Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Ν. Παρασκευόπουλος, για την υπόθεση Siemens
  • [02] Κομισιόν: Πράσινο φως για την αγορά 11 κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών της Εθνικής
  • [03] Δεν θα καταρτιστεί προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας
  • [04] Πρωθυπουργοί Ιταλίας και Νέας Ζηλανδίας: Περιθώριο ενίσχυσης της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα
  • [05] Συνεντεύξεις στο «Πρακτορείο»: Οι άνθρωποι που εξουδετερώνουν τους εμπόρους ναρκωτικών
  • [06] Η παρενόχληση εργαζόμενης σε καφενείο, αιτία του φονικού στο κέντρο της Αθήνας
  • [07] Μικροψυχία και μικροπολιτική αντίληψη καταλογίζει στον Κυρ. Μητσοτάκη το υπ. Προστασίας του Πολίτη
  • [08] «WOW», ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε ήρωας σε κόμικ
  • [09] Ο Αρ. Μπαλτάς εγκαινίασε δύο καινούργιες αίθουσες στο μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου
  • [10] Μ.Τάισεν: Η Ελλάδα βγαίνει από μια μεγάλη κρίση και θα τη βοηθήσουμε
  • [11] Κρ. Λαγκάρντ: Η εμπειρία του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν ήταν επιτυχημένη

  • [01] Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Ν. Παρασκευόπουλος, για την υπόθεση Siemens

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης μεταβαίνει σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ' απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με χθεσινήανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αναλαμβάνειπρωτοβουλία για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens.Την Τετάρτη οπρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησεμε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

    Κυβερνητικές πηγές: Συστηματική προσπάθεια να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση

    «Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, και καταγγέλουν «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ΞένηΔημητρίου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ό,τι έχει ξεκινήσει διερεύνηση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.

    «Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας «μεθόδευση», σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».

    Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες». Παραπέποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.

    [02] Κομισιόν: Πράσινο φως για την αγορά 11 κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών της Εθνικής

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού της ΕΕ για τις συγχωνεύσεις, την εξαγορά 11 κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που διαχειριζόταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας Α.Ε. (ΕΤΕ), από τη Γερμανική DAAM (Deutsche Alternative Asset Management) και την Αμερικάνικη GSAM (Goldman Sachs Asset Management).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, «η προτεινόμενη συναλλαγή δεν εγείρει ανησυχίες για θέματα ανταγωνισμού», δεδομένου, ότι, οι επικαλύψεις μεταξύ των δραστηριοτήτων των δύο πλευρών, είναι πολύ "περιορισμένες".

    [03] Δεν θα καταρτιστεί προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι δε θα καταρτιστεί προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, ενώ θαακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία το φθινόπωρο, μεταδίδει το Sky News.

    Παράλληλα, ο νέος υπουργός των Οικονομικών θα συναντηθεί σήμερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας.

    [04] Πρωθυπουργοί Ιταλίας και Νέας Ζηλανδίας: Περιθώριο ενίσχυσης της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα

    Ο πρωθυπουργός της Νέας; Ζηλανδίας, Τζον Κι δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα της χώρας του με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Νέας Ζηλανδίας.Ο Κι δήλωσε ότι είχε μία επιτυχημένη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό στη Ρώμη στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν μία σειρά από θέματα. Μεταξύ αυτών, η περιφερειακή οικονομία, το εμπόριο, αλλά και η αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών.

    «Η Νέα Ζηλανδία και η Ιταλία μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για μια σειρά από πολιτικές, περιβαλλοντολογικές και διεθνείς προκλήσεις ασφάλειας, ενώ υπάρχει ενθουσιασμός μεταξύ των δύο πλευρών για την ενίσχυση του διμερούς πλαισίου συνεργασίας τους»ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κι.«Η Ιταλία είναι μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και η συνάντηση αυτή, ήταν μια καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε εκτενέστερα δυνατότητες συνεργασίας στο εμπόριο και την οικονομία»συμπλήρωσε ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός.

    [05] Συνεντεύξεις στο «Πρακτορείο»: Οι άνθρωποι που εξουδετερώνουν τους εμπόρους ναρκωτικών

    Είναι οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ που δίνουν καθημερινά τη μάχη με τους εμπόρους και κυρίως δύο πολύπειροι αξιωματικοί, ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης και ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, τους οποίους συνάντησε το «Πρακτορείο» στο στρατηγείο τους και μας αποκάλυψαν τους απίστευτους μηχανισμούς και τρόπους εισαγωγής και διάθεσης των ουσιών του θανάτου.

