Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη»
  • [02] Σε αριθμό-ρεκόρ οι υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων
  • [03] Αυξήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
  • [04] Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σπέντζας, ένας από τους πιο γνωστούς ποτοποιούς της Λέσβου
  • [05] Έρευνες στην Ηλεία για τον εντοπισμό πατέρα και κόρης, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί από το Σάββατο
  • [06] Βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες για έκτη συνεχή μέρα πέρασαν στη Λέσβο
  • [07] ΕΕ: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μογκερίνι
  • [08] «Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019»
  • [09] Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Μοσκοβισί
  • [10] Βελτιώνεται διεθνώς η εικόνα της Ελλάδος επισημαίνει ο Λ. Κρέτσος
  • [11] Γερμανία: Υπό αμφισβήτηση η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. σύμφωνα με στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού
  • [12] Τουρκία: Συνολικά 103 βαθμοφόροι των ενόπλων δυνάμεων έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση

  • [01] «Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη»

    «Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με την Δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδας, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    «Ενημερώθηκα, σήμερα, από τους εκπροσώπους των δικαστικών και εισαγγελικών Ενώσεων για μία σειρά από θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, που εύλογα τους απασχολούν», ανέφερε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είδα λειτουργούς που έχουν αίσθηση των συνθηκών και της ευθύνης τους καιαξίζουν τον σεβασμό όλων μας. Η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί προϋπόθεση της αποτελεσματικής λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας μας». Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είναι υποχρεωμένη να στηρίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς και να μην παρεμβαίνει στο έργο τους, ώστε με τη σειρά τους να επιτελούν με ταχύτητα και συνέπεια το κρίσιμο λειτούργημά τους. Γιατί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Την επιτάσσει το Σύνταγμα και κανείς δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ή να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς, σε διάρκεια και ένταση, κρίσης στη Δικαιοσύνη».

    [02] Σε αριθμό-ρεκόρ οι υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων

    Περισσότερες από 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων (για την ακρίβεια 6 εκ. 3.764), είχαν υποβληθεί έως σήμερα τα ξημερώματα, όπως είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογικών δηλώσεων, Πέτρος Καούνης, οποίος έκανε λόγο για αριθμό - ρεκόρ της τελευταίας πενταετίας.

    Ο κ. Καούνης, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», είπε ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς - όπως έκανε γνωστό - έως σήμερα το πρωί εκκρεμούσαν περί τις 50.000 δηλώσεις και πολλοί υπόχρεοι αναμένεται να τις υποβάλουν ως αργά το βράδυ, που εκπνέει και η τελευταία προθεσμία.

    «Έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων πέντε ετών. Επιλέξαμε να δώσουμε παράταση παραπάνω παρόλο που είχαμε πει στην αρχή ότι θα είμαστε αυστηροί» επισήμανε ο κ. Καούνης, ο οποίος ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν «κλείσει» στα 4 εκ. οι υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να πληρώσουν πρόστιμα όσοι φορολογούμενοι δεν ήταν συνεπείς.

    «Ξεκαθαρίζουμε και είμαστε κάθετοι σήμερα είναι η τελευταία προθεσμία» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αναφερόμενος στο μέτρο της άρσης ακινησίας των οχημάτων, είπε ότι το μέτρο αποδίδει περισσότερο από τις προβλέψεις. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων επιλέγουν να τους επιστραφούν οι πινακίδες κυκλοφορίας για διάστημα ενός μηνός, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για τις καλοκαιρινές τους μετακινήσεις.

    [03] Αυξήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές

    Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά τα κέρδη που κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα κι ενώ οι επενδυτές φαίνεται ν' αξιολογούν ψύχραιμα την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία. Νωρίτερα, σήμερα είχαν καταγραφεί πτωτικές τάσεις στη διαμόρφωση των τιμών.

    Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν 26 σεντς στα 47,87 δολ. το βαρέλι μετά την αύξησή τους κατά 24 σεντς στην προηγούμενη συνεδρίαση κι αφού αυξήθηκαν κατά 2% την προηγούμενη εβδομάδα.

    Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 10 σεντς στα 46,05 δολ το βαρέλι, μετά την αύξησή τους κατά 27 σεντς στην προηγούμενη συνεδρίαση και αφού κέρδισαν περισσότερο από 1% την προηγούμενη εβδομάδα.

