Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άδωνις Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει
  • [02] Στη Σόφια ο πρωθυπουργός
  • [03] Στον εισαγγελέα οι 26 συλληφθέντες για την εισβολή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
  • [04] Επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ
  • [05] Τ. Ταστάνης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Προτεραιότητά μας η αναβάθμιση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών
  • [06] Σύλληψη 11 αντρών των ειδικών δυνάμεων, στην Τουρκία
  • [07] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό, στο Αφγανιστάν
  • [08] Το «Θέλω Μια Χώρα» στο LCT της Νέας Υόρκης
  • [09] «Λύκειο Επιδαύρου», ο νέος θεσμός του Ελληνικού Φεστιβάλ
  • [10] Βλαντιμίρ και Ντιμίτρι Ασκενάζι με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο Ηρώδειο
  • [11] Τα ρέματα του Άρη διαμορφώθηκαν μάλλον από ξηρό πάγο διοξειδίου
  • [12] Σε μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση έχει εξελιχθεί το Facebook
  • [13] Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Β. Εύβοια - Δεν κινδύνευσε η Λίμνη

  • [01] Άδωνις Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει

    «Πρόχειρες, αποσπασματικές και άτολμες» χαρακτηρίζει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης και τονίζει: «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι η ΝΔ έχει καταθέσει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση που είναι «τα δύο κόμματα να συμφωνήσουν στα άρθρα που πρόκειται να ανοίξουν, και να ψηφίσουν ο ένας τα άρθρα του άλλου». «Μετά, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε δημόσια διαβούλευση, ώστε κατά την προεκλογική εκστρατεία των επομένων εκλογών, ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει να έχει» προσθέτει.

    Ο κ. Γεωργιάδης αποφεύγει να πάρει θέση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι «πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και σημειώνει: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, που ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διέλυσε τη Βουλή με πρόσχημα την εκλογή του ΠτΔ, σήμερα προτείνει αυτό να μην μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον».

    Σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των 8 στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα δήλωσε: «Οι συνεχείς αναφορές υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, πότε του κ. Βίτσα και πότε του κ. Κοτζιά, βλάπτουν την υπόθεση και δεν την ωφελούν».

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος «θα κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν την κυβερνητική τους θητεία» και τονίζει ότι «αυτή, όμως, η επιθυμία τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα».

    Δηλώνει αισιόδοξος για τον στόχο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, «ιδιαίτερα αν καθυστερήσουν οι εκλογές», και σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται εντός ΝΔ σημειώνει ότι είναι ένα πρόσωπο που «δεν κρύβομαι στα δύσκολα, που γενικώς εκτίθεμαι και που είχα μια πολύ ταχεία ανέλιξη στην ιεραρχία της Νέας Δημοκρατίας» και προσθέτει: «Αντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι τα χαρακτηριστικά μου αυτά σε κάποιους συναδέλφους μου αρέσουν και σε κάποιους δεν αρέσουν».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ 'Αδωνι Γεωργιάδη

    - Πώς σχολιάζετε τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση;

    «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν κάτι ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Εδώ και μήνες, ο κ. Τσίπρας μας προετοίμαζε για αυτήν την παρουσίαση, και τελικά το μόνο που έμεινε από αυτήν ήταν η χρήση του Κοινοβουλίου ως χώρο κομματικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις ήταν πρόχειρες, αποσπασματικές και άτολμες. Αν και έχουν περάσει λίγες ημέρες, κανείς δεν συζητάει για αυτές.

    - H ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στον κύκλο διαβούλευσης που ξεκινάει η κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι η τακτική του «όχι σε όλα» είναι αποδοτική για τη ΝΔ;

    Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για να επιτύχουμε πράγματι τη συνταγματική αναθεώρηση. Ποια είναι αυτή; Τα δύο κόμματα -η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ- να συμφωνήσουμε στα άρθρα που πρόκειται να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε ο ένας τα άρθρα του άλλου, γιατί μόνο αυτή η Βουλή μπορεί να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν. Μετά, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε δημόσια διαβούλευση, ώστε κατά την προεκλογική εκστρατεία των επομένων εκλογών, ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει να έχει σε αυτή τη χώρα. Εάν αυτό δεν γίνει και μείνουμε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τα άρθρα που ενδιαφέρουν μόνο εκείνον και κανέναν άλλο, δεν θα γίνει συνταγματική αναθεώρηση και θα χαθεί αυτή η ευκαιρία.

    - Συμφωνείτε με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;

    Ο κ. Τσίπρας έκανε μια υπαναχώρηση. Ενώ διέρρεε παντού ότι είναι υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και ενώ στη συνέντευξή του στον κ. Παπαχελά είπε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για κάτι τέτοιο, μετά την εσωκομματική πίεση των «53» αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν. Εμείς από την αρχή, τοποθετηθήκαμε με μεγάλη προσοχή στο ζήτημα της απευθείας εκλογής του ΠτΔ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Χαίρομαι ιδιαίτερα, όμως, που ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διέλυσε τη Βουλή με πρόσχημα την εκλογή του ΠτΔ, σήμερα προτείνει αυτό να μην μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που έκανε ήταν ένα σφάλμα.

    - Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα επιθέσεων θρησκευτικού φανατισμού;

    Ζούμε σε μία εξαιρετικά περίεργη εποχή, και προφανώς η ισλαμιστική τρομοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, θα πρέπει όμως, κάποια στιγμή, οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνίες να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ μας για το τι ακριβώς συμβαίνει πια στις πατρίδες μας. Εάν αυτές οι επιθέσεις συνεχιστούν, αναμφίβολα θα δημιουργήσουν και πολιτικά τετελεσμένα.

    - Η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίζεται σωστά το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα;

    Το ζήτημα του ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών δεν πρέπει να είναι κάτι στο οποίο εμπλέκεται η κυβέρνηση, τουλάχιστον φανερά. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει ανεπηρέαστα η ελληνική Δικαιοσύνη. Οι συνεχείς αναφορές υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, πότε του κ. Βίτσα και πότε του κ. Κοτζιά, βλάπτουν την υπόθεση και δεν την ωφελούν.

    - Εκλογές βλέπετε σύντομα ή το 2019, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση;

    Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να εγκαταλείψει την πρωθυπουργική καρέκλα. Επίσης, ο κ. Πάνος Καμμένος θα ψηφίσει τα πάντα ώστε να παραμείνει υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. 'Αρα, θα κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν την κυβερνητική τους θητεία. Αυτή, όμως, η επιθυμία τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα. Η ζωή των Ελλήνων γίνεται κάθε μέρα ολοένα και χειρότερη. Πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσει η πραγματικότητα.

    - Ενίοτε γίνεστε στόχος πυρών από συναδέλφους σας εντός της ΝΔ. Αισθάνεστε ότι λειτουργείτε ως «σάκος του μποξ» στο κόμμα σας;

    Είμαι ένα πρόσωπο που δεν κρύβομαι στα δύσκολα, που γενικώς εκτίθεμαι και που είχα μια πολύ ταχεία ανέλιξη στην ιεραρχία της Νέας Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι τα χαρακτηριστικά μου αυτά σε κάποιους συναδέλφους μου αρέσουν και σε κάποιους δεν αρέσουν. Από τη δική μου πλευρά οφείλω να σας πω ότι δεν θεωρώ κανέναν Νεοδημοκράτη αντίπαλό μου. Αντίπαλός μου είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό δεν μπαίνω και σε αυτή τη συζήτηση.

    - Η αυτοδυναμία μπορεί να είναι εφικτός στόχος για τη Νέα Δημοκρατία, κύριε Γεωργιάδη;

    Ναι, μπορεί να είναι εφικτός στόχος, ιδιαίτερα αν καθυστερήσουν οι εκλογές. Κάθε μέρα που περνάει η Νέα Δημοκρατία θα ανεβαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέφτει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία κατακτήσει την αυτοδυναμία, πρέπει να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις. Σήμερα, κανένα κόμμα δεν μπορεί να κάνει μόνο του αυτά που χρειάζεται η χώρα.

    Τη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [02] Στη Σόφια ο πρωθυπουργός

    Στη Σόφια μεταβαίνειο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, για τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ. Στο περιθώριο της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ ομόλογων υπουργών των δύο χωρών, και μετά το πέρας αυτής θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Στην ατζέντα του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σόφια βρίσκονται τέσσερις βασικοί πυλώνες συνεργασίας: ενέργεια, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οικονομία-υποδομές, αμυντική συνεργασία.

    Στο πλαίσιο της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης -με τον κύκλο επαφών που ανοίγει με την αυριανή επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας- το ενδιαφέρον επικεντρώνεται το επόμενο διάστημα στις περιοχές των Βαλκανίων και των Αραβικών Χωρών και των Χωρών του Περσικού Κόλπου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η σειρά επαφών ξεκινάει με τη σύνοδο του Α.Σ.Σ. Ελλάδας-Βουλγαρίας, δεδομένου ότι στα Βαλκάνια ο πλέον στενός και αξιόπιστος εταίρος της Ελλάδας είναι η Βουλγαρία, και προσθέτουν ότι, αντίστοιχα, ο πλέον στενός εταίρος της Ελλάδας στην περιοχή του Κόλπου είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε στις 12 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, είχαν συζητηθεί οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο και ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί την πρόσκληση που του απευθύνθηκε να επισκεφθεί τα ΗΑΕ.

    Οι επαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν σε συνέχεια της προεργασίας και των επαφών που πραγματοποίησε κατά τους τελευταίους μήνες στις δύο αυτές περιοχές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως της συνόδου των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Τουρκίας (21-22/4 στη Θεσσαλονίκη), αλλά και της συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία ως βαλκανικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. (στον αντίποδα των χωρών του Βίζεγκραντ). Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Βουλγαρία αναδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος ο οποίος μαζί με την Ελλάδα κατήγγειλε τη λήψη μονομερών αποφάσεων από χώρες και κλειστά clubs που αποκλείουν ενδιαφερόμενους εταίρους από τον διάλογο και τη λήψη αποφάσεων.

    Η ατζέντα συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας

    - Ενέργεια: Όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η Βουλγαρία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στο πεδίο της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) και του αζέρικου φυσικού αερίου αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και θα διοχετεύεται στους αγωγούς TAP και IGB, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

    - Πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο: Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι παράλληλα η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με τη Βουλγαρία, με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, τις σχέσεις με τη Ρωσία.

    - Οικονομία - Υποδομές: Βασικά σημεία αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελούν επιπλέον η διασυνοριακή συνεργασία στις μεταφορές, η σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας-Αλεξανδρούπολης που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος (παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά) ανοίγοντας προοπτική για το εμπόριο με τη Ρωσία. Επιπλέον, θα υπογραφούν συμφωνίες για τον τουρισμό, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία στη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Έβρου.

