Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Βούτσης: Έως τα τέλη Ιουλίου η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία
  • [02] Φ. Γεννηματά: Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς
  • [03] Σε "δεκανίκια" της ΝΔ θα μετατραπούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αν δεν ψηφίσουν την απλή αναλογική είπε ο Β. Λεβέντης
  • [04] Δηλώσεις της Θ. Τζάκρη, για το νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική
  • [05] Χειρόφρενο αύριο στα μέσα σταθερής τροχιάς
  • [06] "Πράσινο φως" για την αποκρατικοποίηση Ελληνικού
  • [07] Εμβάθυνση της συνεργασίας ΑΠΕ-ΜΠΕ - Xinhua
  • [08] Στις 2 Οκτωβρίου θα επαναληφθεί ο δεύτερο γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών
  • [09] Terra Ancestrale, «Προγονική γη»
  • [10] Απεβίωσε ο Αμπάς Κιαροστάμι
  • [11] «Θέση της ΔΗΜΑΡ η καθιέρωση της απλής αναλογικής» δήλωσε ο Θ. Θεοχαρόπουλος
  • [12] Το Κοινωνικό και Οικονομικό Συμβούλιο των Κάτω Χωρών (SER) επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [13] Πρόσφυγες στην Αθήνα δημιούργησαν το διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Shabab Radio

  • [01] Ν. Βούτσης: Έως τα τέλη Ιουλίου η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία

    Έως τα τέλη Ιουλίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, ο οποίος έκανε παράσταση διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας υποβάθμιση και απαξίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

    Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, μετά από συνεννόηση που θα έχει με την κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία για τη συζήτηση. Παράλληλα, τόνισε ότι για θέματα που μπορούν να συζητηθούν και να δίνονται λύσεις δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικές εντάσεις χωρίς νόημα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ.

    Με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και τη χθεσινή επιστολή των 36 βουλευτών του κόμματος σχετικά με τον τρόπο που ασκούνται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και το νομοθετικό έργο, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι απέναντι σε αυτήν την πολιτική κίνηση επέλεξε να απαντήσει θεσμικά. Όπως είπε, τα ζητήματα για την καλύτερη νομοθέτηση έχουν ήδη τεθεί και συζητηθεί, τόσο στην Διάσκεψη των Προέδρων όσο και κατά τη συζήτηση αλλαγής του Κανονισμού τα Βουλής.

    Ο κ. Βούτσης αναγνώρισε, πάντως, ότι υπήρξε μία σχετική καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι χωρίς να θέλει να κάνει συμψηφισμούς, υπήρξαν στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις που δεν έγιναν ποτέ. «Στη συζήτηση του Κανονισμού της Βουλής, στις 28 Ιουνίου, αναφέρθηκα θεσμικά και δημόσια σε όλα αυτά τα ζητήματα που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, και αυτοκριτικά, και επεξηγηματικά, σε σχέση με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την καλύτερη νομοθέτηση. Υπάρχουν για τα προαπαιτούμενα σφιχτά περιθώρια. Το ξέρουμε, ελπίζω αυτός ο κύκλος γρήγορα να κλείσει. Ο τρόπος που έρχεται και επανέρχεται αυτό το ζήτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί πεδίο παρεξήγησης», υπογράμμισε και κατέληξε: «Το καμπανάκι της Δημοκρατίας πρέπει να το χτυπάμε όταν χρειάζεται για όσους χρειάζεται και για όσα θέματα χρειάζεται. Κανείς δεν έχει την αποκλειστικότητα για θέματα της Δημοκρατίας».

    [02] Φ. Γεννηματά: Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς

    «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας διχάσουν με πλαστά διλήμματα και συνειδητά ψέματα. Υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η εθνική γραμμή και η εθνική συνεννόηση, για να παραμείνουμε στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά από την Ηλεία, όπου ξεκίνησε περιοδεία στη Δυτική Ελλάδα.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράξης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, τόνισε: «Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Πληρώνουμε καθημερινά πολύ ακριβά τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ογδόντα έξι δισ. χάθηκαν, φόροι καταιγίδα, οι συντάξεις κόβονται καθημερινά, η πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανεργία, ύφεση».

