Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σία Αναγνωστοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπολογίζουμε στη στήριξη του εκλογικού νόμου από τις δημοκρατικές δυνάμεις
  • [02] Δ. Σταμάτης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Όταν έχεις να κάνεις με τον κ. Τσίπρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά
  • [03] Ανδρέας Λοβέρδος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο σε δόσεις
  • [04] Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στην Τουρκία, προχωρώντας στις απαραίτητες επαφές
  • [05] Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας με εντολή του Ν. Τόσκα
  • [06] Κ. Φίλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ο Ερντογάν βγαίνει έτι περαιτέρω ενισχυμένος
  • [07] Ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα: Ανοιχτή η είσοδος στην Τουρκία όχι όμως και η έξοδος προς Ελλάδα
  • [08] Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν σχετικά με την επίθεση στη Νίκαια
  • [09] Το Κρεμλίνο καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της σταθερότητας
  • [10] Ο Φετουλάχ Γκιουλέν καταδικάζει κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος
  • [11] Συνελήφθησαν δύο ανώτατοι στρατιωτικοί με την κατηγορία της «προδοσίας»
  • [12] Ο. Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία
  • [13] Τουλάχιστον 90 νεκροί και περισσότεροι από 1.150 τραυματίες κατά την απόπειρα πραξικοπήματος
  • [14] Στους 1.563 αυξήθηκαν οι στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία

  • [01] Σία Αναγνωστοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπολογίζουμε στη στήριξη του εκλογικού νόμου από τις δημοκρατικές δυνάμεις

    «Ελπίζω η Δημοκρατική Συμπαράταξη για μικροπολιτικές σκοπιμότητες να μην επιτρέψει να ναυαγήσει μία διεκδίκηση την οποία και το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι είχε» τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας για την απλή αναλογική και υπογραμμίζει ότι «η ΧΑ δεν είναι ούτε στο πολιτικό μας, ούτε στο ιδεολογικό μας τοπίο και δεν μας αφορά η ψήφος της όπως δεν μας αφορά σε οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο». Η κ. Αναγνωστοπούλου υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. μετά το Brexit, «οφείλει να ξαναδεί τον εαυτό της και να σκεφτεί γιατί οι λαοί των κρατών-μελών αναπτύσσουν τέτοιας έντασης και έκτασης ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα» και εκτιμά ότι «αν συνεχίσει προς την κατεύθυνση της άτεγκτης λιτότητας αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις άμεσα στην Ελλάδα κυρίως στο θέμα των διαπραγματεύσεων, μεσοπρόθεσμα όμως και μακροπρόθεσμα θα έχει ίσως πολύ πιο σύνθετες συνέπειες στην ίδια την συνοχή αλλά και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Η αν. υπουργός Παιδείας αποκλείει το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 ώστε να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, και δηλώνει ότι στις προτεραιότητές της είναι «η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού των ανώτατων ιδρυμάτων» η «ανάσχεση της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό" και η "ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας".

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ψηφίζει την απλή αναλογική, τι σημαίνει αυτό για σας;

    «Ελπίζω η Δημοκρατική Συμπαράταξη για μικροπολιτικές σκοπιμότητες να μην επιτρέψει να ναυαγήσει μία διεκδίκηση την οποία και το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι είχε. Από την άλλη μεριά, αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να χαρίσει στον κύριο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία τη διατήρηση της αναχρονιστικής ενισχυμένης αναλογικής που νοθεύει σε μεγάλο βαθμό τη βούληση του ελληνικού λαού».

    Πόσο πιθανό θεωρείται το να περάσει η απλή αναλογική με 200 ψήφους; Σας ενοχλεί ότι μπορεί να περάσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου εξαιτίας της στήριξης της ΧΑ;

    «Δεν μπορώ να υπολογίσω, ούτε είναι στις προθέσεις μου να κάνω αριθμητικούς υπολογισμούς για το αν θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών. Είναι ευθύνη ατομική και συλλογική των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών ομάδων. Δεν είναι θέμα παζαριού. Δεν κατεβάσαμε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο είτε συνομιλώντας είτε διαπραγματευόμενοι με την Χρυσή Αυγή. Κατεβάσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο βασίζεται στις πάγιες θέσεις της αριστεράς. Από την άλλη μεριά υπολογίζαμε στη στήριξη του εκλογικού νόμου από τις δημοκρατικές δυνάμεις. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ούτε στο πολιτικό μας, ούτε στο ιδεολογικό μας τοπίο και δεν μας αφορά η ψήφος της όπως δεν μας αφορά σε οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο».

    Ως υπουργός της κυβέρνησης γνωρίζατε ότι υπήρχε plan B, όπως υποστηρίζουν Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ, το οποίο θα εφαρμοζόταν σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους δανειστές;

    «Δεν μπορώ να συζητήσω ένα θέμα που συντηρείται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς που επιδιώκουν εδώ και ενάμισι χρόνο να ''στήσουν στον τοίχο'' τον ΣΥΡΙΖΑ με εμφυλιακούς όρους ως προδοτικό κόμμα. Πλάνα και σενάρια μια κυβέρνηση οφείλει να κάνει όταν διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις. Μακάρι να διεξήγαγαν σκληρές διαπραγματεύσεις και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ας είχαν όσα πλάνα ήθελαν στα συρτάρια τους».

