Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τους πρόσφυγες στο hot spot της Μόριας, επισκέφθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
  • [02] Α. Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί δύναμη ειρήνης και πόλο σταθερότητας
  • [03] Ο γερμανός πρεσβευτής εκλήθη στο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας, όπου του επεδόθη διαμαρτυρία για τις δηλώσεις Σόιμπλε
  • [04] Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος γείτονας μας και αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας

  • [01] Τους πρόσφυγες στο hot spot της Μόριας, επισκέφθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

    Επίσκεψη που διήρκεσε τρείς ώρες πραγματοποίησε η επικεφαλής του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο «hot spot» της Μόριας, στη Λέσβο.

    Κατά την επίσκεψή της, η κ. Κωνσταντοπούλου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του «hot spot», συνομίλησε με εκπροσώπους αρχών, αλλά και με πρόσφυγες και διαπίστωσε «τεράστιες ελλείψεις στις δομές για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων».

    Σε δήλωσή της στην κάμερα της ΕΡΤ, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως «είναι ντροπιαστικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσφυγες που δικαιούνται προστασία να εγκαταλείπονται σε αυτές τις απαξιωτικές συνθήκες».

    «Θα πρέπει να ακουστεί», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, «ότι παραβιάζονται στοιχειώδειςπροϋποθέσεις διαβίωσης και εγγύησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχει τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των οργάνων της Ευρωπαϊκή Ένωσης, και θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες με τις οποίες εφαρμόζεται αυτή η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας».

    Ας σημειωθεί ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκεται στη Μυτιλήνη για το διεθνές συνέδριο για το προσφυγικό, που πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πάρει μέρος στην κεντρική συζήτηση του συνεδρίου.

    [02] Α. Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί δύναμη ειρήνης και πόλο σταθερότητας

    Την αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ειρήνη, την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων, την ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία, και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην συνεδρία για θέματα αποτροπής και άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προσαρμογής του ΝΑΤΟ, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθές περιβάλλον, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει το πλήρες φάσμα των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά - κυρίως - τις ανησυχίες των μελών του. Η Συμμαχική ασφάλεια είναι αδιαίρετη: είτε ισχύει στην ολότητά της για τον κάθε ένα Σύμμαχο, είτε δεν υφίσταται καθόλου, τόνισε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

    Επισήμανε ότι μπορεί η Ελλάδα να μην συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων της για το πως να αντιμετωπιστεί η Ρωσία και η στάση της, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι η χώρα μας επιδεικνύει αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων, όπως οφείλει, αναμένει όμως να υπάρξει αλληλεγγύη και "για τις δικές μας ανησυχίες ασφαλείας".

    Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι αναμφισβήτητα η υλοποίηση του Σχεδίου Ετοιμότητας(Rapid Action Plan) και η προκεχωρημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, ενδυνάμωσε σε σημαντικό βαθμό την ετοιμότητά, την ικανότητα ανταποκρίσεως και την ευελιξία, καθώς και την εν γένει Συμμαχική αποτρεπτική και αμυντική διάταξη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η συλλογική ασφάλεια δεν μπορεί να οικοδομηθεί και να εξασφαλισθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με τον ίδιο τρόπο που η Συμμαχία επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας στρατιωτικά, θα πρέπει να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να παραμείνουμε δεσμευμένοι στον διάλογο και στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα και να απέχουμε από την απειλή ή την χρήση βίας, όπως προβλέπεται στην Ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον.

    Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση των διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως όλοι γνωρίζουμε, από την πρόσφατη ή παλαιότερη εμπειρία πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εσφαλμένων υπολογισμών.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Συμμαχία πρέπει να μάθει από τα λάθη της όχι για να δοθεί έδαφος στην επιθετικότητα, αλλά για να αντιμετωπιστεί αυτή αποτελεσματικά.

    Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς την Ρωσία με την τελευταία να αποτελεί μέρος του προβλήματος, ενώ συγχρόνως, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μέρος της λύσης.

    Η αποτροπή πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισχυρό και ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία προκειμένου να αποφεύγονται εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση, ενώ ιδίως σε καιρούς όπου επικρατεί ένταση, ο διάλογος για την ενίσχυση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας είναι απαραίτητος, τόνισε ο πρωθυπουργός, τασσόμενος υπέρ της συνέχισης υλοποίησης του έργου της Συμμαχίας ακολουθώντας την διττή προσέγγιση της συλλογικής άμυνας και του ουσιαστικού διαλόγου.

    Ανέφερε στην συνέχεια ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα χαιρέτισε και υποστήριξε την απόφαση για την εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά και για τον οποίο η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητη την συνέχιση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης ενός επαληθεύσιμου, αποτελεσματικού και νομικά δεσμευτικού καθεστώτος Ελέγχου των Συμβατικών Εξοπλισμών στην Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτός από την αστάθεια στον Βορρά υπάρχει αστάθεια και στον Νότο, υπογραμμίζοντας ότι η αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής επηρεάζει βαθιά την Ευρώπη, μέσω της συνεχούς ροής προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μέσω της ενίσχυσης τρομοκρατικών δικτύων και υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των μεταναστευτικών πιέσεων.

