Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Υποχρέωση του κ. Τσίπρα να συναινέσει στο αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία
  • [02] Για τα προβλήματα του τόπου μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Κόνιτσας
  • [03] «Ο ΣΕΒ δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση»
  • [04] Δύο βάρκες με 70 μετανάστες/πρόσφυγες, στη βορειοανατολική Λέσβο
  • [05] Συνάντηση Ολάντ - Γιούνκερ στο Παρίσι
  • [06] Οι Turkish Airlines απέλυσαν 100 υπαλλήλους που φέρεται να συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος
  • [07] Η Verizon εξαγοράζει τις βασικές διαδικτυακές δραστηριότητες της Yahoo έναντι 4,83 δισ. δολαρίων
  • [08] Βιώνοντας νοερά ένα περιστατικό bullying ώς θύμα, θύτης ή θεατής
  • [09] Σε κατάσταση ανάγκης τα Μαστιχοχώρια, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά
  • [10] Τρ. Αλεξιάδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Υποχρέωση του κ. Τσίπρα να συναινέσει στο αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία

    Αύριο συζητείται στη Βουλή το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα συνέβησαν στην οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2015, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση για την οποία, πρόσθεσε, ευθύνονται ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ συναίνεσε για τη σύσταση της εξεταστικής που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως τώρα είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να συναινέσει αύριο.

    «Όσες φορές μίλησε γι' αυτό κατέφυγε σε διαφορετικούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς. Αν δεν συμφωνήσει, θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή και πως επιδιώκει συγκάλυψη, κάτι που η ΝΔ δεν θα επιτρέψει. Η αναζήτησή της αλήθειας δεν θα σταματήσει» επισήμανε ο κ. Κουμουτσακος, ενώ αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για ήττα του πρωθυπουργού.

    [02] Για τα προβλήματα του τόπου μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Κόνιτσας

    Για την εγκατάλειψη της περιοχής και τα προβλήματα του τόπου του προειδοποιεί ο δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου. Η περιοχή με το πανέμορφο, τραχύ, κατάφυτο φυσικό τοπίο και τα απομακρυσμένα χωριά, ενώ μπορεί να αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης, εντούτοις είναι έξω από τον επενδυτικό χάρτη. Η Κόνιτσα κείται αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, της οροσειράς της Πίνδου, με θέα την πεδιάδα της Κόνιτσας όπου ο ποταμός Αώος,συναντιέται με τον ποταμό Βοϊδομάτηκαι τον Σαραντάπορο. Αυτό το μοναδικό φυσικό τοπίο φιλοδοξεί, με την ανάλογη στήριξη, να εκμεταλλευθεί ο κ. Παπασπύρου, ο οποίος επισημαίνει ότι ο περιβαλλοντικός τουρισμός, ο ιαματικός και ο θρησκευτικός (στη Μονή Στομίου μόνασε ο Άγ. Παΐσιος) θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγές πλούτου για την περιοχή και να δρομολογήσουν την επιστροφή των νέων, που θα αιμοδοτήσει τον τόπο. Ο δήμαρχος της ακριτικής κωμόπολης του Νομού Ιωαννίνων, ιεραρχεί τα προβλήματα της Κόνιτσας, που έχει χειμώνα 8 μήνες το χρόνο, τοποθετώντας στην κορυφή την υποχρηματοδότηση του δήμου, τα ζητήματα ασφάλειας και τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας.

    Ερ:Ήσαστε σε έναν τόπο που έχει πάρα πολλά χωριά, ορεινά, σκόρπια. Είναι ένας δήμος ακριτικός και δύσκολος.

