Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία
  • [03] Π. Καμμένος: Η απλή αναλογική ο μόνος δρόμος
  • [04] Υπ. Εργασίας: Στόχος, η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου
  • [05] Δημόσιο Ταμείο για τα «κόκκινα δάνεια» προτείνει ο Μάριο Ντράγκι
  • [06] Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων αποφάσισε το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.
  • [07] Κρ. Λαγκάρντ: Το Brexit επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
  • [08] Επιχείρηση για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης παράνομου στοιχηματισμού
  • [09] Δύο βάρκες με περίπου 100 μετανάστες, έφτασαν στη Λέσβο
  • [10] Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στα Λιρά Λακωνίας
  • [11] Μ. Βέμπερ: Να σταματήσουν μεσοπρόθεσμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
  • [12] «Αφετηρίες και αμηχανίες στη Μεταπολίτευση του 1974» του Τάσου Σακελλαρόπουλου
  • [13] Συνάντηση Κοτζιά - Κασουλίδη, με φόντο τις εξελίξεις στην Τουρκία
  • [14] Εκπρόσωποι των ΜΜΕ από την επόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο

    Ιστορική για το ελληνικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την κατάθεση και εν συνεχεία την ψήφιση της απλής αναλογικής σε νόμο του κράτους, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας «που βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η εκάστοτε πλειοψηφία προσδοκά».

    Ιστορική διότι επιπλέον αποτέλεσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα της αριστεράς αλλά και προοδευτικών δυνάμεων γενικότερα επί δεκαετίες, είπε. Εξηγώντας γιατί έφερε τώρα την απλή αναλογική η κυβέρνηση, και αποκρούοντας σχετικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης, είπε ότι δεν μπορούσε να ανοίξει το θέμα την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης, ότι ήρθε τώρα σε ουδέτερο χρόνο τρία χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές και ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πρώτη τη ΝΔ, αναφέροντας ότι είναι οι ίδιες που έδειχναν πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που κέρδισε τελικά με διαφορά, όπως επίσης και στο δημοψήφισμα. Τόνισε ότι έχει κλείσει ένα μεγάλος πολιτικός κύκλος με κόμματα του 40% και υπογράμμισε σχετικά με τη λογική της απλής αναλογικής ότι «όσο πιο σύντομα συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπει σε άλλη εποχή, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να περάσουμε από έναν άγονο δικομματισμό σε έναν γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας». «Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι κίνηση αντιπερισπασμού από την συγκυρία, αλλά αντανακλά τη συνειδητοποίηση μας ότι πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή». Είπε ότι κατανοεί την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός, «όμως δεν μπορείτε να γίνετε επειδή σας αγάπησαν οι χρεοκοπημένοι εκδότες ή η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Μόνο αν σας αγαπήσει ο ελληνικός λαός, αλλά έχει και μνήμη και γνωρίζει ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε».

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με την απλή αναλογική δικαιώνονται οι αγώνες δεκαετιών για πραγματική ισότητα και δημοκρατίας και τιμώνται οι αγώνες του λαού μας για λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία, και με την ψήφο στα 17 οι νέοι παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους. Η πρόταση νόμου, είπε, ικανοποιεί και το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας για εξορθολογισμό του πολιτικού μας συστήματος και αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση που εγγράφεται στο συνολικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος, τη θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους. Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίζει την άμεση δημοκρατία με τον λαϊκισμό, γιατί φοβάται την κρίση του λαού.

    «Αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος»

    «Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε το δικό μας βαθύ μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα που θα είναι στον αντίποδα των αντιμεταρρυθμίσεων σας», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη. Προσέθεσε ότι παρότι ο πρόεδρος της ΝΔ αυτοχαρακτηρίζεται ως μεταρρυθμιστής, οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρει να κάνει καλά είναι να απολύει δημόσιους υπαλλήλους, να κόβει συντάξεις και μισθούς, «να δίνει δωράκια στη διαπλοκή και να ανοίγει δρόμο στη φοροδιαφυγή».

    Τόνισε ότι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τον λαό δεν είναι μονοδιάστατη, για ισχυρή και επίμονη διαπραγμάτευση, αλλά και για μεγάλες αλλαγές, συνολικές και ριζικές, «και αυτή την εντολή ρήξης με το παλιό καθεστώς θα υλοποιήσουμε».

    Δριμεία κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη

    Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως, και το Ποτάμι. Η κριτική προς τον κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε αμέσως στον απόηχο της αντιπαράθεσής του που είχε προηγηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής. Του καταλόγισε ατόπημα και συκοφαντική στάση ως προς το θέμα των ψήφων της Χρυσής Αυγής, για να σημειώσει ότι «η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε Μπαλτάκους που κρυφά συνδιαλέγονται με τη ΧΑ για να διατηρηθούν στην εξουσία». Έκανε λόγο για μια επεξεργασμένη καλοστημένη προσπάθεια κύκλων της διαπλοκής να δημιουργήσουν το κλίμα ότι δήθεν η Αριστερά ψάχνει να βρει συνεργάτες στον χώρο της ΧΑ. Σημείωσε ότι ποτέ δεν σκέφτηκε ούτε απευθύνθηκε ποτέ στη ΧΑ όταν έφερε στον διάλογο το πάγιο αίτημα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων για απλή αναλογική. «Επειδή έχουμε τη βαριά ιστορική μνήμη των αποστασιών που εσείς κ. Μητσοτάκη και η ΝΔ γνωρίζετε απ' αυτές, εμείς δεν απευθυνθήκαμε ούτε το σκεφτήκαμε να απευθυνθούμε σε ένα- ένα τα στελέχη των κομμάτων, απευθυνθήκαμε στις ηγεσίες των κομμάτων», τόνισε. Προσέθεσε ότι η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι αυτή που εκτίμησε ότι αφορά τον κοινό παρανομαστή των θέσεων που είχαν διατυπώσει δημόσια και κατ' ιδίαν στις συναντήσεις τα κόμματα.

