Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ρόλος του εκπροσώπου της διαπλοκής είναι ο μόνος που ταιριάζει στη ΝΔ»
  • [02] ΝΔ: "Ο κ. Παππάς απαξιώνει τους θεσμούς για να γίνει ο νέος αυτοκράτορας των ΜΜΕ"
  • [03] Λευτέρης Κρέτσος: «Η διαδικασία αδειοδότησης είναι κρυστάλλινη και απολύτως διάφανη»
  • [04] Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαράκ Ομπάμα
  • [05] Συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου
  • [06] Επίσκεψη του Δ. Βίτσα σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Βοιωτία και Πιερία
  • [07] Για δεύτερη μέρα καίει η πυρκαγιά στη Σάμο
  • [08] Για την ιστορία των Ελλήνων του Γκαίρλιτς μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αν.Γεν. Δ/ντής της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού
  • [09] Το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο του, δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ
  • [10] Την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ, ζητά η Ντ. Μπακογιάννη

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ρόλος του εκπροσώπου της διαπλοκής είναι ο μόνος που ταιριάζει στη ΝΔ»

    «Ο ρόλος του εκπροσώπου της διαπλοκής είναι ο μόνος που ταιριάζει στη ΝΔ», είναι το σχόλιο που επεφύλασσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση της Ν.Δ. σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες. «Η ΝΔ είναι αυτή που επί δεκαετίες -μαζί με το ΠΑΣΟΚ- άφησαν ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χωρίς νόμιμες άδειες, χωρίς κανόνες, έρμαιο στα συμφέροντα της διαπλοκής», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η ΝΔ συστηματικά απαξίωσε και παραβίασε το Σύνταγμα για χάρη των ίδιων συμφερόντων και της επιθυμίας της να μην υπάρξει καμία νομιμότητα στο χώρο των τηλεοπτικών ΜΜΕ» και «είναι η ίδια που μπλοκάρισε και τη συγκρότηση του ΕΣΡ, στην προσπάθειά της να σαμποτάρει την αδειοδότηση». «Δεν της βγήκε», σχολιάζει η Κουμουνδούρου προσθέτοντας ότι «τώρα η ΝΔ παριστάνει τον εκπρόσωπο της συνταγματικής νομιμότητας, χωρίς να πείθει κανέναν. Ο ρόλος του εκπροσώπου της διαπλοκής είναι ο μόνος που της ταιριάζει».

    [02] ΝΔ: "Ο κ. Παππάς απαξιώνει τους θεσμούς για να γίνει ο νέος αυτοκράτορας των ΜΜΕ"

    Επίθεση στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά εξαπέλυσε σήμερα η ΝΔ καταγγέλοντας ότι "ο υπουργός - υπερκαναλάρχης κ. Παππάς και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στήνουν σύστημα διαπλοκής".

    Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ υποστηρίζει ότι με τους χειρισμούς του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Παππάς παραβιάζει την συνταγματική τάξη και προσθέτει πως "ό,τι και να κάνουν και ό,τι και να ονειρεύονται, η συνταγματική τάξη πολύ γρήγορα θα αποκατασταθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας".

    Στην ανακοίνωση της αναφέρει ακόμη ότι "η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε κάθε είδους διαπλοκή. Είναι υπέρ της διαφάνειας.Είναι υπέρ του σεβασμού της συνταγματικής τάξης και του δικαιώματος της αχειραγώγητης και ελεύθερης ενημέρωσης. Το Σύνταγμα μας είναι σαφές. Η αδειοδότηση και η εποπτεία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ο κ. Παππάς απαξίωσε, προκειμένου να γίνει ο ίδιος νέος "αυτοκράτορας" των Μέσων Ενημέρωσης. Η θέση μας από την πρώτη στιγμή είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει. Το Σύνταγμα δεν είναι λάστιχο για να το ξεχειλώνει ο κ. Παππάς και η παρέα του".

    [03] Λευτέρης Κρέτσος: «Η διαδικασία αδειοδότησης είναι κρυστάλλινη και απολύτως διάφανη»

    Η διαδικασία αδειοδότησης είναι κρυστάλλινη και απολύτως διάφανη, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, με αφορμή σημερινή δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη.