    - Αμυντική συνεργασία: Της συνόδου προηγήθηκε η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων και την αμυντική βιομηχανία.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, μεταβαίνει στις 10 το πρωί στη Σόφια, για τη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

    Την κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούν οι: Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    -Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

    -Από τις 10:30 έως τις 11:30 θα λάβουν χώρα διμερείς συναντήσεις των υπουργών.

    -Στις 11:30 θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    -Στις 12:40 θα υπογραφούν διμερείς Συμφωνίες.

    -Στις 13:00 οι δύο πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις.

    -Θα ακολουθήσει στις 13:30 γεύμα εργασίας των δυο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

    -Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια ολοκληρώνεται με τη διμερή συνάντηση που θα έχει στις 15:15 με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

    [03] Στον εισαγγελέα οι 26 συλληφθέντες για την εισβολή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

    Στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης οδηγούνται οι 26 συλληφθέντες, που κατηγορούνται ότι εισέβαλαν χτες το πρωί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο ναό του Γρηγορίου του Παλαμά, διακόπτοντας την κυριακάτική θεία λειτουργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκκένωση των καταλήψεων στην πόλη κατά τις προηγούμενες μέρες.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από την Κρατική Ασφάλεια για το πλημμέλημα της διατάραξης θρησκευτικής συνάθροισης κατά συναυτουργία. Πρόκειται για 19 γυναίκες και επτά άνδρες, νεαρής ηλικίας, ανάμεσα στους οποίους 17 Έλληνες και εννέα αλλοδαποί (από Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Ην. Βασίλειο και Μαρόκο).

    Το περιστατικό της εισβολής φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με την κατεδάφιση του παλιού ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην οδό Γρ. Λαμπράκη, το οποίο ανήκει στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ήταν ένα από τα τρία οικήματα όπου πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης (τα άλλα δύο ήταν το «Μανδαλίδειο» Μέγαρο του ΑΠΘ και μία 8όροφη ιδιωτική οικοδομή επί της οδού Καρόλου Ντηλ 34).

    Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 26 συλληφθέντες έχει προγραμματιστεί στις 10 το πρωί συγκέντρωση από άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, το οποίο τελεί υπό κατάληψη. Οι συγκεντρωμένοι αναμένεται να κατευθυνθούν με πορεία προς τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

    [04] Επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ

    Άγνωστοι έσπασαν τζαμαρίες και πέταξαν μπογιές σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και στο κεντρικό κτίριο των ΑΝΕΛ τα ξημερώματα.

    Αναλυτικά, στις 3 τα ξημερώματα, επιτέθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, στις 03:25 στην οδό Ιφιγενείας και Αριστείδου στην Καλλιθέα και στις 03:30 στη συμβολή των οδών Αγίας Ζώνης και Καραγιάννη στην Κυψέλη.Επίσης, στις 3 τα ξημερώματα άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στην είσοδο των κεντρικών γραφείων των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη συμβολή της Λεωφόρου Συγγρού με την Χαροκόπου.

    Από τις επιθέσεις δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, ενώ δεν έγινε καμία προσαγωγή.

    [05] Τ. Ταστάνης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Προτεραιότητά μας η αναβάθμιση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών

    «Αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης είναι πως οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αποτελούν ένα κοινωνικό δημόσιο αγαθό. Ήταν, είναι και θα παραμείνουν δημόσιες για να μπορούν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου να μετακινούνται με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και με δρομολόγια που θα διακρίνονται για τη συνέπειά τους» δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

    O κ. Ταστάνης, που μετακινείται και ο ίδιος με τα μέσα μεταφοράς από το σπίτι του στη Γλυφάδα στο γραφεία του ΟΑΣΑ έχει την ευκαιρία να ζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που συναντά το επιβατικό κοινό, για αυτό και τονίζει πως «προτεραιότητά μας η εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και αναβάθμισης του συστήματος των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών προς όφελος του επιβατικού κοινού της Αθήνας και της κοινωνίας».

    Απαντά στις καταγγελίες των εργαζομένων για «κατάρρευση των αστικών συγκοινωνιών» και αναρωτιέται «γιατί αυτές οι καταγγελίες γίνονται τώρα»; Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουν ότι εμείς ως νέες Διοικήσεις κληρονομήσαμε ένα σύστημα δημόσιων αστικών συγκοινωνιών γεμάτο παθογένειες και ελλείμματα που ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ;»

    Αναφορικά με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, του οποίου η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, δηλώνει πως το μέτρο αυτό θα μειώσει την εισιτηριοαποφυγή, που αποτελεί πραγματική μάστιγα για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

    Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου του ΟΑΣΑ Τάσου Ταστάνη:

    Κύριε Ταστάνη είστε, εδώ και επτά περίπου μήνες, πρόεδρος του ΟΑΣΑ. Αλήθεια, εσείς κινείστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς;

    «Φυσικά. Δεν έχω αλλάξει συνήθειες. Μετακινούμαι καθημερινά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έρχομαι από το σπίτι μου στη Γλυφάδα στο γραφείο παίρνοντας λεωφορείο και είτε το μετρό, είτε το τραμ. Και θέλω να σας ομολογήσω ότι αυτό ωφελεί και στη δουλειά που σηματοδοτεί η θέση μου στον Οργανισμό, καθώς έχω την ευκαιρία να ζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα που συναντά το επιβατικό κοινό και να προσπαθούμε ως Διοίκηση, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, να τα επιλύσουμε».