    Απαντώντας σε αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική, διερωτήθηκε πού στηρίζει αυτή την εκτίμηση του, δεδομένου και του ότι η κ. Γεννηματά είχε πει στην ομιλία της ότι ούτε θα ψηφίσει τώρα την απλή αναλογική ούτε μετά την κατάργηση της. «Άραγε εσείς πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους για να το πετύχετε; Θα συνεργαστείτε με τη ΧΑ;», είπε.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι παρά τα προσκόμματα και τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό πεδίο και πως ένα μέρος της ακραίας συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη οφείλεται στη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν τις τελευταίες μέρες εκείνοι οι κύκλοι που για 25 χρόνια κυριάρχησαν στον τόπο και τον πιέζουν να ζητά εκλογές και να παροτρύνει κινήματα διαμαρτυρίας. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει πέσει σχεδόν ηρωικά μαχόμενος υπέρ της προσπάθειας να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και πως ενδιάμεσα υιοθέτησε το αίτημα της διαπλοκής για εκλογές για «να φύγουμε εμείς, για να γλιτώσουν αυτοί». «Να είστε βέβαιος κ. Μητσοτάκη ότι ούτε εμείς θα φύγουμε ούτε αυτοί θα γλιτώσουν. Θα είμαστε εδώ έως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού», υπογράμμισε.

    Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος στο μέλλον υπό την πλήρη κυριαρχία του παλιού καθεστώτος και πως γι' αυτό και η πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για απλή αναλογική συνιστά μια κορυφαία επιλογή ρήξης με το παρελθόν. «Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι δυνάμεις του παλιού κατεστημένου θορυβήθηκαν και μόνο στην ιδέα ότι η πάγια αυτή θέση της αριστεράς όχι μόνο θα γίνει νόμος του κράτους αλλά και ότι θα μπορούσε να γίνει νόμος με άμεση εφαρμογή στην επόμενη αναμέτρηση», σημείωσε. Υπό αυτό το πρίσμα είπε ότι ενήργησαν συντεταγμένα προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την προοπτική και να καθοδηγήσουν πολιτικά κόμματα που παγίως έχουν τοποθετηθεί υπέρ αυτής της πρότασης και την έχουν καταθέσει και στη Βουλή, να την αρνηθούν σήμερα».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για συνταγματική αναθεώρηση που θα συμβαδίσει με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες τομές για τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας, που θα κατοχυρώνει τα δημοκρατικά δικαιώματα, θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά, θα εισάγει θεσμούς ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής, θα ενδυναμώνει το κοινοβούλιο, θα κατοχυρώνει την ισοτιμία της ψήφου. «Εάν θέλετε να ανοίξετε και να ανοίξουμε άρθρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η κατοχύρωση της απλής αναλογικής από την επομένη εκλογική αναμέτρηση», είπε.

    Απαντώντας στη κατηγορία περί «καιροσκοπισμού» και πολιτικού αμοραλισμού, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε σε κατατεθειμένες θέσεις της ΝΔ στο παρελθόν περί αναλογικής και σε δηλώσεις στελεχών της, όπως η Ντ. Μπακογιάννη για ψήφο στα 16.

    «Η δίκη της Siemens θα γίνει, θα ολοκληρωθεί και θα υπάρξει δικαστική απόφαση»

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη με αφορμή και δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις ότι «η ΝΔ δεν θα ανεχτεί η παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη». «Αναφέρεστε στις αιτήσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την επιτάχυνση της εκδίκασης των δυο υποθέσεων της Siemens, για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και για τα μαύρα ταμεία που τροφοδοτούσαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για δεκαετίες;», είπε και τόνισε: «Προφανώς είναι προτιμότερη για εσάς η επ' αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens για αυτό σπεύσατε να χαρακτηρίσετε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη την εύλογη και καθ' όλα νόμιμη υποβολή αιτήματος για την επιτάχυνση της».

    «Η δική της Siemens θα γίνει, θα ολοκληρωθεί και θα υπάρξει δικαστική απόφαση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «γιατί η μόνη παρέμβαση που κάνει η κυβέρνηση μας στη δικαιοσύνη είναι να επισημαίνει την ανεξαρτησία και την αυτονομία της από τα συμφέροντα που την πολιορκούν».

    Αναφερόμενος και στο θέμα με τον κ. Σκλαβούνη διερωτήθηκε εάν πρόλαβε να τον αποπέμψει από τη θέση του υπεύθυνου στη ΝΔ για την ανάπτυξη, και σχολίασε ότι «μετά τον κ. Παπασταύρου άλλος ένας στενός συνεργάτης σας έχει την τεχνογνωσία της φοροδιαφυγής και ελέγχεται για ζήτημα για το οποίο αφιερώνει σχεδόν μισή σελίδα η εφημερίδα των Financial Times». .

