Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρθρο του διευθυντή της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Απλή αναλογική, μόνο η αρχή...»
  • [02] «Οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν βαθύτερα αίτια» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Λιάνα Κανέλλη
  • [03] «Εκτιμώ ότι ο κ. Τσίπρας δε θα αποτολμήσει τις πρόωρες εκλογές» δηλώνει ο Μ. Βαρβιτσιώτης
  • [04] G20: Το Brexit ενισχύει τις αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία
  • [05] «Εφικτό, το καλοκαίρι του 2017 να βγούμε στις αγορές», υποστηρίζει ο Ευκ. Τσακαλώτος
  • [06] Ο Β. Σόιμπλε υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
  • [07] Από τον Άρατο Ροδόπης ο 19χρονος που έπεσε νεκρός στο Μόναχο
  • [08] Άλλες δυο βάρκες με 52 πρόσφυγες και μετανάστες περισυλλέχθηκαν ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας
  • [09] Εμπρησμοί αυτοκινήτων στα Εξάρχεια και επίθεση με μολότοφ σε σύνδεσμο φιλάθλων στην Κυψέλη
  • [10] Θανάσιμα τραυματισμένος βρέθηκε 83χρονος στην οικία του, στο Πικέρμι
  • [11] Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν από τους βασικούς συνεργάτες του Φετουλάχ Γκιουλέν
  • [12] Αυστριακός αντικαγκελάριος: Kινδυνεύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό
  • [13] Ξεκίνησε η συζήτηση στη Γερμανία για πιο αυστηρούς νόμους απόκτησης όπλων
  • [14] Παγκόσμιο ρεκόρ: Ο γύρος του κόσμου με αερόστατο σε 11 ημέρες
  • [15] Παγίδα μέσω Facebook έστησε ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο

  • [01] Άρθρο του διευθυντή της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Απλή αναλογική, μόνο η αρχή...»

    Σε εκτενή αποτίμηση των πολιτικών συμπερασμάτων και των προοπτικών που διανοίγονται μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής από τη Βουλή, προχωρά ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, με άρθρο του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπό τον τίτλο «Απλή αναλογική, μόνο η αρχή...».

    Ο κ. Ζαχαριάδης επισημαίνει ότι «η απλή αναλογική, η ισότιμη αντιστοίχιση ψήφων και εδρών στη Βουλή, είναι πλέον νόμος του ελληνικού κράτους». Αποδομεί το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί «συντριπτικής ήττας» της κυβέρνησης λόγω μη συγκέντρωσης 200 ψήφων, επισημαίνοντας ότι δεν έχει υπάρξει άλλο σημαντικό νομοσχέδιο που να εισηγήθηκε η κυβέρνηση και να άθροισε τόσο μεγάλη πλειοψηφία όσο αυτή των 180 ψήφων που άθροισαν τα επίμαχα άρθρα της απλής αναλογικής, δεδομένου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αποτελείται από 153 βουλευτές.

    Υπογραμμίζει ότι αποτυπώθηκε η σύγκρουση δύο κόσμων: της συντηρητικής αντίληψης που εκφράζει τον φόβο της αλλαγής του συστήματος παρά τα αδιέξοδα που δημιούργησε στη χώρα, και, από την άλλη, της στρατηγικής για την άρση της κρίσης μέσω της ανασυγκρότησης του πολιτικού συστήματος και της ανάγκης για κυβερνήσεις ευρύτατων συναινέσεων και πραγματικής αντιπροσώπευσης.

    Χαρακτηρίζει αναμενόμενη τη στάση της ΝΔ που «εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού κατεστημένου και των συμφερόντων του» και ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ σχετικά με την προσπάθεια να συνδέσει την κυβέρνηση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. «Ας καθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης τα έδρανα της αντιπολίτευσης και την ηγεσία της ΝΔ από τους φιλομεταξικούς, τους φιλοπαπαδοπουλικους και τους μεταφασίστες γιατί λερώνουν την δημοκρατική παράδοση και τους αγώνες που έχει κάνει ο συντηρητικός χώρος στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

    Ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτηρίζει, από την άλλη, «ακατανόητη» τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που «άφησαν τη δυνατότητα για τα κόμματα τους την επόμενη μέρα να είναι ρυθμιστικός παράγοντας στην πολιτική ζωή της χώρας». «Δυστυχώς ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ είναι στην οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών a la carte», σχολιάζει.

    Ολόκληρο το άρθρο του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη:

    «Απλή αναλογική, μόνο η αρχή...»

    Υπάρχουν, όπως φαίνεται, ορισμένες κομβικές στιγμές στην πολιτική για την ανάδειξη ιδεολογιών, κομμάτων, κινήσεων, προσώπων και ηγεσιών.

    Τέτοιες στιγμές ζήσαμε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της απλής αναλογικής. Μια συζήτηση στην οποία αν αφαιρέσεις τους υψηλούς τόνους και τις στιγμές έντασης, αυτό που μένει και το οποίο στο μέλλον θα έχει καθοριστική σημασία, είναι οι διαφορές πολιτικής στρατηγικής ή η έλλειψη στρατηγικής.

    Στη συζήτηση στη Βουλή συγκρούστηκαν δύο κόσμοι: η συντηρητική αντίληψη, η οποία μίλησε για τον φόβο της αλλαγής του συστήματος παρά τα αδιέξοδα που δημιούργησε στη χώρα από τη μια και από την άλλη η στρατηγική και το σχέδιο για την άρση της κρίσης μέσω της ανασυγκρότησης του πολιτικού συστήματος και της ανάγκης για τη δημιουργία κυβερνήσεων ευρύτατων συναινέσεων και πραγματικής αντιπροσώπευσης.

