Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Χατζηδάκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Μικροκομματική σκοπιμότητα» πίσω από τον νέο εκλογικό νόμο
  • [02] Ν. Αθανασίου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Αστείοι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης για τον νέο εκλογικό νόμο
  • [03] Επαφές του Τζ. Λιου με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ευκ. Τσακαλώτο
  • [04] Σήμερα η καταβολή οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ
  • [05] Σε τραγωδία κατέληξε διαπληκτισμός νεαρών, στο Σκουροχώρι Ηλείας
  • [06] Επικίνδυνο το σολάριουμ, προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών
  • [07] Ο Ερντογάν κάλεσε σε προσευχή τους Τούρκους πολίτες από το τέμενος του προεδρικού συγκροτήματος
  • [08] Συνεχίστηκαν, για δεύτερη νύχτα, τα επεισόδια βορείως του Παρισιού
  • [09] Τέθηκε σε εφαρμογή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία
  • [10] Η Εφταλού του Γιώργου Λαζόγκα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας

  • [01] Κ. Χατζηδάκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Μικροκομματική σκοπιμότητα» πίσω από τον νέο εκλογικό νόμο

    Σε λόγους «μικροκομματικής σκοπιμότητας» απέδωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, την προώθηση του νέου εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση".«Τώρα θυμήθηκε (η κυβέρνηση) τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς. Το κάνει απλά και μόνο για να δυσκολέψει τη ζωή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μ' αυτόν τον τρόπο δυσκολεύει τη χώρα. Και δυστυχώς, η κυβέρνηση με τον ίδιο ανεύθυνο τρόπο κινείται και στην οικονομία, διότι είναι μία κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τους φόρους και κλαίει για τις μεταρρυθμίσεις. Όσο έχουμε αυτή την πολιτική, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη δεκαετία».

    «Τώρα έχουμε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Από το 2010 και μετά, μετά βίας δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις [...] Φανταστείτε, αν περάσουμε στο σύστημα αυτό που προτείνει η κυβέρνηση, το οποίο θα οδηγήσει σ' έναν κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή και συνδυάστε αυτή την εξέλιξη με το ότι δύο κόμματα στη Βουλή των Ελλήνων -για διαφορετικούς λόγους το καθένα- η ΧΑ από τη μία πλευρά και το ΚΚΕ από την άλλη δεν συμμετέχουν σε κυβερνητικά σχήματα. Και σκεφτείτε πόσο μεγάλη θα είναι η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης κι έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, που εγκατέλειψε το σύστημα της απλής αναλογικής, με διακομματική συναίνεση.

    «Η Ελλάδα είναι στο μέσο μίας οικονομικής κρίσης. Δεν χρειάζεται να βάλει αλάτι στην πληγή» ανέφερε, τονίζοντας πως η κυβερνητική αστάθεια «μπορεί να βουλιάξει τη χώρα περισσότερο».

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε ότι ενώ «στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Ερντογάν είχε κανείς την εντύπωση πως μπορεί η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ, στη συνέχεια -και λόγω του μεγαλοϊδεατισμού που επικράτησε στην Τουρκία- υπήρξαν εντάσεις τόσο με την ΕΕ όσο και με άλλες γειτονικές χώρες».

    Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως ο Ερντογάν «ψαρεύει με δυναμίτη» και κάνει κάποιες ριψοκίνδυνες κινήσεις που ξεκινούν από την αίσθηση ότι έχει μία λαϊκή στήριξη, την οποία όμως «χρησιμοποιεί με τρόπο που θυμίζει αλαζονεία και αυταρχισμό» κι εκτίμησε πως αυτά που γίνονται στην Τουρκία αναγκάζουν την Ευρώπη να πάρει «πιο ριζικές αποφάσεις».

    «Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι θεατής» τόνισε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «το πώς θα κινηθεί (η ΕΕ) είναι και αποτέλεσμα των ίδιων των κινήσεων που θα γίνουν μέσα στην Τουρκία».

