Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών
  • [02] Λ. Αυγενάκης: Η λύση στα προβλήματα της πατρίδας μας είναι η πολιτική του ρεαλισμού
  • [03] Ν. Χουντής: «Η κυβέρνηση τζογάρει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ»
  • [04] Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους ξένους
  • [05] Έξι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών
  • [06] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 23,3% το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Απρίλιο
  • [07] Αύξηση 14% σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη το 2015
  • [08] Σοφία Μπεκατώρου: Μητέρα, επιστήμων και Ολυμπιονίκης...
  • [09] Α. Μέρκελ: Η Ρωσία κλόνισε την "εμπιστοσύνη" των χωρών του ΝΑΤΟ
  • [10] Σύγκληση του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη
  • [11] Στο αρχείο η έρευνα για τη Χ.Κλίντον. Για δωροδοκία την κατηγορεί ο Ντ.Τραμπ
  • [12] Ευχαριστήρια επιστολή Πούτιν στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους
  • [13] Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου από το ΚΘΒΕ στο Θέατρο Δάσους
  • [14] Ελληνική φοιτητική ομάδα στον διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft
  • [15] Το «έξυπνο» ρολόι σας μπορεί να προδώσει στους χάκερ τον κωδικό σας στα ΑΤΜ
  • [16] Η Μίλα Κούνις υπέρ των προσφύγων
  • [17] Τεράστιο το κινεζικό ενδιαφέρον για συνεργασίες με τη ΔΕΗ
  • [18] Μπανγκλαντές: Ένας νεκρός από εκρήξεις σε τόπο προσκυνήματος

  • [01] Ν. Παππάς: Δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών

    Δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε καθεστώς status quo ante. Ξεκαθάρισε ότι, στις 14 Ιουλίου, η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού θα εκδώσει τον οριστικό κατάλογο με τα ονόματα των υποψηφίων και αρχές Αυγούστου θα διεξαχθεί η δημοπρασία.

    Παράλληλα, ο κ. Παππάς διέψευσε ότι η επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, αφορά υποδείξεις του για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, σε σχέση με το ενωσιακό δίκαιο και ότι θέτει θέμα εναντίον της Ελλάδος, όπως υποστήριξε οβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, που είχε καταθέσει και τη σχετική επίκαιρη ερώτηση.

    Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε. Έχουμε 11 αιτήσεις για αδειοδοτήσεις. Η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού ξεκίνησε τον έλεγχο με τους ορκωτούς λογιστές, τον οποίο θα ολοκληρώσει έως τις 14 Ιουλίου οπότε και θα ανακοινωθεί η λίστα των εταιριών που θα συμμετέχουν στη δημοπρασία» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Αν περιμένετε να αλλάξουμε πολιτική και να επιστρέψουμε σε καθεστώς status quo ante, κάνετε λάθος. Διότι είμαστε η μόνη χώρα που δεν είχε αδειοδοτούμενους σταθμούς. Τις τροπολογίες «βασιλόπιτας» θέλετε να κάνουμε και να παρατείνουμε ένα καθεστώς μη αδειοδότησης; Ζητάτε να γυρίσουμε στο καθεστώς μη αδειών που εφαρμόζατε; Με λυπεί η στάση σας. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα συμφέροντα, αλλά πολιτικές δυνάμεις που για εφήμερη δημοσιότητα επιλέγουν αυτά τα συμφέροντα να τα υπερασπίζονται».

    Για πολιτικό στρουθοκαμηλισμό κατηγόρησε τον κ. Παππά ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας τον, ταυτόχρονα, «υπουργόπροπαγάνδας που αλλοιώνει τα πράγματα».

    «Εκπλήσσομαι. Δεν κρατιέστε και επιμένετε. Ενδεχομένως δίνετε εξετάσεις. Τους ακραίους χαρακτηρισμούς έπρεπε να τους αποφεύγετε. Πιαστήκατε ψευδόμενος και προσπαθείτε, σαν κάποιον που βλέπει την πεπονόφλουδα, αλλά αντί να στρίψει την πατάει» αντέτεινε ο κ. Παππάς.

    Και συμπλήρωσε: «Ουδεμία σχέση έχει η επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Το ξεκαθάρισε ο ίδιος. Το ίδιο επανέλαβε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων. Τρεις φορές είπε δεν έχει σχέση με τον αριθμό των αδειών. Η προσπάθεια δημιουργία σύγχυσης προκαλεί θυμηδία».

    Ο υπουργός Επικρατείας συμπλήρωσε, επίσης, ότι «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις, και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο», διαβεβαιώνοντας ότι αρχές Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

    Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε ότι στην επιστολή του ο αρμόδιος επίτροπος, με συγκεκριμένους όρους, όπως είπε, αναφέρει ότι αυθαίρετα καθορίζονται μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες και ότι παραβιάζεται η λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών και πρόσθεσε ότι αυτό είναι έναρξη προσφυγής εναντίον της Ελλάδος.

