Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι μια πολιτικά και ταξικά ουδέτερη διαδικασία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Μαντάς
  • [02] Πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες στον Πρόεδρο και να εκλέγεται από τον λαό, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Παπακώστα
  • [03] Πάνος Καρβούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Διακαής μου πόθος, να δω τη χώρα μου να βγαίνει νικήτρια από αυτή την πολύχρονη περιπέτεια
  • [04] Σήμερα η καταβολή του επιδόματος ενοικίου

  • [01] «Η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι μια πολιτικά και ταξικά ουδέτερη διαδικασία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Μαντάς

    «Η κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 για τους 300.000περίπου χαμηλοσυνταξιούχους, που ήταν ένα προνοιακό βοήθημα, αποτέλεσε ένα από τα σημεία ήττας στη διαπραγμάτευση»,παραδέχεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και σημειώνει,για τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ότι «έχουμε αγώνα μπροστά μας καθώς πρέπει αυτά τουλάχιστον τα μέτρα να τα εξασφαλίσουμε και τα δύο επόμενα χρόνια, έως ότου εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό».

    Ο κ. Μαντάς αποκαλύπτει ότι«η κυβέρνηση θα φέρει σειρά ρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν συστηματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων»και υπογραμμίζει ότι «δεν έχουμε ελπίδα αν ταυτόχρονα η αναπτυξιακή ατζέντα όπως την έχουμε περιγράψει, με τα δικά μας χαρακτηριστικά, δεν φέρει απτά αποτελέσματα».

    Επιτίθεται σε ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι,υποστηρίζοντας ότι «οι συστημικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης φοβούνται στην ουσία την λαϊκή συμμετοχή και παρουσιάζουν μια κατάσταση παραβίασης δήθεν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ των διατάξεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος» και προσθέτει«δεν πιστεύω ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια πολιτικά και ταξικά ουδέτερη διαδικασία. Για παράδειγμα μπορούμε εμείς να συμφωνήσουμε με συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας;»

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τα γεγονότα στην Τουρκίαπουπιθανότατα θα έχουν επιπτώσεις στο προσφυγικό.«Επιμένω πως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το ενδεχόμενο νέου κύματος προσφύγων», αναφέρει και σχολιάζοντας τα κρούσματα θρησκευτικού φανατισμού τονίζει ότι«πρέπει η Ευρώπη να πάει στα βαθύτερα αίτια, πάνω στα οποία αυτά τα φαινόμενα βρίσκουν έδαφος. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με πολέμους, με ακραίους κοινωνικούς αποκλεισμούς, με συρρίκνωση των ελευθεριών, των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας».«Οι πολύ σκοτεινές μέρες φοβάμαι ότι είναι πολύ κοντά», προσθέτει.

    Ακολουθεί η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά

    -Είστε ικανοποιημένος από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που έρχονται αντισταθμιστικά στην περικοπή του ΕΚΑΣ. Πιστεύετε ότι πρόκειται για σημαντικό βοήθημα για τους ασθενέστερουςΈλληνες;

    Η κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 για τους περίπου 300 χιλ. χαμηλοσυνταξιούχους, που ήταν ένα προνοιακό βοήθημα, αποτέλεσε ένα από τα σημεία ήττας στη διαπραγμάτευση. Θυμίζω ότι όσοι σήμερα υποκριτικά κάνουν πως δεν ξέρουν, οι υποστηρικτές του ΝΑΙ είχαν υπονομεύσει όλη την προσπάθεια,αφού στην ουσία είχαν δεχθεί την άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ. Το πλέγμα των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και πέρασαν ήδη στη Βουλή μπορούν να αντισταθμίσουν ως ένα βαθμό τις απώλειες και είναι εξασφαλισμένα για το τρέχον έτος. Ήθελα ιδιαίτερα να σημειώσω το μέτρο της διατήρησης του ΕΚΑΣ σε ένα μέλος ζεύγους που και οι δύο χάνουν το ΕΚΑΣ, αλλά και το μέτρο της δωρεάν χορήγησης των φαρμάκων. Έχουμε όμως αγώνα μπροστά μας καθώς πρέπει αυτά τουλάχιστον τα μέτρα να τα εξασφαλίσουμε και τα δύο επόμενα χρόνια έως ότου φτάσουμε στην εφαρμογή της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού με την εθνική σύνταξη κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τους χαμηλοσυνταξιούχους,αλλά και τα άλλα πληττόμενα στρώματα. Είναι ένας διαρκής αγώνας και για την καθολική εφαρμογή ενός ρωμαλέου κοινωνικού κράτους και για τη δίκαιη ανάπτυξη, είναι το χρέος μας και θα το εκπληρώσουμε.

    - Ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο πρωθυπουργός, αλλάζει τη μορφή του πολιτεύματος;Δημιουργεί προβλήματα διαρχίας;

    Ούτε η μορφή του πολιτεύματος αλλάζει, ούτε πρόβλημα διαρχίας δημιουργείται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες προτάσεις που ενισχύσουν και τη λαϊκή συμμετοχή και τον ρόλο του Κοινοβουλίου,και βεβαίως έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας να τα συζητήσουμε διεξοδικά χωρίς να χάνουμε την πυξίδα μας.

    -Η ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των «κόκκινων» δανείων.Τι πρέπει να γίνει;

    Είναι το θέμα που τόσα χρόνια δεν αντιμετωπίστηκε μέσα από τις διάφορες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Τώρα φτάσαμε στο μη περαιτέρω. Πρέπει να γίνουν πολλά και στο επίπεδο του ξεκαθαρίσματος της κάθε περίπτωσης, διότι υπάρχουν π.χ. επιχειρηματικά δάνεια που έχουν«κοκκινίσει»λόγω «ιδιοτελών»-και χρησιμοποιώ μια ήπια έκφραση-, συμπεριφορών των ιδιοκτητών τους ή άλλα δάνεια που πρέπει να αναζητήσουμε ρυθμίσεις καθώς είναι καθαρά αποτέλεσμα της κρίσης κ.λπ. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται και θα φέρει σειρά ρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν συστηματικά το πρόβλημα, αλλά δεν έχουμε ελπίδα αν ταυτόχρονα η αναπτυξιακή ατζέντα όπως την έχουμε περιγράψει, με τα δικά μας χαρακτηριστικά, δεν φέρει απτά αποτελέσματα.

    - Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα συχνά χτυπήματα θρησκευτικού φανατισμού;

    Πρέπει η Ευρώπη να πάει στα βαθύτερα αίτια, πάνω στα οποία αυτά τα φαινόμενα βρίσκουν έδαφος. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με πολέμους, με ακραίους κοινωνικούς αποκλεισμούς, με συρρίκνωση των ελευθεριών, των δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας. Η Ευρώπη και ο κόσμος,θα έλεγα,ως κυρίαρχες πολιτικές είναι σε ένα δρόμο που δεν μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Το μόνο που διαφαίνεται είναι η γενίκευση του φόβου και η άνοδος των ακροδεξιών και ρατσιστικών δυνάμεων. Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά,ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν κινήματα που να διαμορφώνουν μια διαφορετική κατεύθυνση.Οι πολύ σκοτεινές μέρες φοβάμαι ότι είναι πολύ κοντά.

    -Μπορούντέτοια φαινόμενα να αλλάξουν συνολικά το όραμα της ενωμένης Ευρώπης;

    Ποιο είναι το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης άραγε. Για την Αριστερά είναι μια κοινωνική Ευρώπη μια Ευρώπη της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Μια Ευρώπη χωρίς λιτότητα, μια Ευρώπη της Δημοκρατίας. Διαφορετικά ο ευρωσκεπτικισμός και οι εθνικιστικές αναδιπλώσεις υπό την ηγεσία των ακροδεξιών δυνάμεων θα γιγαντώνονται. Χρειάζεται ριζική αλλαγή ρότας. Χρειάζεται οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν επιτέλους πολύ μεγάλες πρωτοβουλίες για να ανακοπεί αυτή η τάση. Αυτή την περίοδο,ωστόσο,πρέπει να σημειώσουμε ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

    -Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο αύξησης μεταναστευτικών ροών μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία;

    Η κατάσταση έχει διαφοροποιήσεις. Τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις στο προσφυγικό. Επιμένω πως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το ενδεχόμενο νέου κύματος προσφύγων. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όμως εμείς θα δεχτούμε τη μεγάλη πίεση. Πρέπει να οργανώνουμε συνεχώς και τη διαχείριση του προσφυγικού όπως εμφανίζεται σήμερα,αλλά να ετοιμαζόμαστε και για μελλοντικές αλλαγές. Είναι μια σύνθετη προσπάθεια και στο εσωτερικό και σε διεθνές επίπεδο την οποία πρέπει να συνεχίζουμε με σταθερότητα καθώς το πρόβλημα δεν πρόκειται να τελειώσει καθόλου σύντομα, ιδιαίτερα αφού αντιλαμβανόμαστε ότι οι κυρίαρχοι παίκτες στην περιοχή δεν κινούνται στην κατεύθυνση της ουσιαστικής επίλυσης των εστιών έντασης,για να μην πω ότι σε διάφορες περιόδους την πυροδοτούν. Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα αυξάνεται αναμφίβολα ο ρόλος της χώρας μας ως δύναμης σταθερότητας και ειρήνης.

    -Η ΝΔ αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξηκαι το Ποτάμι διεμήνυσανότι δεν θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Καθώς πρόκειται για την κορυφαία μεταρρύθμιση,πώς πιστεύετε ότι μπορείνα επιτευχθείσυνεννόηση και συναίνεση;

    Οι συστημικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης φοβούνται στην ουσία τη λαϊκή συμμετοχή και παρουσιάζουν μια κατάσταση παραβίασης δήθεν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ των διατάξεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Νομίζω ότι εθελοτυφλούν. Η συμμετοχή των πολιτών είναι για μας κορυφαία προτεραιότητα και θα την επιδιώξουμε συστηματικά. Προφανώς και θα τηρηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες. Από την άλλη δεν πιστεύω ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια πολιτικά και ταξικά ουδέτερη διαδικασία. Για παράδειγμα μπορούμε εμείς να συμφωνήσουμε με συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας; Σε καμιά περίπτωση. Συνεπώς,χωρίς να αποκλείω και συναινέσεις γνωρίζω ότι θα υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα θέματα όπου υπάρχουν ριζικά διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις. Όλα αυτά θα τα δούμε να εξελίσσονται τους επόμενους μήνες και ελπίζω ότι θα είναι τελικά μια πολύ ουσιαστική διαδικασία.

    Φωτεινή Γαννούλη

    [02] Πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες στον Πρόεδρο και να εκλέγεται από τον λαό, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Παπακώστα

    «Η ζυγαριά αυτή τη στιγμή ισορροπεί ως προς την ευθύνη ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή και από τις δύο πλευρές δεν προετοιμάστηκε το έδαφοςώστε να οδηγηθούμε σε μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση» υποστηρίζει, σε συνέντευξή τηςστο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα.

    Τονίζει ότι είναι θετικό το γεγονός ότι αποδεσμεύεται η εκλογή του ΠτΔ από τη ζωή της κυβέρνησης, υπογραμμίζει ότι«η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να πηγαίνει απευθείας στον λαό και να πάψει να εμπλέκεται ο πολιτικός κόσμος σε διαδικασίες συναλλαγής κάτω από το τραπέζι»και προσθέτει «ότι ο πρωθυπουργός έχασε μια λαμπρή ευκαιρία να το αλλάξει αυτό».

    Επίσης,η βουλευτής της ΝΔ σχολιάζοντας τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες δήλωσε: «Ανήκω στη σχολή του κοινωνικού φιλελευθερισμού και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δω την πολιτική μέσα από το πρίσμα της επιδότησης ή μέσα από το πρίσμα μιας ad hoc φιλανθρωπίας σε κοινωνικές ομάδες».Και συμπλήρωσε ότι«το κράτος πρέπει να έχει μια εθνική κοινωνική πολιτική που να προστατεύει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,οι οποίες δεν θα πρέπει να θίγονται κατά το δοκούν και κατά περίπτωση,ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση ή ανάλογα με την επικοινωνιακή ευκαιρία ή πρόκληση της στιγμής».

    Ακολουθεί η συνέντευξη της βουλευτή της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα:

    -H ΝΔδεν θα συμμετάσχει στον κύκλο διαβούλευσης που ξεκινάει η κυβέρνηση. Γιατί κάνετε μια τέτοια επιλογή στην κορυφαία μεταρρύθμιση την οποία έχει ανάγκη η χώρα;

    Ο τρόπος που εκφέρεται μια πρόταση, πόσο μάλλον μια μεταρρύθμιση τόσο ουσιαστική, όπως είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον ομαλότητας, σε ένα περιβάλλον ομόνοιας και ομοψυχίας. Αυτό δεν ετοιμάστηκε. Δηλαδή,δεν προετοιμάστηκε μια πολιτική ατμόσφαιρα, μια πολιτική ψυχολογία η οποία να εμπνέει όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα την κυβερνητική πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να οδηγηθούμε σε μια ουσιαστική κατάθεση απόψεων απ' όλες τις πλευρές, μέσα σε ένα πνεύμα ενωτικό και όχι φοβικό και διχαστικό.