    Η Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, «αν γίνουν τελικά αυτές οι κινήσεις, δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια. Αυτό σημαίνει ένα νέο σκηνικό στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και πρέπει να δει κάποιος τα όποια θετικά ή αρνητικά αυτά του νέου σκηνικού».

    Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Μπλιάτκας

    Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου

    [02] Ν. Αθανασίου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Αστείοι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης για τον νέο εκλογικό νόμο

    «Αστεία» χαρακτήρισε ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση περί προώθησης του νέου εκλογικού νόμου για επικοινωνιακούς λόγους, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση».

    «Είναι αστείο να λες ότι γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους από τη στιγμή που αυτό μπορείς να το ψηφίσεις και να ισχύσει, να γίνει πράξη» τόνισε ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας πως «η απλή αναλογική καταργεί αυτό που ορθά ονομάζαμε χαμένη ψήφο».

    Απέδωσε δε τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης σε φόβο «ότι στο πλευρό τους θα δημιουργηθούν νέα κόμματα, που θα μπουν στη Βουλή».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «εμβρόντητος» από την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, τονίζοντας: «Θρυλείται ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει αναταραχή. Ότι ορισμένοι διαφωνούν, αλλά θα πειθαρχήσουν. Πάντως, είναι να απορεί κανείς. Όταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ [...] κατέθεσε πρόταση για την απλή αναλογική και τώρα έρχεται και λέει δεν την ψηφίζω. Τι δικαιούμαι να ισχυριστώ εγώ αυτή τη στιγμή; Δικαιούμαι να ισχυριστώ ότι υποκύψατε κύριοι στον εκβιασμό Μητσοτάκη: ότι (δηλαδή) δεν πρόκειται στο μέλλον να έχετε την παραμικρή πιθανότητα συνεργασίας μαζί μας, αν την ψηφίσετε».

    Αφού επισήμανε πως η απλή αναλογική «προσφέρει ένα σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «κάποιος θέλει να πάει το πτώμα του ΠΑΣΟΚ ως λάφυρο στη Νέα Δημοκρατία για να μπει στα ψηφοδέλτια επικρατείας της».

    Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «ακυβερνησίας» σε περίπτωση ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου, υπενθύμισε τις κυβερνήσεις συνεργασίας των παρελθόντων ετών, σημειώνοντας: «τις συνεργασίες τις έχει επιβάλει ο λαός. Θα μπορούσε αυτό και να θεσμοθετηθεί. Κάποιοι το αρνούνται, ας αναλάβουν και τις ευθύνες τους».

    Εκτίμησε πως το θέμα της απλής αναλογικής δεν τελειώνει σήμερα καθώς κατά πάσα πιθανότητα είναι δύσκολο να βρεθούν οι 200 ψήφοι, αλλά τόνισε πως το θέμα «θα εκκρεμεί και θα βασανίζει όσους δεν το ψηφίσουν σήμερα», διότι όπως είπε: «πρέπει να περάσουμε σε έναν νέο πολιτικό πολιτισμό, των συναινέσεων, των συμμαχιών, της εθνικής συνεννόησης».

    Ο κ. Αθανασίου εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για την κατάσταση στη χώρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας πως «εφόσον οι συνθήκες στον περίγυρό μας είναι ομαλές, αισιοδοξώ για το φθινόπωρο», ενώ εκτίμησε πως «τα πολύ δύσκολα έχουν περάσει».

    Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Μπλιάτκας

    Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου

    [03] Επαφές του Τζ. Λιου με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ευκ. Τσακαλώτο

    Στις 2 μετά το μεσημέρι, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζακ Λιου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αυτή την ώρα ο κ.Λιου έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Νωρίτερα οΑμερικανόςυπουργόςΟικονομικών συναντήθηκε με τονυπουργό Οικονομίας ΓιώργοΣταθάκη και τον υφυπουργό ΑλέξηΧαρίτση, ενώ για τις 13:00 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τονπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΚυριάκοΜητσοτάκη.

    Διαβάστε επίσης: «Η τρέχουσα αναταραχή στην Τουρκία κάνει πιο σημαντική την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

    [04] Σήμερα η καταβολή οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ

    Σήμερα Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016, θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα Β΄ τριμήνου 2016 (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση Α21, μέχρι και 26-06-2016 και πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ.