    Σε ολόκληρη αυτή τη σύγκρουση υπήρξε επιπλέον κι ένας άλλος σημαντικός πόλος αναφοράς, τα μαζικά μέσα ενημέρωσης. Ένας πόλος διαμεσολάβησης με έκδηλη στην πλειονότητά του την αγωνία και τον φόβο για τις αλλαγές που θα έρθουν στο πολιτικό σύστημα από την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Η επιχειρηματολογία αυτού του κέντρου διαμεσολάβησης στηρίχτηκε στον φόβο της ακυβερνησίας, δηλ. τον φόβο της συναίνεσης και την πίστη του στην ανωριμότητα των πολιτών-ψηφοφόρων, των αντιπροσώπων-βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων, τους ίδιους δηλαδή που κατά τα άλλα διαφημίζουν ότι μπορούν και θα μπορούσαν να κυβερνούν, να εκλέγουν και να εκλέγονται με αυτοδυναμία.

    Η απλή αναλογική, η ισότιμη αντιστοίχιση ψήφων και εδρών στη Βουλή, είναι πλέον νόμος του ελληνικού κράτους, θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Η ψήφος των νέων από τα 17 έτη ηλικίας είναι νόμος του ελληνικού κράτους, θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για συντριπτική ήττα της κυβέρνησης γιατί δεν συγκέντρωσε 200 βουλευτές. Θέλω να θυμίσω ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές, τα επίμαχα άρθρα άθροισαν 180 βουλευτές και απ? όσο θυμάμαι δεν υπήρξε άλλο σημαντικό νομοσχέδιο που να εισηγήθηκε η κυβέρνηση και να άθροισε αυτή την πλειοψηφία.

    Και για τη μεν Νέα Δημοκρατία η στάση της ήταν αναμενόμενη. Δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, δεν πιστεύει στην ισοτιμία της ψήφου, εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού κατεστημένου και των συμφερόντων του.

    Η στάση όμως του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ είναι ακατανόητη, όπως ακατανόητη επίσης είναι και η επιχειρηματολογία της υποστήριξης των θέσεων τους για το εκλογικό σύστημα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μόλις πριν από 4 μήνες στην πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψή της υποστήριξε την προγραμματική της θέση για απλή αναλογική και κατάργηση του bonus. Δεν τη ψηφίζει σήμερα επειδή στην πολιτική της ερμηνεία αυτό συνδέεται με κάποιου τύπου πολιτικό όφελος ή σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε σχέση με το συμφέρον το δικό της, της χώρας, των πολιτών και της δημοκρατίας. Το δε ΠΟΤΑΜΙ ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με τη λογική των κυρίαρχων media επισύρει τον φόβο της ενδεχόμενης ύπαρξης πολλών κομμάτων στη Βουλή και την ακυβερνησία, όταν όλη η ρητορική του, ακόμη και οι λόγοι της ίδρυσής του, ήταν η επιδίωξη για νέα πρόσωπα, νέα κόμματα και νέες δυνάμεις στην πολιτική!!! Συμπεριφορά μικρών κομμάτων σε κρίσιμες κομβικές στιγμές για τη χώρα και ηγεσιών που αδυνατούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

    Μοναδική θετική εξαίρεση σε ολόκληρο αυτόν τον χώρο η στάση της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος όχι μόνο λοιδορήθηκε από τα media με εξαιρετικά άκομψο τρόπο, αλλά και από το εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, με δηλώσεις και συνεντεύξεις από πρόσωπα που πρωτοστατούν στην ιδέα της συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

    Αλήθεια όταν οι κ. Γεννηματά και κ. Θεοδωράκης θα βρεθούν σε ευρωπαϊκή σύνοδο των «Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» όπου συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές τους και ερωτηθούν γιατί δεν υπερψήφισαν την κατάργηση του bonus των 50 εδρών που δεν ισχύει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα τι θα απαντήσουν; Όταν ερωτηθούν γιατί άφησαν τη δυνατότητα για τα κόμματα τους την επόμενη μέρα να είναι ρυθμιστικός παράγοντας στην πολιτική ζωή της χώρας τι θα πουν; Δυστυχώς ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ είναι στην οικογένεια των «Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» a la carte. Να τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ευρώπη. Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων προχώρησαν στη συγκρότηση της νέας πολιτικής κίνησης «Προοδευτική ομάδα» (Progressive Caucus) μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με στόχο να αναζητήσουμε συγκλίσεις και να οικοδομήσουμε, βήμα-βήμα, μια προοδευτική αριστερή απάντηση για την Ευρώπη στον 21ο αιώνα.

    Η απλή αναλογική είναι μια σοβαρή δημοκρατική μεταρρύθμιση, μια σημαντική εκσυγχρονιστική τομή. Πρέπει να συμφωνήσουμε τι συνέβη στην χώρα το 2010. Ήταν απλώς μια εκτόξευση των ελλειμμάτων; Το χρέος απλώς έγινε απολύτως μη διαχειρίσιμο ή ήταν και εξακολουθεί να είναι μια βαθιά δομική κρίση πλαισίου αρχών και αξιών που αντανακλά σε όλες τις πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής οργάνωσης της χώρας; Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε το δεύτερο, άρα για να βγούμε από την κρίση και να χαράξουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον χρειάζεται σαρωτικές αλλαγές και ριζικές ανατροπές σε μια σειρά ζητημάτων που μέχρι σήμερα μπορούν να αποτελούν σταθερές, ταμπού, θέσφατα κλπ... Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστική επιτάχυνση σε όλους τους τομείς ώστε να ανακαθοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας, της πολιτικής, της καθημερινότητας. Είναι ευθύνη μας και υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές που πιστεύουμε θα τις αγκαλιάσει η κοινωνία.

