Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν «εγγυήτριες δυνάμεις»
  • [02] Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ισραήλ πυλώνες σταθερότητας και Δημοκρατίας
  • [03] Ανοικτή η κυβέρνηση ακόμα και για μείωση του ορίου 3%, στον εκλογικό νόμο
  • [04] Μετά το Brexit, η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές
  • [05] Το Brexit στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, το οποίο καλεί το Λονδίνο να αναλάβει ταχεία δράση
  • [06] Ανοδική η επιβατική κίνηση φέτος σε σχέση με το 2015
  • [07] Αντίθετος στη συνεχή ανακεφαλαιοποίηση ο Ντάισελμπλουμ
  • [08] Η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μέι δηλώνει ότι θέλει να μετατρέψει το Brexit σε επιτυχία και να ενώσει τη χώρα
  • [09] Αντίθετος στη συνεχή ανακεφαλαιοποίηση ο Ντάισελμπλουμ
  • [10] Γ. Στουρνάρας: Πρόταση στους θεσμούς για χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών

  • [01] Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν «εγγυήτριες δυνάμεις»

    Η επιστροφή της Μόρφου στην ελληνοκυπριακή διοίκηση «αποτελεί όχι μόνο πανελλήνια ευχή και προσδοκία, αλλά και βασική προϋπόθεση της αμοιβαίως αποδεκτής, συμφωνίας ολοκληρωμένης και οριστικής λύσης του Κυπριακού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή στην Λευκωσία της αναγόρευσης του σε Επίτιμο Δημότη της κατεχόμενης εδώ και 42 χρόνια από τον τουρκικό στρατό πόλης.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει λύση του Κυπριακού, που να παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρόσθεσε ότι η απαράδεκτη εκκρεμότητα στην επίλυση του προβλήματος «αποτελεί όνειδος όχι μόνο γι? αυτούς που εισέβαλαν στο νησί, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεπάγεται ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πλέον εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς, όπως σημείωσε, «αυτός ο αναχρονιστικός θεσμός, δεν είναι συμβατός με την σύγχρονη έννοια της κυριαρχίας ενός κράτους, όπως αυτό ορίζεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μόνον ως ομοσπονδιακό κράτος», και ότι «κάθε μορφή συνομοσπονδίας είναι μη συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο», συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος ως οντότητα πρέπει να έχει «μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα erga omnes».

    Ο Έλληνας Πρόεδρος, διαβεβαίωσε ότι ως επίτιμος δημότης Μόρφου θα υπερασπιστεί στο μέτρο που του αναλογεί, την Κύπρο, την Μόρφου και τους Μορφίτες, με «δόρυ» την ιστορία των Ελλήνων, και με «ασπίδα» το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η παρουσία του στην Κύπρο συμπίπτει με την ημερομηνία της τραγωδίας στο Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά εθνοφρουροί και έξι πυροσβέστες της Κύπρου, και κάλεσε όλους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων.

    Ο δήμαρχος Μόρφου Χαράλμπος Πίττας, προσφωνώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο, ανέφερε ότι με τη ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη της κατεχόμενης πόλης «αποδίδεται οφειλόμενο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης προς την πολιτική ηγεσία και το λαό της Ελλάδας». Επίσης, επεσήμανε ότι στο πρόσωπό του Προκόπη Παυλόπουλου «ενσαρκώνεται η αμετάκλητη απόφαση του Ελληνικού Έθνους να αγωνισθεί με σθένος και ανιοδιοτέλεια μέχρι τη μέρα της δικαίωσης και της ελευθερίας της Κύπρου».

    Ο Χαράλμπος Πίττας παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το «κλειδί» της κατεχόμενης πόλης, λέγοντας: «είναι το Β¨κλειδίΒ¨ της καρδιάς μας, που είναι για μας ό,τι πολυτιμότερο έχουμε κρατήσει στα 42 χρόνια της πικρής προσφυγιάς».

    Τέλος, ευχήθηκε σύντομα να έλθει η ημέρα που οι Μορφίτες θα υποδεχθούν τον Προκόπη Παυλόπουλο σε μια ελεύθερη Μόρφου.

    Στην τελετή, στην οποία τραγούδησε η χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μόρφου, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

    Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη παραπαίει λόγω της κρίσης αξιών

    [02] Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ισραήλ πυλώνες σταθερότητας και Δημοκρατίας

    Με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου ολοκλήρωσε σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, μια συνεργασία την οποία και χαρακτήρισε ως «αμοιβαία ωφέλιμη και για τις δύο χώρες». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η συνεργασία αυτή εκτείνεται σε πολλούς τομείς και δεν περιορίζεται μόνο σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, αλλά και σε ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας.

    Όσον αφορά τα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο Κρατών δηλώνοντας πως Ελλάδα και Ισραήλ είναι πυλώνες σταθερότητας και Δημοκρατίας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη και δύσκολη περιοχή.

