Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Να είμαστε επιφυλακτικοί με τις πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία
  • [02] Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: "ΝΔ, Το κόμμα των offshore, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής"
  • [03] Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Παπανδρέου
  • [04] Το «κούρεμα» των επενδυτών δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη διάσωση των τραπεζών
  • [05] Βουτιά κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Ιούλιο
  • [06] Θεαματική αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες
  • [07] Το «παιχνίδι» με τις ψηφιακές συσκευές έχει επιπτώσεις στη μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών
  • [08] «Η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί όσο γίνεται ταχύτερα» λέει η διευθύντρια της υπηρεσίας Ασύλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [09] Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας Λασιθίου
  • [10] Έρευνες σε σπίτια αντιεξουσιαστών
  • [11] Η ζωή και τα τραγούδια της Εντίθ Πιαφ στο Ηρώδειο
  • [12] Η Microsoft παραδέχτηκε ότι ο στόχος της για 1 δισ. Windows 10 συσκευές είναι μάλλον υπεραισιόδοξος
  • [13] Μπλοκάρισμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στην Τουρκία
  • [14] ΣΥΡΙΖΑ: "ΝΔ, το κόμμα των offshore, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής"
  • [15] Συναντήσεις Τσίπρα με Παπανδρέου, Οικολόγους, Κουβέλη
  • [16] Στην υπηρεσία ασύλου οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί
  • [17] FT: Φοροελεγκτές κάνουν έφοδο στο σπίτι πρώην στελέχους της UBS
  • [18] Ντομπρόβσκις: Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προτεραιότητα της ΕΕ μετά το Brexit

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Να είμαστε επιφυλακτικοί με τις πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία

    Την εκτίμηση ότι η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία μπορεί να γίνεται απλώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, διατύπωσε στο Πρακτορείο 104,9 fm ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σημειώνοντας ότι «μία βασική αρχή στο ρωμαϊκό δίκαιο είναι πως ένας νόμος που ψηφίζεται δε μπορεί να ισχύσει για μία πράξη που έγινε, όταν αυτός ο νόμος δεν υπήρχε, δηλαδή η θανατική ποινή δε μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά».

    «Τα περισσότερα από όσα ακούγονται και συμβαίνουν και εξαγγέλλονται, γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Το θέμα βεβαίως είναι απρόβλεπτο και έχει μία δυναμική που μπορεί να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», προτρέποντας «αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία να το κρίνουμε με κάθε επιφύλαξη, διότι ακόμη και οι καταγραφές των γεγονότων δεν ξέρουμε κατά πόσο αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και σε έκταση και σε βάθος».

    «Ακόμη και τη βραδιά του πραξικοπήματος, τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία είχαν ελάχιστες πληροφορίες, υπέπεσαν σε αρκετές αντιφάσεις και μετέδωσαν και πράγματα, τα οποία ουδέποτε επαληθεύτηκαν αργότερα. Ακόμη και τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι μεγάλο μέρος από τις πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία αναπαράγονται από Μέσα, τα οποία λίγο - πολύ υφίστανται κάποιας μορφής έλεγχο» εξήγησε.

    Ο αν. Υπουργός αναφέρθηκε «στην έκταση και το βάθος των εκκαθαρίσεων τα τελευταία 2-3 24ωρα», στοιχείο που όπως παρατήρησε σημειώνεται και στον διεθνή Τύπο από τους αναλυτές, αλλά και στις ξένες πρωτεύουσες. «Είναι λίγο μουδιασμένος ο κόσμος, διότι ουδείς εγκρίνει και όλοι καταδικάζουν την απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και μίας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, όμως, από εκεί και πέρα πολλοί, με μεγάλη προσοχή και ίσως και ανησυχία βλέπουμε ή παρακολουθούμε ή περιμένουμε να τηρηθούν τα στοιχειώδη αυτής της συνταγματικής τάξης που απειλήθηκε και της δημοκρατικής νομιμότητος, δηλαδή κράτος δικαίου, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία στην ελληνική πλευρά για ...εξαγωγή της κρίσης, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα μέχρι στιγμής και πως «δεν υπάρχει μία γραμμική σύνδεση, η Τουρκία δεν κάνει μονοσήμαντα εξαγωγή κρίσης, θα έλεγα αλλιώς ότι εκμεταλλεύεται στιγμές αδυναμίας της Ελλάδος».

