Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη για τα 42 χρόνια απο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
  • [02] «Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος» δηλώνει η Φώφη Γεννηματά
  • [03] ΥΠΕΞ: Ένας Έλληνας ανάμεσα στα θύματα της χθεσινής επίθεσης στο Μόναχο
  • [04] «Εφικτό, το καλοκαίρι του 2017 να βγούμε στις αγορές», υποστηρίζει ο Ευκ. Τσακαλώτος
  • [05] Μ. Σαπέν: Έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, το συντομότερο δυνατό
  • [06] Κ. Πάντοαν: Ελπίζω να υπάρξουν διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα του Brexit
  • [07] Τουλάχιστον 29 οι νεκροί από δύο εκρήξεις στο Αφγανιστάν
  • [08] Αστυνομία Μονάχου για 18χρονο δράστη: Κλασική περίπτωση αμόκ
  • [09] Άδωνις Γεωργιάδης: Η ΝΔ έχει ρεύμα νίκης
  • [10] «Μακριά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη ΝΔ», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάρης Θεοχάρης
  • [11] Περαιτέρω «χαλάρωση» των capital controls
  • [12] «Η επίθεση στο Μόναχο δεν συνδέεται με τους πρόσφυγες»

  • [01] Μήνυμα του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη για τα 42 χρόνια απο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

    «Το πέρασμα από την καταρρέουσα στρατιωτική δικτατορία σε μια Δημοκρατία- πρότυπο για την εποχή της, ήταν ένας πραγματικός άθλος», τονίζει στο μήνυμά του για τα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Χρειάστηκαν η πολιτική γενναιότητα, η αξιοπιστία και η σοβαρότητα ενός ηγέτη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και ταυτόχρονα η πολιτική ωριμότητα ενός λαού για να επιτευχθεί ομαλά αυτή η μετάβαση», προσθέτει ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά έχει ανάγκη και τώρα η Δημοκρατία μας: σοβαρότητα, αξιοπιστία, αλήθεια».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι χρειάζεται μια ηγεσία που κινείται πέρα και πάνω από μικροκομματικές λογικές, μακριά από καιροσκοπισμούς και λαϊκισμό.

    «Στις ημέρες μας, όμως, δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Αντί μεγάλων αποφάσεων αλήθειας, με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, έχουμε μικρούς τακτικισμούς παραπλάνησης και κομματισμού που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν λύνουν προβλήματα, προσθέτουν προβλήματα. Δεν δίνουν προοπτική, στερούν προοπτική. Με αυτές τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες εξουσίας πρέπει να τελειώνουμε οριστικά. Είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την εθνική επανεκκίνηση που χρειάζεται η πατρίδα. Είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για μία ουσιαστική και όχι προσχηματική εθνική συναίνεση, όπως δικαίως την επιθυμεί η πλειοψηφία του λαού μας», επισημαίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    [02] «Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος» δηλώνει η Φώφη Γεννηματά

    «Ο κίνδυνος της δεξιάς παλινόρθωσης δημιουργείται από τις πολιτικές και την ανικανότητά της κυβέρνησης (του κ. Τσίπρα). Η άρνησή του μάλιστα να συζητήσει το αναλογικό σύστημα που προτείναμε, θα χαρίσει στον επόμενο προικοθήρα της εξουσίας προίκα 50 έδρες, ό,τι ποσοστό κι αν πάρει», δηλώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" και προσθέτει: «Εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε ξανά να εκφράσουμε γνήσια τους προοδευτικούς πολίτες και θα σταθούμε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές, τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ που είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος διαχρονικά».

    Αναφερόμενη στις μετεκλογικές συνεργασίες, η κ. Γεννηματά υπογραμμίζει ότι «κάθε μέρα και περισσότερο οι κκ Τσίπρας και Μητσοτάκης μοιάζουν ίδιοι σε πολλές πτυχές της πολιτικής τους. Συνεχίζουν το παιχνίδι του κακέκτυπου δικομματισμού με το "φύγε εσύ να έλθω εγώ", που κρατά τη χώρα στο φαύλο κύκλο της κρίσης 6 χρόνια τώρα» και τονίζει ότι «η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα θέματα κυβερνητικών συνεργασιών είναι σαφής, δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος!».