    Το εμπόριο των ναρκωτικών αποτελεί την πιο επικερδή μορφή παράνομων επιχειρήσεων, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα μισά έσοδα του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, με εκτιμώμενο ετήσιο τζίρο 320 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 0,6 - 0,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ! Η κοκαΐνη και η ηρωίνη πρωτοστατούν στις πωλήσεις, με την αξία της πρώτης να ανέρχεται στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια και της δεύτερης στα 68 δισεκατομμύρια. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί μέρος της παραδοσιακής «Βαλκανικής οδού» ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη. Οι οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών βλέπουν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου ή και διαμετακόμισης ναρκωτικών από χώρες της Ανατολής ή και της Ν. Αμερικής προς τη Δυτική Ευρώπη.

    «Ασπίδα» στη σκληρή καθημερινή μάχη με τη μάστιγα των ναρκωτικών στην Ελλάδα, αποτελεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που μετρά πολλές σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Πρόσφατα εξάρθρωσε διεθνή εγκληματική οργάνωση, που επί σειρά ετών απασχολούσε τις διωκτικές Αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

    «Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση», τονίζει στο Πρακτορείο ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, «μέσω εικονικών εταιρειών, που ίδρυσε σε Βουλγαρία και Αυστρία, χρησιμοποιούσε ως "μπροστινούς", δηλαδή ως ιδιοκτήτες, "αχυρανθρώπους". Στις εταιρείες αυτές εγγράφονταν φορτηγά εταιρείας με έδρα την Ελλάδα, ώστε να χάνονται τα ίχνη των πραγματικών ιδιοκτητών και με αυτά γίνονταν μεταφορές ναρκωτικών, στην Ευρώπη, μεταξύ διαφόρων χωρών, όσο και από την Αλβανία προς την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Σε αυτή την υπόθεση εξαρθρώθηκε όλο το εγκληματικό δίκτυο, συνελήφθησαν 15 άτομα μεταξύ τους και αρχηγικά μέλη του, ενώ κατασχέθηκαν περίπου 700 κιλά ακατέργαστης κάνναβης. Ήρθαν με σκάφος από την Αλβανία στην Ελλάδα και από εκεί, με κρύπτες σε φορτηγά, θα μεταφέρονταν προς τη Δυτική Ευρώπη. Επίσης, κατασχέθηκαν 100 κιλά κατεργασμένης κάνναβης σε αποθήκη στο Βέλγιο. Παράλληλα, μια ακόμη από τις πιο σημαντικές υποθέσεις, όσον αφορά στη διαμετακόμιση ναρκωτικών, μέσω της Ελλάδας, αποτελεί και η κατάσχεση ενός φορτηγού με 369 κιλά ηρωίνη».

    Ποια είναι, όμως, η δομή και η μεθοδολογία που ακολουθούν οι σύγχρονες εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών;

    «Τα κυκλώματα αυτά, ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή μορφή των ολιγομελών κλειστών εγκληματικών ομάδων, με συγκεκριμένους ρόλους των μελών τους, χαρακτηρίζονται σήμερα από μεγαλύτερη ευελιξία», υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Τα μέλη τους στρατολογούνται προσωρινά αναλαμβάνουν να εκτελέσουν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα γρήγορα, οπουδήποτε, με το ανάλογο φυσικά αντίτιμο».

    Στο «ταξίδι» του «λευκού θανάτου» η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σημείο.

    «Αυτό συμβαίνει, λόγω της γεωγραφικής θέσης της» επισημαίνει ο έμπειρος προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών. Η χώρα μας αποτελεί κομβικό σημείο για τους διακινητές ναρκωτικών, μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τμήμα του παραδοσιακού Βαλκανικού άξονα ναρκωτικών. Το οδικό δίκτυο, αλλά και οι θαλάσσιοι εμπορικοί δρόμοι την έχουν καταστήσει πόλο έλξης για τα κυκλώματα ναρκωτικών, που τη βλέπουν ως σημαντική χώρα διαμετακόμισης».

