Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ιούλιος είναι μήνας δημοκρατικών τομών, δήλωσε ο Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [02] Συνάντηση Τσίπρα με τον δήμαρχο Θήρας
  • [03] ΥΠΟΙΚ: Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο
  • [04] Π.Κ. Πάντοαν: Συνέπεια του Brexit η τραπεζική κρίση στην Ιταλία
  • [05] Κ. Φίλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χτύπημα με «ισχυρό συμβολισμό» η επίθεση στη Νίκαια
  • [06] Ν. Φίλης για την επίθεση στη Νίκαια: Αυτού του είδους οι πράξεις μπορεί να έχουν ως θύματα τους πρόσφυγες
  • [07] Νεκρός Αφγανός από συμπλοκή στο Κέντρο Φιλοξενίας Ελληνικού
  • [08] H Ιταλία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία
  • [09] Ισπανία: Ο Μαριάνο Ραχόι καταδίκασε την "αποτρόπαιη επίθεση" στη Νίκαια
  • [10] Ο Βλ. Πούτιν έστειλε συλλυπητήρια στον Φρ. Ολάντ για την επίθεση στη Νίκαια
  • [11] Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στις οικογένειες των θυμάτων από την επίθεση στη Νίκαια
  • [12] Την αλληλεγγύη του στη Γαλλία εξέφρασε προς τον Γάλλο ομόλογό του ο Ν. Κοτζιάς
  • [13] «Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων», σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι
  • [14] Ν. Αναστασιάδης: Τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία

  • [01] Ο Ιούλιος είναι μήνας δημοκρατικών τομών, δήλωσε ο Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκλογικός νόμος, τηλεοπτικές άδειες και εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, θα κυριαρχήσουν τον Ιούλιο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

    Η δήλωση του κ. Βούτση έγινε στο περιθώριο της εθνικής επετείου της Γαλλίας, που γιορτάστηκε χτες βράδυ, στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας και διοργάνωσε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί.

    Η δήλωση του προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:

    «Ο Ιούλιος ήταν πάντα καθοριστικός μήνας για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Πηγαίνοντας λοιπόν προς την 24η Ιουλίου, που είναι η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, βρισκόμαστε σε ένα σκηνικό που λαμβάνονται πρωτοβουλίες για μια σειρά από δημοκρατικές, θεσμικές τομές. Αυτό αφορά τόσο τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, που θα γίνει τις προσεχείς Τρίτη και Τετάρτη, όσο και τον διαγωνισμό για τις άδειες, καθώς και για την πολύ σοβαρή συζήτηση που γίνεται στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια ανάμεσα σε κόμματα, μέσα ενημέρωσης και το τραπεζικό σύστημα και βεβαίως τα θέματα που έχουν ανοίξει στη Δικαιοσύνη, με αφορμή την υπόθεση Siemens, τα οποία χρήζουν μιας πολύ ιδιαίτερης προσοχής. Μπορούμε να πούμε πως πέρα από μήνας αναζητήσεων για την υπέρβαση των κοινωνικών επιπτώσεων και των οικονομικών προβλημάτων είναι και ένας μήνας Δημοκρατίας».

    Στην εθνική γιορτή της Γαλλίας, έδωσαν το «παρών», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης, βουλευτές, πολιτικοί, καλλιτέχνες και φίλοι.

    [02] Συνάντηση Τσίπρα με τον δήμαρχο Θήρας

    Συνάντηση με τον δήμαρχο Θήρας, Αναστάσιο Νίκο Ζώρζου, και δημοτικούς συμβούλους, έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας.

    Στη συνάντηση και την επίσκεψη στη Σαντορίνη τον πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιός και Ν. Συρμαλένιος.

    Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, επισημάνθηκε ότι η κατασκευή του νοσοκομείου έχει ολοκληρωθεί από το 2011, ότι η κατασκευή και η διάταξη του ειναι εξαιρετική και πως ένα πρόβλημα του είναι ότι είναι ενεργοβόρο. «Ενεργοβόρο στη Σαντορίνη δεν επιτρέπεται» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε τη σημασία της μονάδας τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο, αφού εκτός από τους κατοίκους των Κυκλάδων που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, μπορεί να λειτουργήσει και για τον τουρισμό, καθώς άνθρωποι που έχουν αυτό το πρόβλημα υγείας και θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους, θα μπορούν να επισκεφθούν το νησί.