    «Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης προέβη, ως αυτόκλητος (ελπίζουμε) υποστηρικτής συμφερόντων, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στην ακόλουθη δήλωση: «Πρωτοκλασάτος υπουργός μου είπε μην ανησυχείς ο ΣΚΑΙ θα κλείσει οπωσδήποτε».Αφού μέχρι σήμερα όλα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αποδείχθηκαν σαθρά, οι υπέρμαχοι της επιτίθενται τώρα στη διαδικασία», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και υπογραμμίζει ότι «η διαδικασία αδειοδότησης είναι κρυστάλλινη και απολύτως διάφανη, ενώ στηρίζεται σε ήδη δοκιμασμένη μεθοδολογία δημοπράτησης φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)».

    Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία του Υπουργού Επικρατείας και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, τονίζει ο κ. Κρέτσος και επισημαίνει ότι «η πρόσβαση στους φακέλους των υποψηφίων ανήκει μόνο στην Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού και όλοι οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν τα δικαιολογητικά των υπόλοιπων συνυποψηφίων τους». Το άνοιγμα των προσφορών,δε, από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, πραγματοποιήθηκε με την παρουσία όλων των εκπροσώπων των συμμετεχόντων εταιρικών σχημάτων στο διαγωνισμό.Τα βήματα της διαδικασίας αδειοδότησης είναι πλήρως τυποποιημένα και παρουσιάζονται αναλυτικά στην Προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (www.media.gov.gr ), σημειώνει στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας.

    [04] Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαράκ Ομπάμα

    Με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Στην περίπου 30λεπτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην συνεδρία του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με αντικείμενο την "Προβολή Σταθερότητας" (Projecting Stability), αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες ροές προσφύγων και μεταναστών, στον βαθμό που αυτές έχουν επηρεάσει την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες, καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν στο προηγούμενο διάστημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο του Διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και ειδικότερα στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.

    Η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, για την δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πνεύμα και -μαζί με τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνικές, οι Τουρκικές και οι Ευρωπαϊκές Αρχές - επί τη βάσει μιας πολύ καλής συνεργασίας - έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο, είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε τους Συμμάχους που συνεισφέρουν με πλοία τους σε αυτήν την δραστηριότητα.

    Ταυτόχρονα επισήμανε το ενδεχόμενο η σημαντική μείωση των ροών να είναι προσωρινή και τόνισε την αναγκαιότητα αυτή η μείωση να γίνει διατηρήσιμη, καθώς, όπως ανέφερε, οι διακινητές δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν τις όποιες αδυναμίες.

    Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της δραστηριότητας μέσω της επέκτασής της σε όλες τις επίμαχες περιοχές και την χρήση των ελικοπτέρων των πλοίων που συμμετέχουν.

    Επισήμανε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή.

    Σε ότι αφορά το καθεαυτό θέμα της συνεδρίας είπε ότι η λογική της «προβολής σταθερότητας» δεν μπορεί να γίνει με λογική «επέκτασης ισχύος» στην περιοχή, αλλά πρέπει να βασίζεται και να ανταποκρίνεται στις εκπεφρασμένες ανάγκες των εταίρων μας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή ανησυχεί την Ελλάδα και την επηρεάζει άμεσα, όπως εξάλλου και όλους τους Συμμάχους ασχέτως γεωγραφίας.

    Πρόσθεσε ότι η χρήση αυτού του εργαλείου (της "προβολής σταθερότητας") πρέπει να γίνει με βάση την αξιοποίηση της εμπειρίας του παρελθόντος, δεδομένου ότι η προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε διάφορα μέρη, είχε εντελώς αντίθετο και εξαιρετικά επικίνδυνο αποτέλεσμα στο παρελθόν.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι σαφής η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δυνάμεων της Συμμαχίας εναντίον του κοινού αντιπάλου που είναι η διεθνής τρομοκρατία και ειδικά ο ISIS.

    Είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την παροχή AWACS του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον αυτής της τεράστιας απειλής.

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την συνεισφορά - ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης - στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράκ αν και η δραστηριοποίηση εντός πολεμικού περιβάλλοντος δημιουργεί επιπρόσθετες προκλήσεις.

    Σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτιμά θετικά την αρωγή που προσφέρεται επί του παρόντος από το έδαφος της Ιορδανίας -την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη χώρα για την περιοχή- ενώ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να θέσει ένα πραγματιστικό επίπεδο φιλοδοξίας και να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιήσει τα διδάγματα από την προηγούμενη παρουσία του στην χώρα.