    Οι εγκληματικές οργανώσεις επινοούν διάφορους τρόπους διακίνησης ναρκωτικών στην προσπάθειά τους να μη συλληφθούν. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μας αναφέρει χαρακτηριστικά ορισμένες υποθέσεις:

    «Κατασχέθηκε ποσότητα 5.250 γραμμαρίων κοκαΐνης μέσα σε τυποποιημένες συσκευασίες για βαφή μαλλιών, 420 γρ. κοκαΐνης μέσα σε ισοθερμικά βαλιτσάκια μεταφορά παιδικών τροφών, 1.392 γρ. κοκαΐνης υγρής μορφής διαμοιρασμένης εντός προφυλακτικών, ενώ ηρωίνη βάρους 1.176 γρ. μεταφερόταν από υπήκοο Νιγηρίας με τη μέθοδο της κατάποσης. Επίσης, κατασχέθηκε κοκαΐνη 13 κιλών, τοποθετημένη εντός δύο στροφάλων μηχανής πλοίου, που είχαν αποσταλεί αεροπορικώς με συστημένα ταχυδρομικά δέματα, ενώ ποσότητα ηρωίνης βάρους 229 γρ. η «μεταφορέας» την είχε βάλει σε «απόκρυφα σημεία του σώματός της».

    Σε ποιους παράγοντες οφείλονται οι αλλεπάλληλες επιτυχίες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που βγάζει «κόκκινη κάρτα» στο «λευκό θάνατο»;

    «Αρχικά, σημαντικός παράγοντας στην επιτυχή έκβαση των υποθέσεων είναι η συνεργασία που αναπτύσσουν οι αξιωματικοί μας τόσο με τις άλλες διωκτικές Αρχές της χώρας, όσο και με ομόλογες Υπηρεσίες του εξωτερικού», επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος και συμπληρώνει: «Εφ' όσον μιλάμε για διεθνικό έγκλημα, μια σύγχρονη Υπηρεσία που προσδοκά και επιδιώκει να χτυπήσει τα σοβαρής μορφής εγκλήματα με τέτοιες προεκτάσεις, δεν μπορεί να είναι μονόχνωτη και να χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια. Φυσικά, εκ των ουκ άνευ στην προσπάθειά μας αυτή είναι και η συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς (DEA, EUROPOL, EUROJUST, SELEC). Μέσω των διαύλων τους επιτυγχάνεται η συνεργασία με τις άλλες αντίστοιχες Υπηρεσίες. Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και τις Εισαγγελικές Δικαστικές Αρχές, που η συμβολή τους, ειδικότερα σε περιπτώσεις υποθέσεων ναρκωτικών με προεκτάσεις στο εξωτερικό είναι σημαντική».

    Χρ. Παπαζαφείρης: «Η ΕΛ.ΑΣ στέλνει ηχηρό μήνυμα προς τα κυκλώματα ναρκωτικών»

    «Ηχηρό μήνυμα προς τα κυκλώματα ναρκωτικών αποτελούν οι σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας», τονίζει χαρακτηριστικά στο Πρακτορείο ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης. «Από την Υπηρεσία μας, δεδομένου ότι η καταπολέμηση των ναρκωτικών αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα, τόσο με το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και με τις ρητές εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Σώματος, καταβάλλονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Δίωξης Ναρκωτικών και την υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης του προσωπικού της, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με απαιτήσεις στο πραγματικά δύσκολο έργο που επιτελεί. Παράλληλα, υλοποιείται ήδη ειδικό πρόγραμμα εφοδιασμού της Δίωξης Ναρκωτικών με επιχειρησιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και υλικό υψηλών προδιαγραφών που θα επιτρέπει στο μέγιστο βαθμό την αξιοποίηση πληροφοριών».

    Η «Διεθνής των Ναρκωτικών» έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού. «Η Διεθνής» αυτή υπογραμμίζει ο κ. Παπαζαφείρης, «υπερβαίνει και τους πιο φρικιαστικούς φόβους. Μιλάμε για καλοστημένες επιχειρήσεις που απλώνουν τα πλοκάμια τους από τη Λατινική Αμερική ως τα Βαλκάνια και την εγγύς Ανατολή. Νέα είδη ναρκωτικών ουσιών έχουν παρεισφρήσει στην αγορά, επιφέροντας πολλές φορές, ακόμα και ακαριαία το θάνατο σ? αυτούς που τα χρησιμοποιούν».

    Το πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών είναι πλέον διεθνές, αφού αγγίζει όλες τις κοινωνίες, προσθέτει ο κ.Παπαζαφείρης. «Είναι παράλληλα διαταξικό, αφού η διάδοσή τους απλώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, είναι δε ανεξάρτητο από φύλο, φυλή, χώρα καταγωγής ή διαβίωσης. Η τραγικότερη όψη του είναι το γεγονός ότι πλήττει κυρίως τη νεολαία, το πιο ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. Είναι ευνόητο ότι καμία επιείκεια δεν μπορεί να επιδειχθεί προς τους εμπόρους ναρκωτικών. Οι έμποροι του λευκού θανάτου κερδοσκοπούν με τίμημα τη ζωή των συνανθρώπων τους. Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε διεθνές, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, το πρόβλημα των ναρκωτικών εξακολουθεί να υφίσταται με την ίδια ένταση αλλά και με νέες μορφές. Πολλές μορφές του προβλήματος έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και απαιτούν νέες μορφές αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του απαιτείται σφαιρική μελέτη του όλου προβλήματος με προηγούμενη ανάλυση όλων των παραμέτρων που συμβάλλουν στη διόγκωσή του, όπως, μεταξύ άλλων, η σχετική με αυτό εγκληματικότητα, η παραοικονομία, το βρώμικο χρήμα και οι παράνομες διεθνείς συναλλαγές».

  • * Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Πρακτορείο", που εκδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ

    [06] Η παρενόχληση εργαζόμενης σε καφενείο, αιτία του φονικού στο κέντρο της Αθήνας

    Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τησύλληψη του δράστη του μακελειού που είχε ως αποτέλεσμα έναν 47χρονο νεκρό και δύο τραυματίες, 53 και 57 ετών, το απόγευμα της Τετάρτηςστο κέντρο της Αθήνας. Ο δράστης παραμένει μέχρι και αυτή την ώρα άφαντος. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, το αιματηρό περιστατικό έγινε για μια γυναίκα, ομογενή απο το Καζακστάν, η οποία εργάζεται σε καφενείο της οδού Ζήνωνος, φίλη του δράστη, ο οποίος είναι Ιρακινός κουρδικής καταγωγής.

    Ο δράστης φέρεται ότι ενόχλησε κάποια στιγμή την κοπέλα, η οποία ζήτησε την παρέμβαση του 47χρονου ιδιοκτήτη, ο οποίος, μαζί με έναν συνεργάτη του, απομάκρυναν τον Ιρακινό. Αυτός όμως, επέστρεψε μετά από λίγο με ένα πιστόλι, με το οποίο πυροβόλησε και σκότωσε τον 47χρονο, ενώ τραυμάτισε τον δεύτερο άνδρα και ένα διερχόμενο στα πόδια.

    [07] Μικροψυχία και μικροπολιτική αντίληψη καταλογίζει στον Κυρ. Μητσοτάκη το υπ. Προστασίας του Πολίτη

    Για μικροψυχία και μικροπολιτική αντίληψη κατηγορεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον πρόεδρο της ΝΔ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις δηλώσεις που έκανε κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη.

    Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, διάλυση των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχουν αποτέλεσμα την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δεσμεύτηκε ότι όταν έρθει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση θα αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη σε όλη την Ελλάδα.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τις δηλώσεις αυτές αναφέρει:

    «O κ. Μητσοτάκης δεν είχε το ηθικό σθένος να αναγνωρίσει τις επιτυχίες, που έχει η Ελληνική Αστυνομία κατά το τελευταίο διάστημα. Επιλέγει να αντιμετωπίσει με μικρόψυχη και μικροπολιτική αντίληψη την πραγματικότητα.

    Πέρα από τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις τις οποίες κατά κόρον διακινούσε και διακινεί στο όνομα της δήθεν "τάξης και ασφάλειας", το κόμμα του κ. Μητσοτάκη είναι αυτό που αδιαφορούσε για την πραγματική ασφάλεια των πολιτών, παρά μόνο συσσώρευε προβλήματα σε γειτονιές της Αθήνας.

    Ακόμη και σήμερα, δεν έχει την ικανότητα να επανεξετάσει βασικές αρχές σύγχρονης αντίληψης υπό τις οποίες λειτουργούν οι αστυνομικές υπηρεσίες προηγμένων χωρών, αλλά επιλέγει να σέρνεται πίσω από παρακμιακές και ξεπερασμένες αντιλήψεις των αποστράτων της Συγγρού. Μόλις τώρα διαπίστωσε ότι τα οχήματα της αστυνομίας είναι πεπαλαιωμένα!

    ΝΔ: Είναι φανερός ο πανικός από την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο κέντρο της Αθήνας

    «Ο πανικός από την επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο της Αθήνας, που επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μετατραπεί σε άβατο για τους πολίτες, είναι φανερός», αναφέρει το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    «Θα συνιστούσαμε στον κατ' ευφημισμό υπουργό Προστασίας του Πολίτη να κάνει μια βόλτα, αν το αντέχει και μπορεί, στο κέντρο της πόλης και τότε θα αντιληφθεί πως οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν την ασφάλεια "Α λα ΣΥΡΙΖΑ"» αναφέρει η ΝΔ.