    Πιστεύετε ότι το Brexit θα μας βοηθήσει στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου ή οι απαιτήσεις τους θα είναι περισσότερες και σκληρότερες;

    «Το Brexit σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία μπορούν να αναδειχθούν πολλές και πολύπλοκες καταστάσεις. Δεν μπορούμε λοιπόν να υπολογίσουμε τις συνέπειές του με γνώμονα μόνο τις διαπραγματεύσεις. Η Ε.Ε. οφείλει πια να ξαναδεί τον εαυτό της και να σκεφτεί γιατί οι λαοί των κρατών-μελών αναπτύσσουν τέτοιας έντασης και έκτασης ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα. Αν συνεχίσει λοιπόν προς την κατεύθυνση της άτεγκτης λιτότητας αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις άμεσα στην Ελλάδα κυρίως στο θέμα των διαπραγματεύσεων, μεσοπρόθεσμα όμως και μακροπρόθεσμα θα έχει ίσως πολύ πιο σύνθετες συνέπειες στην ίδια την συνοχή αλλά και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στους τομείς των αρμοδιοτήτων σας;

    «Αυτές που έχουν ήδη διαφανεί στο διάστημα που είμαι σε αυτή τη θέση δηλαδή: ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού των ανώτατων ιδρυμάτων, ανάσχεση της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Όπως γνωρίζετε ίσως, δόθηκαν θέσεις μελών ΔΕΠ στα ανώτατα ιδρύματα μετά από έξι χρόνια. Επίσης μετά από τόσα χρόνια ξαναλειτουργεί ο θεσμός των υποτροφιών του ΙΚΥ για διδακτορικές -μεταδιδακτορικές σπουδές, ενισχύονται τα ιδρύματα με νέους ερευνητές με μεταδιδακτορικές υποτροφίες και για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας των νέων επιστημόνων. Από την άλλη μεριά ενισχύονται οι υποτροφίες σε προπτυχιακούς φοιτητές με χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα και εξασφαλίζονται κονδύλια για επιπλέον στήριξη της φοιτητικής μέριμνας. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε το DNA των πανεπιστημίων, θέλουμε να επιβιώσει το επιστημονικό δυναμικό από το οποίο εξαρτάται και η επιβίωση των ιδρυμάτων».

    Στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης πιστεύετε ότι μπορεί να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια;

    «Δεν το συζητάω καν».

    Συμμετείχατε στην αποστολή της κυβέρνησης στην Κίνα. Ποια είναι τα οφέλη για την Ελλάδα, από την επίσκεψη;

    «Έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός διεξοδικά. Αυτό που θα τόνιζα είναι ότι η Ελλάδα, έστω και μικρή χώρα φαίνεται να έχει κατοχυρώσει μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Πρώτον λόγω μιας μακράς ιστορικής πορείας, δεύτερον λόγω της γεωπολιτικής της θέσης -κράτος μέλος τη Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ιστορικός πολιτικός συνομιλητής τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ανατολίτικης κουλτούρας. Από την άλλη μεριά η Ελλάδα όπως φάνηκε στην Κίνα διαθέτει τεχνογνωσία και παράγει έρευνα σε θέματα υψηλής εξειδίκευσης»

    Τη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [02] Δ. Σταμάτης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Όταν έχεις να κάνεις με τον κ. Τσίπρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά

    «Η εφαρμογή της απλής αναλογικής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μακρά αστάθεια και ακυβερνησία», δηλώνει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δημήτρης Σταμάτης, αν και τίθεται υπέρ «της εκλογίκευσης του μπόνους για το πρώτο κόμμα».

    Εκτιμά ότι η κυβέρνηση «ματαιοπονεί», αναζητώντας τις 200 ψήφους στην Βουλή.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Σταμάτης υποστηρίζει πως «όταν έχεις να κάνεις με τον κ. Τσίπρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» ενώ θεωρεί ότι ίσως η κυβέρνηση αναγκαστεί να προσφύγει λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, καθώς θεωρεί ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Υποστηρίζει ακόμη ότι ο κίνδυνος του grexit δεν έχει εκλείψει.

    Ο πρώην υπουργός Επικρατείας τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, ωστόσο θεωρεί ότι η αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι το κρίσιμο θέμα. Όσο για το αν διχάζει το κόμμα του απαντά ότι «Η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων σε ένα θέμα, που όπως σας είπα δε θεωρώ κρίσιμο, δεν αποτελεί σοβαρό λόγο διχασμού».

    Είστε κατά της απλής αναλογικής, ωστόσο δεν είναι υπερβολικό το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα;

    «Η αντίθεσή μας στην απλή αναλογική δεν είναι σημερινή. Αποτελεί πάγια και σταθερή θέση μας, από την οποία δεν έχουμε παρεκκλίνει ακόμα κι όταν βλέπαμε πως χάνουμε τις εκλογές, όπως το Γενάρη του 2015. Γιατί η εφαρμογή της οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μακρά πολιτική αστάθεια και ακυβερνησία. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τις εκλογές για να καταγράφονται απλώς οι κομματικές δυνάμεις αλλά κυρίως για να σχηματίζονται βιώσιμες κυβερνήσεις.

    Όσον αφορά στην εκλογίκευση του μπόνους των 50 εδρών, είναι πράγματι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί με τα άλλα κόμματα, στα πλαίσια ενός σύγχρονου νέου εκλογικού νόμου, όπως πριν λίγες μέρες δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματός μας κ. Μητσοτάκης. Και αυτό θα κάνουμε ως κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές».

    Νομίζετε ότι θα βρει τους 200 βουλευτές η κυβέρνηση ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές;

    «Οι απόψεις των κομμάτων αλλά και των ανεξάρτητων βουλευτών, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώνει τις 200 ψήφους που απαιτούνται. Ακόμα κι αν ψηφίσει υπέρ αυτής η Χρυσή Αυγή. Γι' αυτό διερωτώμαι, τι νόημα έχουν δηλώσεις υπουργών πως «μέχρι τη συζήτηση στη Βουλή υπάρχει αρκετός χρόνος». Τι εννοούν; Επιδιώκουν την αλλαγή στάσης κάποιων βουλευτών έναντι ανταλλαγμάτων; Επιχειρούν «εξαγορά» ψήφων;

    Πιστεύω πως ματαιοπονούν».

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ικανοποιεί με την απλή αναλογική ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς.