    Απ: «Ήμαστε λοιπόν σε μία ακριτική περιοχή. Ο δήμος της Κόνιτσας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση δήμος του νομού. Έχω 42 χωριά, διάσπαρτα σε όλη αυτή την έκταση, και μεγάλες αποστάσεις, που για να επισκεφθεί κανένας τα απομακρυσμένα χωριά, χρειάζεται μία μέρα. Το υψηλότερο χωριό, όπως ξέρετε, της Ελλάδας είναι η Αετομηλίτσα με πολύ κακές καιρικές συνθήκες το χειμώνα, που απαιτούνται πολλά έξοδα για να καθαρίσουν και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι και όλα τα συναφή κι αυτές οι δυσκολίες δεν περνάνε στα κριτήρια της κατανομής των ΚΑΠ κι εγώ ως δήμαρχος της ακριτικής αυτής περιοχής ερωτώ. Είναι δυνατόν να παίρνει κάποιος δήμος αστικός μεγαλύτερη ενίσχυση οικονομική για την πυρασφάλεια από τον δήμο της Κόνιτσας, που έχει, όπως βλέπετε, γύρω, τα περισσότερα δάση; Το υπάρχον σοβαρό θέμα έχει να κάνει με την επιδότηση των δήμων».

    Ερ:Αν είχατε στο τραπέζι που καθόμαστε και δυο-τρεις υπουργούς, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Υγείας, τι θα τους λέγατε;

    Απ: «Στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη θα του έλεγα να έρθει να τον φιλοξενήσω, να πάμε στο Κλικάτι να κοιμηθούμε ένα βράδυ να αισθανθεί, τι αισθάνονται οι κάτοικοι εδώ, για να πάρει τα μέτρα, που πρέπει να πάρει. Εγώ πιστεύω ότι αν το κάνει αυτό θα πάει στο γραφείο του και θα δώσει τις εντολές που πρέπει να δώσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στον υπουργό Εσωτερικών, θέλω να το σημειώσω όμως αυτό, προς τιμήν του ο κ. Κουρουμπλής δυο φορές τον ζήτησα , κάθισε με άκουσε και σε ένα από τα προβλήματα που έθεσα ανταποκρίθηκε. Και σε μία συνάντηση που είχαμε με την Επιτροπή Ορεινών Δήμων στην οποία είμαι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, ήρθε και παρακολούθησε και άκουσε με προσοχή αυτά που είπαμε. Θα του πω γι' αυτές τις ακριτικές περιοχές ότι θα πρέπει να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα στην κατανομή των πιστώσεων. Θα πρέπει να λάβει υπόψη του αυτούς τους παράγοντες που ανέφερα προηγουμένως, την έκταση, την ορεινότητα του εδάφους, το δύσκολο δίκτυο, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Κι ένα ακόμα. Στις μεγάλες πόλεις τα ανταποδοτικά είναι πολλά. Είναι πολύ περισσότερα από αυτά που χαλάει, από αυτά που ξοδεύει ο δήμος. Εδώ ξοδεύουμε περισσότερα και εισπράττουμε πολύ λίγα. Διότι σε ένα χωριό που είναι τρεις κάτοικοι ανάβουν 100 λάμπες?Άρα λοιπόν ένα είναι αυτό και ένα δεύτερο ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ένα πρόγραμμα ειδικά για τους δήμους αυτούς τύπου «Θησέας» ας πούμε, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτών των περιοχών. Στον δε υπουργό Υγείας θα του έλεγα να μην χρειαστεί ποτέ, αλλά να έρθει εδώ να κάνουμε ένα πείραμα. Να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα απομακρυσμένο χωριό, ότι τραυματίστηκε κάποιος να δούμε σε πόση ώρα θα έρθει το αυτοκίνητο να μας παραλάβει και να έχει ο ασθενής, αυτός που είχε το ατύχημα, τις πρώτες ιατρικές βοήθειες».

