Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν ανέχομαι οποιαδήποτε σπίλωσή μου», δηλώνει το πρώην στέλεχος της UBS Χρ. Σκλαβούνης
  • [02] Θεαματική αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες
  • [03] Δικαίωμα και υποχρέωση η αποτύπωση της αλήθειας, τονίζει η ΠΟΕΣΥ με αφορμή την καταδίκη του Σ. Μπαλάσκα
  • [04] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Κολυμπάρι Χανίων
  • [05] Ολάντ: Μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ «δεν μπορεί» να επαναφέρει τη θανατική ποινή
  • [06] Η Άγκυρα προετοιμάζει αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ
  • [07] Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οκτώ στρατιώτες
  • [08] Οι επτά υποψήφιοι που προεπιλέγησαν για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [09] Συνεχίζεται η «εκκαθάριση» στην Τουρκία - 49.321 άτομα απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο της χώρας

  • [01] «Δεν ανέχομαι οποιαδήποτε σπίλωσή μου», δηλώνει το πρώην στέλεχος της UBS Χρ. Σκλαβούνης

    «Δεν σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή» και «δεν ανέχομαι οποιαδήποτε σπίλωσή μου» δηλώνει ο Χρήστος Σκλαβούνης, πρώην στέλεχος της τράπεζας UBS και πρώην πρόεδρος του ΤΧΣ, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την έρευνα που έγινε στο σπίτι του με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων, στο πλαίσιο της έρευνας για τις λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού που φοροδιαφεύγουν.

    Ο κ. Σκλαβούνης δηλώνει μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του, Αλεξάνδρου Ι. Στρίμπερη, «πρόθυμος σε κάθε έλεγχο» ενώ τονίζει πως δεν έχει ασκηθεί σε βάρος του καμία δίωξη «όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί».

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε νέες αθλιότητες» για να αντιμετωπίσει την «οργή του κόσμου

    [02] Θεαματική αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες

    Θεαματική είναι η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες από την αρχή του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, από εγχώριες τραπεζικές πηγές.

    Οι πηγές του Πρακτορείου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι έως τον Μάιο του 2015 είχαν φύγει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 4,5 - 5 δισεκατομμυρίων Ευρώ από την Ελλάδα. Σήμερα έχουν επιστρέψει κεφάλαια ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων Ευρώ, βοηθούντος και του τουρισμού.

    Οι εγχώριες τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η επιστροφή των καταθέσεων στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα είναι ένδειξη της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και δείκτης βεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μειώνεται παράλληλα θεαματικά, εβδομάδα με την εβδομάδα, η εξάρτηση των τραπεζικών ιδρυμάτων από τον ELA, δηλαδή οι τράπεζες δανείζονται ολοένα και μικρότερα ποσά, γεγονός που αποτελεί επίσης ένδειξη σταθεροποίησης.

    Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το «πράσινο φως» που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την χαλάρωση των capital controls, εγκρίνοντας επί της ουσίας την εισήγηση που είχε κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Η τυπική έγκριση της εισήγησης Στουρνάρα αναμένεται την Πέμπτη, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    [03] Δικαίωμα και υποχρέωση η αποτύπωση της αλήθειας, τονίζει η ΠΟΕΣΥ με αφορμή την καταδίκη του Σ. Μπαλάσκα

    Δικαίωμα και υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι να αποτυπώνει την αλήθεια και να διαφωτίζει τους πολίτες σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και την πολιτική, αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, αναφορικά με το περιστατικό καταδίκης του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα, από το Εφετείο Πλημμελημάτων Μυτιλήνης, για εξύβριση.

    Η υπόθεση αφορούσε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου στην τοπική εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», το οποίο στηλίτευε τις νεοναζιστικές απόψεις ενός εκπαιδευτικού και αναφέρεται σε όσα αυτές έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης.

    Το καινοφανές της υπόθεσης, σημειώνει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, είναι ότι όσα ισχυρίστηκε στο επίμαχο δημοσίευμα ο δημοσιογράφος, αποδείχτηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας, τόσο στο πρωτόδικο δικαστήριο όσο και στο Εφετείο.

    Καταλήγοντας, η ΠΟΕΣΥ αναφέρει ότι η μάχη για τη δημοκρατία είναι ένας αγώνας διαρκής και οι δημοσιογράφοι οφείλουν να μείνουν στην πρώτη γραμμή και να μην λυγίσουν.

