Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κορέα: Αναστολή των πωλήσεων 80 μοντέλων των εταιριών VW, Audi και Bentley
  • [02] Τρύπες από σφαίρες στο κτίριο που στεγάζεται η πρεσβεία του Μεξικού
  • [03] Κατάσχεση 7,5 τόνων κοκαΐνης και συλλήψεις, στη Βολιβία
  • [04] Ο τυφώνας Nida έπληξε το Χονγκ Κονγκ - Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων
  • [05] Αποκαθίσταται το Τρόπαιο του Σύλλα
  • [06] «Φως», για πρώτη φορά, στο γενετικό υπόβαθρο της μείζονος κατάθλιψης
  • [07] Τα ρέματα του Άρη διαμορφώθηκαν μάλλον από ξηρό πάγο διοξειδίου

  • [01] Ν. Κορέα: Αναστολή των πωλήσεων 80 μοντέλων των εταιριών VW, Audi και Bentley

    Η Νότια Κορέα προχώρησε στην αναστολή πωλήσεων των περισσοτέρων μοντέλων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen AG, δίνοντας ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων που προσπαθούν ν' αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες συνέπειες του σκανδάλου παραποίησης των δεδομένων εκροής ρύπων από τους πετρελαιοκινητήρες των μοντέλων VW.

    Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας απέσυρε τις πιστοποιήσεις για 80 μοντέλα αυτοκινήτων VW, διαφόρων παραλλαγών συμπεριλαμβανομένων και οχημάτων Audi και Bentley, επιβάλλοντας στη γερμανική εταιρία πρόστιμα 16,06 εκατ. δολαρίων για παραποίηση των εγγράφων σχετικά με τις εκροές ρύπων, αλλά και το ηχητικό αποτύπωμα των αυτοκινήτων.Η VW χαρακτήρισε ως «ιδιαιτέρως σκληρή»την απόφαση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής.

    [02] Τρύπες από σφαίρες στο κτίριο που στεγάζεται η πρεσβεία του Μεξικού

    Οι αστυνομικοί της Κρατικής Aσφάλειας, εντόπισαν, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, και δεύτερη τρύπα, πιθανότατα από σφαίρα, σε κτίριο στην πλατεία Κολωνακίου. Η τρύπα αυτή εντοπίστηκε στην πρόσοψη του 3ου ορόφου του κτιρίου, όπου βρίσκονται τα γραφεία πολυεθνικής εταιρείας με είδη ένδυσης.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα, βρέθηκε σπασμένο τζάμι, από σφαίρα στα γραφεία χρηματιστηριακής εταιρίας, που στεγάζεται στον 4ο όροφο του κτιρίου, ενώ στον 5ο βρίσκεται η πρεσβεία του Μεξικού.

    Η αστυνομία, όπως τόνισεστο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, εξετάζει πλέον όλα τα ενδεχόμενα.

    [03] Κατάσχεση 7,5 τόνων κοκαΐνης και συλλήψεις, στη Βολιβία

    Σε κατάσχεση 7,5 τόνων κοκαΐνης και τη σύλληψη τριών Βολιβιανών προέβη η αστυνομία της Βολιβίας σε μια εκτεταμένη επιχείρηση ναρκωτικών τα οποία προορίζονταν για τις Ονδούρες, με πιθανό τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος χθες.Η αξία της κοκαΐνης, η οποία είχε συσκευαστεί σε φορτίο ορυκτών, έχει αξία που υπερβαίνει τα 143 εκατομμύρια ευρώ (160 εκατ. δολάρια) στις Ονδούρες και τα 313 εκατομμύρια ευρώ (350 εκατ. δολάρια) στις ΗΠΑ, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας Κάρλος Ρομέρο σε συνέντευξη Tύπου.

    Ο Ρομέρο πρόσθεσε πως η κοκαΐνηβρισκόταν σε φορτηγά που μετέφεραν βορικά άλατα χρησιμοποιώντας έναν απομακρυσμένο ορεινό δρόμο που συνδέει τη Βολιβία με τα λιμάνια της Χιλής.Τον Μάιο, η αστυνομία της Κολομβίας είχε κατασχέσει 8 τόνους κοκαΐνης, μια από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    [04] Ο τυφώνας Nida έπληξε το Χονγκ Κονγκ - Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων

    Ο τυφώνας Nidaπέρασε από το Χονγκ Κονγκ σήμερα, διαταράσσοντας τη λειτουργία του διεθνούς οικονομικού κέντρου και προκαλώντας ακυρώσεις πτήσεων ή καθυστερήσεις στις απογειώσεις εκατοντάδων πτήσεων.Η ταχύτητα των ανέμων φτάνει στα 100 χλμ, την ώρα, ενώ οι αρχές προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο σφοδρών βροχοπτώσεων.

    Περισσότερες από 150 πτήσεις ακυρώθηκαν, καθώς η κατάσταση ανάγκης στα αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί μέχρι τις 14:00 μετά το μεσημέρι τοπική ώρα.Χιλιάδες επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο, ενώ περισσότερες από 325 πτήσεις αναμένεται ότι θα προγραμματιστούν για νέες αναχωρήσεις.Τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας λειτουργούν επίσης περιστασιακά κι αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

    [05] Αποκαθίσταται το Τρόπαιο του Σύλλα

    Ένα μνημείο με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική ιστορία, το Τρόπαιο του Σύλλα, που βρέθηκε τυχαία το 2004 στη θέση «Κυδωνιές» του Ορχομενού Βοιωτίας, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί, σύμφωνα με μελέτη που πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ. Το λίθινο τρόπαιο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς συνδέεται με το ιστορικό γεγονός της τελικής επικράτησης των στρατευμάτων του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα το 86 π.Χ. έναντι του στρατού του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ' στην περιοχή της βόρειας Κωπαΐδας.

    Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η πρόταση των μελετητών αντιμετωπίζει με επιτυχία, τόσο την αρχαιολογική τεκμηρίωση, τη στατική επάρκεια και τη δομική αποκατάσταση του μνημείου, όσο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του. Το σημαντικό, εξάλλου, για την αποκατάστασή του είναι ότι έχει αποκαλυφθεί το σύνολο των λίθων που το αποτελούσαν και ως εκ τούτου πιστοποιείται με ασφάλεια η αρχική μορφή του. Το μνημείο εντοπίστηκε σε αγρό, στο βόρειο τμήμα της αποξηραμένης σήμερα λίμνης Κωπαΐδας. Η επιγραφή που αποκαλύφθηκε επιβεβαίωσε την ασφαλή ταύτιση του μνημείου με το τρόπαιο που στήθηκε για να θυμίζει τη νίκη του Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα στον Ορχομενό κατά των στρατευμάτων του Μιθριδάτη ΣΤ' του Ευπάτορος.

    Σημειώνεται, ότι στον Ορχομενό έλαβε χώρα μία από τις δύο καθοριστικές μάχες, όπου ο Σύλλας επιβλήθηκε επί των στρατευμάτων του Μιθριδάτη, οι επεκτατικές επιδιώξεις του οποίου στη Μικρά Ασία τον είχαν φέρει σε σύγκρουση με τη Ρώμη. Ο Σύλλας, ο οποίοε το 87 π.Χ. ανέλαβε την ευθύνη της αντιμετώπισης του Μιθριδάτη, αποβιβάστηκε με την ιδιότητα του ανθυπάτου στην Ήπειρο και κινήθηκε προς τα νότια. Η αποφασιστική σύγκρουση πραγματοποιήθηκε το 86 π.Χ. στη Βοιωτία, σε δύο μάχες, που πραγματοποιήθηκαν στη Χαιρώνεια και τον Ορχομενό, για τις οποίες αντλούμε πληροφορίες από τον Πλούταρχο.

    [06] «Φως», για πρώτη φορά, στο γενετικό υπόβαθρο της μείζονος κατάθλιψης

    Για πρώτη φορά μια μεγάλη διεθνής γενετική έρευνα έφερε στο φως 15 περιοχές του ανθρωπίνου γονιδιώματος, οι οποίες σχετίζονται με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ή μείζονα κατάθλιψη) στους ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής.Είναι πάντως ακόμη πρόωρο να μιλήσει κανείς για ένα γενετικό τεστ πρόγνωσης ή διάγνωσης της κλινικής κατάθλιψης, καθώς οι επιστήμονες ουσιαστικά έχουν βρει τις «κρυψώνες» των γονιδίων που εμπλέκονται στη νόσο, αλλά όχι τα ίδια τα επιμέρους γονίδια. Επιπλέον εκτιμάται ότι για την κατάθλιψη ευθύνονται και άλλα άγνωστα ακόμη γονίδια.

    Οι 15 αυτές περιοχές των χρωμοσωμάτων περιλαμβάνουν γονίδια που εμπλέκονται στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και στη γέννηση νέων νευρώνων στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Ορισμένες από τις εν λόγω περιοχές του γονιδιώματος εμφανίζουν μερική επικάλυψη με γονίδια που στο παρελθόν έχουν συσχετισθεί με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η επιληψία.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρόι Πέρλις του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", πραγματοποίησαν μελέτη διερεύνησης ολόκληρου του γονιδιώματος σε πάνω από 121.000 άτομα με διαγνωσμένη μείζονα κατάθλιψη, καθώς και σε πάνω από 338.000 άτομα χωρίς τέτοιο πρόβλημα.

    [07] Τα ρέματα του Άρη διαμορφώθηκαν μάλλον από ξηρό πάγο διοξειδίου

    Το πάγωμα και μετά το λιώσιμο του διοξειδίου του άνθρακα είναι η πιθανότερη αιτία για τα άφθονα ρέματα που αυλακώνουν την επιφάνεια του 'Αρη και όχι το τρεχούμενο νερό, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων συνεργατών της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

    Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) στην Καλιφόρνια και του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Χόρχε Νούνιεθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής "Geophysical Research Letters", ανέλυσαν στοιχεία από τον δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη.

    Σημειωτέον ότι οι επιστήμονες κάνουν διάκριση ανάμεσα σε δύο διαφορετικά γεωλογικά χαρακτηριστικά στις πλαγιές του 'Αρη: τα ρέματα και τα ρυάκια. Τα δεύτερα είναι πιο ρηχά και στενά, ενώ εμφανίζουν εποχικές χρωματικές αλλαγές (σκουραίνουν και ξεθωριάζουν εναλλάξ) και σε αυτά έχει εντοπισθεί νερό με τη μορφή ένυδρων αλάτων. Προ μηνών οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι θεωρούν πιθανό πως έως σήμερα έντονα αλμυρό νερό κυλά στην επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη με τη μορφή ρυακιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 August 2016 - 6:32:27 UTC