    Άρα λοιπόν,νομίζω ότι η ζυγαριά αυτή τη στιγμή ισορροπεί ως προς την ευθύνη ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή και από τις δύο πλευρές δεν προετοιμάστηκε το έδαφος ώστε να οδηγηθούμε σε μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση, η οποία να θίγει ζητήματα τα οποία αφορούν στην ποιότητα της δημοκρατίας μας, στην ποιότητα της πολιτικής ζωής του τόπου, να βάζουν στον πυρήνα της αναθεώρησης τα πολιτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τον προσανατολισμό της χώρας και τη λειτουργία των κομμάτων σε ένα νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Όλα αυτά αφέθηκαν στο επίπεδο των εντυπώσεων. Θεωρώ ότι ήταν πολύ επιδερμικό όλο αυτό, με τα αποτελέσματα που εισπράττει η ελληνική κοινωνία, η οποία μας κοιτάζει όλους απορημένη.

    -Συμφωνείτε με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;

    Έχω την άποψη ότι από το Σύνταγμα εκπορεύονται παρά πολλά ζητήματα ως προς τον σχεδιασμό μιας καλά οργανωμένης δημοκρατικής πολιτείας και στο Σύνταγμα καταλήγουν οι λύσεις οι οποίες θα έχουν το κλειδί για να απαντηθούν τα προβλήματα. Πιστεύω ότι οι ενδιάμεσες λύσεις, όπως προκύπτει και από την πολιτική ιστορία του τόπου μας,συνήθως δεν οδηγούν σε καθαρές λύσεις. Και εννοώ ενδιάμεσες λύσεις, την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή αν η Βουλή δεν συμφωνήσει στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη συνέχεια και αντί για την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή καιεθνικές εκλογές -όπως συνέβη στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις,που ήταντραυματική εμπειρία με κόστος οικονομικό και πολιτικό για τους πολίτες και τη χώρα- να πηγαίνουν οι δύο πλειονοψηφήσαντες στον λαό για να αποφασίσει.Θεωρώ ότι αυτό είναι μια «λύση» η οποία προτάθηκε από τον κ. Τσίπρα διότι είχε να σχοινοβατήσει ουσιαστικάανάμεσα στις αντικρουόμενες απόψεις στους κόλπους του κόμματός του και έτσι βρήκε αυτή τη μεσοβέζικη λύση. Το να λες ότι αν δεν τα βρουν οι βουλευτές στο πρόσωπο του Προέδρου μετά πάμε στον λαό, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια θολή ατμόσφαιρα, μια γκρίζα ατμόσφαιρα την οποία βιώσαμε ιδιαίτερα στην τελευταία προσπάθεια εκλογής Προέδρου το 2014. Τότε που γινόταν λόγος για αργυρώνητους βουλευτές, τότε που ουσιαστικά ήταν υπό ομηρία το Κοινοβούλιο και υπό εκβιασμό οι βουλευτές που δεν ανήκαν στην κυβερνητική πλειοψηφία και οι οποίοι επιθυμούσαν να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα. Η εντύπωση της συναλλαγής που δίνεται, με την εμπλοκή του πολιτικού κόσμου, του παζαριού δώρων και αντίδωρων, πρέπει να σταματήσει. Πιστεύω,λοιπόν,ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να πηγαίνει απευθείας στον λαό και να πάψει να εμπλέκεται ο πολιτικός κόσμος σε διαδικασίες συναλλαγής κάτω από το τραπέζι, ώστε να αυξηθεί το κύρος του. Άρα θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός έχασε μια λαμπρή ευκαιρία να το αλλάξει αυτό.

    -Όμως ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με την εκλογή του ΠτΔ από τον λαό...

    Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στη συνταγματικήαναθεώρηση, δικαιούται κάθε παράταξη να έχει μια κεντρική κατεύθυνση και τα στελέχη τους βεβαίως να έχουν τις απόψεις τους. Να υπενθυμίσω ότι καταλήξαμε σε εκλογές εξαιτίας της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας,και τώρα βέβαια είναι θετικό το γεγονός ότι αποδεσμεύεται η εκλογή από τη ζωή της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο όμως τότε δεν φαινόταν να αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας ο οποίος κάλπαζε προς την εξουσία. Αν θέλουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας οφείλουμε τα ζητήματα να τα δούμε σε μια πρακτική βάση,και η πρακτική βάση λέει ότι πρέπει να δοθούν και αρμοδιότητες στον Πρόεδρο,ο οποίος θα εκλέγεται από τον λαό. Θεωρώ ότι πρέπει να εκπροσωπεί τη χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρώπη γενικά, θεωρώ ότι πρέπει να έχει στην αρμοδιότητά του τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, διότι αυτό παρέχει ασφάλεια και είναι μια εγγύηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί πυλώνα ηρεμίας και γαλήνης για τη χώρα, διότιέχει φύγει πλέον από την πολιτική και κομματική διελκυστίνδα και λειτουργεί εθνικά. Υπό την έννοια,λοιπόν,αυτή με την απευθείας εκλογή του από το λαό, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, νομίζω ότι θα λύσουμε μια σειρά από ζητήματα.

