Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Όταν η συλλογική διεκδίκηση δίνεται με σχέδιο, φέρνει νίκες
  • [02] Την περαιτέρω αύξηση των ετήσιων χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική οικονομία έθεσε ο Γ. Σταθάκης
  • [03] Την ερχόμενη εβδομάδα τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ
  • [04] Περαιτέρω «χαλάρωση» των capital controls
  • [05] Ερντογάν: Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει στόχο την «επιτάχυνση του εκδημοκρατισμού»
  • [06] Ο Τιμ Κέιν επικρατέστερος για αντιπρόεδρος με την Χίλαρι Κλίντον
  • [07] Αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Μόναχο

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Όταν η συλλογική διεκδίκηση δίνεται με σχέδιο, φέρνει νίκες

    Τη μεγάλη του χαρά, γιατί με την παραχώρηση της έκτασης 32 στρεμμάτων του Ασύρματου από το Δημόσιο στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, δικαιώνεται σήμερα ένας «αγώνας για το αυτονόητο που κρατάει» από τη δεκαετία του "80", εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Δήμου, στο πάρκο του Ασυρμάτου.

    Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, και ανέφερε ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους πολίτες στην ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος. Είπε ότι με τη σημερινή εκδήλωση που παραδίδονται τα εναπομείναντα 32 στρέμματα του Ασυρμάτου στον Δήμο του Αγ. Δημητρίου, κλείνει ένας κύκλος αγώνων 30 ετών - και ευχαρίστησε το υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη για την ολοκλήρωση της παράδοσης. Σημείωσε ότι αυτό ήταν μια απλή διοικητική πράξη για την κυβέρνηση, αλλά για τους πολίτες ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή τέτοια πράξη. Γιατί, όπως τόνισε, δημιουργούνται νέα δεδομένα στην περιοχή, καθώς ο χώρος θα είναι χώρος πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και άλλων δραστηριοτήτων. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχει ήδη σχεδιασμός για την αξιοποίηση του πάρκου που μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς υπερβάσεις και σπατάλες.

    Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα «γιατί τόσα χρόνια δεν γινόταν το αυτονόητο» και πρόσθεσε ότι δεν έχει έρθει με διάθεση αντιπολιτευτική, αλλά με διάθεση αυτοκριτικής «για όσα συνολικά έχουμε πράξει ως πολιτεία». Πέρα από τη μάχη για τα μεγάλα προβλήματα -τόνισε ο Πρωθυπουργός - υπάρχει και η μάχη της καθημερινότητας, η οποία πολλές φορές πρέπει να δίνεται ακόμα και ενάντια στην ανοησία και τη γραφειοκρατία.

    «Πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη», υπογράμμισε, «γιατί αυτή είναι η εντολή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε δύο ακόμα σημεία τα οποία, όπως είπε, έχουν μεγάλη σημασία: Το πρώτο είναι η συλλογική διεκδίκηση σε τοπικό επίπεδο, η οποία, όπως είπε, όταν δίνεται με σχέδιο και προτάσεις, τότε φέρνει και νίκες, όπως η σημερινή. Το δεύτερη σημείο είναι η ευθύνη της Πολιτείας να αφουγκράζεται τους πολίτες και να δίνει λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα.

    [02] Την περαιτέρω αύξηση των ετήσιων χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική οικονομία έθεσε ο Γ. Σταθάκης

    Το θέμα της περαιτέρω αύξησης των ετήσιων χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική οικονομία, με έμφαση στις ανάγκες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έθεσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο Λονδίνο.

    Κατά τις συναντήσεις του, αρχικά με τον πρόεδρο και στη συνέχεια με τους εκτελεστικούς διευθυντές της τράπεζας, ο υπουργός ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση της συμβασιοποίησης του προγράμματος διεθνών εμπορικών πιστώσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, παραβρέθηκε στην υπογραφή σχετικών συμβάσεων με την Alpha Bank και την Eurobank. Παράλληλα, ενημερώθηκε σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της EBRD για τη συμμετοχή στην πλατφόρμα αναδιάρθρωσης δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, της Eurobank και της Alpha Bank.