    Αντί επιλόγου... Ήταν μεγάλη πολιτική απρέπεια η τοποθέτηση του κ. Δένδια που συνέδεσε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία με την απλή αναλογική, τι θέλει να μας πει δηλαδή; Ο κ. Μητσοτάκης αντί να το μαζέψει την επόμενη μέρα προσχώρησε σε μια μεγάλη πολιτική αθλιότητα, σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν αναφορικά με την τοποθέτηση της Χρυσής Αυγής. Δεν ξέρω πόση ιστορία ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, δεν ξέρω πόση ιστορία ξέρουν οι λογογράφοι του, ας μην εκστομίζει όμως με τέτοια ευκολία τέτοιες απρέπειες. Στα έδρανα του Κοινοβουλίου κάθονται οι Μηταφίδης, Μανιός, Μπαλαούρας, Μπαλάφας (σίγουρα ξεχνάω πολλούς) που υπέστησαν βασανιστήρια από την ακροδεξιά και τον φασισμό. Η Αριστερά ήταν είναι και θα είναι στην Ελλάδα και την Ευρώπη το σχολείο των αγώνων και της δημοκρατίας, με βασανισθέντες, εξορισθέντες, νεκρούς. Ας καθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης τα έδρανα της αντιπολίτευσης και την ηγεσία της ΝΔ από τους φιλομεταξικούς, τους φιλοπαπαδοπουλικους και τους μεταφασίστες γιατί λερώνουν τη δημοκρατική παράδοση και τους αγώνες που έχει κάνει ο συντηρητικός χώρος στην Ελλάδα.

    [02] «Οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν βαθύτερα αίτια» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Λιάνα Κανέλλη

    «Ο τρόπος που θα το χειριστούμε, και πρέπει κατά τη γνώμη μου, είναι της ιεράρχησης εντός των ορίων και των συνεπειών του νόμου», είπε σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούςπου ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας και συμπλήρωσε: «Η εμπειρία από το Βέλος στον Οτσαλάν σ' αυτή τη φάση δεν βοηθάει και πολύ. Είμαστε σ'άλλη εποχή κι αυτά τα ζητήματα λύνονται με ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης κι όχι με τρικάκια δημοσκοπήσεων και δημοψηφισμάτων».

    Ειδικότερα για τις εξελίξεις στην Τουρκία, σημειώνει ότι έχουν βαθύτερα αίτια, δομικά, πολιτικά, κοινωνικά, εθνοτικά και φυσικά γεωστρατηγικά, ενώ εκτιμά ότι το αν θα ισχυροποιηθεί ή όχι ο Ερντογάν είναι συνάρτηση των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή.

    Αναφερόμενη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό εκτιμά ότι κάτι τέτοιο «αλλάζει το πολίτευμα. Αλλά στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, με τον λαό να νομίζει ότι θα συμμετέχει στην εξουσία».

    Σχολιάζοντας τον νέο εκλογικό νόμο, λέει ότι «η απλή αναλογική, πραγματική, απεριόριστη και ανόθευτη δεν ισχύει στην πράξη, όπως φαίνεται κι από τον ψηφισθέντα νόμο στη Βουλή» και εξηγεί «το "παρών" του ΚΚΕ ως "παρών" στο πλευρό του λαού στους αγώνες του, στην πολιτική μάχη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής κι όχι την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση».

    Η συνέντευξη της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη

    Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, πιστεύετε ότι ο Ερντογάν βγαίνει ενισχυμένος ή αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση του;

    Οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν βαθύτερα αίτια, δομικά, πολιτικά, κοινωνικά, εθνοτικά και φυσικά γεωστρατηγικά. Η ταύτιση των εξελίξεων με το φυσικό πρόσωπο Ερντογάν, παρότι άμεσα και βραχυπρόθεσμα είναι προφανώς λογική, αλλά δεν αντέχει σε στρατηγική ανάλυση των μελλούμενων. Σ ?αυτή τη φάση ο πανίσχυρος Ερντογάν που και καλά πληροφορημένος και καλά προστατευμένος ήταν, σχεδιάζει το μέλλον μιας Τουρκίας χωρίς να υπολογίζει την ύβρη και τη νέμεση. Για να το κάνω πιο λιανά οι άταφοι ακήδευτοι αντίπαλοι εγγράφουν πληγές που ούτε κλείνουν ούτε σβήνουν εύκολα. Ενα σουνίτικο Ιράν, μέλος των G20, με το ένα ποδάρι στον Καύκασο και το άλλο να εκτείνεται απ' τις πηγές του Τίγρη και του Ευφράτη ως τις πετρελαιοπηγές των σπαρασσόμενων και εν δυνάμει ανατινασσόμενων καντονίων και χαλιφάτων, του συροϊρακινού πεδίου ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με το ΝΑΤΟ να περιπολεί τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο, μένει να απαντηθεί αν θα εγκαθιδρυθεί και ποιον τελικά (qui bono?) συμφέρει. Εμάς προφανώς όχι, ως σκωλικοειδή απόφυση των ευρωνατοϊκών βαρόνων -παικτών της περιοχής. Το αν δηλαδή θα ισχυροποιηθεί ή όχι ο Ερντογάν είναι μέγεθος που συναρτάται με το ανοιχτά - μισόκλειστα ή -θεόκλειστα ελληνικά βλέφαρα... Η πάλαι ποτέ καθ' ημάς Ανατολή φάνηκε πόσο αδύναμο, τρεχαγύρευε "φιλοσοφικό" δόγμα αποδείχτηκε. Και θυμίζω ότι σε μια εποχή όπου το Κυπριακό, καίτοι μέλος της ΕΕ η χώρα, "ανανίζει" επικινδύνως, η εισβολή, η κατοχή και οι εκτός ΕΕ πλέον αγγλικές βάσεις απαιτούν τουλάχιστον επικαιροποίηση σε επίπεδο πατριωτικού σχεδιασμού. Κι όλα τούτα τα σχέδια ας μην ξεχνάμε πως καταρτίζονται με μνημονιακές προδιαγραφές. Προσοχή μόνο μην και η υπόθεση των 8, εξελιχθεί σε ιδιότυπο γεωστρατηγικό Γουδή.