    Σε ό,τι αφορά το τοπίο που διαμορφώνεται τώρα στην Τουρκία είπε: «Πρέπει να επανέλθουμε σε αυτό που όλοι οι προσεκτικοί αναλυτές τα τελευταία χρόνια βλέπουν, ότι βρισκόμαστε σε έναν διαρκή μετασχηματισμό προς ένα πολιτικό Ισλάμ, έναν ισλαμικό λαϊκισμό, που εκφράζει ο Ερντογάν τα τελευταία 15-20 χρόνια. Αυτό είναι η σφραγίδα του, το στίγμα του και μία μετατόπιση της Τουρκίας από τον παντουρκισμό -ας πούμε- της δεκαετίας του '90, όπου διεκδίκησε μία ομπρέλα σε τουρκόφωνες χώρες, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Αυτό έκλεισε τον κύκλο του, δεν απέδωσε κάτι».

    «Το μεγάλο πείραμα του Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μετασχηματισμός αυτού του κεμαλικού κράτους, ενός κράτους το οποίο βασίζεται στα εθνικά χαρακτηριστικά, στον Τούρκο πολίτη, στην τουρκική συνείδηση, σε ένα κράτος, το οποίο ομογενοποιεί πολλές εθνότητες και τους ετερογενείς πληθυσμούς στη βάση του Ισλάμ. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη μεταλλαγή, αυτό θα δούμε» εκτίμησε ο κ. Ξυδάκης.

    [02] Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: "ΝΔ, Το κόμμα των offshore, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής"

    «Μετά τον Στ.Παπασταύρου και τον Γκ.Χαρδούβελλη,η προσθήκη του Χρ.Σκλαβούνη στο παλμαρέτης Ν.Δ.δείχνει ξεκάθαρα πως η Ν.Δ. είναι το κόμμα τωνoffshore,της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η UBS ελέγχεται ως ύποπτη για εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες είχαν περιέλθει στα χέρια των ελληνικών αρχών ήδη από το 2012. Ωστόσο, το 2013, ο Χρ. Σκλαβούνης, πρώην διευθυντής της στην Ελλάδα, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά τοποθετούμενος στην προεδρία του ΤΧΣ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, τοποθέτησε τον Χρ. Σκλαβούνη τον περασμένο Φεβρουάριο στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων της, δίνοντάς του μάλιστα το χρίσμα του υπεύθυνου για τον τομέα ανάπτυξης (http://nd.gr/sites/default/files/attachments/epikefalis-thematikon.pdf) συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας, «τρανή απόδειξη ότι για τη Ν.Δ. η ανάδειξη σε θέση ευθύνης προϋποθέτει βιογραφικό εμπλοκής σε υποθέσεις διαφθοράς».

    «Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι έκθετοι για μια ακόμα φορά για τις αμαρτωλές τους σχέσεις με ένα σάπιο σύστημα διαπλοκής και οφείλουν να απολογηθούν στον ελληνικό λαό» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    [03] Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Παπανδρέου

    Με τον Γιώργο Παπανδρέου που πέρασε προ ολίγου την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ξεκίνησαν οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Μετά τη συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ακολουθούν οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων και με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

    [04] Το «κούρεμα» των επενδυτών δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη διάσωση των τραπεζών

    Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι υποχρεωμένα να επιβάλουν ζημίες στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης πριν παρέμβουν για τη διάσωση μιας τράπεζας, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Οι κανόνες της ΕΕ για την επιβολή ζημιών στους πιστωτές μιας τράπεζας πριν τη διάσωση της θεωρήθηκαν νόμιμοι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην υπόθεση για τη διάσωση των τραπεζών στη Σλοβενία.

    Ωστόσο, οι κανόνες δεν είναι δεσμευτικοί για τα κράτη-μέλη, ανέφερε το Δικαστήριο στην απόφασή του, η οποία περιορίζει κάπως τις αρμοδιότητες της Κομισιόν για τον ανταγωνισμό εν μέσω συνομιλιών για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ανάληψη ζημιών τους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή κρατικής βοήθειας σε μια προβληματική τράπεζα.

    Οι δικαστές πρόσθεσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ στα κράτη-μέλη, μπορεί παρόλα αυτά να ανοίξει μια επίσημη έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσο ένα κράτος παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό στην παροχή κρατικής βοήθειας σε μια τράπεζα χωρίς να επιβάλει ζημίες στους κατόχους ομολόγων μειωμένη εξασφάλισης.