    «Το ΠΑΣΟΚ διαπράττει ένα ιστορικό ατόπημα. Επιλέγει το ρόλο του συμπληρώματος της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη»

    «Αυτό που συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δυσκολεύομαι να το κατανοήσω», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος, όπως είπε, στα κόμματα του Κέντρου, εκτός της Ένωσης Κεντρώων που υπερψήφισε. Είπε ότι τους άκουσε να μην μπορούν να δικαιολογήσουν την άρνηση τους σε μια ιστορική στιγμή να στηρίξουν μια πρόταση που ευνοεί τα μικρά και μεσαία στρώματα, κάτι που δεν μπορεί να κατανοήσει. Πρόσθεσε ότι σήμερα, ενώ τον υμνούσαν τόσο καιρό θυμήθηκαν να λοιδορήσουν τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων επειδή ψήφισε έναν νόμο που ευνοεί το κόμμα του. «Δεν κατανοώ λοιπόν ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αρνείστε να αποδεχτείτε έναν πολιτικό δρόμο να παίξετε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου», είπε, σχολιάζοντας ότι προτάσσουν ενδεχομένως τον ρόλο του συμπληρώματος της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, όπως έκαναν στην κυβέρνηση Σαμαρά, και διαπράττουν ένα ιστορικό ατόπημα. Είπε ότι δεν μπορεί να παραλληλιστεί με το 1989, καθώς η πρόταση που απευθύνθηκε στην Αριστερά το 1989 για την ψήφιση της απλής αναλογικής θα οδηγούσε άμεσα σε κλείσιμο της Βουλής και η Αριστερά θα χρεωνόταν τη μεγάλη ευθύνη να μην υπάρξει καμιά διερεύνηση για τα πιθανά αδικήματα που απασχολούσαν τότε την κοινή γνώμη. «Εσείς χωρίς καμιά δικαιολογία ταυτίζεστε με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, αρνείστε τις δικές σας προτάσεις και άρα τον εαυτό σας».

    Κατόπιν αυτών, είπε ότι αρνούμενοι να παραλάβουν αυτό το δώρο, το γυρίζουν πίσω και αποκαλυπτόμενοι στον λαό «μας χαρίζετε και την ηθική υπεροχή και τη δυνατότητα ο λαός να μας δώσει την πλειοψηφία το 2019 και να σας βάλει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

    Απαντώντας στην Φώφη Γεννηματά που ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού για να του απαντήσει, ο πρωθυπουργός της είπε ότι έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ηγετική στόφα και πως είναι κρίμα την ώρα που έχανε αυτή την ευκαιρία, να προσπαθεί να υπερασπιστεί τις επιλογές της με ύβρεις. «Κυρία Γεννηματά είστε όχι μόνο ουραγός του κ. Μητσοτάκη, αλλά και όμηρος πολιτικών επιλογών που πιθανόν να σας υπερβαίνουν. Δεν θα απαντήσω στο ίδιο ύφος, θα πω μόνο κρίμα», ανέφερε.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία

    Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ομιλία σε υψηλούς τόνους στην Βουλή για τον εκλογικό νόμο, κατηγορώντας τον για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό.

    «Οδεύετε σε μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι'αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς, επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

    Ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα θα είναι ο μοναδικός εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων μετά τις επόμενες εκλογές, που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία». Εξήγησε την θέση του λέγοντας πως «οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον υφιστάμενο νόμο» για να πει στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι «μετά θα ανοίξουμε την συζήτηση για εκλογικό νόμο που θα αποτελεί πραγματική τομή - και εκεί θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Η ΝΔ θα επιδιώξει προγραμματικές συμφωνίες και όχι ετερόκλητες συμμαχίες όπως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

    Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς «απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία» και «θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Ποτέ η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσει κομματικά οφέλη. Με την απλή αναλογική ο σχηματισμός κυβέρνησης εκφυλίζεται σε ένα αλισβερίσι εκβιασμών, και κάποιοι θα ράψουν κοστούμι ρυθμιστή».

    Η πρόθεση του πρωθυπουργού για την απλή αναλογική είναι «ιδιοτελής ατεκμηρίωτη και ανιστόρητη» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ήττας στις επόμενες εκλογές από την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί δεν αλλάξατε το νόμο στην πρώτη θητεία σας; Γιατί πήγατε στις εκλογές με το μπόνους;» Κυνικός τυχοδιωκτισμός και πολιτικός αμοραλισμός και όχι ιδεολογία είναι το κίνητρο του κ. Τσίπρα, ανέφερε.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι η πρόταση της κυβέρνησης εξαντλείται στο μπόνους και στην ψήφο στους δεκαεπτάρηδες και αφήνει απέξω μεγάλα θέματα όπως το σπάσιμο των Περιφερειών. «Γιατί δεν συμφωνείτε κ. Τσίπρα στο αυτονότητο;» ρώτησε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Γιατί δεν συμφωνείτε με την πρόταση που έχουμε καταθέσει για την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού; Γιατί δεν το κάνετε σήμερα; Θα σας πω γιατί δεν το κάνετε: γιατί δεν σας βολεύει, γιατί είσαστε η επιτομή του κομματικού καιροσκοπισμού και του πολιτικού αμοραλισμού».

    Είπε ακόμη ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα θέματα της οικονομίας, που είναι δυσάρεστα για την κυβέρνηση. «Ένα κλίμα συλλογικής κατάθλιψης έχει επικαθήσει σαν τοξικό νέφος επάνω από την χώρα, σε αυτό το κλίμα η συζήτηση για τα θεσμικά ζητήματα ακούγεται σαν υπεκφυγή, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Δυστυχώς η κυβέρνηση με απροκάλυπτο τρόπο παίζει με τους θεσμούς. Πέρυσι είχαμε το δημοψήφισμα-παρωδία, ακολούθησαν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και τώρα έρχεται και η πρόταση για την απλή αναλογική. Θυμίζετε εκείνον που πριν εγκαταλείψει την εξουσία, βάζει μία βόμβα στα θεμέλια».

    Αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ανοίξει η κυβέρνηση: «Το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος, αλλά οι αρμοδιότητές του και η αποσύνδεση του τρόπου εκλογής από την διάλυση της Βουλής» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα είναι οι πολίτες που με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές θα δώσουν και το περιεχόμενο της αναθεώρησης αυτής, επιλέγοντας μαζί με τη κυβέρνηση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ.

    Κλείνοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε για τη σημερινή διαδικασία, πως «η κυβέρνηση θα υποστεί μία δεινή κοινοβουλευτική ήττα, γιατί δεν συγκεντρώνει τους 200 βουλευτές και δεν θα τους συγκέντρωνε ούτε όταν χάιδευε την Χρυσή Αυγή. Ο εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Θα είναι αυτή μία καλή εξέλιξη - όχι για τη ΝΔ, αλλά για τη δημοκρατία. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι ακυβερνησία, χρειάζεται δημοκρατικές λύσεις και όχι τα άκρα σε ρόλο ρυθμιστή. Σε μία εποχή που χρειάζεται αποφασιστικότητα για να υλοποιούνται αποφάσεις, η απλή αναλογική παράγει αστάθεια και ανασφάλεια»

    «Πώς θα ληφθούν αποφάσεις από μία ετερόκλητη πολιτική συμμαχία σε μία γεωπολιτική κρίση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους».

    [03] Π. Καμμένος: Η απλή αναλογική ο μόνος δρόμος

    Η απλή αναλογική είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει στο πολίτη το δικαίωμα να επιλέξει το κόμμα και τον βουλευτή που θα τον εκπροσωπήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

    Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε πως σήμερα, πρέπει όλοι να ψηφίσουν την απλή αναλογική , την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, και μετά, όπως είπε, μπορεί να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της ψήφου των ομογενών - ενώ σημείωσε πως πρόταση των ΑΝΕΛ είναι η κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε πως «πρέπει να χτίσουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα καταργεί τις κομματικές ομαδοποιήσεις της αντιπολίτευσης που οδήγησαν στην κατάρρευση του κοινοβουλευτισμού», ενώ εκτίμησε πως «μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις σε αυτό το Κοινοβούλιο και να υπάρξουν πολύ πιο σταθερές κυβερνήσεις».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, μαζί με τον εκλογικό νόμο «πρέπει να ανοίξουμε και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με την κατάργηση του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου ης Δημοκρατίας και την εκλογή του από τον ελληνικό λαό.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι ήρθε η ώρα για να μπουν όρια στη θητεία των βουλευτών, «ίσως και να δούμε» είπε, «το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή».

    Κλείνοντας, ο κ. Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές «να κάνουν το πρώτο βήμα ψηφίζοντας τα δύο άρθρα που θα κάνουν τους βουλευτές να απελευθερωθούν από τη μέγγενη της κομματικής πειθαρχίας και θα ξεκινήσει η συζήτηση και για τις άλλες αλλαγές».

    [04] Υπ. Εργασίας: Στόχος, η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου

    Την πεποίθηση ότι οι απαραίτητες εργασιακές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εκφράζει, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας προς τη Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στο οποίο απεικονίζονται οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο εν λόγω ενημερωτικό σημείωμα τονίζεται ότι υπάρχει μία βαθιά ριζωμένη κοινωνική συναίνεση μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων, που ενισχύεται από το εμπειρικό δεδομένο ότι δεν απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και το νόμο για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Τέλος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αυταπόδεικτο γεγονός ότι οι «βέλτιστες πρακτικές» που πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή, πρέπει να περιλαμβάνουν μόνο αυτές που συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, με την έννοια των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου Γιούνκερ για μία νέα Ευρώπη που θα παίρνει ΑΑΑ στην κοινωνική αξιολόγηση».

    Με βάση τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο ενημερωτικό σημείωμα επισημαίνονται μεταξύ άλλων ότι «το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξαλείφθηκε σε έξι χρόνια, αλλά είναι, κυρίως, το αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης των εισαγωγών, παρά της καλής επίδοσης των εξαγωγών. Η μείωση των εισαγωγών έχει καθοριστεί από την πτώση της εγχώριας ζήτησης, ενώ η επίδοση των εξαγωγών έχει αποδειχθεί αρκετά ανεξάρτητη από τις τιμές εξαγωγών και, κυρίως, συνδέεται με τη διεθνή ζήτηση. Στα περισσότερα χρόνια, εκτός του 2013 και του 2014, οι αυξήσεις στις εξαγωγές συνοδεύτηκαν από αυξήσεις στην τιμή τους, ενώ οι μειώσεις με μειώσεις στην τιμή τους. Ακριβώς, το αντίθετο από αυτό που προβλέπεται στη θεωρία. Αυτό σημαίνει ότι η εσωτερική υποτίμηση δεν έχει λειτουργήσει ως μηχανισμός ρύθμισης των εξωτερικών ανισορροπιών. Βελτιώσεις στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οφείλονται, κυρίως, στην απότομη πτώση της εγχώριας ζήτησης, η οποία αντανακλά τη φτωχοποίηση του πληθυσμού, τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο μηχανισμός έχει ήδη αγγίξει τα όρια κοινωνικής βιωσιμότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο ελληνικός δείκτης για την προστασία της απασχόλησης (EPL) είναι οριακά πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, μία σαφής ένδειξη ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας».