    Πώς δηλαδή πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα, το ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτών;

    Οι κραυγές για να γίνουμε Αντιγόνη ακούγονται ωραίες, ηθικές, ελληνικές, αξιακές κλπ, αλλά ξεχνάνε ότι ο Πολυνείκης ήταν νεκρός και μάλιστα αδερφός, κι ο Δίας έπαιζε μαζί με τον Κρέοντα σε μια σκακιέρα που μιμούνταν πράξη σπουδαία και τελεία. Εδώ μιλάμε για τίμημα χειρισμών σε έκτακτες, αλλά ορθολογικές περιστάσεις. Οπότε ο τρόπος που θα το χειριστούμε, και πρέπει κατά τη γνώμη μου, είναι της ιεράρχησης εντός των ορίων και των συνεπειών του νόμου. Η εμπειρία από το Βέλος, στον Οτσαλάν, σ' αυτή τη φάση δε βοηθάει και πολύ. Είμαστε σ? άλλη εποχή κι αυτά τα ζητήματα λύνονται με ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης κι όχι με τρικάκια δημοσκοπήσεων και δημοψηφισμάτων. Όλοι μπορεί ν' αναρωτιόμαστε, να κάνουμε τον προπονητή ή τον διαιτητή στον αγώνα, μόνον ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ρωτήσει "τι θέλετε να κάνω τους 8"; Το ζήτημα είναι εκτός των άλλων βαθιά πολιτικό.

    Σας ανησυχεί η δήλωση του Τούρκου πρέσβη σχετικά με την έκδοσή τους και τις διμερείς μας σχέσεις";

    Όσο και η έλλειψη πυροσβεστικών αεροπλάνων και πυροσβεστών με πρόωρα ισχυρά μελτέμια! Γιατί ξέρετε και ξέρω ότι οι διμερείς σχέσεις είναι κατασκευασμένες από πολυμερή υλικά. Οι διμερείς σχέσεις με μια βαθιά διχασμένη Τουρκία μένει να εξεταστούν βήμα-βήμα, παρακολουθώντας το πολιτικό υποκείμενο που θα διαμορφωθεί απέναντι μας κι αν θα ενδυθεί, ως σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ η Τουρκία, θεοκρατικό μανδύα.

    Ποια είναι η άποψή σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό; Πιστεύετε ότι μια τέτοια εξέλιξη αλλάζει το πολίτευμα;

    Έτσι όπως έχει τεθεί το θέμα μοιάζει με πρόσκληση να κόψεις εισιτήριο σε μια παράσταση κοιτάζοντας μόνον ένα όνομα στη μαρκίζα, χωρίς να ξέρεις ούτε το έργο ούτε την υπόθεση του. Ε, αυτό δε σε κάνει καινοτόμο επαναστάτη, αλλά ψευδοαστό- ψευδοαριστερό εξυπνάκια σοσιαλδημοκράτη, κακέκτυπο του Μιτεράν κι Αμερικανό στο Παρίσι χωρίς μιούζικαλ. Αλλάζει το πολίτευμα, για να σοβαρευτούμε. Αλλά στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, με τον λαό να νομίζει ότι θα συμμετέχει στην εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να τεθούν μεμονωμένα από το Σύνταγμα κ.λπ., και απαιτούν μακρά πολιτική συζήτηση τουλάχιστον. Οι πολιτειακές αλλαγές δεν είναι παιχνίδακια μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

    Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, που είναι πάγιο αίτημα του ΚΚΕ, οδηγεί σε συμμαχικές κυβερνήσεις. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχατε σε μια τέτοια κυβέρνηση;

    Μόνο το εκλογικό σύστημα δεν αρκεί για να συζητήσει κανείς συμμετοχή, στην πραγματικότητα συνενοχή στη συνέχιση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής κι άθλιων καπιταλιστικών επιλογών. Η όποια πρόσκληση τέτοιου είδους μοιάζει με διασπορά της πολιτικής ποινής, που αργά ή γρήγορα ο λαός θα επιβάλλει στους γδάρτες των δικαιωμάτων του και την υποθήκευση του μέλλοντός του. Όμως, ακόμα και ρητορικά το προαπαιτούμενο της απλής αναλογικής, πραγματικής, απεριόριστης και ανόθευτης δεν ισχύει στην πράξη, όπως φαίνεται κι από τον ψηφισθέντα νόμο στη Βουλή. Κρατήστε λοιπόν το "παρών" του ΚΚΕ ως "παρών" στο πλευρό του λαού στους αγώνες του, στην πολιτική μάχη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής κι όχι την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση.

    Η πλήρης κατάργηση του πλαφόν δεν είναι επικίνδυνη για τα εθνικά μας θέματα;

    Αν θεωρείτε τους βουλευτές μουσουλμάνους Έλληνες κι όχι Τούρκους κανέναν κίνδυνο δεν εμπεριέχει. Αντίθετα το πλαφόν κατασκευάζει κίνδυνο που μπορεί να τον μπάσει και στη Βουλή. Διαχεόμενοι σε όλα τα κόμματα όποιοι βουλευτές, όποιου θρησκεύματος, όποιας εξωτερικής επιρροής υπάρξουν ή θελήσουν, μπορούν και να αποσταθεροποιήσουν κυβερνητικά σχέδια και πλειοψηφίες. Το ερώτημα όμως ενέχει και μια υποκρισία, μεταξύ μας, στη χώρα και το Κοινοβούλιο που συμβιώνει με φασίστες των οποίων η ψήφος "δεν μυρίζει".

    Συμφωνείτε με την τροπολογία της ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού;

    Μετά από μακρά συζήτηση και καθορισμό των παραμέτρων, γιατί άλλο ομογένεια, άλλο κάτοικοι εξωτερικού, το συζητάμε!