    [05] Βουτιά κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Ιούλιο

    Επιδείνωση κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Ιούλιο, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσε η ψήφος υπέρ του Brexit, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα το ινστιτούτο ZEW, στην πρώτη μεγάλη ένδειξη για τις επιδόσεις που θα μπορούσε να έχει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία μετά το απρόσμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

    Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις -6,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 19,2 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στις 9,0 μονάδες.

    Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε στις 49,8 μονάδες από τις 54,5 τον Ιούνιο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 51,8.

    [06] Θεαματική αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες

    Θεαματική είναι η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες από την αρχή του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, από εγχώριες τραπεζικές πηγές.

    Οι πηγές του Πρακτορείου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι έως τον Μάιο του 2015 είχαν φύγει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 4,5 - 5 δισεκατομμυρίων Ευρώ από την Ελλάδα. Σήμερα έχουν επιστρέψει κεφάλαια ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων Ευρώ, βοηθούντος και του τουρισμού.

    Οι εγχώριες τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η επιστροφή των καταθέσεων στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα είναι ένδειξη της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και δείκτης βεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μειώνεται παράλληλα θεαματικά, εβδομάδα με την εβδομάδα, η εξάρτηση των τραπεζικών ιδρυμάτων από τον ELA, δηλαδή οι τράπεζες δανείζονται ολοένα και μικρότερα ποσά, γεγονός που αποτελεί επίσης ένδειξη σταθεροποίησης.

    Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το «πράσινο φως» που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την χαλάρωση των capital controls, εγκρίνοντας επί της ουσίας την εισήγηση που είχε κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Η τυπική έγκριση της εισήγησης Στουρνάρα αναμένεται την Πέμπτη, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    [07] Το «παιχνίδι» με τις ψηφιακές συσκευές έχει επιπτώσεις στη μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών

    Εμπόδιο στην ανάπτυξη των μυών και των οστών στα μικρά παιδιά μπορεί να αποτελεί η υπερβολική ενασχόληση με τα tablet, τα iPad και τις άλλες ψηφιακές συσκευές με οθόνες αφής, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

    Τα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης, που έχουν αρχίσει εδώ και 5 χρόνια, αποκαλύπτουν πως, όταν τα παιδιά παίζουν με κανονικά παιχνίδια κινούν - σε διάστημα 15 λεπτών - τα χέρια τους 6 φορές περισσότερο απ'ότι όταν βλέπουν τηλεόραση και 3 φορές περισσότερο απ'ότι όταν παίζουν στο tablet. Τα παιδιά που παίζουν με παιχνίδια κινούν, επίσης, ολόκληρο το σώμα τους 2 φορές περισσότερο απ'ότι όταν χρησιμοποιούν το iPad και 3 φορές περισσότερο απ'ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση.

    Σύμφωνα με τον Γιώργο Γουδέβενο, φυσικοθεραπευτή, Dr manual medicine αρθρώσεων και σπονδυλικής στήλης, επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, το φαινόμενο λέγεται i-posture. «Τα σημερινά παιδιά περνούν περισσότερες ώρες καθισμένα απ'ότι τρέχοντας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντίληψη του χώρου. Επιπλέον το παιχνίδι σε καθιστή θέση κατά κανόνα συνοδεύεται από κακή στάση σώματος, που μπορεί να προκαλέσει πόνους».

    Όλο και περισσότερα παιδιά στις αναπτυγμένες κοινωνίες εξοικειώνονται από πολύ νωρίς με τις συσκευές νέας τεχνολογίας, κάτι που προοιωνίζει ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα κληθεί να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση των αλλαγών και των επιδράσεων στο ανθρώπινο σώμα και στον οργανισμό, πριν αυτές εγκατασταθούν μόνιμα. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία από πολύ πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού IDC, Research Report, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε άτομα ηλικίας 18-44 ετών, σε δείγμα 7.446 ατόμων τυχαίου πληθυσμού, χρηστών iPhone και android smartphones, με στόχο τη σχέση χρήση κινητών και κοινωνικής σύνδεσης.

    [08] «Η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί όσο γίνεται ταχύτερα» λέει η διευθύντρια της υπηρεσίας Ασύλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Για τους χρόνους εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας των οκτώ Τούρκων δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου συμπληρώνοντας πάντως ότι «ισχύει ο γενικός κανόνας ότι η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί όσο γίνεται ταχύτερα».