    -Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό σε συνδυασμό με αυξημένες αρμοδιότητες δεν δημιουργεί συνθήκες διαρχίας;

    Υπάρχουν μοντέλατα οποία έχουν δοκιμαστεί και είναι επιτυχημένα στην Ευρώπη,και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Εκείνο το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε είναι να πάψει ο πολιτικός κόσμος να εμπλέκεται σε διαδικασίες αδιαφανείς και σε διαδικασίες που μας φέρνουν ότι είμαστε ύποπτα συναλλασσόμενοι πολιτικά, προκειμένου να αποκομίσουμε κομματικά οφίκια, με τη σκιά της καχυποψίας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων των βουλευτών του Κοινοβουλίου. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

    -Ποια η γνώμη σας για τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες;

    Ανήκω στη σχολή του κοινωνικού φιλελευθερισμού και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δω την πολιτική μέσα από το πρίσμα της επιδότησης ή μέσα από το πρίσμα μιας ad hoc φιλανθρωπίας σε κοινωνικές ομάδες. Το κράτος πρέπει να έχει μια εθνική κοινωνική πολιτική η οποία να προστατεύει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,οι οποίες δεν θα πρέπει να θίγονται κατά το δοκούν και κατά περίπτωση,ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση ή ανάλογα με την επικοινωνιακή ευκαιρία ή πρόκληση της στιγμής. Κατέθεσα αυτές τις ημέρες δύο ερωτήσεις, μια για τις αλλεπάλληλες αλλαγές του ΕΝΦΙΑ, όπου αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς σχέδιο,καθώς ενώ το νομοσχέδιο ήταν στη Βουλή έβγαινε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός και έλεγε «εντάξει μη δίνετε και πολύ σημασία, αυτά δεν θα ισχύσουν». Η δεύτερη ερώτηση αφορά σε ένα λογαριασμό αλληλεγγύης στον ΟΑΕΔ προς τους ανέργους. Ρωτώ τους αρμόδιους υπουργούς γιατί τα χρήματα του ΛΑΕΚ, που έχει ως δικαιούχους τούς εργαζόμενους, παρακρατούνται από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ και μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου. Και ρωτώ για ποιους λόγους δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πληρωμή των εργαζομένων που συμμετείχαν στα προγράμματα του ΛΑΕΚ το 2015 και μεταφέρονται οι πόροι του στην Τράπεζα της Ελλάδος για να καλυφθούν κυβερνητικές ανάγκες.

    Καλό λοιπόν είναι να δίνεται βοήθημα, αλλά αφού πριν έχεις φύγει από τον κανόνα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες,τις οποίες ή τις στηρίζεις εθνικά ή δεν τις στηρίζεις. Εάν λοιπόν αποσύρεις τη στήριξή σου και στη συνέχεια τους δίνεις λίγο από τη στήριξή σου, αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνη.

    Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να χτιστεί μια εθνική κοινωνική πολιτική η οποία να έχει μια στρατηγική με αρχή μέση και τέλος, η οποία θα αφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις οποίες ή θα αποφασίσει ότι θα προστατεύει στέρεα ή θα αποφασίσει ότι δεν θα τις προστατεύει. Μεσοβέζικες λύσεις και εδώ δεν υπάρχουν. Στην πολιτική τα πράγματα είναι απλά,αρκεί να έχει κανείς καθαρές πολιτικές θέσεις. Ανήκω στη σχολή των καθαρών πολιτικών θέσεων, του κοινωνικού φιλελευθερισμού,που στον πυρήνας της πολιτικής είναι οάνθρωπος.Σ'αυτό το επίπεδο ο καθένας θα δώσει εξετάσεις,στο κατά πόσο εννοεί αυτά τα οποία λέει.

    Φωτεινή Γιαννούλη

    [03] Πάνος Καρβούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Διακαής μου πόθος, να δω τη χώρα μου να βγαίνει νικήτρια από αυτή την πολύχρονη περιπέτεια

    «Το φθινόπωρο θα είναι η ώρα της αλήθειας» για την Ελλάδα, δηλώνει ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα «οριστικά», τονίζει, και από τη "διαχείριση κρίσεως" να περάσουμε «στην υλοποίηση, τη σταθερότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

    Σ' αυτή την προσπάθεια βλέπει έναν αυξημένο προσωπικό ρόλο, καθώς «εκτός από ευρωπαίος αξιωματούχος», όπως λέει χαρακτηριστικά, «είμαι και Ελληνας και διακαής μου πόθος είναι να δω τη χώρα μου να βγαίνει νικήτρια από αυτή την πολύχρονη περιπέτεια».

    «Έχουμε δύο σκαλοπάτια μπροστά μας», δηλώνει και διευκρινίζει ότι το πρώτο αφορά «την πλήρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 2,8 δις αμέσως μετά το καλοκαίρι», αφού εφαρμοστούν τα τελευταία προαπαιτούμενα.

    Το δεύτερο αφορά την προετοιμασία της 2ηςαξιολόγησης, μέσα στο φθινόπωρο, κατά την οποία θα δοθεί μεγάλη έμφασηστην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως η επιχειρησιακή εφαρμογή του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών και για την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα και η εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Η εφαρμογή είναι το κλειδί, υπογραμμίζει, χωρίς την οποία«όλες οι σκληρές αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα έως τώρα δεν θα έχουν καμιά αξία».

    Στα «ευαίσθητα θέματα» της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς καιπροσθέτει ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την αρτιότητα και ποιότητα των Ελληνικών προτάσεων»

    Για το Brexit, επαναλαμβάνει τη σημασία της ταχύτητας με την οποία πρέπει να ενεργοποιήσουν οι Βρετανοί το άρθρο 50, προκειμένου «να χτίσουμε μια νέα σχέση επωφελή για όλους», ενώ είναι κατηγορηματικός ότι «δεν μπορεί να υπάρξει σχέση?la carte».

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία τονίζει ότι «πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής, θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

    Εκτιμά ωστόσο ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό λειτουργεί» και η γειτονική χώρα «φαίνεται ότι δεν θέλει να γκρεμίσει ό,τι έχουμε χτίσει», καθώς οι ροές εξακολουθούν να είναι χαμηλές.

    «Δεν θυσιάζουμε την ασφάλειά μας», τονίζει αναφερόμενος στα κρούσματα τρομοκρατίας. Και απαριθμεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των συνόρων της ΕΕ, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

    Για το προσεχές μέλλον, ο κ. Καρβούνηςβλέπει ορισμένες «διορθωτικές κινήσεις», που πρέπει να γίνουν «ως συνέπεια του βρετανικού δημοψηφίσματος και των άλλων τραυματικών εμπειριών των τελευταίων μηνών», αλλά «σε καμία περίπτωση τροποποίηση των Συνθηκών».Θεωρεί ότιτο άτυπο Συμβούλιο κορυφής των 27 στη Μπρατισλάβα το Σεπτέμβριο θα έχει καθοριστικό ρόλο.

    Στη φαρέτρα της Επιτροπής θεωρεί ισχυρά όπλα το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, την πρόοδο στην ψηφιακή ένωση, και την συμπερίληψη του παράγοντα «κοινωνία», στις χώρες-μέλη για σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης.