    [08] «WOW», ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε ήρωας σε κόμικ

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης τώρα και σε κόμικ; Ναι! Οι εκδόσεις Πατάκη εξέδωσαν την ιστορία της διαπραγμάτευσης του πρώην υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές στο κρίσιμο α' εξάμηνο του 2015. Όταν αναστάτωσε τους κατεστημένους υπουργούς του Εurogroup, όχι μόνο με τα πολύχρωμα πουκάμισά του αλλά και με τη διαπραγματευτική του τακτική, η οποία τον κατέστησε σταρ πολιτικό αλλά και «παίχτη», όπως λένε πολλοί, με τη φωτιά της εξόδου από το ευρώ.

    Το μεγάλων διαστάσεων βιβλίο 124 σελίδων έχει τίτλο το αγγλόηχο επιφώνημα «WΟW» («Ουάου») το οποίο εξεστόμισε κατά την πρώτη και ιστορική συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν ο τελευταίος στο τέλος της συνέντευξης Τύπου του είπε το...«μόλις σκότωσες την τρόικα».

    Δημιουργός της σκιτσο-ιστορίας η Χρύσα-Αριάδνη Κουσελά, με κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές σπουδές στην Ελλάδα και στη Σορβόννη, υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκαν επίσης ο Άρης (Γρηγόρης) Παπαδόπουλος, του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών και δημοσιογράφος στον «Εθνικό Κήρυκα» Νέας Υόρκης, καθώς και ο Δημήτρης Σωτηράκης με σπουδές σκίτσου στη Σχολή Ορνεράκη.

    Όπως σημειώνει στον πρόλογο η έχουσα «την ιδέα, την έρευνα και την καλλιτεχνική διεύθυνση», η έμπνευση βασίζεται στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων, όπως τα αντιλαμβάνεται ζώντας στην ελληνική κοινωνία. Και συνεχίζει: «Την εποχή της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, της παραβίασης του Συντάγματος αλλά και της κατάλυσης των ευρωπαϊκών ιδεωδών και θεσμών με τραγική κατάληξη για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, παρακολουθώ τους συνανθρώπους μου να βυθίζονται στην εξαθλίωση, τους φίλους μου να μεταναστεύουν, τα παιδιά να υποσιτίζονται, τα ιδανικά να καταρρέουν». Επισημαίνει ότι η ιστορία του «WOW» ξετυλίγεται στον πραγματικό κόσμο και σε έναν παράλληλο φανταστικό κόσμο στην αρένα του Eurogroup.

    [09] Ο Αρ. Μπαλτάς εγκαινίασε δύο καινούργιες αίθουσες στο μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου

    «Διαπιστώνω κάθε ημέρα όλο και πιο έντονα, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί χώρα μουσείο. Η Ελλάδα Μουσείο. Το μουσείο Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εγκαινιάζοντας δύο καινούργιες αίθουσες στο αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, η μία εκ των οποίων περιλαμβάνει ως κυρίαρχο στοιχείο, τους δίδυμους Κούρους της Τενέας, που κατασχέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων το 2010 και εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

    «Σχεδόν δεν υπάρχει γωνιά εδώ», τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς, «που να μην φέρει στα σπλάχνα της, κυριολεκτικά χιλιετίες ιστορίας, με τις περιπέτειες, τις καταστροφές, αλλαγές πολιτισμικών υποβάθρων και πολιτισμικών στόχων, τα νέα στυλ, τα νέα δεδομένα, που καλούμαστε κι εμείς με την σειρά μας να υπηρετήσουμε».

    Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού πρόσθεσε ότι, «κάθε πόλη με το κάθε δικό της μουσείο και τον κάθε δικό της αρχαιολογικό χώρο καλείται κατά την γνώμη μου να καταστήσει το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο σύγχρονο δημιούργημα».

    Επεσήμανε ακόμη πως, «ήδη και εδώ όπως και αλλού στην Ελλάδα ένα νέο μουσείο ανοίγει τις πύλες του. Όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο με τοπικά και καινούργια εκπαιδευτικά προγράμματα, όχι μόνο την εισδοχή νέων τεχνολογιών, αλλά κυρίως σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση κάθε πόλης, τον υπάρχοντα πολιτισμό, με τα δικά του χαρακτηριστικά, τις δικές του συνήθειες διατροφικές ή άλλες, τις δικές του λειτουργίες, ως χώρος μια πόλης σύγχρονης, να καταστήσουμε κι εμείς τους προγόνους μας, που μας τροφοδοτούν μ'αυτή την καινούργια παρουσία, περήφανους γι'αυτά που κι εμείς μπορούμε να πράξουμε από εδώ και πέρα». Και ακόμη τόνισε πως, κάθε τέτοιος χώρος δεν μπορεί να υπηρετηθεί σωστά αν οι άνθρωποι δεν συνενώσουν τις δυνάμεις τους.