    «Όταν ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει το 3ο μνημόνιο και κάθε συμπληρωματική απαίτηση των δανειστών, η επίκληση της απλής αναλογικής, ως πάγιου αιτήματος της Αριστεράς, μόνον ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί! Όλα τα έχει η Μαριωρή ο φερετζές της έλειπε!

    Όλοι καταλαβαίνουν πως ξαναθυμήθηκε την απλή αναλογική τώρα που βλέπει πως χάνει τις εκλογές. Γιατί επενδύει στο χάος που θα προκληθεί, προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος και η «παρέα του Μαξίμου».

    Νομίζετε ότι η ηγεσία του κόμματός σας θα έπρεπε να πάρει κι άλλες πρωτοβουλίες για να αποτρέψει την ψήφιση του νέου νόμου, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης;

    «Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, προχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό τοπίο διαλόγου και συνεννόησης με τα άλλα κόμματα. Ένα πλαίσιο πολύ πιο διευρυμένο και από το θέμα του εκλογικού νόμου»

    Θεωρείτε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέχρι το τέλος του έτους; (Συνήθως μια κυβέρνηση κάνει εκλογές όταν νομίζει ότι θα τις κερδίσει).

    «Όταν έχεις να κάνεις με τον κ. Τσίπρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο άνθρωπος είναι αφερέγγυος και αδίστακτος. Γι αυτό δεν αποκλείω να προσφύγει στις κάλπες μέσα στο 2016, βλέποντας πως η παραμονή του στην εξουσία θα τον οδηγήσει, κυριολεκτικά, σε εκλογική νίλα. Ίσως, λοιπόν, προτιμήσει μία διαχειρίσιμη ήττα από μία κατάρρευση».

    Εκτιμάτε ότι η εξέλιξη των οικονομικών πραγμάτων και η δυσαρέσκεια του κόσμου μπορεί να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προσφύγει στην κάλπη;

    «Αυτό ακριβώς! Γιατί σήμερα οι πολίτες βιώνουν τα αχρείαστα μέτρα, που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και δεν εξαπατώνται πια από την γκεμπελική προπαγάνδα της κυβέρνησης. Τώρα πια οι πολίτες νιώθουν στο πετσί τους όσα η κυβερνητική προπαγάνδα είχε ωραιοποιήσει όταν ψήφιζε τα μέτρα. Τις υποσχέσεις για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, των συνταξιούχων και την πολιτική με το "αριστερό" πρόσημο. Σημειώστε επίσης, πως ούτε τα μέτρα έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, ούτε οι συνέπειές τους έχουν αναδειχτεί πλήρως. Κάθε μέρα που περνά θα είναι για τους πολίτες χειρότερη από την προηγούμενη, και κυρίως θα αναδεικνύει την συνέχιση μιας αδιέξοδης και ατελέσφορης βασανιστικής πορείας»

    Θα βγει το οικονομικό πρόγραμμα ή θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει κι άλλα μέτρα;

    «Υπάρχει λογικός άνθρωπος που πιστεύει πως μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, μπορούν να αποδώσουν μέτρα που στηρίζονται σε αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών; Ούτε οι δανειστές το πιστεύουν! Για αυτό και υποχρέωσαν την κυβέρνηση να νομοθετήσει την ενεργοποίηση του "κόφτη", όταν θα διαπιστωθεί η απόκλιση από τους στόχους τους προγράμματος.

    Το μοντέλο προσαρμογής με το " αριστερό πρόσημο" που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, με τη μη μείωση των δαπανών του κράτους και την αύξηση της φορολογίας, μπορεί να ικανοποιεί κάποιους κομματικούς εγκάθετους "που βολεύονται", αλλά κυριολεκτικά αδικεί και συνθλίβει όλους τους άλλους πολίτες. Και, κυρίως, σκοτώνει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και την εθνική οικονομία».

    Το ενδεχόμενο κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας νομίζετε ότι έχει αποκλειστεί;

    «Για τη Νέα Δημοκρατία, τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Η συνδιαχείριση των λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει να προσφέρει τίποτα καλό στη χώρα.

    Εξάλλου, πώς να συνεργαστείς με ένα πρόσωπο, όπως ο κ. Τσίπρας, που λέει μονίμως ψέματα και δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει έστω μία συγνώμη απ΄τον ελληνικό λαό; Όσοι είδαν την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ, φαντάζομαι πως δε μπορεί να αισθάνονται υπερηφάνεια για το πολιτικό ήθος και την αξιοπιστία του πρωθυπουργού της χώρας.

    Αυτό δε σημαίνει πως η ΝΔ, ως πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές, δε θα επιδιώξει συγκλίσεις και συνεργασίες με τα κόμματα που πιστεύουν σταθερά στη ευρωπαϊκή προοπτική της Πατρίδας μας. Τουναντίον, θα τις επιδιώξουμε με συνέπεια στα πλαίσια ενός εντίμου δημοκρατικού διαλόγου, χωρίς καιροσκοπισμούς και ηγεμονισμούς».

    Δεν έχουν λόγο οι εταίροι και δανειστές να βοηθήσουν την όποια ελληνική κυβέρνηση ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα;

    «Ασφαλώς και έχουν πολλούς λογούς να το κάνουν. Το κάνουν ήδη, παρά τα λάθη που έχουν και οι ίδιοι διαπράξει στο παρελθόν.

    Όμως, η κύρια ευθύνη για την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και αξιοπιστίας ανήκει σε μας τους Έλληνες. Δε μπορεί να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους ή να φορτώνουμε σε αυτούς τα δικά μας λάθη και τις παραλείψεις. Δε μας φταίνε οι εταίροι μας για την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη, που μας κόστισε πάνω από 100 δισ. ευρώ. Ούτε για την επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, στο νέο τρίτο μνημόνιο, να φορτώσει με φόρους τους πολίτες αντί να μειώσει τις δαπάνες του κράτους, πάρα τις αντίθετες παραινέσεις των ιδίων των δανειστών».