    Η καταγραφή των αιτημάτων διεθνούς προστασίας των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών γίνεται παρουσία διερμηνέα στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αλεξανδρούπολης, και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

    «Με την καταγραφή θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου», εξηγεί η κ. Σταυροπούλου και διευκρινίζει ότι «η εξέταση των αιτήσεων γίνεται με την κανονική διαδικασία». Η διαδικασία προβλέπει συνέντευξη των αιτούντων (η οποία θα γίνει από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία ανάλογα με το αν κρατούνται και που) και στη συνέχεια έκδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική οι αιτούντες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή, οπότε ακολουθεί η δευτεροβάθμια διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους. Σε περίπτωση απόρριψης και της προσφυγής οι αιτούντες μπορούν να κάνουν αίτηση ακύρωσης, η οποία ωστόσο δεν έχει αυτόματο ανασταλτικό χαρακτήρα για ενδεχόμενη απέλασή τους.

    Μ.Κουζινοπούλου

    [09] Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας Λασιθίου

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας Λασιθίου, που ξέσπασε από το βράδυ της Δευτέρας.Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Καλή Αχλάδα κοντά στο δάσος του Σελάκανου και στο σημείο έσπευσαν αρχικά 10 οχήματα της πυροσβεστικής με 18 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ αλλά και υδροφόρες του δήμου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις.

    Αυτήν την ώρα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 24 οχήματα με 60 πυροσβέστες και 2 πεζοπόρα τμήματα, 30 στρατιώτες, 4 υδροφόρες των δήμων και εθελοντές. Παράλληλα έχουν σηκωθεί και έχουν ριφθεί στη μάχη δύο ελικόπτερα και αναμένεται και τρίτο.Το μέτωπο της φωτιάς τώρα έχει κατεύθυνση προς τις Μάλες ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν κινδυνεύσει κατοικημένες περιοχές.

    Τρία ΙΧ και ένα τρακτέρ καταστράφηκαν από πυρκαγιά, στην περιοχή Γέργερη

    Τρία ΙΧ αυτοκίνητα, ένα τρακτέρ, ένα σκαφτικό μηχάνημα, αλλά και ποσότητα ξυλείας, καταστράφηκαν τις πρωινές ώρες από πυρκαγιά στη Γέργερη Ηρακλειου.Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία, περίπου στις 4 τα ξημερώματα στην περιοχή της Γέργερης, σε οικοπεδικό χώρο, ο οποίος λειτουργούσε ως χώρος στάθμευσης οχημάτων.Στο σημείο έσπευσαν 3 οχήματα της Υπηρεσίας με 6 υπαλλήλους, που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά μετά από περίπου 3 ώρες.

    [10] Έρευνες σε σπίτια αντιεξουσιαστών

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα έρευνα της κρατικής ασφάλειας στα σπίτια αντιεξουσιαστών, μελών της ομάδας Ρουβίκωνας, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας.Κατά τις ίδιες πηγές η έρευνα πραγματοποιείται μετά από πληροφορίες των δικαστικών αρχών, ότι πιθανόν υπάρχουν όπλα.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν βρέθηκε κάτι, ενώ μετά την ολοκλήρωση της έρευνας αναμένεται σχετική ενημέρωση.

    [11] Η ζωή και τα τραγούδια της Εντίθ Πιαφ στο Ηρώδειο

    Συμπλήρωσε περισσότερες από 200 παραστάσεις σε τρεις ηπείρους και χειροκροτήθηκε ήδη από μισό εκατομμύριο θεατές. Ο λόγος για το «Piaf! The Show» ένα οδοιπορικό στον βίο και την καριέρα της Εντίθ Πιάφ, του «μικρού σπουργιτιού» της γαλλικής πρωτεύουσας, που έγινε παγκόσμιο σύμβολο.

    Η διεθνώς επιτυχημένη παράσταση σταθμεύει στο πλαίσιο της περιοδείας της στο Ηρώδειο, στις 28 Σεπτεμβρίου.