    Ερ:Πόσα χρήματα παίρνετε;

    Απ: «Πενήντα χιλιάδες. Σαράντα έξι, 'σκάρτες' πενήντα. Με αυτά θα πρέπει να κόψεις τα κλαδιά, να καθαρίσεις τα χόρτα, να φτιάξεις τους δρόμους για να υπάρχει πρόσβαση αν χρειαστεί, να αξιοποιήσεις, να συντηρήσεις τους πυροσβεστικούς κρουνούς. Δεν φτάνουν. Εξαναγκάζεται λοιπόν ο δήμος και βάζει δικά του από τα πολύ πενιχρά έσοδά του. Και συνεχώς έτσι το πρόβλημα αντί να απαλύνεται, μεγεθύνεται. Θίξατε αυτό το πρόβλημα τώρα γιατί υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως είναι το θέμα της ασφάλειας».

    Ερ:Των κατοίκων εννοείτε;

    Απ: «Των κατοίκων. Και έχει πληγεί κατά την άποψή μου ανεπανόρθωτα, το συναίσθημα της ασφάλειας αυτών των κατοίκων που κατά την μεγαλύτερη πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι και ως εκ τούτου και περισσότερο ευαίσθητοι σε αυτό. Και πώς επηρεάζει αυτό ; Επηρεάζει πρώτα- πρώτα, αποθαρρύνει την επαγγελματική δραστηριότητα. Γιατί ο άλλος έρχεται, πού να επενδύσω, πρώτα είναι λίγος ο πληθυσμός, άρα είμαστε σε αγορά μικρή και δεύτερον υπάρχει κι αυτό το θέμα, διακινδυνεύω τα περιουσιακά μου στοιχεία».

    Ερ:Δηλαδή, υπάρχει εγκληματικότητα;

    Απ: «Ναι, υπάρχει παραβατική, θα έλεγα, δραστηριότητα».

    Ερ:Από ντόπιο ή ξένο στοιχείο;

    Απ.: «Ανάμικτο».

    Ερ:Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την παραβατική δραστηριότητα; Με δυνάμεις της αστυνομίας;

    «Κοιτάξτε, υπάρχουν οι δυνάμεις εδώ. Δεν έχουμε κανένα παράπονο από τη διοίκηση των τοπικών δυνάμεων και τους άνδρες, αλλά δεν επαρκούν. Θα σας πω τι συμβαίνει. Ενώ έχουν προσληφθεί ας πούμε για τον δήμο της Κόνιτσας ένας συγκεκριμένος αριθμός συνοριοφυλάκων, πολλοί απ' αυτούς παίρνουν αποσπάσεις για άλλες υπηρεσίες. Με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται αυτός ο αριθμός. Ο αριθμός δεν επαρκεί, δεν έχουν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα μέτρα. Τα έχω ζητήσει αυτά με έγγραφα και με παραστάσεις και στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στον Αρχηγό της Αστυνομίας και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γιατί και εκεί έχει συρρικνωθεί η παρουσία του στρατού με το επιχείρημα ότι έχει αναλάβει αυτή την αποστολή της φύλαξης των συνόρων, το έχουν αναλάβει οι συνοριοφύλακες. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν περισσότερα στρατιωτικά φυλάκια απ' ότι είναι, διότι αυτή η ύπαρξη των φυλακίων δίνει κουράγιο, έτσι έχουν συνδεθεί στη συνείδηση των απλών ανθρώπων η ύπαρξή τους για την ασφάλειά τους. Και δεύτερον αυτό που είπα. Να σταματήσει αυτό αυτοί που έχουν προσληφθεί να μένουν εδώ, τα καθήκοντά τους να είναι εδώ. Και να ενισχυθούν με μέσα, μέσα νυχτερινής όρασης, παρατήρησης, με θερμικές κάμερες κτλ. Τα έχω πει όλα αυτά τα πράγματα. Δυστυχώς, αντί να γίνουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση ακούμε ανακοινώσεις ότι θα καταργηθεί και το αστυνομικό τμήμα της Πυρσόγιαννης. Έχω κάνει παρεμβάσεις, έχουμε πάρει αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έχουμε κάνει ψηφίσματα, πήγα και είδα και τον υπουργό, τα είπαμε, τα εκθέσαμε, δεν ξέρω φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Και μέσα σε αυτή την απελπισία εγώ έχω έρθει σε επαφή με συναδέλφους, έξι-επτά συναδέλφους που ακριτικοί δήμοι της Κόνιτσας, ξεκινάμε από Καστοριά για τον δήμο των Πρεσπών, πάμε εδώ Κόνιτσα, Φιλιάτες, Πωγώνι κτλ. Στόχοςνα καλέσουμε τους εκπροσώπους των φορέων στην Κόνιτσα, να δούμε τι θα μας πουν. Να τους εκθέσουμε το πρόβλημα, να δούμε τι μέτρα θα πάρουν».