    [04] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Κολυμπάρι Χανίων

    Υπό μερικό έλεγχο, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, τέθηκε αργά το απόγευμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ύψωμα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο μνημείο των πεσόντων Ευελπίδων, στο Κολυμπάρι Χανίων.

    Στο σημείο επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με επτά υδροφόρα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά έκαψε 30 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

    [05] Ολάντ: Μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ «δεν μπορεί» να επαναφέρει τη θανατική ποινή

    Μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί» να επαναφέρει την ποινή του θανάτου, όπως σχεδιάζει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα από τη Λισαβόνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

    «Μια χώρα η οποία (...) θέλει μια σχέση με την ΕΕ» και διεξάγει «ενταξιακές διαπραγματεύσεις», όπως η Τουρκία, «δεν μπορεί να επαναφέρει την ποινή του θανάτου στο δίκαιό της», είπε ο Ολάντ.

    «Αυτό που ζητούμε τώρα είναι α μέτρα που αναμένεται να ληφθούν για να δικαστούν και να συλληφθούν αυτοί οι οποίοι διέπραξαν το πραξικόπημα να συμμορφώνονται προς το δίκαιο», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

    [06] Η Άγκυρα προετοιμάζει αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ

    Η Τουρκία προετοιμάζει το επίσημο αίτημα έκδοσης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο βαρύνει η υποψία ότι οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

    «Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να τον φιλοξενούν, ο κόσμος θα αρχίσει να σκέφτεται ότι τον προστατεύουν», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

    «Ένα άτομο μπορεί εύκολα να εκδοθεί εάν το βαρύνουν υποψίες και σε αυτή την περίσταση υπάρχουν πολλές υποψίες ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα», συμπλήρωσε.

    Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν από την Τουρκία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως αυτό θα συμβεί.

    «Δεν επιβεβαιώνουμε ακόμη την παραλαβή αιτήματος έκδοσης, βρισκόμαστε σε επαφή με τούρκους αξιωματούχους», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Έχουν καταστήσει σαφές πως θα το καταθέσουν», πρόσθεσε.

    [07] Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οκτώ στρατιώτες

    Για «ιστορικές και ασυνήθιστες» ημέρες για την Τουρκία έκανε λόγο ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα, χαρακτηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα «σοβαρό έγκλημα».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση της Ελλάδας, λέγοντας πως «είμαστε συγκινημένοι από την υποστήριξη και τη συμπάθεια που λάβαμε από τον ελληνικό λαό», αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που εξέφρασαν, όπως ανέφερε, την υποστήριξή τους από τις πρώτες ώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, προσέθεσε, γιατί μετά την εξέλιξη των πραγμάτων ήταν εύκολο να δώσεις υποστήριξη, αλλά εφόσον ήταν σε εξέλιξη αυτή η υποστήριξη ήταν πολύ σημαντική για μας.

    Ο Τούρκος πρέσβης χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση να δοθεί άδεια προσγείωσης στην Αλεξανδρούπολη στο ελικόπτερο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Στη συνέντευξή του ο Κερίμ Ουράς δήλωσε: «Δεν έπρεπε δοθεί άδεια. Ήταν λάθος να δεχθείτε αυτούς τους ανθρώπους καταρχάς. Πρώτον επειδή ήταν στρατιωτικοί και δεύτερον επειδή όλοι ξέρανε τι συμβαίνει στην Τουρκία εκείνη τη στιγμή, ότι ήταν σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα και ότι ήταν ξεκάθαρο πως αυτοί προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον νόμο, ότι συμμετείχαν σε εγκληματική πράξη που ήταν σε εξέλιξη. Οπότε υπήρχε υψηλή πιθανότητα να ήταν τρομοκράτες που "δραπετεύουν" από τη δικαιουσύνη».

    «Όταν προσγειωθήκανε στην Αλεξανδρούπολη», σημείωσε «η δική μας προτίμηση θα ήταν να μην περάσουν από μια μακρόσυρτη διαδικασία, αλλά να απελαθούν», υπογραμμίζοντας πως «όταν οι αρχές ανακαλύψανε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, είναι ένστολοι, θα έπρεπε να σταλούν πίσω».

