Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινάει αύριο η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον εκλογικό νόμο - Την Πέμπτη η ψηφοφορία
  • [02] Ο. Γεροβασίλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019
  • [03] Συναντίληψη ΣΥΡΙΖΑ και ΕΚΙΕ για ριζική κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
  • [04] Γ. Μουζάλας: Πιθανές οι επιπτώσεις στο προσφυγικό από τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία
  • [05] Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Τζακ Λιου - Συναντήσεις με Τσίπρα και Τσακαλώτο
  • [06] Τριήμερη αναβολή πήραν οι οκτώ Τούρκοι πραξικοπηματίες
  • [07] Πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία ζητούν οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ
  • [08] Η Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε τον "προμελετημένο χαρακτήρα" της επίθεσης στη Νίκαια
  • [09] Καταρρέει η εκδοχή περί ομολογίας του πτέραρχου Ακίν Όζτουρκ (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)
  • [10] Φ. Μογκερίνι: Η άμεση ανησυχία μας αφορά τον αριθμό των συλλήψεων και των θυμάτων στην Τουρκία
  • [11] Πρακτορείο «Ανατολή»: Ομολόγησε ότι κινήθηκε με σκοπό την επιβολή πραξικοπήματος ο πτέραρχος Ακ. Οζτούρκ

  • [01] Ξεκινάει αύριο η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον εκλογικό νόμο - Την Πέμπτη η ψηφοφορία

    Ξεκινάει αύριο, Τρίτη 19 Ιουλίου, στις 17:00, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα για να τοποθετηθούν αναλυτικά.

    [02] Ο. Γεροβασίλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019

    Για όλα τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας μιλά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία υπογραμμίζει ότι «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019».

    Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τονίζει ότι η ελληνική πλευρά επιδεικνύει την απαιτούμενη ψυχραιμία και σύνεση, συνολικά ως πολιτικό σύστημα και πως με την ίδια ψυχραιμία θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες στις διμερείς μας σχέσεις, χωρίς καμία εμπλοκή στα εσωτερικά της Τουρκίας. «Οι σχέσεις μας άλλωστε με την Τουρκία -αναφέρομαι και ως Ελλάδα και ως Ε.Ε.- διέπονται από σταθερές αρχές και δεδομένες προϋποθέσεις», σημειώνει και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο πλέον σταθερός και ασφαλής πόλος στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης περαιτέρω των δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων και πως τίθεται μόνο ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων και «θα ζητήσουμε να στηριχθεί αυτό το κείμενο και πολιτικά από τα υπόλοιπα κόμματα».

    Αποκρούει αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τον εκλογικό νόμο και κατηγορεί τη ΝΔ ότι αντιλαμβάνεται την άσκηση εξουσίας με βάση τις κομματικές της προτεραιότητες. Επισημαίνει ότι η απλή αναλογική συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ιδρυτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ και πως αποτελεί ένα λαϊκό αίτημα. Για το Ποτάμι σχολιάζει ότι «?πνίγεται' σχεδόν από την ίδρυσή του στις αντιφάσεις του και γίνεται πάντα, στις δύσκολες αποφάσεις, η ?ουρά' της ΝΔ». «Το ΠΑΣΟΚ», προσθέτει, «επίσης, δείχνει εγκλωβισμένο στα εσωτερικά αδιέξοδά του». Τονίζει ότι ωστόσο «υπάρχει ακόμα χρόνος να επανεκτιμήσουν τη θέση τους».

    [03] Συναντίληψη ΣΥΡΙΖΑ και ΕΚΙΕ για ριζική κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς είχε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία συζητήθηκαν διεξοδικά οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «υπήρξε συναντίληψη για την προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

    «Η ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αριστερού, δημοκρατικού, προοδευτικού ρεύματος στην κοινωνία», τονίζεται στην ανακοίνωση και αναφέρεται ότι «η αντιπροσωπεία της ΕΚΙΕΑ δήλωσε ότι ανταποκρίνεται σε αυτή την αναγκαιότητα και το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ».

    Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείτο από τον γραμματέα της ΚΕ, Πάνο Ρήγα και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Πέτρο Καραγεώργο και Μιχάλη Υδραίο. Η αντιπροσωπεία της ΕΚΙΕΑ αποτελείτο από τους Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, Γιώργο Παλαμαριζή, Δώρα Καλλιπολίτη, Κώστα Κουτρούκη και Χρόνη Διαμαντόπουλο.

    [04] Γ. Μουζάλας: Πιθανές οι επιπτώσεις στο προσφυγικό από τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία

    Την εκτίμηση ότι τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία με το ανεπιτυχές πραξικόπημα κατά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική, Γιάννης Μουζάλας.

    Παράλληλα, κάλεσε συμπολίτευση και αντιπολίτευση να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το προσφυγικό αν επιδεινωθεί.

    [05] Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Τζακ Λιου - Συναντήσεις με Τσίπρα και Τσακαλώτο

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα την Τετάρτη και την Πέμπτη για να καλέσει να ενταθεί ο ρυθμός εφαρμογής «μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του σήμερα.

    Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών «θα ενθαρρύνει την (ελληνική) κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με τον αμερικανικό υπουργό Οικονομικών, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σημασία που δίνουν στην αποκατάσταση «της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους.

    Ευρωπαϊκές δυνάμεις, ανάμεσά τους η Γερμανία, αντιμετωπίζουν ωστόσο εχθρικά κάθε ιδέα περί ελάφρυνσης χρέους, την οποία έχει προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο Τζακ Λιου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Κατόπιν θα ταξιδέψει στο Τσένγκντου της Κίνας την Παρασκευή και το Σάββατο για να πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20.

    [06] Τριήμερη αναβολή πήραν οι οκτώ Τούρκοι πραξικοπηματίες

    Με αναβολές στις ημερομηνίες διεξαγωγής του αυτόφωρου δικαστηρίου και των συνεντεύξεων στην υπηρεσία ασύλου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί, έκλεισε η τρίτη ημέρα κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο το πρωί του Σαββάτου. Οι οκτώ, είχαν επικαλεστεί μηχανική βλάβη του ελικοπτέρου τους, με στόχο να αιτηθούν πολιτικό άσυλο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία.

    Γνωρίζοντας ότι η ιστορία τους έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης διεθνώς, οι οκτώ άνδρες εξήλθαν του αστυνομικού οχήματος που τους μετέφερε στο δικαστικό μέγαρο, έχοντας καλυμμένα με μπλούζες τα πρόσωπά τους. «Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν επιθυμούν να φαίνονται τα πρόσωπά τους είναι γιατί έχουν ισχυρούς φόβους για τις οικογένειές τους. Μεταδίδονται εικόνες σε όλο τον κόσμο και αυτοί οι οποίοι σήμερα βρίσκονται ενώπιον ενός μονομελούς πλημμελειοδικείου, στην πατρίδα τους κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία», εξήγησε η μία εκ των συνηγόρων τους, Μένια Πολυχρόνη.

    Στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα με τις ανοιχτές πόρτες και την είσοδο ελεύθερη σε όποιον επιθυμούσε να παρακολουθήσει (με την προϋπόθεση μη οπτικοακουστικής κάλυψης), η δικαστής ανέγνωσε τα ονόματα των κατηγορουμένων για να τους ρωτήσει αμέσως μετά, εάν επιθυμούν να δικαστούν σήμερα. Η απάντησή τους, η οποία μεταφράστηκε από τον διερμηνέα που κλήθηκε για την προγραμματισμένη αυτόφωρη δίκη, ήταν αρνητική. Ακολούθησε το προβλεπόμενο από το νόμο αίτημα τριήμερης αναβολής για να προετοιμαστούν οι κατηγορούμενοι και η αποδοχή του από την δικαστή, καθώς και ορισμός της νέας δικασίμου την Πέμπτη 21 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι.

    [07] Πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία ζητούν οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ

    Την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνοντας τη ανάγκη για πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα.

    Οι «28» στην ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας «την πλήρη στήριξή τους στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας».