    Ερ:Σε σχέση με τη νέα γενιά εγώ έχω μία εμπειρία από τα Μαστοροχώρια, περιοχές όπου είναι ελάχιστοι οι νέοι, είναι ελάχιστα τα παιδιά που πάνε σχολείο. Υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποιο πρόγραμμα να γυρίσουν πίσω τα παιδιά, που έχουν φύγει για τα μεγάλα αστικά κέντρα;

    Απ: «Κοιτάξτε, η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό και να πετύχουμε σε αυτή την προσπάθεια είναι να γίνει ανάπτυξη της περιοχής και από την ανάπτυξη να προκύψουν θέσεις εργασίας. Πώς έχουμε σκεφθεί ότι μπορεί να γίνει αυτό; Μα, με το να εκμεταλλευθούμε αυτά ταπλεονεκτήματα που έχει η περιοχή. Η περιοχή έχει, όπως βλέπετε, ένα απίθανο φυσικό περιβάλλον. Άρα να αναπτύξουμε αυτό που λέγεται περιβαλλοντικός τουρισμός. Για να λειτουργήσουμε προς αυτή τηνκατεύθυνση, έχουμε έρθει σε επαφή με Γερμανούς εμπειρογνώμονες γιατί έχουν σε αυτό το θέμα μεγάλη εμπειρία. Ήδη βρισκόμαστε στην αρχή της οργάνωσης, της σήμανσης των μονοπατιών, γι' αυτό ενδιαφέρονται, να αναπτυχθεί ο λεγόμενος περιβαλλοντικός τουρισμός, έχουμε δημιουργήσει δύο θέσεις στάθμευσης των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, με αποτέλεσμα να δώσουμε ώθηση και σε αυτή την κατεύθυνση της τουριστικής κίνησης. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ο ιαματικός τουρισμός. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα Λουτρά Αμαράντου. Υπάρχουν αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που μας δυσκολεύουν σε αυτή την προσπάθεια, όμως εμείς θα το παλέψουμε και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της θητείας να έχω κάποιο αποτέλεσμα. Επίσης, έχουμε τον θρησκευτικό τουρισμό. Έχουμε πάρα πολλές Μονές αξιόλογες, δηλαδή θρησκευτικά μνημεία όπως τη Μονή Στομίου και εδώ θα ήθελα να πω ότι είναι η μονή που μόνασεο Άγιος Παΐσιος. Προσπαθούμε να αναδείξουμε ότι μεγάλωσε εδώ, είναι το πατρικό του σπίτι εδώ, πάντα με απόλυτο σεβασμό σε δύο στοιχεία που ότι προβάλουμε με σεμνότητα και ταπεινότητα είναι χαρακτηριστικά της ζωής του Αγίου στον τρόπο ώστε να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση η τάση της εμπορευματοποίησης. Μακριά από αυτό γιατί θα χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα, όσοι έρχονται εδώ έρχονται για να προσκυνήσουν τον Άγιο και τα χώματα στα οποία ο Άγιος μεγάλωσε, έζησε, αποφοίτησε από το σχολείο και 'περπάτησε' στα πρώτα χρόνια του μοναχικού του βίου».

