Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ετήσια έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση παρέλαβε ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Για «αθλιότητες που συντελούνται από καταληψίες στο ΑΠΘ», έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ερώτησή του προς τον Αλ. Τσίπρα
  • [03] Τ. Κουίκ: Να μην πιάνει τους ΑΝΕΛ στο στόμα της η εκπρόσωπος ενός κόμματος με πανευρωπαϊκά ρεκόρ διαφθοράς
  • [04] Κοτζιάς-Κασουλίδης για Κυπριακό: Να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων
  • [05] Την ερχόμενη εβδομάδα τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ
  • [06] ΔΝΤ προς G20: Mε το Brexit υλοποιείται ένας σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία
  • [07] Διπλασιάστηκε ο ρυθμός εξέτασης των υποθέσεων των φορολογούμενων που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών
  • [08] Καταγγελίες στον ΠΦΣ για παράνομες επιγραφές φαρμακείων
  • [09] Έφεση κατέθεσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς
  • [10] Αναστέλλονται οι έρευνες για το αεροσκάφος της Malaysia Airlines
  • [11] Η Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να δικαστεί για την υπόθεση Ταπί, σύμφωνα με απόφαση γαλλικού δικαστηρίου
  • [12] Βερολίνο: Αδιανόητο αυτή τη στιγμή το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας με την ΕΕ
  • [13] Ο Ρ. Τούμινας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον «Οιδίποδα Τύραννο»
  • [14] Π. Κουρουμπλής: Σκοπιμότητες δεν επέτρεψαν να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι για τον εκλογικό νόμο
  • [15] Καταγγελίες στον ΠΦΣ για παράνομες επιγραφές φαρμακείων
  • [16] Στα 2,7 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το α' εξάμηνο

  • [01] Την ετήσια έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση παρέλαβε ο Αλ. Τσίπρας

    Tην ετήσια έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση που αφορά τα πεπραγμένα του 2015, μαζί με την έκθεση του Συντονιστικου Οργάνου Ελέγχου και Επιθεώρησης, παρέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

    Υποδεχόμενος την κ. Παπασπύρου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας την ευχαρίστησε και της ευχήθηκε: «Οι προσπάθειες σας για την πάταξη της διαφθοράς, όσο και για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της δημόσιας δοίκησης να έχουν αποτέλεσμα, διότι είναι πολύ σημαντικός κρίκος, τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία μας».

    «Το σημαντικό είναι ότι πλέον εμείς ενεργοποιήσαμε το Συντονιστικό Όργανο Ελέγχου και Επιθεώρησης», ανέφερε η κ. Παπασπύρου, για το οποίο τόνισε πως είναι ένα «εξαιρετικό όργανο, με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά».

    [02] Για «αθλιότητες που συντελούνται από καταληψίες στο ΑΠΘ», έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ερώτησή του προς τον Αλ. Τσίπρα

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλοντας «αθλιότητες που συντελούνται από καταληψίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανέχεται να γίνονται ζημιές στο Πανεπιστήμιο και επιθέσεις σε λεωφορεία και δημόσια κτίρια από τους καταληψίες, παρά τη δημόσια παρέμβασή του αλλά και την παράσταση διαμαρτυρίας του κόμματός του προς τον αρμόδιο υπουργό.

    Ταυτόχρονα, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνει ότι «ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει απευθύνει έκκληση λήψης των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του Πανεπιστημίου και ενώ εκδόθηκαν σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ο αρμόδιος υπουργός, διέταξε τις Αστυνομικές Αρχές να μην παρέμβουν».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για «ποινικές ευθύνες» και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει, αν συμφωνεί με τον υπουργό του ότι είναι απολύτως ελεγχόμενη η κατάσταση και αν εγκρίνει εντολή να μην επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

    Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ρωτά τον πρωθυπουργό «αν αντιλαμβάνεται την υποβάθμιση που υφίσταται το Πανεπιστήμιο και την επιβάρυνση των πολιτών από το οικονομικό κόστος των ζημιών, εάν θεωρεί παρακρατική τη συμπεριφορά των ομάδων αυτών και εάν πιστεύει ότι μπορεί να έχουμε ουσιαστική Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια των πολιτών».