    «Δεν παίρνετε τα μηνύματα. Είστε πολιτική παράταξη που δεν λειτουργεί στο πλαίσιο της δημοκρατίας» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

    «Εσείς δεν παίρνετε το μήνυμα και το μόνο που απομένει να κάνετε είναι να κάνετε εσείς την ενημέρωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβετε ότι πατήσατε την πεπονόφλουδα;» του ανταπάντησε ο κ. Παππάς.

    «Το τι έχουμε υποστεί συγκεκριμένοι υπουργοί, από Μέσα Ενημέρωσης, από χυδαιότητα, εμετό, δεν έχει προηγούμενο. Και δεν χρειάζεται κανείς να είναι παμπόνηρος για να καταλάβει γιατί» κατέληξε ο κ. Παππάς.

    [02] Λ. Αυγενάκης: Η λύση στα προβλήματα της πατρίδας μας είναι η πολιτική του ρεαλισμού

    «Η λύση στα προβλήματα της πατρίδας μας είναι η πολιτική του ρεαλισμού, η πολιτική της αλήθειας και των καθαρών επιλογών» υπογράμμισε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος, που διοργάνωσε στον Εύοσμο η τοπική οργάνωση της ΝΔ και η ΝΟΔΕ δυτικού τομέα της ΝΔ.

    Ο κ. Αυγενάκης προέβλεψε ότι οι επόμενες εκλογές «δεν είναι μακριά» και κάλεσε τα στελέχη να εργαστούν οργανωμένα και μεθοδικά, εκτιμώντας ότι από τις επόμενες κάλπες θα προκύψει μια «αυτοδύναμη» κυβέρνηση. Σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και ότι τέτοια θα είναι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη.

    «Στην Ελλάδα, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει» είπε ο κ. Αυγενάκης και συνέχισε : «Η πολιτική της αλήθειας, της ευθύνης, της συνέπειας, της αποτελεσματικότητας, που αψηφά το πολιτικό κόστος, που υπηρετεί διαχρονικά η παράταξη μας , η πολιτική των πέντε άλφα : αξιοκρατία, αριστεία, ανάπτυξη, αλληλεγγύη, αξιοπιστία. Η πολιτική που χαρακτηρίζει τον αυριανό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

    Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στον ένα χρόνο από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, σημειώνοντας ότι «μας κόστισε πολύ ακριβά» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα προβλήματα που προέκυψαν, ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της χώρας από αυτήν, στο διάστημα αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά την επιβολή των capital controls , την επιδείνωση των δεικτών, την έλλειψη ρευστότητας, κ.α. Ζήτησε, επίσης, να μην ξεχάσει ο κόσμος τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες στελεχών και πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν τηρήθηκαν. Υπογράμμισε, ότι από τη Θεσσαλονίκη, το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, που όπως είπε ο κ. Αυγενάκης είναι «ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, κοστολογημένο και αξιόπιστο», χαρακτηρίζοντας το σαν μια «συμφωνία αλήθειας με τους Έλληνες πολίτες» και επεσήμανε ότι η ΝΔ, όταν γίνει κυβέρνηση, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι τα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπιστούν με μια μεταρρυθμιστική πολιτική, που «θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη» σχεδιάζοντας και στοχεύοντας στην ανάπτυξη μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση των εξαγωγών και επεσήμανε ότι μόνο μια τέτοια κυβέρνηση, με πρωθυπουργό όπως είπε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να αλλάξει το κλίμα, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να αρθούν το ταχύτερο δυνατόν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες και να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά.

    «Αυτή την εμπιστοσύνη, μόνο μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση μπορεί να χτίσει» είπε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε:

    «Είναι υποχρέωση όλων μας, πατριωτική ευθύνη, να δώσουμε μια μάχη. Μάχη ισχυρή, δημοκρατική μάχη, μάχη με επιχειρήματα πολιτικά, στις εκλογές που έρχονται, δεν είναι μακριά» είπε ο κ. Αυγενάκης, καλώντας τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ να δουλέψουν «οργανωμένα, μεθοδικά, συλλογικά» σε αυτή την προοπτική και πρόσθεσε : «Και είμαι βέβαιος, η άλλη μέρα θα δώσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, μια πραγματική ελπίδα, ότι θα φέρει μια αισιόδοξη μέρα για τη χώρα μας».

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Θόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού Πέτρος Σούλας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαμαντζίδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ δυτικού τομέα Ηλίας Ζάχαρης, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Θόδωρος Καλλίτσης, στελέχη της ΝΔ, κ.α.