    [03] ΥΠΟΙΚ: Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

    Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν άριστα πληροφορημένες πηγές, την Πέμπτη 14.6.2016, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 164.000 φορολογικές δηλώσεις, σημειώνοντας έτσι αριθμό ρεκόρ για τη φετινή χρονιά. Ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι 5.900.000 και ξεπερνάει το 95% από το σύνολο των 6.000.000 φορολογικών δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν για το 2016.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία οδεύει προς την ολοκλήρωσή της ομαλά, χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα από πλευράς του Taxis και με χρονικό διάστημα υποβολής τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δεσμευθεί το Υπουργείο Οικονομικών.

    [04] Π.Κ. Πάντοαν: Συνέπεια του Brexit η τραπεζική κρίση στην Ιταλία

    Η λύση της τραπεζικής κρίσης των τελευταίων εβδομάδων δεν βρίσκεται στην Ιταλία, εκτιμά ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν και περιγράφει τα προβλήματα ως συνέπεια του βρετανικού δημοψηφίσματος.«Η λύση της κρίσης των τελευταίων εβδομάδων δεν βρίσκεται στην Ιταλία. Ούτε η αστάθεια κάποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποτελεί την αιτία της. Η νέα τραπεζική κρίση είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος», δηλώνει ο κ. Παντοάν στηγερμανική εφημερίδα BILD.

    Ο κ. Παντοάν κάνει ακόμη λόγο για «κύμα ανασφάλειας», το οποίο έχει σοβαρή επίδραση στις παγκόσμιες αγορές, ενώ σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για ενδεχόμενη κρατική βοήθεια προς τις ιταλικές τράπεζες, υπενθυμίζει ότι και η γερμανική κυβέρνηση στην αρχή της κρίσης διέσωσε σε μεγαλο βαθμό τράπεζες, ενώ «χάρη στην σταθερότητα των τραπεζών μας περιορίστηκε τότε η στήριξη των ιταλικών τραπεζών σε μόνο ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

    [05] Κ. Φίλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χτύπημα με «ισχυρό συμβολισμό» η επίθεση στη Νίκαια

    Για ένα χτύπημα με "ισχυρό συμβολισμό" έκανε λόγο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM", με αφορμή την επίθεση στην πόλη Νίκαια της Γαλλίας, με τους 84 -μέχρι στιγμής- νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες.

    "Ο συμβολισμός είναι πράγματι ισχυρός. Μιλάμε για την εθνική εορτή των Γάλλων, μιλάμε για το τρίτο χτύπημα στη Γαλλία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μιλάμε για μία περιοχή, η οποία στο ευρύτερο μέτωπό της θεωρείται ως άνδρο του καπιταλισμού, όχι λόγω της οικονομικής πτυχής αλλά λόγω του γεγονότος ότι εκεί είναι τουριστικό θέρετρο κι εκεί παραθερίζουν -μεταξύ άλλων- και η οικονομική ελίτ της Ευρώπης- και όχι μόνο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

    Εκτίμησε δε, μιλώντας στην εκπομπή "Καθημερινά", πως "ορισμένοι από την πλευρά των τζιχαντιστών θα προσπαθήσουν να μεταφράσουν αυτή την επίθεση ως μία επίθεση απέναντι στο μοντέλο, το οποίο οι ίδιοι θέλουν να ανατρέψουν, δηλαδή τα καζίνο που υπάρχουν στο Μονακό και την ευρύτερη περιοχή, ένα μοντέλο που υποτίθεται ότι οι ίδιοι απεχθάνονται".

    Ανέφερε ακόμη πως "ο στόχος της Γαλλίας έχει να κάνει και με το ότι η χώρα έχει αρκετούς θύλακες τζιχαντιστικούς στο εσωτερικό της, τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει, επομένως είναι πιο εύκολος στόχος σε σχέση με άλλους", ενώ σημείωσε πως "στη Γαλλία υπάρχει το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο είναι αντιευρωπαϊκό, ευρωσκεπτικιστικό, αντιλαϊκό και το οποίο, μέσα από τέτοιες ενέργειες, ενισχύεται έναντι των πιο μετριοπαθών δυνάμεων".

