Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποχώρηση Μ. Σάλλα από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Οι μειώσεις που θα γίνουν στις επικουρικές αφορούν το 10% των συνταξιούχων
  • [03] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία, ανακοίνωσε ο Ερντογάν
  • [04] Ερντογάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία

  • [01] Αποχώρηση Μ. Σάλλα από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς

    Την απόφασή του να μησυμμετάσχει στο νέο διοικητικό σχήμα της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

    Ειδικότερα, ο κ. Σάλλας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, απευθυνόμενος στα μέλη, ανέφερε: «Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις, τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών. Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 1991, με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μία σημαντική σε μέγεθος τράπεζα, με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ' αυτά».

    «Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς, ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά, κυρίως, οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή. Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα, ήδη, από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου. Δεν μπορούσα, ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το ΔΣ της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του ΔΣ, αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το ΔΣ της Τράπεζας» πρόσθεσε ο κ. Σάλλας.

    Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, ομόφωνα, να απονείμει στον κ. Σάλλα τον τίτλο του επιτίμου προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και επί 25 χρόνια πρόεδρος.

    Προσωρινή πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, ηκαθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε την καθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη προσωρινή πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της απόφασης του Μιχάλη Σάλλα, προέδρου του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, να μην συμμετέχει στο νέο διοικητικό σχήμα της Τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    «Τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας βασικό κριτήριο για την λειτουργία της τράπεζας Πειραιώς»

    Δεν αλλάζει η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς μετά την αποχώρηση του Μ. Σάλλα

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Οι μειώσεις που θα γίνουν στις επικουρικές αφορούν το 10% των συνταξιούχων

    Στο 9% του ΑΕΠ ανέρχεται το έλλειμμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο οποίο περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αιτήσεις για την έκδοση νέων συντάξεων και την απονομή εφάπαξ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε «γκρίζα ή μαύρη προπαγάνδα» τα όσα γράφονται για μείωση των κύριων συντάξεων, διευκρινίζοντας ότι οι μειώσεις που φαίνονται αφορούν τις αλλαγές στην παρακράτηση φόρου. Ανέφερε επίσης ότι οι μειώσεις αφορούν το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων και τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα επανυπολογιστούν όπως είπε, στις περιπτώσεις όπου μαζί με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, όπως προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας στις περισσότερες επικουρικές δεν θα υπάρξει μείωση, και σε μερικές περιπτώσεις θα υπάρξει αύξηση, ενώ οι μειώσεις που θα γίνουν, αφορούν το 10% των συνταξιούχων ή το 20% των συντάξεων.

    Όσον αφορά το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ότι η μείωση οφείλεται στην κατάργηση του κοινωνικού πόρου το 2014 ο οποίος αντιστοιχούσε σε 20 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

    Αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, είπε ότι ήταν από τα αρνητικά «που δε μπορέσαμε να αποτρέψουμε γιατί ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου που αποφασίστηκε και με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού» και χαρακτήρισε «εξόχως δημαγωγική την κριτική που από ασκείται από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις για την κατάργηση του ΕΚΑΣ».

    [03] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία, ανακοίνωσε ο Ερντογάν

    Κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας τριών μηνών κηρύχθηκε στην Τουρκία με απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα είχε συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, επίσης υπό την προεδρία του Ερντογάν, το οποίο αποφάσισε να συστήσει στο υπουργικό συμβούλιο την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

    Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν στις 11.15 το βράδυ. Επικαλέστηκε το άρθρο 120 του τουρκικού συντάγματος το οποίο δίνει δυνατότητα κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

    Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι την απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποίησε η «τρομοκρατική οργάνωση Φετχουλάχ» όπως αποκαλείται πλέον στη Τουρκία το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

    «Κανείς να μην ανησυχεί για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην προστασία της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων.

    Ο Ερντογάν είπε πως οι ξένες χώρες να μην επικρίνουν την Τουρκία όπου θα ληφθούν τα εν λόγω μέτρα. Αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης S&P, ο οποίος υποβάθμισε την Τουρκία. «Τι σχέση έχετε εσείς με την Τουρκία;» αναρωτήθηκε και είπε «πρόκειται για πολιτική απόφαση».

    Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι αρμοδιότητες των νομαρχών, ότι αντιθέτως αυτές θα αυξηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις θα τελούν υπό τις εντολές και τη διοίκηση των νομαρχών.

    Απομένει πάντως να γίνει γνωστό τι είδους ρυθμίσεις θα ακολουθήσουν, αφού ο ισχύων νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης ψηφίστηκε το 1983 και σε πολλά σημεία δεν είναι ικανό μέσο για να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Σημαντικό χαρακτηριστικό του νόμου πάντως είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την άσκηση πολιτικής μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνελήφθησαν δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας

    Σφίγγει ο κλοιός στα τουρκικά πανεπιστήμια

    [04] Ερντογάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες τίθεται η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Νωρίτερα οΤαγίπ Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeeraότι ξένες χώρες ενδεχομένως να εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής, αν και αρνήθηκε να ονοματίσει κάποιες από αυτέςενωαπέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται.

    «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.

    Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

    Επισήμανε πως μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

    «Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία (των ενόπλων δυνάμεων). Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα, σημειώνοντας πως: «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν».

    Διαβάστε επίσης:

    Συνελήφθησαν δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας

    Σφίγγει ο κλοιός στα τουρκικά πανεπιστήμια


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 July 2016 - 22:32:26 UTC