    Ο πρωθυπουργός, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την στήριξη της Ελλάδας στην νέα λιβυκή κυβέρνηση κσι στις προσπάθειές της για συμφιλίωση και εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε ανάμειξη του ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα των νομίμων αρχών της χώρας και ότι θα είναι στοχευμένη.

    Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο σε σχέση με την επιχείρηση της ΕΕ Sophia, επισήμανε ότι αυτή είναι αυτόνομη επιχείρηση της ΕΕ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα ως κράτος-μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στηρίζει την συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, σε τομείς όπως οι υβριδικές απειλές, ο κυβερνοχώρος και η θαλάσσια ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση, ότι εξασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα των προσπαθειών.

    Ο πρωθυπουργός έθεσε στην παρέμβασή του πλαίσιο αρχών οι οποίες πρέπει να διέπουν την σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ και ειδικότερα, ανέφερε έξι άξονες:

    (α) προσέγγιση Οργανισμού προς Οργανισμό,

    (β) αυτονομία στην λήψη των αποφάσεων,

    (γ) σεβασμό των θεσμικών λειτουργιών και της συμμετοχής σε αυτούς,

    (δ) άνευ όρων σεβασμό της αρχής του μη αποκλεισμού,

    (ε) πλήρη διαφάνεια έναντι όλων των κρατών - μελών και

    (στ) αναγνώριση και σεβασμό του διακριτού ρόλου και δυνατοτήτων εκάστου οργανισμού.

    Σε οποιαδήποτε άλλη βάση η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν μπορεί να αναπτυχθεί, ούτε να βοηθήσει υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

    [05] Συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου

    Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι έχει συνάψει συμφωνία με την Holding M. Sehnaoui SAL ("HMS" ή ο ?Επενδυτής"), για την πώληση μετοχών της θυγατρικής της στην Κύπρο, Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου ΛΤΔ ("ΤΠΚ"), που σε συνδιασμό με ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΠΚ ύψους 40 εκατ., ευρώ την οποία θα καλύψουν πλήρως η HMS και ένας αριθμός επενδυτών τους οποίους θα διασφαλίσει η HMS (η «Συναλλαγή»), θα οδηγήσουν σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην ΤΠΚ στο 17,6%.

    Η Συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις διαδικασίες εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένων κανονιστικών και άλλων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κύπρο και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ως αποτέλεσμα της Συναλλαγής, ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET-1 ratio) του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς θα βελτιωθεί κατά 15 περίπου μονάδες βάσης, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης CET-1 της ΤΠΚ αναμένεται να υπερβεί το 15%. Η πώληση της ΤΠΚ αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Ομίλου Πειραιώς, όπως έχουν συμφωνηθεί με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ακολουθεί την επιτυχή πώληση της θυγατρικής του Ομίλου στην Αίγυπτο το 2015.

    Η UBS Limited ενήργησε ως ο αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στη Συναλλαγή. Η Norton Rose Fulbright ενήργησε ως ο διεθνής νομικός σύμβουλος και το νομικό γραφείο Άντη Τριανταφυλλίδη και Υιοί LLC ως τοπικός νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για την Συναλλαγή.

    H Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου ΛΤΔ Ιδρύθηκε το 2008 με Κεντρικά Γραφεία στη Λευκωσία και προσφέρει πλήρη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών προς Κύπριους και Διεθνείς πελάτες Λιανικής Τραπεζικής, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Μεγάλων Επιχειρήσεων. Κατά την 31η Μαρτίου 2016, η ΤΠΚ είχε συνολικό ενεργητικό 1,1 δισ. ευρώ , δάνεια μετά από προβλέψεις 0,6 δισ. ευρώ, καταθέσεις πελατών 1,0 δισ. ευρώ και συνολικά ίδια κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ Η ΤΠΚ δραστηριοποιείται μέσω δικτύου 19 καταστημάτων και μονάδων και απασχολεί περίπου 310 υπαλλήλους.

    Ο επενδυτής κος Maurice Sehnaoui είναι γνωστός τραπεζίτης στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Κύπρο. Ως πρόεδρος, Chief Executive Officer και μέτοχος, έχει ηγηθεί πολλών τραπεζών με επιτυχία τα τελευταία 30 χρόνια, μεταξύ των οποίων, την BLC Bank και την Soci?t? G?n?rale de Banque au Liban στο Λίβανο.