    Επίσης σήμερα θα γίνει η πληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων (A21) του έτους 2015, που ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ και πληρούν τις προϋποθέσεις.Η πληρωμή αυτή αφορά 476.887 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 162.815.631,88 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 3,6%.

    [05] Σε τραγωδία κατέληξε διαπληκτισμός νεαρών, στο Σκουροχώρι Ηλείας

    Σε τραγωδία κατέληξε ο διαπληκτισμός μεταξύ νεαρών, σε αυλή σπιτιού στο Σκουροχώρι Ηλείας, με θύμα έναν 20χρονο ο οποίος δέχθηκε πυροβολισμό από τον πατέρα ενός εκ των εμπλεκομένων, με αποτέλεσμα να εκπνεύσει λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου είχε διακομισθεί.Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, το θύμα μαζί με έναν 23χρονο πήγαν χθες τα μεσάνυχτα στο Σκουροχώρι, όπου συνάντησαν έναν 27χρονο και έναν 34χρονο στην αυλή του σπιτιού του 27χρονου.

    Αμέσως μετά ακολούθησε διαπληκτισμός μεταξύ των τεσσάρων, λόγω προσωπικών διαφορών που είχαν. Τον διαπληκτισμό αντελήφθη ο 56χρονος πατέρας του 27χρονου, ο οποίος ζήτησε από τους νεαρούς να φύγουν από την αυλή του σπιτιού του.Στησυνέχεια, ο 56χρονος φέρεται να πήρε μία καραμπίνα που είχε στο σπίτι του και να πυροβόλησε μία φορά, με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον 20χρονο στη θωρακική χώρα.Το θύμα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα στα τραύματά του.

    [06] Επικίνδυνο το σολάριουμ, προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

    Το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία είναι αθώο; Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος. Όμως, η επιστημονική επιτροπή της ΕΕ, για τα καταναλωτικά προϊόντα, επισήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, για τεχνητό μαύρισμα, άρχισε να κατακτά την αγορά, μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλήρη αποτελέσματά της στην υγεία μας.

    Θα χρειαστούν ακόμα πολλά χρόνια, για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη, εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Όπως αναφέρει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, η επιστημονική επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία, είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος στα μάτια.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη - μέλη να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια.

    [07] Ο Ερντογάν κάλεσε σε προσευχή τους Τούρκους πολίτες από το τέμενος του προεδρικού συγκροτήματος

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα το πρωί σε προσευχή τους Τούρκους πολίτες από το τέμενος του προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα, έξι ημέρες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε με στόχο την ανατροπή του.

    Η προσευχή, η οποία μεταδόθηκε από τα μεγάφωνα του τεμένους του προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα, μεταδόθηκε επίσης από τον ιστότοπο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak.

    Σε μηνύματα επίσης που φέρουν την υπογραφή RTErdogan και εστάλησαν σε διάφορους αριθμούς κινητών τηλεφώνων στη χώρα ο πρόεδρος της χώρας καλεί τους Τούρκους πολίτες να συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους για να αντισταθούν στους "τρομοκράτες". "Οι πλατείες δεν ανήκουν στα τανκς. Οι πλατείες ανήκουν στο έθνος", αναφέρεται στο μήνυμα που φέρει την υπογραφή του Ερντογάν.

    Η Άγκυρα κατηγορεί τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι υποκίνησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

    Σήμερα τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, την επιβολή της οποίας για περίοδο τριών μηνών ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Ερντογάν.