    [03] Τ. Κουίκ: Να μην πιάνει τους ΑΝΕΛ στο στόμα της η εκπρόσωπος ενός κόμματος με πανευρωπαϊκά ρεκόρ διαφθοράς

    «Θα συμβούλευα την κ. Γεννηματά, ανεξάρτητα εάν τελεί υπό την ασφυκτική ομηρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, να είναι πολύ προσεκτική στους χαρακτηρισμούς της και πόσο μάλλον τους ακραίους, εναντίον των Ανεξάρτητων Ελλήνων», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ μιλώντας στο "Ράδιο Λαμία FM1", σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τους ΑΝΕΛ.

    «Δεν δεχόμαστε να πιάνει τους ΑΝΕΛ στο στόμα της η εκπρόσωπος ενός κόμματος που είναι συνυφασμένο με πανευρωπαϊκά ρεκόρ διαφθοράς και με υψηλόβαθμα στελέχη του που είτε να είναι στη φυλακή, είτε βρίσκονται στο σκαμνί του κατηγορούμενου», προσέθεσε.

    «Φαντάζομαι», συνέχισε ο κ. Κουίκ, «ότι δεν ξεχνά την έκρηξη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο για το "δωράκι" του μισού εκατομμυρίου που ενθυλάκωσε ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ, τα pampers Κοσκωτά, τις μίζες των εξοπλιστικών, τα γερμένα υποβρύχια, τα ταμεία της Siemens, το πάρτι των εκατομμυρίων των αγροτοσυνεταιριστών του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80, και ούτε θυμάμαι πόσες ακόμα περιπτώσεις που είναι και καταγεγραμμένα στα δημοσιογραφικά αρχεία».

    «Την προσωπική εντιμότητα της ίδιας της κ. Γεννηματά, δεν θέλω να την αμφισβητώ, διαφυλάττοντας το βαρύ όνομα που έχει, ως απόγονος ενός ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που διακρίθηκε για την ηθική του. Αλλά πάει πολύ να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον ενός πατριωτικού Κινήματος, με στελέχη που προέρχονται κυρίως από την Καραμανλική πτέρυγα της πολιτικής, αλλά και από το παλιό καθαρό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», τόνισε καταλήγοντας ο κ Κουίκ και προσέθεσε: «Χωρίς να θέλω να ανακατεύομαι στα εσωκομματικά της, ας κοιτάξει τι θα περισώσει από το απόκομμα που κατάντησε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα».

    [04] Κοτζιάς-Κασουλίδης για Κυπριακό: Να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων

    Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, με έμφαση στο θέμα της ασφάλειας, οι επιπτώσεις του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία και η ελληνο-κυπριακή συνεργασία στο πλαίσιο των τριμερών συμφωνιών, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης εργασίαςς που είχαν το μεσημέρι, στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε για άλλη μία φορά την υποστήριξή της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως «έχουμε κάνει σοβαρά βήματα». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη, αυτή η λύση να είναι παραγωγική και δημοκρατικά ορθή, «δηλαδή να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και να απομακρυνθούν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής».

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακατήρισε παραγωγική τη συνάντηση και υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός συστήματος που θα κάνει όλους τους Κύπριους πολίτες να νιώθουν εξίσου ασφαλείς, είτε είναι Ελληνοκύπριοι, είτε είναι Τουρκοκύπριοι. Όπως σημείωσε, σε ένα τέτοιο σύστημα δεν χωρούν, ούτε συνθήκες εγγυήσεως, ούτε παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.

    [05] Την ερχόμενη εβδομάδα τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

    Αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο τη μερική ανακούφιση από την απώλεια εισοδήματος που είχαν συνταξιούχοι με την κατάργηση του ΕΚΑΣ προανήγγειλε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

    «Την ερχόμενη εβδομάδα, γι' αυτούς που έχασαν τώρα το ΕΚΑΣ και δεν μπορούμε να τους ζητήσουμε να περιμένουν μέχρι το τέλος του 2018, οπότε με τον επανυπολογισμό θα δουν και αυτοί αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρόκειται να ανακοινώσουμε μέτρα, τα οποία θα ανακουφίσουν σε έναν βαθμό τις απώλειες εισοδήματος που είχαν», ανέφερε ο υπουργός στην εκπομπή «Δύο στις 12», σημειώνοντας ότι το ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ότι «δυστυχώς ήταν από τα πράγματα που δεν μπορέσαμε να υπερασπίσουμε τον Ιούλιο (σσ του 2015) και την κατάργηση του ΕΚΑΣ την ψήφισε και η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που τώρα δημαγωγούν».

    Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, υπενθύμισε ότι «μόνο στις περιπτώσεις που το άθροισμα της κύριας σύνταξης και της επικουρικής είναι πάνω από 1.300 ευρώ πρόκειται να γίνει επανυπολογισμός, κάτι που αφορά περίπου 200.000 έως 220.000 επικουρικές συντάξεις, θίγει επομένως το 10% όλων των συνταξιούχων ή το 20% αυτών που παίρνουν επικουρική». Διευκρίνισε, δε, ότι η αυτή αναπροσαρμογή θα γίνει σε μερικούς συνταξιούχους τον Αύγουστο και σε άλλους τον Σεπτέμβριο, «δεν πρόκειται να γίνει σε μία φάση, γιατί υπάρχουν δυσκολίες στον επανυπολογισμό από τις υπηρεσίες».

    «Μπορέσαμε να σώσουμε τις κύριες συντάξεις, που αποτελούν το βασικό εισόδημα των συνταξιούχων και αυτή ήταν μία δέσμευση που μπορέσαμε και την κρατήσαμε» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε: «Κάποιες διαφορές, μερικών ευρώ, που θα έχουν δει και αυτοί που παίρνουν κύρια σύνταξη, οφείλονται στο ότι άλλαξε ο τρόπος παρακράτησης του φόρου και έτσι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο όσοι πλήρωναν στο παρελθόν στο τέλος του χρόνου, δεν είναι μείωση της σύνταξης καθεαυτής».

    Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι σχετικά με τα εργασιακά, τονίζοντας: «Το γεγονός ότι έχουμε μία συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή είναι ένα όπλο που εμείς θα το αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα στην διαπραγμάτευση».

    [06] ΔΝΤ προς G20: Mε το Brexit υλοποιείται ένας σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

    Με το Brexit υλοποιείται ένας σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη, αναφέρει σημείωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τη G 20 (την ομάδα των είκοσι μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών), εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της αύριο και μεθαύριο στην πόλη Τσενγκντού της Κίνας.

    Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που αναμενόταν να αναθεωρηθούν ελαφρά ανοδικά πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, αναθεωρήθηκαν ελαφρά πτωτικά για το 2016 και το 2017, αντανακλώντας τις αναμενόμενες μακροοικονομικές συνέπειες από μία σημαντική αύξηση της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής αβεβαιότητας. «Αλλά με το Brexit να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, είναι ξεκάθαρα πιθανό να υπάρξουν πιο αρνητικά αποτελέσματα», σημειώνουν τα στελέχη του Ταμείου.

    Αυτό το πισωγύρισμα, σημειώνεται, συμβαίνει σε ένα περιβάλλον, όπου οι βάσεις της ανάπτυξης είναι ήδη αδύναμες, λόγω ενός συνδυασμού επίμονων και αλληλοσυνδεόμενων δυνάμεων, που περιλαμβάνουν:

    α) Την μετά την κρίση τάση επιβράδυνσης στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας, η οποία επιδεινώνεται από τη γήρανση του πληθυσμού,

    β) Το υπερβολικό χρέος στις αναπτυγμένες οικονομίες, την αυξανόμενη μόχλευση των επιχειρήσεων και νησίδες υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας σε αναδυόμενες οικονομίες, που έχουν μείνει από την κρίση και

    γ) Τη μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας μετά την κρίση, λόγω των επίμονα χαμηλών επενδύσεων και της υψηλής ανεργίας.

    [07] Διπλασιάστηκε ο ρυθμός εξέτασης των υποθέσεων των φορολογούμενων που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών

    Διπλασιάστηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ο ρυθμός εξέτασης των υποθέσεων των φορολογούμενων που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με γνώμονα να απαντώνται όλες οι ενδικοφανείς προσφυγές, ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έργου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.).

    Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούνιο, ο ρυθμός εξέτασης των προσφυγών των φορολογούμενων από τη συγκεκριμένη υπηρεσία είχε ανέλθει στο 95,33% έναντι 49,27% που ήταν τον Ιανουάριο του 2016. Τα ίδια στοιχεία καταγράφουν σημαντική βελτίωση των επιδόσεων το δεύτερο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς έναντι του πρώτου τριμήνου, σημειώνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

    [08] Καταγγελίες στον ΠΦΣ για παράνομες επιγραφές φαρμακείων

    Αποδέκτης καταγγελιών για παράνομες επιγραφές φαρμακείων έχει καταστεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και καλεί τους φαρμακευτικούς συλλόγους, σε περίπτωση που διαπιστώσουν παράβαση να προβούν άμεσα σε σχετική αναφορά στις κατά τόπον αρμόδιες διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων. Όπως υπογραμμίζει ο ΠΦΣ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, επί των επιγραφών και των προθηκών του φαρμακείου επιτρέπεται μόνο η αναγραφή του ονοματεπωνύμου του αδειούχου φαρμακοποιού και της λέξης «φαρμακείο». Κάθε άλλη αναγραφή απαγορεύεται ρητώς.