    [06] Επίσκεψη του Δ. Βίτσα σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Βοιωτία και Πιερία

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας θα είναι έτοιμο να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες το οποίο διαθέτει και σχολείο διευκολύνοντας την καθημερινότητα τους. Αυτό γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας κατά την επίσκεψή του στο κέντρο , εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες τους προς την κατεύθυνση αυτή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι "ο καθένας θα αναλάβει ένα πρώτο βάρος, ώσπου να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σε ολόκληρη την Ελλάδα και ώσπου να αρχίσουν οι άνθρωποι να μετεγκαθίστανται σε άλλες χώρες της Ευρώπης".

    Διευκρίνισε δε ότι "δεν είναι κάποιος μόνιμος αριθμός ο οποίος θα μείνει στη Βοιωτία ούτε υπάρχει κάποιος λόγος να μένουν περισσότερο στην περιοχή".

    Ο κ. Βίτσας επισκέφθηκε επίσης στην Πιερία τα κέντρα φιλοξενίας στο κτήμα Ηρακλή (πλησίον Μοσχοχωρίου) και στην Πέτρα Ολύμπου.

    [07] Για δεύτερη μέρα καίει η πυρκαγιά στη Σάμο

    Μαίνεται για δεύτερη μέρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην παλιά χωματερή της Σάμου, χωρίς ευτυχώς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές, όπως δήλωσε στο Πρακτορείο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έχουν ενισχυθεί και τη μάχη με τις φλόγες δίνουν πλέον 90 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 50 εθελοντές, 20 υδροφόρα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 90 ατόμων, 7 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Επίσης, αναμένεται να φτάσουν στη Σάμο από την Αθήνα άλλοι 60 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

    Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χθες το απόγευμα στην περιοχή Φελλός της Άνδρου, καθώς και η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στις 5 το πρωί στην περιοχή Γάλιπε του νομού Ηρακλείου. Στο σημείο επιχειρούν πέντε οχήματα και δεκαπέντε άνδρες της πυροσβεστικής.

    [08] Για την ιστορία των Ελλήνων του Γκαίρλιτς μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αν.Γεν. Δ/ντής της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού

    Τη σημασία ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, διότι «είναι αυτή που φέρνει κοντά τους λαούς της Ευρώπης», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τους «Έλληνες του Γκαίρλιτς», τους 7.000 στρατιώτες και αξιωματικούς του Δ' Σώματος Στρατού, οι οποίοι το 1916, μεσούντος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες στην γερμανική πόλη Γκαίρλιτς, όπου και παρέμειναν επί δυόμισι χρόνια ως «αιχμάλωτοι - φιλοξενούμενοι».

    «Αν στις δύσκολες συνθήκες, όταν ήμασταν εχθροί, καταφέραμε να συνυπάρξουμε, είναι ακόμη πιο εύκολο τώρα, σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σπίτι. Λαοί χωρίς ιστορική μνήμη δεν μπορούν να έχουν κοινό μέλλον», δήλωσε ο κ. Πλευράκης χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Γκαίρλιτς ως παράδειγμα συνάντησης τριών λαών και πολιτισμών, του ελληνικού, του γερμανικού και του πολωνικού, καθώς η πόλη διχοτομήθηκε και οι ανατολικές συνοικίες της παραχωρήθηκαν στην Πολωνία, στην πόλη Ζγκόρτσελετς, όπου διοργανώνονται αυτές τις μέρες οι εκδηλώσεις μνήμης. Ανάλογες εκδηλώσεις θα διοργανωθούν και στο γερμανικό Γκαίρλιτς στις 26-28 Αυγούστου.

    Κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων στο Ζγκόρτσελετς, εγκαινιάστηκε μνημείο αφιερωμένο στο Δ΄ Σώμα Στρατού, το οποίο τοποθετήθηκε ακριβώς στο χώρο όπου άλλοτε βρισκόταν το ελληνικό στρατόπεδο. Πρόκειται για οβελίσκο ύψους 4 μέτρων και πλάτους 1,40 μ., με επιγραφή στα ελληνικά, στα γερμανικά και στα πολωνικά, η κατασκευή του οποίου εγκρίθηκε από τη Δημοτική Αρχή του Ζγκόρτσελετς, με παρέμβαση της Ελληνικής Κοινότητας και του ελληνικής καταγωγής Δημοτικού Συμβούλου Νικόλαου Ρουσκέτου και με τον συντονισμό του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στο, δε, νεκροταφείο της πόλης, όπου διασώζονται οι τάφοι του σωματάρχη Χατζόπουλου και έξι ακόμη Ελλήνων, έχουν τοποθετηθεί ήδη αναμνηστικές πλάκες, με μέριμνα του ελληνικού κράτους. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως ελληνικό κράτος για να τιμήσουμε, έστω 100 χρόνια μετά, Ελληνες στρατιώτες που βρέθηκαν σε μια μακρινή χώρα αντιμετωπίζοντας ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, κρύο, πείνα και δυσκολίες», σημείωσε ο αν.γενικός της ΓΓΑΕ και τόνισε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με τις γερμανικές αρχές προκειμένου να βρεθούν και να πιστοποιηθούν τα οστά 113 ελλήνων στρατιωτών. «Αυτό συνάδει με την παράδοσή μας, του σεβασμού των νεκρών, ακόμη και των κατακτητών», πρόσθεσε.

    [09] Το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο του, δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

    "Το μήνυμά μας είναι σαφές: Το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο του και εμείς έχουμε μακροχρόνια δέσμευση απεναντί του", δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ σήμερα στην Βαρσοβία, όπου στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας οι ηγέτες των κρατών-μελών της επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους, σε ότι αφορά στην μακροχρόνια ασφάλεια και σταθερότητα του Αφγανιστάν, μετά από συνομιλίες που είχαν για την κατάσταση στην χώρα με τον πρόεδρο και ανώτατους αξιωματούχους του Αφγανιστάν. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, είπε, ότι, ναι μεν, οι Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν την ευθύνη για όλη τη χώρα με το ΝΑΤΟ να εξακολουθεί να τις εκπαιδεύει, συμβουλεύει και συνδράμει, αλλά ταυτόχρονα το Αφγανιστάν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα αστάθειας και βίας.

    "Έτσι η συνεχής πολιτική, στρατιωτική και οικονομική εμπλοκή μας έχει μεγάλη σημασία", πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε σε τρείς κεφαλαιώδους σημασίας αποφάσεις: Πρώτον, τη συμφωνία διατήρησης της Αποστολής "Αποφασιστική Υποστήριξη"(Resolute Support Mission) πέραν του 2016, μέσω ενός ευέλικτου περιφερειακού μοντέλου. Δεύτερον, τη σταθερή δέσμευση κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν έως το 2020, και τρίτον, την επαναβεβαίωση εκ μέρους του ΝΑΤΟ της υποστήριξης για μια μακρόχρονη πολιτική εταιρικη σχέση και πρακτική συνεργασία με το Αφγανιστάν. Στις συνομιλίες με την Αφγανική ηγεσία, ήταν παρόντες αξιωματούχοι από την Ιαπωνία και την Ν. Κορέα, καθώς επίσης και αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της ΕΕ.

    [10] Την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ, ζητά η Ντ. Μπακογιάννη

    Την παρέμβαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ σε σχέση με το σχέδιο Β, ζητά η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή στην εφημερίδα "Η Αξία" και αναφέρει ότι "οι αποκαλύψεις τις οποίες κάνει ο Γκάλμπρειθ στο βιβλίο του είναι συνταρακτικές, επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο την ανάγκη να υπάρξει άμεσα εξεταστική επιτροπή και να απαντηθούν τα ερωτήματα του ελληνικού λαού σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση του 2015, που κόστισε, όπως λέει ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, τουλάχιστον 100 δις ευρώ". Η πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο "υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και οδηγεί σε ακυβερνησία σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τη χώρα". Κάνει λόγο για προσπάθεια επιβολής αυταρχικού καθεστώτος στα ΜΜΕ και αναφέρει πως "σε ποια ευρωπαϊκή δημοκρατία ο υπουργός αποφασίζει για τον αριθμό και τον τρόπο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών; Πιστεύω ότι στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Οκτώβριο, αυτό το θέμα θα καταστεί μείζον". Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά ότι το "χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας διευρύνεται συνεχώς και μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις το φθινόπωρο".
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 July 2016 - 14:32:25 UTC