    Tη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [03] «Εκτιμώ ότι ο κ. Τσίπρας δε θα αποτολμήσει τις πρόωρες εκλογές» δηλώνει ο Μ. Βαρβιτσιώτης

    "Εκτιμώ ότι ο κ. Τσίπρας δε θα αποτολμήσει τις πρόωρες εκλογές", λέει σε συνέντευξή του στηReal News ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    "Οφείλει, όμως, να αντιληφθεί ότι η παρουσία του στο Μαξίμου, μαζί με την τετραετία, εξαντλεί και τους Έλληνες", σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ και υπογραμμίζει πως το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές δεν αποτελεί αντιπολιτευτικό ελιγμό, αλλά εθνική αναγκαιότητα. "Το βασικό προαπαιτούμενο σήμερα για να ανακάμψει η χώρα είναι να απομακρυνθεί ο θίασος που την κυβερνά..", προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    Επίσης υποστηρίζει θερμά και το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα συνέβησαν στην οικονομία, το καλοκαίρι του 2015.

    Ο βουλευτής της ΝΔ επικρίνει την κυβέρνηση και για το θέμα των οκτώ συλληφθέντων Τούρκων στρατιωτικών στην Αλεξανδρούπολη.

    "Δυστυχώς, στην υπόθεση των 8 η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίδια την πολιτική της. Μέχρι τώρα είχε κατατάξει το θέμα της προστασίας των αιτούντων ασύλου υψηλότερα από τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Αποδεικνύεται κάτι που έχω επισημάνει από καιρό, ότι ήταν λάθος η μέχρι τώρα πολιτική που ασκούσε, παρέχοντας καθεστώς πλήρους και άκριτης ελευθερίας σε όποιον εισέρχονταν στη χώρα και αιτούνταν ασύλου. Έτσι, βρισκόμαστε σήμερα σε ένα δίλημμα: Κατ' αρχάς, από διπλωματικής άποψης, δεν πρέπει να διαταράξουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Από νομικής άποψης, όμως, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες, που παρέχουν μεγάλη ελευθερία σ' αυτούς που ζητούν άσυλλο", σημειώνει.

    Σε ότι αφορά τη θέσπιση εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό λέει ότι δεν βοηθά μια τέτοια συζήτηση στην παρούσα φάση και υποστηρίζει ότι "η άμεση εκλογή οδηγεί σε δυαρχία".

    Επιπρόσθετα δεν θεωρεί ανέφικτο το στόχο της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ ενώ αν κληθεί να συγκυβερνήσει με άλλα κόμματα τονίζει πως είναι μια συζήτηση που θα γίνει όταν έρθει εκείνη η ώρα.

    [04] G20: Το Brexit ενισχύει τις αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία

    Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ενισχύει τις αβεβαιότητες»για την παγκόσμια οικονομία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της G20, με το Brexit να προστίθεται στις απειλές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία.

    Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της G20, της Ομάδας των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, που συνεδρίασαν αυτό το Σαββατοκύριακο στη νοτιοδυτική Κίνα, δήλωσαν επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ «είναι σε καλή θέση»ώστε να αντιμετωπίσουν «δυναμικά»τις ενδεχόμενες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες του Brexit, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που ανέγνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λου Τζιουέι.

    [05] «Εφικτό, το καλοκαίρι του 2017 να βγούμε στις αγορές», υποστηρίζει ο Ευκ. Τσακαλώτος

    «Εφικτό το καλοκαίρι του 2017 να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές», υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Δηλώνει ότι «είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018» και ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» και προσθέτει: «Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλεόνασμα κάτω από το 3.5%. Το πώς θα φτάσουμε είναι θέμα της διαπραγμάτευσης».

    Ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνεται της ύπαρξης plan B και τονίζει: «Φανταστείτε ο Κάμερον, ή ο Οσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ή ακόμη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, να μην είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Brexit, επειδή όλοι τους υποστήριζαν την παραμονή. Να είστε σίγουροι ότι σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα ήταν ένα καταστροφικό ντόμινο, όχι μόνο για την οικονομία της Αγγλίας αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη».

    Για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Δεν είναι στις προθέσεις μας ένας συμψηφισμός επώδυνων μέτρων, όπου στις δύο πλευρές τής ζυγαριάς υπάρχουν αντικοινωνικά ή αντιαναπτυξιακά μέτρα. Με αυτή την έννοια, δεν συμφωνούμε στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην ενίσχυση του εργοδοτικού αυταρχισμού, όπως δεν συμφωνούμε σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα».

    Μιλώντας για την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι «ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεννόηση με τους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδίασε την "αριστερή παρένθεση" όταν κατάλαβε ότι το "success story" που έπαιξε το 2014 δεν του έβγαινε και ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακόπτεται», και προσθέτει: «Η αριστερή παρένθεση δεν ήταν απλά επικοινωνιακό τρικ, συνιστούσε πολιτικό σχέδιο, αφού μετέθεσε για το 2015 τα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα που είχε συνομολογήσει η τότε κυβέρνηση και ταυτόχρονα δημιουργούσε όρους οικονομικής ασφυξίας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

    [06] Ο Β. Σόιμπλε υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

    O φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «πρέπει να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σύνοδο κορυφής των G-20 στην Κίνα. Το θέμα συζητείται χρόνια, αλλά τα κράτη δεν τον καθιερώνουν επειδή φοβούνται τη φυγή κεφαλαίων. Γι'αυτό και ο Σόιμπλε εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την μονομερή εισαγωγή του στην Ευρώπη και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του σε παγκόσμιο επίπεδο. Πήρε δε την πρωτοβουλία να το προτείνει ο ίδιος κατά τη συνάντηση των 20 υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των τραπεζών των πλέον ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών στην Κίνα, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Αφορμή ήταν η συζήτηση των 20 για μια δίκαιη και ισορροπημένη φορολογική πολιτική καθώς επίσης και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόταση για παγκόσμια καθιέρωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «ταίριαζε απολύτως στη συζήτηση», και όλοι συμφώνησαν ότι θα ήταν σωστό να φορολογούνται οι οικονομικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά «κανένας δεν το προσπάθησε μέχρι τώρα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γι'αυτό και έκανε ο ίδιος την πρώτη κρούση ως ένα περαιτέρω βήμα «στην γόνιμη συνεργασία» των G20.

