Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Φωτίου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Πρεμιέρα» για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»
  • [02] Για 6η συνεχή χρονιά η AEGEAN «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη»
  • [03] Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Διάσκεψης Ασίας - Ευρώπης
  • [04] Η Ισπανία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Γαλλία
  • [05] Κέρι σε Πούτιν: Οι διπλωματικές προσπάθειες στη Συρία δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον
  • [06] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ
  • [07] Αλ. Τσίπρας: Αριστερός και προοδευτικός στόχος η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θέσεις εργασίας
  • [08] Φρ. Ολάντ: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία
  • [09] Τζ. Κέρι: Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Γαλλία κάθε αρωγή που θα χρειαστεί

  • [01] Θ. Φωτίου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Πρεμιέρα» για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

    «Πρεμιέρα» για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), ένα προνοιακό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

    Μιλώντας στο Πρακτορείο, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, δήλωσε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα αντέχει και δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, μέχρι στιγμής, παρόλο, που, όπως είπε, «τρέχει» παράλληλα και το TAXIS. Η κ. Φωτίου έκανε λόγο για μία καινοτομία που συμβαίνει, για πρώτη φορά, στη χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα γεωπληροφοριακό σύστημα, το οποίο «τρέχει» σε 30 δήμους. Όπως είπε, το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί πανελλαδικά, από τις αρχές του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η κ. Φωτίου στο Πρακτορείο, από το πρωί, είχαν πρόσβαση στο σύστημα περίπου 34.000 χρήστες, ενώ, μέχρι το απόγευμα, έγιναν και οι πρώτες 8.500 αιτήσεις, από τις οποίες προέκυψαν οι πρώτοι 725 δικαιούχοι του ΚΕΑ.

    Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η έννοια της ακραίας φτώχειας ορίζεται ως η κατοχή εισοδήματος κάτω από ένα ορισμένο όριο και περιουσιακών στοιχείων κάτω από ορισμένη αξία. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) Την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

    Στις δηλώσεις της στο Πρακτορείο, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε ότι, εφόσον τα στοιχεία που δηλώνει ο υποψήφιος ωφελούμενος του ΚΕΑ είναι ορθά και διασταυρώνονται, τότε αυτόματα καθίσταται δικαιούχος του. «Εάν πάλι κάτι λείπει ή είναι λάθος από αυτά που δηλώνει, η πλατφόρμα "παγώνει"» εξηγεί η κ. Φωτίου, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι, αν ένας πολίτης διαπιστώσει ότι, τους τελευταίους έξι μήνες, το εισόδημά του έπεσε κάτω από τα όρια τα οποία έχουν οριστεί- περιουσιακά, εισοδηματικά και κινητής περιουσίας, έχει το δικαίωμα με τα ανάλογα αποδεικτικά να υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο ΚΕΑ. «Είναι ένα διαρκές δίχτυ ασφαλείας χαμηλών οικονομικών δεδομένων. Πρόκειται για ένα αντιγραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο δεν κρατάει σε παρατατετάμενη αγωνία τους πολίτες, αν είναι ή δεν είναι δικαιούχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα.

    [02] Για 6η συνεχή χρονιά η AEGEAN «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη»

    "Καλύτερη Περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη για το 2016" αναδείχθηκε για ακόμη μία χρονιά κατά την παρουσίαση των βραβείων Skytrax World Airline Awards 2016, η Aegean Airlines.

    Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Skytrax World Airline Awards, γνωστών ως βραβείων επιλογής επιβατών, την περίοδο Αυγούστου 2015 - Μαΐου 2016, περισσότεροι από 19,2 εκατομμύρια επιβάτες από περισσότερες από 104 εθνικότητες, επιβράβευσαν την Aegean για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει στους επιβάτες της.

    Το βραβείο αυτό απονέμεται στην εταιρεία για 6η συνεχόμενη χρονιά και για 7η φορά από το 2009 έως σήμερα και όπως επισημάνθηκε από τους διοργανωτές με τη διάκρισή αυτή η Aegean επιβεβαιώνει την κυρίαρχη θέση της στην Ευρώπη.