    [03] Ν. Χουντής: «Η κυβέρνηση τζογάρει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ»

    Με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής καταγγέλλει τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» ότι -παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία- πιέζουν και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι παραδίδει «λευκή επιταγή» και «τζογάρει» την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΛΑΕ, ο ευρωβουλευτής της, με την ερώτησή του, υπενθυμίζει ότι, σε πρόσφατη δική του ερώτηση, η ίδια η Κομισιόν είχε απαντήσει ότι, σε καμία περίπτωση «η Οδηγία 72/2009/ΕΚ δεν υποχρεώνει τα κράτη-μέλη στην ιδιωτικοποίηση των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς» (ΑΔΜΗΕ), καθώς και ότι στο

    Μνημόνιο που υπέγραψε και ψήφισε η κυβέρνηση, παρέχεται «λευκή επιταγή» στους θεσμούς να κρίνουν μονομερώς «αν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος», αλλιώς θα επιβληθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

    [04] Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους ξένους

    «Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Οι ξένοι δίνουν πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» τόνιζαν ανώτατες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από την Κίνα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση αποδίδει πλέον καρπούς, όπως έδειξαν και τα πολύ θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, αλλά και τα ανοίγματα στη Ρωσία, το Ιράν, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

    «Η σημερινή πολιτική της χώρας είναι ένα δένδρο που εχει βαθιά τις ρίζες του στον δυτικό κόσμο,την Ευρώπη αλλά τα κλαδιά του γέρνουν και προς Ανατολάς με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα» εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές και ανέφεραν: «Αυτά που φέραμε από το Πεκινο δεν τα είχε καν φανταστεί ο κ.Σαμαράς. Και αυτό το πετύχαμε γιατί ακριβώς βελτιώθηκε η κατάσταση της οικονομίας».

    Η Cosco θα επενδύσει σχεδόν ένα δισ. ευρώ

    Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα, οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν: «Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ. Μόνο η Cosco αναμένεται να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κριυαζιέρας, τη δραστική αυξηση του αριθμού των κοντέινερς, την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα αλλά και τη δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά».

    Το σημαντικότερο είναι - έλεγαν οι ίδιες πηγές - ότι «όχι μόνο ο Πειραιάς αλλά η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον στο "κεφάλι του δράκου" και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι το σώμα του... Έχουμε προωθήσει μεγάλες αλλαγές, αλλά όσο πιο πολύ τρέξουμε τόσο πιο γρήγορα θα επιφερουμε όλες τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία».

    Η ενίσχυση της απασχόλησης πρώτο καθήκον

    «Η δουλειά είναι το πιο σημαντικό καθήκον που έχουμε μπροστά μας» διευκρίνιζαν οι κυβερνητικές πηγές.«Στόχος μας είναι το 2021 να μπορούμε να έχουμε φέρει το ποσοστό της ανεργίας σε μια κανονικότητα» πρόσθεταν.

    Αναφορικά με τα πολύ άμεσα θέματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο χωρίς προβλήματα καθώς θα υπάρξει θετική εξέλιξη στα εργασιακά. «Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων έχουμε στο πλευρό μας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ενώ ουδείς συζητά ζήτημα ομαδικών απολύσεων» τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα έχουμε περάσει ολοκληρωτικά τον κάβο.

    Σε ερώτηση για τα προβλήματα της καθημερινότητας, σημείωναν ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της υγείας παρά τις δύσκολες συνθήκες.

    Για το προσφυγικό, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας είναι πολύ σημαντική και θα βρεθει τρόπος να μην σπάσει.

    Δεν είναι στις προτεραιότητες ο ανασχηματισμός

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού ,αν και, όπως ειπώθηκε, «αλλαγές θα υπάρξουν». Για πιθανά πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετάσχουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί κατά περίπτωση. Θα μπορούσαμε να βρούμε τέτοια πρόσωπα αλλά θα εξεταστεί κατά περίπτωση.

    Περισσότερες τηλεοπτικές αδειες αν αυξηθεί η διαφημιστική πίτα

    Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, οι κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η λύση των τεσσάρων αδειών έχει προκύψει απο τη διαφημιστική πίτα. «Αν στο μέλλον αυξηθεί η διαφημιστική πίτα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε» διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα φέρει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

    Αναφορικά με το θέμα των συζητούμενων συνταγματικών αλλαγών,οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι - όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - ο κόσμος βλέπει θετικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, όπως, επίσης, και την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Θα πρέπει όμως να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες του ΠτΔ.

    [05] Έξι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών

    Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, πέραν αυτών που προκύπτουν από το νόμο, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι για την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής ( ΚΥΣΟΙΠ) ότι εξετάζεται να επανέλθει το καθεστώς των έξι δόσεων όπως έγινε και τα προηγούμενα δύο χρόνια.

    Ο νόμος προβλέπει την καταβολή του φόρου σε μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος κάθε έτους με αποτέλεσμα για φέτος να προκύπτουν 4 δόσεις με πρώτη τον Σεπτέμβριο δεδομένου ότι η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει τον Αύγουστο.

    Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν σχετική ρύθμιση, όπως έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις.

    Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή του φόρου από τους φορολογούμενους θα επιμηκυνθεί έως και τον Φεβρουάριο του 2017.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, είπε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια προς την κατεύθυνση αυτή.

    [06] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 23,3% το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Απρίλιο

    Στο 23,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Απρίλιο εφέτος, έναντι 25,3% τον Απρίλιο πέρυσι και από 23,7% του αναθεωρημένου προς τα κάτω ποσοστού τον Μάρτιο 2016.

    Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.115.443 άτομα, αριθμός που μειώθηκε κατά 90.955 άτομα (μείωση 7,5%) σε σχέση με τον Απρίλιο 2015 και κατά 20.951 άτομα (μείωση 1,8%) σε σχέση με τον Μάρτιο 2016.

    Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.676.880 άτομα και οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 106.854 άτομα (αύξηση 3%) σε σχέση με τον Απρίλιο 2015 και κατά 25.600 άτομα (αύξηση 0,7%) σε σχέση με τον Μάρτιο εφέτος.

    Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.262.493 άτομα. Οι οικονομικά μη ενεργοί μειώθηκαν κατά 55.686 άτομα (μείωση 1,7%) σε σχέση με τον Απρίλιο πέρυσι και κατά 8.069 άτομα (μείωση 0,2%) σε σχέση με τον Μάρτιο 2016.

    Από τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν επίσης τα εξής:

    Η ανεργία στις γυναίκες (28,2% τον Απρίλιο 2016 από 29% τον Απρίλιο 2015) συνεχίζει να είναι σημαντικά υψηλότερη εκείνης των ανδρών (19,3% από 22,2%).

    Ηλικιακά, πλήττονται κυρίως οι ομάδες 15- 24 ετών (47,4% τον Απρίλιο 2016 από 51,7% τον Απρίλιο 2015) και 25- 34 ετών (29,4% από 32,8%). Ακολουθούν οι, 35- 44 ετών (20,5% από 22,2%), 45- 54 ετών (19,5% από 20,5%), 55- 64 ετών (19,3% από 17,2%) και 65- 74 ετών (12,5% από 10,7%).

    Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (27,6% τον Απρίλιο 2016 από 26,8% τον Απρίλιο 2015), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (26,9% από 26,2%) και η Μακεδονία- Θράκη (25,1% από 25,6%). Ακολουθούν, η Κρήτη (23,5% από 24,3%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (23,1% από 25,3%), η Αττική (22,5% από 25,7%) και το Αιγαίο (15,4% από 16,1%).

    [07] Αύξηση 14% σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη το 2015

    Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΥ European Attractiveness Surveys, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη το 2015, καθώς έφθασαν τις 5.083, καταγράφοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση και οδηγώντας στη δημιουργία 217.666 νέων θέσεων εργασίας (+17%). Η Δυτική Ευρώπη (ΔE) εξακολουθεί να παραμένει ο πιο ελκυστικός προορισμός ΑΞΕ στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 77% του συνολικού αριθμού των επενδύσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 51% του συνολικού αριθμού των ΑΞΕ στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν καλύπτει την Ελλάδα, από τα διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία προκύπτει ότι το 2015 οι ΑΞΕ στην Ελλάδα μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2014.

    [08] Σοφία Μπεκατώρου: Μητέρα, επιστήμων και Ολυμπιονίκης...

    Η Σοφία Μπεκατώρου είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που δίνουν «σάρκα και οστά» στην έννοια πρότυπο. Πρόκειται για μία γυναίκα, που διανύοντας την τρίτη δεκαετία της ζωής της, διατηρεί τρεις διακριτές και συνάμα ασύγκριτες μεταξύ τους, ιδιότητες. Μητέρα, επιστήμων και Ολυμπιονίκης.

    Τρεις ιδιότητες, που συνθέτουν με εντυπωσιακή αρμονία, την προσωπικότητα της. Μία προσωπικότητα, που επιβραβεύθηκε για την πορεία της εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων, με την ύψιστη και ιστορική τιμή. Η Σοφία Μπεκατώρου γράφει Ιστορία, καθώς επελέγη ομόφωνα από την ΕΟΕ ως σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέϊρο και θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα, που θα «ηγηθεί» της ελληνικής αντιπροσωπείας.

    Επίτιμος αξιωματικός του στρατού με τον βαθμό του λοχαγού, η Σοφία Μπεκατώρου, είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ θεωρείται προπονήτρια διεθνούς βεληνεκούς κι έχει βραβευθεί δις ως η κορυφαία ιστιοπλόος στον πλανήτη από την διεθνή ομοσπονδία (ISAF).

    Η Σοφία, γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε ν? ασχολείται με την ιστιοπλοΐα και συγκεκριμένα την κατηγορία Οptimist, το 1985, ενώ στην συνέχεια εντάχθηκε στην κατηγορία Europe, όπου και παρέμεινε για τρία χρόνια. Ακολούθησαν τα 470, όπου με την Αιμιλία Τσουλφά κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004), ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα -και μετά την αποχώρηση της συναθλήτριας της- αγωνίσθηκε στην κορυφαία διοργάνωση, που φιλοξενήθηκε στο Πεκίνο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Ινγκλινγκ (μαζί με τις Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη). Αποτέλεσαν εξαιρετική ομάδα με την Τσουλφά, καθώς μεταξύ άλλων, στέφθηκαν τέσσερις φορές (2000, 2001, 2002, 2003) παγκόσμιες πρωταθλήτριες. Μετά το Πεκίνο και αφού η πρώτη της Ολυμπιακή εμπειρία ήταν στο Σίδνεϊ (2000), έκανε ένα διάλειμμα προκειμένου να δημιουργήσει οικογένεια με τον Ανδρέα Κοσματόπουλο, ο οποίος την στηρίζει και την βοηθά στην νέα προσπάθεια της.