    Ερ:Άρα λοιπόν μιλάμε, τουρισμός, ανάπτυξη, ασφάλεια, επιχορήγηση, αύξηση του κράτους. Αυτά είναι τα τρία μεγάλα προβλήματα του δήμου.

    Απ: «Και υγεία. Είναι και η περίθαλψη. Έχουμε ένα κτίριο θαυμάσιο, ήταν παλιά νοσοκομείο εδώ».

    Ερ:Στο Ιατρικό Κέντρο αναφέρεστε;

    «Ναι, τώρα έγινε Κέντρο Υγείας. Λείπουν οι ειδικότητες. Λείπουν οι εξειδικευμένοι γιατροί. Να φανταστείτε, δεν θα αναφερόμουν, δεν έχω καμία πρόθεση συγκρουσιακή με άλλα κέντρα υγείας, ούτε εγώ το βλέπω ανταγωνιστικά. Θα το αναφέρω έτσι ότι σε Κέντρο Υγείας που είναι κοντά στα Γιάννενα, που, μιλάμε σε 2-3-4 χιλιόμετρα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα νοσοκομεία, υπάρχουν 17 γιατροί. Στο Κέντρο Υγείας της Κόνιτσας είναι τρεις γιατροί. Δεν μπορούν να κάνουν ούτε τις εφημερίες τους. Ως δήμος τι μπόρεσα να κάνω; Υπήρχε σε αδράνεια ένα κληροδότημα το οποίο έχει ένα σεβαστό ποσό γύρω στις 300 χιλιάδες και ήταν σε αδράνεια γιατί δεν είχαν κατορθώσει να συγκροτήσουν διοικητικό συμβούλιο. Εγώ με προσπάθεια κατόρθωσα να συγκροτήσω το διοικητικό, να το βάλω σε μία πορεία κάναμε προϋπολογισμό σε τρόπο ώστε από αυτά, γιατί είναι μέσα στις προβλέψεις του καταστατικού του η ενίσχυση και κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας. Λείπουν μηχανήματα. Έχουν πανάρχαια ακτινολογικά εργαστήρια τα οποία λειτουργούν με υγρά τα οποία είναι τοξικά και τα οποία μπορεί και να μολύνουν και το περιβάλλον».

    Ερ:Για το παραμικρό πρέπει να πάτε στα Γιάννενα. Με το παραμικρό οι κάτοικοι, και δεν μιλάμε για τους κατοίκους των 42 χωριών, μιλάμε και για τους κατοίκους της Κόνιτσας.

    Απ: «Αναφερόμαστε σε 3 με 3,5 χιλιάδες κατοίκους. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, δεν έχουμε πρόβλημα με το προσωπικό, παλεύει αλλά είναι λίγο. Και δεν έχουν τα μέσα. Αυτό πρέπει να προσέξουν. Έχω κάνει πέντε έγγραφες παρεμβάσεις. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Τα έχω κοινοποιήσω τα έγγραφα αυτά και στους βουλευτές υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις από τους βουλευτές προς το αρμόδιο υπουργείο αλλά θα δούμε αν θα υπάρχει αποτέλεσμα»

    Ερ:Τι γίνεται με την Παιδεία;

    Απ: «Βρίσκεται καταρχάς σε πολύ καλό επίπεδο κι αυτό φαίνεται από το επίπεδο των μαθητών, αλλά και των καθηγητών. Κρίνεται από τα αποτελέσματα. Έχουμε ένα λύκειο-γυμνάσιο έχουμε και ένα ΕΠΑΛ. Και βέβαια υπάρχουν τρία δημοτικά σχολεία κι ένα στο Δίστρατο κι ένα στο Κεφαλοχώρι».