    Κατώτατος μισθός

    Στο ενημερωτικό σημείωμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπογραμμίζεται ότι, «με σκοπό την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας και τη διευκόλυνση της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, ο ονομαστικός κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και εισήχθη, το 2012, ακόμα χαμηλότερος μισθός (13% κάτω από το ελάχιστο) για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επιπλέον, εισήχθη, το 2013, ένας νέος μηχανισμός καθορισμού του μισθού, που προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση αντί των κοινωνικών εταίρων.

    Σε συνδυασμό με τη βαριά φορολογία, τη μείωση των συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων και τις μεταβολές του δείκτη τιμών, η μείωση των μισθών, ιδιαίτερα του κατώτατου μισθού, οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, επισημαίνεται στο σημείωμα που απευθύνεται στη Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Συγκεκριμένα, η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 25% από το 2008, ενώ οι εργαζόμενοι έχασαν περίπου το 50% της αγοραστικής τους δύναμης, το οποίο οδήγησε σε σημαντική μείωση της εσωτερικής ζήτησης. Επιπλέον, η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί και τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο κατώτατο επίπεδο της εισοδηματικής κλίμακας έχουν υποστεί σχετικώς μεγαλύτερες απώλειες στο πλαίσιο της συνολικής μείωσης των εσόδων που καταγράφεται στην οικονομία. Οι μειώσεις του κατώτατου μισθού όχι μόνο απέτυχαν να διευκολύνουν την επανείσοδο των ανέργων στην αγορά εργασίας, αλλά, αντίθετα, οδήγησαν σε μία άνευ προηγουμένου αύξηση των επιπέδων της ανεργίας.

    Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας των νέων, καθώς και η απότομη μείωση του κατώτατου μισθού, σε συνδυασμό με την εισαγωγή ενός ακόμα χαμηλότερου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, οδήγησε σε σημαντική αύξηση στις μεταναστευτικές ροές των νέων εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2013, 427.000 Έλληνες μετανάστευσαν σε αναζήτηση υψηλότερων αποδοχών και καλύτερων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, ενώ οι ετήσιες ροές διπλασιάστηκαν, μετά το 2010. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να κάνει χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου της με υψηλή εξειδίκευση, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

    Επιπλέον, σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο κατώτατος μισθός μειώθηκε, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αντίθετα, κατά την ίδια περίοδο, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 8,2% στο Βέλγιο, 7,6% στη Γαλλία, 5,6% στην Ολλανδία και πάνω από 20% σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, άλλες οικονομίες που επηρεάστηκαν σημαντικά από την παγκόσμια ύφεση, μπόρεσαν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό - στην Πορτογαλία και την Ισπανία αυξήθηκε κατά 2%».

    Επίπεδο κοινωνικής προστασίας

    «Η συνεχής διαδικασία της βαθιάς δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα τελευταία χρόνια, η οποία περιλαμβάνει, κυρίως, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση του ήδη ανεπαρκούς συστήματος κοινωνικής προστασίας για τους ανέργους, επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πρακτορείου. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού συστήματος προστασίας για τους ανέργους (μικρή διάρκεια της επιδότησης της ανεργίας, αποκλεισμός των μακροχρόνια ανέργων, μικρό ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού), οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει εκτός της αγοράς εργασίας, δεν μπορούν να διατηρήσουν ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο» σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι «ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην περίπτωση που το πλαίσιο για την προστασία έναντι των απολύσεων γίνει πιο ελαστικό».

    Συγκεκριμένα, δίνονται τα ακόλουθα στοιχεία: «Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε μία από τις πρόσφατες εκθέσεις του: «Η ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύεις προς τα λιγότερο περιοριστικά πρότυπα, παρόμοια με αυτά της Φινλανδίας σήμερα, θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, κατά τα επόμενα δέκα έτη. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ αναφορικά με τους πρόσθετους περιορισμούς για τις ομαδικές απολύσεις, αν επικεντρωθούμε στις χώρες της ΕΕ, βλέπουμε ότι μεταξύ των 22 χωρών της ΕΕ, το 2013, η Ελλάδα κατατάσσεται 13η, μαζί με την Αυστρία (σημ. υψηλότερη θέση σε αυτόν το δείκτη σημαίνει πιο «περιοριστικοί κανονισμοί»). Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και, ως εκ τούτου, δεν βλέπουμε κανένα όφελος στην αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων.

    Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι ο μηχανισμός δεν είναι ευέλικτος, ότι εξαρτάται αποκλειστικά από την έγκριση της (Δημόσιας) Διοίκησης και καθιστά δυνατές τις ομαδικές απολύσεις, τονίζεται στο ίδιο έγγραφο.

    Για τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι ομαδικές απολύσεις υπόκεινται στην έγκριση της Διοίκησης, έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις που αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο διακρίσεων από τη Διοίκηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, στις 22.01.2014, έχουν καθοριστεί τα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με το άρθρο 5Β§3 του νόμου 1387/1983, προκειμένου ο υπουργός Εργασίας (ή ο Περιφερειάρχης) να εγκρίνει (ή όχι) μία απόφαση. Βάσει αυτών των κριτηρίων, μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το αν μία επιχείρηση αντιμετωπίζει αντικειμενικά προβλήματα στη διατήρηση της βιωσιμότητας της που να καθιστούν απαραίτητες τις ομαδικές απολύσεις.

    Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την έρευνα στα αρχεία του υπουργείου, δεν στοιχειοθετείται καμία μεροληπτική στάση της Διοίκησης, βάσει της οποίας να έχουν απορριφθεί αιτήματα για ομαδικές απολύσεις.

    Οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών έχουν συμμετάσχει δια των εκπροσώπων τους στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 22/01/2014 για την έκδοση της προαναφερθείσας απόφασης, η οποία ενίσχυσε θεσμικά το σύστημα που περιγράφεται στο νόμο 1387/1983. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν εκφράσει δημοσίως την άποψή τους υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου», σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Ως εκ τούτου, στο βαθμό που οι εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και αυτών που εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία αναγνωρίζουν τη σημασία της διατήρησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την προστασία της απασχόλησης, αμφισβητείται η ανάγκη για μία ριζική τροποποίηση ή μεταρρύθμιση του εν λόγω πλαισίου.

    Στο νόμο δεν περιλαμβάνονται άλλα επιδόματα, όπως κοινωνική ασφάλιση, τα συστήματα προαγωγών και το επίπεδο του κατώτατου μισθών. Εν κατακλείδι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επιδόματα για τους συνδικαλιστές και οι συνδικαλιστικές άδειες που προβλέπονται ήδη από το νόμο, είναι αναγκαίες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνδικαλιστές στην εκτέλεση των καθηκόντων τους».

    Απαγόρευση της ανταπεργίας (lockout)-υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο

    Βάσει των πληροφοριών του Πρακτορείου, στο ενημερωτικό σημείωμα επισημαίνεται ότι, «όταν ψηφίστηκε ο νόμος 1264/1982 για την απαγόρευση της ανταπεργίας, δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκ μέρους των εργοδοτών. Η εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες (π.χ. Ολλανδία), η ανταπεργία έχει περιορισμένη πρακτικά σημασία. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι 34 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, δεν υπάρχει καμία απόφαση Δικαστηρίου σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της διάταξης αυτής.

    Στην Ελλάδα, απαγορεύεται η ανταπεργία, αλλά το δικαίωμα της απεργίας θα πρέπει, επίσης να υφίσταται, χωρίς να αποκλείεται η απαγόρευση της κατάχρησης του δικαιώματος αυτού».

    [05] Δημόσιο Ταμείο για τα «κόκκινα δάνεια» προτείνει ο Μάριο Ντράγκι

    Υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου το οποίο θα μπορεί να απορροφά κόκκινα δάνεια (public backstop) τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την ευρωζώνη.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι τόσο η δημιουργία του όσο και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition).

    O ίδιος υποστήριξε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο για την μελλοντική τους κερδοφορία όσο και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα.

    Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, εκτός από τη συνδρομή του εν λόγω Ταμείου, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία μίας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων. Όσον αφορά στο τελευταίο, επισήμανε ότι ήδη έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες όμως -όπως είπε- δεν είναι επαρκείς.

    [06] Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων αποφάσισε το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, ΑΙΙΒ).

    Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο από το Γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «η απόφαση εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.»

    «Το επίσημο αίτημα συμμετοχής της χώρας μας στην AIIB θα υποβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών εντός του Αυγούστου, ενώ ως διαπραγματευτής και εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς ορίστηκε ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης.»

    «Η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων - στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλα τα ασιατικά κράτη, δεκαεπτά χώρες από την Ευρώπη καθώς και κράτη από τις υπόλοιπες ηπείρους - θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ασίας, ή έργα που υλοποιούνται στις υπόλοιπες ηπείρους και βοηθούν τη διασύνδεση αυτών με την Ασία. Ειδικότερα, η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα αλλά και στην υπόλοιπη Ασία καθώς και έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από εταιρείες ασιατικών κρατών.»

    [07] Κρ. Λαγκάρντ: Το Brexit επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

    Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω, της πρόβλεψης για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.

    Η δήλωση αυτή έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά κι άλλους αξιωματούχους του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος.

    [08] Επιχείρηση για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης παράνομου στοιχηματισμού

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με διεθνή δράση. Τα μέλη της, που είναι στην πλειονότητά τους ασιατικής καταγωγής, δραστηριοποιούνταν στη διεξαγωγή παράνομων στοιχημάτων, μέσω διαδικτύου.

    Η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε ως κρυσφήγετα πολυτελείς μεζονέτες στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής. Εως αυτή την ώρα έχουν συλληφθεί 125 αλλοδαποί ασιατικής καταγωγής και 3 Ελληνες, μεταξύ των οποίων και 18 αρχηγικά μέλη. Παράλληλα, έχουν κατασχεθεί μεγάλα χρηματικά ποσά και πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών, συστημάτων επικοινωνίας και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

    Μετά την ολοκλήρωση της αστυνομικής επιχείρησης αναμένεται να ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

    [09] Δύο βάρκες με περίπου 100 μετανάστες, έφτασαν στη Λέσβο

    Δύο βάρκες, με περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες, έφτασαν σήμερα,στη Λέσβο. Οι επιβαίνοντες περισυλλέχθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, νοτιανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

    Το σημερινό γεγονός, σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση προσφύγων προς τη Λέσβο -430 άτομα έφθασαν στο νησί το τελευταίο 10ήμερο- δείχνει, σύμφωνα με τις Αρχές, ότι οι έλεγχοι στα απέναντι παράλια έχουν ατονήσει. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλές συλλήψεις στελεχών της Τουρκικής Ακτοφυλακής στα πλαίσια των όσων ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής.

    Χθες Πέμπτη πάντως και έως σήμερα νωρίς το πρωί, εξαιτίας των ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή, σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου δεν πέρασαν μετανάστες και πρόσφυγες.