    Η υλοποίηση του «Πλαισίου προσαρμογής του ΝΑΤΟ στις προκλήσεις ασφαλείας από το Νότο» οφείλει να αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης πολυδιάστατης απάντησης της διεθνούς κοινότητας για την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή σε συνεργασία με εταίρους της Συμμαχίας, με τον ΟΗΕ και με την ΕΕ υπογράμμισε ο κ Τσίπρας.

    Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα αγωνίζεται με συνέπεια για αυτό το στόχο, τόσο μέσω όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει, όσο και διαμορφώνοντας διμερή και τριμερή σχήματα διαλόγου, συνεργασίας και συνανάπτυξης στην περιοχή.

    Ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή η Ελλάδα προσπαθεί ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ταυτόχρονα δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, πάντοτε με σεβασμό στην αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά τους.

    [03] Ο γερμανός πρεσβευτής εκλήθη στο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας, όπου του επεδόθη διαμαρτυρία για τις δηλώσεις Σόιμπλε

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Γερμανίας και του επέδωσε διαμαρτυρία για τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενός ενδεχόμενου νέου προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Λισαβόνας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές πληροφορημένες για την υπόθεση.

    Ο γερμανός πρεσβευτής Ούλριχ Μπράντεμπουργκ είχε κληθεί στο πορτογαλικό ΥΠΕΞ την 30ή Ιουνίου, την επομένη των δηλώσεων που έκανε ο Σόιμπλε για την δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Λισαβόνα, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

    «Η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα βαρύ σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Θα χρειαστεί σε αυτή την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, και θα το λάβει», αλλά θα συνοδεύεται από όρους που θα είναι «εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας», είχε προειδοποιήσει ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Βερολίνο.

    Το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει να απαντήσει ότι «δεν εξετάζεται κανένα απολύτως νέο πρόγραμμα στήριξης».

    «Η πορτογαλική κυβέρνηση κρίνει αυτές τις δηλώσεις άδικες και μη φιλικές κι εξέφρασε ήδη τη δυσαρέσκειά της στις γερμανικές αρχές μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών διαύλων», είχε σημειώσει μετά τον σάλο που ξέσπασε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντους Σίλβα, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso.

    Έκτοτε τόσο η Πορτογαλία όσο και η Γερμανία κατέβαλαν προσπάθειες να αποδραματοποιήσουν το διπλωματικό μίνι-επεισόδιο.

    [04] Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος γείτονας μας και αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας

    «Σήμερα στην Βαρσοβία θα συμφωνήσουμε στην επαύξηση της παρουσίας μας στα ανατολικά μας σύνορα, σε Εσθονία, Λιθουανία, Λευκορωσία και Πολωνία, αναπτύσσοντας πολυεθνικά τάγματα σε κάθε μία από αυτές τις χώρες», δήλωσε στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ.

    «Καθιστούμε σαφές ότι επίθεση σε ένα σύμμαχο, θα τύχει απάντησης από το σύνολο της Συμμαχίας» πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ευχαρίστησε τον Καναδά, την Γερμανία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ για την απόφασή τους να ηγηθούν αυτών των ταγμάτων, ενώ ο κ. Στόλτενμπεργκ στην συνέχεια ευχαρίστησε την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής που φιλοξενούν στο έδαφός τους αυτές τις στρατιωτικές δυνάμεις.

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι η Ρουμανική Ταξιαρχία θα εξελιχθεί σε πολυεθνική Ταξιαρχία προκειμένου να ενισχυθεί η θέση του ΝΑΤΟ στα νοτιοανατολικά του.

    Πρόσθεσε, ότι θα ενισχυθεί η άμυνα του ΝΑΤΟ απέναντι στις υβριδικές επιθέσεις, στις κυβερνοεπιθέσεις και στις πυραυλικές απειλές έξωθεν των ορίων της Συμμαχίας.

    «Οτιδήποτε πράττουμε είναι αμυντικής φύσης, διέπεται από διαφάνεια και είναι σύμφωνο με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

    «Η θέση μας είναι σαφής: Το ΝΑΤΟ δεν θέλει σύγκρουση, δεν επιθυμούμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι ιστορία και οφείλει να παραμείνει ιστορία» ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με την Ρωσία, προκειμένου να καταστούν σαφείς οι σκοποί μας, να αποσαφηνιστούν οι παρεξηγήσεις και να μειωθεί ο κίνδυνος στρατιωτικού επεισοδίου ή «ατυχήματος» που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 July 2016 - 18:32:23 UTC