    Ο Σύλλογος αναφέρει ότι κάποιοι έχουν αναρτήσει επί των επιγραφών και προθηκών τους λέξεις, ονόματα μη αδειούχων φαρμακοποιών, διαφημιστικά εφευρήματα, διακριτικούς τίτλους και επωνυμίες που αναφέρονται στο εν λόγω φαρμακείο, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις. Επισημαίνει ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν, απαγορεύεται η αναγραφή επί της επιγραφής και των προθηκών οποιασδήποτε άλλης λέξης πλην του ονοματεπωνύμου του αδειούχου φαρμακοποιού, φαρμακεμπόρου ή φαρμακαποθηκαρίου και της λέξης «φαρμακείον» για τα φαρμακεία, «φαρμακεμπορείον» για τα φαρμακεμπορεία και «φαρμακαποθήκη» για τις φαρμακαποθήκες.

    Ο Σύλλογος αναφέρει ότι κάποιοι έχουν αναρτήσει επί των επιγραφών και προθηκών τους λέξεις, ονόματα μη αδειούχων φαρμακοποιών, διαφημιστικά εφευρήματα, διακριτικούς τίτλους και επωνυμίες που αναφέρονται στο εν λόγω φαρμακείο, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις.

    [09] Έφεση κατέθεσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

    Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς κατέθεσε επίσημα σήμερα έφεση κατά της καταδίκης του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία, κατηγορώντας τους δικαστές ότι η δίκη του ήταν "πολιτική".

    Σε έγγραφα που διαβιβάστηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς επικαλείται 50 λόγους για να καταθέσει έφεση στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Υποστηρίζει πως ήταν θύμα "μιας πολιτικής δίκης που στήθηκε προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δαιμονοποίηση του σερβικού λαού της Βοσνίας και του ιδίου", ανέφερε ο δικηγόρος του, Πίτερ Ρόμπινσον σε ανακοίνωση.

    Σε μια ιστορική ετυμηγορία που εξέδωσαν στις 24 Μαρτίου, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκριναν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ένοχο για γενοκτονία για τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, τη μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο Κάρατζιτς κρίθηκε επίσης ένοχος για άλλες εννέα κατηγορίες, όμως οι δικαστές έκριναν δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις προκειμένου να καταδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε άλλες επτά πόλεις της Βοσνίας.

    Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει τότε την πρόθεσή του να καταθέσει έφεση, υποστηρίζει πως οι δικαστές "είχαν θεωρήσει πως ήταν ένοχος και κατασκεύασαν μια απόφαση για να τεκμηριώσουν αυτή την υπόθεση", δήλωσε ο δικηγόρος του.

    [10] Αναστέλλονται οι έρευνες για το αεροσκάφος της Malaysia Airlines

    "Εξανεμίζονται" οι ελπίδες να εντοπιστεί το μέρος στο οποίο κατέπεσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε τον Μάρτιο του 2014 με 239 επιβαίνοντες ενώ εκτελούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ-Πεκίνο και οι έρευνες θα ανασταλούν σύντομα αν δεν προκύψει κάποιο νέο αξιόπιστο στοιχείο έως την ολοκλήρωσή τους, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Μεταφορών της Μαλαισίας, της Αυστραλίας και της Κίνας.

    "Καθώς απομένουν για διερεύνηση λιγότερα από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ζώνη μεγίστης προτεραιότητας των ερευνών, οι υπουργοί αναγνωρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι καταβάλλονται οι μεγαλύτερες προσπάθειες από όλους αυτούς που μετέχουν, η πιθανότητα να βρεθεί το αεροσκάφος φθίνει", υπογράμμισαν οι υπουργοί των τριών αυτών χωρών, που μετέχουν στις έρευνες για τη μοιραία πτήση MH370 της Malaysia Airlines.