    Στην Ευρώπη τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης του εν λόγω φόρου μόνον η Γερμανία και ακόμα εννιά χώρες. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις όμως σέρνονται εδώ και μήνες, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Νόημα θα είχε όμως κατά τους εμπειρογνώμονες μόνον εάν προσχωρούσαν όλες οι σημαντικές οικονομικά χώρες και δη οι G-20.

    Σε ένα φορολογικό συμπόσιο πριν τη συνάντηση των G-20, o χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είχε πει επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εάν δεν υπάρξει παγκόσμια προσέγγιση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις μέχρι τώρα προσπάθειες καθιέρωσης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μίλησε για «μακρά και γελοία» ιστορία. «Δεν θα έχουμε μεγάλη επιτυχία με το πρόβλημα», είπε. Ο φόρος θα λειτουργούσε σύμφωνα με τις σημερινές ιδέες όπως ο φόρος προστιθέμενης αξίας στις συναλλαγές τραπεζικών και χρηματιστηριακών προϊόντων όπως είναι οι μετοχές και τα παράγωγα.

    [07] Από τον Άρατο Ροδόπης ο 19χρονος που έπεσε νεκρός στο Μόναχο

    Ο οικισμός του Αράτου από τον οποίο κατάγεται η οικογένεια του 19χρονου Χουσείν Νταϊτσίκ, θύματος της τρομοκρατικής επίθεσης του Μονάχου, είναι ένα από τα μεγάλα μεικτά χωριά του νομού Ροδόπης με πληθυσμό 1.600 κατοίκων, χριστιανών και μουσουλμάνων, που ανήκει στον σημερινό δήμο Αρριανών και απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Κομοτηνής.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Αράτου, Αμέτ Μεμέτ, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μισοί κάτοικοι του χωριού, χριστιανοί και μουσουλμάνοι αδιακρίτως, έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα φαινόμενο που μετά το 2010 προσλαμβάνει ολοένα και δραματικότερες διαστάσεις.

    Όπως αναφέρει ο κ. Αμέτ Μεμέτ, με τον πατέρα του 19χρονου νέου, ο οποίος έχασε τη ζωή του χθες στο Μόναχο, Σουλεϊμάν Νταϊτσίκ, δούλεψαν μαζί στα καράβια το 1978 και το 1979. Στη συνέχεια, ο Σουλεϊμάν επέστρεψε στον Άρατο, παντρεύτηκε αλλά προς τα τέλη της δεκαετίας του '80, πήρε τον δρόμο για την ξενιτιά στη Δυτική Γερμανία, τότε, μαζί με τη γυναίκα του. Εκεί στέριωσαν για πολλά χρόνια και γέννησαν τα τρίδυμα παιδιά τους, χωρίς να παραλείπουν να επισκέπτονται τακτικά και ιδιαίτερα τα καλοκαίρια τον τόπο της καταγωγής τους. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αράτου επισημαίνει ότι ο πατέρας του θύματος είχε υποβληθεί σε εγχείριση στην καρδιά του πριν από έξι χρόνια και η υγεία του ήταν κλονισμένη.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου, η κηδεία του άτυχου νέου θα γίνει στον Άρατο, την Τρίτη ή την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να μεταφερθεί η σορός του, αφού ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις από τις γερμανικές αρχές.

    [08] Άλλες δυο βάρκες με 52 πρόσφυγες και μετανάστες περισυλλέχθηκαν ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας

    Άλλες δυο βάρκες με συνολικά 52 μετανάστες και πρόσφυγες περισυλλέχθηκαν σήμερα Κυριακή το πρωί ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο από δυο σκάφη της Frontex (ένα Βρετανικό και ένα Νορβηγικό) και αυτή τη στιγμή μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να προωθηθούν στο hot spot της Μόριας.

    Οι σημερινές αφίξεις αυξάνουν σε 276 τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που πέρασαν στη Λέσβο σε 48 ώρες, από το πρωί δηλαδή της περασμένης Παρασκευής μέχρι σήμερα, ενώ είναι πλέον περισσότεροι από 500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στη Μυτιλήνη από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αριθμός που, όπως σημείωνε το ΑΠΕ-ΜΠΕ χθες, θεωρείται πολύ μεγάλος για τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Ο αριθμός των ροών προς τη Λέσβο ξεπερνά πλέον κατά πολύ τον αριθμό των ροών σε όλο το βόρειο Αιγαίο από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι τη μέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

    Τα στοιχεία αυτά μαζί με πληροφορίες από τις απέναντι τουρκικές ακτές αποδεικνύουν ότι η τουρκική Ακτοφυλακή δεν πραγματοποιεί ελέγχους, γεγονός που οφείλεται στην επικράτηση μιας διαλυτικής κατάστασης λόγω σύλληψης πολλών στρατιωτικών και στελεχών διωκτικών αρχών στην περιοχή βόρεια της Σμύρνης, και στη μετακίνηση όσων δυνάμεων υπολείπονται στην περιοχή της Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτική Τουρκία. Εκεί συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή προκειμένου να συλληφθούν καταδρομείς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ του πραξικοπήματος διανυκτέρευε σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή.

    Την ίδια ώρα μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Επαναλαμβάνουμε χθεσινή εκτίμηση στελεχών των ελληνικών διωκτικών αρχών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που απέδιδαν το γεγονός στο ότι απέναντι από τα νησιά αυτά λειτουργούν αυτή την εποχή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που αποτρέπουν τη δράση των μεταφορέων. Αυτό δεν συμβαίνει απέναντι από τη Λέσβο, και σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις τουρκικές διωκτικές αρχές δημιουργήθηκε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα κυκλώματα των μεταφορέων ώστε να επιχειρούν χωρίς προβλήματα.