    «Η εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και η συνεργασία με την Κύπρο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας ? Κύπρου ? Ισραήλ, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του σχήματος Ελλάδα - Κύπρος ? Ισραήλ ενώ σε ότι αφορά τη συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία, τονίσθηκε ότι δεν θα έχει επίπτωση στη βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω εμβάθυνσητων σχέσεών τους. Έγινε, επίσης, συζήτηση για συνεργασία στους τομείς αγροτεχνολογίας, τουρισμού, διαχείρισης υδάτων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας και υπογραμμίστηκε πως είναι ανάγκη να γίνουν πράξεις όσα συζητήθηκαν.

    Μητσοτάκης και Νετανιάχου συζήτησαν εκτενώς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το Μεσανατολικό, καθώς και τις κοινές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν το Ισραήλ και η Ευρώπη. Τέλος, συζήτησαν για την κατάσταση στο Ιράν και τη σημασία που έχει η διατήρηση της σταθερότητας στην Αίγυπτο.

    Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Knesset, Γιούλι Εντελστάιν όπου και συζητήθηκε η συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και με άλλες χώρες, όπως πρότεινε ο κ.Εντελστάιν . Παράλληλα συζητήθηκε η στρατηγική σχέση Ελλάδας ? Ισραήλ, που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα καθώς και η ανάγκη για επενδύσεις. Τέλος οι δύο πλευρές συζήτησαν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το Μεσανατολικό και τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τη συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ.

    Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, κυρίαΑγελέτ Ναχμίας -Βερμπίν όπου και αναφέρθηκαν στη συμβολή της Ισραηλίτικης κοινότητας στην ελληνική κοινωνία, καθώς και σε θέματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας ? Ισραήλ. Μάλιστα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρεθούν τρόποι για περισσότερη συνεργασία, ειδικά σε τομείς, όπως ο τουρισμός, το real estate, η ενέργεια, η τεχνολογία και η διαχείριση υδάτων.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε, επίσης, συνάντηση με την πρώην Υπουργό Εξωτερικών και Συμπρόεδρο του Κόμματος Zionist Union, κυρίαΤζίπι Λίβνι. Η συζήτηση που είχαν ήταν πιο πολιτική και αφορούσε κυρίως στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε , σύμφωνα με πληροφορίες πως η κατάσταση στη χώρα μας είναι συνέπεια του λαϊκισμούκαι πρόσθεσε πως αν δεν πιστέψεις τιςμεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα μπορέσεις να τις πραγματοποιήσεις».

    [03] Ανοικτή η κυβέρνηση ακόμα και για μείωση του ορίου 3%, στον εκλογικό νόμο

    Ανοικτή εμφανίζεται η κυβέρνηση σε κάθε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο - στο πλαίσιο πάντα της απλής αναλογικής που είναι και η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ - ακόμα και για μείωση του ορίου του 3%.

    Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση κατέθεσε στην πρότασή της το όριο του 3%, στο πλαίσιο ενός κοινού παρανομαστή που προέκυψε από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο, καθώς αυτά τα δύο κόμματα δεν μπαίνουν στη συζήτηση για να στηρίξουν την πρόταση της, η κυβέρνηση δηλώνει ανοικτή σε κάθε συζήτηση. «Θα δούμε πώς διαμορφώνεται η συζήτηση από εδώ και πέρα», ανέφεραν και συμπλήρωναν πως υπάρχει άλλωστε η εν εξελίξει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό για κατάργηση του 3%, ότι φεύγει αισιόδοξος από το Μ. Μαξίμου «γιατί ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε αυτή μας την πρόταση και είπε ότι θα την εξετάσει πολύ σοβαρά. Στο ερώτημα εάν φάνηκε αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων απάντησε: «Νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια και ενδεχομένως κι αν δει και την πρόταση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, μπορεί όντως αρκετοί να το ξανασκεφτούν».

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής είχε δηλώσει ότι είπε στον πρωθυπουργό, πως πρέπει να είναι «πιο γενναίο το βήμα», με κατάργηση του 3% και ειδικότερα να τεθεί όρος, πως για να μπει στη Βουλή ένα κόμμα που έχει συγκεντρώσει το 1%, θα πρέπει σε αρκετές από τις 7 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας να έχει ως ελάχιστο το 1% - και ταυτόχρονα με την ψήφιση του νόμου, να απαγορευθεί η μεταδημότευση. Αυτό, είπε ο βουλευτής, θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα αμιγώς μειονοτικό κόμμα.