    Για το ενδεχόμενο διενέργειας συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση η κ. Γεννηματά υπογραμμίζει ότι: «Από το Σύνταγμα προβλέπονται συγκεκριμένες διατάξεις και πρόνοιες για την προκήρυξη δημοψηφίσματος. Όμως τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για τυχοδιωκτισμούς και επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς. Ούτε γίνονται κάθε φορά που η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στριμώχνεται και σκέφτεται "Δεν ξέρω τι να κάνω ας ζητήσω τη βοήθεια του κοινού"». Και τονίζει: «Αυτές είναι επινοήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπλάνηση του ελληνικού λαού και κινούνται στα όρια παράβασης των κανόνων του Δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

    Μιλώντας για τις σχέσεις με τη ΔΗΜΑΡ μετά τη διαφοροποίηση του κ. Θεοχαρόπουλου στο θέμα του εκλογικού νόμου, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δηλώνει ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει. Προχωράμε όλοι μαζί. Προφανώς θα προτιμούσα να μην είχε προκύψει αυτό το θέμα. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όμως είναι δεδομένη η αυτονομία των κομμάτων που την συγκροτούν».

    [03] ΥΠΕΞ: Ένας Έλληνας ανάμεσα στα θύματα της χθεσινής επίθεσης στο Μόναχο

    «Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσετο υπουργείο Εξωτερικών.

    Τις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», προστίθεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι η γενική πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές.

    [04] «Εφικτό, το καλοκαίρι του 2017 να βγούμε στις αγορές», υποστηρίζει ο Ευκ. Τσακαλώτος

    «Εφικτό το καλοκαίρι του 2017 να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές», υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Δηλώνει ότι «είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018» και ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» και προσθέτει: «Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλεόνασμα κάτω από το 3.5%. Το πώς θα φτάσουμε είναι θέμα της διαπραγμάτευσης».

    Ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνεται της ύπαρξης plan B και τονίζει: «Φανταστείτε ο Κάμερον, ή ο Οσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ή ακόμη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, να μην είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Brexit, επειδή όλοι τους υποστήριζαν την παραμονή. Να είστε σίγουροι ότι σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα ήταν ένα καταστροφικό ντόμινο, όχι μόνο για την οικονομία της Αγγλίας αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη».

    Για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Δεν είναι στις προθέσεις μας ένας συμψηφισμός επώδυνων μέτρων, όπου στις δύο πλευρές τής ζυγαριάς υπάρχουν αντικοινωνικά ή αντιαναπτυξιακά μέτρα. Με αυτή την έννοια, δεν συμφωνούμε στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην ενίσχυση του εργοδοτικού αυταρχισμού, όπως δεν συμφωνούμε σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα».

    Μιλώντας για την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι «ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεννόηση με τους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδίασε την "αριστερή παρένθεση" όταν κατάλαβε ότι το "success story" που έπαιξε το 2014 δεν του έβγαινε και ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακόπτεται», και προσθέτει: «Η αριστερή παρένθεση δεν ήταν απλά επικοινωνιακό τρικ, συνιστούσε πολιτικό σχέδιο, αφού μετέθεσε για το 2015 τα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα που είχε συνομολογήσει η τότε κυβέρνηση και ταυτόχρονα δημιουργούσε όρους οικονομικής ασφυξίας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

    [05] Μ. Σαπέν: Έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, το συντομότερο δυνατό

    Ανώτατοι αξιωματούχοι από την G7, την Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, θέλουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από ΕΕ το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

    "Ότι οι αγορές αντέδρασαν καλά, ότι τα πράγματα παραμένουν υπό έλεγχο, ότι υπάρχει ανάγκη να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό", απάντησε ο Σαπέν στο Reuters, όταν ρωτήθηκε για τη συζήτηση που έγινε σε σχέση με το Brexit κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G7 σήμερα στην πόλη Τσενγκντού της Κίνας.