    Αν δεν υπάρξει ένα "νέο αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο" έως το τέλος των τρεχουσών επιχειρήσεων, οι έρευνες θα ανασταλούν έως ότου προκύψει κάποια νέα συγκεκριμένη πληροφορία για τον τόπο της συντριβής, προσθέτουν οι τρεις υπουργοί σε ανακοίνωσή τους.

    "Η αναστολή αυτή δεν σημαίνει το τέλος των επιχειρήσεων έρευνας. Οι υπουργοί επαναλαμβάνουν ότι δεν εγκαταλείπεται ο στόχος για τον εντοπισμό της MH370", υπογραμμίζουν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους.

    Το μοιραίο Μπόινγκ 777 της αεροπορικής εταιρείας της Μαλαισίας εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου του 2014 με 239 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Κινέζους, λίγο μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο και πιστεύεται ότι βυθίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό. Η εξαφάνισή του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

    [11] Η Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να δικαστεί για την υπόθεση Ταπί, σύμφωνα με απόφαση γαλλικού δικαστηρίου

    Το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας έκρινε σήμερα ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να δικαστεί για το ρόλο της στην υπόθεση της αποζημίωσης ύψους 400 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρντ Ταπί ενώ η ίδια κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας το 2008.

    Το δικαστήριο απέρριψε την έφεσή της κατά της απόφασης δικαστηρίου τον Δεκέμβριο, η οποία παρέπεμπε τη Λαγκάρντ σε δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    [12] Βερολίνο: Αδιανόητο αυτή τη στιγμή το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας με την ΕΕ

    Αδιανόητο θεωρεί το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Όπως τόνισε, αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις διαδραματίζουν τα θέματα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου.

    «Ως Ευρωπαϊκή ένωση διεξάγουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με ανοιχτό αποτέλεσμα με την Τουρκία. Σε αυτές, όπως και με κάθε υποψήφια χώρα, διαδραματίζουν αποφασιστικό και κεντρικό ρόλο τα θέματα Κράτους Δικαίου. Αυτή τη στιγμή, υπό τις παρούσες συνθήκες η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε μια ενταξιακή διαδικασία ανοιχτού αποτελέσματος με την Τουρκία και θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα και το πώς θα τα αξιολογήσουμε από κοινού στην Ευρώπη».

    [13] Ο Ρ. Τούμινας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον «Οιδίποδα Τύραννο»

    «Οι περισσότεροι από τους σημερινούς ηγέτες δεν αναγνωρίζουν στον εαυτό τους καμία ενοχή. Τα πάντα εγκρίνονται και επιτρέπονται. 'Ηρθε η ώρα να θυμίσουμε τις έννοιες της αρετής και της τιμής, δύο αξίες που βρίσκονται σε λήθαργο... Κι αυτό επιχειρεί να κάνει η παράσταση μας» λέει ο Ρίμας Τούμινας.

    Το εγχείρημά του στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, μια ελληνορωσική σύμπραξη του φημισμένου θεάτρου Βαχτάνγκοφ της Μόσχας με το Εθνικό Θέατρο, ανεβαίνει στην Επίδαυρο στις 29 και 30 Ιουλίου. Ο Λιθουανός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Βαχτάνγκοφ, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την προσέγγιση του στην αρχαία δραματουργία, τον ιστορικό θεατρικό οργανισμό που διευθύνει, αλλά και το μότο του : «Χωρίς Γιορτή δεν υπάρχει Θέατρο».

    Ο Ρίμας Τούμινας νιώθει την αρχαία ελληνική τραγωδία σαν «μία αξεπέραστη, αθάνατη μελωδία» κι ετοιμάζεται να την ...τραγουδήσει. Επέλεξε τον «Οιδίποδα Τύραννο», διότι θεωρεί ότι είναι «η κατάλληλη στιγμή γι' αυτό το έργο» και εξηγεί :«είναι μια ιστορία για έναν ηγέτη, έναν άνθρωπο αρκετά δυνατό ώστε να δεχθεί την τιμωρία για τις αμαρτίες του: εξορία και φτώχεια έως το τέλος της ζωής του. Ο Οιδίποδας τιμωρεί τον εαυτό του για το έγκλημά του. Είναι σχεδόν απίθανο να βρεις ένα τέτοιο πρόσωπο στις μέρες μας. Οι ηθικές αξίες του ήρωα είναι κάτι που έχουμε ξεχάσει. Ήρθε η ώρα λοιπόν να τις θυμηθούμε. Ο Οιδίποδας είναι ένας Τιτάνας για τη δύναμη της προσωπικότητας του. Τέτοιοι Τιτάνες υπήρχαν στη γενιά των γονιών μου, όχι πολύ καιρό πριν και όχι μόνο στην αρχαιότητα! 'Ανθρωποι που αναγνώριζαν τα λάθη τους και θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τους εαυτούς τους, αν πίστευαν ότι αυτό ήταν δικαιοσύνη».