    [04] Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σπέντζας, ένας από τους πιο γνωστούς ποτοποιούς της Λέσβου

    Ένας από τους πιο γνωστούς ποτοποιούς της Λέσβου, ο Γιώργος Σπέντζας, της ποτοποιίας «Ούζο VETO Γ. ΣΠΕΝΤΖΑΣ Ε.Ε.», έφυγε ξαφνικά από τη ζωή χθες Κυριακή σε ηλικία 60 ετών.

    Ο Γιώργος Σπέντζας ήταν η τρίτη γένια της ποτοποιίας VETO. Το μεράκι του, οι εμμονές του στην ποιότητα, την συνέπεια, την καινοτομία και προπάντων το πάθος για πρόοδο και ανάπτυξη, αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες για την εξέλιξη των προϊόντων της ποτοποιίας. Το 2004 πέτυχε την έγκριση της πρώτης πανελλαδικά επίσημης άδειας, από το Γενικό Χημείο του κράτους, για την εμφιάλωση και εμπορεία του Ούζου σε μεταλλικούς περιέκτες. Ενώ το 2014δημιούργησε ένα γνήσιο premium Ούζο 100% εξ αποστάξεως, ολοκληρώνοντας την σειρά των προϊόντων με την ονομασία Ούζο «SPENTZA», για όσους αναζητούν πιο σπάνιες γεύσεις.

    Όλα αυτά τα χρόνια, η αποσταγματοποιία του Γιώργου Σπέντζα συνδύασε στην παραγωγή των προϊόντων τις σύγχρονες μεθόδους και αξίες, με στόχο να προσφέρει συνεχώς τα καλύτερα προϊόντα στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

    [05] Έρευνες στην Ηλεία για τον εντοπισμό πατέρα και κόρης, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί από το Σάββατο

    Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας στην Ηλεία για τον εντοπισμό ενός 68χρονου και της 44χρονης κόρης του, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

    Όπως ανέφερε στην αστυνομία η σύζυγος του 68χρονου και μητέρα της 44χρονης, πατέρας και κόρη πήγαν, με αυτοκίνητο, το απόγευμα το περασμένου Σαββάτου, να προσκυνήσουν στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας στην περιοχή Γούβες, κοντά στην κοινότητα των Δουνέικων της Ηλείας. Όμως, καθώς περνούσε η ώρα δεν γύριζαν και ανήσυχη ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τον 68χρονο και την 44χρονη είδε για τελευταία φορά ένας άνδρας στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ενώ το γεγονός, ότι πατέρας και κόρη δεν έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο δυσχεραίνει τις έρευνες της αστυνομίας.

    Η τριμελής οικογένεια διαμένει μόνιμα στην περιοχή Ίλιον της Αττικής και τις τελευταίες ημέρες είχαν μεταβεί για καλοκαιρινές διακοπές στις Γούβες Δουνέικα.

    [06] Βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες για έκτη συνεχή μέρα πέρασαν στη Λέσβο

    Για έκτη συνεχή μέρα πέρασαν στη Λέσβο βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες. Ειδικότερα, από χθες Κυριακή και έως σήμερα νωρίς το πρωί, στη βόρεια Λέσβο πέρασαν δυο βάρκες με 54 άτομα αυξάνοντας σε 3014 τον αριθμό των εγκλωβισμένων στο νησί. Αντίθετα στη Χίο δεν πέρασε κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης, ενώ στη Σάμο για πρώτη φορά μετά από πολλές μέρες πέρασε μια βάρκα με 22 άτομα.

    Σήμερα το πρωί, στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 3014 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2480 και στη Σάμο 1081. Συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6575 άτομα τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

    [07] ΕΕ: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μογκερίνι

    Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα συνταγματικά και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην απάντηση που δίνουν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

    "Ζητούμε την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και εμείς ως ΕΕ υπογραμμίζουμε τη σημασία του έχει η κυριαρχία του κράτους δικαίου στη χώρα", δήλωσε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι στις Βρυξέλλες.

    "Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες για αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτές τις ώρες. Πρέπει να σεβαστούμε, να κάνουμε την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες", σημείωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

    [08] «Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019»

    Για όλα τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας μιλά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία υπογραμμίζει ότι «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019».

    Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τονίζει ότι η ελληνική πλευρά επιδεικνύει την απαιτούμενη ψυχραιμία και σύνεση, συνολικά ως πολιτικό σύστημα και πως με την ίδια ψυχραιμία θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες στις διμερείς μας σχέσεις, χωρίς καμία εμπλοκή στα εσωτερικά της Τουρκίας. «Οι σχέσεις μας άλλωστε με την Τουρκία -αναφέρομαι και ως Ελλάδα και ως Ε.Ε.- διέπονται από σταθερές αρχές και δεδομένες προϋποθέσεις», σημειώνει και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο πλέον σταθερός και ασφαλής πόλος στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης περαιτέρω των δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων και πως τίθεται μόνο ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων και «θα ζητήσουμε να στηριχθεί αυτό το κείμενο και πολιτικά από τα υπόλοιπα κόμματα».