    [10] Μ.Τάισεν: Η Ελλάδα βγαίνει από μια μεγάλη κρίση και θα τη βοηθήσουμε

    «Βαθιές μεταρρυθμίσεις» στην ελληνική αγορά εργασίας έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η ανάπτυξη βρίσκονται στο «μενού» της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Απασχόλησης, Μαριάν Τάισεν. Η Βελγίδα επίτροπος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τονίζει την ανάγκη αποκατάστασης του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος αποδυναμώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, επισημαίνοντας ωστόσο πως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων και η αλλαγή της νομοθεσίας για τις απεργίες είναι δύσκολες αλλά απαραίτητες έτσι ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη και να τονωθούν οι επενδύσεις.

    Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο. Ποια είναι η κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η Ελλάδα ως προς αυτόν τον τομέα;

    Καταρχάς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις μπροστά της. Πολλά κράτη-μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και αυτό που προωθούμε εμείς είναι η ανάπτυξη ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Ο στόχος μας δεν είναι άλλος από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ξέρουμε ότι για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μακροοικονομικές πολιτικές και επενδύσεις αλλά από την άλλη ξέρουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι όταν υπάρξει και πάλι ζήτηση στην αγορά εργασίας. Και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι όταν θα υπάρχουν θέσεις εργασίας οι άνθρωποι θα θέλουν να τις πάρουν γι'αυτό χρειαζόμαστε ενεργές πολιτικές. Στην Ελλάδα για παράδειγμα αν δει κανείς πως λειτουργεί το σύστημα, οι συντάξεις, οι μισθοί και πως ο ένας τομέας επηρεάζει τον άλλο, είναι ξεκάθαρο πως χρειαζόμαστε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Είναι δύσκολο κάποιες φορές να κάνεις μεταρρυθμίσεις και να αλλάξεις, αλλά στο τέλος ο στόχος είναι να διασφαλίσεις ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αγορά εργασίας βοηθάει στην ανταγωνιστικότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Ποιες είναι οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

    Πρώτ'απ'όλα η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου. Και αυτό γιατί έτσι μπορούν να σχεδιαστούν καλύτερα οι πολιτικές καθώς επίσης και να εφαρμοστούν. Κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν πολύ δύσκολος αυτός ο διάλογος γι'αυτό και πιέζουμε τώρα για την αποκατάστασή του. Επίσης, χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο νόμο για τις απεργίες, αλλά πρέπει να γίνει με συλλογικό τρόπο, στη νομοθεσία για τον ιδιωτικό τομέα, τις συλλογικές απολύσεις που είναι πραγματικά ένα εμπόδιο στις επενδύσεις, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Στη δεύτερη αξιολόγηση αυτό που πιστεύω ότι έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα βγαίνει από μια μεγάλη κρίση που την προκάλεσε όχι μόνο η οικονομική συγκύρια αλλά και κάποια διαρθρωτικά προβλήματα που είχε και δεν είχε αντιμετωπίσει για δεκαετίες. Γι'αυτό πιστεύω και ότι πλήρωσε η Ελλάδα διπλά το κόστος της κρίσης.

    Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπολογιστεί και το κοινωνικό κόστος που κλήθηκε να πληρώσει η Ελλάδα. Γι΄αυτό και η Επιτροπή Γιούνκερ για πρώτη φορά εισήγαγε την αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων των προγραμμάτων. Ξέρουμε ότι βραχυπρόθεσμα οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιπτώσεις στον κοινωνικό τομέα, οι οποίες πρέπει να μετριαστούν. Για παράδειγμα, είπαμε ότι ναι μεν πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό, αλλά τονίσαμε ότι πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

    Οι συλλογικές απολύσεις, το δικαίωμα της ανταπεργίας και γενικά οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που προβλέπονται και στο μνημόνιο, είναι ζητήματα που δυσκόλεψαν όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Πιστεύετε ότι μπορούν να προκαλέσουν μια αναζωπύρωση της κρίσης στο αμέσως επόμενο διάστημα;

    Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ποτέ κάτι εύκολο. Αυτό που πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε και να κάνουν και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι είναι προς το δικό τους συμφέρον οι αλλαγές αυτές, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Δεν είναι κανενός η θέση να πει οι «κακοί Έλληνες» πρέπει να κάνουν αυτό. Όπως είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ λίγες ημέρες πριν, είμαστε με το μέρος των Ελλήνων. Θα υποστηρίξουμε, θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με τα απαραίτητα κεφαλαία και τις πολιτικές για μεταρρυθμίσεις που θα υπηρετούν το συμφέρον των πολιτών. Και βλέπουμε, ότι οι μεταρρυθμίσεις δουλεύουν. Και στην Ελλάδα, από τα ποσοστά ανεργίας των νέων ή μακροχρόνιας ανεργίας καταλαβαίνει κανείς πως δουλεύουν. Αλλά και αν δει κανείς τα υπόλοιπα κράτη που ήταν σε πρόγραμμα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η πρόοδος είναι εμφανής. Αυτός είναι λόγος για τον οποίο λέμε «κάντε το».