    Τι σημαίνει η ένταξη των τριών φορέων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) στο Υπερταμείο και συγκεκριμένα στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών. Σημαίνει ότι μπαίνουν σε τροχιά ιδιωτικοποίησης;

    «Πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι, σε καμιά περίπτωση, η ιδιωτικοποίηση ή το «ξεπούλημα» των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, όπως βιάστηκαν να προβλέψουν κάποιες «Κασσάνδρες». Και αυτό το έχουν ξεκαθαρίσει τόσο ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. Αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι πως οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αποτελούν ένα κοινωνικό δημόσιο αγαθό. Ήταν, είναι και θα παραμείνουν δημόσιες για να μπορούν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου να μετακινούνται με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και με δρομολόγια που θα διακρίνονται για τη συνέπειά τους. Πολύ περισσότερο που σήμερα τις δημόσιες συγκοινωνίες τις έχουν ανάγκη και τις χρησιμοποιούν πιο πολύ τα μη προνομιούχα στρώματα της κοινωνίας, εκείνα δηλαδή που βιώνουν σκληρότερα τις συνέπειες της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Αντίθετα επομένως. Στόχος της κυβέρνησης είναι η καλύτερη αξιοποίηση και λειτουργία των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας σε όφελος των πολιτών».

    Και πώς θα γίνει αυτό;

    «Βασική προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα των νέων διοικήσεων των οργανισμών, κατόπιν εντολών του υπουργείου Μεταφορών και προσωπικά του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και αναβάθμισης του συστήματος των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών. Και αυτό το σχέδιο βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Ξέρετε ότι από το 2011 υπάρχει ο νόμος που προβλέπει την αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας και τη λειτουργία του ΟΑΣΑ ως ομίλου. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι Διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων δεν προχώρησαν στην εφαρμογή αυτού του νόμου, καθώς στην πολιτική τους φιλοσοφία δεν υπήρχε η ανάδειξη του ρόλου του ομίλου των αστικών συγκοινωνιών. Ο όμιλος είχε αφεθεί να λειτουργεί αποσπασματικά, χωρίς συνέργειες και ομιλική συνεργασία, ακόμη και στα πιο στοιχειώδη. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Προχωράμε με γρήγορα βήματα στη δημιουργία ομιλικής λειτουργίας των φορέων των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, έτσι ώστε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ να έχουν κοινή έδρα, κοινές υπηρεσίες, κοινό λογιστήριο, κοινές προμήθειες και να επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας, που θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην πρωτεύουσα. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί ήδη συντονιστικό όργανο και ομιλικές ομάδες εργασίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την καλύτερη αξιοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας που είναι περιουσία του ελληνικού λαού».

    Τι απαντάτε στις καταγγελίες των εργαζομένων για κατάρρευση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας;

    «Είναι όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση των εργαζομένων να εκφράζουν τις απόψεις τους, αρκεί να είναι τεκμηριωμένες. Όπως ξέρετε, εμείς που ανήκουμε στην Αριστερά αγωνιστήκαμε κι εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, όπως είναι και οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Εκείνο, ωστόσο, που αναρωτιέμαι είναι το γιατί γίνονται όλες αυτές τις καταγγελίες τώρα. Τώρα ανακάλυψαν ότι οι αστικές συγκοινωνίες βρίσκονται υπό κατάρρευση; Δεν ξέρουν ότι εμείς ως νέες Διοικήσεις κληρονομήσαμε ένα σύστημα δημόσιων αστικών συγκοινωνιών γεμάτο παθογένειες και ελλείμματα που ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ; Ότι αυτά τα ελλείμματα οι προηγούμενες Διοικήσεις προσπαθούσαν να τα κρύψουν «κάτω από το χαλί» μέσω της μειωμένης εξυπηρέτησης υποχρεώσεων προμηθευτών και μειωμένης αγοράς ανταλλακτικών της τάξης του 22%, την ώρα που αυξάνονταν τα παροπλισμένα λεωφορεία; Δεν ήξεραν ότι δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου των λεωφορείων με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, όταν οι πάντες γνωρίζουν πως μετά το 2019 δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ούτε τα μισά τόσο λόγω παλαιότητας όσο και λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών; Δεν ήξεραν ότι λείπουν εκατοντάδες οδηγοί και τεχνικοί από την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ;»

    Πού οφείλονται οι δυσλειτουργίες των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα;

    «Δυστυχώς μέχρι σήμερα υπήρχε μια απαξίωση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις όπως υπήρχε εξάλλου για όλο το δημόσιο τομέα. Είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα που υπάρχουν και θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτά τα θέματα. Βρήκαμε έναν οργανισμό με δεκάδες παθογένειες που δεν υπήρχε καμία διάθεση να αντιμετωπιστούν. Θεωρώ ότι υπήρχε μια αντίληψη πως ό,τι είναι δημόσιο πρέπει απλά να το διαχειριζόμαστε και τίποτα άλλο. Δεν υπήρχε καμία λογική ανάπτυξης. Εμείς έχουμε μια διαφορετική λογική».

