Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ.Βίτσας: Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών αποτελεί αντικείμενο των δικαστικών αρχών
  • [02] Σε εξέλιξη πυρκαγιές στις Ερυθρές Αττικής και στη Φαράκλα Ευβοίας
  • [03] Για λάθη και παραλείψεις στην ανακοίνωση της ΓΓΕΕ κάνει λόγο το MEGA
  • [04] Τσαβούσογλου στη FAZ: Εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, μετά από δημοψήφισμα
  • [05] Γ.Κατρούγκαλος: Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά

  • [01] Δ.Βίτσας: Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών αποτελεί αντικείμενο των δικαστικών αρχών

    Η διάκριση των εξουσιών δικαστικής και εκτελεστικής είναι σαφής. Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών αποτελεί αντικείμενο των δικαστικών αρχών που δικάζουν βάσει του ελληνικού, του κοινοτικού και του διεθνούς δικαίου, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Επένδυση».

    Επισημαίνει ότι στο ζήτημα αυτό «δεν χωρούν μικροπολιτικοί υπολογισμοί» και κάνει λόγω για την ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στις διεθνείς σχέσης και την ασφάλεια των πολιτών.

    Ο υπουργός αναφορικά με το ενδεχόμενο να διαταραχτεί η κατάσταση στο προσφυγικό από τη μη εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας ? Ε.Ε. μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη γείτονα, δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανησυχία αλλά ούτε και εφησυχασμός.

    «Παρακολουθούμε με τεταμένη προσοχή τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι το ερώτημα δεν είναι εάν αλλάξει στάση ο Ερντογάν ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ αλλά το κατά πόσο θα υπάρχουν στην χώρα οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν της εφαρμογή της.

    Εξάλλου συνεχίζει ο υπουργός, η Τουρκία δέχθηκε τη συμφωνία όχι γιατί κάνει χάρη σε κάποιους αλλά ως υποχρέωση στο πλαίσιο επωφελούς προς αυτή συνεννόησης για την διαχείριση ζητήματος διεθνών διαστάσεων.

    Σχολιάζοντας ο κ. Βίτσας την αποτυχία του πραξικοπήματος «για πρώτη φορά στην Τουρκία», εκτιμά ότι «τα πράγματα δεν είναι ούτε θα εξελιχθούν ευθύγραμμα» και εκφράζοντας την προσωπική του άποψη επί του θέματος σημειώνει πως «η αντιμετώπιση μιας απόπειρας πραξικοπήματος γίνεται με περισσότερη δημοκρατία».

    [02] Σε εξέλιξη πυρκαγιές στις Ερυθρές Αττικής και στη Φαράκλα Ευβοίας

    Πυρκαγιά ξέσπασε, πριν από λίγο, στην περιοχή Ερυθρές Αττικής με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να μην πλησιάσουν οι φλόγες σε οικισμό που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

    Εν τω μεταξύ ενισχύθηκαν, εδώ και λίγη ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας, όπου νωρίς το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 18 ατόμων, 4 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο και ένα υδροφόρο όχημα.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έως αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

    [03] Για λάθη και παραλείψεις στην ανακοίνωση της ΓΓΕΕ κάνει λόγο το MEGA

    Για ανακρίβειες, λάθη και παραλείψεις κάνει λόγο το MEGA σε σχόλιό του, στην απάντηση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στον διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του καναλιού Μ. Καψή, ο οποίος σε ανακοίνωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. και οι μέτοχοί της διαθέτουν φορολογική ενημερότητα.

    Στην ανακοίνωσή του το MEGA παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία γι? όλα τα έγγραφα που έχει προσκομίσει στον φάκελο υποψηφιότητάς του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα του μετόχου Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., υπεύθυνη αρνητική δήλωση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ότι έχει προβεί σε σύναψη δανείων που αφορούν την προς αδειοδότηση δραστηριότητα, ασφαλιστική ενημερότητα του μετόχου Prime Applications Α.Ε., καθώς και αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο.

    Τέλος, το MEGA καλεί τη ΓΓΕΕ να απαντήσει γιατί ο φάκελος του καναλιού δεν ελέγχθηκε ενδελεχώς, προσθέτοντας ότι αναμένει άμεσα τη μελέτη του, καθώς και τη δημοσίευση των φακέλων υποψηφιότητας και των άλλων εταιρειών, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] Τσαβούσογλου στη FAZ: Εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, μετά από δημοψήφισμα

    Την αποκάλυψη ότι εξετάζεται η πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε αποκλειστική του συνέντευξη, η οποία θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung.

    «Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται εν θερμώ. Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα», είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.

    Το τουρκικό κόμμα ΑΚΡ το οποίο κυβερνά υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει την θανατική ποινή πρόσθεσε: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε ?αν δεν επαναφέρεται την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας?».

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε επίσης την ευρωπαϊκή κριτική: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα». Οι προσπάθειες να δασκαλέψουν την Τουρκία «δεν οδηγούν πουθενά», είπε. Είναι λάθος να καταλογίζεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαϊκισμός στο θέμα αυτό «διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%», είπε ο κ. Τσαβούσογλου εννοώντας το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

    Για τον ιερωμένο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο οργανωτής του πραξικοπήματος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις». Ανέφερε δε ότι «οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

    Στο ερώτημα αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της Ε.Ε. να παρίστανται στις δίκες των φερομένων ως πραξικοπηματιών, ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ΄ αυτού εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο : «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες».

    [05] Γ.Κατρούγκαλος: Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά

    «Τα εργασιακά αποτελούν θέμα ταυτότητας για εμάς και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Αντιθέτως ξεκινάμε άμεσα την αντιστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας», υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Επένδυση».Ο υπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης επί των εργασιακών, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.

    Ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης «δεν προσπαθούμε απλώς να αποκρούσουμε αμυντικά τις απαιτήσεις των δανειστών αλλά προωθούμε επιθετικά τις θέσεις μας». Τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ότι ουσιαστικά «αυτό που ζητάμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας είναι η αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα».

    Αναγνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και μιλά με βεβαιότητα για την έκβαση της, λέγοντας ότι θα συμβεί το ίδιο που έγινε με τις συντάξεις, όταν απομονώσαμε το ΔΝΤ το οποίο αντιδρούσε μέχρι τέλος και βεβαίως έχασε, ως προς «τη μικρή αύξηση των εισφορών που προτείναμε για να μη μειωθούν κατά 30% όλες οι επικουρικές».

    Ο υπουργός αποκλείει, το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και χαρακτηρίζει «ιδεοληπτική» την εμμονή του Ταμείου στις απολύσεις και τις απεργίες. Αναφέρει ότι στις βασικές διεκδικήσεις περιλαμβάνεται η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επανεξέταση του ζητήματος της ρύθμισης των 100 δόσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 July 2016 - 12:32:34 UTC