    [03] Σε "δεκανίκια" της ΝΔ θα μετατραπούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αν δεν ψηφίσουν την απλή αναλογική είπε ο Β. Λεβέντης

    Τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ θα μετατραπούν σε "δεκανίκι" της ΝΔ και του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη αν δεν ψηφίσουν την απλή αναλογική, εξέφρασε, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

    «Αν δεν ψηφίσουν την απλή αναλογική, το μηδέν μπόνους και την ψήφο στα 17 είναι σαν να δωρίζουν 50 έδρες στον Μητσοτάκη, και αυτοί θα είναι δεκανίκια του Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Λεβέντης στην εκπομπή "Δύο στις 12" και προσέθεσε: «Στρέφομαι προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ιδιαίτερα σ αυτούς τους δύο που παγίως είχαν την απλή αναλογική ως κύριο άρθρο τους και πιστεύω τους».

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, εξάλλου, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον «δεξιών πάσης φύσεως κομματαρχών και δημοσιογράφων», όπως είπε, κατηγορώντας τους ότι έχουν εξαπολύσει προπαγάνδα εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον "δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ". «Υπάρχει μια προπαγάνδα από τη ΝΔ ότι εγώ γίνομαι δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό διαδίδουν οι δεξιοί δημοσιογράφοι και οι δεξιοί πάσης φύσεως κομματάρχες, γυρίζουν στην επαρχία και διαδίδουν ότι απεδείχθη ότι ο Λεβέντης είναι δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Λεβέντης. Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ υπογράμμισε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν θα ψηφίσουν την κατάργηση του μπόνους των βουλευτικών εδρών θα είναι αυτά που ουσιαστικά θα "δωρίσουν" έδρες στη ΝΔ.

    [04] Δηλώσεις της Θ. Τζάκρη, για το νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική

    Το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις στο νέο εκλογικό νόμο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 200 ψήφων στο Κοινοβούλιο, που θα επιτρέψει την εφαρμογή του στις αμέσως επόμενες εκλογές, άφησε σήμερα ανοιχτό, από τη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θ. Τζάκρη, ενώ ερωτηθείσα αν το πράσινο φως για την απλή αναλογική μπορεί να δοθεί και με την ψήφο της Χρυσής Αυγής, απάντησε: «Η Χρυσή Αυγή όπως και να το κάνουμε, συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Δεν θα ήταν δημοκρατικό να πούμε ότι αποκλείουμε οποιοδήποτε κόμμα».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, με την ευκαιρία της παρουσίας της στο επιστημονικό και εκθεσιακό πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2016, η κ. Τζάκρη είπε: «Η απλή αναλογική είναι στο DNA της Αριστεράς. Είναι ένας διαχρονικός πόθος της Αριστεράς η νομοθετήσει και την εισαγωγή της στο πολιτικό σύστημα. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη διαβούλευση, γίνονται διεργασίες και επαφές με άλλα κόμματα για να επιτευχθεί ο στόχος, που είναι οι 200 ψήφοι στο Κοινοβούλιο, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εκλογές. Είναι η ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία στη χώρα μας να εισαχθεί για πρώτη φορά η απλή αναλογική, που είναι το δημοκρατικότερο σύστημα και θα συμβάλει, σε συνδυασμό με τη δρομολογημένη επίσης συνταγματική αναθεώρηση, στην ανάκτηση του κύρους του πολιτικού συστήματος».

    Κληθείσα να σχολιάσει το «όχι» που η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, είπε στην απλή αναλογική (σ.σ. με το επιχείρημα ότι θα φέρει ακυβερνησία), η κ. Τζάκρη τόνισε: «Δεν είναι το ?όχι? (συνολικά) της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εκεί υπάρχει ένας διχασμός. Ήδη η μια από τις δυνάμεις που στηρίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Θεοχαρόπουλος, έχει διαχωρίσει τη θέση του».