    Τι κάνετε εσείς, λοιπόν, για όλα αυτά;

    «Εμείς κάνουμε μια αγωνιώδη προσπάθεια για να αναστρέψουμε αυτήν την κατάσταση και πιστεύουμε πως θα έχουμε συμπαραστάτες και συμμάχους σ? αυτήν την προσπάθεια όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου. Καταφέραμε να παραδώσουμε προϋπολογισμό Ομίλου με έλλειμμα μειωμένο κατά 20 εκ. ευρώ. Αναλάβαμε δράσεις εξοικονόμησης, ύψους 8,5 εκ. ευρώ, που αφορούν κόστος προμηθειών μέσω ηλεκτρονικών διαγωνισμών, κόστος συμβάσεων παροχής υπηρεσίας μέσω ανάπτυξης συνεργασίας με άλλους δημόσιους φορείς, όπως η Ελληνική Αστυνομία για την φύλαξη των σταθμών. Μειώνουμε το επιχειρησιακό κόστος με ενοποιήσεις κρίσιμων τμημάτων σε επίπεδο Ομίλου. Διεκδικούμε οφειλές των Υπουργείων προς τον ΟΑΣΑ για την άσκηση κοινωνικών πολιτικών, που ξεπερνούν ήδη τα 170 εκατ. ευρώ. Βρισκόμαστε σε αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, από την Ε.Ε., προκειμένου να ανανεωθεί ο γηρασμένος στόλος οχημάτων. Δρομολογούμε, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, την πρόσληψη 996 μόνιμων υπαλλήλων στις αστικές συγκοινωνίες σε κρίσιμες ειδικότητες. Πρόκειται για 495 νέους οδηγούς και 201 τεχνίτες στην ΟΣΥ και 130 οδηγούς και 170 τεχνίτες στη ΣΤΑΣΥ. Σχεδιάζουμε την αναδιάρθρωση του συγκοινωνιακού χάρτη της Αθήνας, με βασικό στόχο τη διασύνδεση ακόμη περισσότερων δρομολογίων λεωφορείων και τρόλεϊ με σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικό και τραμ)».

    Μετά το έργο της τηλεματικής του ΟΑΣΑ έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο;

    «Τόσο η τηλεματική, όσο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι δύο έργα εκσυγχρονισμού και στρατηγικής σημασίας που χαράζουν μια νέα εποχή στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Αξίζει να σας αναφέρω ότι και τα δύο αυτά έργα ΣΔΙΤ τα παραλάβαμε με πολλά προβλήματα και καταβλήθηκαν επίπονες προσπάθειες για να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους. Μπορώ να σας πω, για παράδειγμα, ότι και για τα δυο αυτά έργα στις συμβάσεις που βρήκαμε δεν υπήρχε τεχνικός σύμβουλος από τον ΟΑΣΑ για την παρακολούθηση και την ομαλή εξέλιξη των έργων. Στο έργο μάλιστα της τηλεματικής δεν είχε προβλεφτεί καν στη σύμβαση περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας! Η εφαρμογή της τηλεματικής και των «έξυπνων» στάσεων του ΟΑΣΑ για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ βρίσκεται, λοιπόν, εδώ και μερικούς μήνες σε πλήρη εφαρμογή και αποσπά πολύ θετικά σχόλια από το επιβατικό κοινό. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται ήδη από 100.000 χρήστες επιβάτες. Διασφαλίζει την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των επιβατών για την εκτέλεση των δρομολογίων, ακόμη και από το κινητό τους τηλέφωνο και τον υπολογιστή τους σε πραγματικό χρόνο, ενώ ταυτόχρονα παρέχει νέες δυνατότητες για την καλύτερη διαχείριση του στόλου και την εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου. Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται βέβαια και το άλλο έργο, αυτό του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

    Πότε ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του και τι περιμένετε από την καθιέρωσή του;

    «Το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου βρίσκεται στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις υλοποίησής του. Ήδη εγκαθίσταται ο εξοπλισμός στα λεωφορεία, ενώ έχουν γίνει όλες οι μελέτες που απαιτούνται και ευελπιστούμε ότι από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του. Θα λειτουργεί με μια «έξυπνη» κάρτα, που θα καταργήσει τις σημερινές κάρτες απεριορίστων διαδρομών, η οποία θα φορτώνεται με ένα ποσό με πολλούς τρόπους (με πιστωτικές κάρτες, από το διαδίκτυο, στα γκισέ κ.ά.), το οποίο ποσό θα μειώνεται κάθε φορά που θα την περνάει ο επιβάτης μπροστά από ένα ειδικό μηχάνημα μέσα στο λεωφορείο ή στο μετρό. Εκτός από την κάρτα θα εκδοθούν και ειδικά «χάρτινα» εισιτήρια, τα οποία θα ενσωματώνουν ένα μικρό κύκλωμα και θα λειτουργούν με αντίστοιχο τρόπο όπως η κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταργηθεί σταδιακά το σημερινό χάρτινο εισιτήριο. Το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα παρέχει πολλά πλεονεκτήματα στους επιβάτες, όπως: Πρόσβαση σε πολλά σημεία πώλησης για την αγορά και χρήση της έξυπνης κάρτας, δυνατότητα μονού εισιτηρίου για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πιο δίκαιη χρέωση, μέσω της εισαγωγής νέων πολιτικών τιμολόγησης και νέων προϊόντων (π.χ. σύστημα ανά ζώνες, εβδομαδιαίες κάρτες, οικογενειακές κάρτες, κ.λπ.), αυξημένη ευελιξία με πιθανή ενσωμάτωση και πρόσθετων υπηρεσιών, ευκολία για τους μη τακτικούς χρήστες και τους τουρίστες, ασφάλεια σε περίπτωση βλάβης, απώλειας ή κλοπής.

