Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ό. Γεροβασίλη: Μας χωρίζει άβυσσος με τη ΝΔ σχετικά με τον εκλογικό νόμο
  • [02] Αντιπαράθεση Σκουρλέτη-Μανιάτη για το νομοσχέδιο με τους υδρογονάνθρακες
  • [03] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να συγκυβερνήσω ποτέ με τον Αλ. Τσίπρα
  • [04] Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων
  • [05] Μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και άνοιγμα «κλειστών επαγγελμάτων» ζητά το ΔΝΤ
  • [06] Τρία μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προτείνει ο ESM
  • [07] Επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη λόγω Brexit προβλέπει το ΔΝΤ
  • [08] Εκδηλώσεις μνήμης για τους «Ελληνες του Γκέρλιτζ»
  • [09] Στόχος του υπ. Αγρ. Ανάπτυξης η προώθηση των προϊόντων αγροδιατροφής
  • [10] Την άμεση εκκένωση του Κέντρου Υποδοχής στη Λέρο ζητά με ομόφωνη απόφαση το Δ.Σ. Λέρου
  • [11] Κάμερον: Η Βρετανία θα παραμείνει δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή άμυνα
  • [12] Το Κρεμλίνο ελπίζει πως θα επικρατήσει η κοινή λογική στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • [13] ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν για περαιτέρω αναβάθμιση της ασφάλειας
  • [14] «Σάρα Κέιν- Ψύχωση 4:48- Κοίταξέ με» στην Πειραιώς 260
  • [15] Αύριο η συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα
  • [16] Γ. Καμίνης: Ανύπαρκτη η παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους της Αθήνας
  • [17] Πυρκαγιά στην Άνδρο
  • [18] Στην Goldman Sachs ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
  • [19] Αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ
  • [20] Xάος στο Ντάλας

  • [01] Ό. Γεροβασίλη: Μας χωρίζει άβυσσος με τη ΝΔ σχετικά με τον εκλογικό νόμο

    Σε tweet της για τον εκλογικό νόμο και με αφορμή όσα είπε σήμερα σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τονίζει ότι το τρίπτυχο της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο είναι: «οπισθοδρόμηση, δεξιός λαϊκισμός, υποτίμηση των νέων. Όντως, μας χωρίζει άβυσσος», υπογραμμίζει.

    Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή της στο Twitter η κ. Γεροβασίλη αναφέρει:

    1. Οπισθοδρόμηση

    2. Δεξιός λαϊκισμός

    3. Υποτίμηση των νέων

    Το τρίπτυχο της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο.

    Όντως, μας χωρίζει άβυσσος.

    [02] Αντιπαράθεση Σκουρλέτη-Μανιάτη για το νομοσχέδιο με τους υδρογονάνθρακες

    Με μεγάλη πλειοψηφία -καθώς είχε τη συναίνεση όλων των κομμάτων πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής- υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά το πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι με αυτό το νομοσχέδιο η Ελλάδα έρχεται να καλύψει ένα κενό στον τομέα αυτό, ενώ έδωσε έμφαση ότι πλέον η ΔΕΗ θα έχει τους δικούς της πόρους.

    Το συναινετικό κλίμα πάντως, που υπήρχε στην Επιτροπή, υπονομεύθηκε, για λίγο, ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, με ανταλλαγή απαξιωτικών χαρακτηρισμών.

    Η αντιπαράθεση ξεκίνησε, με αφορμή το σχόλιο του υπουργού Περιβάλλοντος, ότι ο κ. Μανιάτης ως πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, μιλάει πάντα, «δημιουργώντας την εντύπωση ότι υπάρχει η προ Μανιάτη και η μετά Μανιάτη εποχή».

    «Είναι σαν να λέμε πριν την μεταπολίτευση και μετά την μεταπολίτευση, εποχή», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη αντίθεσή του στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Μανιάτης για τους δημόσιους επιθεωρητές περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι ιδιώτες.

    «Αυτά τα λέει και η τρόικα. Μας λέτε να αντικαταστήσουμε τον ελεγκτικό ρόλο του Δημοσίου. Να βάλουμε πιστοποιημένους ιδιώτες και να συρρικνωθεί ο ρόλος του Δημοσίου. Δεν έχουμε αντίληψη κρατισμού αλλά θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος να παίζει ανεξάρτητα τον ελεγκτικό του ρόλο. Εσείς εκφράζετε τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης.

    «Προτίθεστε να αναιρέσετε το ταμείο Νέας Γενιάς, το μόνο που κάνετε είναι να πετσοκόβετε μισθούς συντάξεις, να επιβάλλετε ΕΝΦΙΑ, να ξεπουλάτε τη ΔΕΗ και δεν ντρέπεστε που γελοιοποιείστε; Είστε ένας υβριστής?», αντέδρασε ο κ. Μανιάτης.