    Επιπλέον, εκφράζουν τη λύπη τους για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων, καθώς και την αλληλεγγύη τους με τον τουρκικό λαό. «Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις τουρκικές αρχές, μεταξύ άλλων από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας. Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή περαιτέρω βίας, την προστασία της ζωής και την αποκατάσταση της ηρεμίας» αναφέρει η ανακοίνωση, ζητώντας την «πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία» και τονίζοντας τη σημασία «επικράτησης του κράτους δικαίου».

    «Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εκλεγμένης κυβέρνησης και της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» υπογραμμίζουν οι 28 στην ανακοίνωσή τους, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη πλήρους σεβασμού και «της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, σε πλήρη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου 13 σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής».

    Διαβάστε επίσης:

    Φ. Μογκερίνι: Η άμεση ανησυχία μας αφορά τον αριθμό των συλλήψεων και των θυμάτων στην Τουρκία

    [08] Η Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε τον "προμελετημένο χαρακτήρα" της επίθεσης στη Νίκαια

    O άνδρας που σκότωσε 84 ανθρώπους στη Νίκαια την 14η Ιουλίου είχε προσχεδιάσει την επίθεση, ενώ είχε πρόσφατα εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού σήμερα.

    «Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία της έρευνας που να καταδεικνύουν σε αυτό το στάδιο ότι ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ούτε να επιβεβαιώνουν ενδεχόμενες διασυνδέσεις με πρόσωπα από την οργάνωση? εκείνος (ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουχλέλ) είχε επιδείξει προσφάτως κάποιο ενδιαφέρον για τα ριζοσπαστικά τζιχαντιστικά κινήματα» δήλωσε ο Φρανσουά Μολέν.

    Ο Γάλλος εισαγγελέας πρόσθεσε ότι ο Μπουχλέλ, δύο εβδομάδες προτού διαπράξει την επίθεση της 14ης Ιουλίου, είχε προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα καταθέτοντας αίτημα για ένα τραπεζικό δάνειο, το οποίο όμως απέρριψε η τράπεζα, και προχωρώντας σε ανάληψη μετρητών και την πώληση του αυτοκινήτου του.

    Ο δράστης κατέβαλε το ποσό των 1.600 ευρώ την 14η Ιουλίου για να ενοικιάσει το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση και το προηγούμενο διάστημα κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας είχαν καταγράψει τον Μπουχλέλ να προβάρει την πορεία που τελικά ακολούθησε την 14η Ιουλίου, σύμφωνα με τον Μολέν.

    Ο εισαγγελέας του Παρισιού σημείωσε ότι ο 31χρονος είχε πει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός του ότι μεγάλωνε τη γενειάδα του για θρησκευτικούς λόγους και ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να έχει το δικό του κράτος.

    Επίσης, φωτογραφίες και βίντεο που συνδέονται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εντοπίστηκαν στο τηλέφωνό του και τον υπολογιστή του.

    [09] Καταρρέει η εκδοχή περί ομολογίας του πτέραρχου Ακίν Όζτουρκ (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

    Καταρρέει η εκδοχή περί ομολογίας του πρώην αρχηγού της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχου Ακίν Όζτουρκ, την οποία μετέδωσε νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», αφού έχει διαρρεύσει ήδη στο διαδίκτυο το κείμενο από την κατάθεσή του, στην οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

    Τα περί άρνησης του Οζτούρ μεταδόθηκαν αρχικά από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στη συνέχεια η κατάθεση διέρρευσε στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να ακυρώσει το πρακτορείο «Ανατολή» το αρχικό του τηλεγράφημα.

    Στην κατάθεση, όπως αυτή έχει διαρρεύσει, ο Οζτούρκ λέει «δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε».

    Οι τουρκικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ

    Εισαγγελείς και αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες σήμερα στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, η οποία χρησιμοποιείται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Η βάση αυτή, στρατηγικής σημασίας για τις δυνάμεις που εξαπολύουν πλήγματα εναντίον του ΙΚ στο έδαφος του Ιράκ αλλά και της Συρίας, είχε κλείσει για μία ημέρα το Σάββατο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.

    Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει έναν ανώτερο αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας και πάνω από δέκα άλλους υπόπτους που ήταν τοποθετημένοι σε αυτή τη βάση, καθώς τους βαρύνουν υποψίες ότι πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως υποψιάζονται ότι η βάση, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, χρησιμοποιήθηκε για να ανεφοδιαστούν τα μαχητικά αεροσκάφη στα οποία έκαναν «πειρατεία» στασιαστές αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων την Παρασκευή.