    Ο κ. Φίλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχεδιαζόταν το "χτύπημα" εν μέσω της πρόσφατης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του EURO γιατί "οι τζιχαντιστές επιλέγουν χτυπήματα που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατόν απήχηση" αλλά, όπως είπε, "προφανώς τα μέτρα ασφαλείας ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να το πετύχουν και περίμεναν λίγες μέρες μετά, όταν τα πράγματα είχαν σχετικά χαλαρώσει ή (επέλεξαν να χτυπήσουν) σε μία περιοχή, η οποία μπορεί να μην θεωρείτο από τις Αρχές ως ζώνη υψηλού κινδύνου για να διαπράξουν αυτό το έγκλημα".

    Σχετικά με το ενδεχόμενο να παραμείνει η Γαλλία στο στόχαστρο τέτοιων ενεργειών, ο κ. Φίλης σχολίασε: "Πρώτον, όπου μπορούν να χτυπήσουν θα χτυπάνε. Άρα πολλοί θα ήθελαν να διευρύνουν την ακτίνα δράσης τους. Δεύτερον, όσο μεγαλύτερη είναι η χώρα την οποία έχουν απέναντι τόσο καλύτερο γι' αυτούς, για να μπορούν να νομιμοποιούνται στα μάτια των ακραίων κύκλων των μουσουλμάνων, οι οποίοι πιστεύουν ότι ένα χτύπημα σε μία χώρα αντίστοιχου μεγέθους και εμβέλειας της Γαλλίας επιβεβαιώνει την ισχύ του Ισλαμικού Κράτους. Στην πραγματικότητα, όμως, το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί εδαφικά σε πολύ μεγάλο βαθμό, εξουδετερώνεται επιχειρησιακά από τις δυνάμεις, οι οποίες μάχονται εναντίον του στη Συρία και από τους βομβαρδισμούς εναντίον του, όμως η εικόνα που δείχνει προς τα έξω είναι μία εικόνα διατήρησης της ισχύος τους ώστε να μπορεί να προσελκύει σημαντικούς αριθμούς μαχητών και υποστηρικτών".

  • Τη συνέντευξη πήρε η Νικόλ Καζαντζίδου

    [06] Ν. Φίλης για την επίθεση στη Νίκαια: Αυτού του είδους οι πράξεις μπορεί να έχουν ως θύματα τους πρόσφυγες

    Τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης. «Συλλυπούμαστε το γαλλικό λαό και τους συγγενείς των θυμάτων», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η νέα τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία έσπειρε ξανά το θάνατο και το φόβο.

    «Αυτού του είδους οιπράξεις, εκτός των άλλων, μπορεί να έχουν ως θύματα τους πρόσφυγες», συνέχισε ο κ. Φίλης, «γιατί δημιουργείται μια λανθασμένη εντύπωση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι οι πρόσφυγες είναι δυνάμει τρομοκράτες. Πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα των τρομοκρατών του ISIS και με αυτή την έννοια, o ISIS προσφέρει τη χειρότερη υπηρεσία, όχι μόνο γιατί ξεριζώνει τους ανθρώπους από τις χώρες τους με τον πόλεμο, αλλά και γιατί δημιουργεί δυστυχώς ένα αρνητικό πλαίσιο ένταξης των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

    [07] Νεκρός Αφγανός από συμπλοκή στο Κέντρο Φιλοξενίας Ελληνικού

    Υπέκυψε στα τραύματά του, ο ένας από τους τρεις Αφγανούς, που μεταφέρθηκαν στο Ασκληπιείο Βούλας, μετά την συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτηςστο Κέντρο Φιλοξενίας Ελληνικού.Ο Αφγανός, που άφησε την τελευταία πνοή του, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρει τραύματα από μαχαίρι, ενώ και οι άλλοι έχουν τραυματισθεί από μαχαίρια και φέρουν κτυπήματα από ρόπαλα, αλλά είναι εκτός κινδύνου.

    Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι υπήρξε συμπλοκή μεταξύ Αφγανών για άγνωστη αιτία μέσα στο κέντρο του Ελληνικού, με ρόπαλα, μαχαίρια και άλλα αντικείμενα.Την υπόθεση ανέλαβε το τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, κλιμάκιο του οποίου έχει μεταβεί στο Ελληνικό, μαζί με άλλες αστυνομικές δυνάμεις και διενεργείται προανάκριση.

    [08] H Ιταλία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία

    H Ιταλία θα ενισχύσει τους ελέγχους σε τρία σημεία οδικής διέλευσης στα σύνορά της με τη Γαλλία και στη σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών στη Βεντιμίλια έπειτα από την επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια, δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο."Ο μηχανισμός ασφαλείας μας είναι επί το έργον", έγραψε ο Αλφάνο στο Twitter.

    Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση ενόπλου που ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με το φορτηγό το οποίο οδηγούσε και έπεσε πάνω στο πλήθος στο γαλλικό παραθαλάσσιο θέρετρο Νίκαια που βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ. από τα σύνορα με την Ιταλία.

    [09] Ισπανία: Ο Μαριάνο Ραχόι καταδίκασε την "αποτρόπαιη επίθεση" στη Νίκαια

    Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στον γαλλικό λαό μετά την "αποτρόπαιη επίθεση" που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Νίκαια.

    "Τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα σε ολόκληρο τον γαλλικό λαό", ανέφερε ο Μαριάνο Ραχόι σε μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter. Είπε πως θα κάνει δηλώσεις για την "αποτρόπαιη επίθεση" αργότερα σήμερα στο μέγαρο Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης.

    [10] Ο Βλ. Πούτιν έστειλε συλλυπητήρια στον Φρ. Ολάντ για την επίθεση στη Νίκαια

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ για τη φονική επίθεση στη Νίκαια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ο Πρόεδρος Πούτιν έστειλε τηλεγράφημα στον Γάλλο ομόλογό του Πρόεδρο Ολάντ, στο οποίο εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του έπειτα από αυτή την απάνθρωπη, βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση»δήλωσε ο Πεσκόφ.

    «Η Ρωσία στέκεται αλληλέγγυα με τον λαό της Γαλλίας σε αυτές τις δύσκολες ημέρες και συμμερίζεται πλήρως την οδύνη της»πρόσθεσε.

    [11] Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στις οικογένειες των θυμάτων από την επίθεση στη Νίκαια

    Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε, στις 2 τα ξημερώματα, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, Christophe Chantepy και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Γάλλο ομόλογό του Φρ. Ολάντ, τις οικογένειες των θυμάτων και τον γαλλικό λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του Έλληνα Προέδρου, για το πολύνεκρο τρομοκρατικό συμβάν στη Νίκαια, την ημέρα μάλιστα της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας.

    [12] Την αλληλεγγύη του στη Γαλλία εξέφρασε προς τον Γάλλο ομόλογό του ο Ν. Κοτζιάς

    Με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκτρατικής επίθεσης στη Νίκαια ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της 11ης Σύνοδου Κορυφής Χωρών Ευρώπης-Ασίας ASEM που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο, εξέφρασε στον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό την αλληλεγγύη του στη Γαλλία και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

    [13] «Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων», σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι

    «Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων», διαβεβαιώνει η Κωνσταντίνα Πανέτη, προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Η ελληνική πρεσβεία από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής και ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος», προσθέτει η κυρία Πανέτη, τονίζοντας ότι οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν την παράταση για άλλους τρεις μήνες της καταστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

    Ο κ. Γιάννης Ιωάννου, διπλωμάτης στο ελληνικό προξενείο της Νίκαιας δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι Έλληνες που ζουν στη Νίκαια είναι 300 άνθρωποι, όλοι ηλικιωμένοι, δεύτερης και τρίτης γενιάς», προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει για διακοπές στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Γαλλίας».

    [14] Ν. Αναστασιάδης: Τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία

    «Οφείλουμε όλοι, λαός και ηγεσία να συστρατευτούμε ενωμένοι, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη για να καταφέρουμε να απαλλαγούμε από το άγος της κατοχής», τονίζει σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τη σημερινή επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος κατά της νόμιμης κυβέρνησης του αρχιεπισκόπου Μακαρίου που, όπως σημειώνει, οδήγησε στην τουρκική εισβολή και την κατοχή του 37% της Κύπρου με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που επισώρευσε.

    «Σήμερα τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και την ελευθερία», αναφέρει ο Κύπριος Πρόεδρος και συνεχίζει: «Ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη τους θεωρώ ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί ο αγώνας μας για απαλλαγή από την κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα, μέσω της εξεύρεσης μιας συμφωνημένης, δίκαιης λύσης στο Κυπριακό η οποία θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας, των θεσμών και του λαού της, που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μιας πατρίδας της ευημερίας και της προκοπής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι θα αναλώσει «κάθε ικμάδα των δυνάμεών του ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 July 2016 - 8:32:43 UTC