    Ερ:Τα παιδιά από τα ακριτικά χωριά πώς έρχονται;

    Απ: «Έρχονται με ταξί και με μέσα τα οποία καθορίζει η Περιφέρεια. Γατί αυτό το έργο το έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν δημιουργούνται προβλήματα πάνω σε αυτό, τα κτίρια είναι σε καλή κατάσταση και θέλουν συντήρηση, προσπαθούμε με τα μέσα τα οικονομικά που έχουμε να ανταποκριθούμε, πιστεύουμε ότι θα δώσουνε περισσότερα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών».

    Ερ:Είστε δήμαρχε σε ένα δήμο οοποίος ουσιαστικά έχει χειμώνα περίπου 8 μήνες το χρόνο. Στη διάρκεια του χειμώνα αυτού παρουσιάζονται πολλά προβλήματα. Έχετε ανάγκες για εκχιονιστικά μηχανήματα για να προσεγγίσετε τους κατοίκους των κοινοτήτων;

    Απ: «Να ξέρετε ότι σε αυτό το θέμα έχουμε τη συνδρομή της Περιφέρειας. Εμείς έχουμε την ευθύνη για τους δημοτικούς δρόμους και εντός των κατοικημένων χώρων, η Περιφέρεια έχει για το εθνικό οδικό δίκτυο. Η συνεργασία είναι άψογη, δεν έχουμε προβλήματα διότι υπάρχει αυτή η άριστη θα έλεγα συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου».

    [03] «Ο ΣΕΒ δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση»

    «Ο ΣΕΒ, με τελική του δήλωση, εμμένει στα από κοινού συμφωνηθέντα και δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», σχετικά με την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων και τις μεταγενέστερες ανακοινώσεις ορισμένων από αυτούς.

    Όπως είπε, «η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πολύ σημαντική, διότι διαμορφώνει τη βάση ενός εθνικού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για τη διαπραγμάτευση επί των εργασιακών. Στη δήλωσή τους, μεταξύ άλλων, αποδέχονται ως "καλές πρακτικές" που πρέπει να υιοθετηθούν, μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ζητούν την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον ελάχιστο μισθό, δηλώνουν καθαρά ότι δεν τίθεται καν θέμα περαιτέρω μείωσης των κατώτατων μισθών ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, παραπέμποντας σε παλαιότερες κοινές δηλώσεις τους, επαναλαμβάνουν ότι δεν υφίσταται ανάγκη εισαγωγής λοκ άουτ ή αλλαγής του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ θέτουν εκ νέου επί τάπητος την ανάγκη επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων».

    «Είναι ιδιαίτερα θετική η συνυπογραφή της δήλωσης αυτής και από τον ΣΕΒ. Το γεγονός ότι, μετά την υπογραφή, ακολούθησαν ανακοινώσεις του σε διαφορετικό ύφος προσωπικά δεν με αιφνιδίασε. Είναι προφανές ότι τα ταξικά συμφέροντα των βιομηχάνων δεν είναι ίδια με αυτά των εργαζομένων» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας. Και συνέχισε: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, παρόλα αυτά, ο ΣΕΒ, με τελική του δήλωση, εμμένει στα από κοινού συμφωνηθέντα και δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η προσπάθεια της κυβέρνησής μας να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα της κοινωνικής Ευρώπης, με την απομόνωση των ακραίων παικτών που επιδιώκουν τα αντίθετα. Ήρθε η ώρα να πάρουν θέση επί του ζητήματος και τα κόμματα, ιδίως η Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο πρόεδρος έχει αρκετές φορές δηλώσει ότι υιοθετεί τις "διαρθρωτικές αλλαγές" που προτείνει το ΔΝΤ».

    [04] Δύο βάρκες με 70 μετανάστες/πρόσφυγες, στη βορειοανατολική Λέσβο

    Άλλες δυο βάρκες με 70 συνολικά μετανάστες και πρόσφυγες περισυλλέγονται αυτή τη στιγμή ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο και ανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια να προωθηθούν στο χοτ σποτ της Μόριας.

    Το γεγονός αυξάνει σε 600 περίπου τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στο νησί από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία.