    «Λέτε ύβρεις, είστε ψεύτης και υβριστής, ντροπή σας», του αντέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.

    «Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες δημιούργησαν το Ταμείο Αλληλεγγύης παίρνοντας τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες? Το χειρότερο δεν είναι η ιδεοληψία σας, αλλά ότι δεν βλέπετε πέρα από τη μύτη σας. Αν ο υπουργός δεν εκφράζει την άποψη της κυβέρνησης ότι ο ορυκτός πλούτος δεν αποτελεί προίκα και πηγή εσόδων, να παραιτηθεί τώρα. Διαφορετικά συντάσσεται με την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου που θέλει όλα να ξεπουληθούν? Αυτά είναι παλαιοκομουνιστική, κουβανέζικη, βορεοκορεάτικη αντίληψη», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης.

    «Ο κ. Μανιάτης το έχει κάνει αυτό επανειλημμένα. Είναι κλασικός υβριστής. Δεν τιμά του ρόλο του.. Είναι βαρίδι για το ΠΑΣΟΚ μαζί με δυο τρεις άλλους. Είναι κατάντια στο όνομα του ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν αήθεις ύβρεις?», αντέδρασε ο κ. Σκουρλέτης.

    Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής Εύης Καρακώστα η οποία ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί.

    [03] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να συγκυβερνήσω ποτέ με τον Αλ. Τσίπρα

    Κατά οποιασδήποτε συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο, όπως λέει, τον χωρίζει άβυσσος.

    Σε συνέντευξή του στην DeutscheWelle που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψή του στη Φραγκφούρτη και στην ΕΚΤ την Τετάρτη και δημοσιεύεται σήμερα, ο Πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει το αίτημά του για εκλογές.

    «Το κόστος μιας προεκλογικής περιόδου θα είναι μικρότερο από το όφελος για την Ελλάδα. Η απάντηση στον λαϊκισμό δεν είναι περισσότερος λαϊκισμός, αλλά ορθός πολιτικός λόγος» τονίζει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πάντως πως ο ίδιος δεν μπορεί να επιβάλλει τις εκλογές.

    «Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσω να συγκυβερνήσω με τον κ. Τσίπρα, γιατί μας χωρίζει άβυσσος. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους όσοι ενδεχομένως φαντασιώνονται ένα τέτοιο σενάριο, ότι εάν αυτό συνέβαινε θα είχαμε αξιωματική αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας ως ? κορυφαίο μνημείο λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ? το δημοψήφισμα πριν από ένα χρόνο, το οποίο οδήγησε την Ελλάδα «στα απόλυτα όριά της» όπως λέει.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο βιβλίο του κ.

    Γκαλμπρέιθ τονίζει πως παρουσιάζει ένα σχέδιο, το οποίο περίπου προσομοιάζει με ένα πραξικόπημα που έχει εκπονηθεί από κάποιους χωρίς να έχουν ακόμη δοθεί απαντήσεις και ζητά και πάλι τη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός, τι ακριβώς έγινε αυτούς τους πρώτους 6 μήνες του 2015».

    «Η υπερφορολόγηση τσακίζει, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμά του για την οικονομική ανάπτυξη και στην ενημέρωση που πραγματοποιεί για αυτό στο εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως είναι

    πολιτικός με διαδρομή ο οποίος και έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και δεν είναι λαϊκιστής.

    «Εμείς ψηφίσαμε ένα πλαίσιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές που υποστηρίζουμε όχι γιατί είναι στο μνημόνιο, όχι γιατί μας τις επέβαλαν οι Γερμανοί ή οι Βρυξέλλες, αλλά γιατί είναι σωστές για τη χώρα. Αυτή είναι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ξεκαθαρίζοντας πως διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Έχουμε τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Η υπερφορολόγηση δεν προσφέρει έσοδα στον προϋπολογισμό, αλλά το ανάποδο. Τσακίζει την επιχειρηματικότητα, διώχνει επενδυτές, οδηγεί πάρα πολλούς απασχολούμενους στη μαύρη οικονομία, τσακίζει την φορολογική συμμόρφωση» δηλώνει επισημαίνοντας την ανάγκη μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% σε συνδυασμό με ένα πλαίσιο επιθετικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την προσέλκυση επενδυτών κατηγορώντας την κυβέρνηση Τσίπρα πως ?ούτε ξέρει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί» να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει μάλιστα στη διαμόρφωση ενός κλίματος αξιοπιστίας για τη χώρα.

    [04] Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων

    «Καμία σημαντική καθυστέρηση» δεν υπάρχει προς το παρόν στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, επισήμανε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων.

