυμίσουν ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει αναγνωριστεί ως στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

    -Να επιβεβαιώσουν την ετοιμότητα, ως κράτη-μέλη, να συνεχίσουν να στηρίζουν την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική όλων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. και στη Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (SAP), καθώς και των χωρών που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση της βούλησης του λαού τους και της πλήρους συμμόρφωσης τους με όλα τα κριτήρια ένταξης και τους όρους που έχουν τεθεί από τους δύο αντίστοιχους οργανισμούς.

    -Να επαναλάβουν, από αυτή την άποψη, ότι η μη αναστρεψιμότητα της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια εξαρτάται από το κράτος δικαίου, τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, την συμπερίληψη της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων στις σχέσεις καλής γειτονίας και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η σταθερότητα όσο και η δημοκρατία στην περιοχή.

    -Να τονίσουν ότι η ταχύτητα της διαδικασίας προσχώρησης εξαρτάται εξ' ολοκλήρου από την αρχή των «ιδίων προσόντων» και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν μέσω ενός ώριμου και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατικού διαλόγου ολόκληρης της κοινωνίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί τόσο η σταθερότητα όσο και η δημοκρατία, αντί να πρέπει να γίνεται επιλογή ενός εξ' αυτών.

    -Να υπογραμμίσουν, υπό αυτήν την άποψη, τη συνεχιζόμενη συνάφεια και σημασία της εφαρμογής της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, όπως διαμορφώθηκε μετά από μία σειρά Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και Συμπερασμάτων του Συμβουλίου που ακολούθησαν.

    -Να εκφράσουν την επιθυμία για στενότερη διμερή συνεργασία κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 για την προώθηση της διαδικασίας διεύρυνσης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.

    -Να σημειώσουν με ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και να ενθαρρύνουν τους ηγέτες να επιδείξουν πραγματική δέσμευση στις αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό των συμφερόντων όλων των πολιτών.

    -Να καταγγείλουν την εθνικιστική ρητορική και τις μη δημοκρατικές πρακτικές και να υπενθυμίσουν ότι όλα τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν δεσμευθεί να ακολουθήσουν άνευ μεταστροφής την οδό της Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης σεβόμενα τις αξίες και αρχές της Ε.Ε. και εγκαταλείποντας αρνητικές νοοτροπίες και διαθέσεις του παρελθόντος,

    Υπογραμμίζεται, τέλος ότι η Ελληνική Δημοκρατία και η Δημοκρατία της Βουλγαρίας παραμένουν πλήρως δεσμευμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τη στρατηγική σχέση τους και να εργαστούν στενά με στόχο την πλήρη πραγμάτωση των δυνατοτήτων της, προς όφελος των δύο λαών, της ευρύτερης περιοχής και της ενότητας της Ευρώπης.

    Διαβάστε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Ελλάδα-Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν έναν πόλο σταθερότητας

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: Συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους καταληψίες

    «Εάν υπήρχαν κάποιοι, λίγοι, που αμφέβαλλαν, δεν υπάρχουν πια. Η ανοχή-κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στους γνωστούς-αγνώστους και στους καταληψίες δεν κρύβονται. Eξελίχθηκαν σε ανοικτή συμπόρευση μαζί τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ως παραδείγματα δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, κ. Σία Αναγνωστοπούλου, διερωτάται γιατί τους "πείραξαν" οι καταλήψεις και δηλώνει πως τις προτιμά από γεγονότα που συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Κυρίτσης αντιτάσσεται στην απομάκρυνση των καταληψιών της Θεσσαλονίκης και διαφωνεί με τις αποφάσεις που εξαναγκάστηκε να πάρει ο αρμόδιος υπουργός! Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτεινή Βάκη εξηγεί ότι δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά η Δικαιοσύνη που αποφάσισε την απομάκρυνση των καταληψιών και θεωρεί τις καταλήψεις κοινωνική προσφορά!», τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα παραπαίει.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στις "συνιστώσες" που προφανώς υπάρχουν πάντα. Ο μπούσουλας χάθηκε. Ξεκάθαρη θέση δεν υπάρχει. Πρωθυπουργός υπάρχει;», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    [03] Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής επιθυμεί να καταθέσει ο Στ. Ψυχάρης

    Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ θέλει να παρευρεθεί ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης.

    Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του συνεργάτης του κ. Ψυχάρη, τον ενημέρωσε ότι ο εκδότης θα παραστεί και θα καταθέσει αύριο το μεσημέρι.

    Χθες, ο κ. Ψυχάρης είχε ενημερώσει, με επιστολή που συνοδευόταν από ιατρική βεβαίωση, την Εξεταστική Επιτροπή ότι δεν μπορεί να παραστεί λόγω προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν την εκφορά του λόγου και τη δυνατότητά του να απαντήσει σε ερωτήσεις.

    Η αλλαγή στάσης του κ. Ψυχάρη προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής, ενώ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, έκανε λόγο για εξαπάτηση της Εξεταστικής Επιτροπής και ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.

    [04] Ν.Κοτζιάς:Κατάργηση των εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο

    Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων είναι βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,με αφορμή πληροφορίες περί εμπλοκής της ηγεσίας και αξιωματικών των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

    «Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εμπλοκή της ηγεσίας και αξιωματικών των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν, έτι περαιτέρω, την πάγια θέση μας ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της λύσης του Κυπριακού ζητήματος», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

    [05] Χρ. Σπίρτζης: Η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο θα δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας

    "Μετά από 12 χρόνια αδράνειας, εμπλοκών και καθυστερήσεων, αλλά και δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς, το 2006 και το 2009, η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο είναι γεγονός. Η νέα αυτή επένδυση, ύψους άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσει σε βάθος δεκαετίας, περίπου 3.000 νέες θέσεις εργασίας" τονίζει σε δήλωση του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ καθώς κατατέθηκε προσφορά από το σχήμα της "ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ ΑΕ - GOLDAIR CARGO AE" .

    Ειδικότερα, ο υπουργός επισημαίνει πως πρόκειται για μία επένδυση, η οποία θα αναδείξει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές. "Ο σχεδιασμός και η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο αποτελεί στρατηγικό στόχο για την ανάπτυξη τόσο του τομέα των εμπορευματικών μεταφορών και ειδικά των σιδηροδρομικών όσο και για τη λειτουργία του ως πύλης για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    Υπογραμμίζει, επίσης, πως "η ανάπτυξη ενός τέτοιου τύπου οργανωμένου εμπορευματικού κέντρου θα συμβάλλει στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους μεταφορών, άρα και της μείωσης του κόστους των προϊόντων. Παράγοντας, ο οποίος θα δώσει αποφασιστική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρα μας."

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πρωταρχική στόχευση της Κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ, αλλά και της διοίκησης της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, είναι η υλοποίηση της επένδυσης στο Θριάσιο Πεδίο να διέπεται από κανόνες διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

    [06] Δύο προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 13.000 άνεργους νέους, από τον ΟΑΕΔ

    Δύο νέα προγράμματα για 13.000 άνεργους νέους θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ, το επόμενο διάστημα, με στόχο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, για τέσσερις μήνες σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας.

    Συγκεκριμένα, το πρώτο πρόγραμμα αφορά 10.000 άνεργους, από 18 έως 24 ετών και το δεύτερο 3.000 άνεργους, από 25 έως 29 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε ΚΟΙΝΣΕΠ, ενώ όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά από τις 22 Αυγούστου.

    Τα προγράμματα είναι τετράμηνης διάρκειας σε επιχειρήσεις με επίβλεψη, ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ, για τους νέους από 18 έως 24 ετών 18 ευρώ ημερησίως, και για τους άνεργους από 25 έως 29 ετών 21 ευρώ ημερησίως, με ασφαλιστική κάλυψη για έξι ώρες απασχόλησης ημερησίως, πέντε φορές την εβδομάδα.

    Με την ολοκλήρωση του τετραμήνου, οι ασκούμενοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας οκτάμηνης διάρκειας.

    Προϋπόθεση ένταξης της επιχείρησης είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της λόγω καταγγελίας σύμβασης (απόλυση χωρίς αποκατάσταση) στο χρονικό διάστημα των 30 ημερολογιακών ημερών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    [07] Συμφωνία ΕΤΕπ με Τράπεζα Πειραιώς για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Την επίτευξη συμφωνίας για την παροχή υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ανέργους σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς, συνεπής με στη δέσμευσή της για την ολοκληρωμένη στήριξη της επιχειρηματικότητας, προχώρησε στη σύναψη νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χορήγηση χρηματοδοτήσεων στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.