    Οι συνομιλίες της G7 διεξήχθησαν στο περιθώριο της συνεδρίασης στην Κίνα αξιωματούχων της G20, της ευρύτερης Ομάδας στην οποία μετέχουν πολλές από τις σημαντικότερες οικονομίες του πλανήτη.

    Νωρίτερα, ο Σαπέν δήλωσε ότι η Βρετανία δεν ήταν προετοιμασμένη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου και θα πρέπει να της δοθεί χρόνος για να αντιδράσει, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να διαιωνίζεται λόγω της αβεβαιότητας που είναι επιζήμια.

    Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούν συνεπώς τη Βρετανία να αρχίσει διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση, τονίζοντας ότι η αναβολή της απόφασή της για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων δημιουργεί αβεβαιότητα η οποία έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

    "Τότε, κάτι που είναι κατανοητό δεδομένου του σοκ και της έλλειψης προετοιμασίας των βρετανικών αρχών, η Βρετανία χρειαζόταν λίγο χρόνο για να οργανωθεί και να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσει", δήλωσε ο Σαπέν.

    "Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να διαρκέσει επ΄αόριστον, η αβεβαιότητα είναι επιζήμια, και οικονομικά, και κυρίως για τη Βρετανία. Έτσι, κάποιος πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό", τόνισε.

    [06] Κ. Πάντοαν: Ελπίζω να υπάρξουν διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα του Brexit

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Κάρλο Πάντοαν δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι ελπίζει να υπάρξουν διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Το Brexit έχει ήδη αντίκτυπο", δήλωσε ο Πάντοαν μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης της G20, της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, που διεξάγεται στην πόλη Τσενγκντού της Κίνας.

    "Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη λόγω της αβεβαιότητας και του αντίκτυπου στη ζήτηση που οφείλονται στο Βrexit. Συνεπώς αυτό ήδη είναι ένα πρόβλημα. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και την διαδικασία του διαζυγίου. Όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο, ώστε αυτό να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία".

    [07] Τουλάχιστον 29 οι νεκροί από δύο εκρήξεις στο Αφγανιστάν

    Βομβιστές αυτοκτονίας χτύπησαν σήμερα μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 29 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 142, σύμφωνα με αξιωματούχους. Τη διαδήλωση πραγματοποιούσαν μέλη της σιϊτικής μειονότητας Χαζάρα.

    Στη διαδήλωση συμμετείχαν χιλιάδες μέλη της αναφερόμενης μειονότητας που διαμαρτύρονταν για τη διαδρομή ενεργειακής γραμμής, που αποτελεί επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq.

    [08] Αστυνομία Μονάχου για 18χρονο δράστη: Κλασική περίπτωση αμόκ

    «Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσετο υπουργείο Εξωτερικών.

    «Μεμονωμένος δράστης σε κατάσταση αμόκ»

    Για μεμονωμένο δράστη σε κατάσταση αμόκ κάνει λόγο η Αστυνομία του Μονάχου, αναφερόμενη στον 18χρονο Ιρανογερμανό, ο οποίος χθες το απόγευμα σκότωσε εννέα άτομα και τραυμάτισε περισσότερα από 16 σε εστιατόριο της περιοχής του εμπορικού κέντρου «Olympia», στο Μόναχο.

    Πρόκειται για «κλασικό δράστη αμόκ», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, εξηγώντας ότι και από τα ευρήματα της έρευνας στο σπίτι του δράστη προκύπτει ότι ο 18χρονος μελετούσε «με μεγάλη ένταση» ανάλογες περιπτώσεις αμόκ και μαζικών δολοφονιών. «Δεν έχει πάντως καμία σχέση με το θέμα των προσφύγων» ή με το Ισλαμικό Κράτος, διευκρίνισε ο αξιωματούχος και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον λόγοι ασφάλειας για να μην κυκλοφορεί κανείς κανονικά στο Μόναχο.

    Ο δράστης, σύμφωνα με την Αστυνομία, γεννήθηκε στο Μόναχο και ήταν μαθητής, ωστόσο οι γονείς του δεν ήταν ακόμη σε θέση να ανακριθούν και να δώσουν πολλές πληροφορίες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Υπό διερεύνηση βρίσκεται και το ιατρικό ιστορικό του νεαρού, καθώς υπάρχει η πληροφορία ότι κατά το παρελθόν είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική.

    Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο νεαρός χρησιμοποίησε πιστόλι 9 χιλιοστών και είχε μαζί του 300 σφαίρες, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πώς κατάφερε να τα προμηθευτεί. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοπυροβολήθηκε, καθώς τα πυρά των αστυνομικών που τον καταδίωκαν δεν βρήκαν τον στόχο τους.

    Σε ό,τι αφορά τα θύματα, τα περισσότερα είναι ηλικίας 15 - 21 ετών, ενώ νεκρή είναι και μια γυναίκα 45 ετών. Όλοι είναι κάτοικοι Μονάχου.

    [09] Άδωνις Γεωργιάδης: Η ΝΔ έχει ρεύμα νίκης

    «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι, όταν η Τουρκία έχει εσωτερικά προβλήματα, ψάχνει για εξωτερικούς εχθρούς», λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγορά" ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ για το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτών τονίζει: «Θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος την εμπλοκή των πολιτικών σε αποφάσεις που οφείλει να παίρνει αποκλειστικά η ελληνική δικαιοσύνη». Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση ούτε μπορεί να υποσχεθεί στην Τουρκία ότι θα τους εκδώσει, ούτε ότι δεν θα τους εκδώσει. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το κρίνουν οι δικαστές βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και του διεθνούς δικαίου».

    Για το αν "βλέπει" εκλογές το φθινόπωρο ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «η σύγκρουση της επιθυμίας των κκ Τσίπρα και Καμμένου να μείνουν στην καρέκλα και της πραγματικότητας, που κάνει ζοφερή τη ζωή των Ελλήνων, κάποιο αποτέλεσμα θα γεννήσει. Θα δούμε ποιο».

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ έχει ρεύμα νίκης και αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο υπογράμμισε ότι «αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, η ΝΔ θα κάνει διαβούλευση με τα κόμματα και θα προχωρήσουμε σε ένα δίκαιο αλλά και χρήσιμο για την Ελλάδα εκλογικό νόμο».

    [10] «Μακριά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη ΝΔ», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάρης Θεοχάρης

    «Μακριά και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη ΝΔ» υποστηρίζει ότι βρίσκεται η "Δημοκρατική Ευθύνη", ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συμπληρώνει «πιστεύουμε ότι τα υπάρχοντα κόμματα χρειάζονται ανανέωση ιδεών, νοοτροπιών, κουλτούρας και πολιτικού προσωπικού... Η προσπάθειά μας είναι πρωτίστως ανανεωτική και μετά ενωτική».

    Ο κ. Θεοχάρης που πρόσφατα παρουσίασε τον νέο κομματικό σχηματισμό, υπεραμύνεται της απόφασής του να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που έφερε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το να ψηφίσουμε την απλή αναλογική εν μέσω κρίσης, και χωρίς αυτό να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι πρακτικά καταστροφικό». Εκτιμά ότι «μόνο η πλήρης διάκριση των εξουσιών μέσω μιας παραλλαγής ενός προεδρικού συστήματος μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στα θεσμικά ζητήματα της χώρας».

    Χαρακτηρίζει αρχηγοκεντρικό μικρό κόμμα το Ποτάμι, τονίζοντας ότι σημασία για ένα κόμμα έχει κυρίως το πρόγραμμα και ότι «το Ποτάμι ήρθε να ντύσει ιδεολογικά την απαξίωση της πολιτικής, λέγοντας ότι σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι οι πολιτικές».