    Το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 11ης Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες , ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που αναφέρονται σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, προσέθεσε ότι μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου. «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», κατέληξε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    Εξάλλου, το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στη ευρωζώνη

    Τέλος, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, οι υπουργοί οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Επιτροπή.

    [05] Μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και άνοιγμα «κλειστών επαγγελμάτων» ζητά το ΔΝΤ

    Εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο «ευέλικτη», και να περιοριστεί η ανεργία των νέων, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, σε έκθεση για την Ευρωζώνη που δημοσιοποίησε σήμερα.

    ΤΟ ΔΝΤ προειδοποιεί να μη θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ακόμη, το Ταμείο τάσσεται υπέρ νομοθετικών αλλαγών προκειμένου να εναρμονιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

    Το ΔΝΤ ζητεί ακόμη να προχωρήσει το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» με προτεραιότητα σε κρίσιμα επαγγέλματα όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι φορτοεκφορτωτές! Στην ίδια βάση ζητά να εφαρμοσθούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη μείωση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό στους τομείς του χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του συστήματος αδειοδότησης στους κλάδους τροφίμων και ποτών, καθώς και στον τουρισμό.

    Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις συστάσεις του ΟΟΣΑ με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς (π.χ., μεταφορές, τουριστικά ενοίκια, γάλα, αρτοποιεία, φαρμακεία, προϊόντα πετρελαίου κ.ά.) και προχωρεί στο άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) και στην απελευθέρωση της αγοράς για τις τουριστικές ενοικιάσεις.

    Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι δημογραφικές εξελίξεις και δη η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη επηρεάζοντας ταυτόχρονα αρνητικά το Δημόσιο Χρέος. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, οι χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ιρλανδία, όπου η μέση αύξηση του μεριδίου των παλαιών εργαζομένων στο συνολικό εργατικό δυναμικό θα είναι περίπου 10% μεταξύ 2020 και 2035.

    [06] Τρία μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προτείνει ο ESM

    Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε τρία στοιχεία όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα: Πρώτον, την εξομάλυνση των περιόδων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, «κάτι που κάνουμε», όπως είπε. «Έχουμε την εντολή και επομένως δεν χρειαζόμαστε άλλη απόφαση. Αυτή τη στιγμή, επειδή έγινε μία αποπληρωμή, η μέση διάρκεια ωρίμανσης του χρέους είναι 28 χρόνια και έχουμε τη δυνατότητα να την αυξήσουμε στα 32 χρόνια. Επομένως, μπορούμε να εργασθούμε πάνω σε αυτή και να προσαρμόσουμε σχετικά γρήγορα κάποιες από τις (διάρκειες) αποπληρωμών για να αποφύγουμε μεγάλες αυξήσεις τους σε ορισμένα χρόνια, εξομαλύνοντας το προφίλ του χρέους», δήλωσε.

    Το δεύτερο είναι η μείωση του κινδύνου των επιτοκίων για την Ελλάδα. «Εργαζόμαστε πάνω σε τρόπους προστασίας της Ελλάδας» από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Τρίτον, «υπάρχει μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων το 2017 σε ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους και η εντολή μας είναι να την εξαλείψουμε», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. «Και αυτό θα εξοικονομήσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τα τρία αυτά μέτρα, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, ασφαλώς πριν από το τέλος του έτους».

    [07] Επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη λόγω Brexit προβλέπει το ΔΝΤ

    Οι αβεβαιότητες που προκάλεσε η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 1,4% το 2017 από το 1,6% φέτος, ενώ αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι, ανέφερε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

    Στην ετήσια αξιολόγηση πολιτικής για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, η οποία βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση, ενώ οι δευτερογενείς επιπτώσεις του Brexit, η αύξηση των προσφύγων, οι κλιμακούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια και η αδυναμία των τραπεζών θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη.

    Ωστόσο, ο Μαχμούντ Πραντάν, αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, είπε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit τραβήξουν σε μάκρος μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας και συνεχίσουν να προκαλούν αποστροφή για το ρίσκο στις χρηματοοικονομικές αγορές, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περαιτέρω.

    [08] Εκδηλώσεις μνήμης για τους «Ελληνες του Γκέρλιτζ»

    Άρχισαν σήμερα και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή εκδηλώσεις μνήμης για τους «Έλληνες του Γκαίρλιτς», τους 7.000 στρατιώτες και αξιωματικούς του Δ' Σώματος Στρατού, οι οποίοι το 1916, μεσούντος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες στη γερμανική πόλη Γκαίρλιτς, όπου και παρέμειναν επί δυόμισι χρόνια ως «αιχμάλωτοι-φιλοξενούμενοι».