    Ο υπουργός ενημερώθηκε, επίσης, για την αναμενόμενη χρηματοδότηση του ΤΑΡ από την EBRD, με 500 εκατ. ευρώ, στους αμέσως επόμενους μήνες. Εξετάστηκε η διαδικασία συμμετοχής της τράπεζας στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Τέλος, πραγματοποιήθηκε τελετή για την υπογραφή τροποποίησης του Ειδικού Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας με την EBRD («Amendment to Greek TC Agreement»).

    [03] Την ερχόμενη εβδομάδα τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

    Αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο τη μερική ανακούφιση από την απώλεια εισοδήματος που είχαν συνταξιούχοι με την κατάργηση του ΕΚΑΣ προανήγγειλε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

    «Την ερχόμενη εβδομάδα, γι' αυτούς που έχασαν τώρα το ΕΚΑΣ και δεν μπορούμε να τους ζητήσουμε να περιμένουν μέχρι το τέλος του 2018, οπότε με τον επανυπολογισμό θα δουν και αυτοί αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρόκειται να ανακοινώσουμε μέτρα, τα οποία θα ανακουφίσουν σε έναν βαθμό τις απώλειες εισοδήματος που είχαν», ανέφερε ο υπουργός στην εκπομπή «Δύο στις 12», σημειώνοντας ότι το ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ότι «δυστυχώς ήταν από τα πράγματα που δεν μπορέσαμε να υπερασπίσουμε τον Ιούλιο (σσ του 2015) και την κατάργηση του ΕΚΑΣ την ψήφισε και η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που τώρα δημαγωγούν».

    Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, υπενθύμισε ότι «μόνο στις περιπτώσεις που το άθροισμα της κύριας σύνταξης και της επικουρικής είναι πάνω από 1.300 ευρώ πρόκειται να γίνει επανυπολογισμός, κάτι που αφορά περίπου 200.000 έως 220.000 επικουρικές συντάξεις, θίγει επομένως το 10% όλων των συνταξιούχων ή το 20% αυτών που παίρνουν επικουρική». Διευκρίνισε, δε, ότι η αυτή αναπροσαρμογή θα γίνει σε μερικούς συνταξιούχους τον Αύγουστο και σε άλλους τον Σεπτέμβριο, «δεν πρόκειται να γίνει σε μία φάση, γιατί υπάρχουν δυσκολίες στον επανυπολογισμό από τις υπηρεσίες».

    «Μπορέσαμε να σώσουμε τις κύριες συντάξεις, που αποτελούν το βασικό εισόδημα των συνταξιούχων και αυτή ήταν μία δέσμευση που μπορέσαμε και την κρατήσαμε» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε: «Κάποιες διαφορές, μερικών ευρώ, που θα έχουν δει και αυτοί που παίρνουν κύρια σύνταξη, οφείλονται στο ότι άλλαξε ο τρόπος παρακράτησης του φόρου και έτσι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο όσοι πλήρωναν στο παρελθόν στο τέλος του χρόνου, δεν είναι μείωση της σύνταξης καθεαυτής».

    Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι σχετικά με τα εργασιακά, τονίζοντας: «Το γεγονός ότι έχουμε μία συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή είναι ένα όπλο που εμείς θα το αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα στην διαπραγμάτευση».

    [04] Περαιτέρω «χαλάρωση» των capital controls

    «Χαλαρώνουν» περαιτέρω τα capital controls, με τη νέα απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (αριθμός 2282, τεύχος Β΄). Αφορά κυρίως στο «νέο χρήμα» που θα κατατεθεί στις τράπεζες σε μετρητά, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Ειδικότερα, για τα ποσά αυτά που θα κατατεθούν από σήμερα στις τράπεζες, θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις χωρίς περιορισμούς. Παράλληλα, διευκολύνεται γενικά η ανάληψη μετρητών, καθώς θα μπορεί να γίνεται στο ύψος των 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες, ενώ επιτρέπεται πλέον η πλήρης αποπληρωμή δανείων.