    Από το περιθώριο και τα κακόφημα μπαρ της Μονμάρτης ως τη μεγαλοπρεπή σκηνή του Olympia Hall, το «Piaf! The Show» (εμπνευσμένο από τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ζωή σαν τριαντάφυλλο») διανύει ένα οδοιπορικό με ερμηνεύτρια την ταλαντούχα της σύγχρονης γαλλικής σκηνής, Αν Καρέρ (Anne Carrere). Τα τραγούδια και η σκηνική παρουσία της ερμηνεύτριας πλαισιώνονται από προβολές ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού.

    Η παράσταση έκανε την πρεμιέρα της στις αρχές του 2015, τιμώντας την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση της Πιαφ. Έκτοτε έχει περιοδεύσει σε 23 χώρες με ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και κριτικούς, και sold out εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου - μεταξύ άλλων στο Symphony Space του Broadway, στο Barbican του Λονδίνου, στο Theatre Municipal de Rio και στην Όπερα της Νίκαιας. Ξεχωριστή υπήρξε η παρουσίασή της στο Theatre Dejazet του Παρισιού στις 19 Δεκεμβρίου του 2015, στην επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση της θρυλικής ερμηνεύτριας, ενώ μια ακόμα λαμπρή στιγμή αναμένεται να είναι η παράσταση της 6ης Ιανουαρίου 2017 στο Carnegie Hall, στη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την ιστορική συναυλία της Πιαφ στον ίδιο χώρο (6 Ιανουαρίου 1957).

    [12] Η Microsoft παραδέχτηκε ότι ο στόχος της για 1 δισ. Windows 10 συσκευές είναι μάλλον υπεραισιόδοξος

    Η Microsoft παραδέχτηκε πρόσφατα ότι μάλλον είναι απίθανο να πετύχει τον στόχο που είχε θέσει όταν κυκλοφόρησε τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, δηλαδή ότι έως το 2018 τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο συσκευές θα τρέχουν στα Windows 10.

    Η εταιρεία είχε κάνει την ανακοίνωση του στόχου της το περασμένο έτος, με τη σιγουριά ότι η νέα πλατφόρμα θα είχε τεράστια επιτυχία, ειδικά αφού ήταν διαθέσιμη ως δωρεάν αναβάθμιση για όσα συστήματα είχαν παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα Windows 10 έχουν φτάσει τις 350 εκατομμύρια συσκευές, η εταιρεία παραδέχτηκε ότι ο στόχος του 1 δισεκατομμυρίου ίσως είναι υπεραισιόδοξος.

    «Είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόοδό μας μέχρι σήμερα, αλλά επειδή έχουμε επικεντρωθεί στον τομέα της τηλεφωνίας, πιστεύουμε ότι θα μας πάρει περισσότερο χρόνο να φτάσουμε τις 1 δισεκατομμύριο ενεργές συσκευές», αναφέρει η Microsoft σε ανακοίνωσή της.

    [13] Μπλοκάρισμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στην Τουρκία

    Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία είναι πολύ πιθανό ότι είχαν μπλοκαριστεί κατά τη διάρκεια της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος, που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές που προκύπτουν, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

    Ο οργανισμός Turkey Blocks, που παρακολουθεί τη λογοκρισία του διαδικτύου στη χώρα, αναφέρει σε ανακοίνωση που ανήρτησε την Παρασκευή το βράδυ, ότι το Facebook, το Twitter και το YouTube είχαν μπλοκαριστεί, ωστόσο το Instagram ήταν ακόμα προσβάσιμο.

    «Τα στοιχεία μας έδειξαν ότι υπήρξε μια περίοδος 2 ωρών που τα social media είχαν "πάρει φωτιά", ωστόσο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι υπήρξε πλήρες μπλοκάρισμα του διαδικτύου στην Τουρκία», ανήρτησε η εταιρεία στο Twitter. Παρόλα αυτά, πληθώρα χρηστών ανέφεραν ότι για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν αδύνατη η πρόσβαση τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter.

    Η λογοκρισία στο διαδίκτυο στην Τουρκία συμβαίνει συνήθως όταν η κυβέρνηση δίνει εντολή στους παρόχους υπηρεσιών Internet να εμποδίσουν την πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους, δήλωσε στη Guardian ο Ντέτζι Ολουκοτούν, της Access Now, μια ομάδας υπεράσπισης των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αντικείμενο «εσκεμμένων διακοπών», ενώ πρόσθεσε ότι οι τεχνολόγοι είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πότε υπάρχουν «διαταραχές» στην πρόσβαση που οφείλονται σε «χειραγώγηση» και πότε αυτές προκαλούνται από την ταυτόχρονη μαζική πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους.