    [14] Π. Κουρουμπλής: Σκοπιμότητες δεν επέτρεψαν να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι για τον εκλογικό νόμο

    Σε επικράτηση σκοπιμοτήτων απέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, το γεγονός ότι δεν συγκεντρώθηκαν 200 ψήφοι κατά τη χθεσινή ψήφιση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Δυστυχώς, επικράτησαν οι σκοπιμότητες, αλλά ο ελληνικός λαός και κρίση έχει και δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Όλους μας θα μας κρίνει στο τέλος της τετραετίας» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

    «Η κυβέρνηση έφερε ένα σχέδιο νόμου, ως όφειλε, με βάση και προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά και την παραδοσιακή θέση της Αριστεράς, διαχρονικά, πάνω στα ζητήματα της απλής αναλογικής. Το έφερε σε έναν ουδέτερο χρόνο, αφότου τελείωσε η αξιολόγηση [...] Ξαφνικά θυμήθηκαν (στην αντιπολίτευση) το "σπάσιμο" των περιφερειών. Ξαφνικά θυμήθηκαν τους ομογενείς, τους οποίους θυμούνται κάθε φορά που είναι στην αντιπολίτευση» σχολίασε ο υπουργός, προσθέτοντας πως έως ότου κατατέθηκε το νομοσχέδιο ουδείς από την αντιπολίτευση ή το ΠΑΣΟΚ έκανε νύξη γι αυτά τα ζητήματα.

    [15] Καταγγελίες στον ΠΦΣ για παράνομες επιγραφές φαρμακείων

    Αποδέκτης καταγγελιών για παράνομες επιγραφές φαρμακείων έχει καταστεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και καλεί τους φαρμακευτικούς συλλόγους, σε περίπτωση που διαπιστώσουν παράβαση να προβούν άμεσα σε σχετική αναφορά στις κατά τόπον αρμόδιες διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων. Όπως υπογραμμίζει ο ΠΦΣ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, επί των επιγραφών και των προθηκών του φαρμακείου επιτρέπεται μόνο η αναγραφή του ονοματεπωνύμου του αδειούχου φαρμακοποιού και της λέξης «φαρμακείο». Κάθε άλλη αναγραφή απαγορεύεται ρητώς.

    Ο Σύλλογος αναφέρει ότι κάποιοι έχουν αναρτήσει επί των επιγραφών και προθηκών τους λέξεις, ονόματα μη αδειούχων φαρμακοποιών, διαφημιστικά εφευρήματα, διακριτικούς τίτλους και επωνυμίες που αναφέρονται στο εν λόγω φαρμακείο, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις. Επισημαίνει ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν, απαγορεύεται η αναγραφή επί της επιγραφής και των προθηκών οποιασδήποτε άλλης λέξης πλην του ονοματεπωνύμου του αδειούχου φαρμακοποιού, φαρμακεμπόρου ή φαρμακαποθηκαρίου και της λέξης «φαρμακείον» για τα φαρμακεία, «φαρμακεμπορείον» για τα φαρμακεμπορεία και «φαρμακαποθήκη» για τις φαρμακαποθήκες.

    Ο Σύλλογος αναφέρει ότι κάποιοι έχουν αναρτήσει επί των επιγραφών και προθηκών τους λέξεις, ονόματα μη αδειούχων φαρμακοποιών, διαφημιστικά εφευρήματα, διακριτικούς τίτλους και επωνυμίες που αναφέρονται στο εν λόγω φαρμακείο, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις.

    [16] Στα 2,7 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το α' εξάμηνο

    Mείωση, στα 526 εκατ. ευρώ από 1,851 δισ. ευρώ πέρυσι, εμφάνισε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, στο πρώτο εξάμηνο του έτους (Ιανουάριος-Ιούνιος). Το πρωτογενές πλέονασμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αυξήθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 20.690 εκατ. ευρώ από 19.113 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 22.182 εκατ. ευρώ από 21.470 εκατ. ευρώ, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 July 2016 - 12:32:32 UTC