    Πώς δηλαδή μπορούν οι Έλληνες πολιτικοί να εξηγήσουν ότι η απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων για παράδειγμα είναι προς το συμφέρον του κόσμου;

    Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές απολύσεις, στην Ευρώπη έχουμε κανόνες, θέλουμε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται. Έχουμε συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, έχουμε κεφάλαια που διατίθενται για τη στήριξη των απολυμένων και τον προσανατολισμό τους σε άλλη εργασία. Όμως, δεν απαγορεύουμε τις συλλογικές απολύσεις, όπως γίνεται μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα, γιατί κάτι κοστίζει σε επενδύσεις. Κανένας επενδυτής Έλληνας ή ξένος δε θα θέλει να επενδύσει αν ξέρει ότι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, η κρατική διοίκηση μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις του επιχειρηματία. Αυτό εμποδίζει τις επενδύσεις, τις οποίες τις χρειάζεται η Ελλάδα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θέλουμε να πάμε και στο άλλο άκρο. Υπάρχουν κανόνες.

    Μιλήσατε για καταπολέμηση της ανεργίας, ωστόσο τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι θεσμοί έχουν ως στόχο να κάνουν πιο ευέλικτες τις σχέσεις εργασίας. Μήπως όμως η μεγαλύτερη ευελιξία δημιουργεί μόνο μια επίφαση μείωσης της ανεργίας;

    Περισσότερη ευελιξία από μόνη της σίγουρα δεν είναι αρκετή. Αλλά είναι ένα στοιχείο που όμως είναι χρήσιμο. Και αυτό βλέπουμε και σε άλλα κράτη-μέλη. Αν κοιτάξουμε τις συστάσεις της Επιτροπής για άλλα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης βλέπουμε ότι η ευελιξία δουλεύει. Χωρίς ευελιξία βλέπουμε ότι πηγαίνεις κατευθείαν σε μια κατακερματισμένη αγορά εργασίας. Όσοι έχουν τα λεγόμενα «παλιά καλά συμβόλαια» είναι πολύ προστατευμένοι και μένουν εντός της αγοράς εργασίας, αλλά οι νεοεισερχόμενοι έχουν μεγάλες δυσκολίες να μπουν στην αγορά εργασίας, γιατί οι εταιρίες δε θέλουν να προσλάβουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, χωρίς δηλαδή να μπορούν να απολύσουν. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται νέες, επισφαλείς σχέσεις εργασίας, όπως βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, συμβόλαια μερικής απασχόλησης κλπ. Που γίνονται τελικά ο κανόνας. Όταν έχεις περισσότερη ευελιξία μπορείς να έχεις καλύτερες σχέσεις εργασίας με όλους και μεγαλύτερη προοπτική για τους νέους.

    Φέτος η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εγγυώνται μια πιο δίκαιη αγορά εργασίας, το λεγόμενο πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Πιστεύετε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες έρχονται σε αντίφαση με το σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο υπερισχύει;

    Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το σύμφωνο σταθερότητας είναι η εφαρμογή κάποιων κανόνων που πηγάζουν από τη Συνθήκη και έχουν στόχο να αμβλύνουν τις μακροοικονομικές διαφορές μεταξύ των χώρων. Από την άλλη όμως έχουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική για το 2020 που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Για το πρώτο έχουμε ένα μηχανισμό κυρώσεων γιατί είναι στα χέρια των κυβερνήσεων να τα διορθώσουν. Αν ξοδεύεις πάρα πολλά και κινδυνεύουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, πρέπει να σε προσέχουμε και να προχωρήσεις σε μια προσαρμογή. Στο δεύτερο, δεν είναι τόσο εύκολο να επιβάλεις κυρώσεις, επειδή δεν έχεις πιάσει το στόχο για τη μείωση της ανεργίας ή την καταπολέμηση της φτώχειας. Γιατί δεν είναι μόνο στα χέρια της κυβέρνησης, είναι και ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδύσεις. Και ο πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι ακόμα μια διαφορετική πρωτοβουλία που έρχεται να συμβάλει στην προστασία των χωρών από νέες προκλήσεις, όπως είναι η παγκοσμιοποίηση και η δημογραφική γήρανση, οι οποίες δημιουργούν νέα μοντέλα εργασίας. Γιατί αυτό που θέλουμε είναι ένα κοινωνικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής.