    Παράλληλα το έργο αυτό θα μειώσει την εισιτηριοαποφυγή, που αποτελεί πραγματική μάστιγα για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Επίσης, θα ενεργοποιήσει νέα συστήματα δίκαιης και έξυπνης τιμολογιακής πολιτικής, θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερο σχεδιασμό των μεταφορών στη βάση της πραγματικής ζήτησης και θα βελτιώσει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης των μεταφορών».

    Κύριε πρόεδρε είστε και άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης. Ποιες είναι οι σχέσεις του ΟΑΣΑ με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης; Υπάρχει συνεργασία;

    «Ο ΟΑΣΑ ως δημόσιος φορέας που εποπτεύει και επιτελεί το κρίσιμο έργο των αστικών συγκοινωνιών σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αττικής, θεωρεί πολύτιμη τη συνεργασία του με τους φορείς πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης. Γι? αυτό η νέα Διοίκηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της επιδιώκει τη διεύρυνσή της για τους εξής σημαντικούς λόγους: Επειδή η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται κοντά στον πολίτη και γνωρίζει τις ανάγκες που αφορούν τις καθημερινές του μετακινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η αυτοδιοίκηση μπορεί να κατανοήσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα, και να τα μεταφέρει στον ΟΑΣΑ, ώστε να αναζητηθούν από κοινού οι βέλτιστες λύσεις. Επίσης μια σειρά από δήμους λειτουργούν Δημοτικές Συγκοινωνίες, που για να παίξουν σωστά το ρόλο τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι να «δένουν» με το σύστημα των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και να το συμπληρώνουν, με γνώμονα πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Τους τελευταίους μήνες η επαφή της Διοίκησης του ΟΑΣΑ με μια σειρά από δημάρχους της Αττικής, απέφερε καρπούς. Δρομολογήθηκε η επίλυση αρκετών προβλημάτων (επέκταση δρομολογίων για κάλυψη νέων περιοχών, επανάληψη κάποιων άλλων δρομολογίων που είχαν διακοπεί ή ατονήσει για διάφορους λόγους κ.ά.). Άλλα ζητήματα που τέθηκαν κατά τις συζητήσεις αυτές βρίσκονται υπό μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού και ευελπιστούμε ότι σύντομα αρκετά από αυτά θα πάρουν το δρόμο της υλοποίησης. Η Διοίκηση του ΟΑΣΑ έχει τα αυτιά της ανοιχτά στα δίκαια αιτήματα των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και είναι ανοιχτή σε προτάσεις, ώστε αυτή η επαφή και συνεργασία να πάρει πιο μόνιμο χαρακτήρα».

    Τελευταία βλέπουμε τον ΟΑΣΑ και σε έναν άλλο ασυνήθιστο ρόλο. Δρομολογεί λεωφορείο φροντίδας των αστέγων, δίνει χώρο στον πολιτισμό. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

    «Η Διοίκηση του ομίλου ΟΑΣΑ, πέρα από το καθαρά μεταφορικό έργο που επιτελεί, με εντολή του εποπτεύοντος υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ και προσωπικά του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, έχει αναλάβει μια σειρά από κοινωνικές δράσεις πάνω σε ζωτικά ζητήματα που αφορούν το σύνολο των συμπολιτών μας, ενώ δίνει χώρο, όπως αναφέρατε, και στον πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πρόγραμμα «Φροντίδα εν κινήσει». Έχει μετασκευάσει στην επισκευαστική βάση της ΟΣΥ ΑΕ με δικές του δαπάνες ένα κατάλληλα διαμορφωμένο λεωφορείο ιδιοκτησίας της ΟΣΥ ΑΕ, με χώρους υγιεινής και καθαριότητας, το οποίο και διαθέτει για τη δράση ανακούφισης των άστεγων συμπολιτών μας. Εντός του οχήματος έχουν εγκατασταθεί, μεταξύ άλλων, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, κλιματιστικό μηχάνημα κ.ά. Το λεωφορείο, εντός των ημερών θα ξεκινήσει τα δρομολόγιά του από σημεία του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά.

    Πήραμε επίσης την πρωτοβουλία να δρομολογήσουμε ένα «Λεωφορείο Υγείας», το οποίο φιλοδοξούμε σύντομα να αρχίσει να προσφέρει πρωτοβάθμια υπηρεσία υγείας σε αρκετούς δήμους της πρωτεύουσας οι κάτοικοι των οποίων την έχουν περισσότερο ανάγκη. Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας εξετάζουμε μια σειρά από κοινές δράσεις για την προβολή και ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Οργανώνουμε μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις σαν αυτές που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε σταθμούς του μετρό. Και θα συνεχίσουμε αυτές τις κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, γιατί πέρα από τον κύριο στόχο μας που είναι η παροχή καλύτερου και ασφαλέστερου συγκοινωνιακού έργου στους πολίτες της Αθήνας, πιστεύω πως οι μετακινήσεις τους δεν πρέπει να είναι αδιάφορες αλλά να εμπλουτίζονται και με στοιχεία πνευματικότητας και πολιτισμού».