    Οι εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την εγκατάσταση των Ελλήνων ενστόλων το καλοκαίρι του 1916, θα διαρκέσουν ως την Κυριακή στο Ζγκόρτσελετς, τη δίδυμη πόλη του Γκαίρλιτς, που προέκυψε το 1945 από την απόσχιση των ανατολικών συνοικιών της πόλης και που παραχωρήθηκε στην Πολωνία, και την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 26-28 Αυγούστου, στην παλιά πόλη, επί γερμανικού εδάφους.

    [09] Στόχος του υπ. Αγρ. Ανάπτυξης η προώθηση των προϊόντων αγροδιατροφής

    Στα πιο απαιτητικά ράφια του πλανήτη φιλοδοξεί να βάλει την «αφρόκρεμα» των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που προς τούτο έχει ήδη δρομολογήσει αλλαγή κατεύθυνσης στην ελληνική γεωργία, μέσα από πολιτικές που επιμένουν στην ποιότητα, την καινοτομία, την πιστοποίηση και την εξωστρέφεια. Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την ευκαιρία της περιήγησής του στους χώρους του επιστημονικού και εμπορικού πολυγεγονότος Nanotexnology 2016 και της συμμετοχής του στο εργαστήριο (workshop) για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στον ελληνικό τομέα της αγροδιατροφής.

    «Υπάρχει καθημερινή έγνοια για να υλοποιηθούν πολιτικές, οι οποίες αφορούν την ενσωμάτωση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Μία από τις σχετικές δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορά την εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στα θερμοκήπια, κι όχι μόνο. Εφαρμογές υπάρχουν και στις έξυπνες συσκευασίες για τα τρόφιμα, με τις οποίες ασχολούνται νέοι επιστήμονες στα ελληνικά πανεπιστήμια και βέβαια ένα εξαιρετικό ερευνητικό προσωπικό Ελλήνων από όλον τον κόσμο, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εδώ για τη Nanotexnology. Επίσης, η γεωργία ακριβείας, τα λειτουργικά τρόφιμα, τα τροφοφαρμακευτικά προϊόντα και η διαχείριση νερού είναι κρίσιμοι παράγοντες για μια χώρα, που έχει όλες τις προϋποθέσεις. αλλάζοντας κατεύθυνση, να καθιερωθεί στις διεθνείς αγορές, όχι με την ποσότητα των προϊόντων της, αλλά με την εξαιρετική τους ποιότητα» σημείωσε.

    [10] Την άμεση εκκένωση του Κέντρου Υποδοχής στη Λέρο ζητά με ομόφωνη απόφαση το Δ.Σ. Λέρου

    Την άμεση εκκένωση του Κέντρου Υποδοχής των μεταναστών στη Λέρο, αλλά και την απόδοση ευθυνών σε όσους πήραν τις αποφάσεις που οδήγησαν στα χθεσινά επεισόδια με τους μετανάστες, ζητάει με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του νησιού που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας, «το δημοτικό συμβούλιο της Λέρου με ομόφωνη απόφασή του, ζητάει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που έδωσαν εντολή να παραμείνει υποστελεχωμένο και με λιγοστούς αστυνομικούς το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Λέρο και σε εκείνους που δέν επέτρεψαν στους αστυνομικούς των ΜΑΤ να επέμβουν, ενώ βρίσκονταν από τις 10:30 το βράδυ στο νησί, την ίδια ώρα που η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου».

    [11] Κάμερον: Η Βρετανία θα παραμείνει δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή άμυνα

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του αφού έχασε τον περασμένο μήνα το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα παραμείνει δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή άμυνα αφού φύγει από την Ένωση.

    "Αυτό που λέω είναι ότι η Βρετανία μπορεί να φεύγει από την ΕΕ, αλλά δεν γυρίζουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη και δεν γυρίζουμε την πλάτη μας στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια", δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για την τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία θα συμμετάσχει πριν παραιτηθεί.

    "Η Βρετανία δεν πρόκειται να διαδραματίσει μικρότερο ρόλο στον κόσμο", τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

    [12] Το Κρεμλίνο ελπίζει πως θα επικρατήσει η κοινή λογική στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ελπίζει πως θα επικρατήσει η "κοινή λογική" στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, σημειώνοντας ότι θεωρεί παράλογο τον ισχυρισμό του διεθνούς οργανισμού ότι η Ρωσία θέτει κάποια απειλή.

    "Είναι παράλογο να μιλάμε για απειλή από τη Ρωσία την ώρα που δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται στο κέντρο της Ευρώπης και εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή καθημερινά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσουν επισήμως για την ανάπτυξη τεσσάρων ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής και στην ανατολική Πολωνία, σε μια κίνηση που αποσκοπεί, σύμφωνα με την συμμαχία, στην αποτροπή ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.