    Ας σημειωθεί ότι στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Όλοι, διαμένουν στο hot spot, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και σε δομές διάχυτες, κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης. Μεγάλος αριθμός κυρίως Αφρικανών μεταναστών κινούνται μέσα στην πόλη και διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο ή σε εγκαταλειμμένες αγροικίες στα όρια της πόλης.

    [09] Εμπρησμοί αυτοκινήτων στα Εξάρχεια και επίθεση με μολότοφ σε σύνδεσμο φιλάθλων στην Κυψέλη

    Άγνωστοι έκαψαν τα ξημερώματα, με εύφλεκτο υγρό, τρία αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή των Εξαρχείων.Σύμφωνα με την αστυνομία, στη 01:45, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην οδό Νοταρά, ενώ στις 02:55 σε δύο οχήματα που ήταν σταθμευμένα στη συμβολή των οδών Ερεσού και Μαυρομιχάλη, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς.

    Παράλληλα, στη 01:20, άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ στα γραφεία συνδέσμου φιλάθλων ομάδας ποδοσφαίρου στην οδό Δροσοπούλου, στην Κυψέλη. Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη των γραφείων.Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [10] Θανάσιμα τραυματισμένος βρέθηκε 83χρονος στην οικία του, στο Πικέρμι

    Θανάσιμα τραυματισμένος βρέθηκε, αργά το βράδυ του Σαββάτου,83χρονος στην οικία του, στο Πικέρμι. Τον ηλικιωμένο άνδρα, που έφερε τραύματα στο κεφάλι, βρήκε η σύζυγός του μόλις επέστρεψε στο σπίτι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο χώρος ήταν αναστατωμένος.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

    [11] Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν από τους βασικούς συνεργάτες του Φετουλάχ Γκιουλέν

    Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν από τους βασικούς συνεργάτες του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ανέφερε ένας αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας.

    Ο Χαλίς Χανζί, που περιγράφεται ως δεξί χέρι του Γκιουλέν, εισήλθε, κατά τα φαινόμενα, στην Τουρκία δύο μέρες πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος, τόνισε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος.

    [12] Αυστριακός αντικαγκελάριος: Kινδυνεύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

    Την ανησυχία του ως προς τη διατήρηση της συμφωνίας Ευρωπαικής Ενωσης και Τουρκίας στο προσφυγικό εκφράζει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ σε συνέντευξή του στο φύλλο του Σαββατοκύριακου της αυστριακής εφημερίδας "Der Standard".

    "Εάν η συμφωνία μπορεί να διατηρηθεί, όταν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί", αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, "και κανείς δεν ξέρει, εάν στο επόμενο διάστημα δεν έλθουν οι πρώτοι πρόσφυγες και από την ίδια την Τουρκία", ενώ προσθέτει πως του προξενεί ανησυχία η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή.

    [13] Ξεκίνησε η συζήτηση στη Γερμανία για πιο αυστηρούς νόμους απόκτησης όπλων

    «Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά, εάν και σε ποια περίπτωση υπάρχει ανάγκη νομικής παρέμβασης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ στην εφημερίδα Bild της Κυριακής, με αφορμή το γεγονός ότι ακόμα δεν είναι σαφές πώς περιήλθε το όπλο στην κατοχή του 18χρονου Ιρανογερμανού δράστη της πολύνεκρης επίθεσης στο Μόναχο. Οι υπάρχοντες νόμοι για τα όπλα και είναι ήδη πολύ αυστηροί στη Γερμανία, και θα πρέπει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να γίνουν περαιτέρω βήματα με την επικείμενη ψήφιση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, πρόσθεσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

    Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ κάλεσε τον λαό σε επαγρύπνηση για να παρεμποδισθούν ανάλογες πράξεις βίας στο μέλλον. «Όταν πολίτες αλλάζουν, όταν εντοπίζονται ψυχικές αλλαγές ή ριζοσπαστικοποιούνται, τότε αυτό είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση για τις οικογένειές τους, τους φίλους, τους ιατρούς και ψυχοθεραπευτές τους. Σε περίπτωση τέτοιων ενδείξεων και αλλαγών, οι οποίες αποτελούν αιτία ανησυχίας, μπορεί και πρέπει να αναζητάται επαγγελματική βοήθεια, διότι τέτοιες εξελίξεις πολύ σύντομα υπερβαίνουν τις δυνάμεις του περιβάλλοντος του παθόντος», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

    Ο ίδιος, μιλώντας στον πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ARD), είπε ότι πρέπει να εξεταστούν επισταμένως τα συγκεκριμένα σχέδια της αστυνομίας. «Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ταραγμένοι μετά τη Νίκαια, το Βίρτσμπουργκ και τώρα το Μόναχο. Είναι πολύ σημαντικό να αναλύσουμε την κάθε περίπτωση, να κατανοήσουμε τα αίτια και να εξαγάγουμε τα σωστά συμπεράσματα», προσέθεσε.

    Επίσης, και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε με συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke (όπου ανήκουν μεταξύ άλλων οι εφημερίδες Βerliner Morgenpost, Hamburger Abendland, Westdeutsche Allegemeine Zeitung) καλύτερο έλεγχο της πώλησης όπλων. Ένας ευμετάβλητος, πολύ περισσότερο ένας ψυχικά ασθενής, όπως ο 18χρονος δράστης, δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση σε όπλα, είπε ο αντικαγκελάριος. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε «να την περιορίσουμε και να την ελέγχουμε αυστηρά». Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προσέθεσε επίσης ότι το κράτος και η κοινωνία θα πρέπει «να παρατηρούν και να παρεμβαίνουν, ιδίως στις περιπτώσεις νέων» όταν πρόκειται για ψυχικά ασταθείς ανθρώπους.

    «Οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι πολιτικά υπεύθυνοι θα πράξουν ότι είναι δυνατόν για να τους προστατέψουν», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ μετά την συνεδρίαση της κυβέρνησης στο Μόναχο. Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός άφησε να εννοηθεί ότι θα διατεθούν μεγαλύτερα κονδύλια για την αστυνομία, τόσο για νέες θέσεις, όσο και για καλύτερο εξοπλισμό.