    Το πλήρες τηλεγράφημα στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ SPORT

    [09] Α. Μέρκελ: Η Ρωσία κλόνισε την "εμπιστοσύνη" των χωρών του ΝΑΤΟ

    Η ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορά του, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της συνόδου του στη Βαρσοβία, αιτιολογείται από τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία που κατέληξε σε μια απώλεια της "εμπιστοσύνης" της Συμμαχίας, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας η Αγγελα Μέρκελ.

    "Οι ενέργειες της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση κλόνισαν βαθιά τους συμμάχους μας προς ανατολάς, όταν η ισχύς του δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων διακυβεύονται από λόγια και πράξεις, τότε μειώνεται η εμπιστοσύνη", δήλωσε η καγκελάριος στο κοινοβούλιο, παραμονή της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Η συνάντηση στη Βαρσοβία θα πραγματοποιηθεί "σε μια περίοδο όπου η κατάσταση ασφαλείας εντός και πέριξ της Ευρώπης έχει αλλάξει σημαντικά", πρόσθεσε.

    Ανάπτυξη ταγμάτων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που συνορεύουν με τη Ρωσία, στρατιωτικές ασκήσεις και προϋπολογισμοί για την άμυνα που αυξάνονται: στη Βαρσοβία, η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα συμπληρώσει την ενίσχυση της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας, όπως αποφασίστηκε μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης.

    Η ενίσχυση αυτή είναι πρωτοφανής μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και η Γερμανία καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Θα συμμετάσχει στη συγκρότηση τεσσάρων ταγμάτων (που θα αριθμούν από 600 έως 1.000 στρατιώτες), τα οποία θα αναπτύσσονται εκ περιτροπής από το 2017 στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

    Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται δεδομένης της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της φιλορωσικής αυτονομιστικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία την άνοιξη του 2014.

    Την ίδια ώρα, η καγκελάριος έτεινε τη χείρα στη Μόσχα, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι αποτρεπτικά και "βαθιά αμυντικά", και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να επαναλάβει τον διάλογο με τη Ρωσία.

    "Σταθερή ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο με τη Ρωσία και όχι χωρίς αυτήν", τόνισε.

    "Αποτροπή και διάλογος, μια σαφής δέσμευση για αλληλεγγύη προς τους εταίρους μας της Συμμαχίας (...) και χείρα διαλόγου. Αυτά δεν είναι αντιφατικά στοιχεία, αντίθετα είναι αδιαχώριστα", τόνισε.

    [10] Σύγκληση του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη

    Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν επίσημα με τη Ρωσία στις 13 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση κορυφής της συμμαχίας στη Βαρσοβία, κάτι που αποτελεί σημάδι ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θέλουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.Το φόρουμ που έφερε στο ίδο τραπέζι τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, πρώην αντίπαλό της στον Ψυχρό Πόλεμο, συγκλήθηκε τελευταία φορά τον Απρίλιο μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν δύο χρόνων, καθώς οι σχέσεις των δύο μερών κύλισαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες λόγω της προσάρτησης από τη Ρωσία της Κριμαίας, της χερσονήσου της Ουκρανίας.

    Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα συναντηθεί σε επίπεδο πρέσβεων ξανά στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, μετά από τη σύνοδο στη Βαρσοβία όπου οι Δυτικοί ηγέτες θα συζητήσουν θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη αλλά θα επικεντρωθούν στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.

    [11] Στο αρχείο η έρευνα για τη Χ.Κλίντον. Για δωροδοκία την κατηγορεί ο Ντ.Τραμπ

    Η έρευνα σχετικά με τη χρήση ενός ιδιωτικού διαμετακομιστή από τη Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς. Η εξέλιξη αυτή αφαιρεί από την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον μία «σκιά», η οποία συντηρούσε την αμφιβολία για την τελική πρόκρισή της στο προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

    Η Λιντς, από την πλευρά της, δήλωσε ότι αποδέχθηκε τις συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης, με τους Ρεπουμπλικάνους να δηλώνουν ότι δε θ' αφήσουν την υπόθεση αυτή να ξεχαστεί τόσο εύκολα.

    «Έλαβα κι αποδέχομαι τις ομόφωνες συστάσεις τους, ενώ η λεπτομερειακή -διάρκειας ενός έτους- έρευνα τους κλείνει χωρίς την απαγγελία κατηγοριών στο ειδικό πλαίσιο της διεξαγωγής της» δήλωσε σε ανακοίνωσή της, η Λιντς.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στο Σινσινάτι (Οχάιο) κατηγόρησε την Κλίντον ότι δωροδόκησε την Λιντς, προκειμένου να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της.