    Μια ακόμη πρόκληση για την Ελλάδα είναι να ενσωματώσει στην ήδη πιεσμένη αγορά εργασίας της δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο έδαφός της. Τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τη βοηθήσει;

    Πρώτα απ'όλα η Επιτροπή προσπαθεί να πείσει όλες οι χώρες να μοιραστούν το βάρος, μέσω της μετεγκατάστασης και της αναθεώρησης του Δουβλίνου. Παράλληλα, ήμασταν ρεαλιστές και παρά την κριτική, κάναμε τη συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές. Αυτό που κάνουμε επίσης με τα κοινωνικά ταμεία της ΕΕ, και έχουμε ενημερώσει εξαρχής τις αρμόδιες αρχές σε όλες τις χώρες, είναι ότι διαθέτουμε κεφάλαια για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και για τους πρόσφυγες. Και δηλώσαμε ότι είμαστε ευέλικτοι για να αλλάξουμε ό, τι από αυτά δε λειτουργεί για να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη. Βρήκαμε χρήματα από το Erasmus+ για την εκμάθηση της γλώσσας. Επίσης, διευκολύναμε τα κράτη-μέλη στο να μπορούν να εντάξουν γρήγορα τους πρόσφυγες στην αγορά εργασίας. Γιατί δεν είναι μόνο βάρος οι πρόσφυγες αλλά εάν δουλεύουν νόμιμα συνδράμουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το Brexit και επειδή ως επίτροπος Απασχόλησης, είχατε αναλάβει να εφαρμόσετε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο δικαίωμα μετακίνησης του εργατικού δυναμικού, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία στο κομμάτι της εργασίας;

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δυστυχώς, ήταν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά πρέπει να το σεβαστούμε. Οπότε αυτή η συμφωνία που είχαμε συνάψει το Φεβρουάριο έχει ακυρωθεί αυτόματα. Έτσι, δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα για καμία χώρα, ήταν εξαιρέσεις που αφορούσαν το Ην. Βασίλειο. Για τη μέλλουσα σχέση με τη Βρετανία, το πρώτο βήμα ανήκει στους Βρετανούς, να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την ΕΕ. Δηλαδή να ενεργοποιήσουν το διάσημο άρθρο 50 και μετά θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Γιατί δεν είναι απλά ένα «γεια σας», έχει να κάνει με χρήματα, κεφάλαια από τα Ταμεία της ΕΕ, τον προϋπολογισμό της ΕΕ κλπ. Σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους που δουλεύουν στο Ην. Βασίλειο, μπορώ να μαντέψω ότι είναι εκεί επειδή τους χρειάζονται και ότι δε θα τους πετάξουν έξω. Αλλά όλα αυτά θα είναι κομμάτι των διαπραγματεύσεων.

    [11] Κρ. Λαγκάρντ: Η εμπειρία του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν ήταν επιτυχημένη

    Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα δεν ήταν επιτυχημένη, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. «Δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία, ας το παραδεχθούμε, για κανέναν, ιδιαίτερα για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», είπε. Η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι απλά ο «βολικός αποδιοπομπαίος τράγος» στην Ελλάδα, ιδιαίτερα καθώς υποστηρίζει σθεναρά την ελάφρυνση του χρέους της από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

    Στη συνέντευξη που έδωσε, με αφορμή την έναρξη της δεύτερης θητείας της αυτό τον μήνα ως επικεφαλής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι θέλει το Ταμείο να πάει «βαθύτερα» και «πιο μακριά» στην εργασία του σε θέματα, όπως αυτό της εισοδηματικής ανισότητας. H αντιμετώπιση των ανισοτήτων, υποστήριξε η Λαγκάρντ, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκοσμιοποίηση, η οποία έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπων από τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο, αλλά βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο στις πλούσιες οικονομίες, όπου δεν έγιναν αρκετά πράγματα για να βοηθηθούν όσοι έμειναν πίσω. «Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αυστηροί και πειθαρχημένοι. Κατά περίπτωση, εξακολουθούμε να κάνουμε συστάσεις που δεν είναι ευχάριστες για τους πολίτες, επειδή είναι σκληρές», σημείωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Αλλά,θα ήθελα το ΔΝΤ να έχει ανθρώπινο πρόσωπο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 July 2016 - 6:32:38 UTC