    Ειδικότερα, στη νέα υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:

    1. Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

    2. Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

    3. Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

    4. Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.

    5. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.

    6. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

    7. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.

    Σημειώνεται ότι, πρόκειται για την 11η, κατά σειρά, υπουργική απόφαση που αφορά στους περιορισμούς στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ έχουν προηγηθεί και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με το ίδιο θέμα, από τον Ιούλιο 2015.

    [05] Ερντογάν: Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει στόχο την «επιτάχυνση του εκδημοκρατισμού»

    Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ως σκοπό την επιτάχυνση του εκδημοκρατισμού, τόνισε απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του προς τον τουρκικό λαό να μην εγκαταλείψει τις πλατείες, μέχρι νεώτερης οδηγίας του, στην ομιλία που έκανε αργά το βράδυ στην αίθουσα τελετών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

    «Η Δύση, αν πράγματι υπερασπίζεται τη δημοκρατία, να μην μας καταδικάζει εκφράζοντας ενδοιασμούς» είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα διοχετεύσει στο εξωτερικό τις εικόνες από τις επιθέσεις των πραξικοπηματιών. «Ελπίζω μετά από αυτό, να μη συνεχίσουν να με χαρακτηρίζουν δικτάτορα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's Global Ratings, λέγοντας ότι αυτός «δεν έχει δικαίωμα να αξιολογεί την Τουρκία» και ότι η υποβάθμιση «είναι πολιτική απόφαση που πηγάζει από την εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας». Απευθυνόμενος στα στελέχη του οίκου αξιολόγησης σε δεύτερο πρόσωπο, μάλιστα, είπε «μην ξεπερνάτε τα όριά σας».

    Ο Ερντογάν αναφερόμενος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης είπε ότι αυτή αποσκοπεί «στη διασφάλιση της επιτάχυνσης του εκδημοκρατισμού» και στην «επιτάχυνση της εκκαθάρισης του κράτους από την τρομοκρατική οργάνωση», εννοώντας το τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.

    [06] Ο Τιμ Κέιν επικρατέστερος για αντιπρόεδρος με την Χίλαρι Κλίντον

    Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον αναμένεται πολύ σύντομα να ανακοινώσει τον υποψήφιο για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αφού εξέτασε τις υποψηφιότητες μιας μικρής ομάδας στελεχών με επικεφαλής τον γερουσιαστή Τιμ Κέιν από τη Βιρτζίνια προκειμένου να καταλήξει στο πρόσωπο εκείνο που θα τη βοηθήσει στη μάχη για τον προεδρικό θώκο εναντίον του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.

    Ένας άλλος γερουσιαστής, ο Κόρι Μπούκερ από το Νιου Τζέρσεϊ, όπως και και υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ βρίσκονται μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων στον κατάλογο, όπου ο Κέιν έχει το προβάδισμα, ανέφερε μια πηγή από τους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος με γνώση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Η Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου μέσω ενός μηνύματος που θα αναρτήσει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, πιθανόν και σήμερα καθώς θα παραστεί σε δύο συγκεντρώσεις στη Φλόριντα αργότερα.

    Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος με γνώση του θέματος, γράφει ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι πιθανόν να ανακοινώσει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο σήμερα και ότι πιστεύεται ότι θα επιλέξει τον Κέιν.

    [07] Αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Μόναχο

    ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Έξι είναι ως τώρα οι νεκροί και άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών από την επίθεση ενόπλων στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία της πόλης με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

    «Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης σε βίντεο που κυκλοφόρησε τα τελευταία λεπτά, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους, «παλιοξένοι» σε ελεύθερη απόδοση και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι δράστες είναι μέχρι τρεις και ότι η αστυνομία εκτιμά ότι βρίσκονται στο "στενό κύκλο" της πόλης του Μονάχου. Σε ερώτηση για τα όπλα των δραστών απάντησε "ουδέν σχόλιο".

    Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, σύμφωνα το περιοδικό Focus. «Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

    Στο μεταξύ o δημοσιογράφος της εφημερίδας Bild στο Μόναχο Γιούλιαν Ρέπκε σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για πιθανόν «δεξιά» κίνητρα των δραστών της επίθεσης.

    Στο Μόναχο έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.

    Οι αρχές απομακρύνουν πολίτες, πελάτες και εργαζόμενους, από το εμπορικό κέντρο Olympia, ωστόσο πολλοί άλλοι πιστεύεται ότι ακόμη κρύβονται στο εσωτερικό του κτιρίου.

    Η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Γερμανία μετέδωσε επιπλέον ότι το Μόναχο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Συνεργάτες της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ έχουν συγκεντρωθεί στην Καγκελαρία, από όπου παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Μόναχο και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλα τα μέλη της κυβέρνησης τα οποία έχουν κάποια σχετική αρμοδιότητα βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ η Άγγελα Μέρκελ δεν βρίσκεται στην Καγκελαρία.Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος βρισκόταν σε μια πτήση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου θα έκανε ολιγοήμερες διακοπές όταν διαπράχθηκε επίθεση ενόπλων στο Μόναχο νωρίτερα σήμερα, διακόπτει το ταξίδι του και επιστρέφει εσπευσμένα στο Βερολίνο, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

    Την ίδια ώρα οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου».

    Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο γερμανικά ΜΜΕ ότι ο ένας από τους δράστες φέρεται να αυτοκτόνησε, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Bild.

    Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για μια ευρεία επιχείρηση σε «πολλές» περιοχές του Μονάχου.

    Προσωπικό στο εμπορικό κέντρο κρύβεται ακόμη μέσα στο κτίριο, είπε μια υπάλληλος μιλώντας στο Ρόιτερς τηλεφωνικά. Ακούστηκαν «πολλοί πυροβολισμοί, δεν μπορώ να πω πόσοι, πάντως πολλοί», είπε η εμποροϋπάλληλος αυτή. «Όλος ο κόσμος που βρισκόταν έξω μπήκε ουρλιάζοντας μέσα στο κατάστημα και είδα έναν άνθρωπο να κείτεται στο έδαφος που ήταν τόσο βαριά τραυματισμένος που είναι βέβαιο ότι δεν σώθηκε», συνέχισε η ίδια.

    «Δεν έχουμε καμιά επιπλέον πληροφορία, κρυβόμαστε στο πίσω μέρος, στον χώρο αποθήκευσης. Δεν μας έχει πλησιάσει κανένας αστυνομικός ακόμη», συμπλήρωσε η υπάλληλος.

    Οι αρχές του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι έχουν διακοπεί όλες οι συγκοινωνίες στην πόλη, λεωφορεία, τρένα και τραμ, αλλά και ότι έκλεισε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός και απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

    Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

    Η σημερινή επίθεση διαπράχθηκε μία εβδομάδα αφότου ένας 17χρονος που είχε αιτηθεί ασύλου τραυμάτισε επιβάτες ενός τρένου επιτιθέμενος με τσεκούρι. Ο νεαρός έπεσε νεκρός από πυρά της βαυαρικής αστυνομίας, αφού τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους από το Χονγκ Κονγκ και έναν κάτοικο καθώς προσπαθούσε να αποδράσει.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας επισήμανε, σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild και προφανώς έγιναν από τη σημερινή επίθεση στο Μόναχο, ότι «δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία παραμένει ένας πιθανός στόχος».

    Η επίθεση των ενόπλων στη Γερμανία ακολουθεί την επίθεση στη Νίκαια την ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, όταν ένας Τυνήσιος έπεσε με ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος και σκότωσε 84 ανθρώπους. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση.

    Εξάλλου, σήμερα συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη σφαγή που είχε διαπράξει στη Νορβηγία ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος θεωρείται ήρωας από πολλούς οπαδούς της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη και στην Αμερική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 July 2016 - 20:32:31 UTC