    Καταλήγοντας, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα, καταγγέλλει το «blame game», σύμφωνα με το οποίο, για κάθεκαλό που συμβαίνει σε μια χώρα της Ένωσης, τα εύσημα παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ για κάθε τι αρνητικό, φταίει η Ευρώπη Όπως λέει χαρακτηριστικά, «η Ευρώπη είναι πακέτο all inclusive. Δεν μπορείς να κρατάς ό,τι σε συμφέρει και στα δύσκολα να αδιαφορείς ή, χειρότερα ακόμη πελεκάς τα θεμέλια ενός οικοδομήματος που είναι πολύ πιο εύθραυστα από αυτά του εθνικού κράτους».

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

    Ερ: Κύριε Καρβούνη παρατάθηκε η θητεία σας ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για ένα έτος. Κατ' αρχάς συγχαρητήρια. Πείτε μας ποιος θα είναι ο προγραμματισμός αυτής της θητείας. Τι σχεδιάζετε τώρα που έχετε την ωριμότητα τόσων χρόνων και χρόνων δύσκολων λόγω των μνημονίων.

    Απ:H παράταση της θητείας μου είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Αποτελεί όμως παράλληλα και μεγάλη ευθύνη αλλά και ένδειξη της κρισιμότητας της περιόδου που διανύουμε. Θα μου πείτε, είναι δυνατόν αυτή η περίοδος να είναι πιο κρίσιμη από το περσινό καλοκαίρι; Θα σας απαντήσω ότι ναι μεν το περσινό καλοκαίρι ζήσαμε οριακές στιγμές, αυτό το καλοκαίρι όμως και, κυρίως αυτό το φθινόπωρο είναι η ώρα της αλήθειας. Όσο χιλιοειπωμένο και αν ακούγεται αυτό, πρέπει τώρα να γυρίσουμε σελίδα. Οριστικά. Να ξεπεράσουμε την απλή "διαχείριση κρίσεως".Να περάσουμε στην υλοποίηση, στη σταθερότητα, στην κανονικότητα - συνθήκες πουθα προσελκύσουν επενδύσεις και θα θέσουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

    Ο δικός μου ρόλος και ο ρόλος της Αντιπροσωπείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γενικότερα σε αυτή την προσπάθεια είναι η συνεχής και ακλόνητη συμπαράσταση και η απτή παροχή βοήθειας -σε όλα τα επίπεδα- όχι μόνο οικονομικά, μέσω των πόρων που ήδη έχουν διατεθεί στην Ελλάδα. Και δεν μιλάω μόνο για την στήριξη που δίνεται στο πλαίσιο του μνημονίου, με πολύ ευνοϊκούς όρους. Μιλάω και για τα κονδύλια που διοχετεύονται μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών & Επενδυτικών Ταμείων, αλλά και τα κονδύλια, πχ, που διατίθενται για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης- ποσά της τάξης άνω των 35 δις και 1 δις - περίπου - αντίστοιχα. Η Αντιπροσωπεία και εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε πολιτικά, επικοινωνιακά αλλά και με τεχνική βοήθεια την προσπάθεια της χώρας. Είμαι Ευρωπαίος "αξιωματούχος", όπως συνηθίζεται να λέγεται, αλλά είμαι και Έλληνας, και διακαής μου πόθος είναι να δω τη χώρα μου να βγαίνει νικήτρια από αυτή την πολύχρονη περιπέτεια.

    Ερ:Ζούμε σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας. Δεν περίμενε κανείς το Brexit, που οδηγεί αυτή τη μεγάλη χώρα σε μια άλλη τροχιά. Από πολλούς αναλυτές από το ΔΝΤ και από την ΕΚΤ εκφράζονται ανησυχίες ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη της Ευρώπης.

    Απ:Το Βρετανικό δημοψήφισμα ήταν γροθιά στο στομάχι, ένα βαθύτατα οδυνηρό γεγονός για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως δεν είναι η πρώτη κρίση που καλείται η Ένωση να αντιμετωπίσει. Προέχει να διατηρηθεί η ψυχραιμία και να φτάσουμε σε ένα φιλικό διαζύγιο, μια συμφωνία που θα είναι επωφελής για όλους. Και αν θέλουμε να ? τραβήξουμε λίγο περισσότερο τον παραλληλισμό με τις ανθρώπινες σχέσεις, θα πρέπει να χωρίσουμε αλλά να μείνουμε φίλοι, γιατί ? υπάρχουν και παιδιά. Να χτίσουμε μια νέα σχέση.

    Ο παραλληλισμός όμως σταματάει εδώ. Οι φίλοι Βρετανοί θα πρέπει να κινηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα με την επίσημη υποβολή του αιτήματος τηςαποχώρησης τους (δηλαδή τηνενεργοποίηση του περίφημου άρθρου 50 της Συνθήκης), ώστε να μην βυθίσουν εαυτόν αλλά και το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον σε χρόνια και δαπανηρή αβεβαιότητα.

    Επιπλέον, στη νέα φάση που ξεκινά, θα πρέπει όλοι να ξέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει σχέση?la carte. Ο κοινός ευρωπαϊκός χώρος είναι μια θεμελιώδης αρχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης και, ως τέτοιος, είναι ? all inclusive: αν δηλαδή οι Βρετανοί εταίροι μας θέλουν να συνεχίσουν ναέχουν πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να διατηρηθεί και ηελεύθερη κυκλοφορία και εγκατάσταση, η φοίτηση στα πανεπιστήμια, η εργασία των Ευρωπαίωνπολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ερ:Ούτε περίμενε κανείς αυτές τις εξελίξεις στην Τουρκία. Με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο είχαν δρομολογηθεί αποφάσεις περαιτέρω προσέγγισης με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων και με την άρση της βίζας. Τώρα πόσο επηρεάζονται ολα αυτά, δεδομένου ότι βλέπουμε το κράτος δικαίου στην Τουρκία να τραυματίζεται.

    Απ:Και εδώ χρειάζεταιψυχραιμία. Σε πρώτη φάση, η δημοκρατία, όπως αυτή εκφράζεται από εκλεγμένους θεσμούς, νίκησε. Είναι σημαντικό βέβαια τώρα, οι αρχές ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου να συνεχίσουν να διαποτίζουν και τις μετά-πραξικόπημα ενέργειες της Τουρκίας. Είναι απολύτως σαφές,πχ, ότι πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής δεν χωράει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι επίσης απολύτως σαφές ότι όλοι οι πολίτες ευνομούμενων δημοκρατιών έχουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Ας ελπίσουμε ότι, καθώς θα καταλαγιάζει το τραύμα του πραξικοπήματος, η γείτονα χώρα θα πράξει τα δέοντα. Αν όχι, οι συνέπειες δεν θα αφορούν μόνο εμάς, αλλά και την Τουρκία η οποία έχει επενδύσει πολλά στην ευρωπαϊκή της πορεία αλλά και στη συγκεκριμένη υπόθεση απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Και αυτό δεν είναι το μόνο ? αντίδωρο που λαμβάνει η Τουρκία για να συνεχίσει να στηρίζει την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επιθυμεί να γκρεμίσει ότι μέχρι τώρα έχει οικοδομηθεί. Ας ελπίσουμε ότι, όσο περνά ο καιρός, αυτό θα ενισχύεται.