    [14] ΣΥΡΙΖΑ: "ΝΔ, το κόμμα των offshore, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής"

    «Μετά τον Στ.Παπασταύρου και τον Γκ.Χαρδούβελλη,η προσθήκη του Χρ.Σκλαβούνη στο παλμαρέτης Ν.Δ.δείχνει ξεκάθαρα πως η Ν.Δ. είναι το κόμμα τωνoffshore,της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η UBS ελέγχεται ως ύποπτη για εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες είχαν περιέλθει στα χέρια των ελληνικών αρχών ήδη από το 2012. Ωστόσο, το 2013, ο Χρ. Σκλαβούνης, πρώην διευθυντής της στην Ελλάδα, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά τοποθετούμενος στην προεδρία του ΤΧΣ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, τοποθέτησε τον Χρ. Σκλαβούνη τον περασμένο Φεβρουάριο στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων της, δίνοντάς του μάλιστα το χρίσμα του υπεύθυνου για τον τομέα ανάπτυξης (http://nd.gr/sites/default/files/attachments/epikefalis-thematikon.pdf) συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας, «τρανή απόδειξη ότι για τη Ν.Δ. η ανάδειξη σε θέση ευθύνης προϋποθέτει βιογραφικό εμπλοκής σε υποθέσεις διαφθοράς».

    «Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι έκθετοι για μια ακόμα φορά για τις αμαρτωλές τους σχέσεις με ένα σάπιο σύστημα διαπλοκής και οφείλουν να απολογηθούν στον ελληνικό λαό» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    [15] Συναντήσεις Τσίπρα με Παπανδρέου, Οικολόγους, Κουβέλη

    Στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου, με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων και με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των σημερινών επαφών του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως εξής:

    -1:00 μ.μ. συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου.

    -2:30 μ.μ. συνάντηση με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πράσινων.

    -3:30 μ.μ. συνάντηση με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

    Στην Ολομέλεια η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

    Ξεκινάειστις 17:00, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα για να τοποθετηθούν αναλυτικά.

    [16] Στην υπηρεσία ασύλου οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

    Στην υπηρεσία ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου.

    Σύμφωνα με την Ίλια Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση για τους επτά συλληφθέντες και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, η σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφησή τους και τη λήψη κάποιων στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο στον κάθε έναν από τους αιτούντες άσυλο. «Σήμερα δεν υπάρχει αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτή θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη που θα είναι και αναλυτική και η οποία, όπως μας ενημέρωσαν, μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες για τον καθένα».

    Η κ. Μαρινάκη επανέλαβε ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους, συναίσθημα που όπως είπε εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν και μεταδίδονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Τέλος, η συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά τη σημερινή διαδικασία καθώς όπως είπε: «Είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να λέει κάποιος τα στοιχεία, να αναφέρει την οικογένεια, τα παιδιά του όλα αυτά που άφησε πίσω του τη στιγμή που είναι μόνος σε μία ξένη χώρα. Δεν είναι εύκολο, πιστέψτε με».

    Σημειώνεται ότι και οι οκτώ συλληφθέντες στρατιωτικοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους, οι οποίες τους διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά.

    [17] FT: Φοροελεγκτές κάνουν έφοδο στο σπίτι πρώην στελέχους της UBS

    Έρευνα στην κατοικία πρώην διευθυντικού στελέχους της τράπεζας UBS στην Ελλάδα έκαναν οι ελληνικές φοροελεγκτικές αρχές στο πλαίσιο διευρυμένης έρευνας για ύποπτους φοροδιαφυγής, όπως γράφουν οι Financial Times. Η έρευνα που έγινε στις 4 Ιουλίου στην οικία του Χρήστου Σκλαβούνη στην Αθήνα, εντάσσεται στο πλαίσιο προσπαθειών ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας να σπάσουν το απόρρητο των ελβετικών τραπεζών, με την ελπίδα ότι θα ενισχύσουν τα ελλειμματικά ταμεία τους, σημειώνει η εφημερίδα. Η αστυνομία κατέσχεσε υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες της έρευνας, γράφουν οι FT.