    Αποκρούει αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τον εκλογικό νόμο και κατηγορεί τη ΝΔ ότι αντιλαμβάνεται την άσκηση εξουσίας με βάση τις κομματικές της προτεραιότητες. Επισημαίνει ότι η απλή αναλογική συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ιδρυτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ και πως αποτελεί ένα λαϊκό αίτημα. Για το Ποτάμι σχολιάζει ότι «?πνίγεται' σχεδόν από την ίδρυσή του στις αντιφάσεις του και γίνεται πάντα, στις δύσκολες αποφάσεις, η ?ουρά' της ΝΔ». «Το ΠΑΣΟΚ», προσθέτει, «επίσης, δείχνει εγκλωβισμένο στα εσωτερικά αδιέξοδά του». Τονίζει ότι ωστόσο «υπάρχει ακόμα χρόνος να επανεκτιμήσουν τη θέση τους».

    [09] Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Μοσκοβισί

    Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Περισσότερα σε λίγο...

    [10] Βελτιώνεται διεθνώς η εικόνα της Ελλάδος επισημαίνει ο Λ. Κρέτσος

    Η εικόνα της Ελλάδας έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγματα στα χρόνια της κρίσης, αλλά τους τελευταίους μήνες τα θετικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο είναι πλέον περισσότερα από τα αρνητικά, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελλάδας Λευτέρης Κρέτσος.

    Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κ. Κρέτσος εκτιμά ότι η βελτίωση αυτή «επήλθε ύστερα από πολλά χρόνια και απορρέει σε μεγάλο βαθμό από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και από την αλληλεγγύη που έδειξε ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες, γεγονός το οποίο σε σημαντικό τμήμα του διεθνούς Τύπου καθιστά την Ελλάδα αξιόπιστο εταίρο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Παρόλα αυτά, σημειώνει, η ανάγκη διαμόρφωσης μιας στρατηγικού χαρακτήρα διαχείρισης της εικόνας της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

    [11] Γερμανία: Υπό αμφισβήτηση η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. σύμφωνα με στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού

    Τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτουν υπό αμφισβήτηση στελέχη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναφερόμενοι κυρίως στην μεταχείριση που επιφυλάσσει ο Ταγίπ Ερντογάν στους αντιπάλους του.

    Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλευτεί την κατάσταση «προκειμένου να περιορίσει περαιτέρω τα συνταγματικά δικαιώματα, τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα γίνουν από δύσκολες έως απίθανες», δηλώνει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών (CDU) Έλμαρ Μπροκ στην «Handelsblatt».

    Αναφερόμενος στις εκκαθαρίσεις που δρομολογεί ο Τούρκος Πρόεδρος στον στρατό, στο Δημόσιο και στο Δικαστικό Σώμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν (CDU) τονίζει στην εφημερίδα «Die Welt» ότι «αυτό πρέπει να σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα προκειμένου να διευρύνει και να εδραιώσει την εξουσία του στο κράτος, κυρίως εξουδετερώνοντας τον έλεγχο και την αντιπολίτευση».

    Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag Γκούντερ Κρίχμπαουμ (CDU) από την πλευρά του καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, επισημαίνοντας ότι το άδικο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλο άδικο. «Πιο εύκολα θα περάσει μια καμήλα από το μάτι της βελόνας, παρά ένα μη δημοκρατικό κράτος θα γίνει μέλος της Ε.Ε.», δηλώνει χαρακτηριστικά επίσης στην «Welt», ενώ από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Γενικός Γραμματέας Αντρέας Σόιερ ζητεί να επανεξεταστούν τώρα σοβαρά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Για όποιον δεν το έχει καταλάβει ως τώρα, η πολιτική της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την Τουρκία πρέπει να ελεγχθεί στο σύνολό της», τονίζει.

    [12] Τουρκία: Συνολικά 103 βαθμοφόροι των ενόπλων δυνάμεων έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση

    Συνολικά 103 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, μετέδωσε σήμερα το Ανατολή.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο παραθέτει έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματά τους, οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματικοί προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και από όλη τη χώρα.

    Αυτοί είναι ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 290 ανθρώπων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 July 2016 - 10:32:41 UTC