    Ερ:Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα εν εξελίξει. Οι ροές προς Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένουν χαμηλές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής. Ωστόσο οι αποφάσεις για μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση απέχουν πολύ από το να εφαρμοστούν και η Σλοβακίαπου έχει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει εκφραστεί αρνητικά για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.

    Απ:Οι ροές όντως παραμένουν χαμηλές και θα ήθελα να σταθώ στο σημείο αυτό γιατί καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες μέσω δημοσιευμάτων ένας φόβος που σχετίζεται με πιθανή αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά.

    Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση που έχει καταγραφεί είναι οριακή -της τάξης των 50-60 επιπλέον αφίξεων την ημέρα. Και αυτό καταδεικνύει κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότιη Δήλωση/Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, εξακολουθεί και ισχύει όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει, παρά τις γνωστές δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα. Αξίζει πάντως να τονίσουμε εδώ ότι η Δήλωση/Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας άλλαξε τελείως το σκηνικό, όπως βλέπετε και στο γράφημα.

    Είμαι επιπλέον στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω εδώ για πρώτη φορά ότι τις εβδομάδες που διανύουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου (EASO) οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης στα hotspots των ελληνικώννησιών. Κλιμάκια συναδέλφων μας είναι παρόντα στα νησιά για να ενημερώσουν τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο σχετικά με τις διαδικασίες καταγραφής και διαμονής τους στα hotspots, τη διαδικασία παροχής ασύλου στην Ελλάδα, τη δυνατότητα οικειοθελούς επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους, αλλά και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στην Τουρκία στην περίπτωση επιστροφής τους.

    Η εκστρατεία ενημέρωσης έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθείστη Λέσβο και στη Χίο από 25/7 έως 29/7, όπως και στην Κω και Σάμο από 1/8 έως 5/8. Η ενημέρωση συμπεριλαμβάνει ενημερωτικό υλικό στη γλώσσα των ενδιαφερομένων και συμβάλλει στην κάλυψη κενών ενημέρωσης που συχνά οδηγούν σε ανώφελες εντάσεις μέσα στα hotspots. Οι αιτούντες άσυλο και μετανάστες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ενημέρωση στη γλώσσα τους και να απευθύνουν ερωτήσεις στο προσωπικό των οργανισμών.

    Αλλά και σε θέματα μετεγκατάστασης/επανεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρεςυπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος. Η Επιτροπή εξέδωσε πριν λίγες μέρες την τελευταία έκθεση προόδου, η οποία αξιολογεί τις σχετικές ενέργειες που έγιναν κατά τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με την έκθεση, η θετική τάση συνεχίστηκε, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους τόσο για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα όσο και για επανεγκατάσταση κατευθείαν από τη Τουρκία. Υπήρξε βέβαια αρχικά καθυστέρηση, όμως πλέον, οι διαδικασίες είναι περισσότερο αυτοματοποιημένες, και παρατηρείται σταδιακή επιτάχυνση. Ο συνολικός αριθμός των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα ανέρχεται σήμερα σε 2 500 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.

    Η μετεγκατάσταση είναι ουσιαστική έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και η θετική αυξητική τάση πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να δουλεύει αδιάλειπτα προς αυτή την κατεύθυνση. Και πιστεύω ότι η Σλοβακία θα αμβλύνει τη θέση της τώρα που έχει την ευθύνη να προεδρεύει το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και να πρωτοστατεί, ως εκ τούτου, στο χτίσιμο συμβιβαστικών λύσεων, αποδεκτών από όλους τους εταίρους.

    Ερ:Η τρομοκρατία είναι ακόμη ένας παράγοντας που αποσυντονίζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τροφοδοτεί το αντιευρωπαϊκό κλίμα. Είναι ακόμη νωπό το αίμα από τη Νίκαια και το Μόναχο. Και έχουμε δηλώσεις ευρωπαίων-Γάλλων ειδικότερα-αξιωματούχων που αναφέρουν ότι αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί. Πώς σχεδιάζει η ΕΕ να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση.

    Απ:Οι πόρτες της Ευρώπης είναι ανοικτές για όσους εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις και ζητούν άσυλο. Παράλληλα όμως , εννοείται πως θα αμυνθούμε ενάντια στις επιθέσεις στον τρόπο ζωής μας. Στο βωμό της συμπόνιας δεν θα θυσιάσουμε την ασφάλειά μας.

    Θα ελέγχουμε τα σύνορα μας, θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας κατά της οπλοκατοχής και θα βελτιώσουμε τη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας και ανταλλαγής πληροφοριών. Παράλληλαθα συνεχίσουμε την καταπολέμηση της χρηματοδότησης τρομοκρατικών ενεργειών και των παράνομων δραστηριοτήτων στο λεγόμενο darknet.

    Όσον αφορά τη καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων, θα πρέπει ν?αναφέρουμε την πρόσφατη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα ενεργοποιηθεί άμεσα* την καλύτερη προστασία των συνόρων Σένγκεν,ένα σύστημα εισόδου/εξόδου στην ΕΕ με βάσει βιομετρικά στοιχεία, προσβάσιμο μόνο σε συγκεκριμένες αρχές, αλλά και την υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειώνγια φύλαξη και διαβίβαση στα κράτη μέλη των καταστάσεων με τα ονόματα των επιβατών, το λεγόμενο PNR.

    Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για την ασφάλεια των πολιτών της Ένωσης.

    Καλό είναι παράλληλα, να μείνουμε ψύχραιμοι και να μην βιαζόμαστε να εξάγουμε συμπεράσματα, όπως έκαναν πολλοί στην περίπτωση του Μονάχου πχ. Ο πανικός και η ηττοπάθεια είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι σε αυτή την προσπάθεια.