    Η συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης συνεργασίας με την ΕΤΕπ στο πλαίσιο του προγράμματος «Grouped Loans for SMEs». Με βάση τη διευρυμένη συμφωνία, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει χαρτοφυλάκιο ύψους 90 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση σχεδίων που υλοποιούνται από μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η υποστήριξη αυτή θα έχει τη μορφή επενδυτικών δανείων, και κεφαλαίων κίνησης για την ανάπτυξη υφιστάμενων αλυσίδων εφοδιασμού.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, προβλέπονται ανταγωνιστικά επιτόκια μέσω της πρωτοβουλίας «Jobs for Youth» της ΕΤΕπ σε επιχειρήσεις που προωθούν την απασχόληση των νέων.

    Η επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΤΕπ έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να συμβάλει έμπρακτα και καθοριστικά στην ενίσχυση του ελληνικού επιχειρείν, την τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη στήριξη της απασχόλησης των νέων. Η συμφωνία εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς που στοχεύει στην υποστήριξη της επιστροφής της Ελληνικής Οικονομίας σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

    [08] Πρ. Παυλόπουλος: Η ΕΚΤ δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κρίση

    «Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα που έχουμε στην Ευρωζώνη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την κρίση και την κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση, η οποία υπάρχει» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε σήμερα από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

    Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού σημείωσε ότι «ο κ. Ντράγκι είναι ένα άνθρωπος που έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την ευρωζώνη και το ευρώ» είπε ότι «είναι ανάγκη να είμαστε με εκείνα τα κράτη, τα οποία θα συμβάλλουν ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ν' αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά με τα κατάλληλα μέσα. Ακόμα και αν χρειασθεί αλλαγή του καταστατικού της».

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικότερες απ' ότι ήταν πριν από λίγο καιρό» και αναφερόμενος στην ΕΚΤ δήλωσε ότι «είναι ένας μεγάλος πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη» και πρόσθεσε: «θα επιθυμούσαμε, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και κυβερνήσεις μέσω δημοσιονομικής πολιτικής, όσες μπορούν βέβαια, όσες έχουν αυτό που λέμε «δημοσιονομικό χώρο», αλλά και μέσω μεταρρυθμίσεων, να συμβάλουν και αυτές».

    [09] Γ. Αμανατίδης: Το ν/σ για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Ολομέλεια γύρω στις 22 Αυγούστου

    Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, μέσα από την ενίσχυση και αρτιότερη οργάνωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των Ομογενών είναι πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο "Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις", που επεξεργάζονται οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

    "Με το νομοσχέδιο προσπαθούμε καταρχήν να οργανώσουμε και να εξαλείψουμε αδυναμίες προηγούμενων νόμων, κρατώντας τα θετικά τους, σε σχέση με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση" δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο αρμόδιος για θέματα της Ομογένειας, υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, γνωστοποιώντας ότι "το νομοσχέδιο θα μπει στην Ολομέλεια μετά την παύση των εργασιών της Βουλής, γύρω στις 22 Αυγούστου".

    Η ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, θα επιδιωχθεί "μέσα από τη διάθεση των εκπαιδευτικών από την Ελλάδα ή την πρόσληψη Ομογενών και την επιχορήγηση των εκπαιδευτικών μονάδων". Πρόσθεσε, δε, ότι "ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν τμήματα ελληνικής γλώσσας, θα υπάρχει ηλεκτρονική διάθεση βιβλίων, ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, επιμόρφωση, σύνταξη αναλυτικών προγραμμάτων, χορήγηση βραβείων, μία σειρά ενεργειών, οι οποίες είναι πραγματικά αναγκαίες, έτσι ώστε να προωθηθεί η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο εξωτερικό".

    Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας στους Ομογενείς θα το δίνει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σχολεία, τα οποία είναι ελληνόγλωσσα και τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν, έτσι ώστε η ποιότητα του έργου τους να είναι τέτοια, που να δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά, τα οποία θα περάσουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με τις εξετάσεις που υπάρχουν, να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Ταυτόχρονα προωθείται και η ενσωμάτωση στα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων κρατών.

    Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, ο υφυπουργός επισήμανε ότι όσα διαπολιτισμικά σχολεία υπάρχουν σήμερα αναβαθμίζονται και γίνονται πειραματικά διαπολιτισμικά, ώστε να υπάρχει πιο έντονη η διασύνδεσή τους με τα Πανεπιστήμια και μέσα από την εφαρμογή νέων προγραμμάτων να είναι αποτελεσματικότερες οι δράσεις τους και να μπορούν να διαχυθούν και στα υπόλοιπα σχολεία, όπου υπάρχει μία πολυπολιτισμικότητα. "Υπάρχει μία αναβάθμιση σε θετική κατεύθυνση, πράγμα το οποίο το ζητούσε και το εκπαιδευτικό κίνημα εδώ και χρόνια, έχουμε τη συναίνεση των εκπαιδευτικών" είπε ο κ. Αμανατίδης.

  • Τη συνέντευξη πήραν ο Νίκος Γιώτης και ο Φάνης Γρηγοριάδης

    [10] Στην Ιτέα η Αν. Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για την έναρξη της 27ης Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας Ιονίου

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη της Αν. Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά στο Δήμο Δελφών.

    Η Υπουργός κήρυξε την Κυριακή, 31 Ιουλίου, την έναρξη της 27ης Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας Ιονίου 2016, με αφετηρία φέτος για πρώτη φορά το Λιμάνι της Ιτέας.

    Νωρίτερα, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών όπου ξεναγήθηκε από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, κα Αθανασία Ψάλτη.

    Τη Δευτέρα, η κα Κουντουρά συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Ιτέας, με εκπροσώπους και φορείς της περιοχής του Δήμου Δελφών για τα θέματα και τις προτεραιότητες στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

    Στη συνάντηση συμμετείχε ο Δήμαρχος Δελφών κ. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, η Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας κα Τριανταφυλλιά Πιλάλα- Τσακίρη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Δελφών κα Έλλη Κοτσάνου-Ρομβοτσάνου, ο βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος, καθώς και η σύμβουλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Πέγκυ Αραβαντινού.

    Συζητήθηκαν ειδικότερα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας, οι δυνατότητες ανάπτυξης θεματικών προϊόντων τουρισμού όπως ο ιαματικός, ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός και ο ναυταθλητικός τουρισμός στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, όπως επίσης και θέματα προώθησης και προβολής της ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας της περιοχής.

    Η Υπουργός επισήμανε ότι για όλα τα θέματα τουριστικής ανάπτυξης θα υπάρχει στενή συνεργασία του Υπουργείου με τις Αρχές και τους τοπικούς φορείς του Δήμου Δελφών και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

    [11] Ο Ν. Τόσκας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προκειμένου να επιταχυνθεί η ροή των κονδυλίων που θα παρασχεθούν για την αποκατάσταση των σχετικών ζημιών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τόσκα, ο δήμαρχος Λίμνης, Χρήστος Καλυβιώτης, τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκρισή του στο σχετικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

    Τι σημαίνει, όμως, η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Η γενική κατεύθυνση προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, την επιστράτευση όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το δυναμικό και τις υπηρεσίες και τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ γίνεται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

    Στο δυναμικό και στα μέσα πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται:

    -Ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.

    -Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επί μέρους δράσεις πολιτικής προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ελληνική Αστυνομία, Ε.Κ.Α.Β., Ένοπλες Δυνάμεις, Ο.Α.Σ.Π, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π., Δ.ΕΠ.Α., Ε.Μ.Υ.).

    -Οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές πολιτικής προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.-

    [12] Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Δύση ότι υποστηρίζει την "τρομοκρατία" και τους πραξικοπηματίες

    To σενάριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία «γράφτηκε από το εξωτερικό», κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες.

    «Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, που κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ότι υπήρξε ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

    Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα τους Δυτικούς ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και τους πραξικοπηματίες, στη σφοδρότερη λεκτική επίθεση που έχει εξαπολύσει μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του ιδίου τη 15η Ιουλίου.