    [06] Σύλληψη 11 αντρών των ειδικών δυνάμεων, στην Τουρκία

    Οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής συνέλαβαν 11 άντρες των ειδικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος που έγινε τον προηγούμενο μήνα, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Οι 11 καταδρομείς συμμετείχαν στη στρατιωτική ομάδα που επιτέθηκε στο ξενοδοχείο, όπου διέμεινε ο Ερντογάν το βράδυ της 15ης Ιουλίου στη νοτιοδυτική περιοχή του Μαρμαρά. Ωστόσο, ο Ερντογάν είχε ενημερωθεί ότι διέτρεχε κίνδυνο και εγκατέλειψε έγκαιρα το ξενοδοχείο, πριν εκδηλωθεί η επίθεση των ειδικών δυνάμεων.

    Τους συλληφθέντες εντόπισαν και συνέλαβαν ειδικές δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μετά από αξιολόγηση σχετικής πληροφορίας.

    [07] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό, στο Αφγανιστάν

    Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί και τρεις οι τραυματίες από την επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό και την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας Καμπούλ και σε περιοχή που διαμένουν ξένοι.Η επίθεση έγινε στη διάρκεια της νύχτας, ενώ από τους νεκρούς, ο ένας είναι αστυνομικός και τρεις είναι ένοπλοι αντάρτες, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές στην περιοχή.

    Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν

    Με ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσηςκαι πρόσθεσαν ότι οι μαχητές τους είχαν διεισδύσει στο συγκρότημα.

    [08] Το «Θέλω Μια Χώρα» στο LCT της Νέας Υόρκης

    Στη σκηνή του Lincoln Center Theatre της Νέας Υόρκης ανεβαίνει το Σάββατο (6 Αυγούστου) το έργο «Θέλω Μια Χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του και εκτός συνόρων.

    Το «Θέλω Μια Χώρα» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Court Theatre του Λονδίνου το 2013 -και πέρυσι το καλοκαίρι από το Θέατρο Τέχνης, στο Φεστιβάλ Αθηνών- σκηνοθετεί ο Μενέλαος Καραντζάς, στο πλαίσιο του Directors Lab που οργανώνει το Lincoln Center.

    Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, που διαρκεί τρεις εβδομάδες - από τις 18 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου - παρουσιάζεται σε ένα επιλεγμένο κοινό, από μέλη της θεατρικής κοινότητας της Νέας Υόρκης. Για πρώτη φορά, φέτος, το Lincoln Center Theatre προσκάλεσε και τους συγγραφείς των έργων που επιλέχθησαν. Ετσι, στη Νέα Υόρκη βρέθηκε και ο Ανδρέας Φλουράκης ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει: «Για μένα το μεγάλο στοίχημα ήταν κατά πόσο ένα έργο, όπως το "Θέλω μια χώρα" που γράφτηκε το καλοκαίρι του 2012 πάνω στην ελληνική οκονομική και κοινωνική κρίση, θα μπορούσε να ενδιαφέρει τους Αμερικανούς. Εδώ και λίγο καιρό που παρακολουθώ τις πρόβες στο Lincoln Center Theater βλέπω το έργο να αντιμετωπίζεται σαν είναι γραμμένο από έναν εγχώριο συγγραφέα».

    [09] «Λύκειο Επιδαύρου», ο νέος θεσμός του Ελληνικού Φεστιβάλ

    Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, το «Λύκειο Επιδαύρου», το Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, που θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου και άλλους τοπικούς φορείς και θα αρχίσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017, ανακοίνωσεο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Ο θεσμός θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από όλο τον κόσμο, με στόχο να καλύψει το κενό ενός διεθνούς κέντρου πρακτικής πάνω στο αρχαίο δράμα στον τόπο που γεννήθηκε, στην Ελλάδα. Παράλληλα στοχεύει να ζωντανεύσει, πνευματικά και αναπτυξιακά, μια ολόκληρη περιοχή, που θα έρθει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

    «Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έθεσα ως πρωταρχικό στόχο τη σύνδεση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με την εκπαίδευση και τον διάλογο στον χώρο των παραστατικών τεχνών, και αυτόν ακριβώς τον στόχο στο υψηλότερο επίπεδο υπηρετεί η ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου», δήλωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Ξενία της Αρχαίας Επιδαύρου, όπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα του νέου θεσμού.

    Στο Λύκειο Επιδαύρου θα συμμετέχουν 300 μαθητές τον χρόνο (150 σε δύο περιόδους διάρκειας 15 ημερών η καθεμία) οι οποίοι, μαζί με τους καθηγητές τους, θα φιλοξενούνται σε κατασκήνωση που θα δημιουργηθεί σε δασική έκταση 20 στρεμμάτων. Η έκταση (που παραχωρήθηκε από τον δήμο στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και για την οποία υπάρχει θετική έγκριση του Δασάρχη) βρίσκεται στη διασταύρωση ανάμεσα στο Λυγουριό και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υγείας της περιοχής («πολύτιμο για την παροχή Α' βοηθειών στους κατασκηνωτές», όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ). Ο ανοιχτός χώρος, εξάλλου, είναι επιλογή που δεν έγινε τυχαία, καθώς θα επιτρέψει «στους σπουδαστές να αντιληφθούν πολύ καλύτερα και να βιώσουν την ανάπτυξη δυναμικών ανοιχτού χώρου, που συντέλεσαν στη γένεση και την ανάπτυξη του αρχαίου δράματος», όπως δήλωσε ο ίδιος.

    Για το 2017 η πρώτη περίοδος θα διαρκέσει από τις 22 Ιουνίου ως τις 6 Ιουλίου και από τις 10 ως τις 24 Ιουλίου.