    Η συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Γιατί είστε κατά της απλής αναλογικής που έφερε η κυβέρνηση, παρά το ότι πρόσφατα ιδρύσατε ένα νέο κομματικό σχηματισμό που προσδοκά την είσοδό του στη Bουλή και άρα ένα αναλογικότερο σύστημα με μικρότερο πλαφόν θα ήταν προς το συμφέρον σας;

    Ένα εκλογικό σύστημα που πιθανόν έχει οφέλη για τον σχηματισμό μας, αλλά είναι επιζήμιο για τη χώρα, δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή ενός νέου φορέα που θέλει να φέρει κάτι καινούριο στην πολιτική ζωή του τόπου. Κάποια στιγμή πρέπει το πολιτικό προσωπικό να πάψει να σκέφτεται και να αποφασίζει με στενά κομματικά κριτήρια. Το να ψηφίσουμε την απλή αναλογική εν μέσω κρίσης και χωρίς αυτό να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι πρακτικά καταστροφικό. Η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένες περιόδους διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως έχει συμβεί στο Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τη Δημόσια Διοίκηση που διαθέτουμε σήμερα, η οποία δε μπορεί να δουλέψει χωρίς να έχει λάβει πολιτική κατεύθυνση, πιστεύει κανείς ότι μπορεί η χώρα μας να λειτουργήσει αποδοτικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Μόνο αν γίνουν ολοκληρωμένες αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο και στη διοίκηση της χώρας, μπορεί κάποιος να σκεφτεί να στηρίξει αυτό το εκλογικό σύστημα.

    Μήπως η επιλογή σας αυτή συνδυάζεται με τη συμμετοχή σας σε ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ;

    Η προσπάθεια να με εντάξουν πότε στη ΝΔ και πότε στη συζήτηση για την Kεντροαριστερά, είτε οπουδήποτε αλλού -ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ έχω ακούσει να με τοποθετούν-, είναι παρωχημένη και κυρίως δεν ενδιαφέρει κανέναν. Η χώρα μας έχει ουσιαστικά προβλήματα και απαιτούνται ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προστάσεις για την αντιμετώπισή τους. Σε αυτό προσπαθούμε ως Δημοκρατική Ευθύνη να συμβάλουμε, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή ο καταστροφική πορεία που έχουμε μπει εδώ και πολύ καιρό, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

    Ποια είναι η άποψή σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό;

    Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό είναι ευρύτερο θέμα από τη συζήτηση που γίνεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία για τον εκλογικό νόμο. Θα είχε νόημα στην περίπτωση που πηγαίναμε σε αλλαγή πολιτεύματος -με όλα τα προβλήματα που αυτό έχει δεδομένης της συνταγματικής προστασίας των βασικών άρθρων του Συντάγματος- και συνεπώς δεν μπορούμε να το συζητάμε αποσπασματικά και χωρίς λογική βάση. Έχω αρθρογραφήσει πάνω στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και έχω εκφράσει την άποψη ότι μόνο η πλήρης διάκριση των εξουσιών μέσω μιας παραλλαγής ενός προεδρικού συστήματος μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στα θεσμικά ζητήματα της χώρας. Ωστόσο για να ανοίξει αυτή η συζήτηση και να προχωρήσει, απαιτούνται πλατιές κοινωνικές συμμαχίες και κυρίως να ωριμάσει στη συνείδηση του κόσμου.

    Συμφωνείτε με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση;

    Η διενέργεια δημοψηφισμάτων συνιστά προσπάθεια παράκαμψης της συνταγματικής διαδικασίας αναθεώρησης του πολιτεύματος. Και εγείρονται αυτομάτως δύο ζητήματα: το πρώτο είναι αυτό καθαυτό το νομικό ζήτημα της παράκαμψης αυτής, και το δεύτερο είναι το κατά πόσο υπάρχει η κουλτούρα δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες. Εάν δηλαδή οι πολίτες συμμετέχουν σε μια τέτοια διαδικασία γνωρίζοντας τις επιπτώσεις κάθε πρότασης και με ικανό χρόνο συζήτησης. Μόνο με προσεκτική εισαγωγή κυρίως σε τοπικά θέματα αρχικά, θα μπορούσε να χτιστεί αυτού του είδους η λογική μέσα στα νομικά και συνταγματικά μας ήθη.

    Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Δημοκρατικής Ευθύνης απορρίψατε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Γιατί;

    Η πρόταση διακυβέρνησης, την οποία κτίζουμε, θέτει ως πρώτο ζήτημα τη διάρθρωση και τη λογική των σημερινών κομμάτων και τη λειτουργία του πολιτικού κατεστημένου. Η προσπάθεια συγκρότησης της Κεντροαριστεράς, κυρίως μέσα από τη διαδικασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι μια διαδικασία διατήρησης της υπάρχουσας λογικής, και όχι ανανέωσης των νοοτροπιών που μας έφεραν εδώ. Συνεπώς κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιδιώκουμε εμείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εξαιρούμε όλους όσοι έχουν προσφέρει σε αυτόν το χώρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι ευπρόσδεκτοι όσοι προτίθενται να συμμετάσχουν στο προσκλητήριο που έχουμε δημοσιοποιήσει, λέγοντας με πλήρη ειλικρίνεια και εντιμότητα ότι οι διαδικασίες εξελίσσονται, και άρα μπορούν να συνδράμουν στη συνδιαμόρφωση αυτής της προσπάθειας. Φιλοδοξούμε η Δημοκρατική Ευθύνη να είναι ένα κόμμα ανοικτό προς όλες τις υγιείς και προοδευτικές φωνές του τόπου. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας εφόσον υπάρχει πλαίσιο συναντίληψης πάνω σε βασικές αρχές και αξίες.

    Είστε πιο κοντά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

    Είμαστε μακριά και από το ένα και από το άλλο. Πιστεύουμε ότι τα υπάρχοντα κόμματα χρειάζονται ανανέωση ιδεών, νοοτροπιών, κουλτούρας και πολιτικού προσωπικού. Εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ή η ΝΔ δεν καταφέρουν να πετύχουν αυτή την ανανέωση, αν δεν απαγκιστρωθούν από τους κομματικούς στρατούς τους, δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης. Η προσπάθειά μας είναι πρωτίστως ανανεωτική και μετά ενωτική. Χωρίς την ανανέωση δε μπορούμε να πάμε πουθενά.

    Σε τι διαφέρει η Δημοκρατική Ευθύνη από το Ποτάμι;

    Η Δημοκρατική Ευθύνη πιστεύει ότι η πολιτική πρέπει να ξαναγυρίσει στον τόπο. Οι σημερινοί πολιτικοί την έχουν θέσει στο περιθώριο απαξιώνοντάς την χάριν του κρατισμού και της προσωπικής τους επιβίωσης. Η προσπάθειά μας ήδη από την αρχή, στο καταστατικό της, διαχωρίζει τις εξουσίες Γραμματέα και Προέδρου μέσα στο κόμμα. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε στον τόπο, τα αλλάζουμε πρώτα από όλα μέσα στη δική μας διάρθρωση, ώστε να μην υπάρχει η υπόνοια του κόμματος- ιδιοκτησίας και του αρχηγοκεντρικού μικρού κόμματος που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ποταμιού. Το Ποτάμι ήρθε να ντύσει ιδεολογικά αυτήν την απαξίωση της πολιτικής λέγοντας ότι σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι οι πολιτικές. Η Δημοκρατική Ευθύνη δημοσιοποίησε πρόγραμμα από την πρώτη μέρα, ακριβώς για να πούμε ότι σημασία έχει το τι θέλουμε να κάνουμε για τη χώρα. Συναντηθήκαμε εμείς οι 2.000 άνθρωποι για να αλλάξουμε συγκεκριμένα πράγματα στον τρόπο διακυβέρνησης και διοίκησης της χώρας. Λέμε ότι τα πρόσωπα είναι σημαντικά μεν αλλά δευτερεύοντα σε σχέση με το πρόγραμμα.

    Ποια είναι η ανταπόκριση των πολιτών στο νέο κομματικό σχηματισμό;