    Αποκλείετε να πετύχει τους στόχους της η κυβέρνηση και να ανοίξει και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους;

    «Αμφιβάλλω αν έχει κάποιους συγκεκριμένους στόχους στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας. Πιστεύω πως τρέχει πίσω από τη φορά των πραγμάτων, με μοναδική επιδίωξη την πολιτική του διάσωση. Τώρα προσπαθεί με λάθος πρόγραμμα και ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, να επιτύχει, τάχα, το υποτιθέμενο μεγάλο «όραμά» της για μείωση του χρέους. Αυτό, δηλαδή, που η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει, με πολύ λιγότερα μέτρα, από τον Δεκέμβρη του 2012!».

    Νομίζετε ότι το ενδεχόμενο grexit έχει εκλείψει οριστικά;

    « Η οριστική εξάλειψη του grexit προϋποθέτει τη μόνιμη και διαρκή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Όσο θα υπάρχει απόκλιση - είτε γιατί το πρόγραμμά μας είναι λάθος είτε γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι ανέφικτοι - η απειλή του grexit θα αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας. 'Αλλοτε πιο διακριτικά και άλλοτε πιο πιεστικά».

    Η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει εναλλακτικά σχέδια;

    « Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε επισήμους κυβερνητικούς εναλλακτικούς σχεδιασμούς αντιμετώπισης μιας κατάστασης και σε σχεδιασμούς που κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει γεγονότα που ο ίδιος προκαλεί. Αυτό, δηλαδή, που έκανε το δίδυμο Τσίπρα - Βαρουφάκη, με συνωμοτικές διαδικασίες και «κέντρο επιχειρήσεων» ένα ψυγείο!

    Ο κος Τσίπρας τρέχει τώρα να τα μπαλώσει, έντρομος από τις συνέπειες των αποκαλύψεων των Βαρουφάκη-Γκάλμπρεϊθ. Την Εξεταστική, όμως, δε θα μπορέσει να την αποφύγει...».

    Η πρόταση του κόμματός σας, που περιλαμβάνει προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισ. μέσα σε μία πενταετία , δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο και παράλληλα μείωση της υποχρέωσης για το πλεόνασμα από το 3,5 % στο 2% με σταθερή ανάπτυξη 4%, δεν ακούγεται κάπως υπερβολική;

    «Κάθε άλλο! Είναι απόλυτα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση, δίνοντας ώθηση στην οικονομία και ανάσα στους πολίτες. Όμως, αυτό δε μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση που ιδεολογικά αποστρέφεται τις επενδύσεις και οι μισοί Υπουργοί της κάνουν ότι μπορούν για να τις εμποδίσουν».

    Γιατί οι εταίροι να μπουν ξανά σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος;

    « Ακριβώς για να βοηθήσουν πραγματικά. Εξ' άλλου, οι ίδιοι όπως γνωρίζετε, θεωρούν εσφαλμένη την επιλογή της Κυβέρνησης να επιλέξει την αύξηση των φόρων επιχειρήσεων και πολιτών , αντί για μείωση των κρατικών δαπανών .

    Ποιο λόγο, λοιπόν, θα έχουν να αντιδράσουν σε μια πρόταση που κινείται στη δική τους λογική και από μια Κυβέρνηση με αξιόπιστη συμπεριφορά;

    Πιστεύω, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

    Είσαστε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος;

    « Ασφαλώς και είμαι υπέρ της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Σας θυμίζω πως η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει το 2014 την πρότασή της για την αναθεώρησή του και είχε ξεκινήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι συνταγματικές αλλαγές είναι στενά συνδεδεμένες με το πέρασμα της πολιτικής και οικονομικής μας ζωής σε μια νέα εποχή.

    Το κρίσιμο θέμα είναι η αλλαγή του τρόπου ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα πρέπει να γίνεται η εκλογή από το εκλογικό σώμα με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου;

    «Θα μου επιτρέψετε να σας πω πως , κατά την άποψή μου , δεν είναι το πιο κρίσιμο θέμα. Είναι ασφαλώς το πιο «επικοινωνιακό» και πρόσφορο σε δημόσιες αντιπαραθέσεις και τακτικισμούς.

    Είδα τον κ. Τσίπρα προχθές να προαναγγέλλει, μάλιστα, δημοψήφισμα για το θέμα αυτό. Είναι φανερό πώς επιδιώκει μετάθεση του πολιτικού ενδιαφέροντος, από τα ψέματα και τις αποτυχίες της πολιτικής του. Ο άνθρωπος δεν έχει συναίσθηση των ευθυνών και των υποχρεώσεών του. Συνεχίζει και κινείται στη λογική των 15μελών σχολικών συμβουλίων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων του».

    Πάντως είναι ένα θέμα που διχάζει και το κόμμα σας.

    «Η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων σε ένα θέμα, που όπως σας είπα δε θεωρώ κρίσιμο, δεν αποτελεί σοβαρό λόγο διχασμού. Μην ανησυχείτε?»

    Εάν υπάρξει αδιέξοδο ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και την δική σας, (πχ υπάρχει κάθετη αντίθεση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια), πώς βλέπετε την πρόθεση του πρωθυπουργού, οι υπό αναθεώρηση διατάξεις να τεθούν σε δημοψήφισμα;

    «Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είναι αυστηρά προσδιορισμένη από το ίδιο το Σύνταγμα. Κάθε προσπάθεια «λαϊκίστικης προσέγγισης» του θέματος δεν είναι μόνο αθέμιτη αλλά και χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.

    Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να διαβάσει τα σχετικά άρθρα και να μην παίζει επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους θεσμούς».

    Πώς βλέπετε την εξέλιξη γύρω από τη δίκη Ζίμενς;

    « Η ολιγωρία (;) ή η ανικανότητα της κυβέρνησης για το φιάσκο, δεν μπορεί να μετατίθεται στη Δικαιοσύνη. Δεν ξέρω δικονομικά τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

    Όμως πάει πολύ οι υπεύθυνοι για το φιάσκο να βγάζουν γλώσσα από πάνω και να ρίχνουν τις ευθύνες στους λειτουργούς της δικαιοσύνης».