    Σήμερα, Δευτέρα, στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3357 άτομα. Στη Χίο 2474 και στη Σάμο 1065. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 6896 πρόσφυγες ή μετανάστες.

    [05] Συνάντηση Ολάντ - Γιούνκερ στο Παρίσι

    Συνάντηση με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε χθες στο Παρίσι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο σκοπός της συνάντησης ήταν η προετοιμασία της ομιλίας του προέδρου της Επιτροπής για την κατάσταση της Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καθώς και της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα.

    [06] Οι Turkish Airlines απέλυσαν 100 υπαλλήλους που φέρεται να συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος

    Η κρατική αεροπορική εταιρία της Τουρκίας, η Turkish Airlines, απέλυσε περισσότερους από 100 υπαλλήλους, περιλαμβανομένων ορισμένων στελεχών και πληρωμάτων καμπίνας, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων από κρατικούς θεσμούς των υποστηρικτών μιας απόπειρας πραξικοπήματος, ανέφεραν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Οι απολύσεις από τον εθνικό αερομεταφορέα έγιναν αργά χθες βράδυ έπειτα από πληροφορίες ότι οι υπάλληλοι συνδέονταν με το θρησκευτικό κίνημα το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση στις 15 Ιουλίου, ανέφερε η εφημερίδα Sabah.

    Αξιωματούχος της Turkish Airlines, του τέταρτου μεγαλύτερου αερομεταφορέα στην Ευρώπη, αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για "ανεπάρκεια". Σύμφωνα με την ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων Thelira.com, περίπου 250 μέλη πληρωμάτων καμπίνας απολύθηκαν μαζί με 100 διοικητικούς υπαλλήλους και στελέχη.

    Η ενημερωτική ιστοσελίδα αεροπλοΐας Airporthaber.com ανέφερε πως στους απολυθέντες περιλαμβάνεται ένας αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις της εταιρίας.

    Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

    [07] Η Verizon εξαγοράζει τις βασικές διαδικτυακές δραστηριότητες της Yahoo έναντι 4,83 δισ. δολαρίων

    Η Verizon Communications ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει τις βασικές διαδικτυακές δραστηριότητες της Yahoo έναντι περίπου 4,83 δισεκ. δολαρίων σε μετρητά, δίνοντας τέλος στη μακρά διαδικασία πώλησης της εταιρίας.

    Η απόκτηση των δραστηριοτήτων της Yahoo θα ενισχύσει την εταιρία υπηρεσιών διαδικτύου AOL, την οποία απέκτησε πέρυσι η Verizon έναντι 4,4 δισεκ. δολαρίων, δίνοντάς της πρόσβαση στα διαφημιστικά τεχνολογικά εργαλεία της Yahoo καθώς και σε άλλα εργαλεία όπως οι μηχανές αναζήτησης, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η αποστολή μηνυμάτων.

    Η συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017, σηματοδοτεί το τέλος της Yahoo ως εταιρίας λειτουργίας, αφήνοντάς την με ποσοστό 15% στην κινεζική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group και μερίδιο 35,5% στη Yahoo Japan Corp.

    Οι επενδύσεις της Alibaba και της Yahoo Japan έχουν αξία ύψους περίπου 40 δισεκ. δολαρίων, με τη χρηματιστηριακή αξία της Yahoo να ανέρχεται στα 37,4 δισεκ. δολάρια περίπου βάσει της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής.

    Σε ανάρτησή της στο Tumblr, η διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo Μαρίσα Μάγιερ ανέφερε ότι σκοπεύει να παραμείνει στην εταιρία, αλλά η Μάρνι Γουόλντεν της Verizon, που θα τεθεί επικεφαλής της νέας εταιρίας, δήλωσε στο CNBC ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί η νέα ηγετική ομάδα.