    Η ελληνική έρευνα βασίζεται σε πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από το υποκατάστημα της UBS στη Γενεύη που περιλαμβάνονται σε CD το οποίο οι γερμανικές αρχές αγόρασαν το 2012 και στη συνέχεια κοινοποίησαν το περιεχόμενό του στην Αθήνα.

    Ο κ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής επενδύσεων της UBS στην Ελλάδα, μέχρι που τοποθετήθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, τον Μάιο 2013, στη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σκλαβούνης, εναντίον του οποίου δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

    Η ελληνική έρευνα στηρίζεται στη διασταύρωση αριθμών λογαριασμών και ημερομηνιών γέννησης ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα που περιήλθε στην κατοχή των γερμανικών και στη συνέχεια των ελληνικών αρχών και σε αρχεία μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικών που διαθέτουν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Οι Έλληνες φοροελεγκτές έχουν καταρτίσει λίστα 1000 ύποπτων φοροφυγάδων, ανέφεραν στην εφημερίδα άτομα που γνωρίζουν την έρευνα, προσθέτοντας ότι κάποιοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε διακανονισμούς. Οι ελεγκτές διερευνούν επίσης τον ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της και ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία λογαριασμών από τα γραφεία της UBS στη Ζυρίχη και το Λουγκάνο και από τη δραστηριότητά της στο Λουξεμβούργο και τη Σιγκαπούρη.

    Η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, ανακοίνωσε: «Δεν έχουμε ειδοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές σε σχέση με φερόμενη έρευνα για την UBS» και απέφυγε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. .

    Η UBS είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι της ζητήθηκε από τις ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες σε σχέση με έναν αριθμό λογαριασμών που ανήκουν σε γάλλους φορολογούμενους κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι «αναμένει κι άλλες χώρες να υποβάλουν παρόμοια αιτήματα». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος όλες οι ελβετικές τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται φορολογικές πληροφορίες.

    Η ελβετική τράπεζα δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο ελέγχων από τις φορολογικές αρχές. Τον Ιούλιο του 2008, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας δημοσίευσε έκθεση που για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι πολλές τεχνικές των ελβετικών τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν για απόκρυψη κεφαλαίων. Οι περισσότερες πληροφορίες προήλθαν από τον Bradley Birkenfeld, πρώην τραπεζίτη της UBS. To 2009, η UBS ήλθε σε συμφωνία με αμερικανούς εισαγγελείς, σύμφωνα με την οποία, ως αντάλλαγμα για την αποφυγή ποινικών διώξεων για διευκόλυνση Αμερικανών για να φοροδιαφύγουν, η τράπεζα κατέβαλε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων. Ο Birkenfeld εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για το ρόλο του στο κύκλωμα της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, λίγο μετά την αποφυλάκισή του το 2012, έλαβε 104 εκατ. δολάρια, τη μεγαλύτερη πληρωμή μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του συστήματος των ΗΠΑ που ανταμείβει τους καταγγέλλοντες.

    Ο πρώην τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί ότι ήταν πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις, που υποπτεύονται ότι η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα. Η Αθήνα τον πλησίασε και τον περασμένο μήνα έδωσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «εκτεταμένη» ένορκη κατάθεση στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times. Ο Birkenfeld είπε στους Financial Times ότι περιέγραψε πώς τραπεζίτες της UBS ενεργούσαν για να ενθαρρύνουν πελάτες σε χώρες όπως την Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν το απόρρητο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της τράπεζας, που τυπικά περιλάμβανε τη δημιουργία εταιρειών- βιτρίνας, διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς και κατεπιστεύματα.

    «Όλοι γνώριζαν, όταν αναφερόσουν σε πελάτες στην Ελβετία, ότι δεν πήγαιναν εκεί για να αγοράσουν σοκολάτα», δήλωσε ο Birkenfeld και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ένα οικονομικό χάος. Γιατί; Επειδή έχει όλα τα χρήματα της στη Γενεύη και Ζυρίχη», δήλωσε στους Financial Times o τραπεζίτης.

    Οι πληροφορίες του κ. Birkenfeld ξεκινούν από το 2005, όταν αποχώρησε από την Τράπεζα. Ωστόσο, μετά από μια έφοδο στα γραφεία της UBS στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, οι Έλληνες ελεγκτές υποψιάζονται ότι η τράπεζα συνέχισε να στοχεύει Έλληνες μέχρι την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω φόβων ότι η χώρα επρόκειτο να βγει από το ευρώ.