    Το Brexit διαταράσσει τις ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμάτε ότι μπορεί να υποχωρήσει το Βερολίνο και να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας;

    «Δεν είναι η λιτότητα που επηρέασε αποφασιστικά την απόφαση των Βρετανών. Έχουν γίνει τεράστια λάθη από τους Βρετανούς πολιτικούς, από τη λήψη της απόφασης για δημοψήφισμα μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας. Φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και μετέθεσαν από τις πλάτες τους στους πολίτες την ευθύνη μιας απόφασης που, νομίζω, θα έχει δυσάρεστες συνέπειες κυρίως για την ιδία τη Μεγάλη Βρετανία».

    Τη συνέντευξη πήρε ο Σπύρος Γκουτζάνης

    [03] Ανδρέας Λοβέρδος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο σε δόσεις

    «Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο σε δόσεις. Δεν δίνουμε δεκανίκι στις λαθροχειρίες»» δηλώνει κατηγορηματικά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας, επίσης, ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι απόλυτα εχθρικοί ειδικά και με την σκέψη για κατάργηση του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

    Στην ερώτηση αν θα υπάρξει βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα μπορούσε να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο ώστε να βρεθούν οι 200 ψήφοι που ψάχνει η κυβέρνηση απαντά κατηγορηματικά λέγοντας «Δεν ξεπουλιέται κανένας βουλευτής μας», ωστόσο δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη συνεργασία με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλο που θα ψηφίσει «Ναι», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

    Τέλος χαρακτηρίζει «καταστροφική πρόταση» την απευθείας εκλογή από το λαό του Προέδρου Δημοκρατίας.

    Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποιες αλλαγές στην πρόταση για τον εκλογικό νόμο ώστε να συμφωνήσουν και άλλα κόμματα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ποιες προϋποθέσεις θα ψήφιζε «ΝΑΙ»;

    «Δεν ψηφίζουμε τίποτε αποσπασματικό. Δεν ψηφίζουμε εκλογικό σύστημα σε δόσεις. Την παρωδία των τεσσάρων άρθρων, εκ των οποίων το ένα προβλέπει καταργούμενες διατάξεις και το άλλο την έναρξη εφαρμογής! Δεν συμμετέχουμε στην παρωδία ΣΥΡΙΖΑ, μιας εκλογικής κοπτοραπτικής, που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος των θεσμών και της Δημοκρατίας».

    Η κατάτμηση αλλαγών σε ξεχωριστά άρθρα θα μπορούσε να σας δώσει ένα περιθώριο ελιγμών; Ή θα πείτε «ΟΧΙ» σε όλα;

    «Η γραμμή μας είναι σαφής και καθαρή: παρών σε όλα. Επί της αρχής και στα τέσσερα άρθρα. Ένας εκλογικός νόμος περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες θεμάτων: την κατανομή των εδρών, τις εκλογικές περιφέρειες και τα όρια εισόδου στη Βουλή. Στο νόμο Τσίπρα υπάρχει μόνο η κατάργηση του bonus. Ως εκλογική τακτική του 2ου κόμματος».

    Δεν θα ήταν ένα «δέλεαρ» για το ΠΑΣΟΚ (που το είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν) η απλή αναλογική με κατάργηση του 3%;

    «Τέρμα τα κόλπα. Τέρμα οι λαθροχειρίες! "Βάλε αυτό για να πάρουμε το ΚΚΕ, βγάλε αυτό για να πάρουμε την Ένωση Κεντρώων, βάλε εκείνο για το ΠΑΣΟΚ" κοκ. Παπατζίδικα παιχνίδια, ασυμβίβαστα με τη σοβαρότητα των θεσμών, συμβατά με την Αριστερά-Μαδούρο, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για την κατάργηση ή τη μείωση του 3% είμαστε απόλυτα εχθρικοί».

    Πώς, όμως, θα απαντήσει το ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα γιατί, ενώ, ήταν υπέρμαχος της απλής αναλογικής τώρα λέει όχι;

    «Εκλογικό νόμο σε δόσεις δεν ψηφίζουμε δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό. Διακομματική επιτροπή για την εξεύρεση συναινετικής λύσης για τους μείζονες κανόνες της έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, απόσυρση του νόμου παρωδία, αφού ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε τη συναίνεση και προχώρησε μονομερώς, πέντε σημεία για εκλογικό νόμο (χορήγηση ενός μικρότερου bonus για όποιον πάρει ποσοστό άνω του 42%,ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού κλπ), όλα αυτά απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση. Δεν δίνουμε δεκανίκι στις λαθροχειρίες, λοιπόν».

    Η διαφοροποίηση του «εταίρου» σας στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Θεοχαρόπουλου δημιουργεί ρήγμα στο κόμμα σας και πρόβλημα στην περαιτέρω συνεργασία σας με τη ΔΗΜΑΡ;

    «Αφού δεν μετακινείται πολιτικά, δεν υπάρχει για μας πρόβλημα».

    Μετρώντας και τους ψήφους της Χρυσής Αυγής (η οποία βεβαίως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της) βγαίνουν 197 ψήφοι υπέρ της απλής αναλογικής. Τουτέστιν η κυβέρνηση ψάχνει μόλις 3 ψήφους. Θα υπάρξουν, λέτε, εκπλήξεις είτε από σας είτε από το ΠΟΤΑΜΙ; Να διαφοροποιηθούν κάποιοι που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους;

    «Δεν ξεπουλιέται κανένας βουλευτής μας. Τέρμα τα κόλπα, τέρμα όμως και η πολιτική αλητεία. Η κυβέρνηση οδηγείται σε μεγάλη πολιτική ήττα».