    [12] Ευχαριστήρια επιστολή Πούτιν στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους

    Ευχαριστήρια επιστολή στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου 'Ορους, έστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για την επίσκεψή του στο μοναστική πολιτεία του Αθω, στις 28 Μαΐου.Στην επιστολή, ο κ. Πούτιν ευχαριστεί την Ιερά Κοινότητα για τη φιλοξενία και τονίζει ότι το 'Αγιον 'Ορος είναι σημείο αναφοράς για την ορθόδοξη πίστη και παράδοση στη Ρωσία και το έργο των μοναχών, διαχρονικά, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον λαό της χώρας του.

    'Ηταν η δεύτερη επίσκεψη του κ. Πούτιν στο 'Αγιον 'Ορος και έγινε με την ευκαιρία του εορτασμού για τη συμπλήρωση χιλίων χρόνων παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Ορος. Τότε, στην αντιφώνησή του στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, είχε πει: «Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως, αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού. Στο 'Αγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό».

    [13] Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου από το ΚΘΒΕ στο Θέατρο Δάσους

    "Επτά επί Θήβας" ή η σύγκρουση του Ετεοκλή με τον Πολυνείκη ή ...η σύγκρουση με τον αδελφό, τον εχθρό, τον "άλλο" ή και τελικά με τον ίδιο μας τον εαυτό.

    Οι "καταραμένοι" γιοι του "καταραμένου" Οιδίποδα, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, οι ...εναλλάξ εξουσιαστές της πόλης της Θήβας αλληλοσκοτώνονται, η πόλις σώζεται από τους εχθρούς- επτά στρατηγούς, αλλά ...σπαράσσεται από τον διχασμό...

    "Πύλες επτά, επτά στρατοί, επτά φονιάδες στρατηγοί..."

    Μία πατρογονική κατάρα, η εξουσία, ο εμφύλιος σπαραγμός, μία αδελφοκτονία και εν μέσω όλων αυτών ο λαός- χορός και η πόλις...

    Οι "Επτά επί Θήβας" -η πρώτη ίσως αναφορά στην παγκόσμια κειμενογραφία για τον εμφύλιο σπαραγμό που δεν τελειώνει απλώς με τον θάνατο των πρωταγωνιστών διεκδικητών της εξουσίας, αλλά με τον "εν ειρήνη" -άλλο πόλεμο- αυτόν του διχασμού της ίδιας της πόλης και του λαού της, είναι (σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα) η συμβολή του ΚΘΒΕ στο φετινά καλοκαιρινά φεστιβάλ αρχαίου δράματος.

    Στη χθεσινοβραδινή πρεμιέρα στο κατάμεστο Θέατρο Δάσους, περισσότεροι από 3.000 θεατές κατέκλυσαν το θέατρο Δάσους, προκειμένου να διδαχθούν μία από τις λιγότερο ανεβασμένες και τις πλέον λιτές σε έννοιες και δράση τραγωδίες του ...πατέρα της τραγωδίας, Αισχύλου.

    Κι αν ο 58χρονος Ελευσίνιος Αισχύλος των βραβευμένων (στον ποιητικό αγώνα αγώνα που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο έτος της 78ης Ολυμπιάδος, το 467 π.Χ, στην Αθήνα) "Επτά επί Θήβας" θεωρήθηκε καινοτόμος στην παρουσίαση των έργων του (είναι οπρώτος που πρόσθεσε πολύπλοκα σκηνικά και σκηνικές μηχανές στο θέατρο και πρόσθεσε και δεύτερο ηθοποιό), ο 50χρονος Λιθουανός σκηνοθέτης τους Τσέζαρις Γκραουζίνις πρότεινε κι αυτός τις ...καινοτομίες του.

    [14] Ελληνική φοιτητική ομάδα στον διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft

    Μια ελληνική φοιτητική ομάδα είναι ανάμεσα τις 35 συνολικά, που θα ταξιδέψουν στα κεντρικά γραφεία της Microsoft, στο Σιάτλ των ΗΠΑ, προκειμένου να διαγωνιστούν στους τελικούς του διεθνούς διαγωνισμού Imagine Cup της αμερικανικής εταιρείας, που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου.

    Οι φοιτητές θα διαγωνιστούν σε τρεις κατηγορίες -Innovation (Καινοτομία), Games (Παιγνίδια) και World Citizenship (Πολίτες του Κόσμου)-, διεκδικώντας, εκτός από τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, ένα χρηματικό έπαθλο 50.000 δολαρίων, καθώς και την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια ιδιωτική συνεδρία συμβουλευτικής καθοδήγησης (mentoring) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.

    Φέτος, την Ελλάδα εκπροσωπεί η ομάδα Amanda, η οποία απαρτίζεται από τέσσερις φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Μπαλτατζής, η Μαργαρίτα Μπίντση, ο Γιώργος Σχινάς και ο Ηλίας Χρυσοβέργης, με την καθοδήγηση του καθηγητή και μέντορά τους Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, δημιούργησαν ένα ψηφιακό χώρο συναισθημάτων, που συνδυάζει την πραγματικότητα με την εικονική και προσαυξημένη πραγματικότητα. Στο χώρο αυτό, ο χρήστης περιηγείται ακολουθώντας τη λογική ενός βιντεοπαιχνιδιού και αλληλοεπιδρά με εικόνες, βίντεο και διαδραστικό υλικό. Στόχος είναι η αύξηση της ενσυναίσθησης, της αυτοπεποίθησης και της ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα του εκφοβισμού (bullying).