    Σήμερα, στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 3084 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2477 και στη Σάμο 1067. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6628 άτομα, τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

    [10] Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στα Λιρά Λακωνίας

    Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στα Λιρά του δήμου Μονεμβασίας και έκαψε αρκετά στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

    Ουσιαστικά δεν υπάρχει πλέον πουθενά ενεργό μέτωπο, παραμένουν όμως στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς σε πολλά σημεία υπάρχουν μικροεστίες και κίνδυνος τυχόν αναζωπύρωσης.

    [11] Μ. Βέμπερ: Να σταματήσουν μεσοπρόθεσμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

    Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικές» και είναι σημαντικό να ηρεμήσει η κατάσταση. «Μετά από αυτήν την οξεία φάση πρέπει να οργανωθούν εκ νέου οι σχέσεις με την Τουρκία». Στενότερες εμπορικές σχέσεις είναι δυνατές, αλλά «μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να σταματήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

    Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Γερμανός πολιτικός , παρά τα κατασταλτικά μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης, τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες . «Η συμφωνία για τους πρόσφυγες αυτή τη στιγμή λειτουργεί. Το λαθρεμπόριο μεταναστών στο Αιγαίο έχει πάρει ένα τέλος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τεθεί υπό αμφισβήτηση», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα.

    [12] «Αφετηρίες και αμηχανίες στη Μεταπολίτευση του 1974» του Τάσου Σακελλαρόπουλου

    Αφετηρίες και αμηχανίες στη Μεταπολίτευση του 1974

    του Τάσου Σακελλαρόπουλου*

    Το μήνυμα εκείνης της πολιτικής στιγμής ήταν αναστάσιμο, ήταν απλωμένο με την ευρύτατη δυνατή συναίσθηση μεταξύ όλων εκείνων των ανθρώπων που πνίγονταν από την χούντα, από τα βασανιστήρια, από την τρομοκρατία της αστυνομίας, από τη δεσποτεία του στρατού, από τη χυδαία και λούμπεν αισθητική της δικτατορίας και των θαυμαστών της. Οι άνθρωποι - πομποί του μηνύματος, αποτελούσαν ταυτόχρονα και τους δέκτες του ίδιου μηνύματος που προερχόταν από τον διπλανό τους, που ανάσαινε και αυτός τον αέρα της χαράς και της κατάρρευσης του φόβου. Στη μεγάλη γιορτή στους δρόμους της Αθήνας η νεολαία ξεχώρισε σε ενθουσιασμό, σε ρυθμό και στη διεκδίκηση του διαφορετικού αύριο. Ήταν οι νέες και οι νέοι που διαμορφώθηκαν ηθικά και πολιτικά μέσα στην χούντα, που ξεχώρισαν από τις προηγούμενες γενιές, που η εφηβεία τους σφραγίστηκε και πλάστηκε από την αντίσταση και την πολιτική δράση σε κάθε της έκφανση.

    Πιο διακριτικά συμμετείχαν στη γιορτή οι ενήλικες, οι «μεγάλοι» των ετών εκείνων. Όσων η χούντα έκοψε τη δημόσια ζωή, όσων η χούντα στέρησε τις προοπτικές που είχαν διαμορφώσει, όσων η χούντα ανάγκασε να απέχουν ή να μισοσυμμετέχουν στη δημόσια σκηνή.

    Όσοι από αυτούς δεν ξαναέγιναν έφηβοι κατά την δικτατορία, όσοι από αυτούς δεν πίστευαν ότι ο κόσμος χρειαζόταν ξαναφτιάξιμο, για αυτούς λοιπόν, οι ελπίδες ήταν διαφορετικές. Οι ελπίδες, οι βλέψεις τους, περιείχαν τη βιασύνη της συμμετοχής στα διαφαινόμενα περιβάλλοντα της νέας εξουσίας. Κινήθηκαν προβάλλοντας αγωνιωδώς τις όποιες αντιστασιακές περγαμηνές, πραγματικές ή ελαφρώς κατασκευασμένες, πλέοντας σε νερά που τα χαρακτήριζε δημοκρατική «ανακούφιση» αλλά και κυβερνητική «υπευθυνότητα». Οι βλέψεις τους στέκονταν βουβές δίπλα στην Αριστερά που πίστευε (ή έτσι έδειχνε) ότι ήρθε η ώρα για την απόλυτη ανατροπή. Παράλληλα όμως, οι βλέψεις τους στέκονταν αμήχανες αλλά με «ευγενική» κατανόηση δίπλα σε όσους αστούς προέβαλαν επίμονα ως ύψιστη ηθική αξία τον κώδικα πολιτικής τιμής που διαμορφώθηκε από τα μέλη της ενεργούς αντίστασης, στην παρανομία, στις φυλακές και την εξορία.

    Το τοπίο της Μεταπολίτευσης ήταν μεν ενιαίο σε χρώμα, κάτι μεταξύ γαλανού και ροζ, σαν μια συγκινητική αυγή μιας νέας χρονιάς. Αν όμως το φιλμ γινόταν μαυρόασπρο, στο τοπίο θα μπορούσε από τη στιγμή εκείνη ένας ξένος, ένας ψυχρός αλλοδαπός, να παρατηρήσει την τάξη ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού που παιζόταν με ομάδες παικτών. Το πλέον ενδιαφέρον θα ήταν η παρατήρηση των αφετηριών του παιχνιδιού. Δεν θα ήταν ταγμένες σε ευθεία γραμμή, ούτε θα είχε η κάθε μια τον ίδιο δρόμο να διανύσει. Η μία ομάδα θα είχε μια λεωφόρο ανοιχτή να τρέξει αλλά θα έπρεπε να αλλάξει τη γλώσσα της για να προχωρήσει, η άλλη ομάδα κατείχε απολύτως τη γλώσσα της στιγμής αλλά ο δρόμος της ήταν ορεινός και βραχώδης. Κάποια άλλη ομάδα θα καταλάβαινε αργότερα ότι οι μέσες λύσεις δεν θα έχουν τύχη. Και η άλλη ομάδα θα διέβλεπε ότι οι υποσχέσεις μαζί με τις καταγγελίες θα γίνονταν ανάρπαστες.