    Η κατάσταση αυτή, η οποία προβλέπεται από το άρθρο 120 του Συντάγματος, μπορεί να επιβληθεί σε όλη ή σε τμήμα της επικράτειας για μια μέγιστη περίοδο έξι μηνών στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές ενέργειες που αποσκοπούν στην κατάλυση της δημοκρατικής τάξης, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Βάσει αυτής επιβάλλονται κυρίως περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία και στην ελεύθερη πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

    [08] Συνεχίστηκαν, για δεύτερη νύχτα, τα επεισόδια βορείως του Παρισιού

    Εξαγριωμένοι νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της αστυνομίας κι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα σε περιοχή βορείως του Παρισιού στη διάρκεια της νύχτας, μετά το θάνατο ενός νεαρού στα χέρια της αστυνομίας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα βίας, με τη συμμετοχή 200 διαδηλωτών στην περιοχή Val d'Oise σε απόσταση 40 χλμ., βορείως του Παρισιού. Στη διάρκεια των ταραχών έγιναν εννέα συλλήψεις, ενώ κινητοποιήθηκαν 180 αστυνομικοί.

    Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν 15 αυτοκίνητα και δεκάδες κάδους απορριμμάτων, ενώ πέταξαν βόμβες μολότοφ σε παιδικό σταθμό και στο τοπικό δημαρχείο.Οι τοπικές αστυνομικές αρχές δενδιασυνδέουν τα επεισόδια αυτά με την αιματηρή επίθεση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη Νίκαια.Από τα επεισόδια που έγιναν τις δύο προηγούμενες νύχτες δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ το Παρίσι είχε βρεθεί στο επίκεντρο μεγάλων ταραχών το 2005, μετά το θάνατο νεαρών που έπαθαν ηλεκτροπληξία όταν είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία, σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    [09] Τέθηκε σε εφαρμογή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

    Από σήμερα εφαρμόζεται η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, η οποία σύμφωνα με την άποψη των αρχών θα επιτρέψει την ανάληψη αποφασιστικής και ευέλικτης δράσης κατά των υπευθύνων της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος που έγινε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής.

    Η εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης άρχισε στη μία μετά τα μεσάνυχτα σήμερα τοπική ώρα, με τον Πρόεδρο Ρ.Τ.Ερτογάν να έχει ενεργοποιήσει πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες από τις 15 Ιουλίου που έγινε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Ο ίδιος δηλώνει ότι η κατάσταση ανάγκης είναι πλήρως εναρμονισμένη με το σύνταγμα της χώρας, ενώ δεν παραβιάζει τη νομιμότητα, αλλά και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.

    Η κατάσταση ανάγκης θα επιτρέψει στον Ερντογάν και την κυβέρνηση να παρακάμψει το κοινοβούλιο για την ψήφιση νέας νομοθεσίας και να περιορίσει ή να καταργήσει δικαιώματα και ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες στην Τουρκία, εάν αυτό, κριθεί αναγκαίο.

    Την απόφαση για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ζωντανά από την τηλεόραση ο Ερντογάν μπροστά από τους υπουργούς του, μετά από σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η οποία είχε διάρκεια σχεδόν πέντε ωρών.

    Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία

    Φ.Β. Σταϊνμάιερ: Η Τουρκία να θέσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το συντομότερο

    [10] Η Εφταλού του Γιώργου Λαζόγκα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας

    Έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα με έργα του εμπνευσμένα από την Εφταλού, εγκαινιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας στη Λέσβο, στις 23 Ιουλίου.Πρόκειται για 35 σχέδια του ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ, τα οποία σχεδίασε πριν χρόνια στον Μόλυβο, όπου περνούσε τα καλοκαίρια, την δεκαετία του 80, όταν μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Θεσσαλονίκης όπου δίδασκε σχέδιο στην αρχιτεκτονική του ΑΠΘ και στο Παρίσι όπου εργαζόταν και εξέθετε. Η έρημη τότε και μοναχική παραλία της Εφταλού του προσέφερε απόλυτη ελευθερία.

    Εν αρχή είναι ο μύθος και η Εφταλού, για τον Γιώργο Λαζόγκα, ήταν το συμβολικό «πέρασμα» στην απέναντι όχθη. Υπάρχει το εδώ και το πέρα. Από τη Λέσβο στην Ιωνία και από την Ιωνία στη Λέσβο.Οι μύθοι επιβιώνουν και η Εφταλού σήμερα, όπως και στο παρελθόν, έγινε το πέρασμα στην ελευθερία και την ελπίδα για τους χιλιάδες πρόσφυγες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 July 2016 - 8:32:35 UTC