    [10] Βλαντιμίρ και Ντιμίτρι Ασκενάζι με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο Ηρώδειο

    Ένα ακόμα πρωταγωνιστικό ντουέτο με το ίδιο διάσημο επίθετο: Ασκενάζι, υποδέχεται απόψε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο Ηρώδειο, για την τρίτη και τελευταία φετινή της εμφάνιση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.Ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός και πιανίστας Βλαντιμίρ Ασκενάζι έχει τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας, στην οποία σολίστ στο κοντσέρτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ είναι ο γιος του, διακεκριμένος κλαρινετίστας Ντιμίτρι Ασκενάζι.

    Το πρόγραμμα θα αρχίσει με την εισαγωγή «Προμηθέας» από τη μοναδική μουσική για μπαλέτο («Τα δημιουργήματα του Προμηθέα»), που συνέθεσε ποτέ ο Μπετόβεν, για μία παράσταση η οποία ανέβηκε το 1801 στη Βιέννη.Ακολουθεί το κοντσέρτο του Μότσαρτ, ένα από τα γοητευτικότερα κοντσέρτα του Αυστριακού κλασικού, το οποίο φανερώνει βαθιά κατανόηση των δεξιοτεχνικών και εκφραστικών δυνατοτήτων του κλαρινέτου. Και η συναυλία κλείνει με τη μεγαλόπνοη και δραματική Τέταρτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι.

    [11] Τα ρέματα του Άρη διαμορφώθηκαν μάλλον από ξηρό πάγο διοξειδίου

    Το πάγωμα και μετά το λιώσιμο του διοξειδίου του άνθρακα είναι η πιθανότερη αιτία για τα άφθονα ρέματα που αυλακώνουν την επιφάνεια του 'Αρη και όχι το τρεχούμενο νερό, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων συνεργατών της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

    Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) στην Καλιφόρνια και του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Χόρχε Νούνιεθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής "Geophysical Research Letters", ανέλυσαν στοιχεία από τον δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη.

    Σημειωτέον ότι οι επιστήμονες κάνουν διάκριση ανάμεσα σε δύο διαφορετικά γεωλογικά χαρακτηριστικά στις πλαγιές του 'Αρη: τα ρέματα και τα ρυάκια. Τα δεύτερα είναι πιο ρηχά και στενά, ενώ εμφανίζουν εποχικές χρωματικές αλλαγές (σκουραίνουν και ξεθωριάζουν εναλλάξ) και σε αυτά έχει εντοπισθεί νερό με τη μορφή ένυδρων αλάτων. Προ μηνών οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι θεωρούν πιθανό πως έως σήμερα έντονα αλμυρό νερό κυλά στην επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη με τη μορφή ρυακιών.

    [12] Σε μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση έχει εξελιχθεί το Facebook

    Το Facebook ξεκίνησε ως ένα κοινωνικό δίκτυο και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μία υπηρεσία διανομής ενημερωτικών ειδήσεων, ένα μεγαθήριο στη διαφήμιση στα κινητά τηλέφωνα και μια τεράστια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων. Ωστόσο, καθώς αποκαλύπτουν τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου, η νούμερο ένα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί επίσης και μία ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση.

    Τα κέρδη και έσοδα της εταιρείας φαίνεται ότι την Τετάρτη ξεπέρασαν κάθε προσδοκία της Γουόλ Στριτ, καθώς η ιδιαίτερα δημοφιλής εφαρμογή του Facebook για τα smartphones και η προώθηση του βίντεο περιεχομένου προσέλκυσαν ακόμα περισσότερες διαφημιστικές εταιρείες, ενώ ενθάρρυνε τις ήδη υπάρχουσες να δαπανήσουν ακόμα περισσότερα χρήματα.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν 59,2% στα 6,44 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, οι μετοχές του Facebook κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 6,7%.

    Τα έσοδα από τις διαφημίσεις στα κινητά τηλέφωνα αντιπροσωπεύουν το 84% του συνόλου των διαφημιστικών εσόδων της εταιρείας, σε σύγκριση με το 76% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Τα συνολικά έσοδα από τις διαφημίσεις αυξήθηκαν 63% στα 6,24 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερνικώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που υπολόγιζαν ότι θα φτάσουν τα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας της αγοράς FactSet StreetAccount.

    Επίσης, σε ανακοίνωσή του το Facebook αναφέρει ότι περίπου 1,71 δισεκατομμύρια άνθρωποι έκαναν μηνιαία χρήση της υπηρεσίας από τις 30 Ιουνίου. Την αντίστοιχη περίοδο το περασμένο έτος ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τους 1,49 δισεκατομμύρια χρήστες.

    [13] Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Β. Εύβοια - Δεν κινδύνευσε η Λίμνη

    Συνεχίζεται για3η ημέρα η μάχη με τις φλόγες στηΒόρειαΕύβοια, στην περιοχη της Λίμνης. Τη νύχτα δεν κινδύνευσε η πόλη, καθώς είχαν πέσει οιάνεμοι και υπήρξε τεράστια κινητοποίησηχερσαίωνδυνάμεων, στο πλευρό των οποίωνβρίσκονταιεκατοντάδες πολίτες εθελοντές.

    Από τις 6 το πρωί πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που μαίνεται σε δασική έκταση βόρεια της Λίμνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 August 2016 - 6:32:36 UTC