    Η βάση έκλεισε για κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

    Χθες Κυριακή η Ουάσινγκτον ωστόσο ανακοίνωσε πως η βάση λειτουργεί κανονικά εκ νέου. Οι ΗΠΑ είχαν εξασφαλίσει το 2015 το πράσινο φως για τη χρήση αυτής της βάσης, έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

    Νεκρός ο αντιδήμαρχος περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης

    Πέθανε ο αντιδήμαρχος της περιφέρειας Σισλί της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο άγνωστος πυροβόλησε νωρίτερα σήμερα στο κεφάλι, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

    Ο Τζεμίλ Τσαντάς βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από την επίθεση, η οποία δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές αν συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

    Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV είχε μεταδώσει νωρίτερα πως ο δράστης μπήκε στο γραφείο του αντιδημάρχου και μετά ακούστηκαν πυροβολισμοί.

    Ο δράστης έχει συλληφθεί από την αστυνομία.

    Η πλούσια περιφέρεια Σισλί ελέγχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

    [10] Φ. Μογκερίνι: Η άμεση ανησυχία μας αφορά τον αριθμό των συλλήψεων και των θυμάτων στην Τουρκία

    Την ανησυχία της για το «αίσθημα σοβαρότητας και κινδύνου» για τη «σταθερότητα» στην Τουρκία, εξέφρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ερωτηθείσα αν για την ΕΕ η Τουρκία είναι ακόμα «ασφαλής τρίτη χώρα», η Φ. Μογκερίνι ανέφερε πως αυτό δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, καθώς το επίκεντρο της πορσοχής για την ΕΕ αυτήν την ώρα είναι να επανέλθει η κατάσταση στην «ομαλότητα». «Η άμεση ανησυχία μας αφορά τον αριθμό των συλλήψεων και των θυμάτων» δήλωσε η Ιταλίδα πολιτικός, σημειώνοντας ωστόσο πως ενδεχομένως να υπάρξει μελλοντικά η ανάγκη της στρατηγικής επανεξέτασης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    [11] Πρακτορείο «Ανατολή»: Ομολόγησε ότι κινήθηκε με σκοπό την επιβολή πραξικοπήματος ο πτέραρχος Ακ. Οζτούρκ

    Ομολόγησε ότι κινήθηκε με σκοπό την επιβολή πραξικοπήματος, ο πρώην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ακίν Όζτουρκ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

    Ο Οζτούρκ ήταν ένας από τους αξιωματικούς που είχαν προσαχθεί. Ανέλαβε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τον Αύγουστο του 2013, αφού λόγω της σύλληψης τότε πολλών αξιωματικών στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα», πήρε τον βαθμό του πτέραρχου.

    Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε και αντικαταστάθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Δεν αποστρατεύτηκε όμως και ορίστηκε ως ένα από τα 16 μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που πραγματοποιεί τις κρίσεις στο στράτευμα. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, τους αρχηγούς των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής, τους διοικητές των τεσσάρων στρατιών, τους διοικητές της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Στόλου, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και ένα μέλος.

    Νωρίτερα, τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν τις εικόνες αξιωματικών που έχουν προσαχθεί. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Οζτούρκ, ο οποίος είχε κακώσεις στο πρόσωπό του.

    Νεκρός ο αντιδήμαρχος περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης

    Πέθανε ο αντιδήμαρχος της περιφέρειας Σισλί της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο άγνωστος πυροβόλησε νωρίτερα σήμερα στο κεφάλι, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

    Ο Τζεμίλ Τσαντάς βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από την επίθεση, η οποία δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές αν συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

    Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV είχε μεταδώσει νωρίτερα πως ο δράστης μπήκε στο γραφείο του αντιδημάρχου και μετά ακούστηκαν πυροβολισμοί.

    Ο δράστης έχει συλληφθεί από την αστυνομία.

    Η πλούσια περιφέρεια Σισλί ελέγχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 July 2016 - 18:32:31 UTC