    [14] Παγκόσμιο ρεκόρ: Ο γύρος του κόσμου με αερόστατο σε 11 ημέρες

    O Ρώσος λάτρης της περιπέτειας Φεντόρ Κονιούκοφ κατέρριψε το ρεκόρ του γύρου του κόσμου πετώντας με αερόστατο, μόνος, ανακοίνωσε η ομάδα του.Ο συντονιστής της πτήσης, Τζον Ουάλινγκτον, εξήγησε ότι ο Κονιούκοφ, που είχε αρχίσει το ταξίδι του από το Νόρθαμ της δυτικής Αυστραλίας στις 12 Ιουλίου, κατάφερε να ολοκληρώσει τον περίπλου του ομαλά πάνω από τη δυτική Αυστραλία χθες το πρωί. "Το ρεκόρ κατερρίφθη, χωρίς καμιά αμφιβολία", δήλωσε προσθέτοντας ότι ο Κονιούκοφ οδήγησε το αερόστατό του έως ακριβώς το σημείο της αναχώρησής του.

    Το ταξίδι του διήρκησε 11 ημέρες, δύο μέρες λιγότερο από το τελευταίο ρεκόρ που κατείχε ο Αμερικανός Στιβ Φόσετ, ο οποίος είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, μόνος, σε 13 ημέρες το 2002. Τη στιγμή που ο Κονιούκοφ κατέρριψε το ρεκόρ, βρισκόταν ακριβώς πάνω από το Νόρθαμ, σε ύψος σχεδόν 6.000 μέτρων και ταξίδευε με ταχύτητα 60 χλμ. την ώρα. "Τον συμβουλέψαμε να συνεχίσει την πτήση για άλλη μια ώρα ώστε να βρει ένα ασφαλέστερο έδαφος να προσγειωθεί, μακριά από τους λόφους και τις γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος", δήλωσε ο φίλος του, αεροπόρος και εκατομμυριούχος Ντικ Σμιθ.

    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο 64χρονος εξερευνητής πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και είχε να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, όπως κάτω από 56 βαθμούς Κελσίου, με συνέπεια να παγώνουν οι μάσκες οξυγόνου και το νερό, σύμφωνα με το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.Ο Κονιούκοφ πέταξε συνεπώς πάνω από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, τη Νότια Αμερική, το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και τον Νότιο Ωκεανό.

    [15] Παγίδα μέσω Facebook έστησε ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο

    Στην είσοδο του εμπορικού κέντρου κοντά στο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, εκεί όπου ο 18χρονος γερμανο-Ιρανός Νταβίντ Αλί Σόνμπολι έσπειρε τον θάνατο ένα σιωπηλό πλήθος συγκεντρώθηκε εναποθέτοντας λουλούδια και κεριά στη μνήμη των νεαρών στην πλειοψηφία τους θυμάτων του μακελειού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο δράστης και αυτόχειρας, ένας μοναχικός νέος, χωρίς πολιτικά κίνητρα, θύμα bullying στο παρελθόν και με ψυχικά προβλήματα, είχε προμελετήσει την πράξη του: έχοντας κάνει πειρατεία στον λογαριασμό του Facebook ενός κοριτσιού, είχε προσελκύσει στο εστιατόριο McDonald's του εμπορικού κέντρου συνομηλίκους του διαφημίζοντας προσφορές για τη συγκεκριμένηημέρα. Στο σακίδιό του βρέθηκαν 300 σφαίρες, πράγμα που σημαίνει ότι υπολόγιζε να σκοτώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

    Εννέα άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του περιστρόφου του. Οι επτά ήταν έφηβοι. άλλοι 27 τραυματίσθηκαν σοβαρά και 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Σύμφωνα με πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο εσωτερικό του εστιατορίου McDonald's, ενώ ένας πέμπτος σκοτώθηκε στον εξωτερικό του χώρο. Το νεαρότερο θύμα ήταν 13 ετών. Τα υπόλοιπα, μέχρι 21 ετών, εκτός της 45χρονης γυναίκας.

    Ο 18χρονος Ελληνας Χουσεΐν Νταϊτσίκ από τη Θράκη βρισκόταν στο Μόναχο με τη αδελφή του. Πυροβολήθηκε δύο φορές έξω από το McDonald's και σύμφωνα με μαρτυρίες έσπρωξε μακριά την αδελφή του, όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ. Μαθαίνοντας την είδηση, ο πατέρας του υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύεται.

    Το πρώτο θύμα που κατονομάσθηκε είναι ο 21χρονος Ζαμπέρτζα Ντίτζαμαντ από το Κόσοβο. Ο πατέρας του εμφανίσθηκε σήμερα στον τόπο της σφαγής κρατώντας ένα μπουκέτο λουλούδια και τη φωτογραφία του γιου του. Προηγουμένως είχε γράψει στο Facebook έγραψε: «Με μεγάλη θλίψη θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο γιος μου Ζαμπέρτζα Ντίτζαμαντ, 21, σκοτώθηκε χθες στο Μόναχο».

    Από το Κόσοβο κατάγονταν και άλλα δύο θύματα: η Αρμέλα Σεγκάσι, 14 ετών, που σκοτώθηκε μαζί με τη συνομήλική της Σαμπίνα Σούλατζ. Ο αδελφός της Αρμέλα είχε σημάνει συναγερμό στο Facebook για τον εντοπισμό της. Μέσω του Facebook λίγες ώρες αργότερα ο Αρμπνορ επιβεβαίωνε ότι η αδελφή του περιλαμβάνεται στα θύματα.

    Σεβντά Νταγκ, Τζαν Λεϊλά και Σελτζούκ Κιλίς είναι τα ονόματα των τριών νεαρών Τούρκων που σκοτώθηκαν στο Μόναχο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις ταυτότητές τους , αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τα τρία νεαρά θύματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 July 2016 - 8:32:43 UTC