    Ορισμένες από τις κατηγορίες στις οποίες κλήθηκαν να ψηφίσουν οι επιβάτες και στις οποίες ξεχώρισε η ελληνική αεροπορική εταιρεία για τις επιδόσεις της ήταν οι υπηρεσίες και η εξυπηρέτηση που προσφέρει στο αεροδρόμιο, όπως το check-in και η επιβίβαση, η άφιξη και η μεταφορά, τα lounges, η άνεση των καθισμάτων, η καθαριότητα της καμπίνας, τα φαγητά και ροφήματα, το ψυχαγωγικό πρόγραμμα, η εξυπηρέτηση, ο επαγγελματισμός και η συμπεριφορά του προσωπικού της καθώς και η συνολική εμπειρία πτήσης που παρέχει στον επιβάτη.

    [03] Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Διάσκεψης Ασίας - Ευρώπης

    Η 11η Διάσκεψη Ασίας - Ευρώπης (ASEM) άρχισε σήμερα τις εργασίες της στην πόλη Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας, προκειμένου «να ενισχύσει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των χωρών».Πριν από την έναρξη των εργασιών, οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της χθεσινοβραδινής τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Μογγολίας, Tsakhiagiin Elbegdorj μίλησε για τα επιτεύγματα της ASEM κατά τα τελευταία 20 χρόνια, υποστηρίζοντας την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης.Στη φετινή διάσκεψη της ASEM συμμετέχουν εκπρόσωποι 51 χωρών, της ΕΕ, αλλά και της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) με κεντρικό θέμα την υλοποίηση πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

    [04] Η Ισπανία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Γαλλία

    Η Ισπανία υιοθέτησε μέτρα ενίσχυσης των συνόρων της μετά την επίθεση στη Νίκαια που κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 80 άτομα, είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντίας σήμερα.

    «Είναι προφανές ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης των συνόρων»φέρεται να είπε ο υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta, ενώ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για τις 9:00 π.μ. τοπική ώρα (10:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) για να γίνει εκτίμηση της τρομοκρατικής απειλής στη χώρα.

    [05] Κέρι σε Πούτιν: Οι διπλωματικές προσπάθειες στη Συρία δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι είπε σε μια συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα ότι χωρίς «συγκεκριμένα, βραχυπρόθεσμα βήματα», οι διπλωματικές προσπάθειες για το τέλος του πολέμου στη Συρία δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον, ανακοίνωσετο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Σε μια τρίωρη συνάντηση στη Μόσχα που ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες, ο Κέρι και ο Πούτιν συζήτησαν την ανάγκη να αυξήσουν την πίεση σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα, πρόσθεσε σε δελτίο τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τζον Κίρμπι.

    Ο Κέρι έφτασε στη Μόσχα χθες με μια πρόταση για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στη Συρία στον τομέα άμυνας και ανταλλαγής πληροφοριών, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται από στελέχη της εθνικής άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.Σύμφωνα με Αμερικανό ανώτατο αξιωματούχο πριν την έναρξη των συνομιλιών, οι προσδοκίες είναι «πολύ χαμηλές», αλλά «είτε θα βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε κάτι για (το θέμα της Συρίας), είτε όχι».

    Αναφερόμενος στη Συρία, πρόσθεσε:«Εάν δεν κάνουμε κάτι, θα διαλυθούν όλα. Αυτό θα έφερνε το τέλος της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, και δεν θα ωφελούσε τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τον κόσμο, ή, το πιό σημαντικό από όλα, το λαό της Συρίας».

    [06] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πολεμήσει την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά από την επίθεση στη Νίκαια.

    «Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός της ΕΕ»είπε σε μήνυμα μέσω του Tweeter, προσθέτοντας, «Θα δείξουμε αποφασιστικότητά αλλά και ενότητα».

    [07] Αλ. Τσίπρας: Αριστερός και προοδευτικός στόχος η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θέσεις εργασίας

    Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ έκανε και εκτενή απολογισμό σχετικά με την περυσινή διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

    "Δεν νιώθω ότι έχω αλλάξει σε ό,τι αφορά στο αξιακό μου περιεχόμενο, του στόχους μου", τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι συνεχίζει να ψάχνει λύσεις στα προβλήματα και επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων της χώρας. "Σήμερα αριστερός και προοδευτικός στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θέσεις εργασίας", τόνισε. Δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και πως τότε "θα κριθούμε". Είπε ότι η σχέση με τον κόσμο υπάρχει, "δεν έχουμε χωρίσει", "θα τον κερδίσουμε ξανά αυτόν τον κόσμο με τα αποτελέσματα της πολιτικής μας".

    Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αναμφισβήτητα η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς, ότι όμως "περάσαμε τον δύσκολο κάβο της 1ης αξιολόγησης με τις λιγότερες δυνατές πληγές", τις οποίες "πρέπει να τις επουλώσουμε" και πως υπάρχει και πραγματική προοπτική ανάκαμψης για πρώτη φορά και όχι "εικονική" όπως επί Σαμαρά. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει πλέον αβεβαιότητα ως προς την παραμονή μας στην ευρωζώνη, ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι δύσκολες, αλλά υπάρχει προοπτική. Είπε ακόμη ότι η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και πως ο στόχος είναι ανταγωνιστική οικονομία και δίκαιη κοινωνία, για να τονίσει ότι σε 5 χρόνια -στα 200 χρόνια από την επανάσταση-, να έχουμε μια Ελλάδα που θα πατά στα πόδια της και θα μπορεί να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία, με κανονικότητα, χαμηλή ανεργία. Έχουμε κάνει σφάλματα, άλλωστε και η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι έχει κάνει, είπε ο πρωθυπουργός.

    Σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας πρέπει να κινηθεί η αγορά, να πάνε καλά -όπως πάνε- τα έσοδα, ώστε να χαλαρώσει η φορολογία και πως γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις για την οικονομία. Ως προς το θέμα των πλεονασμάτων υπογράμμισε πως το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε και πως καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα.

    Υπογράμμισε ότι "η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που βαδίζει στον γκρεμό, πρέπει να αφυπνιστεί", σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο "τεμπέλης Νότος" αλλά η ακροδεξιά και ο απομονωτισμός.

    "Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς"

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την υπόθεση Siemens, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς".

    Συγκεκριμένα, είπε ότι "ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η χώρα περνάει δύσκολα, θα υποστούμε ενδεχομένως και θυσίες με μια προοπτική, αλλά αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί ο κόσμος είναι τη μεγάλη αδικία: κάποιοι να περνάνε ζάχαρη κι ο κόσμος να πληρώνει, και κάποιοι να τα έχουν κάνει πλακάκια με κάποιους επίορκους δικαστικούς και να μην αποδίδεται δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο".

    Είπε ότι "η Siemens παντού διέφθειρε, αλλά κάποιοι μπήκαν στην φυλακή, κάποιοι πλήρωσαν", ενώ "στην Ελλάδα το παλιό πολιτικό σύστημα είχε 2% στα ?μαύρα ταμεία' και κανένας δεν έχει πληρώσει και κάποιοι τα κάνουν πλακάκια για να αναβάλλονται οι δίκες". "Ε αυτό πρέπει να σταματήσει", σημείωσε και πρόσθεσε: "Όλοι σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, τον θεσμό, τη λειτουργία του, την αυτονομία του, όχι τους επίορκους δικαστικούς όμως, και κάποιοι πρέπει να πουν τη γλώσσα της αλήθειας και να λειτουργήσουν με μια προοπτική αυτοκάθαρσης".

    "Αν δεν ψηφίσουν την απλή αναλογική θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα"

    Ο πρωθυπουργός απέκρουσε αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο και τόνισε πως "τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος". Σημείωσε ότι η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και ότι έχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με κόμματα του 40%-45%.

    Ανέφερε ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σεπτέμβρη έλεγαν ότι δεν μπαίνουν σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ και τους έστειλε μήνυμα ενόψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως "η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση" και ότι "σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται τι είχε στο μυαλό της η κ. Γεννηματά, αλλά ποια είναι η τοποθέτηση της σε σχέση με όσα έλεγε λίγο καιρό πριν". Θεωρώ, συμπλήρωσε, αδικαιολόγητη μια τέτοια στάση πλήρους άρνησης.

    Ανέφερε ότι χρειάζεται απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση, ότι έχει κόστος και πως όμως εντάσσεται σε ένα συνολικό όραμα που έχει για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι και πως "εμείς κάνουμε το καθήκον μας". Σημείωσε ότι δεν αλλάζει η θέση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ότι δεν κάνει μικροϋπολογισμούς η κυβέρνηση, αλλά ότι πάει τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που έγιναν με τα άλλα κόμματα: Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Ανέφερε ότι δεν έχει δογματική προσέγγιση για το κατώφλι του 3%, ότι αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το μείωναν, για να προσθέσει ότι όμως δεν το βλέπει πιθανόν να αλλάξει, αν και δεν το αποκλείει και ότι πάντως δεν είναι αυτό το βασικό θέμα. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συνυπολογίζει τις ψήφους της ΧΑ και πως θέλει να πείσει τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, υπογραμμίζοντας: "Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα" και προσθέτοντας πως το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989.