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε φέτος τις προσπάθειές της να κυνηγήσει εύπορους Έλληνες που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, και οι οποίοι κρατούν τα χρήματά τους στην Ελβετία, όπως γράφουν οι Financial Τimes, για να αυξήσει τα έσοδα αλλά επίσης να ενισχύσει τα αριστερά διαπιστευτήριά της, καθώς οι Έλληνες πλήττονται σκληρά από νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Στο ρεπορτάζ προστίθεται ότι το ελληνικό υπουργείο οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, που θα επιτρέπει στους Έλληνες με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό να δηλώνουν τα αφορολόγητα εισοδήματά τους και να καταβάλλουν πρόστιμο για να αποφύγουν δίωξη με κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.

    Η διαδρομή του χρήματος

    2005: Ο τραπεζίτης Bradely Birkenfeld παραιτείται από τη θέση του στην UBS, από την οποία είχε βοηθήσει πλούσιους Αμερικανούς να αποκρύψουν χρήματα από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές.

    2008: Η διερευνητική επιτροπή του αμερικανού Γερουσιαστή Carl Levin δημοσιεύει έκθεση, η οποία βασίζεται εν μέρει σε στοιχεία προερχόμενα από τον Birkenfeld, καταγράφοντας λεπτομερώς για πρώτη φορά τα τεχνάσματα των ελβετικών τραπεζών για την απόκρυψη χρημάτων των πελατών τους.

    2009: Στο πλαίσιο συμφωνίας με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές για την αποφυγή ποινικής δίωξης, η UBS συμφωνεί να πληρώσει πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων και να παραδώσει στοιχεία σχετικά με αμερικανούς πελάτες της. Πρόκειται για πλήγμα στην ελβετική παράδοση τραπεζικής εχεμύθειας.

    2012: Οι αρχές στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγοράζουν ένα CD που περιέχει στοιχεία λογαριασμών της UBS, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,6 δισ. δολ. ΗΠΑ). Η UBS πληρώνει 300 εκ. Ευρώ σε διακανονισμό με το γερμανικό κρατίδιο το 2014, αλλά η Γερμανία μοιράζεται τις πληροφορίες και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν περαιτέρω έρευνες.

    2013: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το «πρόγραμμα ελβετικών τραπεζών», σύμφωνα με το οποίο, οργανισμοί που βοήθησαν Αμερικανούς φοροδιαφύγουν, μπορούν να αποφύγουν τη δίωξη, εάν αποκαλύψουν λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους και στοιχεία των πελατών τους, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Ογδόντα τράπεζες επιλέγουν το διακανονισμό αυτό πληρώνοντας 1,4 δισ. δολ. ΗΠΑ. Οι ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αύξηση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών επιταχύνονται.

    2016: Μετά την αποτυχία προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων να ασχοληθούν με ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που αποκαλύφθηκαν από διαρροή της ελβετικής τράπεζας HSBC, οι αρχές ξεκινούν έρευνα για τις δραστηριότητες της UBS στη χώρα με βάση τα γερμανικά στοιχεία.

    Διαβάστε επίσης: Ό. Γεροβασίλη για δημοσίευμα των FT σχετικά με τράπεζα UBS: Οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα

    [18] Ντομπρόβσκις: Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προτεραιότητα της ΕΕ μετά το Brexit

    Η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την απόφαση της Βρετανίας σε δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο νέος επίτροπος για τηχρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    "Μετά από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ, η εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα", είπε ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος παίρνει τη θέση που κατείχε ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο.

    Ο Ντομπρόβσκις επίσης συζήτησε την ενίσχυση δεσμών της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι βρισκόταν στην Ουάσιγκτον την πρώτη μέρα της ανάληψης του νέου του ρόλου και τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του προκατόχου του, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές και την επανεξέταση κανονισμών που υιοθετήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2007 - 2009.

    Στην Ουάσιγκτον συναντήθηκε με τους ομολόγους του και σύστησαν ένα φόρουμ για να συναντώνται συχνά και να συζητούν τη συνεργασία σε θέματα κανονισμών, και κυρίως να εντοπίζουν πιθανά προβλήματα στα πρώιμα στάδια της διαδικασίας κανονισμών, δήλωσε, ενώ μέσω της ομάδας θα συναντιέται κάθε χρόνο με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 July 2016 - 10:32:42 UTC