    Επιπλέον, με τις δηλώσεις του ο κ. Νικολόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα δώσει την ψήφο του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Και θα το κάνουμε εμείς ως εκφραστές της κλασικής κεντροδεξιάς», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν πολιτική και κομματική αφετηρία τη ΝΔ «και νιώθουμε άστεγοι» - και πως κατά συνέπεια, «η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επιτρέψει να εκφραστούμε χωρίς να κάνουμε παραχωρήσεις».

    ---«Προχωράμε κανονικά»

    Ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση, ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αλλά και ο προγραμματισμός για την πορεία του νομοθετικού έργου, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με στελέχη της κυβέρνησης και συνεργάτες του, στη Βουλή.

    «Προχωράμε κανονικά», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου και σημείωναν, σε σχέση με όσους δεν στηρίζουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, ότι «το πρόβλημα είναι στους άλλους, που είναι δέσμιοι του τακτικισμού τους».

    Συζήτηση έγινε για την συνταγματική αναθεώρηση και την πορεία του σχετικού θέματος, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν, ότι θα υπάρξουν άμεσα δημόσιες πρωτοβουλίες.

    Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, σχετικά με τα οποία αποφασίστηκε προετοιμασία και επόμενη σύσκεψη ειδικά για αυτό το θέμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε ενημέρωση, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, προχωρά κανονικά.

    Στη σύσκεψη έγινε προγραμματισμός για την πορεία του νομοθετικού έργου. Υπάρχουν σε διάφορα στάδια προγραμματισμού ο εκλογικός νόμος, το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, το νομοσχέδιο για δημόσιες συμβάσεις, το νομοσχέδιο για το διαδικτυακό έγκλημα, το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    [04] Μετά το Brexit, η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές

    Στην κατεύθυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος υποστήριξε την Πορτογαλία και την Ισπανία στη συνεδρίαση του Eurogroυp, κινήθηκαν και οι υπουργοί της Ιταλίας και της Γαλλίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μ. Μαξίμου, αρχικώς μόνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ακολούθησαν και ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός του, ζητώντας ελαστικότερη αντιμετώπιση, με το βασικό επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές.

    Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, όπου αναμενόταν να κυριαρχήσουν η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσήλθε με την οδηγία από τον Αλέξη Τσίπρα για σκληρή γραμμή σθεναρής υποστήριξης των δύο χωρών. Ίδια είναι και η "γραμμή" προς την Ιταλία, αναφορικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών.

    [05] Το Brexit στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, το οποίο καλεί το Λονδίνο να αναλάβει ταχεία δράση

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποτίμησαν σήμερα τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησαν το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του κινδύνου να μετατραπεί σε «μικρή Βρετανία».

    Στο πρώτο του συμβούλιο μετά το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη Βρετανία την 23η Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ πίεσαν το Λονδίνο να αναλάβει δράση το ταχύτερο για να διευθετηθεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τερίσα Μέι κατέστη σαφές πως θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά απαίτησε να υπάρξει μια «ταχεία απόφαση» σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή νέων εκλογών ή όχι, ώστε οι αγορές να εξέλθουν από το κλίμα της «αβεβαιότητας».

    «Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα "λάιτ Μπρέξιτ", ότι η Σκοτία δεν θα εγκαταλείψει (την ΕΕ), ότι πιθανόν η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε αναμφίβολα να γίνει "Μικρή Βρετανία"», υποστήριξε ο Σέλινγκ.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ταχείας διευθέτησης: «όσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι», είπε στους δημοσιογράφους.

    Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμη πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για το Brexit, το οποίο προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη».

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον άφησε στην διάδοχό του την ευθύνη να επισημοποιήσει το διαζύγιο της χώρας του με την ΕΕ και να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική διμερή εμπορική σχέση, μια διαδικασία που οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι συνέπειες του Brexit βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. «Είναι το πρώτο μας συμβούλιο μετά την ψηφοφορία. Ανταλλάσσουμε απόψεις και κάνουμε τις πρώτες μας αναλύσεις για τις συνέπειες του Brexit», ανέφερε. «Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές. Πρέπει να εργαστούμε για να τις περιστείλουμε».

    Στις χρηματαγορές επικρατεί αναταραχή μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, και η στερλίνα υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τα τελευταία 31 χρόνια.

    [06] Ανοδική η επιβατική κίνηση φέτος σε σχέση με το 2015

    Συνεχίζει την ανοδική πορεία η επιβατική κίνηση σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας το α' εξάμηνο του έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου διακινήθηκαν 20,1 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με το 2015.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την κίνηση των αεροδρομίων, το α΄εξάμηνο του 2016 ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια έφθασε τις 189.008 (από τις οποίες 89.343 εσωτερικού και 99.665 εξωτερικού) παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% (+4,7% στις πτήσεις εσωτερικού και +3,8% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 181.352 πτήσεις.

    Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το α' εξάμηνο του 2016 έφθασε τα 20.083.702 παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου είχαν διακινηθεί 18.603.058 επιβάτες.