    Κυβερνητικές φωνές κάνουν λόγο για συμπίεση των μικρών κομμάτων με θέμα τον εκλογικό νόμο. Μήπως είμαστε μπροστά σε ένα νέο σκηνικό που θα επικυρωθεί με την ψήφιση του εκλογικού νόμου;

    «Προς το παρόν συμπιέζεται η κυβέρνηση, που έχει φτάσει να παρακαλάει για να της εξυπηρετήσουν άλλοι την τακτική του 2ου κόμματος που ακολουθεί. Πέρσι που ήταν 1ος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε απλή αναλογική . Επωφελήθηκε και επωφελείται του bonus των 50 εδρών. Και τώρα που χάνει, θέλει να εμποδίσει το 1ο κόμμα να γίνει κυβέρνηση. Το οποίο όμως με τη σειρά του, η ΝΔ δηλαδή, δεν έχει κάνει ούτε μια δήλωση πως θα περιορίσει το bonus όταν αποκτήσει πλειοψηφία. Απαράδεκτη η στάση τους αυτή, της πολιτικής συμφεροντολογίας. Να προσέξουν!»

    Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση φέρνει τώρα προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο;

    «Σας είπα ήδη, η τακτική του 2ου κόμματος που ψάχνει δεκανίκια. Και η δυνατότητα να κάνει εκλογές, όποτε αποφασίσει .Άρα να παίζει η προοπτική των δεύτερων εκλογών, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση».

    Βλέπετε την πιθανότητα εκλογών το φθινόπωρο;

    «Κανείς δεν μπορεί να τις αποκλείσει. Όταν η κυβέρνηση φέρνει εν θερμώ και εσπευσμένα εκλογικό νόμο των στενών συμφερόντων της, τότε όποιος αποκλείει τις εκλογές, ως άμεσο ενδεχόμενο, είναι αφελής».

    Εν πάση περιπτώσει όποτε και αν γίνουν εκλογές εάν η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει τους 200 θα πάει με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο των 50 εδρών μπόνους. Άρα γιατί μιλάει ο κόμμα σας για σκοπιμότητα;

    «Μα η σκοπιμότητα είναι να μην πάει με το bonus των 50 εδρών, γι'αυτό και ευτελίζονται με συνεχείς πολιτικές κυβιστήσεις. Και αν οδηγηθούν σε ήττα, δηλαδή αν δεν συγκεντρώσουν τις 200 έδρες, να έχουν το νέο εκλογικό νόμο για την περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών».

    Ως καθηγητής-συνταγματολόγος πέραν της ιδιότητας του βουλευτής θα βλέπατε θετικά την πιθανότητα εκλογής προέδρου Δημοκρατίας απευθείας από το λαό κάτι που, όπως φαίνεται από δημοσκοπήσεις, το θέλουν και οι πολίτες;

    «Πρόκειται περί της πιο καταστροφικής πρότασης που έχει ακουστεί, για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Ο δυϊσμός της εκτελεστικής εξουσίας αποτέλεσε αφορμή δραματικής κυβερνητικής αστάθειας, κυρίως στο μεσοπόλεμο, γι' αυτό και εγκαταλείφθηκε, με τη διαμόρφωση του εκλογικευμένου κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, όπου ο βασιλιάς ή ο Πρόεδρος δεν έχουν πολιτική ισχύ. Άμεση εκλογή θα σημάνει πολιτική ισχύ μεγαλύτερη της κυβέρνησης κι ας μην έχει καμία αρμοδιότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [04] Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στην Τουρκία, προχωρώντας στις απαραίτητες επαφές

    Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα και την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε διαρκή ενημέρωση, προχωρώντας και σε όλες τις απαραίτητες επαφές.

    «Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα", "οι επικοινωνίες είναι συνεχείς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει σήμερα με τον κ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε επικοινωνία που είχαν αργά χτες το βράδυ διπλωματικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκε μήνυμα στήριξης της Δημοκρατίας στην Τουρκία και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό.

    Στο ίδιο πνεύμα, σημείωνε χτες σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας».

    Σε όλο το διάστημα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος -ο οποίος αναμένεται να έχει το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα ότι στηρίζει τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα της Τουρκίας- είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό με βάση τον θεσμικό του ρόλο.

    Χτες το βράδυ, ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις από τον διοικητή της ΕΥΠ και ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

    Επικοινωνία με Ν. Αναστασιάδη

    Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χτες και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, οι οποίοι αμφότεροι βρίσκονταν στο Ουλάν Μπατόρ, στη Μογγολία, για την 11η Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης, από όπου ο κ. Κοτζιάς αποχώρησε προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα.

    Επικοινωνία με Κυρ. Μητσοτάκη και Δ. Κουτσούμπα

    Λίγο μετά τις 2:00, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα χτες βράδυ, είχε ζητήσει από τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις. Επίσης, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

    [05] Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας με εντολή του Ν. Τόσκα

    Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες με εντολή του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, στα νησιά και στα αεροδρόμια - στις εισόδους της χώρας. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, η επιφυλακή διατάχθηκε για παν ενδεχόμενο δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι όμορη χώρα με την Τουρκία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ο αναπληρωτής υπουργός και οι επιτελείς της ΕΛΑΣ παρακολουθούν τις εξελίξεις.

    Διαβάστε επίσης:Ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα: Ανοιχτή η είσοδος στην Τουρκία όχι όμως και η έξοδος προς Ελλάδα

    [06] Κ. Φίλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ο Ερντογάν βγαίνει έτι περαιτέρω ενισχυμένος

    "Η επόμενη ημέρα, που ξημερώνει για την Τουρκία είναι μία ημέρα που το στράτευμα ως θεσμός βγαίνει αποδυναμωμένο, ενώ ο Ερντογάν βγαίνει έτι περαιτέρω ενισχυμένος" δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, επισημαίνοντας πως αυτό που απομένει πλέον είναι να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου.