    Ερ:Και τώρα στα δικά μας. Το Φθινόπωρο αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση. Οι θεσμοί δίνουν έμφαση στην εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων. Σε ποιά απ αυτά ειδικότερα θα επιμείνουν?

    Απ:Υπάρχουν δύο σκαλοπάτια μπροστά μας. Το πρώτο είναι η πλήρης ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η εκταμίευση των 2,8 δις αμέσως μετά το καλοκαίρι. Για να γίνει αυτό θα πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να υλοποιηθούν τα τελευταία προαπαιτούμενα. Αναφέρω ενδεικτικά:

  • Επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και διασφάλιση της επάρκειας ανθρώπινων και υλικών πόρων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

  • Ολοκλήρωση του κανονισμού του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων καιστελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του.

  • Απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου

    Στη συνέχεια περνάμεστην προετοιμασία της 2ηςαξιολόγησης, που θα λάβει χώρα το φθινόπωρο, με μεγάλη έμφαση πλέον στην υλοποίηση των συμφωνημένων πολιτικών - πχ. επιχειρησιακή εφαρμογή του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σχετικά με την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών και την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα, εφαρμογή της στρατηγικής για την μη εξυπηρετούμενα δάνεια - μεταξύ άλλων.

    Η εφαρμογή θα είναι το μέτρο με το οποίο θα αξιολογηθεί η επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Είναι απαραίτητο να μην μετατραπεί σε Αχίλλειο πτέρνα της κοινής μας στρατηγικής. Χωρίς εφαρμογή, όλες οι σκληρές αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα έως τώρα δεν θα έχουν καμιά αξία. Έτσι μόνο μπορούμε να αποκομίσουμε τα αναμενόμενα οφέλη από όλη την προσπάθεια τόσο για τη βελτίωση της πραγματικότητας στην Ελλάδα όσο για την επιστροφή στις αγορές. Υπάρχουν σαφώς ευαίσθητα θέματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ή η σημείωση προόδου με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ή η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς. Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι με σαφές και υλοποιήσιμο μείγμα πολιτικών και, όπως πάντα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο μεγαλύτερός της σύμμαχος.

    Ερ:Αφετέρου πρέπει να κλείσουν εκκρεμότητες που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τα κόκκινα δάνεια. Το ΔΝΤ επιμένει σε μια πρόσφατη τεχνική έκθεση στην αλλαγή όλων των εργασιακών σχέσεων-συνδικαλιστικός νόμος, λοκ άουτ, απολύσεις -μείωση του κατώτερου μισθού, κατάργηση δώρων. Η Επιτροπή έχει αναφέρειότι το πρόβλημα δεν είναι το μισθολογικό κόστος και αφ' ετέρουοαρμόδιος υπουργόςλέει ότι το ΔΝΤθα απομονωθεί.

    Απ:Όπως είπα και στην αρχή, στόχος όλων, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σαφώς την πρωτοκαθεδρία σε αυτό, είναι η εγκαθίδρυση ενός κλίματος σταθερότητας και ομαλότητας που θα παίξει πρωταρχικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων με παράλληλα οφέλη στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Προσήλωση στην εφαρμογή κανόνων σύμφωνων με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καταπολέμηση της ανεργίας: ένα ? ενάρετο τρίγωνο για οριστική έξοδο από αυτή την μακρόχρονη περίοδο κρίσης. Πολλά θα εξαρτηθούν από την αρτιότητα και ποιότητα των Ελληνικών προτάσεων!

    Ερ:Ένα ερώτημα που αφορά το μέλλον της ΕΕ. Οι τελευταίες εξελίξεις - Brexit, τρομοκρατία, μεταναστευτικό, αστάθμητος παράγοντας Τουρκία - τροφοδοτούν διαφορετικές σκέψειςγια το μέλλον της Ευρώπης, είτε για εμβάθυνση χωρίς τη Βρετανία, είτε για Ευρώπη πολλών ταχυτήτωνή ακόμη και για περαιτέρω διαλυτικά φαινόμενα που μπορεί να τροφοδοτήσουν οι εκλογές στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία εντός του 2017. Πιστεύετε ότι το Φθινόπωρο, με την επιστροφή από τις διακοπές θα δούμε νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους του Προέδρου Γιούνκερ.

    Απ:Η κοινή δήλωση των Προέδρων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ την επομένη του Βρετανικού δημοψηφίσματος, ήταν ένα σαφές κάλεσμα αντοχής και ενότητας: "Αυτή είναι μια κατάσταση δίχως προηγούμενο", ανέφερε χαρακτηριστικά, "αλλά η απάντησή μας είναι ομόφωνη. Θα φανούμε δυνατοί και θα υπερασπιστούμε τις κεντρικές αξίες της ΕΕ για την προάσπιση της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών της. Η Ένωση των 27 θα συνεχίσει την πορεία της". Η Επιτροπή θα παραμείνει προσηλωμένη στο έργο της, λοιπόν - λαμβάνοντας σαφώς σοβαρά υπόψη πιθανόν διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ως συνέπεια του βρετανικού δημοψηφίσματος και των άλλων τραυματικών εμπειριών των τελευταίων μηνών. Όχι με τροποποίηση των Συνθηκών. Καμία τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το άτυπο Συμβούλιο κορυφής των 27 στη Μπρατισλάβα το Σεπτέμβριο θα έχει καθοριστικό ρόλο.

    Ας μην ξεχνάμε όμως ότι σχεδόν από την πρώτη στιγμή, η Επιτροπή αυτή, η Επιτροπή Γιούνκερ, λειτουργεί μέσα σε ένα περιβάλλον "πολύ-κρίσεων". Η κρίση στην Ελλάδα, το προσφυγικό, η τρομοκρατία, τώρα το Brexit και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Πρόεδρο Γιούνκερ και τους Επιτρόπους να προωθήσουν πολιτικές κομβικής σημασίας για το μέλλον της Ένωσης και την περαιτέρω εμβάθυνσή της. Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:

    -Το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, κατά το 1ο έτος υλοποίησής του έχει ήδη υποστηρίξει μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων - την καρδιά του Επενδυτικού Σχεδίου - πάνω από 57 έργα και 165 συμφωνίες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ωφελούν τελικά 136.000 μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις. Η κινητοποίηση αυτή αντιστοιχεί πλέον σε πάνω από 100 δις νέων επενδύσεων.