    Κατέληξε δε λέγοντας, ότι αυτό που κατατέθηκε είναι το πρωτόλειο κείμενο και άρα ενδεχομένως στο πλαίσιο της διαβούλευσης να υπάρχουν βελτιώσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος των 200 ψήφων, με την προσέλκυση και των βουλευτών άλλων κομμάτων, που σήμερα εμφανίζονται αρνητικοί

    [05] Χειρόφρενο αύριο στα μέσα σταθερής τροχιάς

    Ακινητοποιημένα θα είναι αύριο, Τετάρτη 6 Ιουλίου, εκτός απο τα τρένα, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν τα σωματεία των εργαζομένων τους.

    Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς θα πραγματοποιήσουν αύριο, στις 8:00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΤΑΙΠΕΔ, αντιδρώντας στο «καταστροφικό ξεπούλημα των συγκοινωνιών».

    «Το καταστροφικό ξεπούλημα των υποδομών συνεχίζεται. Μετά το λιμάνι του Πειραιά, τα περιφερειακά αεροδρόμια και το "Ελληνικό", βρίσκονται στο στόχαστρο οι συγκοινωνίες, με αρχή την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Το σχέδιο είναι ήδη γνωστό και προδιαγεγραμμένο. Οι αστικές συγκοινωνίες θα είναι η επόμενη δραστηριότητα, που μεθοδεύεται να παραδοθεί στα αδηφάγα ιδιωτικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις δραματικές συνέπειες αυτών των επιλογών για τον ελληνικό λαό. Αδιαφορώντας για τα ακριβά ναύλα και την ανασφάλεια των ιδιωτικών μεταφορικών μέσων», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.

    Τέλος, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς τονίζουν πως «δεν θα περάσουν τα καταστροφικά σχέδια, ο αγώνας θα συνεχιστεί, γιατί οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι υπόθεση που μας αφορά όλους».

    [06] "Πράσινο φως" για την αποκρατικοποίηση Ελληνικού

    Το «πράσινο φως» πήρε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού.

    Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, το Ελεγκτικό ενέκρινε χωρίς κανένα σχόλιο ή παρατήρηση τις αλλαγές στη σύμβαση που έγιναν με το MOU με τον επενδυτή.

    [07] Εμβάθυνση της συνεργασίας ΑΠΕ-ΜΠΕ - Xinhua

    Οι γενικοί διευθυντές του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του κινέζικου Πρακτορείου Ειδήσεων Xinhua δεσμεύτηκαν σήμερα να εμβαθύνουν την συνεργασία των δύο ειδησεογραφικών οργανισμών σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση και φιλία της Ελλάδας και της Κίνας.

    Στη συνάντηση τους που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος και ο γενικός διευθυντής του Xinhua, Χι Πινγκ ανέφεραν πως οι δύο ειδησεογραφικοί οργανισμοί -δύο πρακτορεία ειδήσεων με μακρά ιστορία-δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους.

    Ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος δήλωσε πως η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο δημόσια πρακτορεία ειδήσεων σηματοδότησε ένα στρατηγικό ορόσημο για την συνεργασία τους.

    Παράλληλα ο κος Ψύλος εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ μπορεί να εντείνει την συνεργασία του με το Xinhua ώστε να επιτρέψει σε περισσότερους έλληνες πολίτες να μάθουν για την Κίνα μέσω των δύο δημόσιων ειδησεογραφικών οργανισμών.

    Ο Χι πρότεινε την ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πρακτορείων ειδήσεων σε τομείς όπως οι πληροφορίες, οι πηγές και οι ανταλλαγές ανθρώπινου δυναμικού, με βάση την συμφωνία που έχουν υπογράψει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Xinhua, ενώ σημείωσε πως οι δύο οργανισμοί διαδραματίζουν τον ρόλο τους για να βοηθούν στην ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας και να διευκολύνουν την αμοιβαία κατανόηση και φιλία των δύο χωρών.