    «Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

    «Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών» επανέλαβε, κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο προεδρικό μέγαρο.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν θα επιχειρήσουν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωσή τους. Διατύπωσε άλλωστε αμφιβολίες σχετικά με το είδος της στρατηγικής συνεργασίας που θα έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.

    Η Τουρκία επιπλέον θα προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πληροφοριών, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στην αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών.

    [13] Μ.Αντρέεβα: «Η Τουρκία μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα»

    «Η Τουρκία μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σημειώνοντας πως ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος απέστειλε επιστολή στον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.

    Όπως ανέφερε η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «παρά τα πρόσφατα γεγονότα», το τουρκικό νομικό πλαίσιο για την παροχή διεθνούς προστασίας και οι διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά για τη μεταχείριση των Σύρων αλλά και των μη Σύρων πολιτών που επιστρέφονται από την Ελλάδα στην Τουρκία, καθιστούν ακόμα «ικανοποιητική» την προστασία που παρέχει η Τουρκία και γι' αυτούς τους λόγους μπορεί ακόμα να θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα».

    [14] Μ. Ραχόι: Θα πάμε σε τρίτη εκλογική διαδικασία

    Η Ισπανία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έναν χρόνο εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) συνεχίσει να εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης, προειδοποίησε σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι, ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) και υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

    Ο αρχηγός του PSOE Πέδρο Σάντσεθ αρνήθηκε νωρίτερα σήμερα να «επιτελέσει το έργο» των συντηρητικών, εισερχόμενος σε μια κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού ή εγκρίνοντας μια συμφωνία για να ορκιστεί νέα κυβέρνηση, έπειτα από τη συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που είχε με τον Ραχόι. «Εάν ο κ. Σάντσεθ επιμείνει στο "όχι" του, τότε πάμε σε νέες εκλογές», υπογράμμισε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατόπιν.

    Παρότι κέρδισε και στις δύο τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο, ο Ραχόι συνεχίζει μολαταύτα να μην είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

    Η υπηρεσιακή κυβέρνησή του ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά μόνο να διεκπεραιώνει τρέχουσες υποθέσεις. Δεν μπορεί να προωθήσει τη μείωση των δημοσίων δαπανών, την οποία αξιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε να λάβει μέτρα κατευνασμού των αυτονομιστικών πολιτικών δυνάμεων της Ισπανίας.

    Ο Ραχόι είπε στους δημοσιογράφους πως πρότεινε στον Πέδρο Σάντσεθ να συζητήσουν για το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, συγκεκριμένα για τις θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

    Όμως ο Σάντσεθ επέμεινε στο ότι είτε υπάρξει συμφωνία των κομμάτων της δεξιάς είτε όχι, «η αριστερά δεν πρόκειται να υποστηρίξει τη δεξιά».

    [15] Ν. Παππάς: Εντός του χρονοδιαγράμματος η πορεία του διαγωνισμού για τις άδειες

    Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρά κατά το χρονοδιάγραμμα, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να γίνει η δημοπρασία και η κυβέρνηση προχωρά παρά τα ποικίλα εμπόδια που επιχείρησαν να προκαλέσουν οι αξιωματική αντιπολίτευση και κάποια κατεστημένα συμφέροντα, αποκαθιστώντας το Σύνταγμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο».

    «Ο διαγωνισμός προχωρά κατά το χρονοδιάγραμμα, είμαστε στη φάση που ολοκληρώνεται η διαδικασία προεπιλογής, οι διαγωνιζόμενοι, όσοι έχουν καταθέσει το φάκελό τους, άσκησαν το δικαίωμά τους να υποβάλουν ενστάσεις κατά άλλων διαγωνιζομένων. Φαίνεται ότι είναι αρκετά ευάριθμες αυτές οι ενστάσεις και τώρα κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η επιτροπή ενστάσεων θα πρέπει να αποφανθεί κατά το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε να αποσταλούν οι προσκλήσεις και να ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή της επιτροπής τοποθετείται χρονικά πριν το δεκαπενταύγουστο και μέσα στο Αύγουστο θα διεξαχθεί η δημοπρασία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 August 2016 - 14:32:34 UTC