    [07] Αντίθετος στη συνεχή ανακεφαλαιοποίηση ο Ντάισελμπλουμ

    Οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης είναι σαφείς και αυστηροί για το πότε μπορεί να γίνει διάσωση μιας τράπεζας εκ των έσω και με ποιά σειρά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ σχετικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών , επισημαίνοντας ότι γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

    Προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πάντοτε υπάρχουν τραπεζίτες που λένε ότι χρειάζονται περισσότερα για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. «Είμαι εντελώς αντίθετος με αυτό, γιατί αυξάνει ξανά και ξανά το χρέος. Πρέπει να σταματήσει», τόνισε. «Χρειαζόμαστε τα δημόσια χρήματα για να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Πρέπει η ηγεσία των τραπεζών να λύνει μόνη της τα προβλήματά της» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    [08] Η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μέι δηλώνει ότι θέλει να μετατρέψει το Brexit σε επιτυχία και να ενώσει τη χώρα

    Η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίσα Μέι κάλεσε σήμερα τη χώρα να ενωθεί υπό την ηγεσία της και υποσχέθηκε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αφού επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι κέρδισε την κούρσα και αναδείχθηκε στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, μετά την ανακοίνωση της μόνης άλλης υποψήφιας πως εγκαταλείπει, η Μέι είπε σε δημοσιογράφους: «Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το μετατρέψουμε σε μια επιτυχία (...). Έχουμε ανάγκη να ενώσουμε τη χώρα μας».

    Η ως σήμερα υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας αναμένεται ότι θα αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον στο αξίωμα του πρωθυπουργού μεθαύριο Τετάρτη, αφού ο τελευταίος υποβάλει, όπως γνωστοποίησε νωρίτερα, την παραίτησή του στο Μπάκιγχαμ.

    Νωρίτερα, ο Γκρέιαμ Μπρέιντι ανακοίνωσε εκ μέρους της ηγεσίας των Τόρις πως «έχουμε την επιβεβαίωση (...) μπορούμε να ανακηρύξουμε την εκλογή της κυρίας Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος με άμεση ισχύ».

    [09] Αντίθετος στη συνεχή ανακεφαλαιοποίηση ο Ντάισελμπλουμ

    Οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης είναι σαφείς και αυστηροί για το πότε μπορεί να γίνει διάσωση μιας τράπεζας εκ των έσω και με ποιά σειρά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ σχετικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών , επισημαίνοντας ότι γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

    Προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πάντοτε υπάρχουν τραπεζίτες που λένε ότι χρειάζονται περισσότερα για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. «Είμαι εντελώς αντίθετος με αυτό, γιατί αυξάνει ξανά και ξανά το χρέος. Πρέπει να σταματήσει», τόνισε. «Χρειαζόμαστε τα δημόσια χρήματα για να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Πρέπει η ηγεσία των τραπεζών να λύνει μόνη της τα προβλήματά της» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    [10] Γ. Στουρνάρας: Πρόταση στους θεσμούς για χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών

    Την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών των κεφαλαικών ελέγχων προανήγγειλε από τη Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, ότι το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σήμερα στους θεσμούς «οδικό χάρτη» για άρση πολλών από τους υφιστάμενους περιορισμούς.

    Τα μέτρα που έχει ζητήσει η χώρα μας περιλαμβάνουν:

    - Την άρση της απαγόρευσης για την ανάληψη μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

    Την πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

    Τη δυνατότητα για ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες για όσους δεν έχουν κάνει καμία ανάληψη την ίδια χρονική περίοδο.

    Την αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% για τα ελεύθερα κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό.

    Τη μείωση του χρόνου εκτέλεσης εμβασμάτων.

    Την αύξηση κατά 20.000 ευρώ ανά πελάτη, ανά ημέρα (για τον επιχειρηματικό χώρο).

    Την αύξηση ορίων στη χρήση καρτών στο εξωτερικό, του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών.

    Την αύξηση των ορίων τραπεζών και των ιδρυμάτων πληρωμών ως 1.000 ευρώ

    Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα προτείνει:

    - Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250.000 ευρώ ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20.000 ανά πελάτη, ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

    - Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω διαδικτύου, πολλών διεθνών sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

    - Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

    Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι μετά από παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής POS όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης και άλλα, γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Στην τοποθέτησή του ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος είπε ότι αποκαθίσταται σταδικά η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία ενώ ανακοίνωσε τηνεπιστροφή στο τραπεζικό σύστημα 4 δισ.ευρώ καταθέσεων μέσα σε ένα χρόνο, "από τα στρώματα" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ανέφερε τέλος, ό τι μετά από παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής POS όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης και άλλα, γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 July 2016 - 18:32:35 UTC