    [08] Στις 2 Οκτωβρίου θα επαναληφθεί ο δεύτερο γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών

    Στις 2 Οκτωβρίου πρόκειται να επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.

    Η ψηφοφορία της 22ας Μαΐου ακυρώθηκε με απόφασή του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου την περασμένη Παρασκευή, με την αποδοχή της προσφυγής κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

    Ο υπαρχηγός των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος τους στις εκλογές, είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7 ο/ο, έναντι 50,3 ο/ο του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που κανονικά επρόκειτο να ορκιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιουλίου, νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, διαδεχόμενος τον νυν πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο οποίος ολοκληρώνει τη δεύτερη εξαετή θητεία του στο ύπατο αξίωμα της χώρας του.

    Η απόφαση για την ημερομηνία επανάληψης του δευτέρου γύρου των προεδρικών στις 2 Οκτωβρίου, με τους ίδιους υποψήφιους, τους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και Νόρμπερτ Χόφερ, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαικού Κόμματος, και αναμένεται να επικυρωθεί και από την Κεντρική Επιτροπή της αυστριακής Βουλής μέσα στις επόμενες ημέρες.

    [09] Terra Ancestrale, «Προγονική γη»

    Terra Ancestrale, «προγονική γη», είναι ο τίτλος της μελέτης η οποία παρουσιάζεται σήμερα στη Ρώμη και είναι αφιερωμένη στη «σύγχρονη ελληνική διασπορά στην Ιταλία, μεταξύ πρώτης και δεύτερης γενιάς».

    Τη μελέτη, όπως και τη σχετική έκδοση (του ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών Cnr), επιμελήθηκαν ο ερευνητής Αντρέα Πελίτσια και ο ιστορικός Ρήγας Ραυτόπουλος, οι οποίοι προέρχονται, επίσης, από μικτές, ελληνοϊταλικές οικογένειες.

    «Από την ιστορική αυτή έρευνα προκύπτει ότι τον περασμένο αιώνα υπήρξαν δύο κύρια κύματα διασποράς από την Ελλάδα προς την Ιταλία: Αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ρήγας Ραυτόπουλος.

    «Μπορούμε να πούμε επίσης, ότι από την αρχή της δεκαετίας του ?80, η Ελλάδα έδωσε μεγαλύτερο βάρος στον απόδημο ελληνισμό με την δημιουργία ειδικού τομέα, στα πλαίσια του κυβερνητικού σχήματος» πρόσθεσε ο Ελληνοϊταλός ερευνητής.

    [10] Απεβίωσε ο Αμπάς Κιαροστάμι

    Ο Αμπάς Κιαροστάμι, συγγραφέας και σκηνοθέτης που ανέδειξε τον κινηματογράφο του Ιράν ως έναν από τους πιό πρωτότυπους και συναρπαστικούς του κόσμου, απεβίωσε στο Παρίσιαπό επιπλοκές του καρκίνου, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα. Ήταν 76 χρονών.

    Μέλος ενός νέου ρεύματος στον ιρανικό κινηματογράφο που άρχισε τη δεκαετία του 1960 και έγινε γνωστό τις ρεαλιστικές ιστορίες πάνω στις ζωές κοινών ανθρώπων, ο Κιαροστάμι ήταν ένας από τους λίγους κινηματογραφιστές που έμειναν και διέπρεψαν στο Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση το 1979.

    Παρά τα πολύ εντόπια, ιρανικά θέματά τους, οι ταινίες του βρήκαν απήχηση σε ένα παγκόσμιο κοινό, και ο Κιαροστάμι κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1997 για την ταινία του "Η Γεύση του Κερασιού", που αφηγείται την ιστορία ενός μεσήλικα ο οποίος σκοπεύει να αυτοκτονήσει και ψάχνει να βρει κάποιον να τον θάψει όταν πεθάνει.