    "Έχουμε ένα διχασμένο στράτευμα κι αυτό συνετέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό σ' αυτό το οποίο είδαμε" τόνισε ο κ. Φίλης, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφώνου του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εξελίξεις στην Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαία, όπως τόνισε, στήριξη από το εξωτερικό στον κ. Ερντογάν.

    "Δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα γιατί εν αντιθέσει με τα προηγούμενα πραξικοπήματα, αυτή τη φορά τα πράγματα γίνονταν σε βάρος ενός ηγέτη που ήταν λαοφιλής. Ο Ερντογάν έχει διχάσει την Τουρκία αλλά ακόμη κι έτσι η μισή Τουρκία είναι υπέρ του. Άρα ακόμη κι αν πετύχαινε το πραξικόπημα, την επόμενη ημέρα πιθανόν να είχαμε χάος" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, επισημαίνοντας πως "βρισκόμενοι μπροστά στο φάσμα μιας τέτοιας εξέλιξης, οι ηγέτες όλων των χωρών -συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας- συνειδητοποίησαν πόσο αρνητική εξέλιξη θα ήταν αυτή".

    "Η Τουρκία, πέρα από τη στρατηγική της σημασία, πέραν του ότι είναι μία μεγάλη μουσουλμανική χώρα των περίπου 80 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μία χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο μίας περιοχής που βρίθει αβεβαιοτήτων και αποσταθεροποιήσεων. Αν και η Τουρκία έπεφτε σε μία κατάσταση αστάθειας, αυτό θα είχε για τη διεθνή τάξη πάρα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Ένας βασικός λόγος που έσπευσαν όλοι να προσφέρουν στον Ερντογάν τη στήριξή τους, πέραν του ότι είναι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και ας μην είναι δημοκρατική στη φύση της, ήταν αυτός" εξήγησε ο κ. Φίλης.

    Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων χαρακτήρισε παράδοξες για το αποτέλεσμα που ήθελαν να πετύχουν τις κινήσεις των στασιαστών, διότι, όπως είπε, "δεν έκλεισαν κανένα ιδιωτικό κανάλι κι έδωσαν μέσο για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τον κόσμο και στον Ερντογάν -και συμφωνώ ότι ήταν καταλύτης η παρότρυνση του Ερντογάν να βγει ο κόσμος στους δρόμους", ενώ βρήκε "ακατανόητο για ποιο λόγο επελέγη το κοινοβούλιο ως στόχος βομβαρδισμών".

    "Καταλαβαίνω ότι το 'λευκό παλάτι', το προεδρικό μέγαρο, είχε μία σημειολογία και ήταν μία ένδειξη δύναμης, ισχύος των στασιαστών έναντι του Ερντογάν. Αλλά το να βομβαρδίσεις το κοινοβούλιο... εκτός αν θέλεις να δώσεις μια αίσθηση ότι θέλεις να καταλύσεις οτιδήποτε παραπέμπει έστω και σ' αυτή τη δημοκρατία αλά τούρκα την οποία έχουμε..." υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στην αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία έσπευσε να καταδικάσει τα όσα συνέβαιναν χθες βράδυ, ο κ. Φίλης σημείωσε: "η αντιπολίτευση αντέδρασε με τον τρόπο που αντέδρασε επειδή αντιλήφθηκε γρήγορα ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό αυτό που γινόταν -το πραξικόπημα της πιτζάμας ή της πλάκας, από ό,τι αποδεικνύεται. Συν το γεγονός ότι με ένα κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι το κοσμικό κομμάτι, ο Ερντογάν φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα είχε βρει μία φόρμουλα συμβιβασμού".

    Εκτίμησε ακόμη ότι "ούτε το κοσμικό κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων -τουλάχιστον το σημαντικότερο μέρος αυτού,-ήταν μέρος του πραξικοπήματος", ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι και οι Κούρδοι μίλησαν και είπαν πως θα ήθελαν την ανατροπή του Ερντογάν με δημοκρατικό τρόπο.

  • Τη συνέντευξη πήραν οι Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου και Σοφία Παπαδοπούλου.

    [07] Ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα: Ανοιχτή η είσοδος στην Τουρκία όχι όμως και η έξοδος προς Ελλάδα

    Ηρεμία επικρατεί στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα του Έβρου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα του στρατού στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι αστυνομικές αρχές των δύο τελωνείων Κήπων και Καστανέων η είσοδος προς τη γείτονα χώρα παραμένει ανοικτή όχι όμως και η έξοδος προς την Ελλάδα.

    Η κίνηση των διερχομένων προς την Τουρκία χαρακτηρίζεται μειωμένη έως ανύπαρκτη, δεδομένου του μεγάλου αριθμού Ελλήνων και Τούρκων που καθημερινά διέρχονται των συνόρων. Αρκετοί εκ των περιορισμένων ταξιδιωτών που προσήλθαν από τα ξημερώματα στους δύο τελωνειακούς σταθμούς, μετά την ενημέρωσή τους από τις αστυνομικές αρχές ,για τη μέχρι στιγμής απαγόρευση της εξόδου από την Τουρκία, δεν εισέρχονται στη γείτονα. Επίσης, υπάρχει μικρός αριθμός κυρίως επιχειρηματιών και Τούρκων κατοίκων του εξωτερικού που επιστρέφουν στην πατρίδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, που επιλέγουν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους ευελπιστώντας ότι σύντομα θα αρθεί η απαγόρευση της εξόδου.

    Επισημαίνεται ότι οι αστυνομικές αρχές αναμένουν αυξημένη κίνηση μετά την άρση της απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτιμώντας ότι ικανός αριθμός επισκεπτών που «εγκλωβίστηκαν» εκεί εξαιτίας των αιφνιδιαστικών εξελίξεων, επιθυμούν να εξέλθουν.