    Για την ευκολία της αρχής κάτι έπρεπε να δώσει η μία ομάδα στην άλλη. Έπρεπε να αναγνωριστούν, έστω και στιγμιαία, οι αγαθές, οι δημοκρατικές προθέσεις, να δοθεί ηθικό πλεονέκτημα στον πολιτικό πολιτισμό που δημιουργήθηκε από αντίδραση στη χουντική χυδαιότητα και στη χουντική καταστολή. Έστω και στιγμιαία, αυτό πραγματοποιήθηκε. Οι πολιτικές παρατάξεις αναγνώρισαν η μία στην άλλη ότι ήταν (εν μέρει τουλάχιστον) όλες παιδιά της Ελλάδας της Μεταπολίτευσης, βαπτισμένες όλες στα πολιτικά «νάματα» της Αντίστασης και του αντιχουντικού αγώνα.

    Ήταν μια αναγνώριση απαραίτητη και αναγκαία για τον σεβασμό των αντιπάλων στην αρχή του παιχνιδιού. Μία αναγνώριση που θα αποτελούσε τον καταλύτη ο οποίος θα επέτρεπε να κηρυχθεί η στιγμή της Μεταπολίτευσης ιστορική. Ήταν ο καταλύτης της ανοχής που θα επέτρεπε να γίνουν διαχειρίσιμα στο νέο ελληνικό παιχνίδι τα βαριά και δραματικά στοιχεία όπως η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η ήττα των ελληνικών όπλων, ο καταλύτης που θα διευκόλυνε την εισαγωγή στοιχείων πολιτικού ορθολογισμού όπως η νομιμοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων, όπως ο έλεγχος του επαγγελματικού αντικομμουνισμού, όπως η απόδοση του δημόσιου χώρου στη νεολαία, όπως, επιτέλους, ο περιορισμός του στρατού στους στρατώνες.

    Από κοντά με τα παραπάνω, η Μεταπολίτευση ήταν αναγκαστικά η πύλη εισόδου της καθημερινότητας των χουντικών χρόνων. Η πύλη που διάβηκαν τα δημόσια γούστα και οι παραδοχές που τα συνόδεψαν. Μεταξύ πολλών άλλων εισήλθαν η αποδοχή της λαϊκής πολιτικής χειραγώγησης, η απόδοση κλασσικής αξίας στον πρόχειρο πολιτισμό, η εδραίωση του ήθους της αντιπαροχής και της «αξιοποίησης» που πρέσβευε ο Παττακός, η ακύρωση των ευαισθησιών του λαϊκού πολιτισμού της δεκαετίας του 1960, η σύνδεση πολιτικής και κοινωνίας στην βάση της προσωπικής ιδιοτέλειας. Στοιχεία που προφανώς προϋπήρχαν αλλά η χούντα τα έκανε κυρίαρχα.

    Τη σφράγισε αρνητικά την Ελλάδα η δικτατορία του 1967, στη συνέχεια, και ευτυχώς, τη σφράγισε θετικά η Μεταπολίτευση. Παρά τις αμηχανίες, τις αβεβαιότητες και την ανασφάλεια, δόθηκε αρχικά δημόσιος ρόλος και σε ανθρώπους που είχαν σαφή την αντίληψη της ανάγκης μιας νέας αρχής και, κυρίως, την αντίληψη για τον αναγκαίο σεβασμό απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο εντός του πλαισίου της Δημοκρατίας. Ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που η στιγμή εκείνη, παρά το δραματικό φορτίο, συνεχίζει να προκαλεί ιστορική νοσταλγία ακόμη και σε ανθρώπους που δεν την έζησαν.

  • O Τάσος Σακελλαρόπουλος είναι ιστορικός, υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [13] Συνάντηση Κοτζιά - Κασουλίδη, με φόντο τις εξελίξεις στην Τουρκία

    Με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα, στις 11:30ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στο Ισραήλ, αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, με έμφαση το νέο περιβάλλον ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

    Διαρκές μέλημα και κορυφαία επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως υπογράμμισε ο Ν. Κοτζιάς στη δήλωση του για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Τον κ. Κασουλίδη στην Αθήνα συνοδεύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

    [14] Εκπρόσωποι των ΜΜΕ από την επόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή

    Με ιδιοκτήτες ή εκπροσώπους τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης θα συνεχίσει τις εργασίες της από την επόμενη εβδομάδα, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες σε κόμματα και μμε.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, έχει ήδη αποστείλει τις σχετικές επιστολές και έχει ήδη απαντήσει θετικά ο ιδιοκτήτης του SKY Γιάννης Αλαφούζος, για να καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιουλίου.

    Επιστολές έχουν αποσταλεί επίσης προς τον ιδιοκτήτη της εταιρίας «Πήγασος», Φώτη Μπόμπολα για τις 2 Αυγούστου, και τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού "ALPHA" Δημήτρη Κοντομηνά για τις 4 του ίδιου μήνα.

    Κατά τηνκατάθεση του, ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, Δημήτρης Μηλιάκος, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι για όλα τα δάνεια τα οποία χορήγησε η τράπεζα του προς τα κόμματα, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 July 2016 - 8:32:39 UTC