    [08] Βιώνοντας νοερά ένα περιστατικό bullying ώς θύμα, θύτης ή θεατής

    Τη δυνατότητα να μπουν εικονικά στη θέση του θύματος, του θύτη ή του απλού θεατή σε ένα περιστατικό bullying, ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με το φαινόμενο, βιώνοντάς το "από πρώτο χέρι" έστω νοερά, θα έχουν οι επισκέπτες της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο κοινωνικό αυτό παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, που σχεδιάστηκε από τέσσερις φοιτητές του ΑΠΘ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή και μέντορά τους, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, στο πλαίσιο του πρότζεκτ "Amanda".

    Η δράση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ για την υποστήριξη της συμμετοχής των τεσσάρων φοιτητών (Βασίλη Μπαλτατζή, Μαργαρίτας Μπίντση, Γιώργου Σχινά και Ηλία Χρυσοβέργη) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ στο 14ο Imagine Cup της Microsoft. Οι τέσσερις φοιτητές διακρίθηκαν ήδη για το project αυτό ανάμεσα στις 12 καλύτερες ομάδες από όλο τον κόσμο, και αυτή την εβδομάδα βρίσκονται στο Σιάτλ για να διεκδικήσουν εκεί την πρώτη θέση.

    «Στηρίζουμε με χαρά αυτή την ομάδα, μέσω τής προβολής του πρότζεκτ στη ΔΕΘ και στο Φεστιβάλ, αλλά και μέσω της προσφοράς εξοπλισμού, όπως τα ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, γιατί το έργο που έχουν αναπτύξει τα παιδιά και ο καθηγητής τους είναι ιδιαίτερα αξιόλογο. Ουσιαστικά, οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι βλέπουν μια ιστορία φορώντας αφενός ειδικά γυαλιά και αφετέρου μια συσκευή που μετρά τους παλμούς τους και επικοινωνεί με το cloud (σ.σ. υπολογιστικό νέφος). Το παιχνίδι τούς δίνει τη συνέχεια της ιστορίας που βλέπουν αναλόγως με το πώς αντιλαμβάνεται αν βρίσκονται στη θέση του θύτη, του θύματος ή του θεατή. Θεωρώ ότι η ομάδα πάει για πρωτιά, όποια θέση και αν πάρει», σημείωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE Κυριάκος Ποζρικίδης, σημειώνοντας ότι σε πρώτη φάση το δημιούργημα των τεσσάρων φοιτητών δοκιμάζεται σε επίπεδο τεχνολογίας, ενώ στη συνέχεια δεν αποκλείεται η διασύνδεσή του και με ψυχολόγο.

    Το Φεστιβάλ στο οποίο θα προβληθεί το πρότζεκτ διοργανώνεται στην 81η ΔΕΘ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, "Artecitya. Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο (2014-2018)", με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη της Ε.Ε.

    [09] Σε κατάσταση ανάγκης τα Μαστιχοχώρια, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά

    Με στόχο να την ελέγξουν πριν βραδιάσει επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στη νότια Χίο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, που μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ένα από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα δεύτερο από Βέσσα προς Αρμόλια και ένα τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.

    «Είμαστε αισιόδοξοι, δεν υπήρξαν ζημιές στους οικισμούς θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κάρμαντζης.

    Αυτή τη στιγμή στη Χίο, από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες. Ας σημειωθεί ότι ήδη αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

    Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου της Χίου, όπου είναι σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά.

    Το αίτημα της Περιφέρειας υποβλήθηκε «δεδομένης τη δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο».

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

    Ο Αποστόλου στη Χίο

    Αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά. Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

    [10] Τρ. Αλεξιάδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια

    Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών, δήλωσε μιλώνταςστο Πρακτορείο FM 104,9 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.Παράλληλα ο κ.Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο 2017.

    Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι:

    "1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.

    2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.

    3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.

    4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.

    5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, δηλώνει ο Τρ. Αλεξιάδης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 July 2016 - 12:32:39 UTC