    [08] Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν σχετικά με την επίθεση στη Νίκαια

    Τέσσερις άνδρες από το περιβάλλον του Τυνήσιου δράστη της επίθεσης στη Νίκαια έχουν συλληφθεί, έγινε σήμερα γνωστό από γαλλική δικαστικη πηγή.

    Η πρώην σύζυγός του, η οποία συνελήφθη χθες, Παρασκευή, εξακολουθούσε σήμερα το πρωί να βρίσκεται υπό κράτηση. Από τους τέσσερις συλληφθέντες, η ταυτότητα των οποίων δεν διευκρινίσθηκε από τη δικαστική πηγή, ο ένας συνελήφθη χθες και οι τρεις άλλοι σήμερα το πρωί.

    Οι γαλλικές αρχές εξακολουθούν να ερευνούν αν ο 31χρονος Τυνήσιος έδρασε μόνος του ή είχε συνεργούς και αν τα κίνητρά του συνδέονται με το ριζοσπαστικό ισλάμ.

    Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι συλληψεις έγιναν σε δύο διαφορετικές περιοχές της Νίκαιας. Δημοσιογράφος του Reuters είδε περίπου 40 μέλη των επίλεκτων μονάδων της αστυνομίας να εισβάλουν σ' ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Μιολί, βόρεια του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμου, όπου συνελήφθη ένα άτομο.

    [09] Το Κρεμλίνο καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της σταθερότητας

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις πρώτες πρωινές ώρες τις εξελίξεις στην Τουρκία, δήλωσε: «Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική περιφερειακή δύναμη. Φυσικά, η σταθερότητα στην Τουρκία και η κατάσταση στην Τουρκία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση στην περιοχή. Από αυτή την άποψη, όλοι ενδιαφερόμαστε φυσικα για την ολοκλήρωση με νόμιμο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν αυτού που συμβαίνει σήμερα και την επιστροφή της χώρας στο δρόμο της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας, του κράτους δικαίου».

    Ο ίδιος τόνισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς μέσω του ΥΠΕΞ και των μυστικών υπηρεσιών για εξελίξεις στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι ενέργειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στο έδαφος της Τουρκίας και των Ρώσων πολιτών και τουριστών.

    Ερωτώμενος αν υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας του Ερντογάν ή εκπροσώπων των εξεγερμένων με τον Πούτιν, απάντησε: «Όχι. Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια για επικοινωνία και καμία επαφή μέχρι τώρα».

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων Κονσταντίν Κοσατσιόφ σχολίασε την κατάσταση στην Τουρκία με ανάρτηση του στο Facebook αναφέροντας: «Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν υποπτευόταν επικείμενο πραξικόπημα. Οι πολιτικοί του ελιγμοί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της στάσης του ως προς τις σχέσεις με τη Ρωσία και το Ισραήλ και επίσης, σε κάποιο βαθμό, ως προς τη Συρία, ήταν, όπως γίνεται τώρα σαφές, μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα συναισθήματα των στρατηγών, που πλέον δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για τις αποτυχίες της "νέας" εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της χώρας».

    [10] Ο Φετουλάχ Γκιουλέν καταδικάζει κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος

    Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του Tούρκου Pροέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε "με τους πιο κατηγορηματικούς όρους", από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί, την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από στασιαστές στρατιώτες.

    "Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρονια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικο το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον Ερντογάν ότι συνδέεται με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.

    "Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία", τόνισε ο 75χρονος Γκιουλέν.

    "Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία", αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του.

    Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα, ο οποίος από το 1999 ζεί απομονωμένος σε μια ορεινή περιοχή της αμερικανικής πολιτείας της Πενσιλβάνια (βορειοανατολικές ΗΠΑ), ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

    [11] Συνελήφθησαν δύο ανώτατοι στρατιωτικοί με την κατηγορία της «προδοσίας»

    Με την κατηγορία της "προδοσίας" συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή .

    H σύλληψη των δύο ανωτάτων στρατιωτικών έγινε με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα της Αγκυρας.

    Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί κατηγορούνται οτι ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων και θα δικαστούν με την κατηγορία της "προδοσίας".

    [12] Ο. Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία

    Η ελληνική κυβέρνηση, σταθερά, στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία, της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και βεβαίως της συνταγματικής νομιμότητας,δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM»για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

    «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επικοινωνεί και ενημερώνεται συνεχώς. Πριν από λίγη ώρα έγινε και επικοινωνία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο θα έχει επικοινωνία ο πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τον Τούρκο πρωθυπουργό»..

    «Από την πρώτη στιγμή», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, «η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα. Οι επικοινωνίες είναι συνεχείς και βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε παρά να ανησυχεί, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε απόψε, η προσπάθεια αυτή».

    Αυτή τη στιγμή, σημείωσε,«φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά απ' ό,τι εμφανιζόταν στην αρχή»και «φαίνεται να υπάρχει αντιρρόπηση». Αυτό που απομένει, όπως τόνισε, είναι «να παρακολουθήσουμε και έχουμε όλο τον χρόνο να κάνουμε τις αντίστοιχες εκτιμήσεις και να συζητήσουμε όσα πρέπει να συζητήσουμε».

    [13] Τουλάχιστον 90 νεκροί και περισσότεροι από 1.150 τραυματίες κατά την απόπειρα πραξικοπήματος

    Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.154 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος που σημειώθηκε τη νύκτα στην Τουρκία, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς.

    Εξάλλου το Ανατολή έκανε επίσης γνωστό πως περίπου 200 στρατιώτες, που είχαν οχυρωθεί στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα, πααδόθηκαν στις δυνάμεις της τάξης.

    Οι άνδρες αυτοι, απλοί στρατιώτες, είχαν προηγουμένως καταθέσει τα όπλα τους, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    [14] Στους 1.563 αυξήθηκαν οι στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία

    Οι στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί σε όλη την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έφθασαν τους 1.563, σύμφωνα με αξιωματούχο.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 July 2016 - 8:32:35 UTC