    "Πρέπει να είσαι ένας απολύτως κοντόφθαλμος οργανισμός για να διαστρεβλώνεις τα πράγματα κατ'αυτόν τον τρόπο", σημείωσε επίσης ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ελπίζει ότι "θα επικρατήσει τελικά η κοινή λογική".

    "Η Ρωσία ήταν και συνεχίζει να είναι ανοιχτή στον διάλογο, να ενδιαφέρεται για την συνεργασία, αλλά μόνον αν είναι αμοιβαία επωφελής και λαμβάνει υπόψη της τα κοινά συμφέροντα", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν αν η συμμαχία στρέψει το ενδιαφέρον της στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αντί να ψάχνει για εχθρούς στη Ρωσία.

    [13] ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν για περαιτέρω αναβάθμιση της ασφάλειας

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προκλήσεων παρά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ.

    Μιλώντας στην έναρξη των διήμερων συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν για περαιτέρω αναβάθμιση της ασφάλειας, ανταλλαγή πληροφοριών και ανακοπής των ροών ξένων μαχητών προκειμένου να προλάβουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού πρέπει να αντιμετωπίσουν την οικονομική πίεση των πολιτών τους, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν εγκαταλειφθεί από την παγκοσμιοποίηση.

    Στεκόμενος στο πλευρό των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις μας δεν είναι απομακρυσμένοι θεσμοί, πρέπει να ανταποκριθούν και να κινηθούν γρήγορα ώστε με ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες να δώσουν πραγματική οικονομική πρόοδο στη ζωή των απλών ανθρώπων.

    Επίσης σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, ο Μπαράκ Ομπάμα καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταθούν σταθερά απέναντι στη Ρωσία, την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και τις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ.

    Τονίζει, επίσης, ότι η διαφαινόμενη έξοδος της Βρετανίας (από την ΕΕ) μετατρέπει την Ατλαντική Συμμαχία -το ΝΑΤΟ- σε ακόμα σημαντικότερη δύναμη συνεργασίας στην περιοχή.

    Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αύριο το μεσημέρι στις 14.30 (τοπική ώρα- ώρα Ελλάδος 15.30) στο πλαίσιο των διμερών επαφών των ηγετών των κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    [14] «Σάρα Κέιν- Ψύχωση 4:48- Κοίταξέ με» στην Πειραιώς 260

    Πόσoνομίζουμε ότι ξέρουμε τη Σάρα Κέιν; Θεατές, ερασιτέχνες και ηθοποιοί καλούνται να το διαπιστώσουν σε μια «ολονυκτία» προς τιμήν της. Μετά την 24ωρη θεατρική εμπειρία των «Μερσιέ και Καμιέ» βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σάμουελ Μπέκετ, που παρουσίασε πριν τρία χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει με ένα ακόμα τολμηρό και ανατρεπτικό θεατρικό εγχείρημα.

    Μία πολύωρη κατάδυση στο σύμπαν της Βρετανίδας θεατρικής συγγραφέως Σάρα Κέιν, που θα παρουσιαστεί στις 8 και 9 Ιουλίου στην Πειραιώς 260. Μία παράσταση - εμπειρία, που θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα και θα ολοκληρωθεί το ξημέρωμα.

    Τίτλος της νέας δουλειάς του, «Σάρα Κέιν- Ψύχωση 4:48- Κοίταξέ με». «Είναι μια ολονυχτία, μια αγρύπνια, στα όρια της περφόρμανς. Θα ξεκινήσει στις 12 τα μεσάνυχτα και στις 4 και 48 ακριβώς θα παίξουμε το τελευταίο έργο της Κέιν, ?Ψύχωση 4:48?, εξηγεί ο σκηνοθέτης.

    «Καλούμε τους θεατές να έρθουν να παρακολουθήσουν την παράσταση και να ζήσουν μαζί μας αυτή την εμπειρία? να ξαπλώσουν, να κοιμηθούν? εμείς θα τους ξυπνήσουμε και θα τους κεράσουμε τσάι ή χαμομήλι. Στόχος μας είναι όλοι μαζί να έρθουμε κοντά στον κόσμο της ποιήτριας Σάρα Κέιν, μιας γυναίκας που είδε διεισδυτικά και με επιθετικότητα ένα κόσμο άγριο και απάνθρωπο».

    [15] Αύριο η συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα

    Συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αύριο στις 3.30 μμ(τοπική ώρα), στη Βαρσοβία, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, θα είναι διάρκειας μισής ώρας περίπου και η ατζέντα θα περιλαμβάνει το ελληνικό πρόγραμμα και χρέος, ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη (Brexit), προσφυγικό, αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

    Τον τελευταίο ενάμισι μήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

    [16] Γ. Καμίνης: Ανύπαρκτη η παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους της Αθήνας

    Για ανύπαρκτη παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους της Αθήνας με αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξή του στο Βήμα FM.