    [15] Το «έξυπνο» ρολόι σας μπορεί να προδώσει στους χάκερ τον κωδικό σας στα ΑΤΜ

    Τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches) και οι άλλες συσκευές που φοριούνται (wearables), όπως όσες καταγράφουν ζωτικούς δείκτες της φυσικής κατάστασης (fitness trackers), μπορούν να προδώσουν τους προσωπικούς κωδικούς των χρηστών, όπως στα ΑΤΜ των τραπεζών.Τη σχετική αποκάλυψη - προειδοποίηση έκαναν για πρώτη φορά ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι, συνδυάζοντας δεδομένα από τους ενσωματωμένους αισθητήρες σε αυτές τις «φορετές» συσκευές, κατάφεραν -με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού αλγόριθμου- να «σπάσουν» τα passwords και τα ΡΙΝ.

    Οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με 20 εθελοντές που φορούσαν στο σώμα τους διάφορες συσκευές επί ένα έτος περίπου. Οι «καλοί» χάκερ της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Μπινγκχάμπτον και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Στίβενς, είχαν ποσοστό επιτυχίας 80% στην πρώτη προσπάθειά τους, ενώ μετά από τρεις προσπάθειες η ακρίβεια στην κλοπή των κωδικών είχε ξεπεράσει το 90%.

    [16] Η Μίλα Κούνις υπέρ των προσφύγων

    Τους πρόσφυγες και μετανάστες υπερασπίστηκε σε συνέντευξή της η ηθοποιός Μίλα Κούνις. Μετανάστρια και η ίδια, η ουκρανικής καταγωγής Αμερικανίδα ηθοποιός δεν μπόρεσε να κρύψει την αγανάκτησή της για όσα υποστηρίζει για τους μετανάστες ο υποψήφιος για το χρίσμα της αμερικανικής προεδρίας, Ντόναλντ Τραμπ. Σε συνέντευξή της στον περιοδικό Glamour δήλωσε μεταξύ άλλων «δεν ήρθαμε για να ανατινάξουμε αυτή τη χώρα».

    Η 32χρονη ηθοποιός που έγινε γνωστή μέσα από τους ρόλους της στην ταινία Τεντ, την τηλεοπτική σειρά «That '70s Show» και που είναι η φωνή της Μεγκ στη σειρά κινουμένων σχεδίων για ενηλίκους «Family Guy», τόνισε στο περιοδικό ότι πληρώνει τους φόρους της και κάνει ό,τι πρέπει ώστε να αποτελεί μέρος αυτής της χώρας.

    «Είναι γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν αυτό που συμβαίνει και λένε "πφ, θα πάμε και θα τα τινάξουμε στον αέρα". Με στεναχωρεί που έχουμε βάλει μέσα μας τόσο πολύ φόβο», ειρωνεύτηκε η ηθοποιός σχολιάζοντας τις θέσεις του Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως πρέπει να εμποδιστούν οι Σύροι πρόσφυγες να πάνε στις ΗΠΑ, γιατί είναι τρομοκράτες.

    [17] Τεράστιο το κινεζικό ενδιαφέρον για συνεργασίες με τη ΔΕΗ

    Εντυπωσιασμένος από το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας που συνάντησε στην Κίνα, αλλά και με «γεμάτες τις βαλίτσες του» με προτάσεις συνεργασίας από κινεζικούς κολοσσούς, επέστρεψε στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, που μετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    «Μπορώ να σας πω, μιλώντας με όλη μου την ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ.Παναγιωτάκης ότι «αλλιώς πήγαινα και αλλιώς γυρίζω. Συγκεκριμένα έλεγα εντάξει θα δούμε την Κίνα, μήπως θέλουν να κάνουν επενδύσεις, ποιο είναι το επίπεδό τους κλπ. Τώρα που γνώρισα την κατάσταση εκεί, αυτές τις τρεις ημέρες είδα ότι ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από την αρχή μαζί τους? Όσον αφορά τη ΔΕΗ μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Είχαμε προγραμματίσει να δούμε τρεις εταιρίες και τελικά ήρθαν και μας βρήκαν 18 εταιρίες. Η τελευταία μάλιστα ήρθε την ώρα που φεύγαμε από τη Σαγκάη και ήρθαν ειδικά για μας από το Πεκίνο. Συμφωνήσαμε να έλθουν οι εκπρόσωποι της εταιρίας στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα».

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στο Πρακτορείο, «οι κινεζικές εταιρίες ενδιαφέρονται πάρα πολύ για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας αλλά και γενικότερα. Με τις εταιρίες αυτές κουβεντιάσαμε πάρα πολύ συγκεκριμένα και αρκετή ώρα. Ανταλλάξαμε πληροφορίες, συζητήσαμε για όλους τους τομείς του ηλεκτρισμού, δηλαδή και για επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για επενδύσεις στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων και για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και για τα δίκτυα, όπως πχ για τα smart green».