    Με χαράβλέπουμε και ελληνικές επιχειρήσεις να δρέπουν τα οφέλη - όπως, πχ η υπογραφή της ProCredit και της Creta Farm αλλά και η πολύ πρόσφατη συμφωνία παροχής εγγυήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, που υπέγραψαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με αυτήν, η Εθνική Τράπεζα θα χορηγήσει μέσα τα επόμενα 3 χρόνια δάνεια, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 350 ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με μειωμένες απαιτήσεις εγγυήσεων και κόστος χρηματοδότησης.

    -Τα τεράστια βήματα στον τομέα της ψηφιακής ένωσης, που θα αποφέρει πολύ θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση, και η αλματώδης πορεία προς την οριστική κατάργηση των τελών περιαγωγής εντός ΕΕ τον Ιούνιο του 2017

    -Αλλά και η ουσιαστική εισαγωγή του παράγοντα "κοινωνία" στις πολιτικές της Ένωσης με στόχο να λαμβάνονται υπόψη οι μεταβαλλόμενες πραγματικότητες στις κοινωνίες της Ευρώπης και στον κόσμο εργασίας και να λειτουργούν ως πυξίδα για την περαιτέρω σύγκλιση της ευρωζώνης.

    Και όλα αυτά παράλληλα με τη συνεχή διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και των φαινομένων τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης.

    Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες ωριμάζουν. Αν θα δούμε κάτι το φθινόπωρο, αυτό θα είναι η επιμονή, εμμονή σχεδόν, του Προέδρου Γιούνκερ και ολόκληρης της Επιτροπής στην υλοποίηση των υπεσχημένων. Θεωρώ δε ότι αυτό κάθε άλλο παρά ελάσσονος σημασίας είναι στην εγκαθίδρυση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας - πανευρωπαϊκά αυτή τη φορά.

    Ερ:Θα ήθελα να κλείσουμε τη συζήτησή μας με το θέμα επικοινωνίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των ευρωπαίων πολιτών, που λόγωτηςπεριρρέουσας αβεβαιότητας, είναι κρίσιμο. Ο Ευρωπαίος πολίτης από τα Βαλκάνια ως τη Σκανδιναβία δεν γνωρίζει"τί κάνει η ΕΕ" γι' αυτόν, αλλά γνωρίζει "τί δεν κάνει", ή "τί κάνει λάθος", το οποίο διογκώνεται εύκολα από δημαγωγούς πολιτικούς. Από την άλλη πλευρά, ούτε το κέντρο των Βρυξελλών μπορεί να συλλάβει επαρκώς τον παλμό των διαφορετικών κοινωνιών.

    Δεν υπάρχει δηλαδή αμφίδρομη τροφοδοσία πράξεων και ιδεών, που θα συνέβαλε στην αναδημιουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Εχει συνείδηση η ευρωπαϊκή θεσμική ηγεσία του επικοινωνιακού χάσματος με τους πολίτες;

    Απ:Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στην Βρετανία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, τρόπον τινά, ως "αυτοεκπληρούμενη προφητεία". Για χρόνια, για δεκαετίες, πολιτικοί και κράτη αναλώνονται στο λεγόμενο blame game, όπου για κάθε τι καλό που συμβαίνει στην χώρα, τα εύσημα παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ για κάθε τι αρνητικό, φταίει η Ευρώπη? Υπάρχουν γενιές ολόκληρες που έχουν γαλουχηθεί σε τέτοια περιβάλλοντα. Η Βρετανία απλά πήγε την όλη υπόθεση ένα βήμα παρακάτω. Έδωσε και η Ένωση πολλά ? πατήματα για να γίνει αυτό- με διάφορες γραφειοκρατικές και κανονιστικές εμμονές. Γι' αυτό και ένα από τα πρώτα πράγματα που εισήγαγε και υλοποίησε η παρούσα Επιτροπή είναι η ανάγκη να ξεφύγουμε από το micromanagement σε επίπεδο κανονισμών και νομοθεσίας και να επικεντρωθούμε στα μεγάλα και σημαντικά. Παράλληλα, για πολλά χρόνια επίσης, η ευρωπαϊκή επικοινωνιακή πολιτική χαρακτηρίστηκε από παθητικότητα και μια κάποια αυταρέσκεια. Τα χρόνια περνούσαν, τα χρήματα έρρεαν και η ζωή? κυλούσε. Και μετά ήρθε αυτή η κρίση, ή μάλλον, όπως είπαμε, οι "πολυ-κρίσεις", που δοκιμάζουν ανελέητα ένα ατελές οικοδόμημα.

    Ποιος όμως πρέπει, μάλλον οφείλει, να επικοινωνεί την ευρωπαϊκή πολιτική; Τι νόημα έχει να βγαίνω εγώ και να λέω η Ευρώπη κάνει τούτο ή το άλλο; Πιστεύω ακράδαντα ότι την Ευρώπη οφείλουν να την επικοινωνούν όχι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά τα κράτη-μέλη, που διαθέτουν την άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση στα μάτια των πολιτών και δρέπουν τα οφέλη. Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν πρέπεινα χρησιμοποιούν την Ευρώπη ως ? μπαμπούλα, αλλά να έχουν τα κότσια να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Να λένε πόσο έχουν ωφεληθεί από την Ένωση και να υποστηρίζουν το συνολικό οικοδόμημα. Θα το επαναλάβω:, να η Ευρώπη είναι πακέτο all inclusive. Δεν μπορείς να κρατάς ό,τι σε συμφέρει και στα δύσκολα να αδιαφορείς ή, χειρότερα ακόμη πελεκάςτα θεμέλια ενός οικοδομήματος που είναι πολύ πιο εύθραυστα από αυτά του εθνικού κράτους όντας λιγότερο βαθιά. Η Ένωση δεν είναι εύκολη υπόθεση - όχι τώρα, ποτέ δεν ήταν. Χρειάζεται συμπαράταξη, συμπόρευση όλων. Παραμένει όμως η καλύτερη δυνατή επιλογή, ιδιαίτερα για τη χώρα μας αν αναλογιστούμε σε τι "καυτή γειτονιά" ζούμε . Η επικοινωνία είναι σημαντική αλλά παράπλευρη διαδικασία - ας δούμε καταρχήν την ουσία.

    Νίνα Μελισόβα

    [04] Σήμερα η καταβολή του επιδόματος ενοικίου

    Σήμερα θα γίνει η 12η καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Το ποσό των 2.656.262,82 ευρώ πιστώνεται στους λογαριασμούς 21.296 ιδιοκτητών ακινήτων. Σε όλους τους δικαιούχους θα καταβληθεί μία δόση του επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση - με ευθύνη των δικαιούχων - των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 July 2016 - 6:32:36 UTC