    «Άλλοτε η παρουσία της Αστυνομίας είναι υπερβολική και άλλοτε είναι ανύπαρκτη. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική, και αυτό το λέω ανεξαρτήτως από υπουργούς, γιατί το θέμα δεν προέκυψε σήμερα» σημείωσε ο κ. Καμίνης.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι διακίνηση ναρκωτικών έφτασε να γίνεται και στην πλατεία Κάνιγγος, προσθέτοντας πως «δεν επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο ναρκωτικών μέρα-μεσημέρι, όλοι να ξέρουν τι γίνεται εκεί πέρα, οι καταστηματάρχες να τους ξέρουν έναν-έναν με τα μικρά τους ονόματα τους εμπόρους και η Αστυνομία να τους αφήνει ανενόχλητους. Το ίδιο και στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων και σε άλλες περιοχές. Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει κάποτε»

    [17] Πυρκαγιά στην Άνδρο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Φελλός Ανδρου. Για την κατάσβεσή της επιχερούν αυτή την ώρα 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 2 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, ομάδα 15 εθελοντών και 4 υδροφόρα οχήματα. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος που φυσά στην περιοχή.

    Οπως τόνισε στο ΑΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, δεν κινδυνεύουν, αυτή την ώρα τουλάχιστον, κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς.

    [18] Στην Goldman Sachs ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

    Η Goldman Sachs προσέλαβε τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως σύμβουλο και μη εκτελεστικό πρόεδρο της διεθνούς μονάδας της, ανακοίνωσε σήμερα η επενδυτική τράπεζα που έχει έδρα τις ΗΠΑ.

    Ο Μπαρόζο έχει διατελέσει πρόεδρος της Κομισιόν από το 2004 έως το 2014 και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2002 έως το 2004.

    Η Goldman Sachs International, της οποίας θα προεδρεύει ο Μπαρόζο, έχει την έδρα της στο Λονδίνο και από τα 6.000 μέλη του προσωπικού της, λιγότερα από 1.000 έχουν τη βάση τους εκτός Βρετανίας.

    Ο Μπαρόζο θα βοηθήσει την εταιρεία στο έργο της να συμβουλευει πελάτες για το πώς να αντιμετωπίζουν το "γεμάτο προκλήσεις και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον", αναφέρουν σε δήλωσή τους οι δύο επικεφαλης της Goldman Sachs Μάικλ Σέργουντ και Ρίτσαρντ Γκνοντ.

    [19] Αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ

    Την απόφασή τους για αναβάθμιση των σχέσεων, αλλά και το συντονισμό μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, ανακοίνωσαν σε κοινές δηλώσεις τους, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

    Τόνισαν ότι οι δύο οργανισμοί, των οποίων η ασφάλεια είναι συνδεδεμένη, είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πολιτική προστασία, τις στρατηγικές επικοινωνίες, την κυβερνοάμυνα, την ανταλλαγή πληροφοριών, την αντιμετώπιση ζητημάτων παράνομης μετανάστευσης και προσφυγικών ροών και να αναπτύξουν την συνεργασία τους στην Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και να προχωρήσουν σε περισσότερες κοινές ασκήσεις.

    Επίσης, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι στα επόμενα έτη θα διατεθούν κονδύλια προς επένδυση στην αμυντική βιομηχανία, ενώ όσον αφορά τη Ρωσία, ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι και οι δύο οργανισμοί έχουν κοινή στάση απέναντι στη Μόσχα, με τη μεν ΕΕ να έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, το δε ΝΑΤΟ να έχει επιδοθεί στην μεγαλύτερη από ιδρύσεώς του συγκέντρωση στρατευμάτων στα ανατολικά.

    Επίσης ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι το τελευταίο εξάμηνο το ΝΑΤΟ αντιμετώπισε επιτυχώς δύο σοβαρά ζητήματα, το προσφυγικό στο Αιγαίο και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

    Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν βήματα στην συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ τα οποία δεν είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες και προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ σε υψηλότερο επίπεδο.

    Κοινή Δήλωση

    Στη Κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζεται ότι για την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι επιτακτικά αναγκαία η εκπλήρωση των εξής στόχων:

    - Αναβάθμιση της ικανότητας αντιμετώπισης των υβριδικών κινδύνων, μέσω ενίσχυσης της ευελιξίας σε ό,τι αφορά στη συνεργασία στην ανάλυση, πρόβλεψη και έγκαιρη ανίχνευση (των κινδύνων αυτών).

    Ταυτόχρονα θεωρείται αναγκαία η όσο το δυνατόν ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία σε στρατηγικές επικοινωνίες.

    - Επιχειρησιακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας, και ζητημάτων μετανάστευσης, μέσω αυξανόμενης ναυτικής ετοιμότητας, καλύτερου συντονισμού και αμοιβαίας αναβάθμισης των ενεργειών στη Μεσόγειο και αλλού.

    - Διεύρυνση του συντονισμού σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την άμυνα στον κυβερνοχώρο.

    - Ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων των κρατών-μελών της ΕΕ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ, καθώς και ανάληψη πολυμερών πρωτοβουλιών.

    - Ανάπτυξη ισχυρότερης αμυντικής βιομηχανίας και ενίσχυση της αμυντικής έρευνας και της βιομηχανικής συνεργασίας στην ευρωατλαντική συμμαχία.

    - Αναβάθμιση του συντονισμού των ασκήσεων με πρώτο βήμα παράλληλες και συντονισμένες ασκήσεις το 2017 και το 2018.

    - Οικοδόμηση αμυντικής ικανότητας και ικανότητας ασφάλειας και υιοθέτησης της ευελιξίας των συμμάχων στην Ανατολή και τον Νότο μέσω εξειδικευμένων πρωτοβουλιών σε σειρά τομέων, σε κάθε χώρα ξεχωριστά, περιλαμβανομένης και της ενίσχυσης της ναυτικής συνεργασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν για περαιτέρω αναβάθμιση της ασφάλειας

    [20] Xάος στο Ντάλας

    Μεμονωμένοι ελεύθεροι σκοπευτές έσπειραν τον πανικό χθες βράδυ στο Ντάλας κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής διαδήλωσης, σκοτώνοντας πέντε αστυνομικούς, και τραυματίζοντας άλλους έξι και έναν πολίτη, σε μια κατά τα φαινόμενα συντονισμένη ενέργεια. Ο ένας μεταξύ αυτών συνέχιζε τη νύχτα την ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς δηλώνοντας ότι έχει τοποθετήσει βόμβες "παντού" στο κέντρο της πόλης.

    Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν σε αυτή τη μεγάλη πόλη του Τέξας (στις νότιες ΗΠΑ), όπως και τόσοι άλλοι τις τελευταίες ημέρες που μετείχαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην αστυνομική βία κατά των μαύρων, μετά το θάνατο αυτή την εβδομάδα δύο Αφροαμερικανών από πυρά των δυνάμεων της τάξης.

    Οι σκοπευτές που άνοιξαν ξαφνικά πυρ, προς το τέλος της διαδήλωσης, είχαν στο στόχαστρό τους ξεκάθαρα αστυνομικούς, και εκτός από τους πέντε που σκοτώθηκαν, άλλοι έξι τραυματίστηκαν καθώς και ένας πολίτης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται, κατήγγειλε τις "άγριες, υπολογισμένες και ποταπές επιθέσεις", για τις οποίες "δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία".

    Ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά σήμερα το πρωί από την περιοχή, στην οποία πραγματοποιεί εκτενείς έρευνες η αστυνομία. "Ο χειρότερος εφιάλτης μας συνέβη. Είναι μια οδυνηρή στιγμή για την πόλη του Ντάλας", δήλωσε.

    Επιχειρήσεις πυροτεχνουργών είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό εκρηκτικών στο κέντρο της πόλης. "Θα διαρκέσουν αρκετή ώρα", δήλωσε ο Μαξ Τζίρον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τέξας. Πάντως δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στο κέντρο της πόλης έπειτα από δύο εξονυχιστικούς ελέγχους, πρόσθεσε.

    Τα αμερικανικά μμε μετέδωσαν βίντεο που δείχνει έναν άνδρα τον οποίο παρουσίασαν ως έναν από τους σκοπευτές που κρατούσε ένα τουφέκι.

    Απόλυτο χάος

    Έσπειραν το χάος, ο κόσμος πανικόβλητος απομακρύνθηκε τρέχοντας από το σημείο της διαδήλωσης. "Υπήρχαν μαύροι, λευκοί, Λατίνοι, όλος ο κόσμος. Ήταν η διαμαρτυρία μιας μικτής κοινότητας. Και υπήρξαν (οι πυροβολισμοί) από το πουθενά. Υπήρχε η εντύπωση ότι έριχναν εναντίον μας. Ήταν το απόλυτο χάος, είναι εντελώς τρελό", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

    Προς το τέλος της διαδήλωσης, δύο άνδρες "άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών από ένα ψηλό σημείο", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν.

    Και ώρες αργότερα, μέσα στη νύχτα --τοπική ώρα-- η αστυνομία συνέχιζε την ανταλλαγή πυρών και τις προσπάθειες να διαπραγματευτεί με μεμονωμένο ελεύθερο σκοπευτή που είχε καταφύγει σε ένα γκαράζ.