    "Ώριμη η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό"

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "ώριμη σκέψη" την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και πως οι αρμοδιότητες του ΠτΔ πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Παράλληλα, χαρακτήρισε την δυαρχία ως μη εποικοδομητική. Είπε ότι δεν σκέφτεται δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, δεν προβλέπεται από τον νομοθέτη, συμβουλευτικά ίσως, αλλά αυτό είναι δεύτερη και τρίτη σκέψη. Είπε ακόμη ότι ώριμο είναι και το να υπάρχει στην χώρα σταθερή θητεία κυβερνήσεων.

    Είπε ακόμη πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

    "Οι 4 άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα"

    Μιλώντας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι 4 άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα. Εξήγησε ότι η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ετησίως, ότι το λειτουργικό κόστος ενός βιώσιμου καναλιού είναι περίπου 50 εκατ. και πως έτσι προκύπτουν οι 4 άδειες.

    Αναφέρθηκε στο παράδειγμα μεγάλου καναλιού που έχει μετόχους 3 από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες, ωστόσο δεν είναι βιώσιμο. Μακριά από μας η κατηγορία ότι θέλουμε να φιμώσουμε ή να ελέγξουμε, υπογράμμισε και σημείωσε ότι ο διαγωνισμός θα είναι η πιο αδιάβλητη διαδικασία πέρα από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν κρίνει αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος ή όποιος άλλος θέλει άδεια, έχουν υγιείς επιχειρήσεις και πως θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένας με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, ακόμα και αν είναι προμηθευτής του δημοσίου και πως το μόνο που μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι η κατοχύρωση της βιωσιμότητας του σχήματος.

    "Χωρίς το δημοψήφισμα και την πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα"

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης η χώρα αντιμετώπισε έλλειψη ρευστότητας, ασφυξία, σκληρή διαπραγμάτευση αλλά και στιγμές μεγάλης ανάτασης και λαϊκής ευφορίας. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί.

    Συγκρίνοντας με την κυβέρνηση Σαμαρά, είπε ότι εκείνη είχε σταματήσει έξι μήνες κάθε επαφή με τους εταίρους, γιατί είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που πολύ δύσκολα θα την έφερνε εις πέρας, εν αντιθέσει με τη συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης που, όπως είπε, εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος. Χαρακτήρισε αστήρικτη τη συζήτηση για το κόστος της διαπραγμάτευσης, καθώς συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα και πως οι τωρινές προβλέψεις είναι ρεαλιστικές γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. ως το τέλος του 2016. Εξοικονομούμε από επιτόκια 2 δισ. ετησίως.

    Σχετικά με την περίοδο του δημοψηφίσματος, σημείωσε ότι δεν είχε ποτέ σχέδιο να βγάλει τη χώρα απ' το Ευρώ και πως στόχος ήταν να τιμήσει στο ακέραιο την εντολή του Γενάρη για καλύτερη συμφωνία, κάτι που, όπως είπε, επετεύχθη σε πολλά σημεία. Ανέφερε ότι προφανώς είχε ζητήσει από τον τότε αρμόδιο ΥΠΟΙΚ να του δώσει μια εικόνα για το τι θα συμβεί αν η χώρα έβγαινε εκτός ευρωζώνης και πως μάλιστα αυτά που διάβασε στη σχετική μελέτη του ήταν ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, γιατί οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Σημείωσε ότι προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα δεν υπήρχε και επίσης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε κάποια συζήτηση περί εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση Plan B.

    Είπε ότι επιδιώχθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα είτε επενδύσεων στην Ελλάδα είτε και ενός πρόσκαιρου δανεισμού από άλλες χώρες, όχι όμως για να αντιμετωπίσουμε το χρέος, αλλά για να έχουμε μια δυνατότητα ανάσας στην περίοδο της διαπραγμάτευσης.

    Επισήμανε το ενδιαφέρον που είχαν Ομπάμα και Τζακ Λιου, που δεν κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα και ανέφερε ότι στη Βαρσοβία ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε. Ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, και πως Γαλλία και Ιταλία συνέβαλλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας είπε πως όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε να τα βρούμε για Grexit, κατάλαβα το σχέδιο του αντίπαλου.

    Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε σχεδιάσει "αριστερή παρένθεση". Σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, είπε, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία. Πρόσθεσε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ (σταδιακή περικοπή αντί για άμεση), με στόχο το 2018, με την εθνική σύνταξη να φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές. "Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα", ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, "κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα", είπε.

    Τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης ήταν ή συμφωνία και όχι τα capital controls, στα οποία εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση από ενέργειες στις οποίες προχώρησε μερίδα των εταίρων.

    "Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης"

    "Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων. Πρέπει να δημιουργήσει και άλλα", τόνισε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές και για ταχύτερη δικαιοσύνη, για να σχολιάσει ότι χρειάζεται πραγματική δικαιοσύνη, "όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα", καταπολέμηση της διαφθοράς και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο με τον αναπτυξιακό νόμο δίνεται για 12 χρόνια.

    Χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο για το θέμα με την COSCO, παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν. Επισήμανε ότι ο Θ. Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.

    Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι και πως τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης. Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης, υπογράμμισε. Η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

    Αναφέρθηκε στο ίδιο υψηλό επίπεδο σχέσεων και με την Ρωσία, για να σημειώσει γενικότερα ότι ο ρόλος της χώρας αναβαθμίζεται σε διεθνές επίπεδο και πως η Ελλάδας αξιοποιεί τις δυνατότητες της (Τριμερείς Ελλάδας Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, τρεις έως τώρα επισκέψεις στην Τουρκία).

    Ο πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Είπε ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Είπε ότι προχώρησαν ιδιωτικές επενδύσεις, ξεκόλλησαν έργα με δημόσιο όφελος όπως οι 5 οδικούς άξονες.

    "Η αντιπολίτευση έχει συνολική, χωρίς στρατηγική, αντίθεση"

    "Κόμμα διαμαρτυρίας" χαρακτήρισε τη ΝΔ ο πρωθυπουργός. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την διαμαρτυρία και ότι έχει συνολική αντίθεση χωρίς στρατηγική και πως από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, ζητούν εκλογές. Τόνισε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών. Απέκρουσε τις κατηγορίες για "βόλεμα" κομματικών, λέγοντας ότι "οι προηγούμενοι τις μοίραζαν εξόφθαλμα με το 4-4-2", ενώ το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση έκανε διαγωνισμό για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων.

    [08] Φρ. Ολάντ: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον γαλλικό λαό νωρίτερα, ότι τουλάχιστον 77 άνθρωποι, ανάμεσά τους «πολλά παιδιά», σκοτώθηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε χθες βράδυ στη Νίκαια, και τόνισε πως δεν χωράει αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα». Συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον 20 από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και καταδίκασε την «τερατώδη» επίθεση.

    Τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας», ο Ολάντ δήλωσε πως αποφάσισε κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.

    «Αποφάσισα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα τερματιζόταν την 26η Ιουλίου, θα παραταθεί κατά τρεις μήνες. Ένα σχέδιο νόμου (που θα προβλέπει αυτό το μέτρο) θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο ως την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Ολάντ.

    Μερικές ώρες νωρίτερα, στη συνέντευξή του που παραδοσιακά παραχωρεί ο πρόεδρος την ημέρα της εθνικής εορτής, ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε πως η πρόθεσή του ήταν να μην παραταθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πέραν της 26ης Ιουλίου που είχε επιβληθεί μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 και επεκτάθηκε άλλες δύο φορές (τον Φεβρουάριο για τρεις μήνες και τον Μάιο για δύο).

    «Θα εντείνουμε κι άλλο τη δράση μας στο Ιράκ και στη Συρία» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τόνισε επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας, διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν στο έδαφός μας».

    Κάλεσε τους Γάλλους να επιδεικνύουν τη «μέγιστη επαγρύπνηση», καθώς «ολόκληρη η Γαλλία» είναι αντιμέτωπη με την τρομοκρατική απειλή, παρά τα «πολλά μέτρα» που έχουν ήδη ληφθεί.

    Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε ακόμα ότι θα μεταβεί εντός της ημέρας στη Νίκαια, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πολίτες της και στις αρχές της πόλης.

    [09] Τζ. Κέρι: Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Γαλλία κάθε αρωγή που θα χρειαστεί

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν "κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξακριβώσουν την τύχη των Αμερικανών πολιτών στη Νίκαια" μετά την πολυαίμακτη επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στην πόλη αυτή της Γαλλίας χθες βράδυ, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

    Σε γραπτή δήλωσή του νωρίτερα, ο Κέρι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Γαλλία κάθε αρωγή που θα χρειαστεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 July 2016 - 4:32:37 UTC