    Κατ' αρχάς μιλάμε για μια πολιτική κίνηση που έχει κτιστεί από τη βάση, από τους 2.000 ανθρώπους που υπέγραψαν το προσκλητήριο πολιτών. Μιλάμε για ανθρώπους που θέλησαν να ξαναφέρουν την πολιτική στο προσκήνιο, που θέλουν να αλλάξουν τη ρότα της χώρας, και φυσικά κάποιοι περισσότερο γνωστοί όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος και εγώ την αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή. Η πολιτική κίνηση αυτή φιλοδοξεί να φέρει αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και να καταστεί κόμμα εν ευθέτω χρόνο. Η ανταπόκριση είναι θετικότατη. Αυτές τις μέρες επισκεφτήκαμε τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, την Πάτρα και θα βρεθούμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι πολίτες βλέπουν ότι είναι μια ειλικρινής και έντιμη προσπάθεια να αναλάβουμε την ευθύνη, να μην φοβηθούμε και να μην επιρρίψουμε το φταίξιμο σε άλλους. Και κυρίως να βάλουμε τέλος σε αυτή την κατρακύλα που ζούμε τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να σχεδιάζουν και να ελπίζουν σε ένα μέλλον πιο κοντά στην πραγματοποίηση των ονείρων τους.

    Τη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [11] Περαιτέρω «χαλάρωση» των capital controls

    «Χαλαρώνουν» περαιτέρω τα capital controls, με τη νέα απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (αριθμός 2282, τεύχος Β΄). Αφορά κυρίως στο «νέο χρήμα» που θα κατατεθεί στις τράπεζες σε μετρητά, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Ειδικότερα, για τα ποσά αυτά που θα κατατεθούν από σήμερα στις τράπεζες, θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις χωρίς περιορισμούς. Παράλληλα, διευκολύνεται γενικά η ανάληψη μετρητών, καθώς θα μπορεί να γίνεται στο ύψος των 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες, ενώ επιτρέπεται πλέον η πλήρης αποπληρωμή δανείων.

    Ειδικότερα, στη νέα υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:

    1. Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

    2. Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

    3. Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

    4. Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.

    5. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.

    6. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

    7. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.

    Σημειώνεται ότι, πρόκειται για την 11η, κατά σειρά, υπουργική απόφαση που αφορά στους περιορισμούς στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ έχουν προηγηθεί και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με το ίδιο θέμα, από τον Ιούλιο 2015.

    [12] «Η επίθεση στο Μόναχο δεν συνδέεται με τους πρόσφυγες»

    Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βαυαρία δηλώνει ότι η χθεσινή αιματηρή επίθεση στο Μόναχο δε συνδέεται με τους πρόσφυγες. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο δράστης είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μόναχο, ενώ ήταν μαθητής.Η αστυνομία γνωστοποιεί επίσης, ότι ο δράστης δεν είχε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ δε βρέθηκε κάποια απόδειξη για σχέσεις του, με το Ισλαμικό Κράτος στο δωμάτιο του. Στο δωμάτιο εντοπίστηκε βιβλίο που αναφέρονταν σε μαζικούς πυροβολισμούς.

    Η σκηνή της επίθεση είναι προσβάσιμη και πάλι, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί πότε θ' ανοίξουν τα καταστήματα που βρίσκονται εντός του εμπορικού κέντρου OLYMPIA.

    Η ανάκριση άρχισε με την αστυνομία να προσεγγίζει τους ανθρώπους που γνώριζαν το δράστη, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά την επίθεση. Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν επίσης 300 σφαίρες στο σακίδιο του δράστη.

    Η αστυνομία στο Μόναχο γνωστοποίησε επίσης, ότι δέχθηκε 4.310 τηλεφωνήματα σχετικά με την επίθεση μέχρι χθες τα μεσάνυχτα.

    Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Γερμανία, αρνήθηκαν ν' αναλάβουν τις έρευνες για την επίθεση στο Μόναχο, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα στη Βαυαρία.

    Οι αρχές γνωστοποίησαν επίσης, ότι ο δράστης λάμβανε ψυχιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη, ενώ ο ίδιος δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία πριν από την επίθεση. Δεν είχε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο.

    Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι επτά από τα θύματα ήταν έφηβοι.

    Οι αστυνομικές αρχές γνωστοποίησαν επίσης, ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, κάποιο σημείωμα αυτοκτονίας, ενώ οι γονείς των παιδιών που βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο, ήταν ανήμποροι να βοηθήσουν την αστυνομία εξαιτίας του σοκ που είχαν υποστεί.

    Διαβάστε επίσης: Θαυμαστής του 17χρονου μακελάρη του Βινεντέν ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 July 2016 - 12:32:33 UTC