    Σε ό,τι αφορά τη δίκη που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη και ανέφερε: «Είμαστε ενδιαφερόμενο μέρος σε αυτή τη δίκη, όχι μόνο εμείς αλλά και η τουρκική κοινή γνώμη. Όπως ξέρετε, 4-5 κανάλια μεταδίδουν ζωντανά από το σημείο όπου διεξάγεται η δίκη. Ελπίζω ότι θα καταφέρετε σύντομα να περάσετε γοργά από τις φάσεις της δικαστικής διαδικασίας και γρήγορα να επιστρέψετε αυτά τα τρομοκρατικά στοιχεία για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη στην Τουρκία, πάντα με βάση τους διεθνείς κανόνες και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αλλά πρέπει να επιστραφούν. Εάν η δίκη ολοκληρωθεί γρήγορα και με θετικό τρόπο, δηλαδή αν επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οχτώ Τούρκοι στρατιώτες, θα είναι κάτι πολύ θετικό για τις διμερείς μας σχέσεις. Εάν όχι, δεν θα τις βοηθήσει καθόλου».

    Αντικρούοντας την αμφισβήτηση μέσων μαζικής ενημέρωσης για το κατά πόσον θα είναι δίκαιη η δίκη τους στην Τουρκία, ο κ. Ουράς διαβεβαίωσε πως θα έχουν δίκαιη και διαφανή δίκη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

    [08] Οι επτά υποψήφιοι που προεπιλέγησαν για τις τηλεοπτικές άδειες

    Ανακοινώθηκαντα επτά επιχειρηματικά σχήματα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    Στη διαγωνιστική διαδικασία επιλέγονται οι εξής υποψήφιοι:

    1. ΣΚΑΙ Α.Ε. (Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης

    2. Ν.Τ.V. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (Ανώνυμη Εταιρεία)

    3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV (Ανώνυμος Εταιρεία)

    4. ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.

    5. Ιωάννης -Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας (Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Α.Ε. Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

    6. E TV (Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.)

    7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

    Τα τρία επιχειρηματικά σχήματα που απορρίφθηκαν είναι τα εξής:

    1. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

    2. ITV CP (Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Α.Ε.)

    3. MEGA CHANNEL (Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων)

    Ο αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να αυξηθεί, λόγω των αιτήσεων θεραπείας που αναμένεται να κατατεθούν, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα της προδικαστικής προσφυγής.

    Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος για λόγους που άπτονται της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και ενίσχυσης της διαφάνειας, απηύθυνε ερώτημα προς την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, κατά πόσο οι λόγοι απόρριψης των τριών υποψηφίων που αποκλείστηκαν, είναι θεραπεύσιμοι.

    Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στον διαγωνισμό θα χρησιμοποιηθεί αναγνωρισμένη και δοκιμασμένη μέθοδος δημοπράτησης που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την η ΕΕΤΤ στις δημοπρασίες φάσματος συχνοτήτων για τις τηλεπικοινωνίες.

    [09] Συνεχίζεται η «εκκαθάριση» στην Τουρκία - 49.321 άτομα απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο της χώρας

    Συνολικά 49.321 άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, κατά την επιχείρηση εκκαθάρισης στο τουρκικό Δημόσιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».

    Στον αριθμό αυτόνθα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα. Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε χθες ότι προσήχθησαν πάνω από έξι χιλιάδες αξιωματικοί στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ έχουν απομακρυνθεί και πάνω από 3.000 δικαστικοί.

    Υπόνοιες περί επαναφοράς της θανατικής ποινής από τον Ερντογάν

    Υπόνοιες περί επαναφοράς της θανατικής ποινής περιέχουν τα όσα είπε χτες αργά τη νύχτα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι αύριο θα ανακοινωθεί μία «σημαντική» απόφαση, μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να κατονομάσει την απόφαση αυτή.

    «Δεν μπορείτε να παραβλέψετε το λαό και τα αιτήματά του σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Εάν ο λαός έχει τέτοιο αίτημα, αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο κοινοβούλιο» είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Πιστεύω ότι τα κόμματα θα πάρουν την πιο σωστή απόφαση. Και στην περίπτωση αυτή, δηλώνω από τώρα ότι θα εγκρίνω την απόφαση αυτή. Διότι εάν εμείς οι πολιτικοί μείνουμε θεατές σε μια χώρα όπου δολοφονούνται οι νέοι μας με τανκς και βόμβες, τότε δεν θα μπορέσουμε να λογοδοτήσουμε στον αιώνιο κόσμο».

    Η Άγκυρα προετοιμάζει αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ

    Η Τουρκία προετοιμάζει το επίσημο αίτημα έκδοσης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο βαρύνει η υποψία ότι οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

    «Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να τον φιλοξενούν, ο κόσμος θα αρχίσει να σκέφτεται ότι τον προστατεύουν», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

    Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν από την Τουρκία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως αυτό θα συμβεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οκτώ στρατιώτες

    Τουρκία: Ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 July 2016 - 18:32:31 UTC