    Ο άνθρωπος "είπε στους διαπραγματευτές μας ότι το τέλος πλησίαζε και ότι θα σκότωνε και θα τραυμάτιζε και άλλους αστυνομικούς. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν βόμβες παντού μέσα στο γκαράζ και στο κέντρο της πόλης", πρόσθεσε ο Μπράουν.

    Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν, μετά τον εντοπισμό τους από την αστυνομία. Ήταν μέσα στο αυτοκίνητό τους και είχαν σάκκους από ύφασμα-καμουφλάζ. Λίγο αργότερα συνελήφθη και μια γυναίκα.

    Ένας άλλος άνδρας, Αφροαμερικανός, ο οποίος παρουσιάστηκε στην αστυνομία μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας στην οποία διακρινόταν με στολή παραλλαγής και ένα τουφέκι στον ώμο, απελευθερώθηκε αργότερα.

    Είναι νόμιμο στο Τέξας κάποιος να κυκλοφορεί φέροντας εμφανώς όπλο, όταν έχει σχετική άδεια.

    "Δεν είμαστε δυστυχώς σίγουροι ότι συλλάβαμε όλους τους ύποπτους", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

    Βίντεο που μαγνητοσκόπησε αυτόπτης μάρτυρας από παρακείμενο ξενοδοχείο και μεταδόθηκε από το CNN δείχνει έναν από τους σκοπευτές εν δράσει. "Αυτός είναι, εκεί, δίπλα στη λευκή στήλη, κοιτάξτε, πυροβολεί προς τα αριστερά, πυροβολεί προς τα δεξιά, ρίχνει στην άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι στοχεύει κάποιον", σχολιάζει ο αυτόπτης μάρτυρας, ο Ισμαήλ Ντεχεσούς.

    "Στη συνέχεια, (ο σκοπευτής) γύρισε για να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν ήταν πίσω του, αλλά υπήρχε ένας αστυνομικός που πλησίαζε και προσπαθούσε να τον συλλάβει, αλλά αυτό είχε άσχημη εξέλιξη. Ήταν μια εκτέλεση, ειλικρινά. Ενώ (ο αστυνομικός) ήταν ήδη στο έδαφος, ο άνδρας τον πυροβόλησε ακόμη τρεις ή τέσσερις φορές".

    Πολλές ομάδες της SWAT, της επίλεκτης μονάδας ταχείας επέμβασης της αστυνομίας, αναπτύχθηκαν στην περιοχή μετά την ανταλλαγή πυρών που άρχισε γύρω από 05.00 σήμερα ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. Οι αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις πάνω από την πόλη, επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις για παροχή πρώτων βοηθειών.

    "Σοβαρό πρόβλημα"

    Η συγκέντρωση στο Ντάλας ήταν μία από τις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο δύο μαύρων από αστυνομικά πυρά αυτήν την εβδομάδα, ένας στη Λουιζιάνα (νότια), ο άλλος στη Μινεσότα (βόρεια).

    Ο θάνατός τους έχει και πάλι βυθίσει τις ΗΠΑ στο πένθος, με τη χώρα να είναι αντιμέτωπη με το φάσμα του ρατσισμού. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε χθες για ένα "σοβαρό πρόβλημα" που ροκανίζει την Αμερική και τόνισε ότι η χώρα είχε βιώσει "πάρα πολλές τραγωδίες", ενώ κάλεσε την αστυνομία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

    Δεν πρόκειται για "μεμονωμένα περιστατικά". Είναι "συμπτωματικά ευρύτερων προκλήσεων στους κόλπους του δικαστικού μας συστήματος", επέμεινε, κάνοντας λόγο για "φυλετικές ανισότητες" και "έλλειψη εμπιστοσύνης (...) μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και πολλών κοινοτήτων".

    Διαδηλώσεις και αγρυπνίες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, όπως στο Ντάλας, μετά τον θάνατο του Φιλάντο Καστίλ στη Μινεσότα και του Αλτον Στέρλινγκ στη Λουιζιάνα.

    Με πλακάτ και μπλουζάκια που έγραφαν συνθήματα όπως "Σταματήστε να εκτελείτε μαύρους" και "Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε μαύρους", εκατοντάδες διαδηλωτές κάθε ηλικίας και καταγωγής, συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ μπροστά από την κατοικία του κυβερνήτη στο Σεν Πολ, την πρωτεύουσα της Μινεσότα.

    Από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες περνώντας από το Σικάγο και την Ουάσινγκτον, μεγάλος αριθμός πολιτών μετείχε στις συγκεντρώσεις. Στο Μανχάταν, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν στην Τάιμς Σκουέαρ φωνάζοντας συνθήματα όπως "Φτάνει πια" και "Οι ζωές των μαύρων μετράνε", όπως εξάλλου ονομάζεται το κίνημα που καταγγέλλει την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 July 2016 - 14:32:31 UTC