    Μικτές επιχειρήσεις της ΔΕΗ με Κινέζους στα Βαλκάνια

    Ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι οι κινεζικές ενεργειακές εταιρίες «ενδιαφέρονται πάρα πολύ να κάνουν μικτές επιχειρήσεις με την ΔΕΗ στις γειτονικές μας χώρες, όπου εμείς ήδη έχουμε φτάσει σε κάποιες από αυτές, όπως στην Τουρκία και τη Σερβία. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ολοκλήρωσης που είναι στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της οποίας οι περιφερειακές αγορές, όπως είναι η περιοχή των Βαλκανίων διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Εκείνο που δώσαμε να καταλάβουν οι Κινέζοι είναι ότι η ΔΕΗ είναι από τους ηγέτες στον ενεργειακό τομέα στα Βαλκάνια και βέβαια είναι βαθύς γνώστης της λειτουργίας των αγορών. Η διαπίστωσή μας είναι ότι οι Κινέζοι διαθέτουν εξαιρετική τεχνολογία. Επισκεφθήκαμε ένα σταθμό παραγωγής από άνθρακα, με δύο μονάδες των χιλίων μεγαβάτ η καθεμία, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτίως της Σαγκάης. Ο σταθμός αυτός έγινε πριν από έξι χρόνια, χρειάστηκε για την ανέγερσή του μόνο 27 μήνες. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό θα πρέπει να σας πω ότι ο σταθμός Πτολεμαίδας 5 που είναι τώρα υπό κατασκευή, η δημιουργία του θα κρατήσει 4,5 χρόνια. Η τεχνολογία έτσι όπως την είδαμε και το επίπεδο της λειτουργίας δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις πιο προηγμένες χώρες, π.χ. από αντίστοιχους γερμανικούς σταθμούς. Κι αυτό το λέω με το ειδικό βάρος του ειδικού και του ανθρώπου που και εγώ και ο συνεργάτης μου κ. Δουζίνας, ο οποίος είναι μηχανολόγος και δουλεύει 30 χρόνια σε σταθμούς, έχουμε επισκεφθεί δεκάδες σταθμούς ανά την Ευρώπη. Και αυτό είναι κοινή μας διαπίστωση».

    Πνεύμα συνεργασίας από τους Κινέζους

    Ο πρόεδρος της ΔΕΗ λέει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ότι του έκανε εντύπωση «το πνεύμα και η διάθεσή τους να συνεργαστούμε. Τους είπαμε ότι από το χαρακτήρα της εταιρίας μας θέλουμε να αναπτύξουμε μαζί τους σχέσεις στρατηγικές, βασισμένες στο αμοιβαίο όφελος και βέβαια στην ειλικρίνεια και στην εντιμότητα. Δεν επιδιώκουμε πρόσκαιρα κέρδη και οφέλη, αλλά να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στα Βαλκάνια και τις δυνατότητές μας, αλλά και εμείς τις τεράστιες δυνατότητές τους, τόσο της τεχνολογικές αλλά και όσο και τις οικονομικές. Συναντηθήκαμε με τους επικεφαλής της Τράπεζας Επενδύσεων της Κίνας, της οποίας τα μεγέθη είναι ιλιγγιώδη ?ο κύκλος εργασιών της είναι πάνω από 2 τρις. ευρώ. Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε μάλιστα ότι μέχρι το 2020 η Κίνα θα επενδύσει σε όλο τον κόσμο 720 δις. ευρώ, τα 23 δις. ευρώ απ? αυτά στις χώρες της Ευρώπης».

    Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις συνεργασίες με την Κίνα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν θέλει να ανοίξει ?όπως είναι φυσικό-τα χαρτιά του. «Εκείνο που μπορώ να σας πω τώρα, που είναι ανακοινώσιμο τώρα γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, είναι ότι με κάποιες από αυτές τις εταιρίες θα έχουμε συνέχεια. Και με την πρώτη ευκαιρία θα κάνουμε ανακοινώσεις».

    [18] Μπανγκλαντές: Ένας νεκρός από εκρήξεις σε τόπο προσκυνήματος

    Ένας αστυνομικός είναι νεκρός και τουλάχιστον 10 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αστυνομικοί από την ανταλλαγή πυροβολισμών με ενόπλους σήμερα το πρωί, σε τόπο προσκυνήματος του μουσουλμάνων που βρίσκεται σε απόσταση 117 χλμ., βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ντάκα. Της ανταλλαγής πυροβολισμών προηγήθηκαν εκρήξεις βομβών.

    Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις για τον εορτασμό του τερματισμού του ιερού μήνα των μουσουλμάνων.Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι άκουσαν εκρήξεις και στη συνέχεια ανταλλαγή πυροβολισμών, γύρω στις 09:30 το πρωί τοπική ώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 July 2016 - 10:32:40 UTC