    "Αυτό που είναι περίεργο στην τέχνη του είναι ότι είναι συγχρόνως και ένας βαθιά ριζωμένος Ιρανός όσον αφορά το τοπίο του, τις αστικές του ευαισθησίες, την κινηματογραφική τέχνη", είπε ο Χαμίντ Νταμπάσι, καθηγητής ιρανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, "και έχει καταφέρει επίσης και να ανυψώσει αυτές τις ιρανικές όψεις σε στιγμές παγκοσμιότητας", πρόσθεσε.

    Ο αμερικανός σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε είπε για το έργο του, "Ο Κιαροστάμι αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο καλλιτεχνικότητας στο σινεμά".

    Γεννημένος το 1940 στην Τεχεράνη, ο Κιαροστάμι σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Η πρώτη του δοκιμή στον κλάδο ήταν η παραγωγή σε βίντεο διαφημίσεων για την ιρανική τηλεόραση. Μετά την επανάσταση το 1979, όταν εκδιώχθηκε η μοναρχία στο Ιράν και εισήχθηκε ένα ισλαμιστικό σύστημα διακυβέρνησης, ο Κιαροστάμι επέλεξε να μείνει ενώ πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς εγκατέλειψαν τη χώρα.

    Οι ταινίες του, οι οποίες συχνά επικεντρώνονταν σε παιδιά ή σε φτωχότερους Ιρανούς που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, δεν θεωρήθηκαν ποτέ ιδιαίτερα πολιτικές, αλλά μερικά από τα σενάρια που έγραψε για τον προστατευόμενό του σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί ήταν.

    Η ταινία του Παναχί "Κόκκινο Χρυσάφι" (2003), μια ιλαροτραγική απεικόνιση ενός διανομέα πίτσας ο οποίος ταπεινώνεται για την χαμηλή κοινωνική του θέση στην Τεχεράνη, μια πόλη διαιρεμένη ταξικά και οικονομικά, θεωρήθηκε ως επικριτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας και απαγορεύτηκε στο Ιράν.

    [11] «Θέση της ΔΗΜΑΡ η καθιέρωση της απλής αναλογικής» δήλωσε ο Θ. Θεοχαρόπουλος

    «Η πρότασή μας για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης υπηρετείται από ένα σύστημα της απλής αναλογικής... Σταθερή, διαχρονική θέση δική μου και της ΔΗΜΑΡ είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84».

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος πρόσθεσε: «Η απλή αναλογική δεν υπονομεύει την κυβερνητική σταθερότητα... Βρισκόμαστε σε μία εποχή, όπου η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Από το 2009 και έπειτα, τέσσερις φορές σε καμία εκλογική αναμέτρηση δεν έχει βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να αλλοιώνουμε άλλο τη βούληση των πολιτών. Οι θεσμικές τομές θα οδηγήσουν σε αλλαγή νοοτροπίας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και γι' αυτό και εμείς θέλουμε με την πρότασή μας και για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, να επιβάλουμε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων... Δεν ασχολούμαστε με τη Χρυση Αυγή και τι ψηφίζει, και είναι λάθος οι δηλώσεις ότι περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Χρυσή Αυγή. Δεν καθορίζω τη στάση μου, δεν την ετεροκαθορίζω... Αυτήν τη στιγμή στη χώρα απαιτείται μία ευρύτερη κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης...».

    [12] Το Κοινωνικό και Οικονομικό Συμβούλιο των Κάτω Χωρών (SER) επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Το Κοινωνικό και Οικονομικό Συμβούλιο των Κάτω Χωρών (SER) επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική λιτότητας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη παύει να είναι η ελκυστική Ένωση, που προσήλκυε τα κράτη και αυτό το έδειξε και το βρετανικό δημοψήφισμα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα ανησυχητικά ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, ιδίως στην ανεργία των νέων ανθρώπων, την οποία χαρακτήρισε θρυαλλίδα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, την οποία όρισε, κυρίως, σε δυο βάσεις: Στις σχέσεις εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, ειδικότερα στον άξονα των υπηρεσιών υγείας. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη θωράκισης των εργασιακών σχέσεων αλλά και στην υποχρέωση να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος.

    Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κοινωνικό κράτος συνιστά «κορωνίδα» της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ήδη, από την ίδρυση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνισε ότι είναι αναγκαία η δημοσιονομική πειθαρχία, υπό τον όρο, όμως, να μην οδηγήσει στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.

    Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση της Ελλάδας για τον ολλανδικό θεσμό του «Πορτοκαλεώνα» («Orange Grove») και την εφαρμογή του στη χώρα μας, καθώς στηρίζει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα των νέων και κρατάει νέους επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

    [13] Πρόσφυγες στην Αθήνα δημιούργησαν το διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Shabab Radio

    Ένωσαν τις φωνές τους για να προβάλουν μια γενιά ανθρώπων που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, όπως λένε. Πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες πολίτες συγκρότησαν τον πολυπολιτισμικό διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Shabab Radio, που, με έδρα την Αθήνα, μεταδίδει ειδήσεις, μουσικές, ψυχαγωγικές εκπομπές και χρηστικές πληροφορίες.

    Το ραδιόφωνο στήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και τα προγράμματά του μεταδίδονται στα αγγλικά, τα ελληνικά, τα αραβικά και τα φαρσί. Στην εκπομπή «Kalispera, Shabab!» φιλοξενούν συνεντεύξεις, όπως αυτή του μουσικού συγκροτήματος Kabul Dreams, που ξεκίνησε από το Αφγανιστάν και σήμερα έχει «κατακτήσει» τις σκηνές των ΗΠΑ. Στο «Shabab on the Ground» κάνουν επιτόπιο ρεπορτάζ και μιλάνε με πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ στις υπόλοιπες εκπομπές τους ενημερώνουν για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τις πληροφορίες «ντύνουν» με μουσικές από όλο τον κόσμο.

    «Παρουσιάζουμε ιστορίες που αφορούν τη νέα γενιά, τους ανθρώπους ηλικίας 20-40 ετών. Αυτή η γενιά έχει την ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 25χρονη Στέφανι Σισόφσκι, μία εκ των δημιουργών του ραδιοφωνικού σταθμού. Η Στέφανι, που μεγάλωσε στη Γερμανία και έχει καταγωγή από την Πολωνία, ζει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δουλεύοντας ως δημοσιογράφος freelancer. Μαζί με τον Σύρο Αχμέντ Αγιάς, τον Ισπανό Λουίς Σάντος και την Ελληνίδα Ξανθίππη Λεμοντζόγλου αποφάσισαν να στήσουν το Shabab Radio, ένα ραδιόφωνο για «φιλαράκια», όπως μεταφράζεται το όνομά του από τα αραβικά. «Η γενιά μας έχει διαπιστώσει ότι όλοι είμαστε το ίδιο, από όποια χώρα και αν προερχόμαστε, και δεν πρέπει να φοβόμαστε ο ένας τον άλλον», εξηγεί η Στέφανι.

    Ένας από τους πρόσφυγες που συνεργάζεται με το σταθμό είναι ο 20χρονος Αφγανός Αζάντ Αμίντι. Ο Αζάντ βρίσκεται στην Ελλάδα μόλις τέσσερις μήνες και αναμένει με ανυπομονησία την πρώτη του συνέντευξη για τη διαδικασία ασύλου. Το όνομά του, όπως μας λέει, σημαίνει ελευθερία. Γι' αυτό και έφυγε από το Αφγανιστάν, για να αναζητήσει την ελευθερία. «Το Αφγανιστάν είναι σε εμφύλιο και δεν έχουμε ασφάλεια. Η κυβέρνηση στη χώρα μου δεν αφήνει τη νέα γενιά να σπουδάσει νομική και πολιτική, γίνονται επιθέσεις σε δημοσιογράφους. Μπορεί να μην έχουμε πόλεμο, αλλά δεν έχουμε ασφάλεια», περιγράφει και κάνει έκκληση η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τους Αφγανούς ως ανθρώπους με δικαιώματα και να νοιαστεί για εκείνους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 July 2016 - 12:32:29 UTC